Dodaj do ulubionych

Maślice Kozia

IP: *.crowley.pl 12.09.06, 12:48
Witam,

Zamierzam kupic mieszkanie na Maślicach lokalizacja "Kozia".
Czy ktoś mógłby podzielić się ze mną infromacjami na temat tej lokalizacji.
Wiem że niedaleko jest zlokalizowane zamkniete już wysypisko śmieci.
Czy ma ono wpływ na okoliczne tereny.
Będe wdzięczny za infromacje.

Piotr
Obserwuj wątek
    • Gość: sp Re: Maślice Kozia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 20:32
      mieszkam ulice dalej na osiedlu domków,lokalizacja jest bardzo
      fajna,cisza,bolesne są tylko dojazdy do pracy przez zakorkowany kozanów.
      • Gość: bullet Re: Maślice Kozia IP: *.wroclaw.mm.pl 12.09.06, 22:56
        jesli jestes z wroclawia to sprawdz dojazd i powrot w godzinach szczytu jak
        rowniez poza tymi godzinami. Jesli niejestes z wroclawia to zalatw sobie mape
        izobacz jak daleko od centrum to jest. Tam taxi włacza juz extra taryfe,
        zartuje ale to jest na serio kawal od centrum.

------------------------
        www.zlotapodkowa.prv.pl
    • Gość: Tomek Re: Maślice Kozia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 07:49
      Super miejsce dla emeryta i rencisty, cisza, spokuj,milo i spokojnie, ...jesli
      masz wolny zawod i pracujesz w domu to polecam ale jak trzeba na 7 lub 8 jechac
      do pracy to jeden wielki kanal....
      • Gość: obemer Re: Maślice Kozia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.06, 12:19
        Dokładnie. Podoba mi się ta okolica i architektura, ale odległośc do centrum i
        uciążliwy dojazd są znacznym minusem. szczególnie dla kogoś, kto musi tę trasę
        pokonać przynajmniej dwa razy dziennie w godzinach szczytu. Może na emeryturze
        ..., ale teraz - niestety nie.
        • Gość: jawc Re: Maślice Kozia IP: *.dozamel.ssk.pl 13.09.06, 17:14
          Nie przesadzajmy - a z jakich to osiedli (poza leżącymi w ścisłym centrum) jest
          do tegoż centrum szybki i bezproblemowy dojazd w szczycie...
          Ja w każdym razie (mieszkam na Koziej od roku) jestem - wbrew początkowym
          obawom związanym z 'peryferyjnością' osiedla - zadowolony, bo jak dla mnie
          bilans plusów i minusów tej lokalizacji wyszedł wyraźnie dodatni. W sumie
          polecam.
    • Gość: NotBear Re: Maślice Kozia IP: *.nat.tvk.wroc.pl 14.09.06, 01:50
      Rozważałem tam kupno mieszkania, wiec trochę się przyjrzałem okolicy. Opiszę
      nie dzieląc specjalnie na plusy i minusy. W razie potrzeby pytaj, jeśli bedę
      wiedział więcej - rozwinę.

Kilka zdjęć tutaj: wroclaw.hydral.com.pl/MDA3MjU=,ulica.html

Wysypisko. Nieczynne, częściowo zasypane i zarośnięte. Firma, która prowadziła
      prace rekultywacyjne upadła i przez długi czas nic sie nie działo. Niedawno
      czytałem, że miasto szykuje się do znalezienia nowego wykonawcy.

Kolektor Odra. Zaraz obok osiedla biegnie pod ziemią wielka rura ściekowa.
      Normalnie nieuciążliwa, ale w 97. roku... "Na skutek błędów w projekcie
      kolektora ścieków "Odra" nastąpiło zalanie ściekami i wodą powodziową samej
      oczyszczalni ścieków, jak i osiedli Maślice Wielkie oraz Pracze."
      www.most.org.pl/zb/zb/100/woda.htm
      Zagrożenie powodziowe. W 1997 najwięcej nabroiła nie Odra, a Slęza. Rejon
      osiedla prawdopodobnie nie został zalany, ale woda była w wielu miejscach w pobliżu.

Tereny poradzieckie. Na wroclaw.pl jest aktualny plan zagospodarowania. W tym
      miejscu mają być nieuciążliwe zaklady produkcyjne, magazyny, hurtownie itp. Od
      strony osiedla wymagany jest szeroki pas zieleni. Wjazd ma byc daleko od osiedla.

Korki. Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Królewiecka i Maślicka, dalej Pilczycka
      zapchane. Jest miejscami wąsko, więc nawet mała kolizja potrafi zatamować ruch.
      Mogą wystąpić dodatkowe problemy gdy zacznie się budowa obwodnicy.

Zdrowo. Lasy, pola, polne drogi, ogródki. Można biegać, jeździć rowerem. Jest
      gdzie przegonić psa. W naszym rejonie przeważają wiatry zachodnie, a na zachód
      od Wrocławia przemysłu raczej brak. Nie dociera również wielkomiejski smrodek.

Luz. Na osiedlu jest mnóstwo miejsca. Szerokie alejki, trawniki, plac zabaw. Do
      tego stopnia dużo miejsca, że nie sprzedają się garaże :-) WPB oferowało mi
      opcje zakupu garażu ze spłatą rozłożoną na 10 lat (bez odsetek). W poprzednich
      budynkach jedynie 4 mieszkania na klatce, w nowych będzie prawdopodobnie po 6.

Rozkłady. Bardzo rozsądnie zaprojektowane mieszkania. Bez udziwnień, uskoków
      itp. Nawet małe mieszkania są dwustronne, więc dobrze oświetlone. Duże balkony.

Sąsiedztwo. Starzy mieszkańcy Maślic chyba niezbyt lubią "napływowych". Cytat:
      "rano taki wyjedzie, wieczorem wraca. Z samochodu prosto do domu, zamyka się i
      siedzi. Ani wyjdzie, ani się przywita czy porozmawia." Czyli typowy konflikt
      "miastowych" z ludźmi, przyzwyczajonymi do małomiasteczkowego klimatu, gdzie
      wszyscy wszystkich znają.

Usterki. Spacerując po osiedlu zauważyłem niedociągnięcia w postawionych już
      budynkach: odpadające płytki na schodach, sypiące się miejscami tynki. Warto
      zatem pilnować wykonawców i zgłaszać zastrzeżenia w okresie gwarancji.

Gaz. Gotowanie, grzanie wody, ogrzewanie - gazowe (piece dwufunkcyjne). Należy
      pilnować sprawności wentylacji, ale za to można sobie dozować ciepło (a zatem i
      wydatki) według potrzeb. Brak zaliczek na CO - płacisz za zuzcie, więc w zimie
      sporo, ale za to w lecie dużo mniej.

"Daleko od szosy". W pobliżu niewiele jest usług czy większych sklepów, więc
      własny samochód bardzo się przydaje. Z drugiej strony - brak uciążliwego ruchu
      pod oknami.

Telefon - na razie jedynie TPSA. Internet - oprócz Neo można wykupić kabelek od
      lokalnego dostawcy (ma siedzibe na tym osiedlu). Slyszalem bardzo pozytywne
      opinie od mieszkancow.

Ufff... wystarczy. Być może sprawia to wrażenie bardzo mocnej krytyki, ale nie
      miałem takiego celu. Osiedle jest moim zdaniem bardzo fajne i naprawdę niewiele
      brakowało do tego, żebym tam zamieszkał :-)
      • Gość: obermer Re: Maślice Kozia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 09:35
        Co kto lubi ... Ja się nie zdecydowałam, bo dla mnie jednak przeważają minusy.
        Wolę Ołtaszyn, fajnie jest też na Skarbowców, Przyjaźni. Również cicho, zielono,
        bezpiecznie, a zdecydowanie bliżej do centrum, mam wybór sklepów, przedszkoli
        itd. Jest gdzie pojeździć rowerem, wyjść na spacer z dzieckiem (psa nie mam). A
        dlaczego jednak się nie zdecydowałeś na to osiedle, skoro tak Ci się tam podobało?
        • Gość: NotBear Re: Maślice Kozia IP: *.contium.pl 14.09.06, 09:57
          > Wolę Ołtaszyn,

Fakt, bardzo fajnie i to byl rejon, w ktory celowalem w pierwszej kolejnosci.
          Ale ceny sa okropne... Kolejna sprawa - z Oltaszyna robi sie straszny moloch -
          juz teraz jest tlok na drogach, az strach pomyslec, co bedzie po zasiedleniu
          obecnie budowanych osiedli.

> fajnie jest też na Skarbowców, Przyjaźni.

Zgadza sie. Ale te ceny... :-)

> A dlaczego jednak się nie zdecydowałeś na to osiedle[...]?

Przemyslalem sprawe i doszedlem do wniosku, ze korzystniej dla mnie jest kupic
          cos na rynku wtornym. Mialem swietna oferte wlasnie z Koziej (dlatego zbadalem
          teren), ale wlasciciele wybrali klienta płacącego gotówką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka