Dodaj do ulubionych

Tiki nerwowe

23.11.12, 10:43
Mój syn ma 5lat. Od września chodzi do przedszkola. Od ok. roku ma tiki nerwowe, ale potwierdzone przez lekarza dopiero jakieś pół roku temu. Ostatnie tiki miał ok. 4miesiące temu i teraz od jakiś 2 tygodni.
EEG głowy próbowałam już 4 razy, nie daje zrobić. Nie długo mamy kolejną próbę.
W przedszkolu pani zwraca mu uwagę żeby nie mrugał oczami (taki ma teraz tik). Mówiłam jej żeby nie zwracała mu uwagi, bo to może jeszcze pogłębić te tiki. Nie wiem, czy mam zanieść jakieś informację wydrukowane dot. tych tików, żeby panie w przedszkolu się utwierziły w tym żeby nie zwracać uwagi i jak postępować? Nie chcę wyjść na kosmitkę.
Neurolog kazała podawać na razie magnez, daję z Aflofarmu dla dzieci. Pije go od września i pomaga, ale już zamówiłam w aptece płyn Eye Q, bo podobno lepszy.
Ma ktoś podobny problem? Boję się okresu szkolnego, za 2 lata pójdzie do pierwszej klasy, a dzieci niestety w naszych czasach są okrutne. Czasem ma tak mocne tiki i o tak dziwnych charakterze że boję się docinków ze strony innych dzieci.
Obserwuj wątek
    • marian770 Re: Tiki nerwowe 25.11.12, 15:14
      EEG u dzieci robi sie gdy śpią.

robi sie to tak że nie pozwala mu się przespac nocy ( rodzice najlepiej ja sie zmieniaja ) i zaraz z rana ( np o godzinie 8 ) idzie sie na badanie.

u nas syn zasnął po 30 minutach na łóżku w przychodni.

Tiki nerowe - spróbować warto np. Inozytol, LOGIQ, Ashwagandha, o prócz magnezu takze wit. B6. wszystko to zmniejsza stymulacje
      • paulina-kk Re: Tiki nerwowe 25.11.12, 16:51
        Marian,
        wiem jak wygląda procedura EEG ale mój mały nie chce zasnąć. Poza tym nie dość że robię prywatnie to jeszcze trzeba zasnąć na siedząco.
        • paulina-kk marian 25.11.12, 16:52
          a nie orientujesz sie ile tej wit. b? Pije magnum junor zdrovit'u. Jedna saszetka zawiera magnez 140mg a wit. b6 9,47mg. daje jedna dziennie.
          • marian770 Re: marian 25.11.12, 22:55
            wystarczy jedna saszetka
      • paulina-kk Re: Tiki nerwowe 25.11.12, 16:56
        Mój syn ma 5lat, może brać te tabletki które wymieniłeś? A coś w postaci syropu jest? Nie wiem czy mi połknie tabletka.
        • marian770 Re: Tiki nerwowe 25.11.12, 22:54
          inozytol łatwo rozpuszcza sie w ciepłej wodzie, a poza tym ma słodki smak
          reszte niestety musisz wymieszać w jakiś przetworach owocowych aby zabić smak ( LOG IQ jest dość wstrętny w smaku )
          • ania.moc Re: Tiki nerwowe 27.11.12, 18:24
            wiem że tiki nerwowe można leczyć lekarstwami
            mówiła mi o tym p. psycholog
    • kasiaimichael Re: Tiki nerwowe 27.11.12, 19:34
      Często przyczyna tików nerwowych są paciorkowce. Zrób mu badania z krwi ASO inne testy są podane w linku i wydrukuj paniom po angielsku jeśli mu wyjdzie paciorkowiec, niech sobie tłumaczą ;)
      intramural.nimh.nih.gov/pdn/web.htm, wrzuć tu cala stronę to Ci przetłumaczy: translate.google.com/#es/pl/
      Jeśli to paciorkowce to potrzebne jest leczenie antybiotykami i to kilkomiesięczne, nie zaczęły się te tiki czasem po chorym gardle?
      • paulina-kk kasia, 03.12.12, 10:24
        oliwier zaczął chorować dopiero teraz jak we wrześniu do przedszkola poszedł, wcześniej nie chorował w ogóle. Na pewno tiki nie pojawiły się po chorobie gardła.
        Tiki są już długo ale dopiero zwróciłam uwagę że jest coś nie tak kiedy prężył szyję do góry, wcześniej miał tiki mróganie oczami w różnym nasileniu, myślałam, że może od tv itp.
        Byłam nie dawno u psychologa w poradnii, bo przedszkole naciskało na mnie żeby go wysłać (widzą problem nadpobudliwości, co moim zdaniem jednak problem jest w tym że dopiero się aklimatyzuje w przedszkolu i akceptuje zasady jakie w nim sa). Pani psycholog robiła mu test na logiczne myślenie wynik 8/10 bdb. Problem widzi w tym, że jest lewo ręczny, prawo oczny, może być problem z pisaniem -już jest. Dzieci lewo ręczne ponoć są trudniejsze w wychowaniu. Stwierdziła że mógł tak długo nie mówić właśnie dlatego że jest lewo ręczny. Czekam teraz na logopedę w poradni, mają dzwonić. Ma wadę wymowy, ale poza tym problem z mową to przeszłość, pani psycholog stwierdziła że ma duży zasob słów i problemu z mową nie ma. Mowiła też że z jego zachowania tam (ok. godziny był w gabinecie) raczej nie ma aż takiego problemu z nadpobudliwością. Przedszkole wpisało mu że potrzebuje wspomagania wczesnoszkolnego, a psycholog powiedziala ze oni maja w tym programie dzieci z jakimis niepelnosprawnosciami. :|

Każdy mówi inaczej i bądz człowieku mądry.
    • malgoska13 Re: Tiki nerwowe 03.12.12, 13:35
      hej,
      pojawienie się tików może mieć różne przyczyny; u nas zaczeły się w przedszkolu w wieku 5 lat po przebytej szkarlatynie; niestety trwaja do dzis z większym lub mniejszym nasileniem. Na pewno wzrastaja przy jakimkolwiek przeziebieniu, infekcji; są dni gdy nie ma ich wcale;
      Przyczyna wciąż nie jest dokładnie zdiagnozowana; eeg wykonywane w wieku 5 lat nic nie wykazało, eeg wykonane niedawno (11 lat) wykazało zmiany padaczkowe ale....wyszły również źle wyniki ASO i jest w tej chwili objety leczeniem na paciorkowce (które moga własnie takie tiki wywoływac); jeśli ono nie odniesie skutków to wtedy będzie leczony p padaczkowo. Spróbuj wykonac to eeg ale nie we snie, tylko w czuwaniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka