polf 29.09.05, 22:12 Ponoć ród wygasł w 1730, ale to nazwisko w Polsce można spotkać. Czy ktoś wie coś na temat tego rodu? Jakieś ślady może drzewo genealogiczne? Może jacyś potomkowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leszek21b Re: Ród Firlejów herbu Lewart 06.10.05, 17:43 Moj znajomy ma na nazwisko Firlej, jego rodzice pochoda z trojmiasta, mysle ze oficjalny rod mogl wygasnac, ale mogli pozostac nieslubni potomkowie, bac jakies boczne galezie rodu, jakiego on jest herbu niewiem, ale jsli czgos konkretnego sie dowiem to napisze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Ród Firlejów herbu Lewart 07.10.05, 13:52 Ród Firlej miał herb Lewart. Dowiedziałem się że obecnie w Polsce zyje 3157 Firlejów. Ale czy mają coś wspólnego z Rodem Firlejów tego nie wiem. Ciekawa historia.... Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: Ród Firlejów herbu Lewart 26.12.05, 23:20 Pewnie mają. Ród był mocno rozgałęziony - poza główną linią, która pisała się z Dąbrowicy i wygasła ok. poł. XVII wieku, były też boczne: Firlejowie-Broniewscy (z Bronic koło Puław), Markuszewscy z Markuszowa (przy drodze z Lublina do Puław, mniej więcej w połowie drogi) i parę innych. Z pewnoscią coś z tego zostało. W Janowcu wydają od pewnego czasu rozmaite publikacje, "NOtatnik Janowiecki", Janowieckie spotkania historyczne" itp. Poza Lublinem i Janowcem widziałem te publikacje też w Wa-wie, wiec raczej są dostępne. Sporo tam o Firlejach - w końcu to oni założyli Janowiec i zbudowali tamtejszy wspaniały zamek. Jak ktoś nie zna, to polecam: www.zamki.res.pl/janowiec.htm To rzut beretem od Kazimierza Dolnego, wiec łatwo trafić, a miejscowosć, choć przeurocza i ze wspaniałymi zabytkami, dużo rzadziej odwiedzana niż Kazimierz - a nie jest to trudne, bo z Kazimierza można dopłynąć promem. Z wielkiej rezydencji głównej gałęzi w Dąbrowicy pod Lublinem nie zachowało się niestety wiele - tylko jedna wieża i fragment galerii arkadowej, a na piwnicach dawnego zamku stoi teraz jakiś kościelny dom opieki, ale oglądać można spokojnie - też warte uwagi miejsce. W ogóle sporo na Lubelszczyźnie śladów po Firlejach. Polecam następujące piękne i pełne zabytków miejscowości: Lubartów, Czemierniki, Kock, wspomniane Bronice, Dąbrowicę, Janowiec i Markuszów, ale również Kazimierz (Firlejowie wiele lat byli tam starostami) i przede wszystkim Lublin, gdzie w kosciele dominikanów można zobaczyć ich kaplicę grobową i nagrobki. Możesz rzucić okiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=734&w=31279721&a=33964634 Pozdrawiam i zapraszam w Lubelskie! Odpowiedz Link Zgłoś
takse Re: Ród Firlejów herbu Lewart 23.08.19, 01:48 Nie wiem jak z herbem ale mam nazwisko Firlej w swojej rodzinie, prababcia miała tak na nazwisko zdaje się. Odpowiedz Link Zgłoś