wesolanet 16.04.03, 13:43 Uprzejmie proszę o udzielenie mi informacji dot. umieszczania śmietników.Jak musi być odległość od okna oraz jaka podstawa prawna. Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
senne_marzenie Re: śmietniki 16.04.03, 21:53 chodzi o glowne okno czatu czy o priv?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zla_kobieta Re: śmietniki IP: 62.233.217.* 16.04.03, 23:02 wesolanet napisała: > Uprzejmie proszę o udzielenie mi informacji dot. umieszczania śmietników.Jak > musi być odległość od okna oraz jaka podstawa prawna. Z góry dziękuje 10 metrow od okien; w zabudowie jednorodzinnej - 3 metry. Rozporzadzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z 14 grunia 1994 roku w sprawie warunkow techicznych jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie. Ostanie zmiany - 16 grudnia 2002 Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Miejsca gromadzenia odpadów stałych 17.04.03, 09:43 Uściślając: "śmietnik = miejsce gromadzenia odpadów stałych" <Odległość miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe powinna wynościć co najmniej 10m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz co najmniej 3m od granicy z sąsiednią działką> czyli konieczne w większości przypadków konieczne do spełniena są dwa warunki. Jednakże: <Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeżeli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej> Par. 23 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz 690) W szczególnych przypadkach: <W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy, odległości powyższe moga być pomniejszone, jednakże nie więcej niz o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.> Par. 23 ust. 2 <W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3m, od granicy działki do2m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy> par. 23 ust. 3 etc etc etc :-))))))) nonstop.fachowiec.od.śmietników.też :-)) P.S. Jakby trzeba było coś o usytuowaniu trzepaków, placyków zabaw dla dzieci najmłodszych, furtek itd. itp. to też służę. hihi, non P.P.S Teraz się zacznie.... :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter.Steele Re: Miejsca gromadzenia odpadów stałych IP: *.devs.futuro.pl 17.04.03, 09:49 Wiedziałem, ze udzielisz kompletnej i wyczerpujacej informacji na ten temat. Powaliles mnie Nonie na kolana:)))) Nie ma to jak fachowiec Ze światecznymi pozdrowieniami. A w jakiej odleglosci od budynku moze znajdowac sie hustawka???? Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: Miejsca gromadzenia odpadów stałych 17.04.03, 10:34 Gość portalu: Peter.Steele napisał(a): > Wiedziałem, ze udzielisz kompletnej i wyczerpujacej informacji na ten temat. > Powaliles mnie Nonie na kolana:)))) > Nie ma to jak fachowiec Ze światecznymi pozdrowieniami. > A w jakiej odleglosci od budynku moze znajdowac sie hustawka???? [mówi się 'huźdawka'.] a np. dół Chambeau? Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Expert odpowiada: 17.04.03, 10:55 Primo(dla PS, wielbiciela huśtawek): <Odległość placyków zabaw dla dzieci najmłodszych i miejsc rekreacyjnych od linii rozgraniczających ulicę oraz od miejsc gromadzenia odpadów stałych powinna wynosic co najmniej 10m.> Par. 40 ust. 3 w/w Rozporządzenia. Secundo (dla ireo, miłośnika tzw. zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe): <Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych itd.itp. powinna wynosić: (...) 15m (lub 5m) od okien i drzwi, 7,5m (lub 2m) od granicy działki lub ciągu pieszego> Par. 36 ust.1 i 2 w/w Rozporządzenia. Lecz ireo, musisz pamiętać, że powyższe dotyczy tylko zbiorników o pojemności do 10m3. Jeśli ciekawią Cię inne szczegóły możesz zawsze wysłać do mnie maila. expert.pozdrawia ahahahahahahhahahah Odpowiedz Link Zgłoś
jothakam Re: Miejsca gromadzenia odpadów stałych 17.04.03, 12:43 ireo napisał: > > a np. dół Chambeau? a propoz u nas na wsi na obsługę takowegoż mówimy "pan szambelan" pozdr o ire o :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_obornik Re: śmietniki 17.04.03, 09:52 co wy wieta o smietnikach. przeca jako czolowy obornik ja wiem o nich najwiecej. wiec wam rzekne. smietnik musi byc jak najblizej czleka, aby nie czul sie ten smietnik samotny. zatem dlatego ja tak blisko was?:) szoking Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: śmietniki 17.04.03, 10:26 zabi_obornik napisał: > co wy wieta o smietnikach. przeca jako czolowy obornik ja wiem o nich > najwiecej. wiec wam rzekne. > smietnik musi byc jak najblizej czleka, aby nie czul sie ten smietnik samotny. > zatem dlatego ja tak blisko was?:) > szoking - Fakt. Śmietnik najczęściej ma się w środku. Co bywa jaskrawo widoczne w sieci (może dlatego, że sieć ma duże oka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: śmietniki IP: *.e-lider.pl 17.04.03, 11:31 a najbardziej bawi mnie to, ze kiedy sie wpisywalem, bylem przekonany, ze kolega ireo sie tu wpisze. smietnikowa intuicja taka:) Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: śmietniki 17.04.03, 10:58 zaba, a gdzie masz tzw. "dolną komorę zsypu"? heheheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter.Steele Re: śmietniki IP: *.devs.futuro.pl 17.04.03, 11:34 Non a jak sprawa ma sie z karuzelami?? oraz najwspanialasz zabawka dziecków: trzepakiem Czekam na wypowiedz experta. Pozniej pokawia sie nastepne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Expert odpowiada - part II 17.04.03, 11:58 <Przy budynkach wielorodzinnych trzepaki należy sytuować ... (Ustawa o Ochronie Praw Autorskich)> :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: Expert odpowiada - part II IP: *.e-lider.pl 17.04.03, 12:21 non nie wie? ideal siega zbuku:) Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: Expert odpowiada - part II 17.04.03, 12:30 zbox, ależ wiem, lecz: - czy mam Cię uczyć sztuki ironii? heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
jothakam prawa autorskie 17.04.03, 12:36 non, ty napisałes ustawę o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać trzepaki i ich usytuowanie? dlatego te prawa autorskie? a ustawa o dostępie do informacji publicznej? bo na pewno nie są to tereny zamkniete, zadania rzadowe, ani nie podlega to ochronie w mysl ustawy o ochronie informacji niejawnych ;-)))) więc syp i nie kobinuj! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: prawa autorskie 17.04.03, 12:52 Oki skoro prosicie, ale tylko o trzepakach hyhyhy <Przy budynkach wielorodzinnych trzepaki należy sytuować przy miejscach gromadzenia odpadów stałych, z zachowaniem odległości nie mniejszej niż 10m od okien i drzwi do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi> Par. 25 w/w Rozporządzenia No ok, jeszcze deser: <Nasłonecznienie placyku zabaw dla dzieci powinno wynosić co najmniej 4 godziny, liczone w dniach równonocy (21 marca i 21 września) w godzinach 10:00 - 16:00. W zabudowie śródmiejskiej dopuszcza się nasłonecznienie nie krótsze niż 2 godziny.> Par. 40 ust.2 w/w Rozporządzenia. hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter.Steele Co z hałasem?? IP: *.devs.futuro.pl 17.04.03, 13:03 Skoro nasłoniecznienie było moze dowiemy sie jaki poniom natezenia dzwieku powinien byc na placach zabaw? Odpowiedz Link Zgłoś
jothakam Re: Co z hałasem?? 17.04.03, 13:09 i zgodnie z rozporządzeniem zakneblujemy wszystkie płaczace dzieci? jestem za :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter.Steele Re: Co z hałasem?? IP: *.devs.futuro.pl 17.04.03, 13:17 Z tym kojarzy sie dowcip: Kochanie mówi żona do męza dziecko które przyniosłeś z przedszkola nie jest nasz a mąż na to: -Cicho to bynajmniej ma sucho o nie krzyczy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
de_molka Re: Co z hałasem?? 17.04.03, 15:17 Co Wy tam wiecie o dzieciach?A już o kneblowaniu nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
jothakam Re: Co z hałasem?? 17.04.03, 15:39 no co no co? coś tam wiem, nie tyle co spock ale ujdzie ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: Co z hałasem?? 17.04.03, 16:17 I w ten oto sposób przeszliśmy długą drogę. Od śmietników do dzieci. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter.Steele Re: Co z hałasem?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 20:41 To jest niezły tok myslowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binka Re: Co z hałasem?? IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.03, 21:13 spock podobno tylko w teorii taki mundry był a dzieci go nienawidziły/własne/. a tłok myślowy faktycznie niezły:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jothakam trzepaki 17.04.03, 12:51 autentyczny tekst ogłoszenia z podwórka na poznańskiej "trzepanie dozwolone w godz. 16 - 18" w końcu to pigalak, no-nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zla_kobieta Re: trzepaki IP: 62.233.217.* 17.04.03, 21:30 Liczę, że nie będzie na forum pytania o przepisy dot. ochrony p. poż. W ramach troski o ogół - non się nie opamięta :) Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop A strażak na to: 18.04.03, 09:10 <W bezściółkowym chowie bydła, trzody chlewnej i owiec, jeżeli liczba bydła i trzody chlewnej nie przekracza 15 sztuk, a owiec - 200 sztuk, należy stosować co najmniej jedno wyjście ewakuacyjne.> Par. 284 p.2 Wielkiego Rozporządzenia :-)))) P.S. Zastanawia mnie ten przelicznik: 1 świnia=13,33 owcy... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binka Re: A strażak na to: IP: *.gdynia.mm.pl 18.04.03, 10:07 wszystko regulują przepisy???? boszzzzzzzzzzz żyję w domu Wielkiego Brata!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: A strażak na to: 18.04.03, 10:19 Ireo, jesteś nieoceniony! Dzięki Tobie luka w przepisach została wykryta! :-)))) Ani słowa o ilości wyjść ewakuacyjnych dla ściółkowego utrzymania zwierząt! Skandal! Chyba należy Ci się nagroda w postaci jedwabnych zarękawków. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter.Steele Re: A strażak na to: IP: *.devs.futuro.pl 18.04.03, 12:40 Non jestes czatowym ekspertem w sprawach p.paz. Pozdtiwienia dla Nona strazaka lub BHPowaca:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binka Re: A strażak na to: IP: *.gdynia.mm.pl 18.04.03, 15:21 > Ani słowa o ilości wyjść ewakuacyjnych dla ściółkowego utrzymania zwierząt! > Skandal! > uffffffff ulżyło mi-jednak nie żyję w świecie Wielkiego Brata pozdrawiam już świątecznie:-))) > Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 od smietnika do nikt nie wie czego 18.04.03, 13:54 bowiem wiekszosc tego, co sie wyprawia na forumowym rynku zmierza w kierunkach ... A gdyby troche sprawe naciagnac (naduzyc?), to mozna byloby rzecz sprowadzic do wniosku jednego - kreatywne myslenie. Hmm, no moze z tym mysleniem przesadzilam z lekka, ale kreacja jest tu na pewno. Hahahhahahahahahaha. Panie! Panowie! Dalej jazda z ta zabawa! hahaahahaha, jaaaaaak ładnie! No bajka! hahahaahahahahahahahaahahahahahahahahaahaha ewka_z_wnioskiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zla_kobieta Re: od smietnika do nikt nie wie czego IP: 62.233.217.* 18.04.03, 21:00 eee... to bylo do przewidzenia. Bolesnie przewidywalne, no!:) zla_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymoteusz_ A ja całkiem poważnie :) IP: *.nsm.pl 18.04.03, 23:48 O ile dobrze pamiętam z tego, czego mnie uczyli, to odległość od okien i drzwi budynków mieszkalnych powinna wynosić 10 metrów i 3 metry od granicy działki (jeżeli mówimy o kontenerze na odpadki stałe :)) Podstawa prawna... hmmm... pewnie w Prawie Budowlanym coś będzie na ten temat :) Pozdrawiam Tymek_prawie_architekt :) Odpowiedz Link Zgłoś
abc_abc Re: śmietniki i znawcy 19.04.03, 02:57 o, nawet ireo sie zawieruszyl przy smietnikach tysz, a to, ze zaba grzebie w smietnikach, tego jeszcze nie widzialam jak zyje :)))...no, to ja juz wole te placki ziemniaczane poczytac :))). Wesolego Alelluja na niedziele z rana - love abc Odpowiedz Link Zgłoś