Dodaj do ulubionych

Niski poziom informatyki w ZSP2

28.03.12, 20:36
Ostatnio miałem okazję przekonać się o fatalnym poziomie informatyki w ZSP2. Moja siostrzenica uczęszczająca do tamtejszego ginazjum nie potrafiła wykonać edycji dokumentu w Wordzie (prosta rzecz dodanie przypisu i sformatowanie nagłówka), o Excelu nie miała kompletnie pojęcia nie mówiąc o innych rzeczach. Co ciekawe dostaje 4 i 5, ale wg jej słów na informatyce zajęcia ograniczają się do rysowania w paintcie i prostych działań w wordzie (tekst na pół strony, tabelka, przerysowywanie fragmentu podręcznika) . Totalna przepaść wobec tego co widzę u dzieci moich znajomych (rówieśników siostrzenicy) w Trójce w Kobyłce. Tam widziałem wykresy w Excelu, próby stworzenia własnej strony internetowej itp. (wytłumaczyli mi, że to jest w podstawie programowej). Jeżeli w szkole olewa się przedmiot który daje podstawy do zdobycia umiejętności ułatwiających naukę i zdobycie pracy w przyszłości to nienajlepiej o niej świadczy. Nie wiem czy tak jak pan z informatyki postępują nauczyciele z innych przedmiotów. To widziałem i mogę porównać.
Obserwuj wątek
    • vienetta Re: Niski poziom informatyki w ZSP2 29.03.12, 09:45
      Prawda, potwierdzają to moje dzieci.
      Fatalny jest również stan innych przedmiotów w tym m.in. angielskiego.
      Pani dyrektor szkoły bardziej niż dziećmi interesuje się kartą nauczyciela.
    • damyk1 Re: Niski poziom informatyki w ZSP2 31.03.12, 13:12
      To mnie zszokowałeś tą informację...
      Z jednej strony mam sentyment do tej szkoły, bo chodziłem do niej [teraz mój synek tam uczęszcza] a p. Dyrektor Gromelska kiedyś była fajną babką od chemii, która zastąpiła p. Pióro - nauczycielkę starej daty, wymagającą ale też fajną. Bynajmniej z perspektywy ucznia były inne kryteria z perspektywy rodzica inne...
      Czasem dochodzę do wniosku że że Ci "źli" byli "złymi" bo chcieli coś przekazać a teraz liczy się aby to jakoś się kręciło...
      Mam nadzieje że p.Dyrektor to czyta i przeanalizuje to...
      Był kiedyś Dyrektorem p. Pawliszyn bardzo srogi, wymagający ale dał się lubić i do dzisiaj mu się kłaniam z daleka.
    • darekqwerty Re: Niski poziom informatyki w ZSP2 14.03.13, 14:23
      Z dużym zainteresowaniem przeczytałem Pańskie uwagi dotyczące poziomu nauczania w ZSP nr 2. Pragnę Pana uspokoić. Siostrzenica uczy się z zgodnie z programem nauczania i po zakończeniu edytora grafiki pozna edytor tekstu. Do końca nauki w szkole podstawowej
      pozna także Excela i będzie potrafiła stworzyć prezentację multimedialną. Co do tworzenia stron www to w programie nauczania SP ich nie ma. Pańska siostrzenica nauczy się je tworzyć dopiero w gimnazjum. Pozdrawiam.
      Nauczyciel informatyki Dariusz Wysokiński
      • heniex123 Re: Niski poziom informatyki w ZSP2 14.03.13, 16:13
        Za dużo wymagacie od swoich dzieciaków. Co rusz podwyższamy im poprzeczkę, dzieci na zachodzie nie znają połowy tego mają mniej przedmiotów więcej wakacji. Nasz szkoły są przeciążone materiałem, który i tak nie da rady spamiętać. To że sami żyjemy w takim pędzie na co dzień nie przerzucajmy tego na nasze dzieci, które i tak w większości nie znajdą pracy. A po dyplomach za pracą będą musieli wyjechać na zachód tam sprzątać kible swoim "niedouczonym" rówieśnikom. Nie widzicie że te nasze szkolnictwo jest do bani, nic nie daje... rzadko która szkoła jest honorowana na zachodzie i tak tam zaczyna się wszystko od nowa . Wyluzujcie !
      • netkobylak Re: Niski poziom informatyki w ZSP2 14.03.13, 16:51
        Panie Darku, jak to możliwe wypuścić te biedne dzieci jedynie ze znajomością Excela? Domyślam się że ani odrobiny nie lizną VBA. A gdzie czas na relacyjne bazy danych, SQL? Podstawy sieci?
        Strony www - a hosting? rejestracja domen? Jak można tak krzywdzić te biedne dzieci?
        Sam Pan widzi na co czeka rynek...
        Pozdrawiam :)
        • ikonopis01 Re: Niski poziom informatyki w ZSP2 14.03.13, 18:11
          A może od razu podstawy bankowości , zarządzania majątkami , układanie glazury na zpt też się przyda. Czy aby jako dorośli nie przesadzamy a gdzie zabawa i twórcze myślenie.
          Plus za odwagę dla nauczyciela. Wreszcie konkretna odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka