ania.ruda
14.01.11, 18:27
Marian czy mógłbys mi pomóc mam watpliwości co do tranu. Mam go w domku, kolezanka tez chciała zamówic ale okazalo sie ze w Walii jest wycofany, dlaczego? nie wiemy ale kolezanka natrafiła na ten artykuł:
leftbrainrightbrain.co.uk/2010/05/study-finds-supplements-contain-contaminants/
Poza tym cały czas jestem skołowana tym fragmentem wywiadu (dzieci.org):
Tak. Dużym zaskoczeniem okazały się wyniki badań w tzw. programie CARET (Beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial; tytułem wyjaśnienia: ß-karoten jest prowitaminą A, a retionol to po prostu witamina A). Badania objęły prawie 20 tys. osób (nałogowi palacze i pracownicy narażeni na działanie azbestu) obojga płci, których podzielono na dwie grupy. Pierwszej grupie podawano antyoksydanty, czyli ß-karoten i retinol, a drugiej placebo. A wszystko to w nadziei wykazania, że podawanie antyoksydantów zmniejszy zachorowalność na raka płuc i innych narządów. Eksperyment miał trwać 24 miesiące. Doświadczenie jednak przerwano już po 21 miesiącach, ponieważ w grupie otrzymującej antyoksydanty częstość wystąpienia raka płuc wzrosła o 28%, a śmiertelność o 17%. Jak wyjaśnić te dziwne wyniki? Ciągle wiemy za mało, by sformułować jednoznaczne zalecenia dotyczące dodatkowego spożywania antyoksydantów. Na pewno ich niedobór jest szkodliwy. A nadmiar...? A może chodzi nie tylko o ilość, ale także o interakcje z innymi lekami, truciznami (nikotyna, azbest etc.), żywnością? Badania trwają.*
Błagam Cie wytłumacz mi jak krowie na rowie czy faktycznie J. na tym straci wiecej niz zyska, My nie palimy Tylko mama moja ale w oknie (jak ja nie lubie papierosów :( ) Kurcze jest zamotana, wiec poomoz prosze
Anka