Dodaj do ulubionych

ATAL Głubczycka 4-6

28.09.09, 20:18
kupiłam mieszkanie od Atala na Głubczyckiej we Wrocławiu i
niepokoi mnie
parę spraw. np. to,że deweloper każe podpisywać pełnomocnictwo notarialne ,że
zrzekamy się na jego rzecz kawałka działki , która na razie przeznaczona
będzie na stacje energetyczną .W dodatku mamy zrzec się
własności 50m2 GRATIS dla dewelopera. ktoś już to podpisywał?
Obserwuj wątek
    • Gość: bitter_pill Re: ATAL Głubczycka 4-6 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.10.09, 22:57
      hej sąsiadko ;] popytałem wśród znajomych i to raczej normalna akcja, w sumie to stacja trafo chyba gdzies stac musi.
      • sebastianowa1 Re: ATAL Głubczycka 4-6 04.10.09, 14:43
        witanko sąsiedzie :)
        pewnie,że stacja gdzieś stać musi ale... dlaczego to ma być własność dewelopera?
        (ta działka). działka powinna być własnością wspólnoty mieszkaniowej. a w tym
        akcie notarialnym jest napisane,że deweloper będzie sobie mógł tą działkę
        sprzedać i wziąść za nią kasę. to chyba coś tu jest nie tak.
        • sebastianowa1 Re: ATAL Głubczycka 4-6 07.10.09, 23:00
          Rozmawiałam dzisiaj z dobrym Radcą Prawnym.do udostępnienia działki na stacje
          energetyczną tylko pod nasz budynek wystarczy służebność dla dostawcy energii,
          nie trzeba zrzekac się własności działki.. natomiast, jeśli stacja ta ma
          obsługiwac także inne budynki, to wlaściciel tej działki, w tym przypadku chce
          to byc deweloper bierze od energii pro kasę za udostępnienie tej działki dla
          innych budynków. ma z tego KORZYŚCI!KASĘ!! deweloper a nie mieszkańcy budynku na
          Głubczyckiej!. a stacja jest na naszym terenie i my mamy jeszcze robic prezent
          deweloperowi.BZDURA! proszę zostanówcie się zanim podpiszecie takiego gniota
          pełnomocnictwo do zrzeczenia się działki, ktore wcicka deweloper.
          • Gość: tomek Re: ATAL Głubczycka 4-6 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.09, 12:09
            ... dobry radca prawny... buhahaha, zadzwoń do Energipro, albo
            najlepiej uzgodnij projekt - już w umowie o dostawę prądu jest
            zobowiązanie do przekazania stacji trafo do Energipro... i ten
            prezent to dla nich a nie dla developera! i jest to słuszne,
            ponieważ w przypadku gdyby nie byli właścicielem działki pod trafo,
            a tylko mieli służebność to rozwój sieci czyli podłączenie kolejnych
            kabli musieliby uzgadniać ze wszystkimi właścicielami działki. A oni
            przecież nie będą robić " PREZENTÓW"...
            • sebastianowa1 Re: ATAL Głubczycka 4-6 11.10.09, 13:16
              tomku znasz zapisy tego pełnomocnictwa? nie znasz. więc nie wypowiadaj się tak
              kategorycznie w kwestii tematu , którego nie znasz. no chyba,że znasz, t tym
              bardziej dziwię się nieznajomości tematu.

w pełnomocnictwie jest mowa o cenie przekazania działki dostawcy energii na
              warunkach i za CENĘ według uzgodnień z dostawcą energii. (dlaczego nie pisze, że
              działka będzie przekazana nieodpłatnie?), a w dalszych zapisach jest mowa:
              wszelkie przychody osiągnięte w wyniku zbycia działki pod stację
              elektroenergetyczną będą przysługiwać wyłącznie deweloperowi!! a skąd te
              przychody? właśnie stąd,że ta stacja będzie obsługiwać nie tylko ten jeden budynek.
              korzyści z tego tytułu powinny przysługiwać wspólnocie, nie deweloperowi.
              • Gość: Tomek-dev Re: ATAL Głubczycka 4-6 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.09, 15:03
                ... szczerze mówiąc sam jestem developerem i już kilkanaście takich
                umów podpisałem... ładnie to brzmi za cenę uzgodnioną - to
                Energiapro wysyła fax z propozyją... ostatnio przekazałem im działką
                pod trafo na Krzykach za 150 zł/m2 30 metrów działka, kupa forsy
                4500 zł( kupiłem ją za 1200 zł/m2). Ile wyjdzie na mieszkańca? Ta
                procedura naprawdę nie służy dorobieniu się przez developera... bez
                urazy... moi klienciteż podpisuja pełnomocnictwa dla mnie w stosunku
                do MPWiK czy Gazowni i tyko dla praktycznego dziania...pozdrowionka
                • sebastianowa1 Re: ATAL Głubczycka 4-6 17.10.09, 01:13
                  bez urazy wspólnota może to zrobić sama. nie potrzebuje dewelopera. nie
                  potrzebuje niańczenia. chcesz powiedzieć,że robisz to z dobroci serca? nie
                  sądzę. w przypadku mojego dewelopera zarobi na samej działce z 7500zł. może dla
                  Ciebie to pikuś. dla mnie nie. do tego dochodzą korzyści z udostępnienia stacji
                  trafo innym budynkom.
                  • Gość: dev Re: ATAL Głubczycka 4-6 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.09, 09:55
                    ... prawie mnie przekonałaś, jeszcze tylko pytanie na jakie korzyści
                    liczysz w przypadku gdy Energiapro podepnie swoje kable do swojej
                    stacji trafo? myślisz, że to zablokujesz? chcesz zarobić na rozwoju
                    sieci energetycznych, na rozwoju miasta, przecież ani Atal ani
                    mieszkańcy nie zapłaciliście za stacje trafo... ponieśliście tylko
                    opłatę przyłączeniową...
                    • sebastianowa1 Re: ATAL Głubczycka 4-6 22.10.09, 23:51
                      przykro mi ale Twój przekaz jest dla mnie kompletnie niezrozumiały. nie
                      zamierzam nic blokować czy tez zablokować. nie odpowiedziałeś na moje pytania
                      dotyczące tego dlaczego Ty jako deweloper podpisujesz z ludźmi takie
                      pełnomocnictwa.. bo przecież nie z dobroci serca.. deweloper to nie św. Mikołaj...
                      • Gość: dev Re: ATAL Głubczycka 4-6 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.09, 09:19
                        Instytucje dostarczające media życzą sobie różnych zapisów
                        pozwalających na bezproblemowe obsługiwanie ich sieci. Jeżeli w
                        przekazanej im służebności dostępu czegoś brakuje to życzą sobie
                        doprecyzowania. W takim wypadku nr 100 mieszkańców musiałaby sie
                        pofatygować do notariusza... wyobrażasz sobie zamieszanie, terminy
                        do uzgodnienia? chodzi o pragmatykę inwestycyjną, my naprawdę
                        przyzwoicie zarabiamy na mieszkaniach 4.5 tys w skali inwestycji
                        wartej 30 mln, nie ma się na co łakomić...masz naprawdę fatalne
                        mniemanie o developerach... nie jesteśmy św. mikołajami, ale
                        przegięcie całkowicie w drugą stronę też jest nieuzasadnione...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka