h_hornblower 24.03.05, 15:48 Witam, Co sądzicie o tym winie? Ile Waszym zdaniem mozna zapłacić z butelkę (np rocznik 1999)? pzdr horny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: winersch Re: Castillo Establés Crianza IP: *.chello.pl 24.03.05, 17:29 To całkkiem przyzwoite i niedrogie wino. Kupaż caberneta i tempranillo z La Manchy. Ten obecnie sprzedawany nie powinien przekraczać 35 zł. Ja widziałem w okolicach 30. Ile za 99' nie wiem, ale nie powinno byc więcej. To nie jest wino do leżenia choć oczywiscie parę lat wytrzyma. pozdrowienia winersch GTB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik wina Re: Castillo Establés Crianza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 17:52 Skąd taka cena. W Wesołej w alkoholach Swiata kupuje te wino po 23.00 pln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Castillo Establés Crianza IP: *.chello.pl 24.03.05, 19:36 Bardzo się cieszę, bo to oznacza że marża jest bardzo umiarkowana. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
h_hornblower Re: Castillo Establés Crianza 24.03.05, 20:34 Dzięki, Mnie na tyle smakuje do czerwonych mięs, że ostatnio dałem za nie prawie dwa razy tyle co miłosnik win - 45 zł. Tyle kosztuje w takiej małej winiarni na Noakowskiego (nie pamiętam jak się nazywa, wizawi Politechniki, obok cukierni Wróbla - może znasz jesliś z Warszawy), co wydawało mi się (jak widzę - słusznie) jednak już pewną przesadą. Miałbym jeszcze jedno pytanie. Mógłbys mnie oswiecić jakie składniki występują i ile ważą w strukturze kosztu butelki wina w Polsce. Niech butelka bordo X w Paryżu w Monoprix w dobrej dzielnicy kosztuje 3 euro czyli około 12 zł. Co powoduje, że za to samo wino u nas chcą ode mnie trzy razy więcej? pzdr horny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg ceny (znów te same banalne i nudne wywody) IP: 212.160.147.* 25.03.05, 09:12 o cenach było tu już mówione bardzo dużo, cyba z połowa postów od początku forum dotyczyła cen :-) Ale rozumiem, że w mętliku trudno jest znaleźć informację, więc w skrócie powtarzam to, co jako laik w dziedzinie handlu dowiedziałem sie od fachowców: Składniki ceny w Polsce i we Francji są podobne z tym, że w Polsce dochodzą koszty importu ( a więc niejednokrotnie również dodatkowego pośrednika - importera) i większe są koszty transportu. Różnice mogą się brać dodatkowo z różnej ceny zakupu wina u producenta (większy odbiorca płaci mniej) i z większego w Polsce VATu. Reszta to kwestia tzw gry rynkowej - jeśli ktoś może sprzedać jakieś wino za 100 zł, to przecież nie będzie z dobrego serca obniżał ceny do 70 zł. Z drugiej strony są przykłady, że można wino sprzedawać w cenie zbliżonej do zachodniej, a nawet taniej (nie wiem, na czym to polega - chyba na negocjacji cen z producentem i niskiej marży). Tak ogólnie, problemem polskiego rynku jest niski popyt na wino (nie wliczam sophii i Dorato), co z kolei nie daje pola do prawdziwej konkurencji, w konsekwencji czego duzi importerzy raczej wolą dzielić się rynkiem niż konkurować ze sobą (może to wygląda inaczej z drugiej strony lady, ja tak to widzę z pozycji konsumenta). Najlepszym i najbardziej bolesnym przykładem jest polityka dużych sieci handlowych, które mają świetne warunki do wprowadzenia niższych cen, a jak to wygląda w praktyce, to widać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
h_hornblower Re: ceny (znów te same banalne i nudne wywody) 25.03.05, 18:01 Gość portalu: docg napisał(a): > o cenach było tu już mówione bardzo dużo, cyba z połowa postów od początku > forum dotyczyła cen :-) Ale rozumiem, że w mętliku trudno jest znaleźć > informację Ano. Dzięki. W Swięta pod butelczynę czegoś dobrego poczytam sobie pewnie różne wątki... pzdr horny Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpp Castillo Establés Crianza 1999 25.03.05, 13:09 Krótki opis degustacyjny tego wina: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=16175490&a=16363915 Podana jest cena restauracyjna. Cena sklepowa w tym samym miejscu jest niższa zapewne o ok. 15 zł. Opinia Miszki44: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=16656240&a=16656240 Jeszcze jedna opinia Cecyla: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=14465327&a=14489030 Opinia Stara o Estables reserva: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=16656240&a=16661520 Pozdrawiam serdecznie Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: safir@gazeta.pl Re: Castillo Establés Crianza IP: 217.96.0.* 30.03.05, 10:55 Bardzo przyzwoite tempranillo i dobra jakosc w stosunku do ceny. W moim sklepie z winem CE. Crianza '99 kosztuje 24,oo zl, a Reserva - 34,00. Zapraszam, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
h_hornblower Re: Castillo Establés Crianza 30.03.05, 20:34 Gość portalu: safir@gazeta.pl napisał(a): > W moim sklepie z winem > Zapraszam, pozdrawiam Chętnie skorzystam - tylko gdzie to jest? horny Odpowiedz Link Zgłoś
kochamwino Re: Castillo Establés Crianza 30.03.05, 23:22 Gość portalu: safir@gazeta.pl napisał(a): > Bardzo przyzwoite tempranillo i dobra jakosc w stosunku do ceny. > W moim sklepie z winem CE. Crianza '99 kosztuje 24,oo zl, a > Reserva - 34,00. > Zapraszam, pozdrawiam A w moim sklepie Crianza '99 kosztuje 23,99 zl, a > Reserva - 33,99. Zapraszam, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Wałęsa Prezio Re: Castillo Establés Crianza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:08 kochamwino napisał: > Gość portalu: safir@gazeta.pl napisał(a): > > > Bardzo przyzwoite tempranillo i dobra jakosc w stosunku do ceny. > > W moim sklepie z winem CE. Crianza '99 kosztuje 24,oo zl, a > > Reserva - 34,00. > > Zapraszam, pozdrawiam > > A w moim sklepie Crianza '99 kosztuje 23,99 zl, a > > Reserva - 33,99. > > Zapraszam, pozdrawiam > > > A w moim rozdajem je za darmo! No i dla każdego, jak obiecywałem, dodatkowo sto miljonów! Precz z psycholami! pozdrawiam, Wasz Prezio Odpowiedz Link Zgłoś