Dodaj do ulubionych

Zbyszek, zapraszamy

07.11.25, 20:03
...czeka prokurator, przed którym będziesz mógł odeprzeć wszystkie jakże bezzasadne zarzuty.

Aaaaaa... jakie to piękne: zobaczyć smutne i przestraszone mordy pisowczyków po głosowaniu w Sejmie RP. I prezesa w takim stanie.

Tak, wiem, to dopiero początek długiej, długiej sprawy sądowej, ale grunt, że zostaną postawione zarzuty. Tylko muzyka odda ten stan ducha.

PS. Ukazały się ostatnio dwa sondaże opinii publicznej, w których KO ma przewagę kilku dużych punktów procentowych (w jednym 8) nad PiS, który traci. To oznacza, że wyborcy akceptująco traktują fakt, że wreszcie rozliczenia bezczelnej kradzieży osiągnęły fazę postępowania przed wymiarem sprawiedliwości. po to głosowaliśmy 15.10.2023.

Can't stop.
Obserwuj wątek
    • zimna-wodka Re: Zbyszek, zapraszamy 08.11.25, 01:52
      Mam nadzieję, że to nie koniec. W kolejce mamy jeszcze: NCBR, plan Zdzisława, SKOKi, wybory kopertowe, Willa +, Rydzyk +, Lotos, zaliczka na ropę (1,5 mld dla młodego Chińczyka), RARS, elektrownię Ostrołęka, respiratory, dotacje dla firmy Szumowskiego, maseczki z Antonowa, Małą Emi, Mejzę, Pegasusa (wykorzystanie), Caracale, Wawrzyka i wizy...

Nie wszystko pamiętam.
      • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 08.11.25, 11:43
        W samym Orlenie - pominąwszy sprawę Lotosu - są przewały na miliardy, także to zaniżanie cen na stacjach przed wyborami.

Sprawa rozliczenia Ziobry (i innych rzeczy, ofkors) jest przez to tak ciekawa, że tutaj mamy koincydencję czasu (jeśli zapadnie wyrok/wyroki skazujące, to zostanie uniewinniony przez sutenera) i gry sił politycznych zmiennych w czasie.

Bo z sondaży jasno wynika, że jest w tej chwili trzecia siła (Brauna pomijam), która będzie decydująca, a która w tej chwili przygląda się milcząco.

Dodałabym, że nawet jeśli sutener ułaskawi, to pozostaje kwestia roszczeń materialnych za wyrządzoną szkodę, dla których wyroki w sprawach karnych będą miały walor prejudycjalny. A z tego żaden sutener nie ułaskawi.
        • zimna-wodka Re: Zbyszek, zapraszamy 08.11.25, 11:46
          dorota_333 napisała:

> Dodałabym, że nawet jeśli sutener ułaskawi, to pozostaje kwestia roszczeń mater
          > ialnych za wyrządzoną szkodę, dla których wyroki w sprawach karnych będą miały
          > walor prejudycjalny. A z tego żaden sutener nie ułaskawi.

Możesz przybliżyć?
          • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 08.11.25, 14:16
            1. Działalność bezprawna może wyrządzić szkodę materialną dotyczącą majątku Skarbu Państwa (lub spółki, o czym dalej). I wtedy mamy odpowiedzialność na zasadach ogólnych kc. Podstawowy art. 415 kc: "Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę zobowiązany jest do jej naprawienia". W imieniu Skarbu Państwa dochodzić jej będzie Prokuratoria Generalna.

2. Prejudycjalność orzeczeń - tak bardzo ogólnie ujmując: jeśli w sprawie (np. karnej) zapada prawomocny wyrok, to jest wiążący dla innych podmiotów:

Art.  365. [Zakres związania]
            §  1. 22   Orzeczenie prawomocne wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a w wypadkach w ustawie przewidzianych także inne osoby.

sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-postepowania-cywilnego-16786199/art-365

Tam są różnice w doktrynie, ale można przyjąć, że jak zapadnie (prawomocny) wyrok w sprawie karnej, to ustalenia wyroku będą mogły być stosowane przez sąd cywilny w sprawie o szkodę wyrządzoną tym danym przestępstwem. Czyli sąd cywilny nie będzie musiał od początku ustalać przesłanek odpowiedzialności odszkodowawczej (np. zawinienia), tylko poleci ustaleniami dokonanymi przez sąd karny i ujętymi w (prawomocnym) wyroku. To bardzo ułatwi i przyspieszy sprawę dochodzenia roszczenia.

3. Dodam jeszcze, że Daniel Obajtek nie otrzymał absolutorium za 2023 (i znaczna część Zarządu Orlenu też). To daje spółce drogę do wytoczenia roszczenia odszkodowawczego. Uchwała Walnego Zgromadzenia została zaskarżona przez jednego z akcjonariuszy, teraz sąd rozstrzyga tą sprawę.

• dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 08.11.25, 14:20
              Aha, nie spuentowałam: prawo łaski jako prerogatywa Prezydenta RP dotyczy skutków prawomocnego wyroku w sprawie karnej lub w sprawie o wykroczenia. Nie obejmuje skutków cywilnych wyroku.
              • zimna-wodka Re: Zbyszek, zapraszamy 08.11.25, 16:02
                dorota_333 napisała:

> Aha, nie spuentowałam: prawo łaski jako prerogatywa Prezydenta RP dotyczy skutk
                > ów prawomocnego wyroku w sprawie karnej lub w sprawie o wykroczenia. Nie obejmu
                > je skutków cywilnych wyroku.

Nie wiedziałem. To miłe (skutki dla Ziobry, nie moja niewiedza).
                A pamiętasz czemu Ziobro to Zero? Sprawa stara ale ja to pamiętam (była transmisja)
                • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 08.11.25, 18:36
                  To Leszek Miller tak powiedział? Że Ziobro jest słabym prawnikiem, w sensie?
                  • zimna-wodka Re: Zbyszek, zapraszamy 09.11.25, 00:15
                    Nie wiesz? Serio?
                    To była komisja Rywina a w niej młody, nieopierzony Ziobro. To była pierwsza komisja śledcza (i jedyna powołana z sensem), przesłuchiwani darzyli ją respektem, nie było żadnych wygłupów. Do czasu.
                    Wezwali Millera (wtedy premiera) i za przesłuchanie zabrał się Ziobro. Nie było limitu czasu więc wałkował Millera 8 godzin. Nie miał o co pytać więc kombinował, często bez sensu. Ale widać było, że to mu sprawia osobistą radość. Mógł znęcać sie nad człowiekiem (i do tego premierem) bo miał nad nim władzę. Kto to oglądał musiał dojść do wniosku, że Ziobro jest psychopatą.
                    Na koniec spytał Millera czy ten zabił Papałę (albo zlecił zabójstwo - nie pamiętam). Ziobro może nie wiedział, że Miller był mocno zaprzyjaźniony z Papałą i z jego rodziną. A może wiedział i dlatego zapytał?
                    I wtedy padło słynne: "pan jest zerem panie Ziobro"

Nawiasem mówiąc potem Miller zmienił zdanie:
                    • zimna-wodka Re: Zbyszek, zapraszamy 09.11.25, 00:19
                      Coś nie wyszło z linkami.

Zero:

www.youtube.com/watch?v=PAMsa74rxvs

Przeszacowanie:

www.youtube.com/watch?v=c3nJQtZNUxc
                    • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 09.11.25, 11:00
                      Nie, no oczywiście pamiętam komisję Rywina i wiem, że to Miller powiedział, ale nie pamiętałam kontekstu. Niektóre przesłuchania widziałam, bardzo ciekawe. Rokita mi wtedy zaimponował (chyba Kwiatkowskiego przesłuchiwał bardzo zabawnie).

Tak nawiasem - jak się wspomina tamtą komisję - popatrz, jak kompletnie spsiała polska polityka. Komisja rywinowska (mimo prostego idiotyzmu Beger i Anity cośtam) to była jednak klasa. Nałęcz doskonale ją prowadził a wszyscy, łącznie z przesłuchiwanymi, zachowywali się na jakimś poziomie. Nawet Ziobro (jeszcze wtedy). Przesłuchanie Michnika było wręcz przeciekawe.

Do największej polityki przebili się jednak bracia Kaczyńscy i wszystko spłynęło rynsztokiem. Kaczyński jest jak Midas a rebours: wszystko czego dotknął - w tym niektóre struktury państwa - zmieniło się w g...o.

Ale przy okazji - Millera nie traktowałabym jako autorytetu. Co do Ziobry (i przeszacowania) ma rację, ale pamiętaj też jego własny życiorys.
                    • cojestdoktorku Re: Zbyszek, zapraszamy 15.11.25, 14:59
                      o jak Leszek Miller na tapecie to mam fajny wpis od niego, normalnie strach by było wkleić ze ruska propaganda:

x.com/LeszekMiller/status/1900302900565623228
      • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 15.11.25, 14:56
        Każdy może gadać głupstwa. Nawet profesor.
        • cojestdoktorku Re: Zbyszek, zapraszamy 15.11.25, 15:00
          dorota_333 napisała:

> Każdy może gadać głupstwa. Nawet profesor.

w komentarzach jest ze i PIS i PO go nienawidzi, bo i jednym i drugim zawsze prawde prosto w uczy gadał
          tylko biedak po kazdych wyborach musi media zmieniac smile
          • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 15.11.25, 15:08
            On nie gada prawdy.
    • dorota_333 Zbyszek zostanie w termach na dłużej 18.11.25, 16:44
      x.com/sikorskiradek/status/1990801305129136373?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1990801305129136373%7Ctwgr%5E2b062948b16a493bfacbadfa76956e8bea0e7264%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftvn24.pl%2Fpolska%2Fradoslaw-sikorski-uniewaznilem-paszport-dyplomatyczny-zbigniewa-z-st8758658
    • ingerg Re: Zbyszek, zapraszamy 18.11.25, 17:06
      Uwielbiam taką nienawiść człowieka do drugiego człowieka. Uwielbiam patrzeć jak się biją, torturują i niszczą. Ten świat mi się coraz bardziej podoba. SUPER ☼
      • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 18.11.25, 17:19
        Zarzuty karne to nie jest nienawiść, trollu.
    • dorota_333 Azyl na Węgrzech dla Zbyszka i jego żony 12.01.26, 11:54
      ...odnotowuję, choć to zaskakujące, że Pati Koti tez dostała azyl. Z jakiego powodu?

Zbyszkowi się w mediach przy tym ulało, ale to pomińmy litościwym milczeniem.

No, to mamy już wicepremiera na uchodźstwie.
      • zimna-wodka Re: Azyl na Węgrzech dla Zbyszka i jego żony 12.01.26, 15:30
        dorota_333 napisała:

> ...odnotowuję, choć to zaskakujące, że Pati Koti tez dostała azyl. Z jakiego po
        > wodu?

W tej uroczej rodzinie chyba to ona dbała o finanse.
        • dorota_333 Re: Azyl na Węgrzech dla Zbyszka i jego żony 12.01.26, 15:39
          Może nawet więcej niż finanse. Biorąc pod uwagę, że to była dziewczyna jakiegoś bossa mafijnego.

I dlatego nie rozumiem jej chęci ukrycia się. Bo tym samym daje jasno do zrozumienia, że i ona może podlegać działaniom prokuratury. Niewykluczone, że to jest ruch uprzedzający w stosunku do polskiego wymiaru sprawiedliwości.

Pati Koti właśnie oświadczyła, że nie była u boku Ziobry tylko ozdobą. Ciekawe, jak to potoczy sie dalej.
          • zimna-wodka Re: Azyl na Węgrzech dla Zbyszka i jego żony 12.01.26, 16:14
            dorota_333 napisała:

> Może nawet więcej niż finanse. Biorąc pod uwagę, że to była dziewczyna jakiegoś
            > bossa mafijnego.
            >
            > I dlatego nie rozumiem jej chęci ukrycia się.

I dlatego powinnaś to rozumieć. Jak każdy.

PS. Przecież są jeszcze ludzie p. Zbyszka w wymiarze sprawiedliwości i wiedzą co się kroi. A sama zainteresowana też wie co robiła.
    • cojestdoktorku Re: Zbyszek, zapraszamy 19.01.26, 20:32
      a ja myślę ze Donald sie cieszy
      tak naprawde sprawa byłaby precedensowa i odbiłaby sie na samym Tusku pewnie w przyszłosci
      a tak można mówić ze sie Zbyszek przyznał, ze uciekł, ze tchórz, to przeciez lepsze bezpieczniejsze rozwiazanie dla obecnej władzy
      • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 19.01.26, 21:55
        Dywagacje.
      • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 19.01.26, 22:02
        Absolutnie przykro sie tego słucha. Albo Mazurek jest takim kompletnym głupkiem, że nie rozumie sprawy, albo uprawia prymitywną, histeryczną demagogię - i wówczas jest po prostu łajdakiem.

Kwestia orzekania przez sędziów nieprawidłowo powołanych (neosędziów) jest problemem ustrojowym, podstawowym dla funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości. Oskarżanie wymiaru sprawiedliwości, ze próbuje sanować szkody wyrządzone przez poprzednią władzę jest łajdackie.

Nie wiem, do czego to porównać: to tak, jakby o śmierć pacjenta palącego papierosy przez 50 lat oskarżać lekarza. Bo zanim nie poszedł do lekarza, to nic mu nie było smile Wywód Mazurka jest na takim poziomie.

Głupiec albo łajdak.
        • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 19.01.26, 22:04
          PS. Ten filmik pokazuje, jak działają youtubowi "publicyści". Dla poprawienia zasięgu powiedzą każdą bzdurę i zrobią to w sposób histeryczny, żeby wywołać g...noburzę. Szambo.
        • cojestdoktorku Re: Zbyszek, zapraszamy 20.01.26, 15:23
          przecież nie masz wpływu czy Twoja sprawę bedzie badał pale czy neosędzia, wiec jak padnie na tego drugiego to masz przechlapane bo kazdy sąd można później podważyć

jeśli takie jest stanowisko obecnej włądzy to powinni odwołać wszystkich neosędziów, zakazać im prowadzenia spraw, no nie wiem ale pozwalanie im na wydawanie wyroków, a później podważanie ich wyroków to jakas totalna abstrakcja

na dziś - co to ma za znaczenie ze sędzia orzekajacy o rozwodzie został powołany za czasów PIS?
          w sprawach rozwodowych nie ma żadnego znaczenia
          moze miec w sprawach zwiazanych z polityka, gospodarką (juz pomiajac to ze to jest maksymalny bałagan i nie powinno do niego dość)
          ale w zwykłych codziennych sprawach typu "rozwody" robienie zwykłym ludziom takich problemów jest łajdackie, a nie piętnowanie tego
          • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 06.02.26, 16:46
            Mam wpływ/ Mogę wnioskować o wyłączenie neosędziego. Podstawa wniosku: nienależyte obsadzenie sądu.

I taki wniosek oszczędzi wielu późniejszych perturbacji. Bo każda ze stron (niezadowolona z wyroku) może ten zarzut podnieść. Więc wyrok/orzeczenie jest niepewne.
            • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 06.02.26, 16:47
              PS. Łajdackie jest obwinianie tego, który naprawia a nie tego, który nagnoił. Mazurek sięga dna.
    • dorota_333 Kojarzycie tę gębusię? Jakby mi kogoś przypominał 06.02.26, 16:43
      https://tvn24.pl/_e/i/najnowsze/cdn-zdjecie-2986495-jest-list-gonczy-za-zbigniewem-ziobra-ph8888750/alternates/WEBP_LANDSCAPE_1620

List gończy wydany przez Prokuraturę Krajową.
    • monalisa2016 Re: Zbyszek, zapraszamy 15.02.26, 21:38
      Nie wtajemniczalam sie w te groteskowa blamujaca sprawe notorycznych zemstw w Polsce obojetnie z jakiej politycznej frakcji, wpadl mi w oczy artykul z austriackich mediow, tlumaczyc go nie bede wrzuccie sami sobie go na tlumacza by sie dowiedziec jak inni o tym mysla.

exxpress.at/politik/orban-stoppt-eu-haftbefehl-ungarn-schuetzt-polens-ex-justizminister-ziobro/
    • dorota_333 Zbyszek znów niezdrów 13.04.26, 21:16
      ...tak, następnego dnia po przegranych przez Victora Orbana wyborach stan zdrowia Zbigniewa Ziobry pogorszył się.

Oznajmił to światu kolega Zbyszka, poseł Jacek Ozdoba, a widok jego strapionej gębusi jakoś tak mię radością napawa:

https://scontent.fktw6-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/671166595_1368978155254958_7415520616102156835_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=7b2446&_nc_ohc=abUHNQyY50QQ7kNvwHHgUS-&_nc_oc=Adr18SEjVnA9ENk3-UVq3ioIs342MW154FhP8IRXQYC9SpZX04iig9ra-dYwD89BiJZKkQaz2IohIBPhyP9f7C1r&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fktw6-1.fna&_nc_gid=COx7SzwBZpbYEPrt8ZDNcA&_nc_ss=7a3a8&oh=00_Af072ys0ao1EirpSN2FCfZyfFTSs8DdEImu2K4BtCb4jsA&oe=69E3126F

www.facebook.com/photo/?fbid=1368978151921625&set=a.638495961636518

Wydarzenia jakoś przyspieszyły. Fajnie.

Panu Zbyszkowi życzymy powrotu do zdrowia i nadmieniamy, że może się leczyć w Polsce. Czekamy!
      • zimna-wodka Re: Zbyszek znów niezdrów 13.04.26, 23:12
        P. Ozdoba może mówić prawdę. Stan zdrowia p. Zero nie jest najlepszy i jeszcze dłuuugo tak będzie. Nic odkrywczego.
        Prognozy przeżywalności. W onkologi stosuje się określenie zaawansowania choroby wg ustalonej skali i do tego dokłada się szansę 5 - letniego przeżycia. Tak było. Teraz takie skale są stale aktualizowane albo się od nich w ogóle odchodzi bo są niemiarodajne. Postęp w onkologii idzie z szybkością nadświetlną i to są skutki.
        Ale można taką skalę stosować jak komuś to pasuje.
        Jeśli szansa 5-letniego przeżycia wynosi 50% to dużo czy mało?

PS. W moim przypadku stopień zaawansowania choroby w 2023 r (początek roku) określono na IIIB i szanse 5-letniego przeżycia na 1%, teraz to jest stopień II i szanse 40-50%. Poprawiło mi się czego i p. Zbysiowi życzę.
        • dorota_333 Re: Zbyszek znów niezdrów 14.04.26, 09:03
          Naprawdę cieszy mnie to, Schłodzony. Postęp w medycynie to piękna rzecz.
          • zimna-wodka Re: Zbyszek znów niezdrów 14.04.26, 19:27
            dorota_333 napisała:

> Naprawdę cieszy mnie to, Schłodzony. Postęp w medycynie to piękna rzecz.

W onkologii idzie to w niesamowitym tempie. Źle, że się o tym nie mówi. Trzeba przełamywać strach przed rakiem; dzisiaj w większości przypadków to już nie jest wyrok tylko choroba przewlekła.
            Ale i tak lepiej cieszyć się tylko ogólnie samemu nie doświadczając.
      • kadzilak Re: Zbyszek znów niezdrów 13.04.26, 23:19
        dorota_333 napisała:

> Panu Zbyszkowi życzymy powrotu do zdrowia i nadmieniamy, że może się leczyć w P
        > olsce. Czekamy!

Ale jak? Na NFZ? Jak ma raka I bierze chemie to moze nie doczekac kolejnej wizyty? Prywatnie? A kasa skad, z "sie pomaga"? Chemia droga moze byc?
        Socjalizm I powszechna ochrona zdrowia to u was tylko pic na wode.
        A jak go zamkniecie, to dopiero sie jajca zaczna, jak umrze, to ja pierdole.
        • dorota_333 Re: Zbyszek znów niezdrów 14.04.26, 09:06
          Tu masz rację. Wizerunkowo byłoby niedobrze dla państwa polskiego, gdyby oskarżony Zbigniew Z. doświadczył większych problemów (nie mówiąc o zgonie) a trakcie przewodu sądowego.

No więc może tego króliczka lepiej nie złapać. Niech się leczy w Stanach, gdzie zbiórka "sie pomaga" będzie dla niego jedyną opcją.
          • zimna-wodka Re: Zbyszek znów niezdrów 14.04.26, 19:23
            Pan Zbysio jest posłem i jako poseł ma ubezpieczenie zdrowotne. My za nie placimy. Za drogą chemię też. z resztą nie każda jest droga. P. Zbysio może załapać się na program lekowy i będzie mógł mieć wszystko co jest dostępne w Europie. Na NFZ.
            Też i zamknięciem nie musi być źle. Może być oddział szpitalny (ale w Budapeszcie chodzi luzem to chyba nie ma potrzeby) a w ostateczności obroża elektroniczna i w domku.
            • asia-loi Re: Zbyszek znów niezdrów 14.04.26, 19:59
              A mnie zastanawia dlaczego Ziobro nie leczył się w Polsce w najlepszych klinikach, tylko w zwykłym szpitalu. On nie miałby problemu z dostaniem się do kliniki. Leczył się w zwykłym szpitalu u koleżanki. Koleżanka wcześniej miała problemy z prawem, a on jej to i owo umarzał. Jak koleżanka wzięła i umarła, to zaczął się leczyć w tej "wstrętnej Brukseli". Do Brukseli przeniósł swoje życie, dzieci do szkoły chodziły i żonusia pracowała w siedzibie zła (Brukseli).
              Jak zwiał do Orbana to o leczeniu jakoś nie było słychać. Zawsze mu się nagle pogarsza, jak chcą mu się dobrać do doopy. Ja osobiście nie wierzę w jego ciężką chorobę. Na coś chory jest, ale nie tak ciężko jak to wszystkim przedstawiał. Był prawie umierający, a jak mu zaczęli dom przeszukiwać to się w ciąhu godziny zjawił i udzielał wywiadów na prawo i lewo. Na komisję śledczą też się nie mógł stawić bo ciężko chory, a wywiadów udzielał bardzo dużo.
    • dorota_333 Zbyszek w Stanach 10.05.26, 13:25
      ...czy to Ty zrobiłeś zdjęcie Ziobry na lotnisku w Newark w sobotę, Kadi? Bo może minęliście się w chińskim barze.

No więc Zbynio postanowił pozwiedzać świat, na razie zaczepi się w USA, ale są opinie, że to może być tylko przesiadka.

Wizy Zbyniowi (i jego żonie) udzielono po osobistej decyzji Trumpa, Rubio i Rose byli przeciwni. Zdecydowało ponoć to, że Trump nie ma już innych niż PiS sojuszników w Europie (po porażce Orbana).

I głupota Kaczyńskiego spowoduje, że będą z Trumpem aż do końca (ich lub Trumpa).

Na razie cieszymy się z objawienia Zbynia. Nie dostał azylu, więc państwo polskie zacznie procedury ekstradycyjne, oczywiście nieudane. Faktem jest jednak, że Zbyniowi już pod d...ą się pali. Nigdzie spokoju nie zazna.

wyborcza.pl/7,75398,32781053,wyborcza-ujawnia-ziobro-uciekl-do-usa-romanowski-zostal.html#s=S.MT-K.C-B.1-L.1.duzy

PS. Aha, Romanowski jest w innej sytuacji prawnej, jest ENA na jego nazwisko i nie dostał wizy w Stanach. W zasadzie mógłby być doskonałym duzym świadkiem koronnym w Polsce.
      • zimna-wodka Re: Zbyszek w Stanach 10.05.26, 13:58
        Nie do końca rozumiem. Paszport mu zabrali to jak dostał wizę? Może wizę miał wcześniej? Ale jak go Węgry wypuściły bez paszportu?
        ciekawie to było zrobione.
        Ale z USA można go ściągnąć więc docelowo pewnie Urugwaj. Choć i tam mogą choć nie muszą.
        Myślę, że najlepsza byłaby centralna Afryka bo tam mają większe problemy i nie będzie sobie nim dupy zawracał.
        • dorota_333 Re: Zbyszek w Stanach 10.05.26, 15:00
          Jesteś pewny, że Ziobrze odebrano na Węgrzech paszport? Prokuratura za rządów Orbana miałaby to zrobić? Bo nowa władza dopiero się konstytuuje, jeszcze nie "objęta", że tak powiem.
          • zimna-wodka Re: Zbyszek w Stanach 10.05.26, 15:28
            U nas odebrano. Pewnie nie fizycznie tylko wywalono z systemu.
            • dorota_333 Re: Zbyszek w Stanach 10.05.26, 15:57
              Aha, no tak. Czyli faktycznie to Trump osobiście podjął decyzję, a ze strony węgierskiej ktoś poszedł mu na rękę.
              • asia-loi Re: Zbyszek w Stanach 12.05.26, 15:06
                dorota_333 napisała:

> Aha, no tak. Czyli faktycznie to Trump osobiście podjął decyzję, a ze strony wę gierskiej ktoś poszedł mu na rękę.

Podobno dostał paszport genewski od Orbana.
                • dorota_333 Re: Zbyszek w Stanach 12.05.26, 16:01
                  Aha, czyli jako uchodźca.

Tak, jego prawnik to potwierdza. Ciekawe, jak to zmienia jego sytuację co do możliwości ekstradycji.
    • kadzilak Re: Zbyszek, zapraszamy 10.05.26, 14:16
      Ziobro widze na leczeniu w USA, na wizie dziennikarskiej.
      Teraz tylko przesiadka do jakiegos cieplego kraju gdzie sie nie przjmuja zbytnio tymi ektradycyjnymi glupstwami I wsio.
      W Kostaryce moze siedzic 10 lat, potem Aruba.
      • zimna-wodka Re: Zbyszek, zapraszamy 10.05.26, 14:27
        Kuracja onkologiczna pewnie w USA tania nie jest. Można go sponsorować tylko po co.
      • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 10.05.26, 15:03
        To w sumie nie robi różnicy dla postępowania w sprawie obrobienia Funduszu Sprawiedliwości. Romanowski będzie dużym świadkiem koronnym, jeśli go Węgrzy złapią, ofkors.

Byłby to miły gest na początek wspaniałej współpracy.

A potem czekamy do wyborów połówkowych.
    • dorota_333 Re: Zbyszek, zapraszamy 11.05.26, 12:11
      https://scontent.fktw6-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/694717163_2529330964147948_7165242763198551970_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=e06c5d&_nc_ohc=WkF6bdxQshUQ7kNvwHCokoF&_nc_oc=AdovhQOyb6uhVYhKHCuMM6SXumFPHxYoTFadbRs6En3PwmhrXOiH8dNyPlpTos-0RCgg78YbxPqBSRnCboxfvBgi&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fktw6-1.fna&_nc_gid=C2R_0F9XjLDofgzPCx4ZIQ&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af7pD1IovELdkijVjYko30rNFUAfPiqt0XDsXM6Itmk6VQ&oe=6A0790D9
      • dorota_333 Wszystko (niemal) zostało powiedziane 11.05.26, 12:29
        ...więc pozwolicie, że dzisiaj wypowiadam się obrazkami:

https://scontent.fktw6-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/689490115_1517993933072200_1788817779662937359_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=e06c5d&_nc_ohc=wv1fLHc85lUQ7kNvwHC3ok3&_nc_oc=AdrMGkGmhouG0TmA3i6KDt8bRS3vmLMPpLZJZeM3h5tPLUkQlhDUKslJV2UNCCjlMeJSUkjnFQyJh0KPyza58qQU&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fktw6-1.fna&_nc_gid=D_vhjrup9qCbIjyyiLfiUQ&_nc_ss=7b2a8&oh=00_Af5UTuM4vHDxPXtz1JyZLFbqYhB5B8AL0ov3whp2nwZ4nw&oe=6A0765C0
    • dorota_333 Podobno poleciał przez Serbię lub z Węgier ale 12.05.26, 19:17
      ...podstawionym przez USA samolotem. Jest też przypuszczenie, że Romanowski również przebywa w USA.

No to mamy osobistą decyzję Trumpa - wbrew własnej administracji podjętą - która mocno nadweręża relacje USA z Polską.

Tak, tak, Kadi, w tej chwili Ty wybuchasz śmiechem i posyłasz kilka bluzgów w temacie nieistotności Polski. Ale nie wiem, czy obrona dwóch kolesiów powinna psuć relacje sojuszników. Bo my tego nie zapomnimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka