Dodaj do ulubionych

Zainteresowania-starożytność

06.06.05, 10:02
Czy ktoś na tym forum interesuje się starożytnością?Bo jak do tej pory widzę
same prośby o pomoc w tłumaczeniu łaciny.
Obserwuj wątek
    • tygrys01 Re: Zainteresowania-starożytność 08.06.05, 13:53
      commo napisała:

> Czy ktoś na tym forum interesuje się starożytnością?
      ===================
      Bywają tutaj rożni goście, wsród nich tacy których zainteresowania obracają sie
      wokoł Romy.Nie trzeba szukac daleko, najlepszym dowodem na to jest Twoja
      obecność tutaj. Witam i zapraszam na trybunę forum gdzie możesz wygłosić swoja
      mowę. Nie zapomnij tylko przywdziać togi Rzymianina, aby ktoś z obywateli
      wiecznego miasta nie wziął Ciebie za przybysza z obcych stron, albo co gorzej
      nie posądził Ciebie, ze jesteś zbiegłym niewolnikiem.
      Tygrys01
    • pella356 Re: Zainteresowania-starożytność 10.06.05, 11:33
      ja!ja się interesuję!mam bzika na tym punckie!a starożytna Grecja też jest mile
      widziana, czy tylko Rzym?Tak w ogóle to bardzo się cieszę,że w końcu znalazłam
      taki wątek:D Zapraszam do rozmowy:)
      • tygrys01 Re: Zainteresowania-starożytność 12.06.05, 10:19
        Ha, ha, ha...
        Czymże jest helleńska kultura wobec potęgi Romy, ha...ha...ha...
        Zwycięży brutalna siła wszelakie pięknoduchostwo, ha..., ha,,, ha...
        Roma jest wieczna
        • commo Re: Zainteresowania-starożytność 12.06.05, 21:59
          No cóż,jak historia brutalnie pokazała-i giganci padają,praktycznemu
          usposobieniu i zmysłowi strategicznemu zawdzięczają Rzymianie swoją potęgę,ale
          to jednak helleńska kultura stała na wyższym poziomie-stąd tylu hellenofilów
          wśród Rzymian.
          • kowalcm2 Re: Zainteresowania-starożytność 12.06.05, 23:29
            No cóż też się ciutkę interesuje starożytnością.
            • commo Re: Zainteresowania-starożytność 13.06.05, 10:01
              No to zapraszamy do dyskusji,temat sam się stworzył:"O wyższości Rzymian nad
              Grekami lub Greków nad Rzymianami".Mile widziane udowodnienie swoich racji :)))
              • pella356 Re: Zainteresowania-starożytność 13.06.05, 22:34
                Jedni i drudzy,moim zdaniem, położyli wielkie zasługi dla
                kultury,nauki,architektury,czy nawet prowadzenia wojny,a czego korzystamy.
                Ja osobiście wolę Greków własnie dlatego,że przedkładam piękno literatury i
                sztuki nad pragmatyzm,choć doskonale zdaję sobie sprawę,że bez paru rzymskich
                wynalazków,na których z pewnością opiera sie dzisiejsza technika,trudniej by mi
                się dzisiaj żyło.Na pewno jeśli chodzi o szeroko pojętą kulturę,Rzymianie nie
                wymyślili niczego,czego już wcześniej nie wymyśliliby Grecy,a w zasadzie
                przejmowali wzorce od nich.I faktem jest,że wielu z nich było hellenofilami,jak
                np.konsul Tytus Kwinkcjusz Flamininus("wyzwoliciel"Hellenów spod "jarzma"
                Macedonii),który szczycił się swoją nienaganną greką,znajomością literatury
                greckiej i był wielce dumny i szczęśliwy, słysząc słowa pochwały z helleńskich
                ust.I ja mu się nie dziwie;)Jednoznaczne mam zdanie na temat sztuki wojennej i
                niech nikt nie próbuje go podważać,bo i tak niezmiennie przy nim wytrwam:Żaden
                z rzymskich wodzów na czele z Cezarem nie umywał się do Aleksandra Wielkiego.Od
                razu uprzedzam ewentualne sprostowania:owszem,Aleksander był Macedończykiem,nie
                Grekiem,z Grekami zawsze miał na pieńku,zawsze był przez nich znienawidzony
                (he,he,do momentu,jak mu wystawili pomnik w Salonikach:),ale sam uważał siebie
                za Hellena i hołdował helleńskiej kulturze,która pod jego wpływem przerodziła
                się w rozpowszechniony hellenizm.
                Przede mną lektura "Trylogii rzymskiej",więc dalej się powstrzymam od uwag na
                temat Rzymian;)
                • tygrys01 Re: Zainteresowania-starożytność 14.06.05, 09:01
                  Nie masz jednakowoż większego męża nad Stylichona. Wszak największy poeta obok
                  Wergiliusza Kludiusz Klaudianus (Claudii Claudiani) napisał:
                  "Większa sztuk Stylichona, niż trzech wodzów chwała:
                  On szaleńca zmógł zwłócząc, zgniótł, przegnał, jak strzała.
                  Wszakże Pyrrusa, gwałtem, gdy niecił płomienie
                  pięć lat czuła Ojnotria znosząc ciężkie brzemię."
                  (fragment w przekladzie B.Olejniczak)
                  Tygrys01
                  • m1z Re: Zainteresowania-starożytność 14.06.05, 09:48
                    tygrys01 napisał:
                    > Wszak największy poeta obok
                    > Wergiliusza

Tygrysie, przecież największym poetą jest Owidiusz! (i już mamy drugi temat do
                    dyskusji ;))
                    • commo Re: Zainteresowania-starożytność 06.07.05, 15:37
                      Widzę,że sporo osób tu zagląda,no i skończyły się błagania o tłumaczenie łaciny-
                      ale to pewnie dlatego,że po sesji już(pewnie z początkiem października znów
                      się zacznie).Jestem właśnie w trakcie lektury książki "Medea i czereśnie"-to
                      zbiór wywiadów przeprowadzonych przez ś.p.Jerzego Ciechanowicza z orłami
                      polskich starożytników(coś dziwnie to zabrzmiało :P ).Świetna jest rozmowa z
                      Krawczukiem-ten facet naprawdę ma styl i twardo broni swoich racji.Pozostałe
                      dialogi też niczego sobie:z Marią Ludwiką Bernhard czy Anną Świderkówną (i
                      innymi).To ludzie,którzy naprawdę wiele wnieśli do rozwoju nauki o
                      starożytności.Zastanawia mnie jedno:dlaczego nie jesteśmy tak znani w świecie w
                      tym temacie jak Francuzi,Niemcy czy Anglicy?Może chodzi o to,że te nacje z
                      racji swych dużo,dużo wcześniejszych niż nasze poszukiwań mają bogatszą
                      tradycję i historię tychże?Aczkolwiek ta ich "tradycja"to w większości wypadków
                      nic chlubnego-bo jak inaczej nazwać grabież powodowaną chęcią zysku?Niektórzy
                      mieli pecha-jak wiemy np.lord Elgin.A może bariera językowa?Nasze społeczeństwo
                      słabo znało obce języki-chodzi mi o nowożytne,ale nie posądzam o to naszych
                      naukowców.Może w końcu coś,co powinno być wymienione na pierwszym
                      planie:kasa.Jej ciągły brak może rzeczywiście wiele "zdziałać".Może macie
                      jakieś inne propozycje?
          • ethebor Re: Zainteresowania-starożytność 09.03.06, 11:41
            Kultura, czasami, pol imperium mowilo po Grecku, fakt: ale ile ludzi mowi
            obecnie jezykami pochodnymi Grece, a ile Lacinie?
            Acha do Rzymu dolozylbym prawo, prawa pochodzacego z tablic na Kapitolu uzywamy
            w sumie do dzis. O systemie prawnym Aten czy Sparty sa jakies wzmianki w szkole.

commo napisała:

> No cóż,jak historia brutalnie pokazała-i giganci padają,praktycznemu
            > usposobieniu i zmysłowi strategicznemu zawdzięczają Rzymianie swoją potęgę,ale
            > to jednak helleńska kultura stała na wyższym poziomie-stąd tylu hellenofilów
            > wśród Rzymian.
            • exxon Re: Zainteresowania-starożytność 10.03.06, 01:49
              Jesli chodzi o nowatorstwo to Rzymianie przy Grekach wypadaja blado i to tak
              naprawde we wszystkich dziedzinach. Sypnijmy z rekawa:
              -matematyka
              -medycyna
              -filozofia
              -demokracja
              -historiografia
              -rzezba i architektura
              -poezja
              -mitologia
              -sztuka wojenna (spartanscy hopolici, wojska Aleksandra Wielkiego, wojna morska)
              -alfabet lacinski (stworzny na podstawie greckiego)
              -alfabet (na podstawie greckiego) i chrystianizacja Slowian (choc to juz nie
              antyk)
              -teatr
              -sport
              (jakze porownywac w ogole olimpiady czy spektakle teatralne do masowego
              mordowania ludzi na arenach)
              -cala wschodnia czesc Cesarstwa mowila greka (i mowiloby do dzis nie mniej
              ludzi niz jezykami romanskimi gdyby nie pochod islamu), w grece spisano Nowy
              Testament i w grece do dzis sie mowi w katolickich kosciolach "Kyrie Eleison"
              i "Eucharystia"
              -itd. itp.

Osobiscie nie zalozylbym sie czy w jez. polskim jest wiecej slow lacinskich czy
              z greki.

90% kultury Rzymu to byla adaptacja lub kopia kultury hellenskiej. Wielkim
              wkladem Rzymu bylo na pewno prawo i inzynieria, reszta to adaptacje z Grecji.

ethebor napisał:

> Kultura, czasami, pol imperium mowilo po Grecku, fakt: ale ile ludzi mowi
              > obecnie jezykami pochodnymi Grece, a ile Lacinie?
              > Acha do Rzymu dolozylbym prawo, prawa pochodzacego z tablic na Kapitolu
              uzywamy
              > w sumie do dzis. O systemie prawnym Aten czy Sparty sa jakies wzmianki w
              szkole
              > .
              >
              > commo napisała:
              >
              > > No cóż,jak historia brutalnie pokazała-i giganci padają,praktycznemu
              > > usposobieniu i zmysłowi strategicznemu zawdzięczają Rzymianie swoją potęg
              > ę,ale
              > > to jednak helleńska kultura stała na wyższym poziomie-stąd tylu hellenofi
              > lów
              > > wśród Rzymian.
              • chrisb_op Re: Zainteresowania-starożytność 10.03.06, 11:42
                > (jakze porownywac w ogole olimpiady czy spektakle teatralne do masowego
                > mordowania ludzi na arenach)

Polecam wstrzasajacy dziennik jednej z tych kobiet chrzescijanek, ktore w
                Kartaginie w 203 r. a.D. przygotowywaly sie do walki z dzikimi zwierzetami w
                dniu urodzin cesarza Gety
                www.kbroszko.dominikanie.pl/kl_perpetua_felicyta.htm
                • nef_86 Re: Zainteresowania-starożytność 16.03.06, 17:30
                  wszyscy cos o rzymie ja tam wole starozytny Egipt i rozne inne np.zaginione cywilizacje ;P
                  • chrisb_op Re: Zainteresowania-starożytność 23.03.06, 09:02
                    nef_86 napisała:

> wszyscy cos o rzymie ja tam wole starozytny Egipt i rozne inne np.zaginione
                    cywilizacje ;P

wierzysz, ze cos takiego bylo jak zaginione cywilizacje?
                • tygrys01 Takimi mocarzami bywały kobiety 22.04.06, 20:19
                  Dawnymi czasy zetknęłem się z tym opisem męczeństwa, dalej zaiste nic nie da
                  się do tego dopowiedzieć.
    • kira_18 Re: Zainteresowania-starożytność 25.03.06, 17:08
      Mam swira na punkcie starozytnego Rzymu. Grecja pociaga mnie juz mniej, jej
      historia jest juz nieco nudnawa(z gory przepraszam wszystkich fanow antycznej
      Hellady:-)). Zeby bylo ciekawiej, to najbardziej w historii Rzymu pociaga mnie
      okres panowania pieciu pierwszych cesarzy. Najbardziej fascynujacy jest dla
      mnie Kaligula. Jesli ktos chcialby podyskutowac ze mna na ten temat, to bede
      wrecz zachwycona, tylko blagam, bez wypowiedzi typu: Kaligula to swir:-)
      • apteros Re: Zainteresowania-starożytność 22.04.06, 18:12
        hmmm... a ja choć zawodowo pasjonuję się starożytnością i grecką i rzymską i
        analizuję te wzajemne wpływy na zajećiach często to im dalej w studia (a mało mi
        już zostało do końca) coraz bardziej mam wrażenie, że starożytni byli strasznymi
        brutalami i pełnymi "pierwotnych instynktów" naprawdę nie mogę sobie pogodzić w
        głowie literatury czy greckiej czy rzymskiej z pasją do walk gladiatorskich czy
        innych tego typu radosnych rozrywek.. z drugiej strony jest to tylko odczucie -
        mocno subiektywne. to wrażenie nie sprawia żebym mniej się interesowała
        starożytnością, raczej właśnie próbuję zdobyć jak najwięcej danych by wreszcie
        jakoś ogarnąć to zadziwiające zjawisko i sobie poukładać...
        • potmos Re: Zainteresowania-starożytność 19.12.06, 21:15
          Bardzo interesuje się starożytnym Rzymem, także Grecją choć w mniejszym stopniu.
          Co do starożytnych brutali należy pamiętać iż była to rozrywka dla prostego
          ludu, osób których zainteresowania intelektualne nie sięgały zbyt daleko. Takie
          osoby są zawsze, choćby jak weźnie się pod uwage współczesnych kibiców i ich
          zainteresowanie rozróbami. A pamiętajmy że w Rzymie nie było telewizji.
          Oczywiście jak porówna się walki gladiatorów z greckimi przedstawieniami
          teatralnymi to zdecydowanie Grecja wypada lapiej. Ale pamiętajmy iż za oglądenie
          przedstawień teatralnych w Atenach płacono publiczności. Po za tym często
          podkreśla się w strożytnym Rzymie walki gladiatorów, a pomija fakt iż istniały
          publiczne bibloteki dostępne dla każdego. Prawdą jest iż wiekszość obywateli
          wybierała walki gladiatorów niż wizyte w biblotece, ale czy obecna sytuacja się
          zmieniła pod tym wzgledem. Zamiast walk gladiatorów są telenowele, discopolo itp...

Cieszy mnie iż są także inni pasjonaci histori starozytnej zapraszam chętnych do
          dyskusji.
        • enide Re: Zainteresowania-starożytność 15.02.07, 17:31
          owszem, nikt nie zaprzeczy, że kulturalni Hellenowie i wojowniczy Kwiryci byli
          barbarzyńscy pełni pierwotnych instynktów. chciałabym tylko zwrócić uwagę, iż
          my patrzymy na nich z perspektywy 2000 lat chrześcijaństwa, choć wiem też co
          robili chrześcijanie w imię Boga, w imię nowych podbojów, władzy itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka