Dodaj do ulubionych

Odbiór techniczny a akt notarialny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 17:52
Witam

Mam pytanie odnośnie dwóch dokumentów wymienionych w tytule wątku.
Czy podpisanie aktu notarialnego jest uzależnione od wcześniejszego odbioru
technicznego mieszkania?
Mieszkanie jest już w całości zapłacone przeze mnie, jest wieć spełniony
jedyny warunek na przekazanie prawa własności, o jakim mowa w umowie
przedwstępnej (też notarialnej).
Więc wg mnie chyba powinni podpisać przekazanie własności, tyle że w
mieszkaniu nie będzie można mieszkać do momentu jego odbioru technicznego. Ale
samo mieszkanie jest moje, bo w końcu wszystko zapłaciłem. Dobrze myślę?

Rzecz rozchodzi się o to, że w protokole odbioru i dokumentach do niego
dołączonych są różne zapisy, które mi się nie podobają i uważam że powinny być
zmienione (np. brak sprecyzowanego okresu czasu usunięcia usterek, zmuszanie
do zawarcia umowy z deweloperem na refakturowanie energii elektrycznej, itd.).
Tylko że na chwilę obecną deweloper mnie trzyma w szachu - nie ma odbioru
mieszkania na ich warunkach to nie ma aktu. Faktycznie tak jest, czy możne
tylko liczą na niewiedzę klientów?
Obserwuj wątek
    • Gość: JerzyR Re: Odbiór techniczny a akt notarialny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.06, 17:55
      musi być odbiór techniczny budynku.
      Po tym deweloper występuje o ustanowienie samodzilności poszczególnych lokali (w
      tym Twojego mieszkania) - bez tego nie ma czego Ci sprzedać.
      Dopiero wtedy może przystąpić do podpisania aktów notarialnych.

JR
      • Gość: Waldi Re: Odbiór techniczny a akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 18:06
        Nie chodzi mi o odbiór techniczny całego budynku, tylko odbiór przeze mnie
        samego mieszkania.
        Część mieszkań jest już zamieszkała, lokale są samodzielne. Akt notarialny można
        podpisać w każdej chwili, tylko że chcą najpierw podpisany protokół odbioru
        mieszkania na takich warunkach jakie sobie wymyślili.
        • Gość: JerzyR Re: Odbiór techniczny a akt notarialny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.06, 20:02
          aha...
          W normalnym rynku żądałbyś usunięcia usterek lub wycofał pieniądze, ale nie mamy
          normalnego rynku.
          Ja bym podpisał odbiór (z wymienieniem usterek) i akt notarialny.
          Chyba, że budynek się rozpada i dalej gdyby deweloper nie chciał usunąć usterek
          to sprawę do sądu.

JR
          • Gość: Waldi Re: Odbiór techniczny a akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 21:16
            Ale czy bez protokołu odbioru mieszkania mogę podpisać akt notarialny?
            W końcu zapłaciłem za mieszkanie i jest ono moją własnością.

Wiem, że teoretycznie moge podpisać protokół z wymienieniem usterek, i napewno
            zrobiłbym to, gdyby nie było w nim różnych kwiatków, które są dla mnie
            niekorzystne. A chodzi mi o to, żeby nie zmuszali mnie do podpisywania
            protokołu, przez który wpuszczę się później w kanał, bo inaczej nie dostane aktu
            notarialnego.
    • Gość: gość Re: Odbiór techniczny a akt notarialny IP: *.lanet.net.pl 23.08.06, 18:39
      dokonaj wyszczególnienia usterek z terminem usunięcia i jako formę załącznika do
      aktu notarialnego lub w samym akcie ująć. To można wówczas podpisać. A w
      przypadku nie wywiązania się z ich usunięcia wystąpić na drogę sądową. Pamiętaj,
      że nie tylko mieszkanie jest twoje, ale także część wspólna jak windy, bramy
      garażowe, garaże, dachy, drzwi wejściowe, węzły cieplne i inne. Są to istotne
      sprawy na które później będziesz wydawać olbrzymie pieniądze. Powinieneś uzyskać
      na to protokoły przyjęcia i sprawności tych urządzeń a takie powinien mieć
      zarządca jeśli taki istnieje w waszej nieruchomości. Usterki w twoim mieszkaniu
      to jest kropla kosztów z całą infrastrukturą techniczną. Przemyśl dogłębnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka