trino1 13.05.12, 10:37 Ciekaw jestem czy ten temat Was interesuje, do jakich teorii się przychylacie ?? Zderzenie cywilizacji, koniec historii ?? Jaki podział na cywilizacje wg Was najtrafniejszy ?? - Toynbee, Huntington, Koneczny, Bagby ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: Historiozofia 13.05.12, 10:50 Powiem szczerze - bardziej mnie interesuje dlaczego historia jest w tej chwili w pogardzie - jest teraz używana zwykle w prymitywny sposób,jak maczuga. A teorię mam własną - nic poza zabawkami się nie zmienia,ludzie są tacy sami,tylko teraz udają,że historia mniej nimi rządzi - są "nowocześni". Odpowiedz Link Zgłoś
trino1 Re: Historiozofia 13.05.12, 17:47 Tzn. wg Ciebie rządzi "koniec historii" czy rządzi "zderzenie cywilizacji" - obydwie głośne ostatnio koncepcje. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Jaki koniec historii? 13.05.12, 21:13 Przecież historia tworzy się każdego dnia; wszystko, co było wczoraj, jest już historią. To, co jest dzisiaj, historią będzie jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
trino1 Re: Jaki koniec historii? 13.05.12, 22:22 Była taka koncepcja F.Fukuyamy zaliczona do historiozoficznych gdzie przedstawiał wizję ogólnoświatowego państwa uniwersalnego, o tym wspomniałem. Huntington przedstawił np. koncepcję "zderzenia cywilizacji". Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Jaki koniec historii? 14.05.12, 10:36 trino1 napisał: > Była taka koncepcja F.Fukuyamy zaliczona do historiozoficznych gdzie przedstawi > ał wizję ogólnoświatowego państwa uniwersalnego, o tym wspomniałem. > > Huntington przedstawił np. koncepcję "zderzenia cywilizacji". Gdyby nawet taka koncepcja miała cechy realności, to nie oznacza to końca historii. Jak wspomniałem, historia tworzy się codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
trino1 Re: Jaki koniec historii? 14.05.12, 14:29 Ja rozumiem, tam jemu chodzi o ostateczne zwycięstwo koncepcji demokracji przedstawicielskiej i powstanie państwa unitarnego, w tym sensie dla niego koniec historii. Ja się skłaniam bardziej ku zderzeniu cywilizacji czy ich konkurowaniu (Huntington, Koneczny). Jaki pogląd wyrażają inni, co o tym sądzicie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
philodemos Re: Jaki koniec historii? 08.07.12, 15:57 Pomijając kwestie antysemityzmu Pana Konecznego, ja bym jednak został przy koncepcji "zderzenia cywilizacji". Jest w tym wiele prawdy. Te wszystkie idee końca... historii, kultury... nie trafiają do mnie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Koneczny 09.07.12, 15:41 jest wpaniały w swej głupocie,dobrze,że znalazł następców,świat,koncepcje muszą być wyrównane,głupota też,żeby nas nie zalała;). Odpowiedz Link Zgłoś