Gość: mk Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 24.10.07, 15:18 Ja mimo wszysko jestem za rzeczoznawca, mysle ze to dobry pomysl, bo jesli deweloper podaje za przyczyne brak przylaczy - to wypadalo by udowodnic, ze procz tego w czasie wyznaczonym przez dewelopera odbioru - opoznienia byly o wiele szersze. I nawet gdyby byla mozliwosc doprowadzenie przylaczy to tak i tak nie oddal by mieszkan w wyznaczonym terminie. To ze deweloper wiedzial, iz droga dojazdowa bedzie robiona, to juz bedzie latwiej udowodnic. COz nalejpiej bylo by pytac u prawnikow, oni maja doswiadczenie. Nie chcialabym ze po fakcie okaze sie ze mamy za malo dowodow, i cos moglismy zrobic a nie zrobilismy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 195.145.129.* 24.10.07, 16:10 Myślę, że nie ma co na razie spekulować co ma sens a co nie tylko trzeba zasięgnąć porady specjalistów co możemy w takim wypadku w ogóle zrobić i jakie dokumenty mamy zgromadzić. To, że deweloper nie oddał mieszkań w terminie bo nie ma protokołu odbioru jest oczywiste ale najprawdopodobniej będzie próbował uchylać się od winy a my musimy dowieść, że pomijając np. instalację gazową obecny stan budowy tak czy tak nie umożliwiałby odania mieszkań w zaplanowanym terminie. Myślę, że dokumentacja będzie nam jednak w każdym wypadku potrzebna. Może nia ma co jeszcze nastawiać się tak bojowo i sądowniczo bo nie wiemy jak ustosunkuje się do tego opóźnienia i naszych żądań deweloper. Musimy najpierw opracować potrzebną dokumentację i przedstawić ją zarządowi. Może będziemy mogli liczyć na polubowne załatwienie sprawy, kto wie? Na razie sytuacja wygląda tak, że my im będziemy mogli naliczyć odsetki karne a oni nam waloryzacje, więc może warto będzie podyskutować. Proponuje wyznaczyć jakiś konkretny termin spotkania i czekam na propozycje. Kama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożena Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 20:17 Wiam Kamo!! Jak zwykle bardzo wywazone i rozsadne podejście do sprawy! Ja się do Ciebie przylączam zaproponuj miejsce i godzinę spotkania może być sobota.A może w siedzibie Ekobudu,tam obok jest przyjemna restauracja?? Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 24.10.07, 19:08 tak na marginesie to nie wszyscy maja zapis o waloryzacji, wiec ja np nie ma sie o co targowac. Ale mniejsza z tym, tak wiec prosze dac znac czy ktos sie tym zajmie na powaznie i co z tego wyniknie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jabłuszko Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.nd.e-wro.pl 24.10.07, 20:17 Witam wszystkich sąsiadów, Cieszy mnie, że jest nas więcej i że jesteście gotowi wspólnie podjąć odpowiednie kroki. Jestem cały czas na miejscu więc też po części mogłabym wspomóć Kamę. Też jestem zdania, że sąd to ostateczność ale formalne, gachowe i pisemene załatwianie sprawy z deweleoperem jest w tej sytuacj koniecznością. Kama, czy jest możliwość abyśmy spotakli się z Tobą i z twoim znajmomym architektem/prawnikiem w tym samym czasie? Z tego co pisałaś to chyba kolega architeket byłby wystarczająco zaznajomiony z prawem budowalnym aby móc nam doradzić czego/kogo potrzebujemy?Każdy z nas ma różne znajmości i doświadczenia (ewntualne koszty byłyby minimalne)a przy okazji każdy miałby okazję dowiedzieć się na czym stoimy... Proponuję sobotę, godzinę 16 w zacisznym klubie "7 kotów" ul. św. Mikołaja 8/11 (koło Sofitelu, dawnego hotelu Dorint), co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożena Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 20:19 No ta Kama ma teraz wybór. Czekamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożena Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 20:41 Oczywście przeliterowalo mi się; nie ta Kama tylko to Kama ma teraz wybór.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 195.145.129.* 25.10.07, 09:04 Witam, Jeżeli nie byłoby to problemem dla innych to wolałabym się spotkać w niedzielę, o dowolnej godzinie. Wracam do kraju z dość długiego szkolenia dopiero w piątek późnym wieczorem i w sobotę muszę załatwić parę spraw. Poza tym chciałabym zanim się spotkamy zasięgnąć już jakiś informacji prawno-bodowlanych. Co do miejsca spotkania do też wolałabym rynek niż Mińską. Lokal "7 kotów" jest ok. Może być godz. 16 chyba, że ktoś wolałby wcześniej lub później, mi jest obojętne. Pozdrawiam. Kama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsi Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.eranet.pl 25.10.07, 18:27 W niedzielę niestety ja już wyjeżdżam, a bardzo mi zleży żeby się spotkać. Może jednak w sobotę może być nawet późniejsza godzina, jeśli Kama nie może wcześcniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jabłuszko Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.nd.e-wro.pl 25.10.07, 19:24 Więc może sobota godzina 19? Mam nadzieję, że będzie jak najwięcej naszych sąsiadów. Kama proszę daj znać, czy uda Ci się przyjść ze znajmomym? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożena Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 22:30 Ja się dostosuję.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 26.10.07, 09:24 mi również pasowałaby raczej sobota wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 195.145.129.* 26.10.07, 10:52 Witam, Ok, to niech będzie sobota o 19, lokal "7 kotów". Postaram się jakoś przyjść. Myślę, że nie uda mi się od razy ściągnąć tego architekta i prawnika ale postaram się z nimi zdzwonić. Jak już coś ustalimy to możemy zawsze umówić się z nimi w tygodniu na jakiś termin w ich biurach. Niech każdy postara się zasięgnąć jak najwięcej informacji na ten tamat albo przynajmniej poczytać coś w internecie. Pozdrawiam. Kama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jabłuszko Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.07, 18:35 Cieszę się, że jesteśmy umówieni. Pewnie będzie tam trochę ludzi o tej porze, a że się nie znamy to fajnie by było aby każdy powiadomił Panie za barem, że szuka stolika Ekobudu. Gdyby ktoś tego stolika nie znalazł, znaczy że jest pierwszy i przekazuje info do baru:) Do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawko Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.intec.pl 29.10.07, 09:05 szanowni sasiedzi, byłem wczoraj na budowie, i wrazenia nasuwaja mi sie następujące: rzeczywiście tempo prac jakby sie zwiekszyło, od strony potoczku pierwsze dwa budynki maja juz elewacje, w środku w tych budynkach wykonane ścianki działowe wykonano, instalacje wszelakie również. Także mysle ze nie jest tak źle i jest duze prawdopodobieństwo, że budynki zostaną wybudowane!!! a to jest chyba najważniejsze, wewnątrz zaczynają również tynkowanie, klatki schodowe w 1 budynku juz otynkowane!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 02.11.07, 12:32 witam. Mam pytanie czy doszlo do tego spotkania? Jesli tak to jakie ustalenia wyszly ze spotkania? Jakies nowe info? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 03.11.07, 11:26 Te wszystkie posty to jak wypowiedzi mieszkańców z pewnego dobrego polskiego serialu..... Alternatywy 4:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 192.194.85.* 04.11.07, 10:25 czyzby Jozeek to Jozef Korsak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadowski Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 11:33 Też jestem ciekaw wyniku tego zlotu. Mi nie udało się przybyć na spotkanie. A teraz cisza w eterze. Ciekawe czy się nie odbyło, czy może efekty są objęte klauzulą tajności. Wieści z budowy: za wszelką cenę deweloper stara się uzyskać dostęp do funduszy z rachunku powierniczego dopłacając za pracę (dokończenie jakiegoś etapu) nawet w niedzielę. Jakieś straty na nietrafionych zakupach materiałów budowlanych (nieschnące tynki). Obecny wykonawca główny tak samo marny jak poprzedni (słabe tempo i nielogiczne zmiany w technologii budowy). Rachunek powierniczy dobrodziejstwem pierwotnie (dla kupujących) teraz może dobić dewelopera z opóźnieniami... Czy taka wizja czasem już na forum pojawiła się wcześniej? "Apartamenty Kasina zasługują na cud" Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.panoulu.net 04.11.07, 16:15 z tego co wiem spotkanie sie odbylo, konsultacje ze specjalistami sa w toku. podaj maila, zapewne osoby odpowiedzialne podesla Ci opis aktualnej sytuacji. co do budowy - na grupie sa zdjecia z 29 pazdziernika (groups.google.pl/group/kasina/files?&sort=date)- z tego co widac to niewiele sie ruszylo. jakos wszyscy inni deweloperzy zaczynajacy budowe pozniej niz Ekobud sa duzo do przodu. naprawde ten nasz developer musi byc wyjatkowo nieudolny. zreszta wystarczy spojzec na tresc pisma, ktore otrzymalismy - napisane jest tak, gdyby uwazal nas za idiotow. wiec moze to i cud, ze jednak cos sie dzieje na tej budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 04.11.07, 18:06 Pomyliłem się! Alternatywy 4 przy Was to NIC!!! Spirala nakręcania rozkręca się!Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzik Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.wroclaw.mm.pl 04.11.07, 18:33 joziiiio wybierz sobie innych sasiadow bedziesz mial dwa problemy z glowy - sasiadow i developera ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakson Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.nd.e-wro.pl 04.11.07, 22:55 i od alternatyw też sie odpindol !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 05.11.07, 09:23 witam ponowie. Poprosilabym informacje na mail bert2004@interia.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 08.11.07, 11:26 co tam na budowie? ktos przejezdzal w okloicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.cofund.org.pl 09.11.07, 11:24 polecam jak ktos chce dorobić sobie www.otwieramy.pl/?p=135624 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.bermudy.net 11.11.07, 21:16 polecam jak ktoś chce dorobić sobie www.otwieramy.pl/?p=141901 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.bermudy.net 11.11.07, 21:17 polecam jak ktoś chce sobie dorobić www.otwieramy.pl/?p=141901 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadowski Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 14:31 Byłem dzisiaj na Zagony spojrzeć co się dzieje. Widziałem kursujące ciężarówki jeżdżące przez błota budowy (stąd syf na Zagony i na Mińskiej). Nie wpadli na pomysł położenia na dojeździe płyt betonowych (mogli pożyczyć te po budowie estakady na Klecińskiej). Okna chyba wszystkie są i zamknięte. Wstawili drzwi wejściowe do bram ale podejść brak. Dużo piasku zwieźli i kostki brukowej. Do środka budynku nie zaglądałem. Odpowiedz Link Zgłoś
a.os autostradowa obwodnica wroclawia 26.11.07, 11:34 zmiana tematu, ale tez wazna dla nas rzecz: muchoborwielki.wroclaw.pl/forum/viewtopic.php?t=101 czyli jednak oprocz ekranow bedzie tez wpuszczenie jezdni w lekkie wglebienie. tak wiec powinno byc ciszej, a dodatkowo dzwiek z lotniska tez bedzie dzieki temu tlumiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: jakie wieści? IP: *.e-wro.net.pl 11.12.07, 20:04 wiesci nijakie, jak zawsze. z zewnatrz nic sie nie zmienilo, sciany jak staly nieotynkowane tak stoja dalej. ktos wspominal o kostce brukowej - owszem, ale jest ona ukladana na terenie Milartu, a nie EKobudu. jedyna nowosc to pojawila sie firma ochroniarska z szyldem i prawdziwym dozorca, ktory nie wpuszcza na teren budowy (jak stwierdzil sam straznik - "dziadkow juz nie ma"). slowem - termin kwietniowy znika za mgla. swoja droga nie powinno nas az tak martwic - jak ceny mieszkan zaczna leciec w dol jeszcze bardziej to wymowimy podpisane umowy i kupimy sobie taniej prawdziwe, wybudowane mieszkania. moze nawet nic nie stracimy na rozwiazaniu umowy, bo udowodnimy, ze wina lezy po stronie Ekobudu, ktory wyraznie ma problemy z prowadzeniem inwestycji. glowy do gory :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadowski Re: jakie wieści? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 21:35 byłem pooglądać na budowie. Z tą firmą ochroniarską to jakaś lipa. Jak pada deszcz to chrapią w środku budki. Błoto na budowie było upiorne. Zasypują piaskiem wykopy dookoła zaizolowanych ścian fundamentów. W pierwszym bloku od Zagony położona nie całkiem instalacja elektryczna, wod.-kan. i tel./tv. - czeka na uzupełnienie styropianem i zalewanie posadzki. W dalszych budynkach w środku prawie otynkowane i są posadzki ale nie wszędzie. Pomieszczenia kotłowni nadal puste. W garażach częściowo podwieszono kanały wentylacyjne (będzie nisko...). W bramach drzwi ale brakuje do nich dojścia. Chyba potrzebne nam obiektywne potwierdzenie stanu zaawansowania budowy na dzień dzisiejszy celem odzyskania w przyszłości % od wpłaconych pieniędzy zgodnie z umowami. Porobiłem fotki także ogólne ale z nich nic nie wynika więcej niż dotychczas było widać. Przed naszymi oknami w oddali od strony lotniska pięknie wyrósł jakiś zakład(?). Widok prawie skończonej budowy Milartu obok mocno frustruje... Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: jakie wieści? 13.12.07, 09:42 jak macie jakies zdjecia to wklejcie je na nasze forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: jakie wieści? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 18:06 Nieoczekiwana zmiana tematu. Na równoległym forum budowy Milart-Mińska właśnie ustalają na przyszły tydzień odbiory mieszkań. Czy chodzi o inną budowę niż ta obok Ekobudu? Czy możliwy jest odbiór mieszkania bez przyłącza gazowego dla całej budowy? Jeśli może to ktoś logicznie wytłumaczyć to proszę o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkicek Re: jakie wieści? IP: *.lanet.net.pl 15.12.07, 19:21 Nie chodzi o inna budowe tylko wlasnie o ta obok Waszej Pozdrawiam Klient Milarta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: jakie wieści? IP: *.as.kn.pl 16.12.07, 13:09 ale tam nie ma problemu z przyłączem gazowym. w ekobudzie też nie ma. a w każdym razie nie ma z winy gazowni. polecam kontakt z gazownią :) Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: jakie wieści? 22.12.07, 10:02 na budowie praca trwa. nie sa to moze jakies spektakularne dziela, niemniej jednak od frontu budynki sa oblozone folia izolacyjna i obsypane piaskiem do poziomu drzwi. wczoraj konczyli izolowac w ten sposob bok od strony zagony. w srodku nie bylem, ochrona nie wpuscila, ale węże do tynkowania byly powsadzane w klatke pierwsza od zagony, wiec pozejzewam, ze tynkowali cos tam jeszcze w srodku. tak wiec bedac mimo wszystko dobrej mysli, swiat spokojnych i nadziejnych zycze i tuszę, że termin marcowo/kwietniowy realny jednak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadowski Re: jakie wieści? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 11:41 Jednak w Milarcie mają problem z przyłączem gazowym. Wprawdzie wyznaczyli już odbiory mieszkań ale grzać mają podobno dopiero w połowie lutego. Czy to prawdziwy termin zakończenia problemu z przyłączem gazowym nie wiem. Przyszli mieszkańcy Milartu martwią się możliwością powstania grzyba w nieogrzewanych pomieszczeniach. Serdeczne życzenia szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia wszystkim przyszłym sąsiadom Zagony. Wytrwałości, rozsądku, szybkiego doczekania mieszkania oraz pieniędzy na spłaty zadłużenia też życzę. Sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: jakie wieści? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 14:12 A kto Ci powiedział, że Milart ma problemy z przyłączem gazowym. Jestem jedną z osób odbierających mieszkanie od Milarta i nie dziwi mnie brak możliwości uruchomienia ogrzewania w mieszkaniach ponieważ trzeba najpierw podpisać umowę z gazownią i zamontować indywidualne liczniki gazowe. Od pracowników budowy dowiedziałem się wręcz czegoś innego a mianowicie, że to Wasza budowa ma problem z przyłączem gazowym a nie obie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: jakie wieści? 07.01.08, 10:58 ktos byl ostatnio na budowie? podobno zakonczono tynkowanie i podlogi juz sa lane. ktos to weryfikowal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: jakie wieści? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 09:34 Byłam wczoraj po południu na budowie (ok. 16.45). Akurat ekipa zbierała się do domu. Zagadnęłam jednego z pracowników i zapytałam o stan robót. Nadal wylewają posdzki w ostatnim budynku (klatki 8-9) ale mają podobno skończyć wszystko do 27.01 (choć nie mam pojęcia jak chcą to w tym tempie osiągnąć). Inna ekipa podobno cały czas tynkuje ściany wewnątrz budynków. Z zewnątrz niewiele się na moje oko zmieniło. Według faceta na wykończenie budynków potrzeba tak przy dobrych wiatrach ze 4 miesiące (nie uwzględniając żadnych przestoji zimowych) a na wykończenie całości z pół roku. Ja też myślę, że patrząc obiektywnie termin 30.04 jest raczej nierealny. Nie siejąc sądzę, że możemy przygotowywać się na nowy termin oddania tak gdzieś na 30.06. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotiki Re: jakie wieści? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.08, 10:37 nie tynkują i nie będa tynkować z zewnątrz ze względu na różne temperatury (raz + raz -) co by nie odpadło za jakiś czas, mają wpuszczać do mieszkań koło marca (tak twierdzą) w kolejności od małych budynków do największego. Na budowie jest (już) trzeci kierownik budowy ( do trzech razy sztuka). Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: jakie wieści? IP: *.nsn-inter.net 10.01.08, 15:50 w mieszkaniach tynkuja juz w pierwszym (najwiekszym) budynku. jesli ktos robil zmiany w ukldzie instalacji elektrycnych i grzewczych to radze wybrac sie na budowe i sprwdzic jak sa one wykonane. w moim mieszkaniu sa zrobione niezgodnie z umowa. sprawe zglosilem do biura, ale i tak w mieszkaniu polozono tynki. co do kierownika budowy to strasznie zabiegany i roztargniony starszy pan. po krotkiej rozmowie z nim i obserwacji jego paru rozmow z podwykonawcami nie dziwie sie, ze wszystko im idzie nie tak jak powinno. jesli te budynki nam sie nie zawala na glowy to bedzie dobrze ;) widzialem tez, ze pojawila sie wreszcie ekipa do dokonczenia dachu! sukces! Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: jakie wieści? 11.01.08, 10:35 piszesz, ze nie dziwisz sie ze wszystko im, idzie nie tak jak powinno. ale co konkretnie masz na mysli? ja uwazam, ze do tej pory wszystko postawione jest nei najgorzej. owszem, nieco martwi mnie tynkowanie w zimie, ale jesli nie ma na dworze mrozow ponizej 10 stopni to tez nie tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: jakie wieści? 11.01.08, 10:46 a tak poza tym to co zostalo jeszcze do zrobienia na budowie: BUDYNKI dokonczyć: - tynki na scianach i sufitach - podlogi wykonać: - montaż kaloryferów - montaż drzwi wejściowych - kafle w ciagach komunikacyjnych - oświetlenie w ciągach komunikacyjnych - barierki na schodach - izolacja tarasów - wykonanie tarasów - garaże + bramy - elewacja - tynki + wykończenie - kotłownia OTOCZENIE - ulica - wjazd do garaży - przyłącze gazowe i wod.kan. nie ma tego aż tak dużo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: jakie wieści? IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.08, 10:54 O lubie optymistow a nie tylko marudzic i marudzic Mam nadzieje ze bedziemy sasiadami :) Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: jakie wieści? 11.01.08, 11:55 moge kontynuowac :) dluzszy czas wykonczenia, to dluzszy czas "postoju" budynku bez zamieszkiwania go. w kazdym podreczniku budownictwa pisza, ze budynek po postawieniu, powinien sie "przemrozic". ponadto kazdy budynek po postawieniu nieco siada i pracuje. fundamenty, cegly i dach musza sie ulozyc. jesli swiezo polzy sie na tym tynk, to on zaczyna pekac. jesli calosc nieco postoi to zminimalizuje sie pozniejsze pekanie scian, ewentualnie w momencie wprowadzania sie do budynku bedzie juz widac ze tu czy tam jest cos nei halo i natychmiast to zareklamowac. czyli jak sie nie patrzec - same plusy ;) no moze poza jednym wielkim minusem ze wielkanoc znow bedzie przy ognisku na wciaz betonowym tarasie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: jakie wieści? IP: *.e-wro.net.pl 12.01.08, 11:21 co mam na mysli? to, ze od pol roku dach stal niedokonczony (a nawet czesc byla demntowana), ze CIAGLE woda sie leje do garazy i sciany tam sa non-stop mokre, ze w mieszkaniach instalacje sa wykonywane niezgodnie z projektami, ze stropy sa krzywe, ze ciagle maja opoznienia. na budowie ekipy, lacznie z kierownikiem, zmieniaja sie czesciej niz pogoda. w takich warunkach, nawet jesli gdzies byly jakies niedociagniecia, to kolejne ekipy juz o nich nie beda wiedzialy. Ta cala bydowa to zbieranina przypadkowych ludzi, zgranie ich pracy jest nie niemozliwe (wszystkie ekipy sa niezalezne, wszystkim sie spieszy), co powoduje, ze jedni poprwiaja (i beda poprawiac) po drugich. Wymieniasz liste rzeczy, ktore pozostaly do zrobienia. Zrob taka sama liste prac, ktore juz zostaly wykonane. mysle, ze jest ona krotsza ;) Tez mam nadzieje, ze wszystko sie dobrze skonczy. Jednak to nie zmienia faktu, ze ta budowa przypomina poligon doswiadczalny. Taka jest prawda - Ekobud za nasze pieniadze uczy sie prowadzic budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotiki Re: jakie wieści? IP: *.e-wro.net.pl 12.01.08, 14:22 przecież było wiadomo, że to ich pierwsza budowa. Wcale się z tym nie kryli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: jakie wieści? IP: *.e-wro.net.pl 13.01.08, 10:35 co innego pierwsza budowa nowej firmy, ktorej pracownicy wiedza co robia. a w przypadku Ekobudu mam wrazenie, ze wszyscy dopiero sie ucza. jesli ktos bierze sie za budowe, a potem opowiada, ze jest zaskoczony tym, ze mu remontuja droge obok, to znaczy, ze jest kompletnym dyletantem w sprawach budownictwa. takie podejscie powinno byc scigane z urzedu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jakie wieści? IP: *.bermudy.net 14.01.08, 00:21 Tu kolega ma rację. Jest więcej powodów do zmartwień niż do radości. Nie wiem skąd co niektórzy mają tyle optymizmu? Organizacja tej budowy to jedna wielka porażka. Non stop zmieniające się ekipy budowlane, brak profesjonalizmu pracowników, półroczne opóźnienie, brak koordynacji i nadzoru od strony Ekobudu, itp. o niczym dobrym raczej nie świadczą. Sam fakt, że budowa, króra trwa krótko ponad rok ma już 3 kierownika z rzędu to poważny problem. Przecież każdy następny nie ma pojęcia jak i co na tej budowie było wcześniej robione. Taki projekt to łańcuch ściśle powiązanych i zależnych od siebie faz wymagających perfekcyjnej koordynacji a tej niestety w tej firmie brakuje. Jakie mogą być tego efekty można sobie tylko wyobrażać. Już słychać, że źle położyli instalacje, że robią niektóre rzeczy od końca, że wylewają posadzki a potem kują i poprawiają instalację grzewczą, itp. Samo opóźnienie jest tragiczne. Inni deweloperzy oddają co najwyżej 3-4 miesiące po terminie a u nas już jest pół roku i zapowiada się więcej. Ja niestety nie mam powodów do radości ale podziwiam innych za optymizm :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: jakie wieści? IP: *.nd.e-wro.pl 16.01.08, 23:45 Postępy na budowie w porównaniu z napiętą sytuacją w zarządzie a kończywszy na kompletnej ingormancji nowych mieszkanców, to również zupełnie inna i bardzo nieprzyjmena historia. Ci z was, którzy nie mają umów w formie aktu notarialnego propnuje jak najszybszy kontakt z biurem i uważne wczytanie się w treść umowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert Re: jakie wieści? IP: *.ukonline.co.uk 16.01.08, 23:53 A MOZE JAKIES KONKRETY? I CO TO ZA KLOPOTY Z ZARZADEM? MAM UMOWE W FORMIE AKTU, ALE CO NIE ZMIENIA FAKTU ZE CHCIALABYM MIESZKANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: jakie wieści? 17.01.08, 11:27 we wrocławiu w terminie to tylko chyba dachbud oddaje :) albo era ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: jakie wieści? 19.01.08, 13:40 Fajna atmosfera na tym forum! Jedni drugich wkręcają, pisząc o czymś o czym chyba do końca nie mają pojęcia! Jeżeli robią to sobie przyszli sąsiedzi to ja nie chcę z takimi mieszkać! A co do Milartu, to fakt oddali wcześniej niż nasz ddeweloper, ale podobnież (informacja ze słyszenia) nowi mieszkańcy mają problemy z mieszkaniami! Dzisiaj będę na budowie to napiszę coś więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: jakie wieści? IP: *.lanet.net.pl 19.01.08, 15:36 A to ciekawe jakie problemy. Jestem nabywcą mieszkania od Milarta i nie mam żadnych problemów. Od kilku dni trwa remont w moim mieszkaniu i dla Waszej wiadomości jest w nim gaz, ogrzewanie, woda, prąd i wszystko co do szcześcia jest potrzebne więc nie wiem po co to ciągłe usprawiedliwianie swojego dewelopera rzekomymi problemami obu inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekko Re: jakie wieści? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.08, 09:30 Masz chyba za dużo wolnego czasu, że tu zaglądasz Idź lepiej sprawdź czy ci prosto podłogę kładą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: jakie wieści? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 16:34 "aa" jest raczej pracownikiem Milarta a nie mieszkańcem jego budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: jakie wieści? 20.01.08, 22:35 Nie usprawiedliwiam "swojego" dewelopera! Jak pisałem, informację, że z mieszkaniami M. są problemy mam ze słyszenia - wiem też że nie wszyscy je mają! Jakie są te problemy to nie wnikam, bo co mnie to obchodzi! O co chodzi z tym gazem, że się tak chwalicie, że macie to nie wiem! Z tego co wiem to nasze budynki też będą miały te wszystkie niezbędne do życia media:-) A jak ktoś tu już pisał, budynki postoją, siądą i mam nadzieję, że pęknięć później nie będzie (choć to chyba niemożliwe:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotiki Re: jakie wieści? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.08, 12:07 Kierownik stwierdził, że jak dotrzyma terinu zakończenia to dostanie premię.Oby nie chciał go dotrzymać za wszelką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala pismo IP: *.crowley.pl 05.02.08, 14:57 czy wy tez dostaliscie pisma dotyczace akceptaji terminu odbioru? a tak w ogole cos nowego na budowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert2004 Re: pismo IP: *.ukonline.co.uk 07.02.08, 14:07 ja jeszcze nie dostalam, a jaki nowy termin proponuje nasz deweloper? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Re: pismo IP: *.as.kn.pl 10.02.08, 11:15 30 kwietnia. a na budowie, wewnątrz już prawie wszędzie są podłogi i tynki na ścianach. sufity też gotowe. kierownik mówi, że niebawem będą drzwi wejściowe do mieszkań - porta. na zewnąrz kładą wodę i zaczynają kanalizację. trzeba jeszcze zabezpieczyc fundamenty/gaze od strony rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: pismo 10.02.08, 12:52 Zgadza się, ja też byłem ostatnio na budowie. Pracę kończą tynkarze, posadzki w mieszkaniach też mają być niedługo skończone (nie ma tylko w budynku A) będą robić od poniedziałku posadzki w garażach. Wodę i kanalizację też widziałem, że robią. Tak więc prace trwają i posuwają się ku końcowi. Termin 30.04 jest więc realny - może parę dni spóźnienia na drobiazgi.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: pismo 10.02.08, 12:56 Witam potwierdzam, też byłem na budowie (w sobotę). Pracę kończą tynkarze i posadzki w mieszkaniach (tylko w budynku A nie ma). Od pon mają zacząć robić posadzki w garażach. Brakuje drzwi w mieszkaniach. Kanalizację i wodę też robią. Z zewnątrz wygląda to gorzej ale w środku jest optymistycznie. Termin 30.04 powinien być dotrzymany może ewentulanie parędni spóźnienia na jakieś drobnostki. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 11.02.08, 22:24 to milo sie czyta , ze cos sie dzieje. a czy da sie oszacowac jakosc wykonania? Zeby te sufity na glowe sie nam nie posypaly :) Odpowiedz Link Zgłoś
otu85 Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 23.02.08, 16:13 ...może trochę zamieszam w rozwijającym sie temacie. W styczniu odbierałam mieszkanie dla teściowej u innego developera. Już wiem, że bez pomocy fachowca z wiedzą o zasadach sztuki budowlanej nie powinno się tego robić. Polecam inżyniera Pana Sławka 601641550.Też mi polecono. Zapłaciłam 250zł za pomoc w protokolarnym odbiorze mieszkania (jak potrzeba wystawia fakturę). Zaoszczędziłam parę tysięcy złotych. Nie była bym w stanie wraz z mężem wyłapać wszystkich istotnych usterek. Pozdrawiam miłośników własnych m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kdh Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.e-wro.net.pl 26.02.08, 01:32 ciekawa reklama panie Sławku, ale żeby tak podszywać się pod jakąś panią? - wypadałoby napisać, że się reklamujemy, szczególnie gdy robimy to w każdym wątku na forum, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jigsaw Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.nd.e-wro.pl 26.02.08, 22:26 To jest właśnie Pan Sławek z programu "Usterka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.um.wroc.pl 10.03.08, 09:33 No i wygląda na to, że z terminem kwietniowym to my się możemy pożegnać. Tam się nic nie dzieje. Domy ciągle nie otynkowane, zamiast drogi "cammel trophy", o tym co w środku to nawet nie wspominam. a gdzie tarasy? gdzie wykończenia? gdzie odbiory techniczne? w tym tempie pracy to może za pół roku uda im się skończyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoncaNieWidac Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 193.0.242.* 10.03.08, 10:09 A ja mam nadzieję, że kidyś skonczą...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.crowley.pl 10.03.08, 10:19 tylko kiedy skoncza? optymistycznie w czerwcu, pesymisy=tycznie w pazdzierniku. nie rozumiem czemu sie nic nie dzieje. juz nie ma takiego boomu. tzreba po prostu wziasc dobra ekipe i juz.. a tu jak nic to nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.nsn-inter.net 10.03.08, 17:41 ktos wspominal, ze Ekobud nadal nie placi podwykonawcom i jzu nikt nie chce dla nich pracowac, wiec dlatego robota stoi. tak wiec mozemy sie nigdy nie doczekac ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.03.08, 19:28 Mam nadzieje ze to jakies pogłoski .... ze nie placa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piki Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.as.kn.pl 10.03.08, 23:50 robia nas w wała i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawko Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.intec.pl 11.03.08, 12:01 chyba trzeba poważnie zastanowić się nad rozwiązaniem umowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.08, 12:42 co jest aż tak źle ????? Ktoś ma jakieś potwierdzone informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kdh Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.e-wro.net.pl 11.03.08, 14:03 mam prośbę - nie nakręcajcie się dodatkowo, macie sprawdzone informacje (powtórzę jeszcze raz - SPRAWDZONE, najlepiej ze źródłem) - chętnie przeczytam i sam dodatkowo zweryfikuję, jeśli będę miał jak, ale informacje typu "ktoś wspominał..." - kto, gdzie, jak? - może jakieś konkrety? Jest opóźnienie, to każdy wie, sam jestem tym zmęczony, ale podbijania atmosfery dla samego pokazania, że coś się wie nie potrzeba nikomu. Co wiem ja - nie udało się wejść, rzeczywiście tłustawy ochraniarz pilnuje i nie wpuszcza, podobno można wejść jeśli jest kierownik budowy - więc trzeba na niego popolować. Patrzyliśmy nieco z zewnątrz, w zeszłym tygodniu działo się dość dużo, samochodów stało parę, ludzi też kreciło się dość dużo, jak na standardy ekobudu powiedziałbym wręcz, że ruch był gigantyczny. ;) Pani twierdzi, ze kończą wnętrza, ile w tym prawdy napiszę gdy w końcu uda się tam wejść. Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 11.03.08, 14:42 ja byłem tam ostatnio. kanalizacja wygląda na położoną, podobnie jak i woda. klatki w większości są już otynkowane, podobnie wygląda sprawa kotłowni i posadzki w garażach. ciągle w niebycie pozostają ciągi komunikacyjne w budynkach, elewacje, tarasy, wjazdy do garaży i ulica przed budynkiem. nie wiem jak sprawa wygląda w mieszkaniach, nie wiem jak sprawa wygląda z przyłączami. no roboty sporo, a tu trzeba jeszcze odbiory przeprowadzić po wykonaniu. jeśli uda im się skończyć to do końca kwietnia, to się mocno zdziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 11.03.08, 22:30 byłem u siebie w mieszkaniu - wieszają grzejniki parapety i wykańczają tzw. szachty. dzrzwi wejsciowe też są. Chyba nie jest tak najgorzej. Racja, nie wiem kto tą atmosferę tak nakręca i po co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WidacKoniec Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 193.0.242.* 12.03.08, 09:30 No to teraz kręćmy w drugą stronę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawko Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.intec.pl 12.03.08, 13:38 dzisiaj przejeżdżając obok zauważyłem rusztowanie w 1 budynku - chyba będą ocieplać i tynkować Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 13.03.08, 11:42 na ocieplanie to raczej nei licz, bo tego projekt nie przewiduje :) Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 19.03.08, 14:23 kanalizację deszczową nam kładą. garaże już mają posadzki. rusztowania są na budynku pierwszym [od ulicy to będzie ostatni]. widziałem też panów przy studenkach telekomunikacyjnych. nie wiem czy wszędzie, ale niektórzy mają też drzwi wejściowe. całkiem fajne, ponoć PORTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.03.08, 09:12 Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych wszystkim SĄSIADOM życzy sąsiadka Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek prace na budowie 29.03.08, 08:38 Witam wszystkich, byłem wczoraj na budowie. Rozpoczęło sie montowanie balustrad na balkonach i poręczy wewnątrz klatek. Jeżeli będzie pogoda od poniedziałku rozpoczyna się tynkowanie budynków. W mieszkaniach są już dzrzwi (nie we wszystkich budynkach). Widziałem jak przyjechały kaloryfery. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert Re: prace na budowie IP: *.ukonline.co.uk 29.03.08, 15:03 a ma ktos moze jakies nowesz zdjecia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotiki Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.e-wro.net.pl 14.04.08, 20:40 na 30 kwietnia też nie dadzą rady (nie zrobione klatki schodowe i brak podłączenia prądu)- ale wiosnę za to mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 16.04.08, 13:43 no to mamy pogode w sam raz na droge i elewacje hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DwaBraty Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 193.0.242.* 21.04.08, 10:18 Hmmm... tak mi wpadlo do glowy po wczorajszych odwiedzinach na budowie czy 30.04 to termin w 2008 czy 2009? Ktos zwrocil na to uwage? ;-). Ja oceniam ze po wakacjach (we wrzesniu zakonczą ale nie wczesniej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 22.04.08, 11:50 hm ktory to juz termin proponowany przez dewelopera, tylko czekac, az na koniec miesiąca dostaniemy kolejną datę? Coz, a ciekawe jak będzie z jakością naszych mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
nikivat Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 22.04.08, 12:01 Jestem po wstępnych rozmowach z jedną z wrocławskich kancelarii adwokackich. Powiedzieli że deweloper nie ma prawa oddawać mieszkań w takim stanie jak to jest planowane. Powiedzieli też, że w starciu w sądzie nie mają dużych szans na obronienie się przed całkiem sporym odszkodowaniem tym bardziej, że to już drugi termin odbioru a materiały zastosowane przy budowie nie odpowiadają temu co zostało zapisane w umowie. Dlatego radzę wszystkim - dobrze sprawdzić mieszkanie pod kątem tego co było obiecane a tego co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.e-wro.net.pl 22.04.08, 20:39 mozesz napisac o tore materialy chodzi konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiad Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 193.0.242.* 28.04.08, 09:59 No i co z tymi naszymi mieszkaniami? Odbieramy pojutrze? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 28.04.08, 13:22 dopiero pojutrze? ja juz tam od pol roku mieszkam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.08, 17:02 Ciesze sie ze moich sasiadow chociaz poczucie humoru nie opuszcza....:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 28.04.08, 17:33 tak właściwie to deweloper chociaż jakieś pismo by przysłał o kolejnym terminie, hm ciekawe na kiedy będzie kolejne podejście. Byl ktoś na dniach na budowie, czy wogóle się coś tam dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotiki Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.08, 14:07 Coś się dzieje. Często przejeżdżam - tynkują budynki, co wewnątrz to deweloper raczy wiedzieć. Dzwoniliśmy do pani starają się na 30 maja tylko nie sprecyzowano roku. Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 29.04.08, 14:36 jak tak dalej pójdzie, to w chwili oddania te budynki będą już nadawały się do remontu... choć z drugiej strony, w zabytku fajnie się mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 10.05.08, 11:53 Przejeżdżałem dzisiaj koło budowy. Budynek ostatni od Zagonyprawie jest skończony - otynkowany. Robią drogę i tynkują pozostałe budynki - może koniec maja oddadzą!pozdrawienia dla all:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 18:36 A ja dzisiaj byłem na budowie. Ostatni budynek faktycznie jest prawie skończony, blisko oddania. Tarasy parteru od strony Kasiny są w fatalnym stanie - miejscami zapadają się wylewki i kruszą a także w niektórych miejscach po prostu rusza się wszystko pod naciskiem idącego człowieka. Źle to wróży garażującym poniżej i ogólnej ochronie przeciwwilgociowej. Jeśli spojrzycie na plany zagospodarowania przestrzennego to na podłużnej działce nr 57/3 graniczącej z Milartem i Ekobudem będzie powstawała kolejna deweloperska budowa - może wiecie czyja? Problem dla nas jest taki, że dojazd na powstającą budowę (ciężki sprzęt) i późniejszą komunikację jest najlepszy od strony Milartu i odnogi Mińskiej. Jednak prywatny właściciel graniczącej działki obok nr 57/5 nie zgodził się na oddanie choćby kawałka ziemi a wystarczyłoby bardzo niewiele. Alternatywnie wystarczyłoby zdjąć trochę płotu Milartu na granicy działki ale Milart się też nie zgodził. A teraz zgadnijcie kto zgodził się na dojazd dłuższą trasą od strony ul. Zagony? Jeśli dobrze myślę musiało się to stać jakiś czas temu, bo przecież kto kupowałby działkę bez możliwości dojazdu do niej? Oczywiście wszystko do sprawdzenia. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 11.05.08, 19:49 możesz ciś więcej napisać o tej zapadającej się wylewce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 21:03 Najlepiej sam oceń np. jutro na budowie. Powierzchnia jest popękana, ma głuchy oddźwięk jak w nią popukać i wydaje się, że się rusza jak po niej się idzie. Wiem, że nie jestem jedyny, który odniósł takie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.08, 21:26 a czy byles zobaczyc w garażu jak to wylada ? czy tylko przypuszczasz ze takie beda skutki? a co do tego przejazdu to oczywiscie bardzo mądrze ze strony naszego dewelopera ze bedziemy mieli autostrade pod oknami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 23:06 W garażu wygląda jakby od jakiegoś czasu niewiele zrobiono. Brak otynkowania, instalacja elektr. niedokończona, wejścia na klatki schodowe zamknięte. Nie zwróciłem uwagi na część pod tarasami bo najpierw byłem w garażu. Ale nie dostrzegłem jakichś zacieków oprócz tych z niezabezpieczonych na zimę otworów wentylacyjnych. Nie jestem pewien technologii wykonania, pisałem o wierzchniej warstwie wylewki na tarasach a pod tym powinna być izolacja potem strop garażu. Żeby coś się działo to woda musiałaby przeniknąć chyba przez te wszystkie warstwy. Czy tak może się stać nie mama pojęcia. Może ktoś ma możliwość sprawdzenia tej informacji o drodze dojazdowej do następnej budowy? Trzeba pamiętać jeszcze o pozostawionym narożniku działki przy Zagony gdzie Ekobud planuje zbudować jeszcze coś. Co dokładnie - nie wiadomo. Piszę o tym bo niekończąca się budowa po obu stronach naszych domów może być udręką. Wielkość działki z nową budową odpowiada mniej więcej naszej, więc ilość mieszkań może być podobna. Ruch pojazdów teoretycznie wzrośnie o 100%. Zgodnie z umowami droga dojazdowa może być utrzymywana z pieniędzy mieszkańców Ekobudu bo mieszkańcy mogą być zobowiązani do nabycia udziałów w tej drodze do chwili przekazania tej drogi miastu (jeśli miasto zechce wziąć). Póki co właścicielem drogi jest Ekobud. Większe obciążenia pojazdami - więcej zniszczeń, gorszy stan, większe koszty. Ale może będzie inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new-sasiad Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 78.8.136.* 29.05.08, 23:56 czy zwrócił ktoś uwagę na elewację i docieplenia, czy elewacja miała być na steropianie bo wydaje mi sie że nie jest. co w przypadku nie zgodności wykonania z projektem. proszę informować na bieżąco o zauważonych różnicach żeby wszyscy sąsiedzi mogli to wyłapać. w przeciwnym razie będziemy mieszkać w niedoróbkach, oby nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.e-wro.net.pl 30.05.08, 00:55 od poczatku nie bylo mowy o styropianie - sciany sa z keramzytu, podobno ta technologia nie wymaga dodatkowego ocieplenia. Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 30.05.08, 10:01 a co z drogą? posuwa się robota przy niej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optym Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 12:14 na ten keramzyt powinien pójść specjalny, ocieplający tynk. Pewnie byłoby lepiej z dodatkowym ociepleniem ale w projekcie go faktycznie nie ma i teoretycznie nie potrzeba. W zimie zobaczymy po rachunkach ile to warte. Zmartwieniem jest teraz to, że kupiona wcześniej zaprawa przeterminowała się nieco i trzeba było ją wyrzucić. Jednak nie wszystko wyrzucono. Roboty tynkarskie i nie tylko nabrały ostatnio tempa, nowa dostawa jeszcze nie dojechała no i sami rozumiecie... Nie wiem jak pierwszy otynkowany budynek ale te środkowe mogą nie być tynkowane tylko z nowej dostawy. Ze względu na konieczność udzielenia gwarancji na wykonanie robót tynkarskich (3 lata) podwykonawca ostatnich (ostatniego) budynku uparł się podobno na tynkowanie wyłącznie z nowej dostawy. Droga jest robiona w szybkim tempie podobnie jak i inne prace. Na budowie jest sporo pracowników. Gdyby tak było od początku wszyscy byśmy już tam mieszkali od dawna. Kolorystyka elewacji moim zdaniem jest bardzo ładna i wygląda piękniej niż Milartu. Jednak ostateczny efekt psują bardzo balustrady balkonowe. Są przesadnie duże,z siatką z płotu i w efekcie wyglądają jak z więzienia. Szczególnie źle to wygląda od strony zachodniej gdzie jest ich więcej. Te z Milartu np. są ładne, filigranowe i niewidoczne prawie na tle elewacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 15:51 ciekawe czy zdążą na 30 tego ze wszystkim. najważniejsze chyba klatki, mieszkania i droga. no i elewacja, jest tego sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DwaBraty Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 193.0.242.* 03.06.08, 15:59 a 30-sty to jakis kolejny oficjalny termin?? Jesli nie dostalismy nic na papierze to kto wie czy do 30 lipca czekac nie bedziemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 16:45 30 czerwca to jest kolejny oficjalny termin po poprzednim (koniec kwietnia), i budynki maja być oddawane w kolejności od 4 tego otynkowanego do pierwszego (mojego). odstępy chyba 7 dni między budynkami, więc mój jak nie będzie poslizgu, prawdopodobnie, jak Bóg da na koniec lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.bermudy.net 03.06.08, 21:28 Biorąc pod uwagę tempo budowy raczej nierealne. Jest jeszcze tyle do zrobienia, że dziwię się jak można wierzyć w te terminy. Wystarczy przejechać się na budowę i zobaczyć zaawansowanie prac no chyba, że ktoś nastawia się na odbiór samego lokalu mieszkalnego bez tarasów, drogi, elewacji, kafelek na korytarzach, zagospodarowanego terenu, itp. To raczej byłoby mało rozsądne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 21:35 czy ktoś orientuje się kiedy zostanie podłączony prąd. korzystanie z generatora na pewno jest drogie, zastanawiam się dlaczego deweloper nie przyśpieszy podłączenia prądu skoro termin oddawanie jest bliski "na papierze" przynajmniej. po pierwsze taka sytuacje generuje koszty - widać że nasz deweloper jest bogaty, a po drugie prąd na pewno przyśpieszył by wszystkie roboty wykończeniowe. jeżeli sie mylę proszę mnie poprawić. PS.: może trzeba pomóc ekobud'owi załatwić prąd w jakiś sposób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymat Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 23:03 jeśli do umowy ma się wpisane przyczyny opóźnień "niezależnych od dewelopera" np. jak gaz i energetyka to może lepiej żeby wynająć agregat i dalej tłumaczyć się że inaczej nie dało rady. Dylematy dewelopera: łyknąć kasę za wzrost cen towarów i usług budowlanych od mieszkańców czy oddać mieszkańcom kary umowne za opóźnienia w oddaniu mieszkań nie narażając się na procesy sądowe? Wszyscy przecież wiemy, że deweloper ślamazarnie realizuje tą budowę i opóźnienia niewiele mają wspólnego z gazem i prądem ale jak wymanewrować mieszkańców z należnych kar umownych? Odpowiedz Link Zgłoś
nikivat Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 04.06.08, 10:16 No teraz to już nie mają szans na wyłganie się z kar. Za każdy miesiąc zwłoki będzie kara. A tych miesięcy jest już dwa [maj, czerwiec], a oddadzą to dopiero pewnie w lipcu, więc będzie 3. Średnio to wychodzi na umowę ok. 1,5 tys za miesiąc. Pomnożone przez chyba 32 mieszkania to daje kwote nie masakryczną, ale jednak zawsze coś. Wyłgać się z zapłacenia tego będzie nie możliwe. Natomiast deweloper nie ma innej możliwości zdarcia z nas dodatkowej kasy. Myślę, że deweloper chce jak najwięcej zrobić do końca czerwca, żeby oddać przynajmniej budynek - dwa, żeby te kary były jak najmniejsze. ciekawe tylko kto przyjmnie budynek bez zimnej i ciepłej wody i prądu. Zwłaszcza, że po podpisaniu protokołu zdawczego, to my będziemy ponosili koszty dalszego złużycia mediów na rzecz budowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarasy Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.as.kn.pl 12.06.08, 22:33 widziueliście co oni robią na tarasach? jak tam się nie będzie woda lała do piwnic, tudzież grzyb wchodził do niezaizolowanych mieszkań, to będzie świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.e-wro.net.pl 13.06.08, 01:59 a co robią? Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 15.06.08, 13:16 Tarasy oglądałem jak je izolowali. Moim zdaniem są ok i nie powinno nic przeciekać. Poza tym chyba odebrał to inspektora nadzoru! Dobrze, że na budowie jest duży ruch i prąd, z którym często jest różnie. Myślę, że do 30 czerwca dadzą radę a jak nie to parę dni później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptymo Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 14:50 a czy ktoś widział na tarasach te kolorowe (błękitne) kawałki płyt izolacyjnych kładzione ze sobą tak na styk co mają napisy, że są przeznaczone pod wannę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarasy Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.as.kn.pl 15.06.08, 20:14 one mialy napisy ze sa na sciane i podloge. produkuje je polska firma "yetico". mozna znalezc ich strone na necie, maja ciekawa reklame, ale o jakosci nic nie wiadomo. co do izolacji to pozioma powiedzmy jest ok. ale w miejscu gdzie konczy sie taras i zaczyna wejscie do budynku izolacja tez powinna byc polozona. tym czasem tam jest suchutko... co do tarasow zas, to po pierwsze brakuje jakiejs dylatacji, zeby woda nie trzymala sie przy podlozu, tylko swobodnie sciekala z tarasu, po drugie oni poprostu nasypali na taras gore ziemi i koniec. ciekawe co bedzie sie dzialo jak zacznie ziemia osiadac i ciekawe jak bedzie zabezpieczona skarpa, zeby sie nie obsuwala. moim zdaniem - niewykonalne! co do 30 czerwca, to chyba jestes straszliwym optymistą, skoro im potrzeba ok. 2 tygodni na otynkowanie jednego budynku. a gdzie droga, kotlownia i odbiory? Odpowiedz Link Zgłoś
jozeek Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 15.06.08, 21:41 Z tego co wiem to kto inny robi tynki a kto inny drogę, ktoi inny też kotłownie i inne takie tam. Poza tym dwa budynki są już prawie skończone - brakuje dolnej części! Dwa następne robią dwie ekiy - jeżeli na kązdy po 2 tygodnie to 30 kończą! Drogę widziałem, że robią i to w bardzo dobrym tempie - początek od strony bud. D już jest! Najważniejsze, żeby skończyli tynki, klatki i mieszkania wewnątrz - bo to odbieramy a nie całą inwestycję. Jak to byłą w praktyce my dostaniemy mieszkania a deweloper będzie kończył tzw infrastrukturę! Co do tarasów! Jak inspektor odebrał to nie widzę możliwości by coś było nie tak:-) Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 16.06.08, 09:46 też mam nadzieję, że się wyrobią z terminami, choć mając już 8 miesięczne opóźnienie i będąc po 3 zmianach terminu oddania zachowuję dużą ostrożność. tarasy też widziałem, i też mi się trochę nie podobają. fakt, że odbiera to inspektor nie jest niczym miarodajnym. on jest zatrudniony przez dewelopera i tyle. a co do działań dewelopera to mam duże zastrzeżenia i żeby daleko nie szukać proponuję proównać to co nam obiecywano i to co otrzymamy w produkcie finalnym. i jeśli ktoś uważa, że elewacja wygląda tak jak to za co płacił w 2006 r. to chyba powinien udac się do okulisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tympo Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 19:40 a.os - czy mógłbyś coś więcej napisać o tej elewacji, tzn. do czego masz zasadnicze zastrzeżenia? Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 16.06.08, 21:00 no to pokolei: 1. dach ekstensywny: building.dow.com/styrofoam/europe/pl/insulate/invert/dach/budowa.htm miedzy izolacja a ziemia powinna byc jeszcze jakas warstwa drenazowa. zeby woda spokojnie sciekala 2. izolacja. jest pozioma. ok. a gdzie jest zaizolowany "próg" przy wejsciu do mieszkan? no i gdzie izolacja okien wejsciowych, skoro są one prawie równo na poziomie gruntu? chyba, że to jeszcze nadrobią, ale w takim razie czemu taki pośpiech? 3. co z zabezpieczeniem skarpy tarasowej? przeciez ta ziemia nie bedzie lezec spokojnie bo ekobud jej tak kazal, tylko bedzie sie zsuwac sama, a w koncu w planach jest zeby po tych tarasach chodzic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekob Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.08, 11:23 Był może ktoś ostatnio na budowie? Widać postępy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcd Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 20:29 ja juz mam dosyc tej budowy Jak mozna budowac 4 budynki dwa lata jak znam zycie pewnie nie ma wody pradu i kotlowni A tynk bez komentarza Trzeba koniecznie zrobic zdjecia moze we wtorek uda mi sie tam podjechac i pstryknac pare fotek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekobe Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.08, 12:22 Był może ktoś ostatnio na budowie? Jak im idzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 27.06.08, 14:26 droga już w 2/3 zrobiona Odpowiedz Link Zgłoś
suoko Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 01.07.08, 13:25 Witajcie. Dla tych, którzy ostatnio nie mieli okazji zawitać na budowie wrzuciłam kilka fotek(mój profil)z ostatniego czerwcowego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotiki Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.08, 11:05 Byliśmy na budowie 28.06 droga jest (drobne wykończenia)nawet ktoś był i robili drewniane wykończenia dachu na budynku D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.lan.bermudy.net 07.07.08, 11:42 oddali juz cos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.lan.bermudy.net 07.07.08, 11:42 oddali już cos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ingbank.pl 09.07.08, 13:04 Podobno odbiory zaczynają się w przyszłym tygodniu. Nasz deweloper naliczył sobie ogromne kwoty w ramach wskaźnika waloryzacji. Kilkanaście tysięcy. Czy ktoś ma taki problem. Jak z tym walczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.08, 13:57 naliczyli tyle, żeby pokryło sądową karę za zwłokę i jeszcze dla nich zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;;; Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 10.07.08, 12:38 Warunki waloryzacji i sposob jej okreslania byl jasno zapisany w umowie, w innyc sposob nie moze byc naliczona, wiéc proponuje wysliczyc sobie samemu jaka powinna wyjsc kwota, a jaka zostala podana do zaplaty. I PONAWIAM ZAPYTANIE CZY NAPRAWDÉ NIE MA NA FORUM NIKOGO Z BUDYNKU D LUB C ? Odpowiedz Link Zgłoś
slawek.poniatowski Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 11.07.08, 09:52 Prosze o kontakt.Jestem z budynku D i niedługo mam odbiór. slawek.poniatowsk@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.08, 21:26 o jest pierwszy!!! na kiedy ten odbiór??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.07.08, 13:14 szkoda że to była tylko podpucha Taki adres mejlowy nie istnieje .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;;; Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 12.07.08, 14:00 Sąsiadko, a ta podpucha to jaki cel by miala? Moze zwykla pomysłka w mailu. Ja potwierdzam ze pismo w sprawie odbiorow w C i D budynku otrzymalam i ma się umowic na termin odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;;; Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 12.07.08, 13:57 Sásiadko nie sádzé zeby to byla podpucha, bo w jakim celu? Moze poprostu zwykly bądl w mailu. Ze przychodzą powiadomienie o mozliwosci odbioru w D i C potwierdzam, ze dostalam pismo, ze mogę się umowic na jakąs datę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.07.08, 14:08 DZIEKI ZA DOOBRE WIESCI Tak to jest po doświadczeniach z ekobudem zero zaufania... A tak przy okazji to widziales jak wyglada stan koncowy mieszkan Interesuje mnie w jakim stanie oddaja czy maja juz wykonczone klatki schodowe czy sa podlaczeni z mediami, kotłownia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 15:56 Pewnie w mailu trzeba "i" dopisać. Na budowie postępy: droga skończona i nawet chodnik prawie skończyli. W budynku C i D w klatkach porobili płytki (czy skończyli wszystko nie wiadomo bo nie widać). Ktoś wspominał coś kiedyś o tynku. W budynku A na 3-ciej klatce odpada tynk lub deszcz go zmył. Jak deszcz zmył świadczy że ekipa lipna, albo materiał do dupy. Proszę zainteresowane o sprawdzenie sobie. Pozdrawiam Cholera Jasna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.e-wro.net.pl 13.07.08, 19:25 mysle, ze wszyscy powinni byc zainteresowani - w koncu wszystkie przyszle naprawy beda z kasy wspolnoty. Ekobuda pewnie zwinie interes zaraz po zakonczeniu inwestycji i zadnych usterek gwarancyjncyh nie beda naprawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcd Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 20:33 ja juz mam dosyc tej budowy Jak mozna budowac 4 budynki dwa lata jak znam zycie pewnie nie ma wody pradu i kotlowni A tynk bez komentarza Trzeba koniecznie zrobic zdjecia moze we wtorek uda mi sie tam podjechac i pstryknac pare fotek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 14.07.08, 13:26 Jesli chodzi o wodę i prąd ponoc doprowadzone i liczniki podłączone - ale narazie z budowy. Nie chcę bronic dewelopera, bo daleko mi do tego, ale jesli tynki byly robione i odrazu spadl deszcze - to mogly się zmyć i to z niczyjej winy. Szkoda wielka, ze szpetne balustady balkone zostaly :(. Odpowiedz Link Zgłoś
nikivat Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 15.07.08, 14:29 Budynek C i D mają już umyte okna i podobno są po pierwszych odbiorach. Mają już nawet dół elewacji wyłożony płytkami ceramicznymi. Budynek B ma otynkowane ściany boczne i kiedy byłem na budowie przymieżali się do tynkowania reszty. Woda i gaz są podłączone, prąd podobno też, ale tego z zewnątrz niestety nie widać. W kotłowni stoi piec a garaże mają zamontowane drzwi. Droga i chodniki są ukończone, pozostało tylko nasypać ziemi pod ściany i wyrównać. Tarasy wyglądają całkiem fajnie. Myślałem, że będą dłuższe, ale pewną rekompensatą jest spadek i dojście do Kasiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ukonline.co.uk 17.07.08, 17:15 nikt nie chce się podzielic nowymi spostrzezeniami? Kurcze, ze tez nikt nic nie napiszę z tych co odbierali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!!!!!!!!! Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.08, 18:09 pewnie naprawiają usterki i nie mają czasu napisać ................................................................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @!!!!! Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.08.08, 11:03 jak tam oddania. nikt nie pisze to nzaczy ze jest tyle usterek ze nikt nie ma czasu pisac. Poproszę o jaieś informacje na temat oddań Odpowiedz Link Zgłoś
suoko Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 29.09.08, 21:52 Witajcie, mamy prośbę do Sąsiadów z budynku A.. Nasze mieszkanie jest już po wewnętrznym odbiorze,teraz czekamy na wizytę z urzędu aby stwierdzili czy projekt zgadza się ze stanem faktycznym,dopiero wtedy mowa jest o całkowitym zdaniu mieszkania. Po tej właśnie wizycie będzie można w mieszkaniu ingerować w ściany, ścianki działowe itd. Jest jednak problem, delegacja z urzędu stawi się dopiero wtedy, gdy wszyscy będą po odbiorach..no i dlatego stoimy z robotą. Mamy więc prośbę, aby nie przeciągać odbiorów w nieskończoność. Wszyscy wystarczająco się już naczekaliśmy, żeby się tam w końcu wprowadzić.. Co do usterek: roleta antywłamaniowa do wymiany, porysowane parapety, obdrapane oprawy okien. Jednak najgorszy jest brak rynien odprowadzających wodę z balkonów-tym samym,podczas deszczu woda leje się na taras "rzezbiąc" znacznie teren a w przyszłości uszkadzając płytki czy drewno. Pozdrawiamy i do miłego sąsiadotwórstwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 22:09 jeśli chodzi o tę wizytę z urzędu, to tylko w przypadku, jeśli przerabiacie coś niezgodnie z prawem budowlanym, moze być problem. Nie słyszałam o przypadku, że urzędnicy przy odbiorze wizytują kazde mieszkanie. Może potrwać to kilka miesięcy zanim się zjawia. Nie zwlekajcie, tylko bierzcie się do roboty, bo będziecie musieli pruć ściaany jak inni będą mieszkać. Może się to okazać nieprzyjemne dla sąsiadów i jeszcze dojdzie do jakiejś usterki. Na moim osiedlu wiele było interwencji w ścianki i nikt nie robił z tego problemu. Bierzcie się do roboty, szkoda czasu ... Odpowiedz Link Zgłoś
a.os Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 06.10.08, 09:29 na odbiór końcowy to sobie poczekacie. najpierw muszą być przeprowadzone odbiory "cząstkowe": energetyka, wodociągi, gazownia, sanepid, straz pożarna i jeszcze coś, ale nie pamiętam teraz. dopiero potem jest odbiór "urzędu". każdy z odbiorów to kilkanaście dni roboczych na decyzję, a ten ostatni odbiór to dni kilkadziesiąt. do tego dolicz odbiory przez mieszkańców i usuwanie usterek... nie wiem czy ten ostateczny odbiór zdąży w tym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomili3 Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.lanet.net.pl 21.11.08, 20:54 Prosze mi powiedzieć jak mieli państwo liczoną powierzchnie mieszkania?Czy powierzchnia państwa była liczona bez uwzględnienia ścianek działowych co jest niezgodne z jakimkolwiek zasadami? Bardzo prosze o sygnał. Jak wyglądał w przypadku Państwa podejscie do usterek wykrytych podczas odbioru, czy zostały poprawione? Jak wyglądał w przypadku Państwa temat naliczania kar za nieterminowe oddanie mieszkania?czy był liczony od daty podanej w umowie sprzedazy październik 2007. Będe wdzięczny za cenne uwagi ze swoich odbiorów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.08, 20:32 proszę o podanie mejla na ktory można wysłać informację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomili3 Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.lanet.net.pl 25.11.08, 22:22 wit.korpa@wp.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ......... Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 82.160.253.* 28.11.08, 12:28 Mam zamiar kupić drzwi wewnętrzne w firmie Impro. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tą firmą.Mają ciekawą oferte www.impro.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 89.108.242.* 05.12.08, 00:24 sp - ie -rd . !!! z tymi drzwiami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotiki Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 195.47.201.* 30.01.09, 10:27 Sorki czy może ktos ostatnio dodzwonil sie do Ekobudu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.09, 12:45 od paru dni też prubuję tak jakby biuro widmo, czy dostaliscie też horendalnie wysokie rachunki ??? cos jest z nimi nie tak ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zastanawiajacy sie Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.wroclaw.mm.pl 08.02.09, 20:48 Moze poszly juz dziady z torbami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ronus.pl 11.02.09, 08:27 prawdopodobnie tak. Podobno tego prokurenta wyrzucili złodzieje - a teraz ludzie róbcie co chcecie. Od 01.03.2009 biuro ma być podobno przeniesione na osiedle do kotłowni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smieszna_babka Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.wroclaw.mm.pl 12.02.09, 08:55 Ten prokurent byl jeszcze bardziej nieodpowiedzialny od nich samych - juz dawno powinni go wywalic, az sie dziwie ze tak pozno to zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagony moj koszmar Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.02.09, 11:48 Drodzy sąsiedzi Chciałabym się z Wami podzielić paroma informacjami, które uzyskałam w urzedzie oraz energii pro. Ekobud nie złożył do tej pory pozwolenia na użytkowanie. Jedynie udało im się złożyć wnioski na odbiór przyłącza gazowego oraz wod- kan. Natomiast w zakladzie energetycznym pan przekazal mi informacje ze nie zlożyli zadnych dokumentow do obioru technicznego Pan Jankowiak zapewnial że wszytsko idzie w dobra stronę. Pan z energii pro powidzial ze powinnam się skontakotwac z deweloperem w tej sprawie, szkoda ze nie wie jak tego cudu dokonac. Podsumowując ciągle będziemy na prądzie budowlanym co jest bardzo drogie oraz nie bedziemy mieli pozwolenia na uzytkowanie co jest rownież drogie w przypadku posiadania kredytow hipotecznych. Czy jest ktos na tym forum co posiada prawdziwe i rzeczowe informacje od dewelopera na nasz temat. Nie wiem czy wszyscy wiedza że deweloper nie posiada już biura na ul. Minskiej 38 i nikt z nas nie otrzymał zapewne informacji o nowej siedzibie. Może czas zacząć działać???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smieszna_babka Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.wroclaw.mm.pl 18.02.09, 19:49 Skoro firma nie ma siedziby to moze nie ma firmy a wiec jesli nie bedziemy placic to nie my bedziemy ich szukac tylko oni nas. Bo jakby nie patrzec to kase mamy wplacac na ich konto? wtedy wysylajac do nas listy o ponagleniu beda msili podac swoje namiary? ;) 1. Kiedy zlozyli wniosek na odbior przylacza gazowego i wodno kanalizacyjnego? 2. Skad wiadomo ze nie maja juz siedziby na Minskiej? Moze tylko tam nie przychodza? 3. Kiedy Pan Jankowiak zapewnial? Ktos ma z nim kontakt? 4. A Pani I. nic nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagony moj koszmar Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.02.09, 20:46 Ekobud nie ma już biura na mińskiej, łatwo to sprawdzić. Może i mają inną siedzibę ale jak do tej pory nie informują o tym. Jankowiak wspominał że mają problem z przyłaczem energetycznym ale obiecywał że wszystko dadzą radę załatwić. Pan Jankowiak oraz Pani I. już nie pracują w Ekobudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 9999 Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ronus.pl 21.02.09, 13:05 Jankowiak nie pracuje na pewno ale można przecież zgłosić to do prokuratury. nie możne tak być, że pieniądze biorą a później telefony nie odbierają w biurze nie przyjmują- prokuratura zaraz by się za nich wzięła. Ludzie przecież wy mieszkacie na dziko z winy EJKOBUDU. Czy wy se zdajecie sprawę z tego co wy robicie, przecież w każdej chwili nadzór budowlany może wpaść i to wy będziecie płacić kary a nie Ekobud Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagony moj koszmar Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.02.09, 16:44 Czy jest Pan również posiadaczem mieszkania na Zagonach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSZUKANY Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.lanet.net.pl 27.02.09, 21:29 oj chyba EKOBUD będzie płacił za mieszkanie na dziko, my jeszcze nie jesteśmy właścicielami- ciągle jest EKOBUD inwestorem a obowiązkiem inwestora jest zapewnić/uzyskać pozwolenie na użytkowanie. Na moją wiedze to jakieś 200tys kary??? za mieszkanie na dziko w tym przypadku?? Proponuje zacząć kompletować dokumenty, korespondencje od dewelopera ( ich kłamstwa dotyczace opóźnień ), ich oszustwa dotyczące metrażu i terminów odbiorów i startować do sądu... Szkoda czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.wroclaw.mm.pl 01.03.09, 22:11 ze niby w jaki sposob oszukali na metrazu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 89.174.104.* 26.02.09, 13:46 podobno od czwartku następuje zmiana siedziby . Biuro Ekobudu będzie przy garażach na Zagony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagony moj koszmar Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 78.8.140.* 26.02.09, 19:39 Adres: Ekobud deweloper sp. z o.o. ul. Zagony (kotłownia przy garażu) Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SĄD NAJWYŻSZY Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 94.254.201.* 27.02.09, 00:40 lUDZIE NIE BÓJCIE SIĘ DEWELOPERA, najwyżej pójdzie prezesik i vice do mamra, oto przykład: www.rp.pl/artykul/92106,267966.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.lanet.net.pl 27.02.09, 21:10 Dobre Nasz Deweloper przeniesie się do kotłowni ze swoim BAJZLEM i My za to będziemy płacić w miesięcznych kosztach. To juz chyba przegięcie, a może pensje bedziemy im płacic dozywotnie za to że tak pieknie nam spi.... mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NAMIARY NA EKOBUD Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.lanet.net.pl 27.02.09, 21:19 A to są numery telefonów do całej śmietanki z EKOBUD: - prezes WIERZBICKI - 604941770 - vce prezes KORALEWSKI - 604461403 - facet który uważa się za specjaliste budowlanego w firmie EKOBUDDEWELOPER( skończony OSIOŁ) - LUBICKI -602475475 jeśli chodzi o prawnika, pana R.B K (podobno prawnik????) i panią Ingeborge to te OSOBY nic nie wiedzą co się dzieje w tej firmie - podawanie numerów zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
gelu Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 03.03.09, 16:55 Dzień Dobry! Dopiero teraz znalazłem to forum. Czy wszyscy z Państwa już odebrali lokal? Bo ja odmówiłem odbioru ze względu na brak pozwolenia na użytkowanie (budynek C). Najpierw chyba o tym zapomnieli, a potem w styczniu przysłali mi pismo, że mieszkanie uznają za odebrane! Ostatnio przysłali mi pismo z rozliczeniem opłat za odbiór (do zapłaty w ciągu 14 dni) oraz z informacją, że mam prawo do odstąpienia od umowy. Może spróbujemy zorganizować jakąś listę korespondencyjną, żeby wzajemnie informować się o postępach w rozmowach z Ekobudem? A może ktoś już zrobił taką listę? Jeżeli tak, proszę o dodanie mojego adresu. A jeżeli nie, proszę o przesyłanie adresów e-mail do mnie, ja spróbuję to zebrać i rozesłać do wszystkich, którzy odpowiedzą. Pozdrawiam, Grzegorz Grablewski ggrablewski@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: 94.254.182.* 03.03.09, 23:08 dobry pomysł, moze się jakoś zbierzemy, wynika z tego co piszecie że nie wszystko jest OK i co najgorsze nie wszyscy odebrali swoje mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kdh Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.e-wro.net.pl 04.03.09, 01:12 cóż mogę rzec - mieszkania również nie odebraliśmy, podobnież zostało to zignorowane, przesłali pismo o tym, że ich zdaniem jest inaczej, również przesłali pismo o rozliczeniu. Generalnie nie próbuję już bawić się w dyskusje, zresztą nie ma z kim dyskutować, zbieram informację, ślę do prawnika to co mam, a on śle pisma na adres Ekobudu i forum - dopóki Ekobud nie zmieni wpisu w KRS adres jest oficjalny i skuteczny i jest to wyłącznie ich problemem czy raczą przeczytać to co do nich przesłano. Jak dla mnie trudno mówić o postępach rozmów, ponieważ druga strona nigdy nie zamierzała dyskutować - uważają że są ponad prawem. Czy są - okaże się z czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
nikivat Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 04.03.09, 11:02 jest tez inne forum forum.muchoborwielki.wroclaw.pl/ a dalej zakładka pt.: Apartamenty Kasina Odpowiedz Link Zgłoś
gelu Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze 06.03.09, 11:42 Cytując za tym forum, jest jakieś spotkanie z deweloperem: "spotkanie z deweloperem i zarządcą na 11.03.2009 [środa] zaplanowano spotkanie z przedstawicielem dewelopera w siedzibie spółki zarządzajacej FORUM przy ul. Stalowej 94. Spotkanie ma zacząć się o 15.00.". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wniosek Re: inwestycja Ekobudu na Muchoborze IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.09, 10:16 czy ktoś z sąsiadów ściągnął może z tablicy wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie? Lub zrobił zdjęcie? Czy była tam jakaś pieczątka urzędu i liczba dziennika? Czy nasz deweloper podjął z nami taki sposób komunikacji? Jeśli tak to może zawiesimy na tablicy informację że my też podjęliśmy odpowiednie kroki ale nie w tym samym urzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SĄD_NAJWYŻSZY Nareszcie jakieś zmiany... IP: *.wroclaw.mm.pl 17.04.09, 07:31 Pozwy zbiorowe mogą zmienić życie tysięcy klientów (PAP, dd/17.04.2009, godz. 06:02) Wystarczy zebrać 10 osób, by wspólnie iść do sądu przeciw nieuczciwemu deweloperowi, bankowi, a nawet producentowi butów. W Polsce podobnie jak za Oceanem będzie to możliwe dzięki pozwom zbiorowym - zapowiada "Metro". Ten pomysł może zmienić życie tysięcy klientów. W przyszłym tygodniu Sejm zajmie się rządowym projektem, który wprowadzi nieznaną w Polsce instytucję tzw. pozwów zbiorowych. Takie rozwiązanie od lat funkcjonuje w USA. Dzięki temu grupa ludzi może sądzić się o odszkodowania nawet z największymi koncernami. Za oceanem pozwy dotyczą głównie producentów leków, papierosów czy samochodów. Rząd chce, żeby podobnie było i u nas, choć odszkodowania nie będą liczone w setkach milionów dolarów, ale w milionach złotych. Z projektu Ministerstwa Sprawiedliwości wynika, że zebrać musi się grupa minimum dziesięciu osób, która chce pozwać firmę za tę samą np. usługę lub umowę i zgadza się na identyczne odszkodowanie. Sprawę można wytoczyć sąsiadowi, jak i prywatnej firmie. Dzięki "zbiorówkom" sąd wyda jeden wyrok i zamiast setek oddzielnych procesów przeprowadzi tylko jeden. Poszkodowani oszczędzą na kosztach, bo reprezentować będzie ich jeden prawnik lub np. rzecznik konsumentów. Do pozwu swoje roszczenia dołączyć może każdy, bo sąd o rozpoczęciu procesów będzie informował w gazetowych ogłoszeniach - pisze "Metro". biznes.onet.pl/0,1953846,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Gdzie jakieś zmiany... IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.09, 14:24 jakaś cisza nastała. czy jest już odbiór na użytkowanie? kiedy wpisy do księgi wieczystej? czy ktoś coś wie czy dupa blada dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Gdzie jakieś zmiany... IP: *.static.korbank.pl 02.09.09, 14:32 Czy cos może wiadomo kiedy planowane jest podpisywanie aktów notarialnych? Czy juz sie ktoś umawiał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec S.P. Re: Gdzie jakieś zmiany... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.09.09, 23:47 Podobno aktów notarialnych na razie nie będzie , tak mówi p.o.prezesa z ostatniej bramy .Właściciele się kłócą między sobą , nie mogą zwołać walnego zgromadzenia i czarno widzę naszą przyszłość bez prawnika . Proponuję pozew zbiorowy . Kto jest chętny proszę o maila : slawek.poniatowski@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Ostatnie akty notarialne IP: 193.0.242.* 15.05.10, 13:31 Jeśli ktos ma jeszcze prblem z aktem notarialnym to polecam: www.bankier.pl/wiadomosc/Gdy-deweloper-nie-wykonuje-umowy-1608309.html oraz którtki artykuł a kancelarii adwokackiej: "§ Jeśli zawarłeś już umowę z deweloperem, ale pojawiły się problemy z jej realizacją (deweloper chce podwyższyć cenę, w Twojej ocenie bezpodstawnie rozwiązał umowę, opóźnia się z wykonaniem umowy, jakość prac budzi Twoje wątpliwości itp.) pomogę Ci ocenić jakie są Twoje prawa i czego możesz się domagać. Zaproponuję jak najlepiej rozwiązać problem. Jeśli będzie taka potrzeba i wyrazisz na to zgodę, podejmę się negocjacji z Twoim deweloperem. Jeśli konieczny będzie spór sądowy możesz liczyć na współpracę w ramach pełnomocnictwa procesowego. Pamiętaj, że wbrew obiegowym opiniom, umowa zawarta w zwykłej formie pisemnej daje Ci takie same roszczenia odszkodowawcze jak umowa zawarta w formie aktu notarialnego. Niektóre sądy prezentują także pogląd, że brak aktu notarialnego nie pozbawia Cię uprawnień do domagania się przed sądem przeniesienia własności nieruchomości" Krótko mówiąc moża działać Odpowiedz Link Zgłoś