Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Castillo Establés Crianza

24.03.05, 15:48
    Witam,
    Co sądzicie o tym winie?
    Ile Waszym zdaniem mozna zapłacić z butelkę (np rocznik 1999)?

pzdr
    horny
    Obserwuj wątek
      • Gość: winersch Re: Castillo Establés Crianza IP: *.chello.pl 24.03.05, 17:29
        To całkkiem przyzwoite i niedrogie wino. Kupaż caberneta i tempranillo z La
        Manchy. Ten obecnie sprzedawany nie powinien przekraczać 35 zł. Ja widziałem w
        okolicach 30. Ile za 99' nie wiem, ale nie powinno byc więcej. To nie jest wino
        do leżenia choć oczywiscie parę lat wytrzyma.
        pozdrowienia
        winersch GTB
        • Gość: miłośnik wina Re: Castillo Establés Crianza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 17:52
          Skąd taka cena. W Wesołej w alkoholach Swiata kupuje te wino po 23.00 pln
          • Gość: winersch Re: Castillo Establés Crianza IP: *.chello.pl 24.03.05, 19:36
            Bardzo się cieszę, bo to oznacza że marża jest bardzo umiarkowana.
            pozdrowienia
            • h_hornblower Re: Castillo Establés Crianza 24.03.05, 20:34
              Dzięki,
              Mnie na tyle smakuje do czerwonych mięs, że ostatnio dałem za nie prawie dwa
              razy tyle co miłosnik win - 45 zł. Tyle kosztuje w takiej małej winiarni na
              Noakowskiego (nie pamiętam jak się nazywa, wizawi Politechniki, obok cukierni
              Wróbla - może znasz jesliś z Warszawy), co wydawało mi się (jak widzę -
              słusznie) jednak już pewną przesadą.

Miałbym jeszcze jedno pytanie. Mógłbys mnie oswiecić jakie składniki występują i
              ile ważą w strukturze kosztu butelki wina w Polsce.
              Niech butelka bordo X w Paryżu w Monoprix w dobrej dzielnicy kosztuje 3 euro
              czyli około 12 zł. Co powoduje, że za to samo wino u nas chcą ode mnie trzy razy
              więcej?

pzdr
              horny
              • ducale Establez za 45? to byla chyba reserva n/t 25.03.05, 08:35
                • h_hornblower Niestety nie była to reserva :) n/t 25.03.05, 08:47
              • Gość: docg ceny (znów te same banalne i nudne wywody) IP: 212.160.147.* 25.03.05, 09:12
                o cenach było tu już mówione bardzo dużo, cyba z połowa postów od początku
                forum dotyczyła cen :-) Ale rozumiem, że w mętliku trudno jest znaleźć
                informację, więc w skrócie powtarzam to, co jako laik w dziedzinie handlu
                dowiedziałem sie od fachowców:
                Składniki ceny w Polsce i we Francji są podobne z tym, że w Polsce dochodzą
                koszty importu ( a więc niejednokrotnie również dodatkowego pośrednika -
                importera) i większe są koszty transportu. Różnice mogą się brać dodatkowo z
                różnej ceny zakupu wina u producenta (większy odbiorca płaci mniej) i z
                większego w Polsce VATu. Reszta to kwestia tzw gry rynkowej - jeśli ktoś może
                sprzedać jakieś wino za 100 zł, to przecież nie będzie z dobrego serca obniżał
                ceny do 70 zł. Z drugiej strony są przykłady, że można wino sprzedawać w cenie
                zbliżonej do zachodniej, a nawet taniej (nie wiem, na czym to polega - chyba na
                negocjacji cen z producentem i niskiej marży).
                Tak ogólnie, problemem polskiego rynku jest niski popyt na wino (nie wliczam
                sophii i Dorato), co z kolei nie daje pola do prawdziwej konkurencji, w
                konsekwencji czego duzi importerzy raczej wolą dzielić się rynkiem niż
                konkurować ze sobą (może to wygląda inaczej z drugiej strony lady, ja tak to
                widzę z pozycji konsumenta). Najlepszym i najbardziej bolesnym przykładem jest
                polityka dużych sieci handlowych, które mają świetne warunki do wprowadzenia
                niższych cen, a jak to wygląda w praktyce, to widać.
                pozdrawiam
                • h_hornblower Re: ceny (znów te same banalne i nudne wywody) 25.03.05, 18:01
                  Gość portalu: docg napisał(a):

> o cenach było tu już mówione bardzo dużo, cyba z połowa postów od początku
                  > forum dotyczyła cen :-) Ale rozumiem, że w mętliku trudno jest znaleźć
                  > informację

Ano. Dzięki. W Swięta pod butelczynę czegoś dobrego poczytam sobie pewnie różne
                  wątki...

pzdr
                  horny
      • pawelpp Castillo Establés Crianza 1999 25.03.05, 13:09
        Krótki opis degustacyjny tego wina:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=16175490&a=16363915
        Podana jest cena restauracyjna. Cena sklepowa w tym samym miejscu jest niższa
        zapewne o ok. 15 zł.

Opinia Miszki44:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=16656240&a=16656240
        Jeszcze jedna opinia Cecyla:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=14465327&a=14489030
        Opinia Stara o Estables reserva:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=16656240&a=16661520
        Pozdrawiam serdecznie
        Paweł
        • h_hornblower Wielkie dzięki, pzdr n/t 25.03.05, 18:02
      • Gość: safir@gazeta.pl Re: Castillo Establés Crianza IP: 217.96.0.* 30.03.05, 10:55
        Bardzo przyzwoite tempranillo i dobra jakosc w stosunku do ceny.
        W moim sklepie z winem CE. Crianza '99 kosztuje 24,oo zl, a
        Reserva - 34,00.
        Zapraszam, pozdrawiam
        • h_hornblower Re: Castillo Establés Crianza 30.03.05, 20:34
          Gość portalu: safir@gazeta.pl napisał(a):

> W moim sklepie z winem
          > Zapraszam, pozdrawiam

Chętnie skorzystam - tylko gdzie to jest?

horny
        • kochamwino Re: Castillo Establés Crianza 30.03.05, 23:22
          Gość portalu: safir@gazeta.pl napisał(a):

> Bardzo przyzwoite tempranillo i dobra jakosc w stosunku do ceny.
          > W moim sklepie z winem CE. Crianza '99 kosztuje 24,oo zl, a
          > Reserva - 34,00.
          > Zapraszam, pozdrawiam

A w moim sklepie Crianza '99 kosztuje 23,99 zl, a
          > Reserva - 33,99.

Zapraszam, pozdrawiam
          • Gość: Lech Wałęsa Prezio Re: Castillo Establés Crianza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:08
            kochamwino napisał:

> Gość portalu: safir@gazeta.pl napisał(a):
            >
            > > Bardzo przyzwoite tempranillo i dobra jakosc w stosunku do ceny.
            > > W moim sklepie z winem CE. Crianza '99 kosztuje 24,oo zl, a
            > > Reserva - 34,00.
            > > Zapraszam, pozdrawiam
            >
            > A w moim sklepie Crianza '99 kosztuje 23,99 zl, a
            > > Reserva - 33,99.
            >
            > Zapraszam, pozdrawiam
            >
            >
            >

A w moim rozdajem je za darmo!

No i dla każdego, jak obiecywałem, dodatkowo sto miljonów!

Precz z psycholami!

pozdrawiam,
            Wasz Prezio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka