Dodaj do ulubionych

inflacja m/m 0%

16.03.06, 07:10
czekamy na deflacje?

14:10 15.03.2006
Inflacja w lutym przyspieszyła do 0,7 proc.-GUS

WARSZAWA, 15 marca (Reuters) - W lutym 2006 roku inflacja rok do roku
przyspieszyła do 0,7 procent z 0,6 procent w styczniu po korekcie,
poinformował w środę Główny Urząd Statystyczny (GUS). Analitycy oczekiwali w
lutym inflacji rok do roku na poziomie 0,8 procent. Inflacja liczona miesiąc
do miesiąca wyniosła w lutym 0,0 procent. Rynek oczekiwał 0,1 procent.
Obserwuj wątek
    • darius11 Re: inflacja m/m 0% 16.03.06, 13:27
      I to jest tragedia za którą odpowiada guru Balcerowicz. Urząd Nadzoru przyłożył
      do tego rękę rekomendując kredyty wyłącznie w PLN. Banda złodziei.
      pzdr
      • eva_2 Re: inflacja m/m 0% 16.03.06, 14:40
        Czemu tragedia? Jesli masz jakąś wiedzę na ten temat to się podziel z innymi, bo
        ja na przykład chciałabym wiedzieć dlaczego niska inflacja jest niekorzystna dla
        gospodarki. O ile wiem Japonia miała właśnie deflację w czasach kryzysu, ale co
        ma jedno do drugiego - nie mam pojęcia. Proszę o wyjaśnienia smile
        • darius11 Re: inflacja m/m 0% 16.03.06, 15:36
          I Japonia I Kanada miały deflację. Deflacja jest niekorzystna nawet w krótszym
          okresie bo przedsiębiorstwa nie wytrzymują sprzedaży po coraz niższych cenach,
          a to z kolei ma wpływ na wzrost PKB.
          U Japońców przejawiało się tym jeszcze, że zamiast wydawać kasę nadmiernie
          oszczędzali w oczekiwaniu na dalszy spadek cen. Przemysł i usługi wpadały w
          coraz większą stagnację, tym gorzej dla nich bo nie mieli możliwości manewru i
          tak niskimi stopami procentowymi.
          Balcerowicz jak psychiczny powtarza, że jego jedynym celem (bo to jest cel
          statutowy NBP) jest walka z inflacją. Ile można walczyć z wiatrakami? Efekty
          polityki schładzania widać jak widać jakie głupoty opowiada ten człowiek o
          przewartościowanym złotym. Za Millera jakoś siedział cicho jak EUR było po 5
          PLN.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka