Dodaj do ulubionych

Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Ameryce dzis.

03.04.25, 02:26
Tylko od czego to wyzwolenie ?Od czego?A.... Pomalu....od globalizacji podobno.

Ladnie sie boss prezentowal dzis w Ogrodzie Rozanym. Ogrod Rozany tez lepeij wyglada, po tym jak Naczelnik kazal wyciac te chwasty i wylac asfalt. Wg mnie jakos porzadniej teraz. I w lecie much bedzie mniej, czy tam pszczol jakichs.

Ale , ale, nawet on chyba nie moze byc w tym temacie taki glupi, zeby wierzyc w to, ze narzucenie brutalnych cel wprowadzi z powrotem Ameryke na droge wewnetrzenej produkcji dobr ?? Samochodwo, lodowek, pralek, drewna na sciany burdeli i trzonkow do szczotek do kibli?

On jest "otwarty" na negocjacje- czyli chce po prostu, zeby "inni" skasowali swoje cla i wszystko wroci w stare tory, tylko na lepszych dla USA zasadach. My zniesiemy za tydzien cla na Nissany, a Japonce zniosa cla na Chevroleta ? Ktorego i tak nikt do Japonii nie wysle i tam nie kupi, bo gowniany jest? No, i gdzie zrobimy tego Chevroleta, bo jak na razie to 90% samochodu robi sie w Meksyku?

Co tu kurwa jest grane pytam sie ? A moze wiem? Moze to jest zamiast Plaza Accord Bis ? Dolar runal na leb- nikt z nim , nygusem handlowym, nie siadzie w hotelu do ugody by swiat oslabial dolara przeciez? Wprowadzi 100- latki= oslabi dolara = defraudacji dlugu i wtedy by dopiero nam najebal kaszany, co, nie?
No, to bedzie teraz ciekawy okres, zobaczymy, czy przypelzna do niego na kolanach....

Aha, zaproszenie do Ogrodu ROzanego pracownikow z ledwo dyszacych fabryk samochodowych uwazam wrecz za nieludzki krok. Dostali po czpace MAGA i to wszystko.
Obserwuj wątek
    • kadillllak Futures na jutro :) 03.04.25, 02:42
      • przycinek.usa Re: Futures na jutro :) 03.04.25, 07:00
        to jest bardzo interesujace, co sie stanie w najblizszym czasie. Handel oczywiscie stanie. Tylko co z tego wyniknie?

Czy zaczna zwalniac ludzi od razu, czy beda czekac na jakis cud? Czy ten moron zmieni zdanie? Dla mnie najwiekszym zaskoczeniem jest to, ze sie tym zaczynasz martwic. Ja nie spotkalem do tej pory zadnego czlowieka, ktory najpierw na niego glosowal, a teraz zaczyna miec watpliwosci. Musze przyznac, ze sie ciesze, ze tu siedzisz z nami. To jest faktycznie historyczny moment. Niewazne kto rzadzi, wazne, ze wszyscy jestesmy robieni w bambuko, po rowno i bez wyjatkow. I pomyslec, ze ja bylem za Trumpem jeszcze w 2016. To jest chichot dziejowy.

Gielda jest po tym skonczona. Tak nadszarpnietego zaufania do USA raczej malo co naprawi. Zagranica nie bedzie sie tym razem cackac. Oni nie tylko odetna finansowanie, juz Chiny daja zakaz inwestowania w USA - ale na dodatek wszyscy naraz podniosa cla. Nie wiem jak my sobie z tym poradzimy. No i ten dollar. To jest jednak zagadka. Zobaczymy 16 kwietnia. Raport bedzie o 4pm EST. Cos sie moze wyjasni. Jutro moze byc nieciekawie.
        • kadillllak Re: Futures na jutro :) 03.04.25, 12:32
          przycinek.usa napisał:
          Musze przyznac, ze sie ciesze, ze
          > tu siedzisz z nami. To jest faktycznie historyczny moment. Niewazne kto rzadzi
          > , wazne, ze wszyscy jestesmy robieni w bambuko, po rowno i bez wyjatkow. I pomy
          > slec, ze ja bylem za Trumpem jeszcze w 2016. To jest chichot dziejowy.

Dziekuje...ale ja i tak ...glosowalbym na niego (!) albo nie glosowalbym w ogole. Najprawdopodobniej, w ogole.
          Bo opcja #2 bylaby KONCEM Ameryki jaka kiedykolwiek tu mielismy. Bialy czlowiek nie mialby juz tu zycia za te 4 laa, wez no sie powaznie, spojojnie zastanow, do czego doprowadzilaby prezysentura tej wariatki?
          Olac handel, ale DEI, granice, crime, nielegalni? Rozbicie armii w pyl, do reszty?

> Gielda jest po tym skonczona. Tak nadszarpnietego zaufania do USA raczej malo c
          > o naprawi. Zagranica nie bedzie sie tym razem cackac. Oni nie tylko odetna fina
          > nsowanie, juz Chiny daja zakaz inwestowania w USA - ale na dodatek wszyscy nara
          > z podniosa cla. Nie wiem jak my sobie z tym poradzimy. No i ten dollar. To jest
          > jednak zagadka. Zobaczymy 16 kwietnia. Raport bedzie o 4pm EST. Cos sie moze w
          > yjasni. Jutro moze byc nieciekawie.

Ja widze teraz dol i na dolarze i na gieldzie? Osobiscie nie martwie sie- zloto w gore a 457K mam w 90% w bondach . Wczoraj patrzylem, w akcjach mam 850 dolarow na dzis smile
          PLN plyna na konto co miesiac, moze dokupie dolarow? W Polsce : euro, PLN, no fakt ze dolcow ciagle najwiecej.
          Mysle, ze kraje pekna , nie ma solidarnosci- odpuszcza USA cla, Trump im odpusci i wezmie kredyt- wtedy gielda sie odbije. On nie lubi jak gielda nurkuje smile
          • dorota_333 Re: Futures na jutro :) 03.04.25, 13:06
            Nie dziękuj zbyt pochopnie. Tutaj chodzi o obserwowanie reakcji idioty, który się mylił kompletnie, a teraz zaczyna do niego docierać, co się dzieje wokół. I ta zabawa dopiero się zaczyna.
    • dorota_333 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Ameryce dzis. 03.04.25, 09:54
      Taki drobiazg - ktoś mówił, że Komisja Europejska przygotowuje się na te cła od wielu miesięcy. Jeszcze przed wyborami w USA powstał zespół, który rozpisał wszelkie możliwe warianty rozwoju sytuacji i europejską odpowiedź na nie. Przyda się, bo nikt jeszcze nie wprowadzał zmiany ceł z dnia na dzień.

Natomiast prezentacja Trumpa z piękną tabelką wygląda na radosną improwizację na danych wziętych z buta (wszyscy je kwestionują). I tu masz najlepiej pokazaną różnicę w poziomie zarządzania. Macie niepiśmiennego u władzy.

Dobrze, że założyłeś wątek. Mamy wojnę USA z całym światem. Rozpoczął ostrym blefem, żeby coś ugrać. Zobaczymy, jaka będzie odpowiedź świata.
      • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 10:29
        Przyda się, bo nikt jeszcze nie wprowadzał zmiany ceł z dnia na dzień.

Nikt naprawde? A co zrobila ta twoja niedemokratyczna komisja europejska? Ona pierwsza rozpoczela wojne gospodarcza szczegolnie z Stanami ale skad ty to masz wiedziec.

Pan Trump przylozyl swoje 5 groszy do obalenia systemu o ktorym pisalo sie od lat ze runie bo jest niesprawiedliwym.
        • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 11:41
          Cytat
          "Kilka krajów ogłosiło plany obniżenia lub zniesienia ceł na import ze Stanów Zjednoczonych w odpowiedzi na politykę „wzajemnych ceł” prezydenta Donalda Trumpa, która ma wejść w życie 2 kwietnia 2025 r.

Polityka ta ma na celu dostosowanie taryf do stawek, jakie inne kraje nakładają na produkty amerykańskie."

Federacji Rosyjskiej i Polnocnej Korei nie ma na liscie, co to nam mowi? smile
          • zimna-wodka Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 12:33
            monalisa2016 napisał(a):

> Federacji Rosyjskiej i Polnocnej Korei nie ma na liscie, co to nam mowi? smile

Że stamtąd Ameryka będzie importować technologie.
            • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 12:41
              zimna-wodka napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
              >
              >
              > > Federacji Rosyjskiej i Polnocnej Korei nie ma na liscie, co to nam mowi?
              > smile
              >
              >
              > Że stamtąd Ameryka będzie importować technologie.
              >
              >
              >
              Przeciez Rosjanie nic nie potrafia, blachami z lodowek reparuja czolgi a wyjmowane czypy z starych pralek sa montowane w rakiety, przeciez udowadniala nam to na wideo sama szefowa unii.smile, smile
              • zimna-wodka Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 13:10
                monalisa2016 napisał(a):

> zimna-wodka napisał:
                >
                > > monalisa2016 napisał(a):

> > > Federacji Rosyjskiej i Polnocnej Korei nie ma na liscie, co to nam
                > mowi?
                > > smile
                > > Że stamtąd Ameryka będzie importować technologie.
                > >
                > Przeciez Rosjanie nic nie potrafia, blachami z lodowek reparuja czolgi a wyjmow
                > ane czypy z starych pralek sa montowane w rakiety, przeciez udowadniala nam to
                > na wideo sama szefowa unii.smile, smile

No i to jest właśnie ta myśl techniczna do zaimportowania. Czip ze starej pralki i blacha polodówkowa w rakiecie albo w samolocie 5-6 generacji. Pralka oczywiście z KRLD, może być licencyjna - technologia naszej Frani.
                Lodówka przerobiona na czołg też. Dokładamy do pralki lufę i koła i gotowe.
                A F-47 oparta na takich elementach to będzie przełom. Może nawet zmodyfikują F-35.
                • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 13:20
                  Przeciez ja pisze to czym media nas karmili trzymajac spoleczenstwa za nieudolnych do samodzielnej mysli. Pani europa udokumentowala te wiadomosc o czipach z pralek na wideo ktore jeszcze niedawno trafilo mi sie do oczu. Blachy z lodowek do latania czolgow to hit medialny z przed paru tygodni.
                  • zimna-wodka Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 14:06
                    monalisa2016 napisał(a):

> Przeciez ja pisze to czym media nas karmili trzymajac spoleczenstwa za nieudoln
                    > ych do samodzielnej mysli. Pani europa udokumentowala te wiadomosc o czipach z
                    > pralek na wideo ktore jeszcze niedawno trafilo mi sie do oczu. Blachy z lodowek
                    > do latania czolgow to hit medialny z przed paru tygodni.
                    >
                    Ooooooooooo?! To z Frani nie można zrobić czołgu? Nigdy bym nie pomyślał. Serdeczne dzięki za info.
                    PS. A oczka przemyj.
      • kadillllak To idiota moze tak mowil? 03.04.25, 12:24
        dorota_333 napisała:

> Taki drobiazg - ktoś mówił, że Komisja Europejska przygotowuje się na te cła od
        > wielu miesięcy. Jeszcze przed wyborami w USA powstał zespół, który rozpisał ws
        > zelkie możliwe warianty rozwoju sytuacji i europejską odpowiedź na nie. Przyda
        > się, bo nikt jeszcze nie wprowadzał zmiany ceł z dnia na dzień.

Ktos ? Kto? Przyglup jakis.
        Europa byla gotowa na co? Na cla Trumpa albo jego wybor, ogolnie?
        Ale 70 lat nie byliscie gotowi na to ze ktos w koncu wam przestanie bujac kojec i kaze wziac odpowiedzialnosc za wlasna dupe???? Zbroic sie , szykowac plany na rozne mozliwe sytuacje w geopolityce? ZSRS sie ropadl 30 lat temu w Europa jak odpowiedziala na ten fakt? Rozpisaliscie wariant, ze Ruski najedzie Ukraine ?????????
        Daj spokoj kobito , bo moze byc Twoj new low w europropagandzie sad
        • monalisa2016 Re: To idiota moze tak mowil? 03.04.25, 12:38
          Pan prezydent Finnlandii po wizycie w USA i golfowej partii z panem Donaldem Trumpem pisze na "X"

x.com/DD_Geopolitics/status/1906992164917108748?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1906992164917108748%7Ctwgr%5Ef9d2407a6a95890ed97434e4e811c7e176ffeccb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Fkosmos%2Ffinlandos-proedros-a-stoump-na-etoimastoun-psyxika-oi-polites-gia-apokatastasi-ton-sxeseon-me-tin-rosia%2F

Do lewicowcow, wrogow prawdziwej unii, prawdziwego pokojowego wspolzycia w swiecie jeszcze to dotarlo, oni wszedze widza rosyjskich agentow.
          • kadillllak Malpa zapaprala mi dobry watek. 03.04.25, 14:25
            Kurvva mac, no sad
            • dorota_333 Re: Malpa zapaprala mi dobry watek. 03.04.25, 15:17
              Jest taka inicjatywa, żeby rosyjskiego trolla wyrzucić. Przyłącz się, choćby ze wzgledów estetycznych.
              • monalisa2016 Re: Malpa zapaprala mi dobry watek. 03.04.25, 15:26
                Trollico propagandy kazdy kto konkretnie i krytycznie mysli jest dla ciebie i twoich protektorow rosyjskim trollem? Kim jestes, znaczy kto jest twoim protektorem ktory za wyrabianie antyamerykanskiej, anty rosyjskiej, antydemokratycznej, ... normy ci placi?
        • dorota_333 Re: To idiota moze tak mowil? 03.04.25, 12:59
          Mamy początek trzęsienia ziemi radośnie zainicjowanego przez Twojego prezydenta, a Ty coś o "europropagandzie" smile Odklejony jesteś.
          • monalisa2016 Re: To idiota moze tak mowil? 03.04.25, 13:05
            O tym mowilo sie od lat ze kiedys musi to nastapic, stare umrzec nowe sie zrodzic. Przypomnijmy sobie nad czym pracowal team za pierwszej prezydenckiej kadencji pana Trumpa? No nad czym, zapomnieliscie albo niedopusciliscie tego do waszych swiadomosci bo media tak chcialy? Wiec te cla nie sa nowym trzesieniem ziemi, ekonomiczni analitycy dosc w czas o tym ostrzegali, przez to wielu, wielu znaczacych inwestorow wyzbylo sie amerykanskich jak i europejskich akcji.
          • kadillllak Re: To idiota moze tak mowil? 04.04.25, 03:37
            dorota_333 napisała:

> Mamy początek trzęsienia ziemi radośnie zainicjowanego przez Twojego prezydenta
            > , a Ty coś o "europropagandzie" smile Odklejony jesteś.

Boisz sie co? Tja, ja …..I słusznie. Bo-Jezeli rozumiesz, ze "wyzwolenie" od globalozacji jest glupia mzonka, to powinnas tez doskonale rozumiec, ze jak to wszystko tu pierdolnie, to kwestia niedlugiego czasu jest ze kryzys rozleje sie i po Europie. I bedzie tam gorszy, niz tu smile
            A zauwazylas, ze dolar spadl do euro 2% a dolar do PLN wyszedl z tego dzis na zero? Rano dolce byly po 3,76 smile
            Teraz zobaczymy ska sie brala ta ostatnia "moc" PLN . Moze zobaczymy ...
            • dorota_333 > kryzys rozleje sie i po Europie. I bedzie tam go 04.04.25, 10:16
              > ...gorszy, niz tu

Kryzys się rozleje, to na pewno. Czy będzie cięższy w Europie niż w Stanach, to nie mam pewności. Stany wszczęły wojnę ze wszystkimi, tymczasem w UE są już wyraźne głosy, że trzeba się powstrzymać od wzajemnego clenia poza USA.

Inaczej mówiąc: USA są na wojnie z całym światem, my tylko z USA.

Czy się boję? Tak, nastąpi chaos i recesja. Ale przeczekam to sobie w miarę spokojnie, akcji prawie nie mam w tej chwili.
              • senioryta13 Re: jaka wojna? 04.04.25, 13:46
                dorota_333 napisała:

> Stany wszczęły wojnę ze wszystkimi, tymczasem w UE są już w
                > yraźne głosy, że trzeba się powstrzymać od wzajemnego clenia poza USA.

O jakiej wojnie ty piszesz? Znowu twoje media nakladly ci bzdur do glowy. Trump tylko nalozyl wzajembe cla, na prostej zasadzie jak kuba bogu, tak bog kubie. Wojna to dopiero bedzie jak EU podwyzszy swoje cla, no ale jak piszesz, poszla juz po rozum do glowy i bedzie siedziec cicho.
                Hasla wyborcze Obamy byly takie, sprowadzic fabryki/zaklady z powrotem do Ameryki, niestety nie zrobil tego, a przyczynil sie jeszcze do wiekszego ich exportu, czyli czyt. ich likwidacji w Ameryce. Trump ma juz w tej chwili, propozycje ze swiata na 3 tryliony, budowe nowych przedsiebiorstw.
    • superspec2 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Ameryce dzis. 03.04.25, 14:29
      forsal.pl/artykuly/936521,wos-felieton-czy-powinnismy-ograniczyc-wolny-handel.html
      • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 14:47
        Nie mam czasu na czytanie artykulu ale powiedz mi kiedy i gdzie byl ten wolny handel?

Dzien wyzwolenia, super nazwa tylko w ktorym kierunku mamy ja rozumiec? Kierunkow jest wiele patrzac na to co sie w swiecie dzieje. Crash byl przepowiadany od lat, od lat bylo przepowiadane ze zamoznosc przesuwa sie z zachodu na wschod, od ilu lat o tym pisalam? Od wielu, wielu przypominam sobie lata od 2007 roku.
        • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 15:37
          Przyblize temat:
          Sprowadzasz towar zza granicy musisz zaraz zaplacic panstwu podatek w postaci cla (Protektionismus!!!), przesylasz go do handlu naliczasz nastepny podatek w Polsce vat, sprzedajesz klientowi znowu naliczasz na cene vat, w koncu ile razy placi sie ten vat/podatek i mimo tego panstwa nie maja dosyc zaciagaja jeszcze dlugi, bankrutujac.

O czym sie nie pisze przy tych clach nalozonych przez Stany? Ano o tym, ze w Stanach likwiduje sie podatek dochodowy, a u nas? Go sie naklada i wymysla jeszcze nowe, taka jest roznica miedzy Stanami patrz administracja pana Trumpa a nasza Bruksela i jej lokalnymi rzadami.

Zachod w tym Stany, Polska nie sa do uratowania, z pustego w pelne zaden cudotworca nie naleje!!!
        • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 15:38
          Przyblize temat:
          Sprowadzasz towar zza granicy musisz zaraz zaplacic panstwu podatek w postaci cla (Protektionismus!!!), przesylasz go do handlu naliczasz nastepny podatek w Polsce vat, sprzedajesz klientowi znowu naliczasz na cene vat, w koncu ile razy placi sie ten vat/podatek i mimo tego panstwa nie maja dosyc zaciagaja jeszcze dlugi, bankrutujac.

O czym sie nie pisze przy tych clach nalozonych przez Stany? Ano o tym, ze w Stanach likwiduje sie podatek dochodowy, a u nas? Go sie naklada i wymysla jeszcze nowe, taka jest roznica miedzy Stanami patrz administracja pana Trumpa a nasza Bruksela i jej lokalnymi rzadami.

Zachod w tym Stany, Polska nie sa do uratowania, z pustego w pelne zaden cudotworca nie naleje!!!
      • dorota_333 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 16:02
        Głupie i czysto teoretyczne. Woś już wtedy pisał rzeczy słabe.
        • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 16:16
          dorota_333 napisała:

> Głupie i czysto teoretyczne. Woś już wtedy pisał rzeczy słabe.
          >

Napisanie glupie i czesto teoretyczne nie wystarczy, wiec przybliz nam twoje zrozumienie tematu
          🙈👎😳. Uwazam ze artykul jest dobry, przeczytalam go!
          • superspec2 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 18:47
            www.industryweek.com/the-economy/trade/article/21259408/the-myth-of-free-trade
            • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 20:21
              superspec2 napisał:

> www.industryweek.com/the-economy/trade/article/21259408/the-myth-of-free-trade

Bardzo dobry artykul, w nim pominieto sprawe konkurencji w wolnym handlu jak i bodzca do jej rozwoju, do rozwoju produktu, do rozwoju firmy. W artykule wspomiano o przewartosciowanym dolarze ale o przewartosciowanych akcjach jest cichosza. Kiedys te banki musza byc zresetowane czy akurat nie przyszedl czas na to? Ten szloch, ten placz, te obwinianie pana Trumpa przez akcjonariuszy jest ogromny.
              • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 20:30
                Zapomnialam dodac, ta droga "pojechaly" Stany, pojechala Wielka Brytania a teraz chce "jechac" unia niszczac wszystko co utrzymywalo ja dotychczas, z jakim efektem widzimy.
                • zimna-wodka Co się robi w Ameryce? 03.04.25, 23:21
                  Pytam bo nie wiem. W Polsce za bardzo Ameryki nie widać. Chodzi o produkty made in USA a nie amerykańskie firmy. Żarcie i broń pomińmy. Whisky i burbona też.
                  Do dzisiaj myślałem, że iPhony. Błąd.

https://bankbiznes.pl/wp-content/uploads/2024/12/image-27.png
                  • zimna-wodka Re: Co się robi w Ameryce? 03.04.25, 23:23
                    Źródło:
                    bankbiznes.pl/gdzie-produkowane-sa-iphone-i-ich-czesci-lista-krajow-i-dane%F0%9F%93%B1%F0%9F%8C%8D/

I jeszcze opis do wykresu:

Poniższy wykres kołowy przedstawia procentowy podział głównych lokalizacji zaangażowanych w produkcję iPhone’ów.
                  • monalisa2016 Re: Co się robi w Ameryce? 04.04.25, 00:12
                    zimna-wodka napisał:

> Pytam bo nie wiem. W Polsce za bardzo Ameryki nie widać. Chodzi o produkty made
                    > in USA a nie amerykańskie firmy. Żarcie i broń pomińmy. Whisky i burbona też.
                    > Do dzisiaj myślałem, że iPhony. Błąd.
                    >
                    >
                    > https://bankbiznes.pl/wp-content/uploads/2024/12/image-27.png
                    >
                    >
                    >
                    Ameryki nie widac bo malo importujecie produktow z USA ale dosc duzo eksportujecie do USA i tu wasze produkty w Stanach beda oblozone clami ochronnymi inaczej mowiac ceny ich sie horendalnie podniosa czym zmiejszy sie zaraz klientela kupujace je, efekt: automatycznie zapotrzebowanie maleje a tym polski eksport do Stanow sie skurczy. Kto na tym traci? Polska.

Dla przykladu, u nas sa tez sklepy polskie z polskim produktami, ceny dosc, dosc sroge, poniewaz kazdy chce na tym zarobic od przewoznika do wlasciciela sklepu, za kazdym razem czy to w Polsce, czy u przewoznika, czy w sklepie sa naliczane podatki, chyba w Polsce nazywa sie to "watem" wiec ceny sa takie jakie sa. Nie bylam juz chyba przeszlo rok w polskim sklepie ale ostatnio byla kolezanka i zdala mi cenowa relacje ze juz sie nie oplaci tam jezdzic i kupowac po prostu za drogo.

Jak przyjdzie nam ochota na frankfuterki czy slaska surowa, wedzona kielbase do gotowania czy na gralla kupuje ja od czasu do czasu u objazdowego masarza z slaskimi specjalnosciami. On produkuje swoje wyroby w Niemczech a nie w Polsce wiec one sa o wiele tansze jak w polskim sklepie.
                    • zimna-wodka Re: Co się robi w Ameryce? 04.04.25, 00:27
                      monalisa2016 napisał(a):

chyba w Polsce nazywa sie to "watem" wiec ceny sa takie jakie sa.

VAT jest w całej UE, w Nieczech też. I też się tak nazywa (Value Added Tax)

> Jak przyjdzie nam ochota na frankfuterki czy slaska surowa, wedzona kielbase do
                      > gotowania czy na gralla kupuje ja od czasu do czasu u objazdowego masarza z sl
                      > askimi specjalnosciami. On produkuje swoje wyroby w Niemczech a nie w Polsce wi
                      > ec one sa o wiele tansze jak w polskim sklepie.

Nie ma to jak polskie specjalności zrobione w Niemczech i to tak żeby było tanio. Ale raczej nie spróbuję.

Ale pytałem o to co można kupić amerykańskiego a nie o cenę śląskich czyli niemieckich kiełbasek.
                      • szczurek.polny Re: Co się robi w Ameryce? 04.04.25, 10:34
                        > VAT jest w całej UE, w Nieczech też. I też się tak nazywa (Value Added Tax)

Nie. W Niemczech VAT nazywa się Mehrwertsteuer czyli MwSt. Stawka podstawowa wynosi 19%.

We Francji VAT nazywa się TVA (tylko najlepiej wykształceni Francuzi wiedzą że TVA to VAT, dla pozostałych to po prostu TVA), we Włoszech IVA.

Podatkiem VAT obłożone są wszystkie towary, zarówno krajowe jak i importowane. Nie wpływa więc on na konkurencyjność towarów importowanych wobec krajowych.

W Stanach Zjednoczonych podobną rolę spełnia Sales Tax. Domaganie się żeby amerykańskie towary nie były obłożone VATem w Europie to jak domaganie się żeby europejskie towary importowane do Stanów Zjednoczonych nie podlegały Sales Tax - bzdura.
                    • senioryta13 Re: Co się robi w Ameryce? 04.04.25, 14:17
                      monalisa2016 napisał(a):
                      > Ameryki nie widac bo malo importujecie produktow z USA ale dosc duzo eksportuje
                      > cie do USA i tu wasze produkty w Stanach beda oblozone clami ochronnymi inaczej
                      > mowiac ceny ich sie horendalnie podniosa czym zmiejszy sie zaraz klientela kup
                      > ujace je, efekt: automatycznie zapotrzebowanie maleje a tym polski eksport do S
                      > tanow sie skurczy. Kto na tym traci? Polska.

Przeciez to jest takie oczywiste, ale media robia w polskich glowach sieczke, co widac po postach prosto z Polski. Prezentuja wiedze z przedszkola, tak bardzo martwia sie o Amerykanow jak oni sobie z tym poradza.

> Dla przykladu, u nas sa tez sklepy polskie z polskim produktami, ceny dosc, dos
                      > c sroge, poniewaz kazdy chce na tym zarobic od

Ja od dawna nic nie kupuje w polskich sklepach. Spozywam swieze produkty. W poblizu mam ukrainskie 2 sklepy, drozyzna straszna. Kiedys kupowalam wedzona poledwice, obecnie nie objadam sie 😀
    • szczurek.polny Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Ameryce dzis. 03.04.25, 16:08
      Chyba mamy do czynienia z pierwszym w historii użyciem Sztucznej Inteligencji (AI) przez idiotów do wywierania wpływu na światową gospodarkę.

x.com/krishnanrohit/status/1907587352157106292

Dlaczego piszę że przez idiotów? Bo nie rozumieją zasady działania narzędzia którego używają. AI w swojej obecnej postaci zasysa ogromne ilości danych, rozbija je na tokeny i buduje gigantyczną macierz korelacji tych tokenów. Następnie otrzymuje "prompt" czyli zapytanie, które również przetwarza na wektor tokenów. Potem następuje mnożenie tej macierzy i wektora, powstały w wyniku tej operacji wektor tokenów (po drobnym opakowaniu w bardziej przyjazną formę) jest zwracany użytkownikowi. Współczesne modele AI nie myślą, nie wnioskują. Bardziej to przypomina następnej generacji wyszukiwarkę internetową, która zamiast listy linków prezentuje dane zagregowane. Mam nadzieję że nie jest to zbyt skomplikowane, upraszczam jak mogę.

No więc stąd się wzięły stawki dla poszczególnych krajów i obszarów gospodarczych:
      x.com/JamesSurowiecki/status/1907559189234196942

Co zresztą potwierdzili sami idioci w osobie jakiegoś Hindusa:

x.com/JamesSurowiecki/status/1907657860793696281

Dla zaciemnienia sprawy dodali jakieś dwa współczynniki epsilon i fi, opakowali to następnie warstwą pseudonaukowego bełkotu na który tylko farmer z zadupia w Kentucky może się nabrać. Uwierzcie mi: epsilon razy fi równa się 1 i wzór się upraszcza do tego co powyżej.

Gamonie nawet dobrze nie przejrzeli wyników, 10% cła dostało również terytorium o nazwie "Wyspy Heard i McDonald" na południe od Australii, koło Antarktydy. Te dwie wyspy są niezamieszkałe, populacja zero, handel ze Stanami Zjednoczonymi zero.

Jedyna manualna interwencja to wywalenie z listy Rosji i Białorusi. Widocznie Trumpov tak kazał.

• dorota_333 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 16:30
          No to się zaczęłam bać. Konkretne wyliczenia robią wrażenie. Czyli mamy gigantycznej skali eksperyment ekonomiczny, który będzie prowadzony na żywca. Ekonomiczny, a w konsekwencji polityczny.
      • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 16:22
        Szczurku AI czyli sztuczna inteligencja funkcjonuje tak jak ja czlowiek nauczy.

Korei Polnocnej tez tam nie ma.smile
        • szczurek.polny Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 16:29
          Masz takie pojęcie o AI jak Trump.
          • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 16:32
            szczurek.polny napisał:

> Masz takie pojęcie o AI jak Trump.

AI sama sie nie uczy tylko czlowiek ja programuje, znaczy ja uczy.
              • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 03.04.25, 17:00
                A co mam ci odpowiedziec ze faktor ludzkiej mysli, ludzkiej logiki, ludzkiej wiedzy, nauki, itd jest w produkcji nauczania czipow /AI niezastapiony, a ty mimo tego swoje "> Masz takie pojęcie o AI jak Trump." smile Bez ludzkiego faktora nie byloby czipow/AI, a nauczony/zaprogramowany czip przez czlowieka to sztuczna inteligencja czyli AI.

Udowadnisz nam ze cos tam przeczytales, ze cos tam ci powiedziano a ty za nimi powtarzasz.smile
    • dorota_333 Trump nie lubi spadków na rynkach? tak to Kadi 03.04.25, 16:37
      ...ujął?

Kiedy ostatnio widzieliście NASDAQ zniżkujący o 5%?
      • kadillllak Re: Trump nie lubi spadków na rynkach? tak to Kad 04.04.25, 03:39
        dorota_333 napisała:

> ...ujął?
        >
        > Kiedy ostatnio widzieliście NASDAQ zniżkujący o 5%?

Kupilem 3000 NXL za 1.82. Ostroznie sobie teraz jade z tym koksemsmile
        • senioryta13 Re: gratulacje 04.04.25, 14:04
          kadillllak napisał(a):
          > Kupilem 3000 NXL za 1.82. Ostroznie sobie teraz jade z tym koksemsmile

...otwarcie ma byc na 1.27, ale jest dopiero 8.00 am.
          i moze sie jeszcze zmienic oby na plus dla ciebie.
          1/3 strat, szybko dzialasz.
          • kadillllak Re: gratulacje 05.04.25, 16:17
            senioryta13 napisał:

> kadillllak napisał(a):
            > > Kupilem 3000 NXL za 1.82. Ostroznie sobie teraz jade z tym koksemsmile
            >
            > ...otwarcie ma byc na 1.27, a

Chyba sie opiles, w ostatnim miesiacu nie spadl ponizej 1.55.
            • senioryta13 Re: gratulacje 05.04.25, 17:20
              kadillllak napisał(a):

> senioryta13 napisał:
              >
              > > kadillllak napisał(a):
              > > > Kupilem 3000 NXL za 1.82. Ostroznie sobie teraz jade z tym koksemsmile
              >
              > >
              > > ...otwarcie ma byc na 1.27, a
              >
              > Chyba sie opiles, w ostatnim miesiacu nie spadl ponizej 1.55.

Czytac z rozumem nie potrafisz?
              Przeciez podalam wartosc 1.5 godz przed otwarciem gieldy, dodalam ze moze sie jeszcze zmienic.
              Mnie zupelnie nie przeszkadzaja wasze wzajemne adoracje. Forum publiczne.

• dorota_333 Re: Trump nie lubi spadków na rynkach? tak to Kad 04.04.25, 15:27
          Ciekawie te akcje wyglądają, widać że czasem są grane. Ale nie w tej chwili (tzn. ani 12 godzin temu, kiedy to napisałeś, ani teraz, premarket 1,56). Chociaż: na tym wzroście październikowym z zeszłego roku były większe obroty w okolicach 1,5. Może tam się zatrzyma spadek.
          • senioryta13 Re: Trump nie lubi spadków na rynkach? tak to Kad 04.04.25, 15:39
            dorota_333 napisała:

> Ciekawie te akcje wyglądają, widać że czasem są grane. Ale nie w tej chwili (tz
            > n. ani 12 godzin temu, kiedy to napisałeś, ani teraz, premarket 1,56). Chociaż:
            > na tym wzroście październikowym z zeszłego roku były większe obroty w okolicac
            > h 1,5. Może tam się zatrzyma spadek.

Polska expertka z bozej laski.
    • cojestdoktorku Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Ameryce dzis. 04.04.25, 10:58
      okazuje sie ze Tump i jego otoczenie są na poziomie nastoletnich zwolenników Korwina:

"Trump wziął następnie wielką tekturową planszę i przy jej pomocy prezentował, co wyszło z obliczeń gospodarczych ekspertów Białego Domu. I co nas czeka. Chiny nakładają obostrzenia na amerykańskich eksporterów o średniej równowartości cła w wysokości 67 procent - więc na chińskie produkty cła wyniosą 34 procent. UE nakłada na import z USA cła i inne bariery o szacowanej wartości 39 procent, więc nasi eksporterzy dostaną cła w wysokości 20 procent.
      ....
      1) Nadwyżka Unii Europejskiej w handlu ze Stanami Zjednoczonymi w 2024 roku wyniosła 236 miliardów dolarów. Łączna wartość unijnego eksportu do USA wyniosła 606 miliardów dolarów.
      236/606 = 39 procent. Ile według Białego Domu wynoszą średnio rzekome unijne "cła" nakładane na amerykańskich eksporterów? 39 procent.
      2) Nadwyżka Chin w handlu ze Stanami Zjednoczonymi w 2024 roku wyniosła 295 miliardów dolarów. Łączna wartość unijnego eksportu do USA wyniosła 438 miliardów dolarów.
      295/438 = 67 procent. Ile według Białego Domu wynoszą średnio rzekome chińskie "cła" nakładane na amerykańskich eksporterów? 67 procent.
      ....
      Najpierw w rozmowie z "New York Post" anonimowy urzędnik administracji Trumpa przyznał, że prezydencka Rada Doradców Gospodarczych oparła swoją analizę na założeniu, że deficyt w bilansie handlowym jest wyłącznie "sumą oszustw" wymierzonych w amerykańskich eksporterów przez partnerów gospodarczych USA. Parę godzin później oficjalne omówienie nowej polityki celnej opublikowano na stronie Biura Przedstawiciela Stanów Zjednoczonych ds. Handlowych. Wniosek jest jasny - jeśli jakikolwiek kraj eksportuje do Stanów Zjednoczonych więcej, niż z nich importuje, to musi to być wynikiem nieuczciwych praktyk. "

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31827031,jak-trump-wyliczyl-wysokosc-cel-lepiej-usiadzcie.html
      • senioryta13 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 04.04.25, 14:06
        Przestan czytac polskie bzdury.
        • zimna-wodka Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 04.04.25, 14:32
          senioryta13 napisał:

> Przestan czytac polskie bzdury.

Zacznij czytać rosyjskie!!!!
          • senioryta13 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 04.04.25, 15:42
            zimna-wodka napisał:

> senioryta13 napisał:
            >
            > > Przestan czytac polskie bzdury.
            >
            >
            > Zacznij czytać rosyjskie!!!!

Masz doswiadczenie?
        • cojestdoktorku Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 04.04.25, 15:21
          jeśli cyferki się zgadzają (nie sprawdzałem) to wtedy nie są głupoty bo taka zbieżnosc cyferek nie moze być przypadkowa,
          jeśli cyfry sie zgadzaja to poziom "rozumienia" ekonomii obecnej ekipy jest szokujący
          • senioryta13 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 04.04.25, 15:38
            cojestdoktorku napisał:

> jeśli cyferki się zgadzają (nie sprawdzałem) to wtedy nie są głupoty bo taka zb
            > ieżnosc cyferek nie moze być przypadkowa,
            > jeśli cyfry sie zgadzaja to poziom "rozumienia" ekonomii obecnej ekipy jest szo
            > kujący

EU = 10% na amerykanskie towary
            USA = 2.5 % na europejskie towary
            I takie 'numerki' byly stosowane na calym swiecie.
            Trump chce tylko je wyrownac, swiat krzyczy, wytlumacz dlaczego.
            • cojestdoktorku Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 04.04.25, 15:48

> EU = 10% na amerykanskie towary
              > USA = 2.5 % na europejskie towary
              > I takie 'numerki' byly stosowane na calym swiecie.
              > Trump chce tylko je wyrownac, swiat krzyczy, wytlumacz dlaczego.

nie chodzi mi o to ze cła są złe, tylko o sposób w jaki wyliczono ich wysokość, jeśli to nie fake te wyliczenia to za ekonomistuów u Trumpa robi jakiś Kaziu z Jasiem po szkole specjalnej

co do ceł - na cłach wyrosła korea południowa, my gdybysmy nałożyli wysokie cła w latach 90-tych tez bysmy stali lepiej niz dziś,
              ale USA to jedyny kraj w innej sytuacji, bo ma walute którą uznaje cały świat, dzieki dolarowi nie potrzebuje nakładac ceł, bo w korzystaniu z "renty hegemona" cła tylko przeszkadzają

inaczej:
              gdybyś mogła kupić w każdym sklepie w swoim miescie co chcesz, za kwitki papieru wyrwane z zeszytu na których wpisujesz dowolną sumę i swój podpis, czuła byś się oszukana?
              uwazałabyś ze Ci co daja Ci wszystkie potrzebne rzeczy za Twoje kwitki Cie oszukują?
              bo moim zdaniem to Ty byś ich oszukiwała

no i teraz nagle dochodzisz do wniosku ze na to wszystko co mozesz dostac z tych sklepów za te kwitki trzeba nałożyc cło, po to byś miała drożej i byś zmusiła sama siebie do produkcji tego wszystkiego co do tej pory otrzymywałas za kwitki

cłą są

• zimna-wodka Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 04.04.25, 21:14
                Zawsze jak się miesza sprawiedliwość do ekonomii to wychodzi nieszczęście. Najpierw dotyka tych, co mieliby na tej sprawiedliwości zarobić.
              • dorota_333 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 04.04.25, 21:24
                Ładnie wytłumaczone i trafnie.
              • senioryta13 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 17:32
                cojestdoktorku napisał:
                > co do ceł - na cłach wyrosła korea południowa, my gdybysmy nałożyli wysokie cła
                > w latach 90-tych tez bysmy stali lepiej niz dziś,

No i sam widzisz, ze na clach mozna zarobic, a nie tracic. Trump nie chce drukowac wiecej papierkow, tylko chce sprzedawac konkretny towar wyprodukowany w USA. Chce tylko wyrownania cel, skad wiec ten krzyk?
                • cojestdoktorku Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 09.04.25, 16:16

>Trump nie chce druko
                  > wac wiecej papierkow, tylko chce sprzedawac konkretny towar wyprodukowany w USA
                  > . Chce tylko wyrownania cel, skad wiec ten krzyk?

to co chce zrobić można nazwać przywróceniem sprawiedliwości,
                  krzyk jest stad ze wiele firm opierało sie na eksporcie do USA za te papierki i one dostana po tyłku
                  skoro one dostana to dostanie ich otoczenie biznesowe, pojawia sie zwolnienia, upadłosci, spadna wpływy podatkowe, wiec i zadłuznie państw wzrosnie, a to moze prowadzić do powaznych następstw

każda rewolucja pociąga ofiary, lepsza byłaby wiec ewolucja systemu niz jego nagłe załamanie

> No i sam widzisz, ze na clach mozna zarobic, a nie tracic.

USA straci i krótkoterminowo (jak wszyscy) ale długoterminowo też
                  zamiast importowac towaty za papierki będa musieli je produkować

patrzac w druga stronę, gdyby Polska mogła stanac w sytuacji USA, a więc zakłądajac 190 razy mniejszą populację importowac za świezo drukowane złotówki przez glapińskiego jakieś 1,5mld towarów DZIENNIE to byśmy na tym stracili czy zyskali?
                  no jak dla mnie byśmy zyskali, wielu roboli wbiło by sie w garnitury bo produkcja juz nie potrzebna, wszystko co potrzebne produkowałby dla nas świat a my w zamian wysyłalilibysmy im złotówki

p.s. Trump traktuje budzet USA jak budzet firmy czy domowy, ze to sie musi bilansowac, to jest ekonomia jak u Korwina i Mentzena, nawet Musk uwaza ze nie tędy droga:
                  www.rp.pl/polityka/art42082921-elon-musk-interweniowal-u-donalda-trumpa-w-sprawie-cel
                  (przy okazji widac ze ludzie moga wspołpracowac mając zupełnie odmienne poglady w pewnych tematach)

p.s.1 Ruch Trumpa jest przedwczesny, do tego czego chce i tak by doszło w przyszłosci. Jednym powodem wywedrowania produkcji do Chin i innych biednych krajów były koszty robocizny, wraz z rozwojem AI i robotyki tania siła robocza przestanie miec znaczenie bo automaty, roboty i AI wykonaja kazda prace taniej niż chińczyk czy hindus, wiec za jakiś czas nie bedzie powoduby produkowac poza USA i importowac, w przyszłosci w USA bedzie taniej dzieki AI niż w indiach było dzieki tanim pracownikom
                  pośpieszył się niepotrzebnie
                  • cojestdoktorku Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 09.04.25, 17:36

dwie "literówki"
                    > patrzac w druga stronę, gdyby Polska mogła stanac w sytuacji USA, a więc zakłąd
                    > ajac 190 razy mniejszą populację

oczywiscie 10 razy mniejsza

>importowac za świezo drukowane złotówki przez
                    > glapińskiego jakieś 1,5mld towarów DZIENNIE to byśmy na tym stracili czy zyskal

1,5mld pln dziennie, czyli około 500mld pln rocznie towarów i usług "za darmo"
    • senioryta13 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Ameryce 04.04.25, 13:28
      kadillllak napisał(a):

> Tylko od czego to wyzwolenie ?Od czego?A.... Pomalu....

Uprzejmie zawiadamiam, ze mural, BLM na ulicy z tylu White House wreszcie 'zniknal', tzn. caly asfalt byl zrywany i polozony nowy. Prace zakonczono dokladnie przed 2 kwietnia. Oczywiscie nazwa ulicy zostala rowniez przywrocona, z BLM na 16th.
    • dorota_333 Chiny odpowiadają 04.04.25, 19:14
      ...na razie tak:

"Chiny ogłosiły, że wprowadzą dodatkowe 34-procentowe cła na wszystkie towary importowane ze Stanów Zjednoczonych. Wejdą one w życie od 10 kwietnia. Dodatkowo chińskie ministerstwo handlu podało, że chce wprowadzić większą kontrolę eksportu pierwiastków ziem rzadkich, wykorzystywanych nowoczesnych technologiach."

next.gazeta.pl/next/7,151003,31829680,chiny-kontratakuja-beda-cla-odwetowe-na-towary-z-usa-na-wszystkie.html
    • kadillllak We have been liberated. 04.04.25, 20:48

www.youtube.com/watch?v=X4d438r4OxM
      • dorota_333 Re: We have been liberated. 04.04.25, 21:25
        Niepokoisz mnie. Kto miałby zawisnąć?

Poza tym: przypomnij sobie, głosowałeś na niego.
    • szczurek.polny Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Ameryce dzis. 04.04.25, 23:39
      Takie wiadomości mi Amerykanie podsyłają (prawdziwi, amerykańscy Amerykanie, urodzeni w Stanach i którzy do podstawówki chodzili w Stanach a nie w Bydgoszczy):

The 8 largest Dow Jones drops in American history:

1. Trump, 3/16/20
      −2,997
      2. Trump, 3/12/20
      −2,352
      3. Trump, 4/4/25
      −2,231
      4. Trump, 3/9/20
      −2,013
      5. Trump, 6/11/20
      −1,861
      6. Trump, 4/3/25
      −1,679
      7. Trump, 3/11/20
      −1,464
      8. Trump, 3/18/20
      −1,338

So far largest. So far...
      • senioryta13 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 04:22
        szczurek.polny napisał:

> Takie wiadomości mi Amerykanie podsyłają (prawdziwi, amerykańscy Amerykanie, ur
        > odzeni w Stanach i którzy do podstawówki chodzili w Stanach
        > The 8 largest Dow Jones drops in American history:
        > So far largest. So far...

No to cie oklamali.
        Gdzie jest rok 2014? gdzie jest rok 1929? no i gdzie jest czarny poniedzialek?
        Niestety, nie udalo ci sie pograzyc Trumpa.
        Od dawna bylo wiadomo, ze market musi spasc, Biden wywindowal go maxymalnie na klamstwach, myslal, ze mu to pomoze pozostac w W.H.
      • dorota_333 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 10:44
        Nie żebym broniła Trumpa, ale takie zestawienie niewiele mówi - bo punkty punktom nierówne. Zestawienie procentowe jest miarodajne.

I Trump się tutaj mieści, ale nie obecna sytuacja i nie na pierwszym miejscu (czerwona tabela w tekście):

en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_daily_changes_in_the_Dow_Jones_Industrial_Average
        • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 12:34
          dorota_333 napisała:

> Nie żebym broniła Trumpa, ale takie zestawienie niewiele mówi - bo punkty punkt
          > om nierówne. Zestawienie procentowe jest miarodajne.
          >
          > I Trump się tutaj mieści, ale nie obecna sytuacja i nie na pierwszym miejscu (c
          > zerwona tabela w tekście):
          >
          > en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_daily_changes_in_the_Dow_Jones_Industrial_Average

Osoba bez logicznego myslenia powtarzajaca bezmyslnie to co inni do glowy jej wlozyli.

Miarodajne sa liczby a nie zestawienie procentowe, z liczb umiesz cos wyczytac co mozesz wyczytac z zestawien procentowach bez liczb? NO CO? Manipulacje!
        • kadillllak Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 16:14
          Kuvra mac ponad polowa postow to Monaliza i Synioryta.
          A byem dumny ze swego watku sad
          Zapaskudzony. Ten od szczurow tez nie potrafi sie koherentnie pobieraz w jednym poscie.
          Ch...j z tym sad
          BTW, gielda spadla? Spadala bardziej w przeszlosci to raz, dwa leca w gieldy na calym swiecie, leci ropa tez.
          I co? Nie ma tam paniki?
          GIelda w USA byla drastycznie przewartosciowana, bo brokerstwo myslalo, ze w ten sposob pomoga lewakom w wyborach. Nie pomogli, granice i walka z przestepczoscia okazal sie dla ludu wazniejsza.
          BTW2, dokupilem 3000 NXL !!!
          • kadillllak Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 16:15
            kadillllak napisał(a):

> Kuvra mac ponad polowa postow to Monaliza i Synioryta.

To moze byc jedna i ta sama ????
            • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 16:33
              🤪😅😎, dlaczego nie, Senioryta i Monalisa zmieniamja miejsce dzialania, co nie, w pare minut nie da sie przefrunac wielkiego stawu nawet coccorde tego nie potrafil.🤪😅😎
              Z czego byles dumny z tego co kazdy oczytaly, rozumiejacy cosniecos 🤪 wiedzial od dawna? "Ameryki" nie odkryles.
          • dorota_333 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 17:01
            Tak, giełda była przewartościowana mocno i jeszcze teraz tanio nie jest (nie jest nawet średnio). Coś wczoraj czytałam na ten temat:

stooq.pl/mol/?id=7879
            Szczególnie ten drugi wykres:

https://static.stooq.pl/pic/7879/02.png

Co do trolli: faktycznie paskudzą strasznie i trzeba coś z tym zrobić. Przyłącz się do mnie, to może Przycinek wreszcie je usunie.
            • dorota_333 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 17:03
              Na NXL widzę zatrzymania spadków dopiero w okolicach 1,5, a jak to przebije to w okolicach 1,0. Ale po drastycznej wyprzedaży chwilowe odreagowanie jest możliwe.
    • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Ameryce dzis. 05.04.25, 22:12
      www.aol.com/protesters-across-u-rally-against-195211495.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAAiMMPWKZHOneKiOuQ_PCtulmso3Vtp0wemRobpoUaLssOXzuDgUte-UJ-RaSg6y9j6zRjdQzTR8gLmrITYFvPGiiZ2mOOV8hvrxi5LesMiN6HLe23Gw-nptUapmWX7Tdu1QrS-R-dusifnIWVlCPnYnScXxAyX1o46xVz-DEVny
      • senioryta13 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 22:58
        monalisa2016 napisał(a):

> www.aol.com/protesters-across-u-rally-against-195211495.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAAiMMPWKZHOneKiOuQ_PCtulmso3Vtp0wemRobpoUaLssOXzuDgUte-UJ-RaSg6y9j6zRjdQzTR8gLmrITYFvPGiiZ2mOOV8hvrxi5LesMiN6HLe23Gw-nptUapmWX7Tdu1QrS-R-dusifnIWVlCPnYnScXxAyX1o46xVz-DEVny

Washington jest 'udekorowany' napisami:
        'We Support Federal Workers'.
        Wystawili sobie takie znaki w ogrodkach przed domami.
        Inni pracownicy dla nich nie licza sie.
        • monalisa2016 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Amery 05.04.25, 23:30
          Nie jest nam to obce, mamy te same problemy, specjalnie finansowane grupy robily za pieniadze to samo. Nie wiem czy u was byly pokazywane wielkie demonstracje u nas przeciw opozycji, kto je organizowal za pieniadze podatnikow?

W tym tygodniu szef z BlackRock Larry Fink wyrazil obawy dotyczace statusu US-dolara oznaimil ze Bitcoin moze go zastapic inaczej mowiac jest po stronie dedolaryzacji.

GP podaje ze niektore kraje chca pertraktowac z panem Trumpem bo przeciez tu chodzi o status US-dolara w handlu miedzynarodowym ktory z roku na rok maleje czy ta akcja z clami nie wypali w odwrotnym kierunku czyli rykoszetem, oto jest patanie.
          Jak juz tu i tam sie czyta Chiny z Brazylia podpisaly chyba dzis porozumienie handlowe w wlasnych walutach, inne zas domagaja sie wspolnej waluty w ramach paktu BRICS, znaczy US-dolar przechodzi teraz kuliminacyjny kryzys zaufania.
          Co dalej? Co zrobi teraz pan D. Trump? Jak zareaguje FED? Czas pokaze.
    • dorota_333 "Musk z bezpośrednią prośbą do Trumpa. Chodzi o 08.04.25, 09:33
      ...cła nakładane na Chiny".

businessinsider.com.pl/wiadomosci/elon-musk-zwrocil-sie-z-bezposrednia-prosba-do-donalda-trumpa-chodzi-o-cla-usa/b0qjxtt

Nie bardzo to rozumiem; dopiero teraz zorientował się, jak polityka celna Trumpa utrudni produkcję Tesli (baterie) i jej sprzedaż na rynku chińskim?

Ale to jest sygnał interesującej zmiany: miliarderzy usiłują wynegocjować lepsze dla siebie warunki w polityce celnej Trumpa. Nie wiedzieli o jej założeniach wcześniej?
      • kadillllak Re: "Musk z bezpośrednią prośbą do Trumpa. Chodzi 08.04.25, 17:30

> Ale to jest sygnał interesującej zmiany: miliarderzy usiłują wynegocjować lepsz
        > e dla siebie warunki w polityce celnej Trumpa. Nie wiedzieli o jej założeniach
        > wcześniej?

No jak to? Przeciez wojna celna jest dobra dla wszystkich?? Napiecie USA -Chiny rosnie a futures odpowiedzialy gwaltownym wzrostem. Nic tak nie napedz gieldy jak wojna. Jakby wybovhla taka prawdziwa, termonuklearna, to pewnie DJIA skoczy do 200 000.

Algosy i botsy sa dzisiej ustawione na REBOUND, bo ludziska zaczeli szumiec a lewe wyszly nawet na ulece tu i tam. To dzis mamy "wzrosty" , tak samo jak mielismy "spadki". Jedno i drugie nie ma zadnego zwiazku z sytuacja ani tym bardziej wartoscia akcji

• dorota_333 Re: "Musk z bezpośrednią prośbą do Trumpa. Chodzi 08.04.25, 19:38
          > Jedno i drugie nie ma zadnego zwiazku z sytuacja ani tym bardziej wartoscia akcj

Kadi, teorie spiskowe to jest ostatnia rzecz potrzebna nam teraz. Odcedź szum wokół rynków i patrz na same wykresy. Indeksy w Ameryce chyba nie utrzymają wzrostu (na to wygląda w momencie, gdy piszę). Jakby po odbiciu.
          • dorota_333 Re: "Musk z bezpośrednią prośbą do Trumpa. Ch 08.04.25, 19:44
            Sorry, nie odświeżylam strony smile Na lekkim plusie.
        • szczurek.polny Re: "Musk z bezpośrednią prośbą do Trumpa. Chodzi 08.04.25, 21:01
          “We're managing a massive amount of requests for negotiations…”

Ja też swoją prośbę o negocjacje wysłałem ale na razie brak odpowiedzi z Białego Domu. Rozumiem to, prawdopodobnie jestem w kolejce za pingwinami.

iPhone 16 Pro 256 GB z $550 na $850 - więc mówienie że nic nie rośnie to nie jest prawda.
          • sevenseas Re: "Musk z bezpośrednią prośbą do Trumpa. Ch 08.04.25, 21:30
            'iPhone 16 Pro 256 GB z $550 na $850 - więc mówienie że nic nie rośnie to nie jest prawda'.

Dzisiaj 104% jutro dodatkowe 50%....wiec wiecej. Do tego strasza juz oplatami na chinskie statki handlowe.

Oni jeszcze nie czuja, ale poczuja na tygodniach, jak nie na dniach.
            • monalisa2016 Re: "Musk z bezpośrednią prośbą do Trumpa. Ch 08.04.25, 21:59
              za tydzien za dwa, ... bedzie ciekawie w Walmart i innych punktach.

www.ariva.de/dow-jones-industrial-average
    • dorota_333 104% cła na Chiny 09.04.25, 09:06
      ...czyli kolejna salwa w wojnie celnej Donalda Trumpa.

Co jest ciekawe: widać duże zróżnicowanie reakcji na amerykańskie cła wśród państw nimi objętych. Mniejsi próbują się układać, sojusznicy odkładają sankcje odwetowe próbując nie zepsuć relacji ze Stanami całkowicie.

Chiny nie są ani mniejszym państwem, ani nie są sojusznikiem. Dlatego wymiana ognia na tym kierunku będzie spektakularna. Tak mi się zdaje, że jeśli w tej ogólnej roz...dusze impet po obu stronach będzie skupiony na rywalizacji USA z Chinami (oby nie zbrojnej, jak najdłużej), to nawet lepiej dla reszty świata. W ogólnym nieszczęściu to byłby aspekt lekko pozytywny dla nas.

Nie zgadzam się z opinią Przycinka wyrażoną w innym wątku, że "oprocz tego nic sie nie dzieje. 104% to przeciez tylko maly zakaz importu, nic takiego". Oj, chyba nie. Konflikt eskaluje.
      • dorota_333 "Dzwonią do nas, całują mnie po tyłku. Umierają, 09.04.25, 11:37
        ...by zawrzeć umowę".

Nie, to nie o Chinach, jakieś "inne kraje". "Przekazał przy tym za pośrednictwem rzeczniczki Karoline Leavitt, że będzie "niesamowicie łaskawy", jeśli Chiny zgłoszą się do niego." Ale się nie zgłoszą.

Zapowiedź kolejnych ceł: leki, półprzewodniki (TSMC).

Taki to tandetny thriller zafundowaliście światu, Jankesi.

Cytaty:

tvn24.pl/swiat/donald-trump-o-clach-kraje-dzwonia-do-nas-caluja-mnie-po-tylku-umieraja-zeby-zawrzec-umowe-st8401726
      • zimna-wodka Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 12:11
        dorota_333 napisała:

> Nie zgadzam się z opinią Przycinka wyrażoną w innym wątku, że "oprocz tego nic
        > sie nie dzieje. 104% to przeciez tylko maly zakaz importu, nic takiego". Oj, ch
        > yba nie. Konflikt eskaluje.

Myślę, że to była ironia. Trumpov zachowuje się jak mały Trumpik - tupie i wrzeszczy "ja chcę!" Jak rozkapryszone dziecko zupełnie nieświadome tego co faktycznie robi.
        Nie da się przenieść produkcji z Chin gdziekolwiek z dnia na dzień. Szok w USA jest nieunikniony. Trzeba będzie to czymś przykryć. Może nowa wojna? Tylko już taka normalna - ze strzelaniem i trupami.
        • sevenseas Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 12:35
          Trump wlasnie podniosl podatki o 104% amerykanskim konsumentom i biznesowi, nazwal to biciem obcych, Winning.

W dluzszym terminie to na pewno zaszkodzi Chinom, jednak bedzie recesja albo gorzej. Ciekawe co zrobi Europa. Niektorzy twierdza z Chiny popelnily blad, moze. Zobaczymy.

Narazie jest za duzo niewiadomych.
        • senioryta13 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 13:01
          zimna-wodka napisał:

> ....Trump..... Jak rozkapryszone dziecko zupełnie nieświadome tego co faktycz
          > nie robi.

Ty powtarzasz bzdury jakie podsuwa ci polska prasa. Juz tu pisalam, ze Trump o tym mowil juz od lat 80 -tych. Jest swietnie przygotowany. To , ze nas bedzie bolalo, szok, jest nieuniknione.

> Nie da się przenieść produkcji z Chin gdziekolwiek z dnia na dzień. Szok w USA
          > jest nieunikniony.
        • dorota_333 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 14:32
          Myślę, że akurat Trump wojny nie chce. Ale towarzysze chińscy mogą sięgnąć po pretekst. Ciekawa jest pozycja TSMC w tym konflikcie (wspominam, bo to jest główny przedmiot pożądania Chin na Tajwanie): Trump żąda nowej fabryki w Stanach, choć TSMC już jest tam obecny (i dalej inwestuje).

Czasem mam takie wrażenie, że Trump nie zna rzeczywistej sytuacji w kwestiach, o których się wypowiada. Mówiąc prosto: jakby odklejony.

Ale przy tym wszystkim, co myślimy o Trumpie jest coś, w czym powinniśmy mu kibicować - rywalizacja z ChRL. To jest fundamentalna wojna (na razie zimna), która określi kształt świata. trudna sprawa, żeby kibicować Kaliguli smile

Poza tym, jest coś, o czym nie pamiętamy (bo wydarzenia biegną gwałtownie): dłużej klasztora niż przeora. A Chiny się nie zmienią (na lepsze) na pewno.
          • monalisa2016 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 14:39
            Znaczy wedlug ciebie Indie tez chca wojny poniewaz przylaczyly sie do Chin, jeszcze nie wiadomo co z Japonia, Korea Poludniowa, jak ci sie zmowia z soba pan Donald a raczej Peter Navaro (autor cel) beda mieli przechlapane.
            • senioryta13 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 15:14
              monalisa2016 napisał(a):

> Znaczy wedlug ciebie Indie tez chca wojny poniewaz przylaczyly sie do Chin, jes
              > zcze nie wiadomo co z Japonia, Korea Poludniowa, jak ci sie zmowia z soba pan D
              > onald a raczej Peter Navaro (autor cel) beda mieli przechlapane.

Te panstwa juz wspopracuja z nami, oprocz Chin oczywiscie. Wietnam, ten oszukaniec szybko zaskoczyl w czym rzecz.
              • monalisa2016 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 15:44
                Zapowiedzenie rozmow to nie rozwiazanie problemu. Pan Trump duzo mowi i nie wszystko pokrywa sie z tym co donosza wschodnie panstwa. Powiem szczerze zawiodlam sie na tej osobie, powinien mniej wypuszczac na jego portalu przed siebie glupot przrz to staje sie coraz mniej wiarygodnym > Showman.
          • zimna-wodka Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 15:53
            dorota_333 napisała:

> Myślę, że akurat Trump wojny nie chce.

A czy on w ogóle wie czego chce? Podobno przymierza się do Iranu.
            • monalisa2016 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 15:56
              zimna-wodka napisał:

>
              > A czy on w ogóle wie czego chce? Podobno przymierza się do Iranu.
              >
              >

Bo tak Bibi chce a on pod jego fujarke tanczy, przypomnijmy sobie milionowe dawki pewnej wdowy na kampanie wyborcza pana Donalda, kto placi ten wymada.
            • dorota_333 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 16:17
              Gdyby poskromił ajatollahów byłoby pięknie.

Nie, ja myślę, że jest coś w rodzaju planu. Tyle że opartego na błędnych przesłankach - takich, jak je rozumie człowiek bez wiedzy i z przerośniętym ego.
              • zimna-wodka Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 16:36
                dorota_333 napisała:

> Gdyby poskromił ajatollahów byłoby pięknie.
                >
                > Nie, ja myślę, że jest coś w rodzaju planu.

Np na co? Co można w ten sposób osiągnąć?

Ja bym rozumiał cła na produkty z wyższej półki technologicznej. Ale tu jest "po wsiem". Pomyśl - ile w USA będą kosztowały piękne majty w grochy dla kadiego. Szwaczka w Bangladeszu zarabia poniżej 100 $ miesięcznie. Nawet przy cłach rzędu kilkuset % będzie tańsza od szwaczki amerykańskiej. Majty nadal będą szyte w Azji , tyle, że kadi zapłaci za nie więcej.
                Chiny już przestają bawić się w tekstylia, wchodzą na wyższy poziom. Czyli mamy układ:
                - towary wyrafinowane technologicznie będą nadal robione we wschodniej Azji bo nie jest łatwo taką produkcję przenieść do innego kraju
                - towary prostsze nadal będzie robić zachodnia i środkowa Azja (Indie, Pakistan, Bangladesz) bo tam siła robocza jest tak tania, że żadne cła tego nie zniwelują

Podobają mi się szczególnie cła na Madagaskar. Chyba Trumpov liczy na przeniesienie produkcji wanilii do USA. Może chce zaorać Silicon Valley.
                • dorota_333 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 18:18
                  Nie doszukiwałabym się sensu w jakiejkolwiek odmianie polityki celnej, którą może prowadzić Trump - czy nałoży cła (i na co) czy poluzuje. Jeśli jest w jego działaniu metoda, to (jak kilka osób tutaj przypuszcza) polegałaby na:

1. agresywnym dołowaniu dolara i
                  2. wygaszeniu popytu na obligacje amerykańskie, żeby przeprowadzić kontrolowany default.

To pierwsze na pewno, to drugie opcjonalnie. Tak to rozumiem.
                  • monalisa2016 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 18:29
                    halturnerradioshow.com/index.php/news-selections/world-news/china-reportedly-planning-at-least-6-retaliatory-measures-against-us-tariffs

halturnerradioshow.com/index.php/news-selections/world-news/china-retaliates-again-cuts-off-rare-earth-minerals-to-usa
                    • monalisa2016 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 18:35
                      Pierwsze efekty:

www.zerohedge.com/political/trump-admin-mulls-farmer-bailout-after-chinas-retaliatory-tariffs-threaten-exports

www.zerohedge.com/markets/end-era-deutsche-bank-warns-if-treasury-market-disruption-continues-fed-will-have-start-qe
                      www.zerohedge.com/markets/amazon-cancels-orders-walmart-pulls-forecast-tariffs-take-hold
                      • monalisa2016 Re: 104% cła na Chiny 09.04.25, 19:14
                        przetlumaczony cytat z wyzej podanego linku

"Na początku marca raport Bloomberga ujawnił, że Walmart zwrócił się do niektórych chińskich dostawców o pokrycie kosztów taryf, aby utrzymać strategię oferowania najniższych cen amerykańskim konsumentom."

Jaki obraz dostali Chinczycy o Stanach?
                        Probowalam wejsc do orginalnego artykulu w Bloombergu, dojscie kosztuje 1,99€/miesiecznie nie mam zamiaru placic.smile
    • dorota_333 "Nieoczekiwanie prezydent USA Donald Trump na 90 09.04.25, 20:51
      ...90 dni zawiesił podwyższone cła dla większości państw świata. A Chinom podniósł do 125 proc." *

Do tego nastąpiła interwencja słowna Donalda Trumpakiss*

“BE COOL! Everything is going to work out well,” Trump wrote on Truth Social three minutes after markets opened in the red, again.“The USA will be bigger and better than ever before.”In a follow-up post, he insisted, “THIS IS A GREAT TIME TO BUY!!!”

*
      www.cnbc.com/2025/04/09/trump-tariffs-live-updates.html

**
      stooq.pl/mol/?id=7986

PS. Czy to nie była przypadkiem manipulacja kursem (i to w liczbie mnogiej)? Nie? Tak mi się tylko wydawało.
      • dorota_333 Re: "Nieoczekiwanie prezydent USA Donald Trump na 09.04.25, 20:54
        Errata: emotikony przypadkowe, aż tak się nie cieszę smile

Aha, cos jeszcze - faktem jest, że sytuacja stała się całkowicie nieprzewidywalna. Może się stać wszystko, jeśli POTUS wypowiada się 3 minuty po otwarciu giełdy, żeby wpływac na kursy.

Proszę państwa, oto cyrk, jakiego jeszcze nie widzieliście.
      • dorota_333 NASDAQ +12%, S&P500 +9,5% 09.04.25, 22:16
        ...widzieliście kiedyś coś takiego?

Tu już nie ma rynków finansowych. Prezydent USA - celowo! - ustawia kursy twittem.

Wszelkie analizy poszły w las.
        • zimna-wodka Re: NASDAQ +12%, S&P500 +9,5% 09.04.25, 23:52
          Kto miał zarobić ten zarobił. Może to o to chodzi a nie o żadne wydumane teorie.
    • superspec2 Re: Dzis "Dzien Wyzwolenia" u nas w Ameryce dzis. 09.04.25, 21:00
      www.rasmussenreports.com/public_content/politics/trump_administration_second_term/tariffs_voters_favor_protecting_u_s_business
    • dorota_333 Codziennie coś nowego 10.04.25, 20:48
      ...cła na Chiny 145%. Dolar nurkuje.

To jak będzie dalej z dolarem, Kadi?

next.gazeta.pl/next/7,151003,31846520,trump-szarzuje-znow-podniosl-cla-na-chiny-bialy-dom.html#s=BoxPWD

Myślę, że w końcu przestaniemy się ekscytować nowymi stawkami celnymi narzucanymi przez USA. Staną się częścią prognozy pogody.
      • zimna-wodka A miało być tak pięknie... 18.04.25, 14:13
        No i pokojowa nagroda nobla poszła się bujać. A i pewne huczne zapowiedzi i obietnice razem z nią.

W piątek przed wylotem z Paryża Marco Rubio powiedział dziennikarzom, że jeśli nie uda się zakończyć wojny w Ukrainie, Stany Zjednoczone "muszą porzucić swoje wysiłki i ruszyć dalej". "USA przestaną próbować wynegocjować porozumienie pokojowe między Rosją a Ukrainą w ciągu kilku dni, chyba że pojawią się wyraźne oznaki, że porozumienie może zostać zawarte" - opisuje Agencja Reutera. - Stany Zjednoczone pomagają Ukrainie od trzech lat i chcemy, żeby to się skończyło, ale to nie jest nasza wojna - powiedział sekretarz stanu USA. Jak dodał, "w ciągu 80 dni zrobili więcej niż kiedykolwiek zrobił Joe Biden, aby zakończyć tę wojnę".

Za to samozadowolenie ma się dobrze.
        • senioryta13 Re: w komisji? 18.04.25, 14:19
          zimna-wodka napisał:

> No i pokojowa nagroda nobla poszła się bujać.

Ot, kolejna kaczka dziennikarska.
          Obama sam przyznal, ze nie wie za co takowa dostal. Jest juz bez znaczenia, a wy ciagle swoje.
          Komunisci staja murem za bandytami, pewnie oni taka znowu zgarna.
          • monalisa2016 Re: w komisji? 18.04.25, 15:23
            Unia europejska dostala tez a w prawdzie sama sobie przyznala POLOJOWA nagrode nobla chyba za Jugoslawie, Irak, ... teraz za Ukraine, ot ile warta jest na nagroda. sad
        • dorota_333 Re: A miało być tak pięknie... 18.04.25, 15:33
          No to nie dowiózł podstawowej obietnicy - że zakończy konflikt w dzień po inauguracji. I nie mam pojęcia, jak teraz wojna będzie wyglądać - czy pomoc brytyjska, francuska, niemiecka, polska może wystarczyć.

Istnieje tez możliwość, że mu się pogląd zmieni, w zależności od tego, z kim porozmawia.

Niemniej zaraz rzucą się Jankesi, żeby przekonywać, że to dobrze i że pies trącał Ukrainę. Rosyjskie trolle im zawtórują.
          • senioryta13 Re: A miało być tak pięknie... 18.04.25, 16:02
            dorota_333 napisała:

> No to nie dowiózł podstawowej obietnicy - że zakończy konflikt w dzień po inauguracji.

Kolezanka sama nie sledzi faktow, tylko podaza za fake newsami. Owszem, tak Trump mowil/obiecal, ale to bylo zanim Biden 'zgodzil' sie, na uzycie dalekosieznych rakiet przez Ukraine. Te rakiety, niestety mialy duzy wplyw na zmiane sytuacji w tym rejonie i w Rosji. Po ich uzyciu, Trump ani razu juz nie wspomnial o zakonczeniu wojny w 1 dzien.
            • monalisa2016 Re: A miało być tak pięknie... 18.04.25, 16:21
              Senioryta szoda czasu na nia!
        • szczurek.polny Re: A miało być tak pięknie... 18.04.25, 18:05
          Nie tylko Nagroda Nobla.

Również wszystkie wspaniałe "deal's", które miały zapewnić amerykańskiej gospodarce dostęp do ukraińskich złóż metali ziem rzadkich też idą się bujać. Stają się warte mniej niż kartka papieru na której je spisano.

Dysproz (dysprosium), pierwiastek o liczbie atomowej 66, metal. Ma szereg interesujących zastosowań technicznych. Jaki jest udział Stanów Zjednoczonych w światowej produkcji dysprozu? Odpowiedź można zaokrąglić do pełnych procentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka