Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do forum na skróty

15.03.04, 14:21
    Tak sobie myślę, że adres można by podawać przy różnych okazjach w jakiejś
    krótszej formie, np.
    tinyurl.com/3d2k4
    A może macie coś ładniejszego na podorędziu? Np. ze słowem "wino" wchodzącym
    w skład URLa?
    Obserwuj wątek
      • shuriken Re: Do forum na skróty 15.03.04, 16:51
        No cóż, skoro nikt się nie zgłasza, to zobaczcie, co wymyśliłem na poczekaniu:
        www.e-wino.tk
        Prawda, że pięknie się czyta? :-)))
        • panowca Re: Do forum na skróty 15.03.04, 17:22
          shuriken napisał:

> No cóż, skoro nikt się nie zgłasza, to zobaczcie, co wymyśliłem na poczekaniu:
          > www.e-wino.tk
          > Prawda, że pięknie się czyta? :-)))

ja tam nic nie mówię tylko chytrze zacieram ręce a łódzka winoteka to pewnie
          już zatarła :))
          • shuriken Re: Do forum na skróty 16.03.04, 11:32
            Specjalnie dla Łodzi, którą darzę niejakim sentymentem:
            www.lodz-wino.tk
            :-)
            • Gość: docg Re: Do forum na skróty IP: 212.160.147.* 16.03.04, 13:44
              a czy domena, to znaczy te ostatnie literki po kropce, może byc dowolna? bo
              jeśli tak, to może:
              www.wi.no
              albo
              www.pet.rus
              ?
              pozdrawiam
              • amsti Re: Do forum na skróty 16.03.04, 14:35
                Gość portalu: docg napisał(a):

> a czy domena, to znaczy te ostatnie literki po kropce, może byc dowolna? bo
                > jeśli tak, to może:
                > www.wi.no
                > albo
                > www.pet.rus
                > ?
                > pozdrawiam

albo np. www.petr.us
                www.lato.ur

• shuriken Re: Do forum na skróty 16.03.04, 15:32
                Dowolna być nie może. Ale jest akurat .no (norweska) i .us (amerykańska). Niestety
                wi.no jest już zajęta i to wcale nie przez treści enologiczne:
                www.wi.no/norwaage/index2.html
                • tebe Re: Do forum na skróty 17.03.04, 15:48
                  Witam
                  Problem z taką stroną z ramką - taką jak ta w domenie .tk (adres zostaje w urlu a nie zmienia się na portalowy) - jest taki, że nie możemy odpowiadać np. za hasła użytkowników, którzy korzystają z forum przez taką stronę...
                  Broń Boże nie sugeruję, że masz jakieś złe intencje.

Inicjatywa jest bardzo ciekawa i m.in. dlatego zastanawiamy się czy nie zrobić przekierowania typu:
                  forum.gazeta.pl/wino/ - wystarczyłoby coś takiego wpisać do przeglądarki by wejść na forum.
                  Pozdrawiam
                  • spol Re: Do forum na skróty 17.03.04, 16:11
                    > Inicjatywa jest bardzo ciekawa i m.in. dlatego zastanawiamy się czy nie
                    zrobić
                    > przekierowania typu:
                    > forum.gazeta.pl/wino/ - wystarczyłoby coś takiego wpisać do przeglądarki by
                    wej
                    > ść na forum.

A może o kroczek dalej - np. wino.gazeta.pl...? To tylko mały kroczek dla
                    Admina, a wielki skok dla naszego Forum :o)
                    • tebe Re: Do forum na skróty 17.03.04, 16:14
                      :-) rzeczywiście krótsze.
                      Musimy być konsekwentni, a zapewne będziemy musieli zrobić też /kobieta/ czy
                      /warszawa/
                      Dlatego raczej forum. zostanie :-)
                      Pozdrawiam
                  • Gość: docg tylko po co IP: 212.160.147.* 17.03.04, 16:12
                    zabawa z wymyślaniem nazw (www.pij.us) :-) jest całkiem niezła (mam też prezent
                    dla jednego kolegi: www.panow.ca :-) ) tylko czemu to ma służyć? bywalcy forum
                    i tak pewnie mają tak poustawiane oprogramowanie, żeby wchodzić tu za jednym
                    kliknięciem myszy, a jeśli trzeba komuś podać namiar, to hasło "forum wino w
                    portalu gazety" jest łatwiej zapamiętywalne niż jakikolwiek konkretny adres.

ja bym raczej chciał wiedzieć, co zrobić, żeby mieć przy swoim wątku takiego
                    czerwonego ptaka jak przy tym wątku :-) a co do ułatwień to zróbcie tak, żeby
                    posty Miszela i jego klonów podświetlały się np. na pomarańczowo ;-))
                    pozdrawiam,
                    Deo
                    • tebe Re: tylko po co 17.03.04, 16:18
                      Już mówię po co :-)
                      Jeśli np. chcesz komuś powiedzieć "najlepsze polskie forum o winie jest pod adresem:"
                      To lepiej potem użyć
                      forum.gazeta.pl/wino/
                      niż
                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18
                      albo opowiadać jak dojść...
                      Pozdrawiam
                    • panowca Re: tylko po co 18.03.04, 15:40
                      Gość portalu: docg napisał(a):

> zabawa z wymyślaniem nazw (www.pij.us) :-) jest całkiem niezła (mam też
                      prezent
                      >
                      > dla jednego kolegi: www.panow.ca

aż się zaśliniłem i oblałem kefirem

:-) ) tylko czemu to ma służyć? bywalcy forum
                      > i tak pewnie mają tak poustawiane oprogramowanie, żeby wchodzić tu za jednym
                      > kliknięciem myszy, a jeśli trzeba komuś podać namiar, to hasło "forum wino w
                      > portalu gazety" jest łatwiej zapamiętywalne niż jakikolwiek konkretny adres.
                      >
                      > ja bym raczej chciał wiedzieć, co zrobić, żeby mieć przy swoim wątku takiego
                      > czerwonego ptaka jak przy tym wątku :-) a co do ułatwień to zróbcie tak, żeby
                      > posty Miszela i jego klonów podświetlały się np. na pomarańczowo ;-))
                      > pozdrawiam,
                      > Deo
                    • shuriken Re: tylko po co 18.03.04, 17:05
                      Docg, próbowałeś kiedyś wejść tu tak, jak proponujesz?
                      www.gazeta.pl
                      widzisz forum
                      forum.gazeta.pl/forum/0,0.html
                      Szukasz tego wina i trochę mija, zanim skojarzysz, że to dział "kuchnia" a nie np.
                      "czas wolny" (jak to drzewiej bywało) no i wreszcie
                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18
                      Ludzie nie lubią za dużo klikać i za dużo bannerów oglądać ;-)
                  • shuriken Re: Do forum na skróty 18.03.04, 17:00
                    Tomku, gdyby dało się zrobić
                    forum.gazeta.pl/wino
                    to by było świetnie. e-wino.tk zarejestrowałem tak na próbę w jak najlepszych
                    intencjach, więc spożytkuję tę domenę chętnie w innym szczytnym celu :-) BTW, czy
                    zwykły frameset może służyć do przechwycenia hasła? :-O

Pzdr.
                    • tebe Re: Do forum na skróty 18.03.04, 18:06
                      Wogóle nie podejrzewam złych intencji.
                      Mówię tylko, że nie możemy odpowiadać :-)
                      Niestety forum.gazeta.pl/wino to by było przekierowanie.
                      Przynajmniej na początku.
                      Przy okazji - wino w czasie wolnym to chyba dawno dawno było :-)
                      Pozdrawiam
                      • shuriken Re: Do forum na skróty 19.03.04, 11:48
                        Mnie tam przekierowanie nie przeszkadza - ważne, że można podać skrócony adres :-
                        )

Co do początków forum wino, to faktycznie daaawne dzieje, ale jeszcze pamiętam je
                        dobrze. Zdaje się, że trzeba było pójść do Marty i poprosić ;-)
                        • docg to sobie zobacz: 19.03.04, 12:05
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21&w=25&s=0
                          ;-)

faktycznie kiedyś forum "Wino" było w "czasie wolnym", pamiętam jeszcze te
                          komentarze, kiedy nas przeniesiono do "Kobieta -> Kuchnia" :-)
                          • docg postscriptum 19.03.04, 13:35
                            przejrzałem sobie wątek "dobrrre wino...", super lektura! Jeden z lepszych
                            cytatów:
                            "W mieszkaniu masz male szanse na przechowanie win chyba, ze mieszkasz w
                            nieogrzewanej piwnicy"
                            :-)
                            • spol Re: postscriptum 19.03.04, 15:26
                              Przed chwilą miałem świetną zabawę w odszukiwanie pierwszych postów bywalców
                              forum. I tak:
                              shuriken - pierwszy post w historii forum - 26.02.2001,
                              Fred, czyli spol - 28.02
                              Nerval - 11.03
                              winoman - 05.04
                              michel - 16.04. a jakże!
                              Gęsior - 05.07 (zapomniałem, pod jakim nickiem teraz pisze)
                              vittis - 24.09 (też zapomniałem, jaki deo ma teraz nick ;o) )

Zaczynali z nami i zapadli w pamięć jeszcze Serec, WinnyPan i Robert Sołtyk
                              (27.03), ale potem gdzieś przepadli.

Pozdrawiam!
                              • Gość: sebulba Re: postscriptum IP: 213.134.152.* 22.03.04, 09:09
                                W pierwszej chwili pomyślałem, że idea "na skróty" jest słuszna. Jednak patrząc
                                na to co się ostatnio dzieje (małofajne posty, autoreklama etc.) wcale nie
                                zależy mi na ułatwianiu dostepu do forum.
                                • shuriken Re: postscriptum 22.03.04, 12:47
                                  Idea jest słuszna, bo po to jest otwarte forum, aby mogło z niego korzystać coraz
                                  większe grono. To, że efekty mogą być także negatywne, to rzecz zupełnie naturalna.
                                  Być może problem częściowo rozwiązałaby aktywna moderacja forum.
                                  • ducale Re: postscriptum 22.03.04, 13:12
                                    idea jest bardzo sluszna, przy okazji mozna kupić sobie nienarodzone rybki z
                                    krajów bylego Związku Radzieckiego,gdzies na Sląsku ,moze w szynku 'u Alozja'
                                    przy okazji degustacji win wegierskich stać sie klubowiczem ;)
                          • miszka44 Archiwum 24.03.04, 12:17
                            Widzę, że ten wspaniały i wiekopomny wątek ma adnotację "zarchiwizowany". Co
                            się dzieje ze spadającymi po roku wątkami? Wszystkie (chodzi o najciekawsze) są
                            gdzieś do wglądu?
                            A jeśli pamiętamy to "bardzo, bardzo, dawno" na "Czasie wolnym" to znaczy, że
                            kombatantami powoli się stajemy :-)

Pzdr
                            M44
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka