Dodaj do ulubionych

Program TAK rodzina, ale nie w Kobyłce

10.03.14, 16:28
www.kobylkowotoiowo.pl/using-joomla/extensions/components/content-component/article-categories/287-polityka-prorodzinna-w-kobylce.html
Obserwuj wątek
    • 11111 Re: Program TAK rodzina, ale nie w Kobyłce 10.03.14, 16:51
      "Powiat udziela gminie dotacji w wysokości do 40% poniesionych przez nią kosztów w związku z wprowadzonym systemem ulg i zniżek."

Od pewnych ludzi się po postu nic nie bierze - to kwestia godności i honoru.
      • adam.adamowicz Re: Program TAK rodzina, ale nie w Kobyłce 11.03.14, 15:10
        Może dowiemy się któż to jest taki honorowy i kim są ci pewni ludzie
        • 11111 Re: Program TAK rodzina, ale nie w Kobyłce 12.03.14, 00:43
          To chyba oczywiste - miałem na myśli PIS, a u nas Wspólnotę Samorządową.

Nawet pan profesor też tak uważa: w914.wrzuta.pl/obraz/6SCKVXsE1I4
          • adam.adamowicz Re: Program TAK rodzina, ale nie w Kobyłce 12.03.14, 15:18
            To jeszcze dopowiedz kto jest taki godny i honorowy,czyżby rządząca nieudolnie od ośmiu niemal lat Kobyłką ekipa pan Roguskiego.
            • damyk1 Re: Program TAK rodzina, ale nie w Kobyłce 12.03.14, 20:49
              nommm... nie udolne to są władze w Wołominie i Zielonce - batalie pomnikowe - zero inicjatyw, zero czegokolwiek. nawet blokowanie rozbudowy DW 634 przez Zielonkę a ostatnio jednak zmiana zdania jak cały projekt szlak trafił. Nie wspomnę o zblokowaniu inicjatywy budowy placu zabaw dla dzieci bo pomnik JPII - człowieka dla którego mam szacunek ale zielonkowszy radni zapomnieli o prośbie Wojtyły "Nie budujcie mi pomników - zróbcie coś dla ludzi" Robią pomniki dla ludzi... Co do Wołomina brak wspomnianej DW 634, brak inwestycji a jedyne inwestycje dokonane to kilka ulic odświeżonych i zabranie czołgu aby niewypaczał umysłów mieszkańców i obiecanki o parku na którego zabrakło $ i Ossów temat rzeka który także stoi w miejscu ale I-sze inwestycje dokonane - zatrudnienie pomocników pomocników i zakupy sprzętu biurowego na pola które są notorycznie zalewane a dojazd 15 sierpnia graniczy z Cudem nie wiele mniejszym niż Cud nad Wisłą, czyli korki od ronda w Zielonce, bo dróżka wąska. Likwidacje SM a przestępcząść w powiecie rośnie... Ot władze zapobiegliwe i rozwojowe :(
              • mate604 Re: Program TAK rodzina, ale nie w Kobyłce 13.03.14, 18:11
                Nazwijcie mnie egoistą ale mówiąc szczerze to po kiego grzyba dyskutować o udolnościach i nieudolnościach zielonki i wołomina ? W sensie- czy nas to naprawdę powinno obchodzić ? Bo mnie to totalnie nie obchodzi. btw, przebudowę 634 zablokował stan finansów mazowsza, czyli struzik ze swoim lotniskiem i janosikowe. Nie wiem co mają do tego zielonka i wołomin.

@adam.adamowicz do tablicy- wymień 3 przykłady nieudolności ekipy pana Rogulskiego, dla ułatwienia- z tych 8 lat. Rzucać takimi hasłami każdy umie ale konkretów podać to nie ma komu. Jak dla mnie rr to taki średniak- nie ma na koncie spektakularnych sukcesów ale widowiskowych wpadek też nie.
    • damyk1 Re: Program TAK rodzina, ale nie w Kobyłce 12.03.14, 09:24
      Czemu kobyłka do projektu nie przystąpiła? Nie wiem...
      Ale o samym projekcie, powstał tuż przed wyborami, ale cóż nie możemy ciągle zrzucać winy że wybory się zbliżają bo dojdziemy do skrajności że na 2 lata przed wyborami nie należy nic robić bo będziemy o to oskarżeni.
      Program sam w sobie ma dobre założenia m.in. pomóc młodym i ich ściągnąć.
      Problemem jest natomiast fakt że można ściągnąć tych młodych ludzi do powiatu, ale co dalej? Powiat sam w sobie nie ma miejsc pracy, jest duże bezrobocie, brak komunikacji ze stolicą co przekłada się do męczarni w podróży do Stolicy za chlebem a także niechęć inwestowania w Wołominie. Damy tym ludziom pomoc, którą odbiora w Urzędzie pracy jako bezrobotni. Starostwo samo w sobie nie ma pomysłów na rozwój regionu, rozbudowę DW634, usprawnienia komunikacji z ZTM. Jakoś nawet w Lesznie pomiędzy Starymi Babicami a Sochaczewem kursuje MZA, Legionowo, Mińsk mają wspólne bilety i ładne pociągi a powiat Wołomiński jest olewany. Dlaczego, bo brak mu zaradności, dobrych pomysłów. a nieudaczników się spycha na boczny tor...
      Inną kwestią jest jeszcze jedno pytanie, powiatu na nic nie stać, ciekawe jak będzie w praktyce i jakie warunki są przedstawione aby wziąć udział w projekcie i na ile to będzie przełożone z ładnej teorii na praktykę. Nie chjce mi się szukać i czytać jakie warunki muszą być spełnione aby skorzystać z tej pomocy, ale może później w wolnym czasie się zagłębię w temat.
      • damyk1 Dużo info, zero konkretów 12.03.14, 09:44
        A więc z poniższej strony dowiedziałem się że dużo jest tam napisane, ale zero konkretów...
        www.takrodzina.pl/
        @Kamirus, proszę wytłumacz mi na czym ma polegać ten program, bo jakieś małe ulgi, zniżki, pomoce itp...
        Mam rozumieć że Starostwo dorzuci 40% Kobyłce do poniesionych kosztów ulg i zniżek na jakieś atrakcje typu baseny, komunikacja miejska i jakieś inne...
        Z moich obserwacji wynika że w 45% rodzin wielodzietnych czyli pow. 2 dzieci, są to osoby bezrobotne, utrzymujące się z zasiłków itp... I nawet jak dostaną zniżkę na basen, to raczej nie pojadą bo będą wolały wykorzystać te pieniądze na inne cele.
        Następne 45% to osoby lepiej sytuowane które stać na atrakcje dla dzieci nie typu basen w Wołominie, ale basen np. w hotelu w Mikołajkach.
        Pozostałe 10% takich rodzin, może chętnie by skorzystało z takiej opcji, ale nie mają na to czasu z powodu zabiegania za pracą itp...
        Czyli znając życie będą dodatkowe wyłudzenia osób zaniżających swoje dochody, które stać na takie atrakcje a pieniądze zamiast przeznaczyć na jakiś konkretny cel np. polepszenie warunków mieszkalnych w budynkach komunalnych poprostu się rozejdą...
        • karimus Re: Dużo info, zero konkretów 12.03.14, 13:39
          Widzisz Damyk1, sam doszukujesz się negatywów. Tylko powiedz mi, myślisz, że Kobyłka jest taka sprytna i przewidziała bezsensowność tego projektu czy przegapiła w nim udział? Innym miastom się opłaca, a nam nie? napisałam ci też na kobylkowowotoiowo.pl
          • damyk1 Re: Dużo info, zero konkretów 12.03.14, 20:39
            Raczej jestem skłonny powiedzieć że może przegapiła - pytanie czy przypadkowo czy celowo. Czy Kobyłka jest sprytna? A może nie bawi się w coś bezsensownego... Tylko nie ma pomysłu na coś innego.
            A może problem leży dogłębniej? Radzymin i kilka innych gmin także nie przystąpiło do tego projektu - dlaczego? Z tego co wiem władze Kobyłki i Radzymina nie są zgodne co do postępowań Starostwa Wołomińskiego i mają rozbierzne poglądy na dane tematy - Zielonka to ta sama frakcja co Wołomin. Marki i Ząbki nie wiem kto tam rządzi ale są to miasta graniczące z Wawą i bardziej samodzielne od Wołomina poprzez granicę z Wawą i bliżej im do Wawy niż Wołomina i mają mniejsze kłopoty niż Zielonka, Klembów i kilka innych gmin. Także odpowiedziałem Tobie na kobylkowotoiowo ale na temat samego projektu. A czemu Kobyłka nie przystąpiła? Umówmy się pod UM, porwijmy Burmistrza i go przepytamy :) Jak nie przedstawi nam konkretnych zadowolających nas argumentów to za karę wysmarujemy go czymś tam :)
            • adam.adamowicz Re: Dużo info, zero konkretów 12.03.14, 21:08
              Nie musisz być kidnaperem ,ani śledczym,pan burmistrz Roguski odpowie jak zwykle - NIE WIEDZIAŁEM.
              • damyk1 Re: Dużo info, zero konkretów 13.03.14, 07:34
                I jak zwykle mało konkretna odpowiedź ale oby dokopać burmistrzowi... Chyba wiedział, skoro na kobyklowotoiowo UM odpowiedział karimus... Tylko nie wiem czy Ty to wiesz.
                Dlatego właśnie adamie.adamowiczu mam konkretne dylematy, co Wy jako opozycja macie lepszego, mądrzejszego do zaoferowania, bo takie przymarudzanie to każdy potrafi, pytanie pozostaje czy taka opozycja jakby dorwała się do władzy, co ona by zrobiła? Pewnie tylko marudziła na poprzednie władze bo konkretnych inwencji brak a jak się coś tam pojawi i ktoś przedstawi swoje argumenty, nastaje cisza.... Cisza aby przeczekać... Zachowujecie się w identyczny sposób jak ten znienawidzony Burmistrz, tylko On ma na tyle odwagi aby się przyznać że nie wiedział...
                • karimus Re: Dużo info, zero konkretów 13.03.14, 08:57
                  ja miałam możliwość zapytania pana burmistrza wprost odnośnie programu TAK rodzina. Po prostu zapytałam, czemu Kobyłka w tym nie uczestniczy. Pan Burmistrz jak wytrawny polityk złożył ręce jak do przemowy i z uśmiechem powiedział, że pracujemy nad kobyłkowską karta da między innymi pakiety języka obcego- zero konkretów odnośnie tego o co pytałam. Ucięłam monolog pana Burmistrza, bo jestem na tyle świadomą osoba, że wiem, że nic on nie wniesie- po prostu. W pismie UM r odpowiedzi również brak- tak wymijająco mogą dyskutować poltycy na najwyższym szczeblu, bo ich pole ":do ogarnięcia" jest dużo większe niż 20 tys. miasto- tak więc ode mnie minus dla Burmistrza i czekam na ciekawe kandydatury w tym roku, ale na pewno nie pana Gniadowicza, który lansuje się na facebooku na różnych uroczystościach. Co ciekawe krytykuje politykę i PR pana R.Roguskiego, a postępuje IDENTYCZNIE. Naprawdę chciałabym zobaczyć wśród kandydatów człowieka chcącego coś w tym mieście zrobić dla ludzi, ale ani obecny Burmistrz, ani zastępca, a tym bardziej nikt z radnych mojego zaufania nie zdobył. Może warto rozbudzić debatę w mieście i jakoś wyciągnąć do światła dziennego kandydatów na burmistrza? w ogóle są, czekają? tylko na co? nasze miasto nie ma liderów aktywnych, zaangażowanych w sprawy miasta. No i szkoda.
                • adam.adamowicz Re: Dużo info, zero konkretów 13.03.14, 15:36
                  Nie jestem członkiem żadnej partii , ani stowarzyszenia,proszę mnie nie wiązać z żadną opozycją, natomiast bardzo długo mieszkam w Kobyłce.Krytykuję tę ekipę bo za nadrzędny cel postawiła sobie zagrywki PR i socjotechniczne w celu utrzymania się na stołkach ,a nie dobro naszego miasta.Jeżeli ta ekipa zachowuje się jak chorągiewka na wietrze,co innego mówi, co innego robi,wykazuje brak nadzoru nad podległymi jednostkami (sprawy w prokuraturze),zadłuża permanentnie miasto,nie przestrzega procedur i pobiera za to duże pieniądze z budżetu miasta to ja jako podatnik nie chcę takiej władzy.
                  • damyk1 Re: Dużo info, zero konkretów 13.03.14, 16:16
                    czy mi się poprostu źle skojarzyło, czy kiedyś pisałeś że jesteś związany w jakiś sposób z Kobyłczaninem???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka