Dodaj do ulubionych

Developer ma grunt na kredyt- co robić?? PILNE

IP: 217.11.140.* 10.08.06, 22:08
Właśnie czytam umowę przedwstępną i widzę zapis że developer wziął kredt na
zakup gruntu pod nieruchomośc.
Podpisać umowę, czy nie? Czy to normalna praktyka? nie znam się za bardzo, a
podpisanie jutro...
będę wdzięczna za rady
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Developer ma grunt na kredyt- co robić?? PIL IP: 62.233.144.* 11.08.06, 13:01
      ja bym nie podpisał (i nie podpisałem u dwóch deweloperów z tego powodu), ale
      powoli staje się to normą, bo rzadko który deweloper buduje bezpośrednio za
      środki jakie wpłacają mu klienci. Inna rzecz, że nie dowierzałem deweloperom, a
      dla innych nie stanowiło to specjalnej przeszkody, inwestycje zostały
      zakończone i nic sie nie stało. Ale wolałem nie ryzykować.
    • Gość: JerzyR Re: Developer ma grunt na kredyt- co robić?? PIL IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.06, 13:48
      jesli wiarygodny to nie widze problemu.
      gorzej jak nieznany (pierwsza inwestycja).

JR
    • Gość: n Re: Developer ma grunt na kredyt- co robić?? PIL IP: 217.11.140.* 11.08.06, 15:05
      To będzie 5 inwestycja dewelopera , okazało się jednak, że hipoteka na razie
      czysta i dopiero mają zamiar wziąć kredyt inwestycyjny. W umowie jest napisane,
      że przed przeniesieniem prawa własności, lokal będzie bez obciążeń. Zaryzykowałam..
      • Gość: mariusz Re: Developer ma grunt na kredyt- co robić?? PIL IP: *.getinsa.pl 11.08.06, 16:14
        jak kupicie to wtedy wezma kredyt a kase z waszych oplat przznacza na zakup
        innych dzialek
        wszystko dobrze jak im sie noga nie powinie albo wlasciciel nie okaze sie
        zlodziejem
        wtedy mozesz powiedziec ze ostatni raz widzials swoja fortune
        • Gość: Roksana Re: Developer ma grunt na kredyt- co robić?? PIL IP: *.wroclaw.mm.pl 13.08.06, 19:18
          Moim zdaniem kredyt pod inwestycje to obecnie norma-dla kupujacego to nawet
          lepiej bo wpłaca pieniądze na rachunek powierniczy banku kredytujacego danego
          developera i w dodatku nie jeden a dwa banki czuwają nad stanem robót.W takiej
          sytuacji developer ma mniejsze szanse na"zwinięcie się" bo każdy etap budowy
          kontroluje mu bank-jeżeli coś jest nie tak zaraz wstrzymuje dopływ
          gotówki;dlatego dobrze jest wpłacać na rachunek kilka transz a nie za jednym
          strzałem całą wartość nieruchomości bo w razie problemów tracimy tylko część
          naszego wkładu a nie całość.A poza tym jżeli developer ma nieuczciwe
          zamiary,albo poprostu "coś mu się nie uda" to już bez znaczenia,czy nasze
          pieniądze poszły na rachunek developera czy jego banku - mamy problem...
          • Gość: mariusz Re: Developer ma grunt na kredyt- co robić?? PIL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 23:29
            chyba niedokladnie zrozumialas temat
            tu chodzi o zakup gruntu na kredyt, nie budowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka