Gość: Lukasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 12:35 Witam przyszłych sąsiadów na Chrzanowskiego:) Jak tam przygotowania przed odbiorem mieszkań? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bea Re: Cichy Zaułek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 12:57 Ja mam problem.Kupiliśmy mieszkanie w A 1 i nie pozwolili nam na zmiany (bo ponoć było za póżno), a my chcemy potem (po oficjalnym odbiorze) wyburzać ściany, przekładać kuchnię z łazienką. Dostaliśmy od Atalu pismo w sprawie drzwi (zrezygnowaliśmy z nich drzwi, bo były miały ponoć byc tylko białe).My będziemy potrzebować potem, po wyburzeniu tylko 4 pary drzwi- a oni każą nam zamontować wszystkie 5 par, bo inaczej nie dostaniemy odbioru.Wychodzi na to,że wyrzucimy pieniądze w błoto za 1 parę drzwi, tylko po to, by się komuś przypodobać.Nie mówię już o tym, że wogóle nie pasuje nam zakładanie tych drzwi teraz, bo potem i tak będzie ściana w innym miejscu i w jednym pokoju musimimy je zdejmować z ościeżnic. Czy to ma sens? Czy ktoś też ma taki problem? Co robić, by nie robić rzeczy bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Cichy Zaułek IP: 195.205.44.* 17.09.06, 13:13 Witam Primo: szkoda że nie jest kontynuowany stary wątek. byłby więskzy porządek:) 2 Primo: po raz kolejny przewija się wątek nieustępliwości atala. Problem z drzwiami ma każdy, ponieważ pomysł ich zamontowania w 1szej kolejności jest bez sensu. Bo albo weźmie się drzwi białe (czytaj brzydkie) albo da do zamontowania własne, nowiutkie, piękniutkie drzwi, przed położeniem płytek, gresów, malowaniem! Co jest problematyczne z conajmniej kilku względów. Dlaczego tak jest? Ponieważ, do odbioru osiedla przez nadzór budowlany potrzebne jest zamontowanie drzwi. Przypominam, za atalem, że montaż drzwi miał na celu podniesienie standartu mieskzań. Bardzo śmieszne W moim przypadku od podpisania umowy było za późno na zmiany (wg. biura), po czym, po pół roku, okazało się, że wszystko można jeszcze zmienić:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Cichy Zaułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 14:45 Ze Tobie sie biale drzwi nie podobaja to jeszcze nie znaczy ze sa brzydkie. To niezbyt ladnie tak dowalac niecelowo acz jednak osobom, ktorym biale drzwi sie podobaja. Poza tym biale drzwi sa wskazane do malych mieszkan - jasna kolorystyka pozytywnie wplywa na wrazenie przestrzeni. Akurat drzwi proponowane przez Atal nie sa zle nawet w bialym kolorze - zorientuj sie jakie drzwi oferuja niektorzy deweloperzy :) Przypomina to cos z tych na osiedlach PRLowskich ;) Natomiast przymus montazu drzwi przed odbiorem to juz inna bajka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Cichy Zaułek IP: 195.205.44.* 18.09.06, 11:54 dżizas. dla mnie białe to brzydkie. o gustach sie nie dyskutuje. czy atalowskie są rzeczywiscie top of the line to sie nie wypowiem, bo nie widziałem. pewnie nie, bo żaden w tym interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Cichy Zaułek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.06, 13:22 Jakieś zasady, przepisy muszą obowiązywać. Jeśli się prześpi odpowiedni moment, to nie można później zakłócać bardzo trudnego i złożonego procesu budowy. Gdyby każdy miał takie fanaberie i problemy jak Pan (lub nawet większe), to budowa i oddawanie mieszkań zakończyłoby się 2 lata później. Proszę się postawić z w roli firmy realizującej inwestycję. Tak poważna budowa to nie jest "koncert życzeń". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania i Pawel Re: Cichy Zaułek IP: *.core.lanet.net.pl 17.09.06, 17:26 Witamy rowniez sedecznie przyszlych sasiadow, my z budynku B nadal do konca z zewnatrz nieotynkowani :) a co w srodku nie wiemy... Wczoraj bylismy na budowie i nie widac zeby budynek B mial szybko wygladac tak jak bud. A. Czy ktos z budynku B wie cos na temat otwartych drzwi? Mialo to sie odbyc w polowie wrzesnia. W budynku A juz podobno cos takiego mialo miejsce. Moze ktos by napisal jak bylo? pozdrawiamy sasiadow Ania i Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pix_x Re: Cichy Zaułek IP: *.archicom.pl 18.09.06, 13:49 drzwi otwarte odbyły się. niestety przy tak dużej liczbie klientów i mając do dyspozycji tylko jeden weekend (szczerze powiem, że nie wiem czy akcja trwała tylko jeden dzień czy dwa) czasu na przyjrzenie się mieszkaniu było bardzo mało. pozdrawiam przyszłych sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Cichy Zaułek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:10 drzwi otwarte to była jedna wielka paranoja - przynajmniej dla mnie... Na jedno mieszkanie było przewidziane 15 min... czyli z dojściem i powrotem 10 min... W takim czasie niewielu rzeczom można się przyjrzeć... nie wspomnę o niezadowolonej minie kierownika budowy.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Cichy Zaułek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.06, 09:37 jaki kierownik taka mina ;) u mnie na przyklad kierownik jest w deche i na ogladanku mozna z nim bylo pogadac jak z czlowiekiem a i mine mial w porzadku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubik Re: Cichy Zaułek IP: 156.17.48.* 18.09.06, 10:04 Kurde z tymi drzwiami to rzeczywiscie akcja... My (A4) zostawilismy sobie tylko wjeśiowe od Atala, 2 pary wewnętrznych swoich montujemy. Ale to rzeczywiście słaby pomysł żeby były zamontowane przed wszystkimi pracami. Hmm... A na "drzwiach otwartych" warto było być, bo np. u nas róznica w łazience odległości framugi od ściany w stosunku do planów jest niby tylko 10cm, ale to akurat tyle że nie mieści nam sie o te 10cm pralka, którą już wczesniej kupilismy. Atal tylko rozłożył ręce i dodatkowo po odbiorze musimy sami sobie drzwi przesunąć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: Cichy Zaułek IP: *.core.lanet.net.pl 18.09.06, 23:25 kup sobie najtansze mozliwe drzwi (okolo 100zł) i takie zamontuj. Jak zamontujesz te docelowe to wydaje mi sie ze mozesz miec problem z ich pozniejszym wyciagnieciem nie uszkadzajac ich... Odpowiedz Link Zgłoś
ubeaty1 Re: Cichy Zaułek 19.09.06, 18:27 Dni pokazowe były w połowie lipca, bardzo logiczne, prawda?Wszyscy są wtedy na urlopach.Miały być dodatkowe terminy (15 wrzesień, tak mi powiedział w biurze pan Andrzej), ale jak zadzwoniłam się spytać, to był zdziwiony i nie wiedział, o co mi chodzi. Co sądzicie-jest mozliwe, że podniosą nam ceny mieszkań na koniec? Obejrzałam "Plac Zbawiciela " i się załamałam...Tam develper zbankrutował.Zaczęłam wczytywać się w umowę i mogą nam podnieść cenę jak np. wzrośnie w trakcie budowy VAT albo będzie wojna, atak terrorystyczny itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Cichy Zaułek IP: 195.205.44.* 20.09.06, 09:05 tak. oczywiście że nam podniosą. 100% najmniej. sami zorganizują atak terorystyczny i będą przedłużać oddanie mieszkań do 2009 roku licząc na wojne. nie ma to jak merytoryczna dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: focus Re: Cichy Zaułek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 09:28 Czego ty tak dramatyzujesz? Już wiemy, że byłaś w kinie na filmie, ale czy musisz ciągle o tym pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: focus Re: Cichy Zaułek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 09:30 A poza tym, to ty się dopiero z filmu dowiedziałaś, że deweloperzy mogą zbankrutować czy podnieść cenę? Oglądaj "Sprawę dla reportera" - tam takich historii (i to prawdziwych, nie fikcja filmowa) jest mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Cichy Zaułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:41 Boże, ludzie...Czemu aż tak doslownie bierzecie , co piszę.Przecież wiadomo,że nie po obejrzeniu dowiedziałam się o możliwości bankructwa developera.Tak samo umowę czytałam pod kątem "wojen" itp., ale to miał być tylko pretekst do dyskusji o tym,czy nasz develpoer jest słowny i wiarygodny. A to się okaże już wkrótce, bo jak byłam na budowie, to szczerze mówiąc nie wyglądało mi to na zakończenie prac do 30 listopada. Chciałabym się bardzo mylić.Macie jakieś świeższe informacje na ten temat? Dni otwarte dla budynku A były w połowie lipca.Logiczne, w sezonie urlopowym... Czy ktoś wie o jakiejś kolejnej dacie?Bo właściwie te dni otwarte już niedługo nie będą potrzebne, bo i tak ma być wkrótce odbiór (miejmy nadzieję), więc po co tyle szumu wokół tych dni otwartych? Widzieliście kolejną inwestycję ATALA na Turniejowej? (Była wizualizacja w dzisiejszej Gazecie Wyborczej /dodatek "dom")Zarąbista moim zdaniem-tylko że metr jest po 7.000. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: focus Re: Cichy Zaułek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 09:38 Wizualizacje są zawsze zarąbiste, tylko że z realizacją potem jest dużo gorzej. A co do wiarygodności dewelopera to ATAL pod tym względem nie wyróżnia się jakoś specjalnie ani na plus ani na minus na tle innych. Cichy Zaułek nie jest ich pierwszą inwestycją, jak widać także nie ostatnią, ale to jeszcze o niczym nie świadczy. A cena 7 tys. zł? Na pewno jest już sporo chętnych na te lokale! Turniejowa to przecież niezła lokalizacja (IMHO dużo lepsza niż Cichego Zaułka), więc i cena musi być odpowiednia. Takie czasy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latino Re: Cichy Zaułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:32 witam nowych sasiadów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Cichy Zaułek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:47 Sąsiedzi. Jeszcze się nie wprowadziliśmy a już są delikatne awanturki;). Miejmy nadzieję że to wynika z długiego oczekiwanie na kwadraty a nie z naszej nerwowości. Osiedle jest ładne, pewnie każdy z nas długo się zastanawiał przed podjęciem decyzji i teraz musimy liczyć na terminowe zakończenie budowy. Rzadko się chyba zdarza żeby na takim miejscu jak budowa osiedla wszystko było super w 100%. Mogą się zdarzyć jakieś niedociągnięcia i dużo zależy od naszego podejścia żeby to naprawić. Wszyscy moi znajomi którzy odbierali w ostatnich latach mieszkania mieli do nich liczne zastrzeżenia - i liczę się z tym że w moim przypadku będzie podobnie. Niestety. Z drugiej strony rozmawiałem z podwykonawcami i skarżyli się na wyjątkową surowość kierownika budowy. To chyba dobrze że jest dla nich surowy (nie tylko dla nich ;))Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
sikoramaku Re: Cichy Zaułek 21.09.06, 15:17 witam moich wszyskich przyszłych sąsiadów z B (z A też oczywiście)! jestem przekonany , że niejedna częśc naszego miasta będzie nam zazdrościć naszych dwóch wspaniałych domków...a tak poważnie - zawsze w trakcie realizacji inwestycji są kłopoty...rzeczywiście przyznaję, że deweloper do łatwych nie należy, ale moim zdaniem nie jest to firma, która nagle się spakuje w walizkę i tyle po niej...kierownik budowy jest jak betonowy głaz - prawda - ale może to i dobrze - w końcu trzeba wziąć to wszystko za mordę...sam widziałem - potrafi postawić do pionu...trochę więcej optymizmu, ludzie...ja mam świadomość jakie miałem kłopoty i, że jakieś mnie jeszcze czekają...ale jedyny wpływ jaki mogę na nie mieć to próba rozwiązania w momencie kiedy się pojawią...twardym trzeba być...kupno mieszkania to stres...niestety...są problemy? jak wszędzie. będą niedoróbki? jak wszędzie. coś pójdzie nie tak? jak wszędzie... nie oczekujmy, że nagle Atal będzie firmą która zostanie wzorem dla całego świata deweloperów... czy są wiarygodni? moim zdaniem tak... nigdy nie wiadomo kto kiedy wywinie ci numer, ale nie można od razu wszystkich jedną miarą...a może ja po prostu się cieszę z tego mieszkania...do zobaczenia wszystkim na spacerach...pozdrawiam wszystkich jeszcze raz z uśmiechem na ustach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Cichy Zaułek IP: 195.205.44.* 21.09.06, 17:27 a to poprzedni atal. tak mi sie zdaje po stylu (plus coś mi sie obiło o czerniawskiej) wroclaw.hydral.com.pl/5981,obiekt.html wszystko ładnie oprócz drogi. mam nadzieje że na chrzanowskiego ładnie będzie już wszystko łącznie z drogą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maku Re: Cichy Zaułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:34 ...na chrzanowskiego będzie pięknie...i mam nadzieje, że nie będzie panikarzy (!!!)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B7 Re: Cichy Zaułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 14:17 Witam wszystkich sąsiadów :)) Bardzo mnie cieszą te ostatnie pozytywne i optymistyczne wypowiedzi - dołączam swoją :)) Tak trzymać!! Zgadzam się, że na pewno nie obędzie się bez stresu, może przesunięcia terminu oddania (chociaż na razie zapewnieją, że powinno być w terminie, ale to jakby jest standard, w szczególności w związku z brakiem robotników w Polsce), jakichś wad mniejszych i większych, itp. Ale przecież nie ma rzeczy idealnych i trzeba się cieszyć z tego co się ma - a będziemy mieli śliczne (bo sami je sobie urządzimy wg naszych planów) mieszkania i śliczne osiedle w pięknej okolicy!! Bo przecież gdyby nam się tam nie podobało, to by nikt z nas ich nie kupił! Więc nie krytykujmy budujących, tylko trzymajmy za nich kciuki, żeby wyszło jak najlepiej!! Pozdrawiam M. PS. A z tymi drzwiami za 100 zł. do późniejszej wymiany - niezły pomysł ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Cichy Zaułek IP: 195.205.44.* 02.10.06, 14:48 mi też sie spodobał ten pomysł. może uda się coś takiego kupić na allegro. z 2 strony, mam 3 pary drzwi. 3 pary*100 plus transport to juz troche jest. może warto jednak od razu zamontować drzwi docelowe (?). Odpowiedz Link Zgłoś