Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem opinii

IP: *.pool80181.interbusiness.it 14.05.03, 20:30
    Chodzi za mna pare pytan, ale generalnie sprowadzaja sie one do takiej
    kwestii.
    Czy kierujecie sie opiniami o winach ludzi z forum? Jesli ktos napisze, ze
    wino jest ok, to kupujecie, jesli nie, to wachacie podejrzliwie? :)
    Bo dla mnie z winami jest jak z ksiazkami, niektore uwielbiam, choc pare osob
    mogloby powiedziec, ze to chlam, ale odnajduje w nich moje przezycia,
    identyfikuje sie z bohaterem.
    A jesli chodzi o wina, to lubie zbierac wlasne doswiadczenia, nawet
    jesli "smutne i do zapomnienia".
    Jak jest z Wami?

Wieczorna Gaga

Obserwuj wątek
      • butter_fly Re: Problem opinii 14.05.03, 21:28
        Gość portalu: gaga napisał(a):

> Chodzi za mna pare pytan, ale generalnie sprowadzaja sie one do takiej
        > kwestii.
        > Czy kierujecie sie opiniami o winach ludzi z forum? Jesli ktos napisze, ze
        > wino jest ok, to kupujecie, jesli nie, to wachacie podejrzliwie? :)
        > Bo dla mnie z winami jest jak z ksiazkami, niektore uwielbiam, choc pare osob
        > mogloby powiedziec, ze to chlam, ale odnajduje w nich moje przezycia,
        > identyfikuje sie z bohaterem.
        > A jesli chodzi o wina, to lubie zbierac wlasne doswiadczenia, nawet
        > jesli "smutne i do zapomnienia".
        > Jak jest z Wami?
        >
        > Wieczorna Gaga
        >
        >
        Tak, czytam od dawna, podziwiam i ucze sie; jeszcze sie nie dziele swoim
        zdaniem ale... Zawsze biore pod uwage, ze ta ksiazka i ta butelka beda dla mnie
        czyms czego to szacowne grono nigdy nie zauwazy. Ha, kiedy pierwszy raz powiem
        glosno o tej butelce - to bedzie cos, jak o ksiazce, ale to mam juz za soba:))

Na marginesie; czasami ucze sie rowniez jak sie nie wypowiadac - zwlaszcza na
        forum, ale to wydaja sie stare czasy tutaj:)
      • hania_76 Re: Problem opinii 14.05.03, 22:11
        Gość portalu: gaga napisał(a):

> Chodzi za mna pare pytan, ale generalnie sprowadzaja sie one do takiej
        > kwestii.
        > Czy kierujecie sie opiniami o winach ludzi z forum? Jesli ktos napisze, ze
        > wino jest ok, to kupujecie, jesli nie, to wachacie podejrzliwie? :)
        > Bo dla mnie z winami jest jak z ksiazkami, niektore uwielbiam, choc pare
        osob
        > mogloby powiedziec, ze to chlam, ale odnajduje w nich moje przezycia,
        > identyfikuje sie z bohaterem.
        > A jesli chodzi o wina, to lubie zbierac wlasne doswiadczenia, nawet
        > jesli "smutne i do zapomnienia".
        > Jak jest z Wami?
        >
        > Wieczorna Gaga
        >
        >

Różnie to bywa. Każdy z nas ma nieco inną percepcję smakową.
      • dr.krisk Mój kompas winny.. 14.05.03, 23:41
        Otóż ze skruchą przyznaję, że w ogóle nie kieruję się opiniami innych. Z
        prostej przyczyny - nie bardzo się przejmuję jakością wina! Wiem, że to herezja
        na tym forum , ale co tam.
        Jak wino kiepskie, no to trudno. Wypijamy, jamę ustną odkażamy Tanią Whisky. I
        otwieramy inną butelkę. Może będzie lepsze?
        Ostatnio w hipermarkecie dla ubogich doktorów (wiesz, towar w kartonach, itp.)
        nabyłem większą ilość Lambrusco Amabile. Firmy nie podaję, bo:
        a) nie pamiętam;
        b) na pewno po wyprodukowaniu tej partii towaru szybko się rozwiązała i zatarła
        ślady.
        Samo wino sympatyczne! Trochę cienkie, ale mi to nie przeszkadza. Siedzę w
        ogrodzie na skraju tarasu, majtam nogami i popijam (to znaczy siedziałem, bo
        teraz piszę).
        A jeszcze mam Montepulciano i jakieś chilijskie.
        Pozdrawiam!
        KrisK
      • spol Re: Problem opinii 15.05.03, 08:51
        W zasadzie nigdy się nie zawiodłem na opiniach Szanownych Forumowiczów. Ale,
        ponieważ jestem bliższy pragmatyce DrKriska niż wykształconej estetyce
        większości piszących na forum, niezbyt często mam okazję z nich korzystać.
        Pewnie, że szkoda... Jeśli mogę wybrać pomiędzy winami, o których nic nie wiem,
        a jedno z nich było "zareklamowane" na forum, to raczej to właśnie wybiorę.
        Przyczyna jest prosta: w moim przekonaniu forum nie poddaje się żadym modom czy
        stereotypom - no, może poza jednym, że win z Mołdawii nie da się pić, a ja
        jestem zdania, że są tam jednak wina zupełnie pijalne ;o)

Pozdrawiam!
        • hania_76 Do Spola 15.05.03, 09:50
          Zajrzyj na skrzynkę gazetową, proszę :-)
          • ducale Re: Do Spola 15.05.03, 10:45
            hania_76 napisała:

> Zajrzyj na skrzynkę gazetową, proszę :-)
            a mówiłem wczoraj ! nie poszalał i juz sie pojawił
            • hania_76 Re: Do Spola 15.05.03, 10:46
              ducale napisał:

> a mówiłem wczoraj ! nie poszalał i juz sie pojawił

No właśnie - mam z nim na ten temat do pomówienia ;-)))
              • spol Re: Do Spola 15.05.03, 12:28
                1. Poczty gazetowej używam na co dzień i mam ją podpiętą do mojego programu
                pocztowego. Odpowiadam z opóźnieniem z tych samych powodów, z których wszyscy
                odpowiadają z opóźnieniem ;o) Przyznaję, oststnio mam trochę "tyłów".

2. Na forum nie pisuję, ale czytam uważnie od samego rana. Nie piszę, bo... nie
                mam nic do napisania. Nie jestem w stanie nadążyć za większością uczestników
                forum, ale mam nadzieję, że jak się trochę pozbieram, to zacznę znowu pić
                więcej wina. Kiedy to nastąpi - nie wiem.

3. Czat mam zablokowany w pracy, a w domu mam pecha - zawsze jak wchodzę, po
                pokoju "Winomania" walają się tylko puste butelki, które ja wynoszę do
                kontenera. Jeśli do tej pory uważaliście, że to krasnoludki sprzątają po
                Waszych "degustacjach" ;o) to już wiecie, że to nieprawda :o)))

4. Bardzo lubię nasze forum, które, mam wrażenie, w przeciweństwie do innych,
                więcej osób czyta, niż na nim pisze. Twierdzę bowiem, że znajomść tematu,
                profesjonalizm i doświadczenie tych, którzy piszą pewnie onieśmiela część tych,
                którzy będą tylko czytać. Przyznaję, że mnie czasem też. I to niezależnie od
                wielkiej sympatii, którą mam dla "kółka różańcowego" :o)

Wywnętrzyłem się, ale w końcu musiałem.

Pozdrawiam!
        • svetomir Re: Problem opinii 15.05.03, 09:56
          Ja równiez uważam, ze wina z Mołdawii sa całkiem niezłe, a biorąc pod uwagę
          cene to rewelacyjne. Wypiłem juz kilkanascie róznych i tylko raz sie zawiodłem.
      • amsti Re: Problem opinii 15.05.03, 09:16
        Gość portalu: gaga napisała:

> Czy kierujecie sie opiniami o winach ludzi z forum?

Jasne. Np., nie kupie nigdy Sassicai 96 :)/

Amsterdam

• Gość: gaga Re: Problem opinii IP: *.27-151.libero.it 15.05.03, 09:47
          amsti napisał:

> Jasne. Np., nie kupie nigdy Sassicai 96 :)/
          >
          Ladna ta laurka! Odmlodnialam o prawie rok :)
          • ducale Re: Problem opinii 15.05.03, 10:44
            wybór wina to wypadkowa wielu czynników : pragmatyzm, cena, opinie forum ,ws,
            przeznaczenie, aktualny stan ducha, widzimisie etc. Zupełnie inną sprawą jest
            to o czym pisze Krisk , ja tez uważam ze wino jest tylko jednym z czynników
            zycia codziennego, który pozwala na nie patrzec przez "rózowe okulary" i nie
            wazne jest czasami czy jest to lambrusco czy chablis 1-er cru. A jak pojawii
            sie troche magii i okultyzmu ,wspomnień i metafizyki to jest super .....
            pozdr
            • hania_76 Re: Problem opinii 15.05.03, 10:48
              ducale napisał:

> wybór wina to wypadkowa wielu czynników : pragmatyzm, cena, opinie forum ,ws,
              > przeznaczenie, aktualny stan ducha, widzimisie etc. Zupełnie inną sprawą jest
              > to o czym pisze Krisk , ja tez uważam ze wino jest tylko jednym z czynników
              > zycia codziennego, który pozwala na nie patrzec przez "rózowe okulary" i nie
              > wazne jest czasami czy jest to lambrusco czy chablis 1-er cru. A jak pojawii
              > sie troche magii i okultyzmu ,wspomnień i metafizyki to jest super .....
              > pozdr

Ducale, nic dodać nic ująć!!
      • sstar Re: Problem opinii 15.05.03, 12:53
        Co do cudzych opinii - to jako poczatkujacy w sposob oczywisty zdany jestem na
        opinie innych. Mam nadzieje, ze ominelo mnie w ten sposob wiele rozczarowan.

Z drugiej strony, lepiej pluc sobie w brode niz innym ... oczywiscie jak ma
        sie brode. W gre wchodzi tez przyjemnosc odkrywcza - nawet jak tuz przed chwila
        wycieczka zeszla ze szczytu na, ktrory sie samotnie wspielismy.

Musze tez wspomniec o jednym rozczarowaniu, a mianowicie:
        Canaletto Nero d'Avola+Merlot
        bylo cos w aromacie czego nie pomne, jakas slodkosc nie naturalna, ktora mi sie
        zle kojarzyla - mimo, ze wiekszosci na forum to wino smakowalo.

Pozdrawiam
        star(sstar) ( etymologia mojego nicka nie jest zbyt oczywista - Uproszczeniom
        Mowie Zdecydowane Nie ! )

• giorgio_primo Re: Problem opinii 15.05.03, 13:16
        Wedlug mnie, trzeba rozgraniczyc dwie sprawy.

1) Dla mnie forum jest miejscem wymiany opinii o winach i pogladow na
        tematy "okolowinne". Jest niezwykle cennym zrodlem wiedzy empirycznej,
        nieskazonej zawodowym traktowaniem tematu. Czesto opinie tutejsze maja sie
        nijak do fachowej lteratury i to sie czesto potwierdza w praktyce. Stad duzy
        moj szacunek dla forum.
        2) Z drugiej strony wino jest elementem codziennym w moim zyciu i dla tego
        aspektu forum jest mi zupelnie obojetne. W wypadku "win niewyszukanych" nie
        kieruje si niczym innym jak tylko wylacznie moim doswiadczniem i gustem.

W zwiazku z powyzszym, interesujace sa dla mnie wszystkie opinie i dyskusje
        forumowe dotyczace win naprawde ciekawych lub unikalnych lub drogich lub trudno
        dostepnych, itp. W tych wypadkach prawie zawsze pamietam o opiniach forumowych
        (jesli takowe mialy miejsce). W przypadku win prostych nie kieruje sie niczym
        innym jak tylko wlasnym smakiem.

Natomiast musze powtorzyc po raz kolejny, ze opinie "wydawnictw fachowych" z
        roku na rok traktuje z wieksza rezerwa. Sa one pomocne, ale raczej tylko jako
        zrodlo informacji o zmianach czy nowosciach.
        • joe_stru Re: Problem opinii 15.05.03, 16:24
          Hej!!
          Jasne ,że biorę pod uwagę opinie forumowiczów. Tak jak GP te dotyczące win w
          wyższej półki są cenne , ale i te z drugiego bieguna.
          Forum pomaga w znajdowaniu tzw. "bargainów". Bez notatek pamiętam , że dzięki
          forum kupiłem fajne i tanie Chateau Slavanhiac Saint-Chinian i obficie tu
          obsmarowywane wina serii "p35". Kto wie , może w innym przypadku bym ich nigdy
          nie znalazł. Z reguły boje się francuskich "supermarketowców". Zdarza się
          też ,że pozostaje mi w pamięci jakaś nazwa , z forum własnie i nawet nie
          pamiętając czy opinie były pochlebne , czy nie kupuję. Głównie dlatego ,że
          skoro się tu pojawiło musiało wzbudzić jakieś emocje. Tak było np. z Corvo Duca
          di Salaparuta (trudno nie zapamiętać tej nazwy , brzmi tak obrzydliwie...).
          Generalnie forum jest klawe.Pozdrawiam.
      • Gość: gaga Re: Problem opinii IP: *.pool80181.interbusiness.it 15.05.03, 17:23
        Ja z opiniami na forum mam problem natury rynkowej. Wiekszosci win tu
        opisywanych u mnie nie kupie, ale co sie naczytam!!!
        Nic, tylko wsiadac w samolot i przyjezdzac do Polski. :)

Nawet niektore wloskie, wspomniany "35P" tez nie do dostania, chyba, ze na
        wycieczke krajoznawcza po "bucie" sie wybiore.
        Czyli nie narzekajcie na zaopatrzenie w Polsce, bo za dobrze Wam sie powodzi. :)
        Pozdr.
        Gaga
        • Gość: AST Re: Problem opinii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.05.03, 19:49
          I tak i nie.

Nie- bo jak brac na serio opinie ze NAJLEPSZE wina na swiecie to wina
          kalifornijskie, Asti czy jakie tam jeszcze?

Nie- bo nie mozna gonic za kazdym winem o ktorym czytalo sie dobra opinie.

Tak- jezeli te opinie dotycza gatunkow, ktore sama pijam, lub jakie mam zamiar
          i mozliwosc sprobowac.
      • Gość: docg oczywiście IP: 212.160.147.* 16.05.03, 08:31
        oczywiście że biorę pod uwagę zarówno rekomendacje jak i antyrekomendacje, no
        chyba że ktoś sobie robi jaja i zamiast nazw win wymienia skład lokalnej rady
        miejskiej (np. z Pizy) :-))))
        pozdrawiam
        • gagapisa Re: oczywiście 16.05.03, 08:42
          Docg, w takim razie czeka Cie niespodzianka, bo za chwile mamy nowe wybory
          lokalne. O dokladna liste sie postaram, nie ma przebacz ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka