Dodaj do ulubionych

Adaptacja strychu na Sępolnie

IP: *.wrzos.wroc.pl 11.01.04, 19:04
Mam mieszkanie na Sępolnie. Chcę adaptować strych. Czy ktoś z was jest już po
takiej inwestycji i może podzielić się doświadczeniem. Jak wygląda wykupienie
strychu od wspólnoty, ile kosztuje szacunkowo taka adaptacja? wyczytałam
gdzieś że szacunkowy koszt adaptacji to 2500zł za metr kadratowy. Czy
wzacniać strop? Za wszelkie wskazówki i rady z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Adaptacja strychu na Sępolnie IP: *.crowley.pl 19.01.04, 14:01
      Nie jest az tak drogo jak piszesz. Wszystko zalezy od tego w jakim stanie jest
      dach i czy wiekszosc prac chcesz wykonac sama, czy zatrudniajac fachowcow.
      Najwazniejsze jest zeby konstrukcja dachu nie wymagala remontu (to musi ocenic
      fachowiec) - czy nie ma szkodnikow drewna, grzybow itd. Jezeli wszystko jest
      OK, to juz sama wymiana pokrycia dachu nie jest wielkim kosztem - obecnie mozna
      pokryc dach blacha - koszt mniej wiecej 20 zl/m kw, do tego drugie tyle za
      wykonana prace. Wazne tez jest czy chcesz zrobic tam samodzielne mieszkanie - z
      lazienka, kuchnia itd. Jezeli tak, to dojdzie koszt instalacji, a do tego zgoda
      mieszkancow na prowadzenie takich prac (zalezy jeszcze gdzie sa piony). Jezeli
      chcesz tam miec tylko np. sypialnie albo pracownie, to naprawde mozesz zrobic
      to niewielkim kosztem - potrzebne materialy, czyli welna mineralna, plyty g/k i
      stolarka okienna sa dosc tanie, jest tez sporo firm wykonujacych takie prace i
      w wyniku konkurencji maja przyzwoite ceny.
      Wykupienie strychu od wspolnoty to cala historia - musisz sie zorientowac kto
      ma jakie udzialy w czesci wspolnej budynku, moze byc tak ze jest tylko jeden
      wlasciciel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka