Dodaj do ulubionych

System inteligentnego budynku w domu podWrocławiem

19.07.12, 14:19
Witam,

jestem na etapie budowy domu pod Wrocławiem, łącznie będzie miał 250 m2 (wraz z garażem), więc szału nie ma. Jednak mimo wszystko planuję zainstalowanie systemu inteligentnego zarządzania budynkiem. Wiąże się to głównie z tym, że często nie ma mnie w domu, a chciałbym wiedzieć czy wszystko tam jest ok, czy nikt się nie włamał itp. Wiadomo, że oszczędność kosztów, np. za ogrzewanie, też jest istotne, ale to na drugim miejscu.

Pytanie do Was jest taki, że chciałbym się dowiedzieć czy ktoś we Wrocławiu ma coś takiego zamontowane? Czy polecacie? Jakie funkcjonalności przede wszystkim powinienem mieć? Jaki system założyć? Generalnie byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi dotyczące instalacji takich systemów.

Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: eldi77 Re: System inteligentnego budynku w domu podWrocł IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.08.12, 22:39
      Hej!

Co do systemów IB, to tak naprawdę ciężko powiedzieć jakie funkcjonalności powinno się mieć, a które są mniej istotne. To wszystko zależy od właściciela domu. Jedni chcą mieć zautomatyzowany zraszacz w ogrodzie, a innym to zupełnie obojętne, bo najważniejsze jest zapalane światło w toalecie na ruch:)

A czy warto zamontować taki system? Myślę, że tak. Tylko jeszcze raz podkreślam, że zależy to od tego czy jest to Ci faktycznie potrzebne, z czego będziesz korzystał, czy ma być to bardziej gadżet, którym będziesz mógł się pochwalić przed znajomymi?

Co do szczegółów, cen czy typów takich systemów, najlepiej zgłoś się do firmy, która zajmuje się montażem czegoś takiego. Słyszałem ostatnio od znajomego, że z Wrocławia Cyberbudynek (tak się nazywa firma) zajmuje się takimi systemami, podobno są nieźli. Ale nie miałem z nimi doświadczenia, więc nie polegaj na mojej opinii, lepiej sam się przekonaj. Poza tym wydaje mi się, że we Wrocławiu powinno być więcej firm tego typu, zrób rozeznanie i podejmij decyzję.

Powodzenia!
      • Gość: qwerty Re: System inteligentnego budynku w domu podWrocł IP: 217.237.185.* 08.08.12, 08:44
        Hejka,
        polecam stronę www.kx.org
        poczytaj, zastanów się co właściwie chcesz uzyskać dzięki instalacji i napisz
    • lerak Re: System inteligentnego budynku w domu podWrocł 24.11.12, 19:56
      Tak jak Eldi napisał, tak naprawdę funkcjonalności systemu powinieneś sobie sam zdefiniować. To od Ciebie zależy czy chcesz mieć możliwość zarządzania roletami, oświetleniem, ogrzewaniem, kontrola obecności czy jeszcze jakieś dodatkowe rzeczy. Tak naprawdę jak sobie sam coś wymyślisz, to firma montująca powinna Ci dopasować system pod Ciebie. O firmie, o której pisał Eldi, czy Cyberbudynek, też słyszałem, znajomy pracuje w biurowcu, który jest zarządzany przez ten system i podobno bardzo fajnie to wygląda. Nie ma awarii, wszystko dobrze działa, więc pewnie warto się z nimi skontaktować, zwłaszcza, że są z Wrocławia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka