bubbelek 25.11.09, 18:59 Dwa dni czytałam i chyba zakupię.Dzieci które dobrze reagują na tran dobrze na nich działa Myocholina.Gorzej z kupnem bo u nas niestety nieosiągalny. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bubbelek Re: Myocholine-protokół wit.A 25.11.09, 19:08 www.dzieci.bci.pl/strony/autism/Protokol_wit_A.htm www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST;f=12;t=4967;hl=myocholine Odpowiedz Link
marian770 Re: Myocholine-protokół wit.A 25.11.09, 20:56 podobno działa cuda. efekty są .. właśnie jeśli dziecko reaguje na wit. A z tranu. spróbowac warto chociaż gwarancji nie ma że coś sie poprawi. Myocholina pomaga głównie dzieciom z autyzmem i ze spektrum autyzmu ( zaburzone widzenie ), ale jak się czyta jak nagle 100 % autystycy zaczynają mówic daje nadzieje.. Odpowiedz Link
marian770 Re: Myocholine-protokół wit.A 26.11.09, 22:23 jest jeszcze mały szkopuł jeśli chodzi o tran- w większości to są niepreferowane ( bo slabo przyswajalne ) palmitynian. dałem się sam nabrać na podobno jeden z lepszych tranów dla dzieci- czyli Tran Mollers w płynie. podobno polecany przez pediatrów. synowi podaje go już 2 miesiące. no i ostanio przyglądam się etykiecie na butelce i... masz tu pach... jak byk pisze że witamina A jest w formie..palmitynianu. czuje się troche oszukany i wpadłem w mała dezorientacje gdzie taką formę cis witaminy A dostać. i przypomiało mi się że w samym protokle polecają 100 % wiarygodny tran Kirkmana z witaminą A w formie cis. w płynie www.kirkmanlabs.com/ViewProductDetails@Product_ID@265@Product_Group_ID@1.aspx lub kapsułkach www.kirkmanlabs.com/ViewProductDetails@Product_ID@98@Product_Group_ID@1.aspx warto o tym wiedzieć, tym bardziej że o sukcesie zastosowania Myocholiny decyduje jak bardzo skutecznie załadujemy ( zmagazynujemy ) witaminę A. a o tym niedycyduje ilość podawanego tranu ( gdyż możemy poważnie zatruć dziecko witaminą A i D ) ale ich przyswajalność. doczytałem też ze przyswajalność witaminy A rośnie jeśli podamy go z tłuszczem ( a takim jest przecież tran ) witaminą C, D, E, komplex B, a szczególnie w obecności cynku rośnie gwałtownie przyswjalność witaminy A. warto więc też prowadzić dodatkową suplementacje. Odpowiedz Link
bubbelek Re: Myocholine-protokół wit.A 26.11.09, 22:50 Tak -tran tylko z wit A cis(naturalną).Kirkman ma tylko jeszcze nie miałam okzji spr.,nie wiem ile kosztuje.Matki podawały też LYSI.Muszę spr.jaka jest wit.A w tym tranie.Byłoby łatwiej bo jest w każdej aptece.Mam taki w domu ale w składzie piszą tylko że jest.Nie ma wzmianki jaka. Odpowiedz Link
bubbelek Re: Myocholine-protokół wit.A 26.11.09, 23:05 Kuzynka w Niemczech ma mi spr.czy dostanie MYOCHOLINE bez recepty. Jeszcze nie wiem w jakich dawkach zacząć podawać -wit.E -wit.c zależy od wieku Skupiam się teraz na tym protokole,na pewno zastosuję u córci. Odpowiedz Link
marian770 Re: Myocholine-protokół wit.A 27.11.09, 18:27 obawiam się że z tranem Lysi jest podobnie jak Mollersa. jak w każdym razie kupie teraz Kirkmana. troche drożej ale za to pewnie. pamiętaj, że szanse masz tylko jedną! organizm szybko przyzwyczaja się do Myocholine i po miesiącu przyjmowania te pozytywne efekty są już minimalne ( ale postępy dziecka osiągnięte w tym czasie są trwałe i na zawsze już ). z tego co czytałem niektórzy podają ją przez około 6 miesięcy. po tym czasie większość nie zauważyła już żadnych rezultatów. stąd jeśli źle załadujesz witamine A to drugiej szansy już nie dostaniesz ( organizm szybko się przyzwyczai do leku i nie bedzie już reagował na nie ). pozytywne skutki zależą bowiem od skuteczności załadowania wit. A. równie ważny jest też okres w czasie przyjmowania Myocholine- zapasy wit. A szybko są wykorzystywane dlatego ważne jest podawanie wit. A w formie najlepiej przyswajalnej, gdyż własnie ona jest wykorzystywana do odbudowy uszkodzonych szlaków w mózgu. Odpowiedz Link
niemasznicka Re: Myocholine-protokół wit.A 28.11.09, 04:40 Ten tran tez jest super. www.nordicnaturals.com/en/Products/Product_Details/156/?ProdID=1418 Kolezanka chodzi z synkiem do lekarza DAN! i on pacjentom "przypisuje" wlasnie ten tran. "A great source of both DHA and EPA, our oil contains only natural levels of vitamins A and D (no added palmitate). The highest level of omega-3 per milligram (mg) of any cod liver oil and three times fresher than the competition!" Warto tez pamietac, z tran musi byc z dobrego zrodla, najwazniejszy jest brak metali ciezkich! Odpowiedz Link
niemasznicka Re: Myocholine-protokół wit.A 28.11.09, 04:48 Zapomnialam dodac, ze przez to, iz jest smakowy jest calkiem, calkiem. Jezeli chodzi o Omegi to jest jeszcze super produkt Coromega. www.coromega.com/coromega/html/product_omega3.html Przychodzi toto, w takiej malej paczuszce jak ketchup w McDonalds. Konsystencja budyniowata, wyglada tez ciekawy dla dziecka bo nie przypomina lekarstwa. Moja mala a to widzi to skacze z radosci a w cale AZ ak dobre nie jest bo ryba troche ciagnie pomimo pomaranczowego smaku. Ja kupuje na amazon za prawie polowe tej ceny. Pozdrawam. Odpowiedz Link
bubbelek Re: Myocholine-protokół wit.A 28.11.09, 13:35 Problem w tym,że tak naprawdę nie wiadomo który tran ma tą wit A cis. Przy każdym piszą ,że jest naturalna.Przy żadnym,że cis. Niby Kirkmana najlepszy ale też nie ma pewności,że jest wit.A cis. Jak ktoś z was wynajdzie proszę o info.Może prócz Kirkmana jeszcze coś się nadaje. Tak jak pisał Marian lepiej dobrze się przygotowac,żeby nie zmarnowac szansy.Zaczęłam od trzech dni podawac LYSY i odliczac 2 miesiące,a okazuje sie ,że to nie ten tran:( Odpowiedz Link
bubbelek Re: Myocholine-protokół wit.A 29.11.09, 16:20 Chciałbym podkreślić, ze uważamy, iż Bethanecol jest skuteczny, jeśli uprzednio podajecie dziecku tran (Cod liver oil) przez około 2 miesiące. Kirkman jest pierwszym dostawcą zapewniającym mnie, ze jego tran jest naturalny w 100%, bez żadnej ilości witaminy A - palmitate (palmitynian). Cytat z protokołu-więc jednak najlepszy Kirkman. Odpowiedz Link
niemasznicka Re: Myocholine-protokół wit.A 29.11.09, 21:58 Niekoniecznie. Przeciez zacytowane powyzej ze strony producenta jest: "no added palmitate" Ja ufam bardziej Nordic co do tego productu, jezeli chodzi o czysctosc i metale ciezke. Odpowiedz Link
kasiaimichael Re: Myocholine-protokół wit.A 03.12.09, 02:05 Ten tran jest bardzo dobry w smaku, niestety niewiele ma wiatminy A: www.barleans.com/literature/Lit257KidsOmegaSwirlSS.pdf ma z to gwarancje ze nie zawiera metali ciezkich, takiej gwarancji trany sprzedawane w polskich aptekach nie maja. Odpowiedz Link
marian770 Artykuł o wysokich dawkach wit. A 11.12.09, 20:34 www.westonaprice.org/basicnutrition/cod-liver-oil-menu.html przynam szczerze ze jestem trochę zszokowany tym co tam pisza- mianowicie rekimenduje dawki dla dzieci powyżej roku do 10 tys UI podczas gdy inne standardy mówią od dawkach dla 3-5 lat do 2,5 tys. UI. skąd ta robieżnośc ? wg artykułu tak wysike dawki dotyczą tylko wit. A w formie CIS czyli tej dostepnej np. w tranie. sugerują że taka forma witaminy jest znacznie mniej toksyczna w nadmiarze dla organizmu, ponad to pisza że naturalna wit . D zawarta w tranie chroni przed toksycznością wit. A stosowanej w nadmiarze. ps. dostałem właśnie przesyłkę wit. A w kapsułkach od Kirkmana. nawet tania ( opakowanie zawiara 300 kapsułek - 1 zawiera 1250 UI wit. A - łącznie wszystko z kosztami wysyłki za niecałe 60 zł.) Odpowiedz Link
marian770 Re: Artykuł o wysokich dawkach wit. A 11.12.09, 21:30 mała poprawka: źle doczytałem dawka 10 tys. IU dotyczy dzieci powyżej 12 roku życia. ale i tak dzieciom w wieku 1-12 polecają dzienną dawke do 5 tys. IU co oznacza dwukrotnie wyższą dawkę wit. A z tranu niż powszechnie polecana Odpowiedz Link
marian770 Re: Myocholine-protokół wit.A 16.01.10, 11:38 bubbelek, przeanalizowałem protokół jeszcze raz, i okazuje się że myocholine działa tylko gdy załaduje się formą cis wit. A. jeśli załadujesz to palmitynianem to poprostu nie będzie działać. dotychczas, mi przynajmniej wydawało się że, że załadowanie palmitynianem spowoduje że myocholine będzie poprostu działać trochę słabiej. a tu się okazuje że nie bedzie działać wcale... doczytałem się także do tekstu osoby, która wymieniała korespondencje z producentem tranu Lysy i okazuje się że tak jak w przypadku tranu Mollersa oni sypią tam ostro pamitynian. mówiąc inaczej można się sporo rozczarować ładując tranem Lysy lub Mollersa, gdyż efekty działania myocholine mogą być słabe lub żadne praktycznie jedynym tranem godnym zaufania to Arctic Cod Liver . niestety w Polsce nie jest sprzedawany, a na ebay są tylko z USA shop.ebay.pl/i.html?LH_AvailTo=163&_trkparms=65%253A12%257C66%253A2%257C39%253A1%257C72% 253A1229&_nkw=arctic+cod+liver+oil&_sop=2&_trksid=p3286.c0.m14 można także spróbować z Kirkmana ja już zamowiłem tam 2 rzeczy- własnie tran ( tyle że w kapsukach ) i MB 12. jest jeden feler tylko długo się czeka nawet do 3 tygodni. ale wiarygodni są. ja przez to, że ładowałem palmityniamnem ( Mollersa ) powtarzam teraz ładowanie jeszcze raz tyle, że formą cis i czekam aż miną 2 miesiące na tej cis. Odpowiedz Link