olesno44
28.03.12, 20:36
Ostatnio miałem okazję przekonać się o fatalnym poziomie informatyki w ZSP2. Moja siostrzenica uczęszczająca do tamtejszego ginazjum nie potrafiła wykonać edycji dokumentu w Wordzie (prosta rzecz dodanie przypisu i sformatowanie nagłówka), o Excelu nie miała kompletnie pojęcia nie mówiąc o innych rzeczach. Co ciekawe dostaje 4 i 5, ale wg jej słów na informatyce zajęcia ograniczają się do rysowania w paintcie i prostych działań w wordzie (tekst na pół strony, tabelka, przerysowywanie fragmentu podręcznika) . Totalna przepaść wobec tego co widzę u dzieci moich znajomych (rówieśników siostrzenicy) w Trójce w Kobyłce. Tam widziałem wykresy w Excelu, próby stworzenia własnej strony internetowej itp. (wytłumaczyli mi, że to jest w podstawie programowej). Jeżeli w szkole olewa się przedmiot który daje podstawy do zdobycia umiejętności ułatwiających naukę i zdobycie pracy w przyszłości to nienajlepiej o niej świadczy. Nie wiem czy tak jak pan z informatyki postępują nauczyciele z innych przedmiotów. To widziałem i mogę porównać.