Dodaj do ulubionych

Polecam metodę tomatisa

06.11.11, 22:41
Jestem mamą wcześniaka Julki (25 tydz ciazy) w grudniu bedzie miała 3,5 roku.
Do 2,5 roku miała rurke tracheostomijna dlatego nie moga mowic. Po wyciagnieciu rury wszyscy mysleli ze ruszy z mową a tu nic...mala nauczyla sie kilku slow mama tata baba papa itp i na tym zakonczyla..niedawno natrafilam na metode tomatisa i od razu ja zapisalam...
po 15 dniach jezdzenia na zajecia corka zaczela prawie wszystko powtarzac!!co prawda nie jest to do konca takie wymawianie jak powinno byc ale to dla nas ogromny sukces!!!
w grudniu czeka nas drugi etap,
Bardzo polecam mamą których dzieciaczki nie chcą ruszyć z mową
Obserwuj wątek
    • ja-olsztyn32 Re: Polecam metodę tomatisa 17.11.11, 20:28
      super!
      Zobaczysz jakie extra efekty będą po IV etapie.....
      • basiaar Re: Polecam metodę tomatisa 20.11.11, 18:01
        ja-olsztyn32 napisała:

> super!
        > Zobaczysz jakie extra efekty będą po IV etapie.....

W jakich odstępach robiłaś, a w zasadzie Grześ miał kolejne etapy? Wyczytałam wcześniej że terapie miał w minimum 2 miejscach - I wszędzie wyglądały one podobnie?
        • ja-olsztyn32 Re: Polecam metodę tomatisa 22.11.11, 20:27
          miał w przeszkolu-nie pamiętam-ale po przedszkolu po roku rok pojecaliśmy do stolicy i zrobiliśmy kolejny raz IV etap-teraz bedziemy go powtarzać co pół roku
          • aga.n.f Re: Polecam metodę tomatisa 06.01.12, 14:11
            Gosiu, napisz proszę jak powinny wygladac przerwy w terapii? Tzn ile czasu powinno minąć pomiedzy poszczególnymi etapami.
            Robi sie po kolei I, II, III etap a potem IV powtarza się?
            • ja-olsztyn32 Re: Polecam metodę tomatisa 05.02.12, 06:00
              nie pamietam ile jest tej przerwy-nasza rehabilitantka tego pilnowała
    • ferromagnetyczna Re: Polecam metodę tomatisa 05.04.12, 21:48
      podpisuję się obiema rękami!
      Mojej siostry córcia także niedawno zakończyła terapię tomatisem i efekty są nieprawdopodobne. Dziadkowie do tej pory płaczą ze szczęścia, jak ją widzą. Zaliczyła 3 etapy i ewentualnie po pół roku będzie etap 4, ale niekoniecznie, zobaczymy po testach.
      Maja jeździła do gabinetu na zajęcia z logopedą i psychologiem, który ma certyfikat i licencję Tomatisa w Luksemburgu, no i oczywiście specjalny sprzęt. Mogę ich spokojnie polecić, więcej informacji mają na www.logopeda-warszawa.pl
      • mamulincia Re: Polecam metodę tomatisa 10.04.12, 11:49
        ja także potwierdzam. Pisałam o tym w innym wątku, więc cytuję samą siebie:

sama przeszłam przez mękę trafiając na pseudo-terapeutów, którzy wciskali mi kit proponując nigdzie nie potwierdzone "metody" i "terapie" - m.in. właśnie to, o czym piszą oszukani ludzie na innych forach. Ba! trafiłam nawet do terapeutów prowadzących trening metodą Tomatisa - jak się potem okazało, pracowali "WEDŁUG" tej metody, nie mając pojęcia o tym, jak faktycznie powinna wyglądać, i nie mając do tego sprzętu. Dopiero po niemal 2 latach trafiłam do placówki, gdzie posiadano i sprzęt, i wyszkolonych specjalistów certyfikowanych przez Tomatisa w Luksemburgu. I wtedy pojawiły się rezultaty.
        W Europie jest ok 300 placówek PAŃSTWOWYCH, finansowanych przez ministerstwa, gdzie metodę Tomatisa stosuje się na codzień. W Polsce jest kilkanaście ośrodków specjalnych, w których jest sprzęt specjalistyczny Tomatisa (ale brak kadry, niestety, taki kraj). W Skandynawii szkoły publiczne stosują regularne sesje treningowe metodą Tomatisa w ramach programów szkolnych. A dlaczego? Bo metoda jest weryfikowalna, istnieją dowody empiryczne i sprawdzalne, które potwierdzają jej skuteczność.
        • abs555 Re: Polecam metodę tomatisa 10.04.12, 15:05
          Ponieważ jakoś tak reklamą (czy autoreklamą) tu zwiało dopowiem, że osobiście znam chłopca z autyzmem, który doskonale reaguje na terapię prowadzoną w Krakowie:

www.otpingenium.pl/pl/osrodek.html

Moje dziecko reaguje pozytywnie na Johansena. Ale być może na Tomatisa zareagowałoby lepiej. Nie wiem.
          www.johansen-ias.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka