Dodaj do ulubionych

Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć?

IP: *.artnet.pl 07.08.12, 15:26
Chciałabym się przełączyć na bezpłatną telewizję cyfrową, tak jak mówią w reklamie. Ale nie wiem, czy mój telewizor ma ten "empek 4" czy jakoś tak. Zdjęłam wczoraj tylną osłonę telewizora i próbowałam znaleść ten "empek 4", ale nie wiem nawet jak on wygląda i gdzie powinien "siedzieć", i jak go przełączyć, żeby była cyfrowa? Jestem laiczką w tych sprawach, poza tym mieszkam sama, brak chłopa w domu, nie wiem co dalej robić z tą telewizją cyfrową i jak się na nią przełączyć? Pomocy!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Cypis Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.12, 15:34
      cyfryzacja.gov.pl
    • Gość: Zbigniew Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.12, 18:27
      Napisz jaki masz telewizor, model i typ. I kiedy Go kupowałaś. Bo wiele kupionych wcześniej ma ale tylko dekoder mpeg-2. Jeżeli nie będziesz mieć mpeg-4, niestety musisz dokupić dekoder. Polecam Neo HD. Ale jak mówię, napisz wcześniej o tym telewizorze.
    • Gość: chłop Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.toya.net.pl 08.08.12, 16:23
      najtaniej wyjdzie załatwić sobie chłopa, a on resztę zrobi w tej i innych sprawach
      • Gość: mike Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.broadband.tesco.net 08.08.12, 17:26
        a w jakich to niby jeszcze?
    • Gość: xyz Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.12, 17:25
      Myślisz, że jak zdejmiesz tylną obudowę, to zobaczysz tam "empeka 4" ??? - jak on sobie tam siedzi i zawija w te sreberka ???
      • Gość: pysio Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.alfaks.com 08.08.12, 20:09
        MPEG4 to system dekodowania sygnału cyfrowego. Jeśli twój telewizor jest analogowy to go nie odbierzesz! Po za tym mamy; MPEG1 lub2 albo3 a nasz program dekoduje akurat czwórka. Sprawę załatwia dekoder telewizji cyfrowej naziemnej /nie satelitarnej/ a kosztuje około 130pl. Są i tańsze ale to przeważnie badziewie. Podpinasz do tego dekodera antenę i możesz do drugiej dziurki włączyć kabel antenowy do tv. Można też o ile masz wyjście HDMI /7pl/ w tv bo w dekoderach jest możliwość podłączyć tym kablem i masz wtedy lepszy obraz. Jest też wyjście rgb. Wyjście hdmi jest podobne do usb ale 2x większe. Jeśli masz jeszcze jakiś problem to napisz.

.Ja mam tv z MPEG4 ale kupiłem dekoder ze względu na to że jest wyjście usb i można podłączyć pendriva i mieć nagrywarkę.
        • Gość: Małgorzata Mirska Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.artnet.pl 09.08.12, 14:09
          Mój telewizor to kilkuletni LG RZ-29FB51RX i z tego, co się zorientowałam, niestety nie ma w nim żadnego mpega w środku :-(

Przejrzałam stronę, którą podał Cypis i już wiem, że trzeba będzie kupić ten dekoder oddzielnie. No trudno, trochę wydatków się szykuje. Dziękuję wszystkim za porady.
        • Gość: ela Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.12, 18:58
          Nie znam się na dekoderach a interesuje mnie też możliwośc nagrywania. Napisz, który polecasz.
          • Gość: pysio Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.alfaks.com 09.08.12, 20:26
            Ja mam dekoder ARIVA firmy ferguson - T65. Do tego pendriv 32 gb. Jak na razie spisuje się bardzo dobrze. Instrukcja jest w miarę przystępna. Dekoder i pamięć to koszt około 200pl. Menu można ustawić po polsku i nie powinno być trudności z obsługą. Nagrywam z kompa,tv i satelity. Rozpiętość cen dekoderów waha si od 60pl do ponad 2000pl. Trudno coś doradzić ale ferguson to raczej dobra marka. Zaglądnij na allegro może tam się dowiesz czegoś więcej.
            • wampir-wampir Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? 09.08.12, 21:02
              Ależ Pysiu, monopol na zachwalanie Allegro na tym forum mam ja! Chcesz zgarnąć moją prowizję?

;-)))
              • Gość: pysio Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.alfaks.com 09.08.12, 21:56
                Nie martw się wampirze bo ja z allegro zostałem wyleczony! Ja swój dekoder kupiłem w Przemyślu w tej uliczce co wychodzi na wprost kościoła wojskowego. A na allegro zaglądam tylko po to by się zorientować w cenach i parametrach. Wolę dać parę zetów więcej i nie dawać się nabierać różnym cwaniaczkom! Kupowanie kota w worku odbyło się raz i było wystarczającą nauczką.
                • wampir-wampir Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? 09.08.12, 22:03
                  Przykre, a ja mam same dobre doświadczenia z tym serwisem :-)))
    • Gość: dranko Re: Telewizja cyfrowa, jak się przełączyć? IP: *.kalisz.mm.pl 03.09.12, 19:18
      no jestem ciekaw czy na tym dobrze wyjdziesz. Już jest sporo głosów narzekania na dvb-t. Ja zostaje przy Nce. Wolę usługi premium i swoje 40 kanałów HD.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka