baltazar13 08.04.06, 10:11 Informuję wszystkich sympatyków tego wspaniałego radia z naszego czatu: PRZETRWAMY I ZWYCIĘŻYMY!Szczec Boże. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
landrynka57 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 08.04.06, 15:49 Witam! To bylo do przewidzenia,że tak to sie skonczy jak wszystko co sieje nienawiśc i nietolerancje. Jak tego nie widzicie, to sami jestescie warci tego "Radia" A ten ich slogan" zawsze dziewica".... Odpowiedz Link Zgłoś
cwi Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 08.04.06, 16:20 Nie wiem czy działania watykańskiego Sekretariatu Stanu są perfidne czy nie. Jakś nie uważam, by akurat ta cecha szczególnie charakteryzowała księży kardynałów i biskupów papieskiej administracji... Ale ciekawi mnie: kogo lub co zwyciężycie??? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 08.04.06, 16:31 Kogo? Np. zaprzedańców z KIKu,którzy katolicyzm maja jedynie w nazwie,a inteligencję obrażają nastepnym słowem w nazwie swojej organizacji.Szczesc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
laperla Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 08.04.06, 16:55 baltazarze, moze sprobowalbys tam? :) & thx z gory. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=21155 www.religia.pl/forum100/forum/forum.php?which=inne www.space.tami.pl/viewforum.php?f=5 www.kosciol.pl/forum/index.php www.webwweb.pl/?t=&m=podkat&id_p=1169 itd , etc. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 08.04.06, 16:56 X. Ludwik Wiśniewski rzecze te slowa w dzisiejszej GW: "Radio Maryja może się okazać jednym z elementów wzmacniających proces laicyzacji w Polsce". serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3268558.html Odwagi, baltazarze13 ! dzialaj dalej, no i oczywiscie: szczesc B. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 08.04.06, 17:09 Znam biskupów i księzy ,którzy maja zupełnie odmienne zdanie niz przytaczany przez ciebie duchowny.Dlaczego prezentujesz tylko poglady jednej strony i to publikowane na łamach kłamliwego dziennika jakim jest GW??Szczesc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_701 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 08.04.06, 21:47 baltazarze klamliwy jest takze chat GW a twe slowa jak najbardziej sie znajduja sie w nurcie tego tak wiec klam pinokio klam.. Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 09.04.06, 02:18 ech,baltazarze: zacznij pieprzyc sensownie: pozdrawiam.........!!!! ryba! Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 09.04.06, 11:49 Ech,wichrowe czy nie dostrzegasz że komuno-liberałowie wypowiedzieli RM wojnę totalną???My jednak zniszczyć się nie damy.Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 09.04.06, 12:28 baltazar13 napisała: > Ech,wichrowe czy nie dostrzegasz że komuno-liberałowie wypowiedzieli RM wojnę > totalną???My jednak zniszczyć się nie damy.Szczęść Boże. Nie, wojnę wywołuje obrona miłośników, zbędna, taka na zapas... Nie szkoda tracic czasu na podżeganie baltazarze? Przeciez to calkiem osobisty wybór, jaki kanal w TV lub radio wybieram i o czym tu dyskutowac? Odpowiedz Link Zgłoś
mayday5 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 09.04.06, 13:00 Uwazam ze powinno sie tepic sekty - tylko niekiedy jest za pozno!!! To radio wogle nie powinno zaistniec-niech tepia ile sie da a efektem bedzie likwidacja tej obludnej stacjii !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 09.04.06, 13:08 Uważam,że posty baltazara są perfidnym i kłamliwym atakiem na mój światopogląd (jaki,to już moja prywatna sparawa i nie zamierzam go narzucać ani baltazarowi ani nikomu innemu):-))) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 09.04.06, 17:01 Haniu jak mogę atakowąc twój światopoglad,skoro go nie znam??Pomyśl logicznie!! Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 09.04.06, 20:28 Baltazar,ja właśnie logicznie myślę:-)Narzucasz mi swój światopogląd w miejscu do tego nieprzeznaczonym(przypominam,że jest to forum o czacie,a nie o religii),a więc mam prawo czuć się atakowana,a przyjmując twoją retorykę, stwierdzam,że atak jest perfidny.Z harcerskim pozdrowieniem,czuwaj:-) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 09.04.06, 23:36 Ja ci cos narzucam?? Przecież to ty wpisałas sie do mojego wątku.Szczęsć Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 10.04.06, 05:50 Ehhhh.cóż za powalająca argumentacja:-) Odpowiedz Link Zgłoś
laperla o nieistniejacy! 10.04.06, 08:48 13 apostole, naprawde tak malo w tobie wrazliwosci, aby poczuc nachalnosc swych poczynan, przypominajacych do zludzenia "wizyty" pewnych nawiedzonych domokrazcow na literke j? naprawde tak trudno dostrzec niechec jaka nimi wywolujesz? ech, nieszescie boze perlowa Odpowiedz Link Zgłoś
rdkm Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 10.04.06, 09:58 Mam nadzieję,że Wasze radio szybko przestanie nadawać,bo przechodzicie sami siebie i wszelkie granice jakie są na tym świecie.Zajmijcie sie lepiej ludzmi chorymi i biednymi a o głodnych dzieciach już nie wspomę.Radio ma taką kase ,ze stać je na nakarmienie chociaż obrobiny takich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 10.04.06, 18:57 Agora ma więcej kasy więc,niech karmi tę "odrobinę" dzieci. Szczęśc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
chlopiec.z.drzewa Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 10.04.06, 19:31 o Stierlitzu, co częstował "dzieci ukradkiem" już było... Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 10.04.06, 21:37 Komunikat Zespołu Wspierania Radia Maryja w służbie Bogu, Kościołowi, Ojczyźnie i Narodowi Polskiemu Jako członkowie Zespołu Wspierania Radia Maryja jesteśmy ostatnio zasypywani pytaniami o to, w jaki sposób wielomilionowa rzesza słuchaczy naszej rozgłośni (nazywana Rodziną Radia Maryja) może wspomóc to radio i jego ewangelizacyjną posługę. W odpowiedzi stwierdzamy, że obecnie szczególnie potrzebne jest nasze wspólnotowe włączenie się do modlitwy w intencji Radia Maryja. Emitowana ostatnio przez Radio Maryja prośba o. Tadeusza Rydzyka - dyrektora Radia Maryja - o gorącą, żarliwą modlitwę do Pana Boga w sprawach dotyczących naszej rozgłośni jest dla naszych działań ważnym drogowskazem. Wiemy przecież - mając w pamięci słowa Jana Pawła II kierowane do nas podczas Jego pielgrzymek do Ojczyzny - że najważniejszym, najistotniejszym orędziem papieskim jest wezwanie do modlitwy. W klimacie modlitwy wyrasta i rozwija się w każdym człowieku pragnienie poznawania prawdy i chęć życia w prawdzie. Warunki realizacji tego pragnienia stwarzane są - na miarę ludzkich możliwości - przez posługę Radia Maryja i współdziałających z tą rozgłośnią środków przekazu. Nic więc dziwnego, że obserwujemy stałe atakowanie Radia Maryja. Jest ono trwałym elementem walki z Kościołem katolickim. Występujące ostatnio nasilenie agresji świadczy wyraźnie o podjętej nowej, zorganizowanej akcji, która w zamyśle uczestniczących w niej ma doprowadzić do zdyskredytowania katolickiej rozgłośni. Obrzucanie Radia Maryja np. zarzutami o antysemityzm jest nie tylko rozpowszechnianiem kłamstwa i oszczerstwa o tej rozgłośni, ale wręcz odwracaniem uwagi od istotnych spraw i problemów, z którymi Polska musi się borykać. Kolejne ataki na rozgłośnię nastąpiły po wyemitowaniu felietonu red. S. Michalkiewicza; przypisanie temu wystąpieniu cech antysemityzmu jest zwyczajnym oszczerstwem. Przekazywania prawdy o organizowaniu medialnej przychylności opinii publicznej w świecie dla bezpodstawnych i krzywdzących roszczeń wobec Polski nie można kwalifikować jako wystąpienia antysemickiego. Treść tego felietonu warto porównać chociażby z szokującymi określeniami oraz niesprawiedliwą oceną zawartą w liście otwartym M. Edelmana, w którym zarzuca on naszej rozgłośni rzekome szerzenie antysemityzmu. Warto ją też porównać z treścią listu sygnowanego przez Światowy Kongres Żydów, będącego reakcją tej organizacji na polski projekt uściślenia nazwy obozu koncentracyjnego w Auschwitz. Rozpowszechniane są też opinie o jednostronnym zaangażowaniu Radia Maryja w sprawy polityki. Najpierw trzeba jednak zauważyć, że w codziennych audycjach informacyjnych i publicystycznych emitowanych przez publicznych i prywatnych nadawców wręcz uprawia się nagonkę na władze wybrane w Polsce w demokratycznych wyborach. Jakże często owe środki przekazu uczestniczą w rozpowszechnianiu nieprawdy, w formułowaniu bezpodstawnych ocen krytycznych, w burzeniu. Gdzież więc mogą spotkać się w rzeczowej i spokojnej dyskusji przedstawiciele rządu z wyborcami? Gdzież mogą przedstawić swój program, uzasadnić jego realizację? W takich sytuacjach jak opisana wyżej obowiązkiem katolickich środków przekazu jest zapewnienie elementarnego prawa do rzetelnej komunikacji społecznej, do prawdziwej informacji. To prawo należy się nam wszystkim wobec opanowania większości środków przekazu przez tzw. elity finansowe i polityczne. Szczęśliwie Maryja, Patronka naszej rozgłośni, obdarzyła nas takimi środkami przekazu, które służą Panu Bogu, Kościołowi, Polsce i Narodowi Polskiemu. Szczęśliwie dała te środki przekazu w ręce Ojców Redemptorystów, którzy odważnie czerpiąc z przesłania swego Założyciela, odpowiedzialnie formułują swoje zadania szerzenia Ewangelii Jezusa wśród najbardziej potrzebujących. Wyrażamy wdzięczność za tę posługę ewangelizacyjną Ojcom Redemptorystom z Ojcem Prowincjałem i Ojcem Dyrektorem na czele. Dopełnieniem naszej odpowiedzi na ataki skierowane przeciwko Radiu Maryja i Telewizji Trwam będzie nasza ofiarność w niesieniu pomocy finansowej tym środkom społecznego komunikowania. Taka pomoc jest również potrzebna. Nasza rozgłośnia jest przecież finansowana z naszych ofiar. Te wszystkie sprawy obejmowaliśmy na spotkaniu Zespołu Wspierania Radia Maryja naszą wspólną modlitwą oraz dyskusją i postanowiliśmy przedstawić w niniejszym komunikacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesniak101 to masoni z watykanu 10.04.06, 22:33 to oczywiste. masoni z watykanu perfidnie atakuja Radio maryja. Módlmy sie by pieklo ich pochłonęlo razem z ich szefem - tym niemiaszkiem, który nie rozumie naszej zarliwej modlitwy. baltazarze, w tobie nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
sarna_z_pola Re: to masoni z watykanu 10.04.06, 22:42 wieśniak ty masonie spadaj z tego czata ooo Odpowiedz Link Zgłoś
wiesniak101 Re: to masoni z watykanu 10.04.06, 22:47 ja jestem takim samym masonem jak ten tłusty grzyb katolikiem. Biedny baltazar uwiedzony, na chwile przed porzuceniem, :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 06:16 Ręce opadają...Baltazarze nieszczęsny...zrób cos dla mnie,proszę.Spróbuj (wiem,że to niełatwe)przeczytać ten tekst okiem osoby,która pierwszy raz słyszy o Radiu Maryja czytając go.Może dostrzezesz parę rzeczy,które są znane już w haistorii i w medycynie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 08:44 Dopełnieniem naszej odpowiedzi na ataki skierowane przeciwko Radiu Maryja i Telewizji Trwam będzie nasza ofiarność w niesieniu pomocy finansowej tym środkom społecznego komunikowania. Taka pomoc jest również potrzebna. Nasza rozgłośnia jest przecież finansowana z naszych ofiar. O tak..."Ofiary Radia Maryja" ,dobrze to ująłeś Baltazarze13. Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 08:50 Halinko,czytasz uważniej niz ja:-))) Nie wyłapałam tych ofiar:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 02:55 baltazar13 napisal: > Szczęśliwie Maryja, Patronka naszej rozgłośni, obdarzyła nas takimi środkami przekazu, /.../ * Maryja??? Ciekawe, czy Maryja cos o tym wie... (Lepiej tego nie rozpowszechniac, bo jak sie Maryja dowie, to moze nie byc milo.) Fragmenty ciezko wypracowanych emerytur starszych ludzi, ktorym wode z mozgu w imie Boga sie czyni, stworzyly te rozglosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.pelasia Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 12:39 ...to ja jednym podniose cisnienie, innych moze do smiechu doprowadze:) baltazara pozdrawiam radosnie:) Tego dnia sluzba zapomniala przygotowac papiezowi Benedyktowi XVI fonetycznego zapisu pozdrowie? dla polaków. Papiez patrzy, a tu na placu pelno bialo-czerwonych flag sygnalizujacych wieksza niz zwykle ilosc Polaków na placu, do których nalezy przemówic. Papiez siega po swoja stara biblie, przechowywanl od czasów mlodosci, w nadziei, ze znajdzie tam jakies zródlo inspiracji. Otwiera na chybil trafil patrzy... CUD, kartka z tekstem po polsku. Wyciaga ja i czyta: -Obroncy Westerplatte! Poddajcze sie! Dalsi opór nie ma sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 12.04.06, 11:41 Te, a o lekcji niemieckiego w podstawowkie slyszal? Kak nie, to dryndnie, to zagadam. PiSi Od wczorajszego programu dwoch kabanow w tiwien sadze, ze posel Zawisza ma przerabane wsrod bydgoskich szalikowcow, bo ich beda z matolami mylic:) Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 16:51 wybaczcie ale nie rozumiem sensu tej dyskusji, przeciez choroby psychicznej nie odpiera sie dowodami. w_ Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 17:18 Coś bym napisał, ale nie moge, bo mam zakwasy ze śmiechu. Wasz M. Odpowiedz Link Zgłoś
rdkm Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 17:42 Zakwasy to mało powiedziane,tego radia już nawet kościół sie wypiera,bo robi siarę. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 22:28 Widzę że kampania nienawiści trwa nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
szumuszu Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 11.04.06, 23:15 baltazar13 napisała: > Widzę że kampania nienawiści trwa nadal. Baltazarze a co to nienawiść? wyjaśnij proszę raz w końcu napisz o co Ci chodzi napisz za co sie modlisz ... odpuśc sobie przy tym słowa pomyslność czy za kogos... powiedz ZA CO ... czego oczekujesz od siebie czego oczekujesz od świata czego oczekujesz od Boga a moze dla odmiany opowiedz coś o swojej miłości może powiedz "JA" a nie "my" raz jeden ... hm? może niech raz jeden wygra w Tobie człowiek a nie członkowstwo w grupie może raz jeden pochyl się nad sobą a nie nad kimkolwiek może napisz coś, narysuj, zaśpiewaj a potem to opowiedz.. podziel się sobą z innymi może dowiesz się czegos o slowie "nienawiść", którego tak łatwo używasz może dowiesz się, że to, co postrzegasz jako atak jest obroną przed narzucaniem komukolwiek gdziekolwiek i jakiegokolwiek światopoglądu może otwórz swoje drzwi Chrystusowi... a drzwi innych zostaw w spokoju gdyż sa ich drzwiami... albo zostań duszpasterzem i nawracaj miej jednak wtedy odwagę rzec: przyszedłem Was nawrócić zdefiniuj się pozdrawiam ciejos Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 12.04.06, 06:34 Szumszu,napisałeś to pięknie,ale baltazar połowy nie zrozumie w ogóle,a połowę po swojemu.On nie zna znaczenia słowa "miłość",bo wyrzucił ze świadomości najważniejsze przykazanie,przykazanie miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
ramon1 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 12.04.06, 09:45 moneoo napisał: > Coś bym napisał, ale nie moge, bo mam zakwasy ze śmiechu. > > Wasz M. .. nic dodać nic ująć... Odpowiedz Link Zgłoś
rdkm Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 12.04.06, 08:29 Tu nie chodzi o nienawiśc,tylko radio kościelne powinno zajmowaśc sie wiarą i miłościa do bliżniego a nie wbijać się w politykę i zarabianiem wielkiej kasy na naiwnych ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
pikus Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 12.04.06, 11:46 rdkm napisała: > Tu nie chodzi o nienawiśc,tylko radio kościelne powinno zajmowaśc sie wiarą i > miłościa do bliżniego a nie wbijać się w politykę i zarabianiem wielkiej kasy > na naiwnych ludziach. Zarabianiem, ale i traceniem...Ja musze powiedziec, ze po tym co ostatnio opublikowala Wyborcza, po czym sami Ojcowie Redemptorysci wszystko potwierdzili, to ja naprawde szczerze wspolczuje baltazarowi i wszystkim zwolennikom oraz milosnikom Radyja. Im sie wydawalo, ze jacys madrzy, oswieceni ludzie biora ich w obrone przed zlym swiatem, ze sobie ze wszystkim poradza, albo i Pan Bog pomoze... a tu taka wpadka. To juz mnie grzesznego Duch Swiety przed laty oswiecil, by nie zblizac sie do akcji taniejacego ESPEBEPE, a swiatobliwych Ojcow jakos nie. No i sprawa sie rypla- oczywiscie, cele i zamiary byly dobre, chciano pomnozyc majatek jak ten ewangeliczny sluga co pomnozyl talenty, no ale niestety nie udalo sie. I ta przykrosc, ze postapiono wbrew ustawie o zbiorkach publicznych, zgodnie z ktora jesli na cos zbieram, to nie moge pieniedzy przeznaczyc na co innego, nawet w jak najlepszych intencjach. Stocznia to nie przedsiebiorstwo budowlane. Ale moze fakt, iz Ojcowie do wszystkiego sie przyznali i nie probowali mataczyc, ze niby to nie te pieniadze tylko jakies inne, ze pozytywnie tu odrozniaja sie od wszelakich mafii, ktore jak wiadomo piora brudne pieniadze, zostanie przez nasz wymiar sprawiedliwosci potraktowany jako okolicznosc lagodzaca? Bo ze takie sledztwo bedzie miec miejsce, chyba nikt nie ma watpliwosci, prawda? Juz tam pan minister sprawiedliwosci, z partii z prawem i sprawiedliwoscia w tytule, odpowiednio sie tym zajmie. Nawet chyba nie bedzie potrzeba powolywac specjalnej komisji sejmowej jak w aferze Rywina, w koncu tam nic wlasciwie nie bylo jasne, a tu wszystko jest jasne, no i przyznanie sie jest korona dowodow. Tu trzeba podkreslic zaslugi Gazety, ktora ujawniajac kolejna afere moze przyczynic sie do obalenia kolejnej ekipy rzadzacej. Nic tak nie podwaza zaufania jak sprawy finansowe, zwlaszcza gdy chodzi o wyludzanie od biednych i naiwnych. Tak, naprawde mi ich szkoda. I Baltazara tez. Pikus Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Bardzo trafna obserwacja profesora Wolniewicza 12.04.06, 11:51 Myślę że ta wypowiedz w pełni oddaje to co sądzę o zaistniałej sytuacji.Mam nadzieje że ktos po przeczytaniu tego tekstu troszke pomyśli i się zastanowi,zamiast próbować robić publiczną psychoanalizę mojej postaci lub pisać inwektywy pod moim adresem i sympatków RM. Szczęśc Boże. Prof. dr hab. Bogusław Wolniewicz: Społeczny Zespół ds. Etyki Mediów zrodził się z potrzeby siły, z faktu, że chce się nałożyć w Polsce kaganiec na swobodę publicznej dyskusji, czyli chce się wprowadzić ukrytą cenzurę. A organem takiej cenzury staje się, i to coraz wyraźniej, ta tak zwana Rada Etyki Mediów. To jest jeden z forsowanych dziś usilnie pseudoautorytetów, autorytetów z urzędniczej nominacji - mówi się: "Ty będziesz autorytetem i my ciebie wypromujemy". Otóż my chcemy przeciwstawić się tym roszczeniom, a przynajmniej spróbować im się przeciwstawić. Nasz zespół nie uważa siebie za żaden autorytet i do żadnego autorytetu nie pretenduje, jest to jedynie wolny głos obywatelski, który chce wyrażać i uczucia, i aspiracje wielu naszych rodaków w kraju i na obczyźnie. To oni, nasi rodacy są autorytetem. My ten zespół najwyżej możemy stanowić o tyle, o ile oni stoją za nami i o ile ich uczucia wyrażamy. Właśnie widzimy wielki bezpardonowy atak na Radio Maryja. To już czwarty taki na przestrzeni ostatnich 10 lat, bo pomniejszych nie liczę. Odczekano równo rok od śmierci Ojca Świętego Jana Pawła II, który nad tym Radiem trzymał swoją opiekuńczą dłoń. Przystąpiono teraz do akcji na całego, i to zaraz następnego dnia - 3 kwietnia; 2 kwietnia była rocznica. 3 kwietnia zaczęła się akcja. A za pretekst posłużył felieton pana redaktora Michalkiewicza. W tym dniu - to był poniedziałek - ta tak zwana Rada Etyki Mediów wyraziła "oburzenie językiem nienawiści i prymitywnego antysemityzmu", jakiego używa się na falach Waszej rozgłośni. (...) W czwartek ukazał się w prasie list otwarty pana Marka Edelmana, w którym zarzuca on Waszemu radiu - tu znowu cytuję - że szerzy ksenofobię, szowinizm i antysemityzm, że niektóre Wasze audycje nie odbiegają od hitlerowskiego "Sturmera". To był czwartek. W piątek zostało upublicznione wystąpienie nuncjusza do Episkopatu, a "Rzeczpospolita" powiadomiła o tym na czołowym miejscu pierwszej strony wołowymi literami tytułu "Watykan mówi dość". I ten tytuł tuż nad zdjęciem Ojca Dyrektora pochylonego w studiu nad konsolą, a zaraz obok figury Matki Bożej Fatimskiej. Jak widać - ufam, że wszyscy Państwo to widzą - atak na Radio Maryja wszedł w nową fazę. Na nową jakość. (...) Ja z Markiem Edelmanem polemizować nie będę. (...) Muszę i chcę natomiast coś powiedzieć o wciąganiu w akcję przeciw Wam Watykanu. Ale znów nie po to, żeby polemizować z listem stamtąd. To nie jest moją intencją. (...) Ja chcę tutaj dać tylko wyraz pewnemu złemu przeczuciu, które mnie przy tym nachodzi. Otóż powody ataku na Radio Maryja są dwa: jednym jest to, że łamie ono samym swoim istnieniem monopol lewackich mediów w Polsce. To jest sprawa jasna. Ale prócz łamania monopolu Wasze Radio łamie też pewne tabu. Stara maksyma głosi: De mortibus nihil nisi bene (O zmarłych nic, chyba że dobrze). A teraz pojawiła się nowa maksyma: O Żydach nic, chyba że dobrze. Nie wolno na ten temat powiedzieć nic krytycznego, nie popadając automatycznie - taki mechanizm, tak działa automat - pod anatemę antysemity, a może jeszcze i rasisty. Immunitet ma tu być całkowity. Ludzie, proszę Ojca, tej anatemy panicznie się boją. A Wy się nie boicie. Naród żydowski ma oczywiście swój interes. My to dobrze wszyscy rozumiemy. Ale Naród Polski też ma swoje interesy i one z tamtymi interesami bynajmniej nie zawsze są w zgodzie. (...) I Wy się od tego nie uchylacie, od tego opowiedzenia się. Według tego, co słucham - a słucham Was od paru lat - grzecznie i oględnie, ale zarazem stanowczo stajecie w takiej sytuacji na gruncie polskiej racji stanu. Zdawałoby się, że sama przez się zrozumiała, a tymczasem to jest właśnie złamaniem tabu. Otóż zmierzam do tego mojego złego przeczucia, o którym wspomniałem, do tego służy to wszystko, co mówię. Otóż nikt na świecie nie boi się epitetu antysemity tak przeraźliwie jak Niemcy. I boją się oczywiście nie bez powodu, bo wiedzą, co zrobili. Niemcy to wielki charakter. Ale III Rzesza przetrąciła im kręgosłup moralny. I ten kręgosłup nie zrósł im się do dzisiaj. I ich to złamane miejsce boli. Ten złamany kręgosłup boli. Jest moim zdaniem pewną nikczemnością stale tych Niemców w to bolące miejsce urażać, stale ich tam szturchać. I w ten sposób, proszę Ojca, doszliśmy do mojego przeczucia w sprawie owego listu z Watykanu. Już zaraz kończę. Wyjawiam to swoje przeczucie z dużym wahaniem i podkreślam, że czynię to wyłącznie na moją odpowiedzialność. Otóż rośnie we mnie straszne podejrzenie. Podejrzenie, że ci, którzy ten nowy atak na Was organizują, próbują wykorzystywać fakt, że nowy Papież jest Niemcem i że ogromnie trudno musi mu być stanąć otwarcie w obronie kogoś, kto przez media, a może i przez jakąś część jego otoczenia, został okrzyczany antysemitą. Sapienti... Mądrej głowie dość dwie słowie. Powiedziałem Ojcu i Państwu, którzy nas słuchają szczerze, co myślę w tej sprawie. Niech mi to będzie policzone, jak nie na tym świecie, to może na tamtym. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Bardzo trafna obserwacja profesora Wolniewic 12.04.06, 16:44 dziekujemy za cytat. z latwoscia mozna by przytoczyc dziesiatki przeciwnych wypowiedzi znanych osob z papiezem Benedykem wlacznie ale oczywiscie bylaby to eskalacja kampanii nienawisci. w_ Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Bardzo trafna obserwacja profesora Wolniewic 12.04.06, 23:23 Dobre określenie-eskalacja kampani nienawiści.Więc nie eskalujcie nienawiści wobec 2 milionów sympatyków RM.Szukajmy nici porozumienia.Może tędy droga?? Szczęśc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Bog i Nienawisc! 13.04.06, 03:06 Baltazarze. Porozumienie jest procesem racjonalnym. Ze wszystkich powyzszych wypowiedzi jedynie Twoje nie sa racjonalne. Mozna nie zgadzac sie z opiniami i krytykowac poglady ktore uwaza sie za falszywe ale nie nalezy atakowac osoby ktora je glosi. Powinno sie szanowac i okazywac respekt osobie ktora reprezentuje inne poglady nawet jezeli sami sie z tymi pogladami nie zgadzamy. To elementarna zasada dyskusji i porozumienia. Nie widze szans porozumienia z kims, kto krytyke nazywa nienawiscia a osoby krytykujace obrzuca wyzwiskami. wizytor. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Bardzo trafna obserwacja profesora Wolniewic 13.04.06, 02:15 Nigdy wczesniej nie spotkalem sie z opiniami Prof. Wolniewicza wiec poszedlem do Google'a i natychmiast znalazlem relacje dotyczaca innej wypowiedzi Profesora na temat cenzury. Pozostawiam bez komentarza. w_ W dniu 24 stycznia 2004 r. odbyło się w Domu słowa w Toruniu sympozjum pt. “Oblicza wolności słowa”. Ego organizatorem była Wyższa Szkoła Kultury Medialnej i Społecznej. W jego trakcie wystąpił prof. Bogusław Wolniewicz, logik i filozof z Uniwersytetu Warszawskiego. Skrytykował on ostro liberalizm i libertynizm. Stwierdził, ze cała nasza cywilizacja, w tym demokracja wspiera się na “ławie chrześcijaństwa”. Walka z chrześcijaństwem godzi zatem, stwierdził w całą cywilizację. Jeżeli usuniemy te chrześcijańskie podwaliny demokracja straci sens i zacznie być czynnikiem przeciwko człowiekowi. Profesor uznał, że obowiązkiem wszystkich ludzi dobrej woli jest wprowadzenie cenzury, która chroniłaby chrześcijaństwo, uniemożliwiała bluźnierstwa i wszelkie wypowiedzi niemoralne. Proponował cenzurę już “po fakcie”, a zatem wprowadzenie surowych kar za złamanie tych zasad. Mówił, wiec głośno i odważnie o tym o czym powinni mówić (a nie mówią) katolicy. Sala reagowała oklaskami. Faktycznie, chwała Profesorowi za te wypowiedzi." (www.krajski.com/987stwol.htm) Odpowiedz Link Zgłoś
login103 Re: Bardzo trafna obserwacja profesora Wolniewic 13.04.06, 10:26 PRECZ Z RADIEM I DR. PATAFIANEM Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Bardzo trafna obserwacja profesora Wolniewic 13.04.06, 11:23 No cóż, apel o porozumienie pozostaje bez echa .Dobrze to obrazuje nienawistne podejscie niektórych osób, do polskiego katolizyzmu i RM.Przykre jest, że tyle zła w waszych sercach.Szczęśc Boże. P.s Wizytor nie wiem czy wiesz, że profesor Wolniewicz jest ateistą.Popatrz na jego wypowiedzi przez ten pryzmat może da ci to do myślenia.Jesli jednak pomyslec nie chcesz to przynajmniej przytaczaj pełne jego wypowiedzi ,a nie zmanipulowane i okrojone przez komuno-liberalne media.Przytaczanie całych wypowiedzi jest podstawą obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Bardzo trafna obserwacja profesora Wolniewic 13.04.06, 12:10 Baltazarze,jestem Polką,jestem katoliczką,a mimo to uważam,że to RM sieje nienawiść.Mało tego,mam dziwne wrażenie,że zarówno RM,jak i Twoje wypowidzi z katolicyzmem niewiele mają wspólnego.Nie jestem znawczynią teologii,ale już w przedszkolu słyszałam na religii,że dla katolika najważniejszym przykazaniem jest przykazanie miłości.Ten kto go przestrzega,nie złamie innych,bo właśnie przykazanie miłości zawiera wszystkie inne w sobie.Bliźni to także ten,kto nie wierzy,lub wierzy w co innego.Gdzie w was ta miłość bliźniego?Gdzie przebaczenie?Zostawiam Cię z tymi pytaniami przed najważniejszym dla katolika świętem. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 wypowiedz o.Rydzyka 13.04.06, 12:24 Haniu niech odpowiedzia na twe pytanie będzie przedświąteczna wypowiedz o.Rydzyka,która pozwolę sobie zacytować: Oświadczenie o. Tadeusza Rydzyka CSsR Przeżywamy Wielki Tydzień, kontemplujemy mękę, śmierć i zmartwychwstanie naszego Odkupiciela, który umiłował nas aż do pozostania z nami w Eucharystii i kapłaństwie, do umywania nóg uczniom, do doświadczenia zdrady od najbliższych, do męki i śmierci na krzyżu. Padamy na kolana i na miłość bez granic odpowiadamy naszą miłością. W tych szczególnych dniach następuje w naszej Ojczyźnie - nie pierwszy raz w czasie wielkich wydarzeń religijnych - manipulacja, by zakłócić, zneutralizować godne przeżycie największych świąt katolickich. W mediach liberalnych nastąpił kolejny zmasowany atak udających obronę Kościoła i Polski na Radio Maryja. W atakach tych rozpowszechnia się jak zwykle bardzo poważne oszczerstwa - od przestępstw finansowych, przez nieposłuszeństwo Kościołowi, uprawianie polityki, ksenofobię, do antysemityzmu. W tej ostatniej kampanii posłużono się tekstem jednego z felietonistów, by na cały świat rozpuszczać wymienione oszczerstwa, a przy tym zarzucono nam język hitlerowski. Nikt z rzekomych obrońców Kościoła, tolerancji, Polski tym się nie zainteresował. W Radiu Maryja uczymy wzajemnej miłości, do której wyzwala pełna prawda. W Radiu Maryja jest otwarty mikrofon, by móc jak ludzie wolni prowadzić dialog na tematy dotyczące całej rzeczywistości, w której żyjemy. Wypowiadający się odpowiadają za swoje słowa. Nie możemy wprowadzać zniewolenia cenzurą czy autocenzurą, czego doświadczaliśmy w czasach totalitaryzmu. Jeżeli kogoś dotknęły wypowiedziane u nas słowa jednego ze znanych polskich felietonistów, to jest nam bardzo przykro. Nikt nie miał zamiaru wyrządzić komukolwiek jakiejkolwiek przykrości czy szkody. Szanujemy każdego człowieka, niezależnie od narodowości, stanu, wieku, rasy czy religii. Czy jednak nie jest krzywdą stawianie zarzutów antysemityzmu i rzucanie w mediach w Polsce i świecie wielu oszczerstw na Radio Maryja i poszczególnych ludzi w nim posługujących? Czy nie można prowadzić dialogu na siłę argumentów, zamiast używać argumentu terroru medialnego? Jeśli u nas została powiedziana nieprawda, dobrze byłoby to pokazać, a my chętnie to wyjaśnimy. Inaczej jest to robienie wielkiej burzy - po to, by osiągnąć ukryty cel, znany tylko manipulatorom. Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Życząc wszystkim wielu łask, pokoju serca, spotkania w żywej wierze Zmartwychwstałego, przebaczamy wszystkim czyniącym nam zło, a także prosimy o przebaczenie naszych błędów. Życzymy też wszystkim dobrego duchowego przygotowania się na przyjazd do naszej Ojczyzny Piotra Naszych Czasów, Ojca Świętego Benedykta XVI. Uczyńmy wszystko, by zamieszkały między nami pokój, wzajemny szacunek, miłość, pragnienie budowania wspólnego dobra. Niech nic i nikt nas nie dzieli, bo jesteśmy wierzący i stoją przed nami wielkie zadania, których tylko w zjednoczeniu możemy dokonać. Cierpiący i zmartwychwstały Chrystus niech będzie naszą mocą i nadzieją. Módlmy się za siebie nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: wypowiedz o.Rydzyka 14.04.06, 03:10 chyba jest do dobry moment by zakonczyc watek. w_ Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: wypowiedz o.Rydzyka 14.04.06, 22:16 Może tak,może nie. Szczęść Boże i Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Polska państwem wyznaniowym. 18.04.06, 22:35 Ciekaw jestem dlaczego wykasowano mój wątek o Polsce jako państwie wyznaniowym?? Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: Polska państwem wyznaniowym. 19.04.06, 13:12 Wyznaniowym? To już aż tak się pogorszyło? Kurde, jeden numer "NIE" przegapiłem a tu proszę... A tak na poważnie - wyznaniowe to to państwo będzie do, mam nadzieję, następnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 00:30 Nie pogorszyło, a polepszyło się i wybory nic tu nie zmienią. 1.Krzyże w szkołach,sądach,sejmie i wielu instytucjach państwowych. 2.Kapelani w wojsku. 3.Rosnące znaczenie mediów katolickich. 4.Biskupi jako autorytety moralne w mediach. 5.Politycy prawie wszystkich opcji podkreslający znaczenie koscioła w zyciu państwa. 6.Nauka religi w szkołach publicznych. 7.Ustawa antyaborcyjna. 8.Stała obecnosc tematyki religijnej w mediach państwowych i prywatnych. 9.Kult JP2. 10.Sluby konkordatowe. to tylko niewielki wycinek rzeczywistosci,w której żyjemy.Widac wiec jasno że zmierzamy w kierunku państwa wyznaniowego.Pozwala to z optymizmem patrzec w pszyszłosc. Szczęśc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
j.oker Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 02:31 baltazar13 napisała: Pozwala to z optymizmem patrzec w pszyszłosc. Szczęśc Boże. nio jak *pszyszłosc* bedziemy tak pisac to zadaleko nie zajdziemy ,chyba ze do .......... Odpowiedz Link Zgłoś
j.oker Wyznaniowe ????? 20.04.06, 02:40 Wyznaniowe to sa babcie co im smierc zaglada do kalendarza i chodza do koscioła po ratunek ,dajac na tace swoje emerytury i renty Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 06:58 Baltazarze,czy nie przyszło ci do głowy,że państwo wyznaniowe,zwłaszcza w w formie jaką ty sobie wyobrażasz,godzi w uczucia Polaków,którzy mają inny światopogląd?W naszym kraju jest całkiem sporo ludzi innych wyznań czy w ogóle nie wyznających zadnej religii.Co dla nich?Co z tymi,których rażą,albo nawet są bluźnierstwem, symbole religijne pałętajace się wszędzie?Co z nauką innych religii?Dlaczego narzuca się jedną wiarę właściwie na siłę.Nie wiem dlaczego,ale od jakiegos czasu zewsząd zalatuje mi swądkiem średniowiecza,a to mnie troche przeraża Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 07:17 Nikt nikomu na siłe nic nie narzuca,a jesli ktos ma problem z dostosowaniem się do większosci zawsze może wyjechać do innego kraju.Szcześć Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
rdkm Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 08:29 Jeżeli o krzyze w miejscach publicznych to jestem zdania,że nie powinno ich bych,mamy w polce rózne religie i powinniśmy jako katolicy być bardziej tolerancyjni,a nie myśleć tylko o sobie.W szkołach również są dzieci innych wyznań i może warto pomysleć o nich.Kościół powinien być kościołem a Radio Maryja zamienia sie w partie polityczną,zbijającą okropna kasę.Jestem tylko ciekawa na co ja Rydzyk wyda,bo napewno nie na biebnych i potrzebujących,od takich to On zbiera tą kase. Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 08:37 Rdkm,powoli...Mieszasz trochę:-)RM nie ma nic wspólnego z partią polityczną.Wykorzystuje partie polityczne,owszem,do swoich celów.Ale tu raczej nie o polityke chodzi.Pieniądze tak,zbiera,głównie od ludzi biednych.Myślę jednak,że chodzi tu bardziej o taki mechanizm,jaki działa w sektach.Przywiązuje tych ludzi,daje im poczucie współdziałania i satysfakcję.A,że przy okazji nabija kabzę guru to inna rzecz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rdkm Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 08:55 chodziło mi o to,że kościół nie powinien mieszać sie w politykę,a Rydzyk zaczyna ządzić polityką i politykami.Pozdrawiam Cię Haniu Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 08:58 Haniu traktowanie wielkiej rodziny RM jako masy durniów niezdolnych do samodzielnego myslenia i nazywanie ich sektą jest głęboko nieuczciwe i krzywdzące.Poruszasz się w obszarze ogólników nie przytaczając rzeczowych argumentów popartych konkretnymi faktami, a to powoduje że sprawiasz wrażenie osoby uprzedzonej do ogromnej grupy ludzi.Od uprzedzen i niechęci juz tylko krok do nienawisci.Wez to pod uwage -prosze.Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
rdkm Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 09:19 Nikt niema nic przeciwko "wielkiej rodzinie"tylko TATUŚ jakis troszkę nadgorliwy,w kwestii KASY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 09:25 Baltazarze,może nie przytaczam sążnistych artykułów,czy wypowiedzi innych,ale posługuję się własnym rozumem.Nie jestem wierną słuchaczka RM,więc trudno mi posługiwac się cytatami.Odeślę cię jednak do tego co pisał i mówił JPII (pozwól,że nie będę cytować,ale jest tego naprawdę dużo).Wiele z tego co On mówił jest tak sprzeczne z tym co głosi RM,że naprawdę trudno mi,nawet przy najlepszych chęciach,uznać RM za coś innego niż zalążek sekty.Nie ma tu mowy o uprzedzeniach.Jestem katoliczką i w życiu staram się kierować watrościami dekalogu.Ale z domu wyniosłam przekonanie,że każdy ma prawo do swoich poglądów i staram się to szanować.RM odmawia tego prawa zarówno mi jak i wszystkim myślącym inaczej.Nie mogę się z tym zgodzić,ale do nienawiści stąd bardzo daleka droga.To,co napisałeś w swoim poście,to manipulowanie słowami i rodzaj sofistyki:-) którego nie lubię.Baltazarze,powiedz czasami coś naprawdę od siebie proszę:-) A rodziny RM nie uważam za masE durniów,tylko za ludzi umiejętnie zmanipulowanych,albo takich,którzy pozwolili sie zmanipulować.Maja do tego prawo.Ja też chcę mieć prawo myślec po swojemu.Zyj i pozwól żyć innym Baltazarze:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 09:17 Baltazarze, jetes w wyraznej mniejszosci, dostosujesz sie czy zmienisz czat? pozdrawiam, w_ Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 09:27 Wizytorze,zastanów się co mówisz?:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rdkm Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 09:59 Mam nadzieję,ze kiedys otworzą Ci się oczy i zobaczysz to czego narazie duzo ludzi nie widzi w O.Rydzyku.Hania ma rację,ze ludzie nieswiadomie sa manipulowani.A za wszelką cene nie zmienisz zdania innych ludzi,bo nie każdy jest zaslepiony RM.Myslę ,ze powinniśmy posłuchać nieraz innegom radia z fajną muzyką i się poprostu WYLUZOWAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
freya Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 11:24 Nie wiem, dlaczego się spieracie z baltazarem. On ma, niestety, rację: Polska JEST państwem wyznaniowym. Konkretnie katolickim, co dla obywateli innych wyznań, bądź ateistów, bądź takich, którzy preferują po prostu państwo laickie, jest szczególnie przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
rdkm Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 12:06 Nitk sie z Nim nie spiera,tylko jesteśmy przeciw zasadom postepowania O.Rydzyka.Chyba ,ze postępowanie O.Rydzyka jest super ,to moze kazdy z nas założy coś w jego stylu i będzie biednych i wiernych ludzi nabijał w banie. Odpowiedz Link Zgłoś
sirius_et_paper Re: Polska państwem wyznaniowym. 20.04.06, 16:59 Zycie w takim panstwie musi byc nieslychanie przykre dla obywateli innych wyznan bo procesje utrudniaja ruch drogowy a na kwiatkach sypanych przez dzieci moze sie posliznac muzulmanin, kadzidla zas nie spelniaja wymogow norm europejskich jesli chodzi o zanieczyszczanie srodowiska. Nie wspomne juz o dzieleniu sie jajeczkiem o srednicy nie zatwierdzonej przez brukselke. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Polska państwem wyznaniowym. 21.04.06, 01:35 Haniu, to tylko retoryczny trick zwany 'retorsio argumenti' i polegajacy na odwroceniu ostrza argumentu w strone tego, ktory go uzyl. Napisalem to umyslnie zeby uswiadomic Baltazarowi bezsens jego walsnych slow. Mamy w kraju spora grupe (nie wiekszosc) ktora chcialaby wprowadzic panstwo ideologiczne i decydowac o wszystkich aspektach zycia i o tym kto jest dobry a kto zly a jezeli komus sie to nie podoba to powinien sie zamknac albo wybrac sobie inny kraj. Czy tego juz kiedys nie slyszelismy? Od setek lat nietolerancja zmusza ludzi do emigracji a inne narody przyjmuja ich chetnie i bogaca sie ich praca i tworczoscia. Czy nie bylo by lepiej gdyby ci co tak mysla wybrali sobie inny kraj? Niestety, to nie nastapi bo kto by ich przyjal? wizytor. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Bardzo trafna obserwacja profesora Wolniewic 21.04.06, 03:44 Baltazarze, Wiernie przytoczylem relacje na temat wypowiedzi profesora Wolniewicza, opuscilem tylko komentarz osoby skladajacej te relacje, ktory moim zdaniem jest zenujacy. Zostawilem link do strony zrodlowej zeby kazdy kto chce mogl sobie tam zajrzec i przeczytac oraz wyciagnac swoje wlasne wnioski. Twoje oskarzenie o brak obiektywizmu jest chyba nieuzasadnione, czyzbys byl nieobiektywny? Zatrzymam sie chwileczke przy osobie profesora i jego pogladach. Wolniewicz jest emerytowanym profesorem filozofii Uniwersytetu Warszawkiego gdzie zajmowal sie logika i filozofia religii ale w jego wypowiedziach widze powazne braki w jednym i drugim. Ateizm opiera sie na przekonaniu ze Boga nie ma. Nie rozumiem w jaki sposob osoba zajmujaca sie filozofia religii a wiec doskonale obeznana z tym pojeciem, jego znaczeniem i historia, moze glosic ze jest ateista skoro nie ma zadnego dowodu na to, ze Bog nie istnieje. Poprawnym filozoficznie okresleniem bylby agnostyk lub racjonalista ale skoro Wolniewicz nazywa siebie ateista to znaczy, ze jest przekonany o tym, ze Boga nie ma. Skoro uwaza, ze Boga nie ma to jak uzasadnia religie? Przeciez religia bez Boga staje sie tylko przesadem a profesor Wolniewicz chce jej bronic drakonska cenzura i surowo karac za naruszanie tej cenzury. Ale z drugiej strony, gdy Rada Etyki Mediow, organizacja spoleczna bez zadnej mocy wykonawczej a nawet doradczej, krytykuje niektore aspekty programow RM to profesor nazywa to dlawieniem swobody publicznej dyskusji i proba wprowadzenia ukrytej cenzury. Dziwna logika. Podejrzewam, ze gdyby tytuly naukowe nie byly nadawane dozywotnio lecz mogly byc weryfikowane przez akademie, ktore je nadaly to pan Wolniewicz swoj by juz utracil. Caly ten incydent jest tylko drobnym epizodem w zacmieniu umyslowym, ktore w tej chwili przez Polske przechodzi, i przejdzie... Nie dajmy sie zniewolic! wizytor. -- PS. Baltazarze. Kilkakrotnie wspomniales o jakims porozumieniu ale nie napisales co masz na mysli. Twoje wypowiedzi skladaja sie glownie z komunalow i cytatow, i nie brakuje w nich oskarzen i wyzwisk. A moze napisalbys kilka linijek od siebie, o tym o co Ci wlasciwie chodzi i okreslil to, co nazywasz porozumieniem? w_ Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Próba (nie)zrozmienia 21.04.06, 15:04 Jakie jest największe przykazanie? Zapytałem siebie, by upewnić się, czy jeszcze jestem katolikiem. W moim przekonaniu, nadal jestem. Czytając ten wątek popadłem na nowo w zwątpienie. Jakie jest największe, najważniejsze przykazanie wyznawców Jedynego? Zajrzałem do źródeł. Znalazłem. "Będziesz miłował." Obdarzony przez Stwórcę niewielkim, acz zobowiązującym talentem myślenia, szukam w wypisanych wcześniej postach czegoś, co pomogłoby mi zrozumieć, o co chodzi "obrońcom" RM. Szukam z równym zapałem, na czym polega "perfiny atak" na owąż rozgłośnię. Dla zachowania właściwych proporcji w spojrzeniu na oba cele poszukiwań, powracam wytrwale do tego cudownego motta: "Będziesz miłował." I nie rozumiem. Swoboda wypowiedzi i swoboda krytyki tejże rodzą napięcia, fakt. Czy swoboda może być perfidna? Cha! Tu obudził się świecki fragment krytycznego umysłu. Podrzucając starą maksymę, bodaj szkół rzymskich: "Słowa uczą, przykłady pociagają." No tak, to jest jakieś natchnienie. Może w całość jakoś to zlepić... "Będziesz miłował - słowa uczą, przykłady pociągają." Przyłożyłem dłonie do skroni, czyżby to mogło być aż tak proste? Więc śladem kilku znanych i najczęściej przytaczanych cytatów: "Niech mowa wasza będzie tak-tak, nie-nie." "Po uczynkach ich poznacie." "Jak mierzysz, tak ci w czwórnasób odmierzą." Taaaak... Więc, do rzeczy. A może da capo... BĘDZIESZ MIŁOWAŁ Skoro RM, mianując się rozgłośnią katolicką, głosi miłość Boga i bliźniego, to na pewno głosi ją w sposób niesprzeczny z zachowaniem swoich moderatorów, obrońców, słuchaczy i gości, bo przecież inaczej nie może. Zatem miłośc bliźniego, ofiarowana bliźniemu, nie będącemu katolikiem, który przypadkiem słucha tej rozgłośni, nie może być źródłem perfidnych ataków z jego strony. Czyżby więc całość była tylko efektem nierównomiernego rozdziału niektórych talentów wśród stworzenia? Nieporozumieniem niegodnym poświęcanej mu uwagi? Przyznaję, zasępiłem się okrutnie. Może zbytnią ufność pokładam w talentach sobie powierzonych. OLDZAGUBIONY Odpowiedz Link Zgłoś
pikus Re: Próba (nie)zrozmienia 24.04.06, 18:14 oldpiernik napisał: > Jakie jest największe przykazanie? > Zapytałem siebie, by upewnić się, czy jeszcze jestem katolikiem. > W moim przekonaniu, nadal jestem. > Czytając ten wątek popadłem na nowo w zwątpienie. > Jakie jest największe, najważniejsze przykazanie wyznawców Jedynego? > Zajrzałem do źródeł. > Znalazłem. > "Będziesz miłował." Jest tez takie przykazanie jak: "Nie mow falszywego swiadectwa przeciwko blizniemu swemu". I wydaje mi sie, ze z nim to Rydzykowe media maja wielkie problemy. Na przyklad z dzisiejszego Naszego Dziennika: Wydaje się, że debata na temat tzw. praw homoseksualistów wkracza w nowy etap. Wpływowe lobby homoseksualne za wszelką cenę chce wymusić akceptację dewiacyjnych zachowań, by traktowano je jako "normalny" element pejzażu społecznego. Coraz częściej także mówi się o "prawie" takich związków do adopcji dzieci, a zatem do zalegalizowania pedofilii. Niekoniecznie jestem zwolennikiem adopcji dzieci przez pary homoseksualne, ale sugerowanie, iz gdyby mogly one je adoptowac, oznaczaloby to "zalegalizowanie pedofilii", jest wlasnie mowieniem falszywego swiadectwa. Te dwie sprawy nie maja ze soba nic wspolnego. Mozna nawet powiedziec, ze pedofilia w rodzinie "homoseksualnej" bylaby mniej prawdopodobna niz w w rodzinie "hetero", bo taki uklad bylby silniej kontrolowany spolecznie. Mamy tu niedopuszczalne utozsamienie homoseksualizmu z pedofilia, co jest po prostu wciskanie ludziom ciemnoty i szczucie jednych na drugich. Takie to "milowanie", Old Pierniku. Pikus jeszcze katolik w swoim przekonaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Próba (nie)zrozmienia 24.04.06, 18:22 Pikusiu:-)większość przykazań dekalogu zawiera się właśnie w przykazaniu miłości.Ktoś,kto kocha bliźniego swego,nie będzie dawał fałszywego świadectwa przeciw niemu. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Próba (nie)zrozmienia 25.04.06, 00:24 Homoseksualizm jest wynaturzeniem prowadzącym do patologii,tak więc logicznym następstwem wychowania dziecka w rodzinie homoseksualnej może być inna patologia np.pedofilia.Nie ma tu sprzecznosci jak widać,więc o dawaniu fałszywego swiadectwa i szczuciu jednych na drugich mowy tu być nie może.Jak cos następnym razem pikus chlapniesz głupiego, to wczesniej się trochę zastanów.Szczęśc Boże. PS.Swoją drogą ciekawe czy chciałbys np żeby nauczycielem twojego dziecka w szkole był homoseksualista?? Naprawde nie widział bys tu zagrozenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Próba (nie)zrozmienia 25.04.06, 07:13 Homoseksualizm nie jest ani patologią,ani,jak to określiłeś,wynaturzeniem.Mój syn przez wiele lat miał nauczyciela homoseksualistę(miał człowiek odwagę głośno się przyznać do tego:-)).To jeden z najlepszych pedagogów jakich znam. Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: Próba (nie)zrozmienia 25.04.06, 14:25 Mnie też w ogólniaku nauczał homoseksualista. A co ciekawe przez długi czas my, uczniowie nic o tym nie wiedzieliśmy. Gość zachowywał się jak każdy przeciętny heteryk, ba, był naprawdę dobrym pedagogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Próba (nie)zrozmienia 26.04.06, 01:18 Czy nauczyciel homoseksualista uczacy chlopcow jest bardziej niebezpieczny od nauczyciela heteroseksualisty uczacego dziewczynki? Czy orientacja seksulana przesadza o czlowieku? Wolalbym zeby nauczycielem mojego dziecka byl homoseksualista niz ktos kto powolujac sie na milosc blizniego i wyzsza moralnosc faktycznie szerzy nietolerancje i koltunstwo. wizz_ Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Próba (nie)zrozmienia 26.04.06, 13:03 Wizytorze wg. mnie i osób podobnie myślących jak ja ,homoseksualizm jest dewiacją,zboczeniem i wynaturzeniem(gdyż pociąg seksualny do osób tej samej płci nie jest czyms normalnym i naturalnym) na równi z innymi zboczeniami jak zoofilia,pedofilia itd.Ja w przeciwieństwie do Ciebie i Hani ,uważam że uczyc i wychowywać dzieci i młodzież powinny osoby normalne ,a nie zboczeńcy.Jesli tobie to nie przeszkadza to twoja sprawa i twój problem.Proszę jednak abys pod płszczykiem żle pojętej tolerancji nie próbował legitymizować patologii. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Próba (nie)zrozmienia 27.04.06, 09:08 Baltazarze, W sredniowieczu epileptykow uwazano za opetanych przez szatana i palono na stosach a osoby ktore odwazyly sie temu sprzeciwic oskarzano o konszchty z Lucyferem. Czy wiesz, ze Swiatowa Oraganizacja Zdrowia juz od dawna nie klasyfikuje homosekualizmu jako zboczenie? Stanowisko WHO w tej sprawie odzwierciedla opinie wspolczesnej neurofizjologii mozgu oraz wiekszosc opinii publicznej w krajach zaawansowanych cywilizacyjnie. Homoseksualizm nie jest wiekszym zboczeniem niz np. daltonizm, dotyczy tylko innej sfery. Osoby dotkniete jednym lub drugim nie staja sie automatycznie zboczencami bo o zboczeniu decyduje nie orientacja seksualna ale sposob realizowania popedu plciowego. Mozna byc moralnym homoseksualista i mozna byc amoralnym heterykiem. Patologia spoleczna jest natomiast szerzenie nienawisci do mniejszosci seksualnych lub rasowych i powinno byc zakazane. wizytor_ Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Próba (nie)zrozmienia 27.04.06, 09:43 Wizytorze, w wydanym przed dwu laty, sygnowanym przez Uniwersytet Jagielloński, podręczniku psychopatologii ,homoseksualizm zamieszczony jest w dziale patologicznych form życia seksualnego, jako parafilia, czyli zboczenie. Polecam zapoznanie sie z tym tekstem.Czy twierdzisz że srodowiska profesorskie UJ sa siedliskiem kołtuństwa i ciemnogrodu???Takich publikacji jest cała masa,wiec jak widzisz w swiecie naukowym nie ma zgodnosci co do genezy tego wg.mnie -zboczenia.Szczesc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Próba (nie)zrozmienia 28.04.06, 01:20 Baltazarze, Od 1991 roku Swiatowa Organizacja Zdrowia nie klasyfikuje homoseksualizmu jako parafilie. Systemy prawne wielu krajow swiata poszly w te sama strone dekryminalizujac homoseksualizm a nawet legalizujac zwiazki homoseksualne. Oczywiscie tu tez nie ma zgodnosci bo sa jeszcze np. talibowie, ktorzy kamieniuja homoseksualistow. Nie wiem jakie pobudki kierowaly autorami rzeczonego podrecznika, wiem jednak ze nie przynosi on zaszczytu ani znakomitej Uczelni ani tym co uzywaja go by homoseksualistow pietnowac. wizz_ Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 21.04.06, 16:47 dwa słowa do ojca prowadzącego hehehe ............ ni huja Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 21.04.06, 16:48 I mam nadzieję, że sam Bóg się zlituje nad gangsterem Rydzykiem i sieknie piorunem w samo centrum tej sodomy za 12 mln pln w Toruniu hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 21.04.06, 16:55 a co do ojca dyrektora to polecam film pt "Imperium ojca rydzyka" :-))) Można się tam dowiedzieć wiele o szmuglowaniu aut bez ceł przez granice itd hahah jak babcie w moherowych beretach biegały po kantorach wymieniać nielegalnie waluty ;-) o tym jak to ojciec dyrektor kupuje wydawnictwa wysypująć szmal na stół i mówiąc przy tym, że to tylko "marność" hahaha dla mnie to najprawdziwszy gangster ale nie byle jaki :-) udało mu się kupić niemalże cały rząd :-))) Don Corleone to przy nim szmaciarz hahah Odpowiedz Link Zgłoś
sirius_et_paper Re: ojciec grzyb 21.04.06, 17:29 Po takich grzybach jak rydzyk i innych ch..ach wielebnych jankowskich wypasle dupska wozacych mercedesami to naprawde moze sie odbic az do sledziony albo jeszcze glebiej, coz, takie purchawy rosna a ja do kosciola chodze sobie co niedziele a baltazarowi chwala za to ze ma radio bo to lepiej niz dwie puszki i sznurek. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: ojciec grzyb 21.04.06, 19:48 Skąd ,w niektórych z was tyle nienawiści????? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: ojciec grzyb 22.04.06, 01:17 baltazar13 powiedzial: > Skąd ,w niektórych z was tyle nienawiści????? powiedzial Baltazar patrzac w lustro. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: ojciec grzyb 22.04.06, 09:29 baltazar13 napisała: > Skąd ,w niektórych z was tyle nienawiści????? nienawiście we mnie nie ma :-) śmieję się z tego wszystkiego bo płakać nie ma sensu ;-) Aczkolwiek uważam, że miejsce przestępców jest we więzieniu :-))) Ojciec dyrektor co prawda dopuścił się jedynie przestępstw o charakterze gospodarczym ale to także są przestępstwa Baltazarze :-) Po prostu stwierdzam fakty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik [...] 22.04.06, 12:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
olek [...] 24.04.06, 10:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: ja w kwestii formalnej 24.04.06, 15:06 Używał wulgarnego słownictwa, podobnie jak ty.Bardzo dobrze że ktos mądry wykasował te bluzgi.Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik Re: ja w kwestii formalnej 25.04.06, 10:11 Skonstansowałem jenot ze śmiechem, że przejmujo sie tu wciąż debilem. To sumienie społeczne jest wulgarne? Szoking:) Odpowiedz Link Zgłoś
freya Re: ja w kwestii formalnej 25.04.06, 13:35 Uważam, że op powinien pójść za ciosem i konsekwentnie pousuwać wszystkie wątki baltazara. Za wulgarne myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
maciej5081 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 22.04.06, 13:08 PRAWDA PRZENAJŚWIĘTSZA!Ściskam grabę.Myślałem że ja tylko tak myślę.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 24.04.06, 07:43 Ale co jest tą prawdą, bo nie bardzo rozumiem do czyjej wypowiedzi się odnosiśz?? Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
rdkm Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 25.04.06, 13:30 Baltazar-jeszcze Ci sie nie nudzi te RADYJKO.Bo mnie juz nudzi te Twoje pisanie,a homoseksualisci sa i beda i my nie musimy ich lubić ale to nie znaczy ,ze mamy ich lińczowac.Oni krzywdy nikomu nie robia w przeciwieństwie do Twojego SZEFA RYDZYKA.A tolerancji to by się tobie tez przydało dla innych ludzi a nie tylko dla swojego SZEFUŃCIA. Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 25.04.06, 14:30 Ech, naprawdę marzy mi się taka władza, która potrafiłaby zawlec niektórych katabasów (Ojdyr, Goc, Salezjanie, czy sprawcy śmiertelnych wypadków za kółkiem na bani) pod oblicze prokuratury. Ale skoro nie potrafiła tego nawet lewica przez 4 lata rządów to na co tu liczyć przy (nie)rządach Pisu ? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Proponuję skasować ten wątek 25.04.06, 22:14 Co za nieskomplikowany umysł usunął olka i zabe, a zostawił np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=178&w=39965258&a=40528923 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=178&w=39965258&a=40789660 i co ten wątek ma wspólnego z czatem? Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik Re: Proponuję skasować ten wątek 26.04.06, 09:17 Sie mie usuwa z klucza, wiadomo. Jestem taka opozysja jak za komuny:) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Proponuję skasować ten wątek 26.04.06, 12:44 Z klucza?? Raczej z obrzydzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik [...] 26.04.06, 13:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 [...] 26.04.06, 13:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik Re: żabi defekt 26.04.06, 14:18 Niestety, wypuszczatakze w lud takze matolow, ktorzy glosza sie jego piewcami:) Odpowiedz Link Zgłoś
freya Re: żabi defekt 26.04.06, 20:09 A ja powtarzam moją prośbę do opa: proszę o usunięcie wszystkich wątków niejakiego baltazara13. Z uwagi na wulgarne myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: żabi defekt 27.04.06, 00:03 O rany ale duet mnie atakuje:żaba specjalnej troski i policja myśli w osobie freyi.Połączenie "Folwarku zwierzęcego" i "1984",toż to trąci Orwellem:) Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: defekt e5 27.04.06, 00:24 nie pamiętam, aby w "Folwarku" była jakaś żaba z całą pewnością była natomiast świnia o wdzięcznym imieniu Napoleon Odpowiedz Link Zgłoś
freya Re: defekt e5 27.04.06, 11:29 To może ja sprecyzuję, bo jak widzę, mogą być kłopoty ze zrozumieniem. Proszę o usunięcie wątków baltazara z powodu demonstrowanych tu na forum wulgarnych myśli, które obrażają moje poczucie estetyki. A są znacznie obrzydliwsze niż tzw. wulgarne słownictwo, tak bardzo przeszkadzające jakiemuś opowi. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 wulgarna osobowość 27.04.06, 17:33 Mnie osobiście bardzo razi twoja wulgarna osobowośc freyo,ale ze względu na tolerancyjne podejście to takich osób jak ty i wrodzone miłosierdzie chrześcijańskie nie będę wnioskował o usunięcie cię z grona forumowiczów.Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Uśmiałem się do łez:)))) 27.04.06, 20:09 Taki artykulik w dzisiejszej wybiórczej doprowadził mnie do paroksyzmów śmiechu:))) "Antysemicki wydźwięk" Drogi Krzyżowej w Kalwarii Centrum im. Szymona Wiesenthala w liście skierowanym do ministra spraw zagranicznych Polski Stefana Mellera zaprotestowało w środę przeciwko "antysemickiemu wydźwiękowi" Drogi Krzyżowej w Wielki Piątek w Kalwarii Zebrzydowskiej - podała AFP. Dyrektor Centrum ds. zagranicznych Shimon Samuels wyraził zaniepokojenie "antysemickim wydźwiękiem obrzędów Drogi Krzyżowej, która odbyła się w tym miesiącu w sanktuarium w Kalwarii Zebrzydowskiej między Krakowem a Auschwitz w Polsce". MSZ odmówiło komentarza w tej sprawie. Rzecznik resortu Paweł Dobrowolski powiedział w środę, że ministerstwo "zupełnie nie zajmuje się religią". W liście do szefa polskiej dyplomacji Samuels napisał, że podczas wielkopiątkowej Drogi Krzyżowej, w której brały udział osoby ubrane w stroje z epoki, "Żydzi zostali przedstawieni w sposób stereotypowy". Twierdzi on, że "ta antysemicka Droga Krzyżowa stanowi naruszenie zobowiązań Polski wobec Unii Europejskiej i Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie". W procesji wielkopiątkowej co roku biorą udział dziesiątki tysięcy osób. W tym roku przewodniczył jej arcybiskup Krakowa Stanisław Dziwisz. 27 maja do Kalwarii Zebrzydowskiej ma przyjechać podczas pielgrzymki do Polski papież Benedykt XVI. Bernardyni sanktuarium kalwaryjskiego nie skomentowali w środę stanowiska Centrum Szymona Wiesenthala. Co ci żydzi nie wymyślą??? Ręce opadają:))) Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Uśmiałem się do łez:)))) 28.04.06, 06:19 Fobie rzadko podrozuja samotnie wiec od jakiegos czasu spodziewalem sie, ze skorzystasz z pierwszej sposobnosci by rozpoczac nowy watek. Nie pomylilem sie... wizytor. Odpowiedz Link Zgłoś
freya Re: wulgarna osobowość 28.04.06, 13:37 Robaczku Boży, a cóż ty możesz wiedzieć o mojej osobowości:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik Re: wulgarna osobowość 28.04.06, 13:49 Fleja wulgar jest, wiadomo. Szczegolnie drazenie moje wywoluje, gdy bije mnie i poniza oraz mowi brzydkie slowa w czasie tym. Odpowiedz Link Zgłoś
freya Re: wulgarna osobowość 28.04.06, 15:38 Tajest! Okrrrropnie wulgarrrrrna jestem! Przed, w trakcie i po. Ty baltazar lepiej uważaj, bo jeszcze od tych konwersacji za mną twoja czysta duszyczka ulegnie deprrrrrrawacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza pomodle sie do św. od spraw beznadziejnych... 27.04.06, 20:10 ... bez nadziei na:) buziaczki;) Odpowiedz Link Zgłoś
pifil1 Re: Kolejne ataki na Maryje 27.04.06, 23:04 Oby Ci tak reka uschla. Przeczytalem wszystkie twoje wypociny, baltazar. Na prawde szkoda bylo wysilku. piotr, swiety Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Przychylam sie do propozycji... 28.04.06, 06:25 Prosze o skasowanie tego watku. w_ Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Przychylam sie do propozycji... 28.04.06, 07:03 Ja rownież o to proszę Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Przychylam sie do propozycji... 28.04.06, 10:42 Przychylam sie także do tego wniosku i dodatkowo proponuję rozstrzelać niejakiego baltazara za nieprawomyślność:) Szczęśc Boże Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Przychylam sie do propozycji... 28.04.06, 15:45 Baltazarze,skasowanie wątku proponuje tylko z dwóch powodów.Po pierwsze nie powinien byc w tym akurat pokoju,a po drugie temat się wyczerpał.Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Przychylam sie do propozycji... 28.04.06, 18:27 baltazarze, stan ino tu - zaraz Cie rozstrzelam:) o tak: b a a t a z a r 1 3 - teraz jestes postrzelony:P :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Proponuję... 28.04.06, 19:14 www.ogrod.uj.edu.pl/_img/Biblijne/Olea%20europea%2099-22-12024.jpg :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Proponuję... 28.04.06, 22:57 Ja mogę nawet wypuścić gołąbka pokoju. Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Proponuję... 29.04.06, 09:23 Już niedługo nie będzie o co toczyć sporów :-) Watykan w swej bezsilności wobez przestępczej działalności ojca dyrektora postanowił za pomocą przełożonego ojców redemptorystów wysłać go na misję do Burkina faso w Afryce hahaha Śmieję się ale to nie jest żart :-) Naprawdę będzie musiał zostawić swoją rezydencję pod Toruniem i ruszyć na misję :-) Ciekawi mnie czy pojedzie tam swoim maybahem hehehe Mam tylko nadzieję, że nie założy tam kolejnego radia ;-) ale byłoby to strasznie trudnie bo tam pewnie nawet odbiorników nie mają heheh to najbiedniejszy rejion Afryki ;-) gołąbka schowaj zatem na kolejną okazję ;-) może się jeszcze przydać ;-) pozdrawiam serdecznie :-) Ciebie Panie Szczęść Boże też pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 29.04.06, 09:26 zachęcam forumowiczów do typowania nowej siedziby ojca dyrektora hehe ciekawe w którym rejonie Burkina Faso wyląduje ;-) www.kontynenty.tpi.pl/Africa2000Burki-Bpl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sarna_z_pola Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 29.04.06, 11:04 szczególnie wazna informacja -jest tam 10% chrześcijan - oj będzie roboty z niewiernymim miał ojciec dyrektor. I kolorowo bedzie i słonecznie -same plusy by się wykazać zacięciem misyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 29.04.06, 14:09 sarna_z_pola napisała: > > szczególnie wazna informacja -jest tam 10% chrześcijan - > oj będzie roboty z niewiernymim miał ojciec dyrektor. > I kolorowo bedzie i słonecznie -same plusy by się wykazać zacięciem misyjnym. Ale są też minusy :-))) Nie sądzę, żeby dało się tam jeździć maybachem hahaha Poza tym nie mają tam takich pałaców i służby jak w Toruniu ;-) no i trudniej będzie kierować organizacją mafijną przez telefon komórkowy tylko hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 29.04.06, 15:31 Ale macie marzenia:))Niestety zupełnie nierealne.Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 29.04.06, 17:54 baltazar13 napisała: > Ale macie marzenia:))Niestety zupełnie nierealne.Szczęść Boże. To nie marzenia Baltazarze :-) wystarczy poczytać prasę. To już jest oficjalna wiadomość. Czytałem o tym wczoraj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 30.04.06, 11:26 To daj linka,też chętnie poczytam te rewelacje:)Szczęśc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 30.04.06, 20:32 ZESPÓŁ WSPIERANIA RADIA MARYJA w służbie Bogu, Kościołowi, Ojczyźnie i Narodowi Polskiemu KOMUNIKAT Przedstawiliśmy niedawno stanowisko w sprawie zorganizowanych napaści na Radio Maryja i Ojców posługujących w tej rozgłośni. Uważamy jednak, iż musimy jeszcze dobitniej wyrazić naszą opinię i z jeszcze większą mocą zaprotestować przeciwko rozpowszechnianiu kłamstw i nienawiści w liberalnych i antykościelnych środkach przekazu. Przeciwnicy Kościoła już na początku posługi ewangelizacyjnej Radia Maryja obrali za główny cel swoich ataków tę katolicką i patriotyczną rozgłośnię oraz jej Założyciela i Dyrektora. Intensywność ataków, rozpowszechnianie niewiarygodnych oszczerstw oraz próby szerzenia w społeczeństwie nienawiści do naszej rozgłośni i pracujących w niej Kapłanów występują obecnie w stopniu dotychczas niespotykanym. Działania te przybrały już takie rozmiary, iż wymagają naszego stanowczego oprotestowania. Przed kilku laty inspiratorzy całej akcji wezwali do wspólnego atakowania Radia Maryja i określili cel tych działań, stwierdzając: "Uderzajmy wspólnie (...) I może w końcu doczekamy się Radia Maryja bez ojca Rydzyka". Fabrykowanie oszczerstw i kłamstw przybrało obecnie zastraszające rozmiary. Produkuje się coraz to nowe fakty prasowe, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością; są jednak po wielekroć powielane i żyją swoim życiem. Nie wystarcza już przedstawianie prawdy, demaskowanie kłamstwa i manipulacji. Zło rozprzestrzenia się szybciej i z większą natarczywością. "Szermierze tolerancji" nawołują do nietolerancji wobec Radia Maryja, Kapłanów tam posługujących i słuchaczy tej rozgłośni. "Krzewiciele wolności słowa" próbują nakładać knebel na katolicką rozgłośnię, chcą jej zabronić ewangelizowania, nie chcą pozwolić, by uczestniczyła w pracy dla całościowego rozwoju człowieka. To wszystko realizowane jest według metody opatentowanej przez znanego klasyka propagandy: pomówienia i kłamstwa powielane po wielekroć osiągają wymiar "prawdy obiektywnej". Występuje swoista dogmatyzacja fałszu: niech nikt nie próbuje weryfikować pomówień, bo przecież "powszechnie wiadomo". Trzeba nam prawych sumień! Jan Paweł II w Skoczowie mówił do nas: "Zauważa się tendencję do spychania katolików na margines życia społecznego, ośmiesza się i wyszydza to, co dla nich stanowi nieraz największą świętość. Te formy powracającej dyskryminacji budzą niepokój i muszą dawać wiele do myślenia". Jakże aktualne są te oceny również dzisiaj! Potrzebne są Polsce prawe sumienia odbiorców mediów. Trzeba, abyśmy umieli odróżniać w przekazach medialnych prawdę od fałszu, treści pożyteczne od szkodliwych, to, co wzbogaca, od tego, co degraduje. Ta umiejętność cechować powinna roztropnych użytkowników środków przekazu. Mamy nadzieję, iż sumienia większości Polaków nie są pozbawione tych umiejętności. Zauważmy, że nasilanie ataków medialnych na Radio Maryja zawsze wiązało się z terminem posiedzeń Konferencji Episkopatu. I tym razem jest podobnie. Atakujący chcą wytworzyć swego rodzaju presję na Księży Biskupów i spodziewają się, że Hierarchowie uczestniczący w tych posiedzeniach podejmą decyzje zgodnie z kierunkami nacisku medialnego. Obecnie w wytworzeniu swego rodzaju presji media polskojęzyczne wspomagane są środkami przekazu ukazującymi się za granicą. Wytwarza się w ten sposób sztuczny obraz, w którym medialni propagandziści kreują jako pierwszoplanowe zadanie Kościoła w Polsce doprowadzenie do zamknięcia Radia Maryja albo chociaż odsunięcia o. Tadeusza Rydzyka od kierowania rozgłośnią. Atakujący uciekają się nawet do wymyślania nowych faktów prasowych i pozyskiwania "informacji ze źródeł dobrze poinformowanych" o przygotowanych "wysyłkach na misje do Afryki" Kapłanów posługujących w Radiu Maryja. Metody wytwarzania i upowszechniania tych plotek znamy z czasu PRL. Zapewne inspiratorzy są podobni. "Dziennikarze" przebierający się w togi prokuratorów i sędziów wywierają również presję, nękając telefonami Księży Biskupów, Ojca Generała i Ojca Prowincjała. Również my, jako członkowie Zespołu Wspierania Radia Maryja, jesteśmy nękani ostatnio w podobny sposób. Cóż więc robić wobec takich ataków, tak zorganizowanej presji? Przede wszystkim nie możemy się lękać. Musimy żyć w prawdzie i nie ustępować przed złem. Mylą się ci, którzy twierdzą, iż trzeba coś oddać, w czymś ustąpić i dzięki temu uzyskać zelżenie nacisku medialnego. Oddając złemu dobre dzieła, wzmagamy jedynie jego "apetyt": będzie chciał niszczyć kolejne dobre dzieła, aby nie wydawały dobrych owoców. Trzeba więc nam nieugięcie trwać przy prawdzie, bronić prawdy. Zło najbardziej boi się prawdy! Prawda je demaskuje, prawda ujawnia metody działania zła. Wypowiadamy się w niniejszym "Komunikacie", pamiętając o przesłaniu, które kierował Jan Paweł II do środowisk akademickich. "Polska znajduje się dzisiaj na bardzo ważnym wirażu dziejów. Decydują się losy Narodu, ich przyszły kształt, także ich ciągłość. W tym ważnym procesie nie może braknąć twórczego wkładu polskich uczonych. Nie może braknąć ich twórczego zaangażowania i wierności prawdzie" - powiedział Jan Paweł II podczas spotkania z rektorami polskich uniwersytetów w 1996 r. Jakże aktualne są te słowa również dzisiaj. Pamiętamy o nich i dlatego nie możemy milczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 01.05.06, 08:38 Ataki na radio maryja nie mają nic wspólnego z atakami na kościół. Watykan jest mocno zaniepokojony poczynaniami radia i są to fakty z którymi nie można dyskutować i nie da się nie da się nimi manipulować. To wałaśnie Watykan zamierza ukrócić ten pseudokatolicki jazgot który szerzy nienawiść w radio. A Ty Baltazarze zastanów się co jest dla Ciebie ważniejsze.... kościół ze swoją hierarchią czy może radyjko ojca z kryminalną przeszłością? A może powiesz tak jak ojciec dyrektor w soim radio, że wciąż żywe są spory pomiędzy narodami polskim i niemieckim jeszcze z czasów II wojny a Papież przecież jest niemcem. Dziwię się, że Watykan w ogóle toleruje jawne ataki na papieża ze strony tego ziejącego nienawiścią do wszystkich radia. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 01.05.06, 08:39 i jeszcze coś..... Weź naprawdę obejrzyj sobie film dokumentalny pt "Imperium ojca rydzyka" ... może Ci nieco poszerzy światopogląd na temat działania tego przestępcy. Szczęść Boże Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 01.05.06, 13:31 Oglądałem ten film, to stek bzdur i komuno-liberalna propaganda mająca na celu zdyskredytowanie o.Rydzyka w oczach opini publicznej.Szczesć Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 01.05.06, 21:55 Stek bzdur? haha Wszyscy polacy się zawzięli na biednego rydzyka ;-) a jego koledzy redemptoryści to z pewnością podli łgarze i sataniści haha jak śmieli tak niewygodną prawdę o ojcu wyjawić całej polsce haha Jesteś niereformowalny Baltazarze. Wybacz ale krowa na pastwisku ma więcej w sobie intelektu jeśli do Ciebie naprawdę nic nie dociera to nie ma sensu z Tobą gadać. Należysz do tego gatunku, gdzie 1000 osób mówi, że to jest czarne a ten ślepo twierdzi, że to jest białe właśnie. Szczerze mi żal Ciebie Szczęść Boże Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 02.05.06, 08:10 komuno-liberalna? <gwizd><gwizd><gwizd> Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 02.05.06, 18:04 No tak,senne.Do takich kłamstw,podłości i kalumni rzucanych na środowisko Radia Maryja są zdolne tylko komuno-liberalne łże "elity",które rozpoczęły krucjatę nienawiści mającą na celu zniszczenie tego wspaniałego ruchu katolicko-społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 02.05.06, 19:19 tia. a ponoc myslenie nie boli :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 02.05.06, 22:47 Ludzie opamiętajcie się , od kiedy to jest prawo Rydzyka .Kościół powiniem być kościołem a nie prawem. Najgorszym z ludzi jest tak zwany katolik bo pod przykrywką wiary morduje,kradnie ,gwałci i mówi że to w imie Boga.A co z ludzmi innych wyznań ,przecież to tez ludzie i napewno dużo lepsi niż tz.katolicy. Dlaczego księża biorą za pogrzeby? a co z cennikami?boją się płacić prawdziwych podatków? Dlaczego się bogacą a ślubowali ubóstwo,dlaczego nie rozdadzą wszystkiego biednym a sami nie zaczną zarabiać na utrzymanie kościołów. ???? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 03.05.06, 09:50 Ksiądz w mojej parafii zarabia na utrzymanie kościoła prowadząc pracę duszpasterską,nauczając dzieci religii,udzielając chrztów,slubów,pogrzebów itd. Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 03.05.06, 14:42 baltazar13 napisała: > Ksiądz w mojej parafii zarabia na utrzymanie kościoła prowadząc pracę duszpaste > rską,nauczając dzieci religii,udzielając chrztów,slubów,pogrzebów itd. > Szczęść Boże.__Ciekawa jestem czy wystawia rachunki za w/w usługi.Jeśli tak to ile jest za pogrzeb??? Ja znm cene a ty??? Odpowiedz Link Zgłoś
brucee Re: oooo, to jestem najgorszym z ludzi?;)))) 03.05.06, 10:18 juz znaczy sie, zamordowałem, zgwałcilem i ukradłem;))))heheh Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: oooo, to jestem najgorszym z ludzi?;)))) 03.05.06, 14:07 brucee napisał: > juz znaczy sie, zamordowałem, zgwałcilem i ukradłem;))))heheh Ty akurat jesteś złym przykładem brucee. Bo Ty to naprawdę mordowałeś, gwałciłeś i nakradłeś prawie ćwierć procenta tego co rydzyk a to już wielka zbrodnia hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
brucee Re z moich ostatnich wyliczeń...... 03.05.06, 21:13 wynika, ze jednak nakradłem juz ponad dwa punkty procentowe tego co xxx;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 04.05.06, 12:54 Hehe, ale się napinamy na tego Baltazara, a tymczasem wcale bym się nie zdziwił gdyby się okazało że to redaktor naczelny tygodnika "NIE" dworuje z nas sobie do woli, badając przy okazji nastroje społeczne ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 04.05.06, 22:40 Nikt tu się chyba nie napina a mnie guzik obchodzi kim jest Baltazar , mozer być nawet samym Rydzykiem ale zawsze mówie to co myśle a tym razem myśle że najwyższy czas aby skończyło sie średniowieczne zadufanie koscioła wobec normalnych ludzi.Może jeszcze będą chcieli żebyśmy ich po rękach całowali i daniny lub dziesięciny płacili.O nie tędy droga , to oni są dla nas a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 05.05.06, 08:52 "średniowieczne zadufanie koscioła wobec normalnych ludzi"-hmm, intrygujące zdanie dziunia i nie ukrywam prawie mnie powaliło na ziemie;ze śmiechu oczywiście:) Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 05.05.06, 09:32 Skończ pan, panie Urban, zdemaskowaliśmy pana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Jest koalicja,jest dobry i skuteczny rząd. 05.05.06, 18:57 Mamy wreszcie upragnioną koalicję chadecko-ludową.To wielka szansa dla Polski. Módlmy się za pomyślność tego rządu,aby starczyło mu determinacji do oczyszczenia naszego kraju z komuno-liberalnej bandy szkodników.Szczesć Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytor Re: Jest koalicja,jest dobry i skuteczny rząd. 08.05.06, 03:01 Chcialbym doczekac czasow gdy rzad wybrany wiekszoscia bedzie rzadzil dla wszystkich a nie dla siebie i przeciw innym a jedynym kryterium przydzielania stanowisk publicznych bedzie kompetencja a nie przynaleznosc do kliki. Strach pomyslec ile bedzie sprzatania i wietrzenia po obecnej bandzie... w_ Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Jest koalicja,jest dobry i skuteczny rząd. 08.05.06, 07:22 Ehhhh...wizz...jaki piękny sen...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
hania37 Re: Jest koalicja,jest dobry i skuteczny rząd. 08.05.06, 07:31 Baltazarze,modlić to ja się będę,ale o to,żebyś wreszcie na oczy przejrzał.A w sprawie nowego rządu,jedyne co odczuwam,to kolosalne zniesmaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Jest koalicja,jest dobry i skuteczny rząd. 08.05.06, 18:35 No nareszcie ktoś normalnie rozumujący a nie udający świętego.Polskie przysłowia są mądrością narodową więc przypomne że - Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 05.05.06, 21:56 Chyba jednak słabo cie powaliło na ta ziemie skoro dałeś rady odpisać.Nie wim kim faktycznie jesteś ale pomimo wszystko szanuje twoje poglądy ,wpienia mnie jednak to że narzucacie /Katolicy /swoją wyzszość innym a wręcz mówicie że wybacza się tylko wierzącym a co z inną wiarą.Jest gorsza? bo ktoś się w niej urodził????? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 06.05.06, 22:47 Dziuna ,a gdzie wyczytałaś że mam coś przeciw wyznawcom innych religii??? Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 06.05.06, 22:57 "Dziuna ,a gdzie wyczytałaś że mam coś przeciw wyznawcom innych religii??? Szczęść Boże." Jestem katolikiem. Twój idol którego tak bronisz obraża mnie nazywając go niemcem w kontekście zaszłości z II wojny światowej.... A Ty tego gnoja obrażającego samego Papieża bronisz jak niewidomy wściekły pies. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 07.05.06, 00:33 Wrogość,arogancja i pogarda do polaków tkwiła i tkwi niestety w podświadomości większości niemców.Świadczy o tym dobitnie historia i czasy współczesne.Są to fakty niezaprzeczalne.Mam nadzieję że niemiecki papież z racji swojej szczególnej roli, przełamie ten sterotyp.Szczęść Boże. P.s Nazywanie kogokolwiek "gnojem" jest niegodne katolika. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 07.05.06, 15:09 I dochodzimy do sedna sprawy , właśnie w radiu rydzyka ,w TV Trwam słyszy się o gnojach.innowiercach,tam się szkaluje wszystko co nie związane z rydzykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 07.05.06, 15:06 Chyba nie zrozumiałes sensu mojej pisaniny ,jesli ci chodzi o to że bronie radia maryja to faktycznie nieporozumienie ja jestem przeciwna i moim zdaniem powinno zamilknąc na zawsze.Może to zabrzmi ostro ale tak właśnie myśle że to radio to jest dopiero faszyzm i brak tolerancji.To raczej sekta a nie wiara . Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 08.05.06, 00:35 Głoszenie treści faszystowskich jest w Polsce prawnie zakazane.Jeśli natknęłaś się na takie, to zgłoś sprawę do prokuratury.Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: słowa podziękowania 12.05.06, 08:53 Jestem już ,jestem.Człowiek na parę dni wyjedzie ,a tu już jakieś plotki. Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
hogrzes Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 15.05.06, 16:14 Niedoczekanie wasze, ortodoksi katoliccy. Rozum wam odjęło od słuchania tego pasibrzucha rydzykowatego! Nerwus Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Kolejne perfidne ataki na Radio Maryja. 15.05.06, 22:29 Tylko z kim chcecie walczyc,może wypowiecie krucjate przeciwko wszystkim kto nie z wami? Przetrwać potrafi nawet gąsienica.A może tak więcej pokory dla ludzi i więcej szacunku dla innych stacji ,nie jestescie pępkiem swiata!! Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Informacja prasowa 17.05.06, 11:04 Ty się tak nie ciesz Baltazarze :-) niedługo skończą się rządy oszołomo-debilastego PISu i przyjdą nowi ludzie z miajmy nadzieję bardziej ludzkim i sensownym spojrzeniem na Polskę :-) Wtedy Rydzyk nie będzie miał już wysoko postawionych przyjaciół w rządzie, którzy przymykają oczy na jego kryminalne wybryki hehe Zlikwidują to siedlisko niezgody i nietolerancji szybciej niż Ci się wydaje :-) Wtedy Ty oczywiście stwierdzisz, że to są antychrysty z piekła rodem hahaha ale grunt, że zamkną to anty katolickie siedlisko zła :-) Szczęść Boże :-) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Informacja prasowa 17.05.06, 18:56 PIS ma się bardzo dobrze,sondaże mu rosną czyli widac z tego że ludzie popierają czyszczenie naszej ojczyzny z komuno-liberalnej swołoczy.W Radiu Maryja też wszystko bardzo dobrze sie układa, przybywa zwolenników,koncern sie rozrasta i nie sądzę żeby ktos zamierzał zamykać to szlachetne medium.RM przetrwało 14 lat,wśród różnych polityczny zawirowań więc przetrwa jeszcze bardzo długo.A to co wypisujesz w swoim poscie to marzenia sfrustrowanego robaczka,które nigdy sie nie spełni.Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzykowepole Re: Informacja prasowa 17.05.06, 19:50 o robaczku mowa?.... może ktoś jednak kupi...www.allegro.pl/item88016147_sprzedam_ojca_rydzyka_.html ? Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: Informacja prasowa 18.05.06, 13:45 Nie zdziwiłbym się gdybyś na koniec stwierdził, że sobie robisz jaja z RM :-) nie bardzo mogę uwierzyć w to, że możesz być tak ograniczony :-) A swoją drogą skąd tyle złości w Twoich wypowiedziach Drogi Kolego Katoliku? ;-) i to słownictwo.... "swołocz" ;-) Miłujmy się i radujmy pijąc piwo :-) Szczęść Boże Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Informacja prasowa 18.05.06, 19:13 Drogi bobie różnica między nami polega na tym , że ja w przeciwieństwie do ciebie uważam za ograniczonych, ludzi którzy bezmyślnie za pseudoliberalnymi mediami powtarzają tezę o złym,ksenofobicznym,antysemickim Radiu Maryja.Ja tą tezę uważam za bzdurną, gdyz nie ma pokrycia w jakichkolwiek faktach.Co do uzycia słowa "swołocz" w mojej wypowiedzi,nie uważam tego za przejaw jakiejś szczególnej złosci-nazwałem to srodowisko tak, jak na to zasługuje.Jestem zwolennikiem nazywania rzeczy po imieniu.Szczęśc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Informacja prasowa 19.05.06, 14:52 Jestem wychowana w wierze katolickiej ale to co wyprawia RM ,trwam i ty Baltazarze przekracza ludzkie pojęcie.Popieram boba ,wy jesteście poprostu chorzy z nienawiści do wszystkich kto nie jest z wami.Każdy inny to wróg,aż kipi nienawiścią twoja wypowiedz i słowa :swołocz:.jak tak można przecież człowiek to człowiek bez wzgledu na kolor skóry,przekonanie ,wyznanie czy narodowość.RM najchętniej tak jak Hitler zagazowała by połowe społeczeństwa bo nie są z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Informacja prasowa 19.05.06, 18:32 Ja sądzę że gazowanie to zły pomysł.Wystarczy reedukować.Szczesc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Informacja prasowa 19.05.06, 19:25 Ażeby reedukować to najpierw potrzeba jest edukacjii.Myśl dobrze co piszesz,bo twoje wypowiedzi kłócą sie nie tylko co do prawdziwej wiary ale równiez do sensu życia i nauki.!! Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Informacja prasowa 20.05.06, 00:43 Piłas dziś? Czy ćpałas?? Szczęsc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Informacja prasowa 20.05.06, 13:14 Ani jedno ani drugie ale czytajac ciebie chyba zaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
autoryzowana Re: Informacja prasowa 22.05.06, 10:57 musze powiedzieć, że raczej sprawa Rydzyka jest mi obojętna. Dlaczego ? Bo mniejwięcej w kazdym urzędzie gminnym jest tyle samo praworządności co i W RM , a kto wie może nawet mniej , bo Rydzyk nie ma żony którą może oszukiwać , więc pozostaje reszta , a nie jeden urzędnik nie dość , że oszukuje nas to jeszcze żonę. :-) Także nie martw się Baltazarze, osoby które tak krytykują Radio tak naprawdę nie mają wogóle kregosłupa , będą przytakiwać gdy będzie trzeba i kłamać kiedy trzeba i sprzedadzą kogokolwiek bądź dla własnej kozyści. Więc pod tym względem RM chociaż ma jakieś zdanie - w przeciwieństwie do oponentów-) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: Informacja prasowa 22.05.06, 16:22 Zgadzam się z jednym ,że krytycy RM to banda liberalnych sprzedawczyków bez kręgosłupa moralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Informacja prasowa 22.05.06, 21:31 Brak kręgosłupa mają i jedn i drudzy.Z jednym zastrzeżeniem że to kościół ma byc pomocny wiernym a nie odwrotnie. To słudzy boga ślubowali ubóstwo a nie szary człowiek. RM jest przykładem jak omamiac ludzi by dawali więcej i więcej. To wy zwolennicy " ? " macie pokazac jak zyc i pokazujecie-nienawiść,obłude i kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ten_jeden_raz Re: Informacja prasowa 22.05.06, 21:53 o którz, to opowiada , że kościół ma być biedny ??? To są Franciszkańskie mżonki sprzed 500 lat. :-) NA biednym kościele nie zalezy ani liberałom , ani księżom. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: Informacja prasowa 22.05.06, 22:54 I w tym cały sęk ! A 500 lat temu były dziesięciny dla koscioła - chcesz i teraz ich mieć!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ten_jeden_raz o kościele 23.05.06, 08:48 dziś, jest konkordat który usankcjonował płacenie księżom pensji za to co kiedyś robili przy kościołach za darmo:-)( lub za co łaska na tace). W Niemczech jest to poprostu cześć podatku z którego rozlicza się z kościołem państwo Ty tylko musisz zdecydować się tylko czy nalezysz do kościoł czy nie. Jednak mozna po liczbie wiernych powiedzieć , że lepiej jednak nie sankcjonowac pewnych zwyczajów, bo nakaz powoduje odsunięcie się od regóły. Zachowanie Rydzyka (finansowe) w pewnym sensie też jest odstręczające. Jednak każdy z nas dziś wie , że pieniążki są potrzebne. Kościół mgłby udowodnić, że jest inaczej. Ale tego nie robi, bo nie wierzy tak naprawdę w Boga i jego wszechmoc. Ale to temat na inny post. Wasze ataki na RM powodują reakcję odwrotną tzn. pozytywne nastawienie do RM. Dlaczego? Dlatego, że w Polsce dziś źle się zyje , margines ludzi żyjących biednie rośnie , a wielkim koncernom na nich nie zalezy , w takich warunkach tezy o lepszym innym świecie są bardzo chwalebne i budzące zachętę do działania. Dzięki demokracji i kapitalizmowi ludzie stali się odporni na myślenie , jednak są podatni na manipulację ( kto wie może nawet jak nigdy dotąd) Ten ostry spór tego dowodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ten_jeden_raz Re: o kościele 23.05.06, 08:57 bob_budowniczy napisał : niedługo skończą się rządy oszołomo-debilastego PISu - tu nie przejawia się nienawiść ??? a Baltazar pisząc "swołocz" - nienawidzi .... no cóż macie oczy a nie widzicie , macie uszy a nie słyszycie hihihi mi się wydaje , że to tylko dowodzi braku mozliwośc racjonalnej oceny , bo jestesmy zbyt emocjonalnie nastawieni do sprawy , za co odpowiedzialne sa media:-) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: o kościele 23.05.06, 08:59 Ten spór to walka dobra ze złem.Ten spór to walka komuno-liberalnej ciemnej strony mocy,która chce zniszczyc wszystko co wspaniałe i szlachetne w naszym narodzie , z dobrym i pieknym patryjotyzmem narodowo-katolickim.Szczęśc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: o kościele 23.05.06, 19:54 Ty Baltazarze jesteś diabelskie nasienie dopiero hyhy nie masz dość tylko dalej prowokujesz :-) Szczęść Boże Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: o kościele 27.05.06, 21:39 Nie prowokuje ,tylko uświadamiam zbłąkane owieczki.Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia2b Re: o kościele 27.05.06, 23:23 A gdzie to jeszcze w XXIw. istnieja zbłąkane owce a może to były barany ? Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: o kościele 28.05.06, 12:28 baltazar13 napisała: > Ten spór to walka dobra ze złem. Ten "spor" to gadanie o niczym. Ten spór to walka komuno-liberalnej ciemnej str > ony mocy,która chce zniszczyc wszystko co wspaniałe i szlachetne w naszym narodzie , z dobrym i pieknym patryjotyzmem narodowo-katolickim.Szczęśc Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazar13 Re: o kościele 02.06.06, 08:33 Wynika z tego , że wszystkie media gadają o niczym.Dziwne.Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś