Dodaj do ulubionych

Westbud " Barwy Tęczy"

IP: *.kom / *.os1.kn.pl 27.07.06, 13:50
Witam, przymierzam się do zakupu domku na ul.Słonimskiej.Czy ktoś ma może
jakieś uwagi, opinie na temat tej firmy/ich umowy itp. ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Max Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 31.07.06, 10:58
      Wygląda ciekawie :) Również proszę o opinie.
    • violeta1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" 01.08.06, 13:30
      też się zastanawiam! Mam w związku z tym wątpliwości dotyczące uciążliwości
      fabryki Haste, niedalekiej odległości od torów kolejowych i oczywiście
      planowanej autostrady. Proszę o opinię mieszkańców okolicznego osiedla As-bau.
    • roster1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" 02.08.06, 12:54
      Witam,
      uciążliwość fabryki Haste to obecnie przede wszystkim ciagle buczenie
      wentylatorów czy innych maszyn, które jest b. słyszalne w okolicach fabryki.
      Nie do uwierzenia jest fakt budowy osiedla w jej bezpośrednim otoczeniu,
      szczególnie tego rzędu domków przy samej fabryce. Może cena przez to jest dużo
      niższa? Dalszy rząd domków jest osłonięty tym pierwszym, więc może tam problem
      nie jest tak wyraźny. Poza tym Haste oczywiście emituje sporą dawkę dymów i
      pyłu z komina. Kilka lat temu walczyli z tym problemem mieszkańcy szeregowek
      przy Słomimskiej/Postępowej; mozna sie wśród nich popytać z jakim skutkiem.
      Podobno kiedyś czarny pył osadzał się na oknach. W moim bloku na Drohobyckiej
      nie słychać żadnych dźwięków z Haste, choc nie potrafię powiedzieć, jaki
      procent pyłów osadzanych na oknach i balkonach pochodzi z komina Haste, a ile z
      okolicznych budów. Pzdrv.
      • Gość: mirek Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.europe.hp.net 04.08.06, 14:42
        ale ponoc Westbud jest w upadlosci? Czy ktos cos wie na ten temat?
        • Gość: Jago Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.08.06, 00:55
          Sprawdzałem w ich dokumentach i nic na ten temat tam nie ma (na moje oko ;))
          • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 05.08.06, 11:24
            Raczej nie jest, ale ma (miał) problemy w Niemczech:

www.budowlany.net/prasowka.php?arch=t&page=2
            Temat: Kontrole biją w polskie firmy w Niemczech
            • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 05.08.06, 11:35
              Umowa jest raczej nie do przyjęcia - przynajmniej ta wersja która miałem
              podpisywać (patrz w szczególności odsetki dla Westbudu, kary umowne od
              Westbudu, terminy wpłatnie powiązane ze stanem budowy). Ale ostatecznie
              podpisaliśmy wersję zaproponowaną przez nas z niewielkimi zmianami.
              • Gość: Jago Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.08.06, 11:42
                Grzegorz, proszę o kontakt GG 4166207
              • violeta1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" 08.08.06, 12:22
                Mam prośbę do Pana Grzegorza o przesłanie kopii umowy z poprawkami, które Pan
                wprowadził (wiol.etta@interia.pl) Podpisałam już umowę rezerwacyjną i wkrótce
                będe podpisywała umowę przedwstępną dlatego bardzo mi zależy na cenych uwagach!!
                Czy umowę przedwstepną pdpisywał Pan notarialnie?

pozdrawiam
                Wioletta
                • Gość: Jago Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 21:46
                  Witam potencjalną sąsiadkę ;)

Odnośnie umowy notrailanej to:
                  "Tylko akt notarialny

Umowę z deweloperem należy zawierać tylko w formie aktu notarialnego. Powinien
                  on w tej umowie zobowiązać się do wybudowania domu oraz do ustanowienia - po
                  zakończeniu budowy - odrębnej własności lokalu i przeniesienia tego prawa na
                  nabywcę mieszkania.

Taka umowa jest ważna pod trzema warunkami:
                  • jeśli deweloper jest właścicielem gruntu, na którym dom ma być wzniesiony,
                  • uzyskał on pozwolenie na budowę,
                  • roszczenie o ustanowienie odrębnej własności lokalu i o przeniesienie tego
                  prawa zostało ujawnione w księdze wieczystej.

Podpisanie umowy w takiej formie jest korzystne dla nabywcy mieszkania. Gdyby
                  deweloper wykonywał umowę w sposób wadliwy albo sprzeczny z jej
                  postanowieniami - nabywca może wystąpić z wnioskiem do sądu o powierzenie
                  kontynuowania budowy innemu wykonawcy na koszt właściciela gruntu.

Przy zakupie mieszkań w budowie nie należy podpisywać zwykłej umowy
                  przedwstępnej w formie pisemnej, ponieważ nie chroni ona w dostateczny sposób
                  nabywcy. Nie daje mu podstaw do żadnych roszczeń o wyodrębnienie wybranego
                  lokalu i przeniesienie własności tego lokalu na jego rzecz."

więcej tutaj: biznes.onet.pl/5,1255922,prasa.html

Pozdrawiam
                  • violeta1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" 09.08.06, 12:03
                    Dziękuję za odpowiedź!
                    Mam pytanie czy podpisał Pan / Pani już umowę z westbudę i na jaki domek (jeśli
                    mogę zapytać?) Jak już pisałam jestem na etapie dokonywania zakupu w związku z
                    czym zastanawiam się nad pewnymi zmianami w układzie ścian działowych, zmianie
                    okien. Dlatego chętnie podyskutuję z przyszłymi sąsiadami.

pozdrawiam
                    • Gość: Jago Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.08.06, 17:58
                      Witam, zarezerwowałem bliźniaka. Umowe podpiszę chyba w przyszłym tygodniu, a
                      co to zmian to pewnie jakieś będę chciał zrobić ale bez rewolucji :)
              • Gość: IKA Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 15:23
                Panie Grzegorzu,proszę o kontakt na GG 1311408
            • Gość: Jago Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.08.06, 11:36
              Z tego co wiem to mają po prostu zamrożone "trochę" pieniędzy, ale mocno
              pracują nad wyjaśnieniem tej sprawy. Generalnie firma wygląda na solidną a te
              przejściowe kłopoty nie powinny wpłynąć na ich byt. Tak na chłopski rozum to
              teraz powinno im jeszcze bardziej zależeć na szybkim i solidnym zrealizowaniu
              wszystkich inwestycji w Polsce, tak aby interes się kręcił i była "kasa" na
              dalsze funkcjonowanie i przetrzymanie tego okresu.
              • Gość: Jago Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.08.06, 23:14
                No i wszystko albo sprzedane albo rezerwacja. Ale co się dziwić jak w cenie
                mieszkania można mieć bliźniaka plus garaż i kawałek ogródka :)
                • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 26.08.06, 21:55
                  Spoko. Jak sprzedadzą wszystko z II etapu, to uruchomią sprzedarz III.
                  Rozumiem, że już po podpisaniu umowy? (jeśli tak to witam sąsiada). I etap ma
                  niestety już 6 m-cy spóźnienia
                  • Gość: violeta1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 09:06
                    Ale odsetki za nieterminowe wykonanie płacą?
                    • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.amsnet.pl 28.08.06, 17:56
                      W umowie jest taka opcja, a czy zapłacą to się okaże (jak wreszcie skończą).
                  • Gość: Tomek Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.e-wro.net.pl 28.08.06, 23:18
                    No to witam Sąsiadów :-)
                    Co do terminów to etap I miał być oddany w lipcu. Narazie nie widziałem żeby
                    ktoś tam mieszkał, chociaż domki (szeregi) wyglądają na wykończone.

-:szereg XI26:-
                    • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 10:06
                      Witam!
                      I etap w pierwotnej wersji miał być oddany do 31 kwietnia (tak mam w umowie),
                      później był termin czerwcowy, lipcowy, sierpniowy, a teraz...
                    • Gość: violeta1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 14:27
                      Witam!
                      Z tego co widze, to kupił Pan szerwg w II Etapie. Jeśli byłby Pan tak uprzejmy
                      to proszę o podanie terminów płatności i procentowej wartosci kolejnej raty.
                      Interesuje mnie również czy w cenie szeregu ma Pan schody, ocieploną bramę
                      garażową i drzwi antywłamaniowe?
                      Bo z tego co widzę to domki w pierwszym etapie były zdecydowanie lepiej
                      wyposażone.
                      Czy dokonywał pan jakiś istotnych zmian w umowie?
                      Przymierzam się do zakupu bliźniaka- w przyszłym tygodniu podpisuje umowę!
                      • Gość: tomek Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.e-wro.net.pl 30.08.06, 21:17
                        Witam!
                        > Z tego co widze, to kupił Pan szerwg w II Etapie. Jeśli byłby Pan tak
                        uprzejmy
                        > to proszę o podanie terminów płatności i procentowej wartosci kolejnej raty.
                        > Interesuje mnie również czy w cenie szeregu ma Pan schody, ocieploną bramę
                        > garażową i drzwi antywłamaniowe?
                        > Bo z tego co widzę to domki w pierwszym etapie były zdecydowanie lepiej
                        > wyposażone.
                        > Czy dokonywał pan jakiś istotnych zmian w umowie?

Witam przyszłą Sąsiadkę!
                        Terminy płatności miałem zaproponowane przez developera. Jednak umówiłem się
                        słownie na zmianę terminu pierwszej z uwagi na wydłużony okres rozpatrywania
                        wniosków kredytowych przez banik. Moja ustna umowa została dotrzymana przez
                        Westbud i bez problemu przesunołem termin pierwszej płatności - połączyłem
                        transzę pierwszą z drugą. Reszta terminów pozotała bez zmian.
                        W umowie nie wprowadzałem żadnych zmian, może tylko poprosiłem o wpisanie
                        rodzaju bramy garażowej i drzwi wejściowych oraz sprecyzowanie rodzaju drogi
                        utwardzonej. Do projektu wprowadziłem drobne poprawki dotyczące jedynie ścianek
                        diałowych. Schody wg umowy wykonuje we własnym zakresie.
                        • Gość: violeta1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:37
                          Witam!
                          I jaką brame garażową i drzwi wejściowe Pan wpisał?
                          Czy umowę przedwstępną spisywał Pan notarialnie?
                  • Gość: violeta1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:41
                    Witam!
                    I miał Pan rację wczoraj na stronie pojawiła się nowa inwestycja (wkrótce w
                    sprzedaży)przy ul. Gagarina
                    • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 13:11
                      Mam niestety złe przeczucie, że ten dom wielorodzinny powstanie w miejscu w
                      którym Westbud jeszcze nie tak dawno deklarował kolejny ciąg szeregówek. Obym
                      się mylił.
                      • Gość: violeta1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 13:44
                        Też mi się tak wydaje, sądzę jednak, że nie będzie az tak źle - podobno maja
                        zgodę na budynek do 2 kondfygnacji. Może oddzieli nas trochę od Fabryki.
                        • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:07
                          Z moich informacji (jeszcze nie pełnych) wynika, że będzie 2 budynki po 65
                          mieszkań każdy i po 3 kondygnacje. Prawdodpodobnie będą one przynależne do
                          osiedla.

PS. Fabryka mebli podobno już jest w upadłości
                          • Gość: violeta1 Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:34
                            Mnie pani z Westbusu zapewniała, że osiedle będzie ogrodzone i jak powstanie
                            nowy budynek (miał to byc szereg lub niska zabudowa wielorodzinna) to nie
                            będzie on należał do osiedla "B.T."i mam nadzieję, że się z tej obietnicy
                            wywiążą.
                  • Gość: joannna Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.as.kn.pl 08.12.06, 23:03
                    Panie Grzegorzu, proszę o kontakt 249527
                  • Gość: joannna Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.as.kn.pl 08.12.06, 23:03
                    Panie Grzegorzu, proszę o kontakt 249527
                    • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.amsnet.pl 09.12.06, 09:06
                      Postaram się skontaktować wieczorem. Teraz jadę na budowę...
                      • Gość: etap II bliźniak Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.lanet.net.pl 11.12.06, 23:17
                        Pani Joanno!
                        Czy skorzystała pani z zaproszenia na budowę? Jeśli tak to bardzo proszę o
                        wnioski i ewentualne uwagi.
                        Może ktoś wie co stało się z Panią Jolą z westbudu?
                        • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 14:09
                          Pani Jola nie pracuje już w Westbudzie od 01.12
                          • Gość: rozczarowana Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.06, 15:49
                            Witam!słyszałam bardzo niemiłe rzeczy o tym developerze. Był on między innymi
                            wykonawcą robót na ulicy Krzywoustego (sprzedawało to GEO)-kolega ma tam
                            mieszkanie. Grzyb grzybem pogania-mieszkanie ma na parterze i grzyba miał do
                            połowy sciany. Naużerał się z kierownikiem budoy -teraz sprzedaje to mieszkanie
                            bo ma dość. Ja z kolei mam niekoniecznie miłe przezycie-też byli generalnym
                            wykonawcą u mojego dewelopera-niezapłacili wielu osobom. Zatrudniają ludzi
                            conajmniej niekompetentnych -z tzw łapanki. Wiem, że trudno jest o ludzi ale
                            jakieś kryteria trezba stosować. Poza tym inni deweloperzy jakoś sobie radzą.
                            Mieli budować w Oławie-wycofali się z rozpoczetej budowy-nie chce być złym
                            prorokiem ale jeszcze ta firma mi wyjdzie bokiem.Nie chcę straszyć bo u mnie
                            też budowali-mieszkanie jest jeszcze nie oddane a już u ludzi na parterze
                            skuwają ściany bo jest grzyb. Masakra.
                            • Gość: Grzegorz Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.amsnet.pl 12.12.06, 17:46
                              Niestety to prawda i chyba obecnie standard...
                              Jeszcze nie skończone domki, a już nadają sie do remontu. Na Słonimskiej poziom
                              wód gruntowych to ok. 1 m pod powierzchnią gruntu - a Westbud nie zrobił
                              drenażu - reszta jest już łatwa do przewidzenia
                              • Gość: Barwy tęczy Re: Westbud " Barwy Tęczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 13:38
                                Uprzejmie informuję wszystkich azinteresowanych, że powstało forum osiedla
                                www.barwyteczy.fora.pl/

• Gość: anna kredyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:27
      POLECAM WSZYSTKIM DORADCE FINANSOWEGO, KTÓRY POMOŻE WAM WYBRAĆ NAJTAŃSZY KREDYT
      SPOŚRÓD NAJLEPSZYCH BANKÓW!
      EMILIA WĘGRZYN (emFinanse Grupa BRE Banku SA)
      0502-653-605
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka