Dodaj do ulubionych

Rycząca trasa S8

27.12.17, 11:45
Dziś rano ok. godziny 5-tej obudził mnie przeraźliwy ryk. Otworzyłem okno i usłyszałem jak ta trasa po prostu "RYCZY". Mieszkam na osiedlu Maciołki w Kobyłce mniej więcej na wysokości wiaduktu WD-3 w linii prostej i mam do trasy jakieś 1,5km.. Teraz jest zimno i okna miałem pozamykane ale co będzie w lato jak będę chciał spać przy otwartym oknie. Myślę, że z tak dużej odległości nie powinno być słychać tej trasy. Podejrzewam, że zaoszczędzono na ekranach w tym miejscu. Między mną a trasą nie ma żadnych naturalnych barier wygłuszających a w odległości nie więcej niż 300-400 metrów od trasy zaczynają się zabudowania (nie kilka domków a spore osiedla). Nie wiem także, po co zostały wykonane bariery (klatki z kamieniami) po drugiej stronie trasy od lasu przy Horowym Bagnie? Podejrzewam, że to właśnie te bariery tak RYCZĄ odbijając dźwięk z trasy w stronę osiedla Maciołki. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • konrad1wol Re: Rycząca trasa S8 27.12.17, 15:08
      Witam w klubie. 650 m w linii prostej do wd-7 (od strony Kobyłki, czyli Zalasek). Hałas jak przy startującym odrzutowcu. Faktycznie szum bardziej słychać od strony węzła Kobyłka.
    • arturproc22 Re: Rycząca trasa S8 05.01.18, 13:58
      Witam, ja mieszkam na Mareta, odległość też ok 1,5 km, po drodze budynki, ale i tak w całej okolicy huczy, normalnie jakby człowiek mieszkał w wielkim mieście. Faktycznie ekranów nie porobili, a od strony Bagna zrobili ekrany, żeby chronić ekosystem Bagna przed hałasem ;) Mam nadzieję, że zrobią badania nateżenia hałasu i postawią jednak te ekrany...
    • maciolkus13 Re: Rycząca trasa S8 07.01.18, 17:37
      Witam ,mieszkam na Maciołkach od strony Glinianek 1,5 km od obwodnicy ,słuchać ciągły szum jak przy lotnisku.Ceny działek i mieszkań wzdłuż obwodnicy polecą na łeb na szyje pewnie .Kto by chciał mieszkać w okolicy w której jest problem z ciszą na własnym podwórku.
    • lastlogin Re: Rycząca trasa S8 08.01.18, 14:37
      A gdzie jest najbliższy funkcjonujący wjazd na tą trasę z Kobyłki?
      • kaku25 Re: Rycząca trasa S8 18.01.18, 16:47
        Nie ma. Dopiero dobudują.
    • tym2011 Re: Rycząca trasa S8 21.01.18, 15:22
      Maciołki nie są chronione przed hałasem pochodzącym z trasy S8. Ekrany postawione z drugiej strony trasy (chroniące las i zwierzęta przed hałasem) powodują, że hałas od nich się odbija i tym bardziej jest uciążliwy dla ludzi.

Należy chronić przyrodę, zwierzęta - to jest jak najbardziej zrozumiałe. Ale tym bardziej należy chronić ludzi, nawet bardziej niż las i zwierzęta.

Mam nadzieję, że ekrany zostaną postawione. Nawet w odległości 1km od trasy hałas jest ogromny i dokuczliwy.
      • kaku25 Re: Rycząca trasa S8 22.01.18, 15:14
        Brawo Zielonka. Burmistrz Dudzik reaguje szybko!!! zielonka24.pl/trasa-s8-tym-halasem/
        A co robi Burmistrz Kobyłki??? Zapomniane Maciołki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka