Dodaj do ulubionych

Drohobycka

IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 23.11.04, 10:07
Witam,

Czy jest ktos z osiedla wybudowanego przez AS-BAU na Muchoborze Wlk.
Chetnie bym wysluchal a takze pdzielil sie opiniami dotyczacymi warunkow zycia
na tym osiedlu. Moze razem uda nam sie cos ulepszyc.
A moze ktos wie kiedy rozpocznie sie remont koncowy ul. Gagarina i kiedy
osiedle zostanie podlaczone do kanalizacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: miluńka Re: Drohobycka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 20:33
      Karpacka-ten remont mnie wku..a.Ponoć mamy XXI wiek, ale jakoś tego nie
      widać.Dzień w dzień klnę na te warunki
    • Gość: Artur Re: Drohobycka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.04, 22:31
      Witam! Jeszcze tu nie mieszkam, ale doglądam realizacji nowej inwestycji. Prace
      na ulicach osiedla się przeciągają, ale myślę że warto poczekać. O aktualne
      informacje pytaj w firmie As-Bau.
    • miralon Re: Drohobycka 24.11.04, 13:23
      Witam,
      mieszkam na tym osiedlu od pewnego czasu. Odczucia dosyć mieszane...mam jadnakże
      ciągle nadzieję, że problemy, które w tej chwili występują mają charakter
      "przejściowy" i za jakiś czas będziemy mogli o nich rozmawiać w kategoriach
      anegdoty...Dotyczy to również tego co dzieje się na ulicy Gagarina.
      A tak na marginesie...co oni tam zaczęli dzisiaj znowu wyrabiać? Wyjeżdżając do
      pracy widziałem koparkę, która próbowała coś wyrównywać...Czyżby, liczne
      ostatnio, nasze interwencje miały odnieść skutek???

Pozdrawiam
      miralon
      • Gość: Garym Re: Drohobycka IP: *.sie.siemens.at / *.siemens.at 25.11.04, 09:22
        Chyba pozgarniali troche blota i w sama pore bo dzis w nocy byl mroz i jakby
        koleiny pozamarzaly to pewnie powstalby problem z przejazdem ze wzgledu na koleiny.
        A co do wrazen to mialem na mysli na przyklad bardzo skromne wyposazenie malej
        architektury (brak zbudowy do smietnikow, lawek, malo miejsca dla dzieci) czy
        nieczynna brame wjazdowa, a takze niedokonczone ogrodzenie osiedla od strony
        polnocnej. Ostatnio AS-BAU wezwal mnie (co troche mnie zszokowalo bo powinni
        najpierw spytac sie) do podpisania zgody na przekopanie Drohobyckiej. Przy ul.
        Gagarina chca postawic jakies dodatkowe bloki i nawet nie poinformowali o tym
        mieszkancow jak to bedzie wygladalo.
        • miralon Re: Drohobycka 25.11.04, 10:25
          Ja mieszkam w tej najnowszej części osiedla... Niektóre sprawy znam więc
          bardziej z opowieści niż z własnego doświadczenia. Ogólnie mam wrażenie, że w
          tej chwili dążenie do maksymalizacji zysku przysłoniło wszelkie inne cele i na
          małą architekturę raczej nie ma co liczyć...z dosyć chyba prozaicznej przyczyny:
          nie ma miejsca na to. Pamiętam, że na naszych spotkaniach z AS-BAU temat ten był
          poruszany. Przedstawiano nawet jakieś plany budowy małych placów zabaw dla
          dzieci. Tylko, że nawet jeśli te place są planowane to dla tzw. maluchów - a
          moim zdaniem, problem będzie narastał w momencie gdy te maluchy nimi przestaną
          być (co jest przecież typowe dla "młodych osiedli"). Co może robić 12-15 latek
          mieszkający na Drohobyckiej? Chyba niewiele... choć możnaby powiedzieć z
          przekąsem, że przynajmniej nie może siedzieć na ławce i pić piwa bo w poblizu
          mojego budynku tychże zdecydowanie brak.
          Po oddaniu do użytkowania tego nowego dużego budynku zapewne zdecydowanie
          wzrosną również problemy z zaparkowaniem auta - gdyż nie każdy może sobie
          pozwolić na zakup miejsca w garażu czy miejsca "pod blokiem" za kilkanaście
          tysięcy złotych netto - a miejsc dostępnych "dla wszystkich" - chyba nie będzie
          wcale. Moim zdaniem - za kilkanaście miesięcy zaczniemy więc żyć na osiedlu na
          którym zaparkowanie auta będzie graniczyć z cudem a naszym gościom będziemy
          tłumaczyć, że to takie "eltitarne"...
          Do listy tzw. problemów dorzuciłbym jeszcze właście kwestię bramy i zamykania
          osiedla (mam nawet w umowie że jest ono chronione i zamykane)... Nie wiem
          dlaczego zrealizowanie tych zadań nie jest możliwe...

Miralon
          • Gość: Garym Re: Drohobycka IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 29.11.04, 10:48
            Nowa czesc to ta blizej biura ASBAU czy tez ten budynek w srodku osiedla?
            Co do miejsc parkingowych to u nas nikt nie przestrzega ustalonych miejsc lub
            tez parkuja na parkingu. Natomiast sprzedaz miejs parkingowych na dzialce ktora
            juz jest juz sprzedana wydaje mi sie troche dziwacznym rozwiazaniem.
            Wydaje mi sie ze budowe malej architektury pozostanie w gestii mieszkancow,
            tylko jak tu zebrac wszystkie wspolnoty zeby cos takiego zrobic.
            Z drugiej strony to dziwne ze firma ASBAU pod nosem wlasneju siedziby robi sobie
            taka antyreklame swojego "produktu". Chyba zamierzaja sprzedac jeszcze duzo
            mieszkan, a wszyscy klienci ktorzy zawitaja do biura pierwsze wrazenia o firmie
            uzyskaja na podstawie osiedla na Drohobyckiej.
            • miralon Re: Drohobycka 29.11.04, 11:40
              "Nowa część" to te trzy budynki - 2 obok biura i jeden obok budki strażnika :).
              Sądząc z tego co działo się na naszych spotkaniach z AS-BAU istnieje duża szansa
              na powstanie całkiem zgranej wspólnoty u nas - jak tylko AS-BAU upora się z
              dotrzymaniem zawartych umów - bo póki co są z tym poważne problemy (TE BUDYNKI
              NIE MAJĄ pozwolenia na użytkowanie!) i usterkami które są niebanalne -
              przynajmniej te które miałem okazję zobaczyć, gdyż "odpukać" na swoje mieszkanie
              nie narzekam.
              Nie wiem czy wiesz, że poszczególne częsci osiedla mają być od siebie
              oddzielone. Między innymi chyba ze względu na fakt, że były sprzedawane na
              innych zasadach i my np. nie mieliśmy miejsca parkingowego w cenie ale teraz
              okazuje się że miejsc dostępnych "dla wszystkich" nie będzie WCALE. Tylko kilka
              dla niepełnosprawnych, gdyż wymaga tego prawo. Niestety te podziały wpłyną
              zapewne także na małą architekturę - mam tylko nadzieję, że nie będzie tak że
              dzieci z jednej części będą wyganiane z innej, bo będą "obce" :( a że uda nam
              się zbudować jakieś porozumienie i wspólnie zadbać o otoczenie naszych domów.
              Moje zdanie o firmie AS-BAU w ciągu kilku ostatnich miesięcy uległo dużej
              zmianie - i kiedy znajomi pytają mnie o to czy kupować tam mieszkanie -
              odpowiadam "Przemyślcie to dobrze...". Oczywiście to forum nie jest chyba
              właściwym miejscem do mówienia o tym jaki to developer niedobry. Chcemy jednakże
              w najblizszym czasie pokusić się o założenie stronek o naszym osiedlu, może i
              forum mieszkańców - wszystko zależeć będzie od naszej aktywności.

Miralon

Ps. z tzw. niepotwierdzonych plotek: podobno prace realizowane przez Hydrobudowę
              zostały wstrzymane....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka