Dodaj do ulubionych

Co mogę zrobić dla dziecka?

10.09.09, 14:42
Mój starszy synek ma 2 lata i 8 m-cy. Nie mówi nic poza mama, tata, baba, Am. Z dźwięków naśladowczych potrafi brrrrrrr i miał. Od wielu miesięcy nie robi żadnych postępów. Ważne jest pewnie też to, że nie gryzie pokarmów i ma odruchy wymiotne od prawie wszystkiego co nie jest papką. Ma co prawda wybrane rzeczy, które jakoś pogryzie, ale trwa to wieczność i zazwyczaj kończy się na 1-2 kęsach. Badała go psycholog i nic niepokojącego nie zauważyła, powiedziała, że jest inteligentny, że rozwój psychiczny w normie, ale wiadomo jak to z tymi lekarzami w ramach NFZ. Logopeda z tej samej poradni jest mało zainteresowana pomocą dziecku, zlewka totalna. Zapisałem małego do poradni logopedycznej LOGAN na ul. Wrocławskiej, ale wizyta dopiero za kilka tygodni. Co robić samemu w domu, jakie ćwiczenia, proszę o poradę.

Słyszałem coś o integracji sensorycznej. Czy to mogłoby pomóc mojemu synkowi. Gdzie w Warszawie szukać takiej formy terapii (najchętniej Bielany/ Bemowo/Wola), która nie obciąży mocno domowego budżetu i tak mocno nadszarpniętego kryzysem :(
Obserwuj wątek
    • lady-2009 Re: Co mogę zrobić dla dziecka? 12.09.09, 15:40
      wiesz co jak ma problemy z gryzieniem to ja slyszalam ze logopedzi daja takie
      gryzaki do cwiczen..
      moze zmien logopede skoro ten nie widzi problemu?
      • oleczek555 Re: Co mogę zrobić dla dziecka? 15.09.09, 09:58
        moja córcia jest w podobnym wieku, ma 2,7 mcy.oprócz problemów z mowa(ale mówić już zaczyna np. ba(jak się przewróci),bebe,ta(tak), ne(nie), bam na piłkę,me na koze, be na owce, pipi na myszkę,tita na zegar, buaa na buźię i jeszcze kilka takich "słów"-dla mnie to i tak sporo), ma jeszcze wiele innych problemów rozwojowych.miałam z nią niemalże identyczne problemy, jeśli chodzi o gryźienie i w ogóle o wszystkie nowe smaki.do 2 lat nawet nie było mowy,zeby posmakowała chlebek i wiele innych stałych pokarmów.albo miała odruchy wymiotne, albo wykręcala głowe albo zaciskała zęby.skontaktowałam się homeopatką(nie każdy wierzy, ale u nas się sprawdza od prawie roku), ta kazała usunąć z diety mleko i jego przetwory(wszystkie jogurty, które mała wprost uwielbiała, kaszki mleczne itp)i cukier. no i zaczęła u malej leczyć candide.no i po ok 2-3 mcach totalna przemiana, jeśli chodzi o jedzenie.dziś mała je praktycznie wszystko (poza tymi zakazanymi), gryzie swojski boczek wędzony, ogórki kiszone, kiełbase zamiast parówek, nawet próbuje ,może niezbyt dokładnie ale zawsze, orzechy i pestki dyni, jabłka, chleb razowy i wiele wiele innych.
        dodatkowo na pewno pomaga SI i masaże buźki.
        • szalicja Re: Co mogę zrobić dla dziecka? 15.09.09, 16:25
          Dokładnie Oleczek. My też wyleczyliśmy candidę i nadal leczymy młodego
          homeopatycznie, bo candida sporo narozrabiała. Mój młody ruszył z mową w
          pierwszym miesiącu leczenia.
          Co do problemów z jedzeniem to może dziecko ma OMN buziaka? Czyli obniżone
          napięcie mięśniowe? Jest całe mnóstwo ćwiczeń i pomocnych czynności np. picie ze
          słomki lub kubka ze słomką, dmuchanie piłeczek po stole, dmuchanie piórek,
          smarowanie buzi wokoło czymś smacznym aby się oblizywało, masowanie języka i
          wewnątrz buzi np. silikonową szczoteczką dla niemowląt. Mój synek to jeszcze sam
          sobie wymyślił stymulację tzn. podczas kąpieli kieruje strumień z prysznica do
          buzi. Strumień jest dość silny, więc działa jak masaż. Młody wodę wypluwa, więc
          nie ma problemu.
          Co do SI to zaburzenia też wpływają na opóźnienie mowy, problemy ze smakami itp.
          Warto zdiagnozować dziecko pod tym kątem.
    • e_bigjack Re: Co mogę zrobić dla dziecka? 20.09.09, 23:29
      Dziękuję za informacje, podpowiedzcie mi tyllko gdzie zdiagnozować i
      jak leczyć tę candidę. Szczerze mówiąc to mój synek ma bardzo dużo
      objawów tej choroby :(
      • oleczek555 Re: Co mogę zrobić dla dziecka? 21.09.09, 17:55
        udaj się z dzieckiem do dobrego homeopaty, możesz poszukać na www.sanum.com.pl(ci się znają, tylko niestety leczenie nie jest tanie, ale pomaga) i on na podstawie objawów, wygląd śluzówek, skóry, opisu kupek itp oraz dość obszernego wywiadu, będzie w stanie zdiagnozować.ja małej robiłam zwykłe badania z kału i oczywiście nic nie wyszło, więc poprostu ufam lekarzowi.
    • zu12bu9 Re: Co mogę zrobić dla dziecka? 24.09.09, 15:08
      jeżeli jest Pani zainteresowana terapią dziecka w domu to proszę o
      kontakt a.ig@poczta.fm lub 604508837
      • szalicja forum Candida 25.09.09, 10:05
        Zajrzyj na forum candida. Jest to bank informacji. Forumowicze skierują Cie do
        właściwej osoby w Twoim mieście. Ja też kogoś mogę polecić, ale na priva. Link
        do forum:
        forum.gazeta.pl/forum/f,30155,Candida.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka