Dodaj do ulubionych

Kolejny badziew FED MMIFF

21.10.08, 15:48
Czy ktoś się jeszcze w tym łapie?
federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/monetary20081021a1.pdf
Obserwuj wątek
    • przycinek.usa Re: Kolejny badziew FED MMIFF 21.10.08, 16:55
      Beda kupowac tryple A commercial paper. To akurat dobrze. Przynajmiej uratuja
      paru frajerow od bankructwa. Lepsze to od kupowania MBS.
      • groovey MMIFF jako mechanizm 21.10.08, 16:59
        To oznacza tez ze MMIFF dostarczac bedzie funduszom dluznym gotowke (drukowana
        occzywiscie).
      • przycinek.usa wytlumaczenie 21.10.08, 16:59
        To jest lancuszek szczescia FED. FED tworzy "vehicles" daje im pieniadze na
        kupowanie obligacji, ktore wyemituja firmy inwestujace w commercial paper. Chyba
        zadzwonie do FED i powiem im, ze potrzebuje pieniedzy. Zrobiliby dla mnie taki
        vehicle. -)
        • groovey Re: wytlumaczenie 21.10.08, 17:39
          BRAWO
          propozycja utworzenia PSPVs z programem wsparcia money market jawi sie tu jako
          zart z puenta.
          W sumie uczestnik rynku krotkiego tez dostal po lapkach na tym wszystkim wiec
          mozna udowodnic nawet straty moralne i poniesienie realnych strat w wyniku
          nieroztropnych decyzji FED.
          Tak na powaznie USD/PLN przelecial jak burza przez opor.
          Do grudnia pewnie wiosna. Stad i pytanie do ciebie - co z ropa
          w usa bo nijak nie widze na razie zakupow zimowych.
          • przycinek.usa Ropa? Hmm. 21.10.08, 18:24
            Trudno prognozowac rope. Jak cena spada, to zbiera sie OPEC i obniza wydobycie.
            He he he. Mysle, ze ropa na pewno nie bedzie rosla. Wojtek Bialek w jednej ze
            swoich prognoz powiedzial, ze oczekuje spadku ropy na $50. No coz, taka
            katastrofa dla OPEC nie moze sie zdarzyc. -) Ale powaznie mowiac to jest dosyc
            rzetelna prognoza na kryzys. $50 za barylke. To jest dobry dlugoterminowy target.
            A co z ta informacja robic? Dla mnie sprawa jest stosunkowo prosta. Sa dwa
            rodzaje firm produkujacych benzyne. Te, ktore maja wydobycie i te ktore kupuja.
            Dla duzych firm z sektora spadek ropy jest stosunkowo niekorzystny, ale dla
            firm, ktore nie wydobywaja, a kupuja - to spadek ceny jest zbawienny dla kosztow
            i profit margins. Dlatego cena ropy nie zawracalbym sobie glowy. Na ropie raczej
            nie zarobimy. Ale jezeli na tym rynku ma byc recesja, to trzeba byc
            dlugoterminowo udzialowcem czegos, co daje cash flow i nie ma dlugow. Banki sa
            trupami, a jedyne co pozostaje skuteczne w zabieraniu ludziom pieniedzy to sa
            firmy produkujace benzyne. Nic innego nie mozna kupowac! Surowce raczej padna.
            Huty, kopalnie, transport bedzie fatalna inwestycja. Jedyne co powinno sie
            kupowac, to spolki podpiete pod FED, [zarabiajace na spreadach] albo rafinerie.
            No ja nic innego na ten kryzys nie widze. FED juz zadba o to, aby na rynku bylo
            troche pieniedzy na podtrzymanie rynku. Wtedy znajda sie jakies pieniadze na
            kupno zywnosci i benzyny. He he he.
            • groovey Re: Ropa 21.10.08, 18:42
              Ja bardziej na te kilka msc. Wyszlo za daleko. smile
              Idzie cash z Hun-Cze-Pol teraz juz do Europy. PLN slabnie, co widze traderzy sie
              bawia mamy juz prawie 2,8.
              Na jutro spokoj ale pytanie moje dotyczylo prognoz zakupow ropy na zime w usa,
              co wplywa na wydatki znaczaco przed grudniem.
              FED trzyma wartosc USD ale skoro do WB bloga sie odnosisz to Wojtek proponuje
              wzrost cen ropy w zw z zakupami. Ja poniekad podzielam to zdanie bo i spotkanie
              kartelu pozno - juz po zakupach.
              Rafinerie zas ida w gore bo jak slusznie widzisz ich marza rosnie.
              Ja zas patrzac dlugoterminowo zaczynam sie zastanawiac nad pradem nie zas
              benzyna - bo ludzie nie musza jezdzic a musza jedzenie gdzie chowac no i tv - bo
              przeciez chleba i igrzysk. Hihi.
              Jak znajdziesz cos o zakupach YoY ropy na grzanie z gory thks.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka