Dodaj do ulubionych

PDM osiedle pod plantami

• Gość: luu Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.07, 09:02
      Hmm? Coś znalazłam aukcja.onet.pl/showcat.php?
      id=26970&order=t&view=gtext . Ktoś sprzedaje jesze nie kupione mieszkanie :/
    • Gość: luu Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 08:25
      Czy jeśli wycofam sie z kupna mieszkania ponosze jakieś koszty. Według umowy
      nie ale chcę się upewnić.
      • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 12.03.07, 18:57
        luu dlaczego chcesz się wycofać? :( ?? Czy wiesz może coś, czego my nie wiemy
        ??? Z tego co wiem, to nie ponosi się kosztów związanych z rozwiązaniem umowy.
        • Gość: luu Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.07, 07:57
          Nie nic nie wiem. Przemyślałam sprawę. Dla mnie to za wiele, płacić taki czynsz
          i raty kredytu a do tego szukać jeszcze kasy, na urządzenie mieszkania. Po
          zatym jak na obrzeża miasta to czynsz jest za wysoki, we Wrocławiu jest w
          nowych osiedlach 1,90 nieraz 2 góra 3 zł.
          • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 13.03.07, 18:05
            luu, jak ja rezerwowałam mieszkanie i pytałam o czynsz, powiedzieli mi, że 4.5 -
            5 zł. to jest taka górna granica i oni wolą brać pod uwagę właśnie taką
            ewentualność. Powiem Ci, że ja obecnie mieszkam we Wrocławiu i płace 4.6 za metr
            (mieszkanie ma 43 metry). Ja ciągle mam nadzieje, że to wszystko nie będzie
            takie straszne :)
            • Gość: gość Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 18:45
              A ja Wam powiem tylko jedno. Ci ktorzy chca rezygnowac beda predzej czy pozniej
              zalowac tej decyzji. Sama kupujac 2 lata temu mieszkanie bylam gotowa
              zrezygnowac na chwile przed odbiorem a teraz za zadne skarby na swiecie nie
              pozbylabym sie wlasnego mieszkanka :) To wszystko jest takie straszne na
              poczatku a pozniej jest juz tylko radosc!

Inna sprawa ze w tej cenie nie znajdziecie juz nic w promieniu 30km od Wrocławia.
              • Gość: gosc Re: PDM osiedle pod plantami IP: 81.15.160.* 14.03.07, 11:01
                Zgadzam sie. Za kilka lat bedzie tam na pewno ladna infrastuktura. Ci, ktorzy
                wprowadzaja sie pierwsi musza na poczatek znosic budowe, bloto itd., ale za to
                kupuja najtaniej (w stosunku do tycz, ktorzy zechca sie wprowadzic na w pelni
                zagospodarowany teren)!
                • Gość: luu Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.07, 13:48
                  Rozumiem. Gdyby było mnie na to stać, to by nir było problemu. Ja nie dzwignę
                  1300 zł + czynsz 350. Razem to bedziie ok. 1700 zł m-c. A gzdie pieniadze na
                  życie czy na remont nowego M ??????? :(
                  • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.akron.net.pl 14.03.07, 21:32
                    no na pewno nie bedzie latwo z kredytem, czynszem, oplatami za prad, gaz i
                    wode, ale jesli chce sie miec swoje 4 katy to trzeba sie sprezyc. taniej nie
                    bedzie.
                    a tak z innej beczki. ktore mieszkanie masz zarezerwowane? ciekaw jestem czy
                    ktos tu na tym forum bedzie moim sasiadem :-) ja mam M2 B.B.
                    pozdrawiam
                    • Gość: M.S. Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 20:05
                      Ja z żonką dokonałem dzisiaj rezerwacji m5 B.B. wiec jeśli wypali będziemy
                      sąsiadami "po skosie"
          • Gość: ane Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 13:23
            Witam, Luu czy już zrezygnowałaś z tej rezerwacji, jestem zainteresowana
            mieszakniem na tym osiedlu. Jakie mieszkanie masz zarezerwowane?
            • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.akron.net.pl 31.03.07, 10:53
              cześć sąsiedzi :-)
              trochę nam ten czas leci a pozwolenia na budowę jak nie było tak nie ma.
              widzieliście może jak zmienił się plan zagospodarowania terenu? w chwili
              obecnej pojawiło się dużo więcej budynków z mieszkaniami w miejsce części
              domków - bliźniaków (pdmdevelopment.pl/pl/oferta/pod-platanem/105/). Mam
              nadzieję, że ta zmiana wpłynie na naszą korzyśc i dzięki większemu zyskowi
              developera ze sprzedaży kolejnych mieszkań unikniemy zmiany ceny w przypadku
              rozwiązania umowy rezerwacyjnej z powodu braku pozwolenia na budowę w terminie
              do 30 kwietnia. Nie wiem jak wy, ale ja mam zamiar czekać dalej bo jestem
              przekonany, że chcę mieszkać właśnie tam. Oby się udało.
              Pozdrawiam
    • Gość: Yoda Re: PDM osiedle pod platanami IP: 192.28.65.* 20.03.07, 10:54
      Czesc Wszystkim,
      zarezerwowalem mieszkanie M4 budynek B. Teraz pora zajac sie filtrowaniem
      Waszych rad i wskazowek co i kiedy trzeba sprawdzic. Tak jak piszecie i ja
      jestem zdania, ze wszystko bedzie dobrze. W koncu taka krecha w banku to petla
      na szyje prawie na cale zycie. Pomysl ze spotkaniem sie i obgadaniem szczegolow
      podoba mi sie bardzo. Jesli sie nie spotkamy to moze chociaz wymienimy sie
      numerami telefonow. Zawsze to latwiej zadzownic, popytac sie niz pogawedka na
      forum.
      • jol-a1 Re: PDM osiedle pod platanami 21.03.07, 20:38
        witam wszystkich! jestem zainteresowana osiedlem pod platanami.Czy ktos sie
        orientuje czy sa jeszcze jakies wolne mieszkania?
        • Gość: luu Re: PDM osiedle pod platanami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.07, 15:37
          Jeśli jesteś zainteresowana to zadzwoń pod nr. 604 471455
        • gosc.jb Re: PDM osiedle pod platanami 16.04.08, 23:22
          zazdwoń do dewelopera
    • Gość: Yoda Re: PDM osiedle pod plantami IP: 212.127.91.* 22.03.07, 06:51
      Cze,
      najlepiej zadzwonic do PDM Development (www.pdmdevelopment.pl) i zapytac czy sa
      jakies wolne mieszkania. Jesli nie bedzie to wpisac sie na liste rezerwowa. Jak
      sie cos zwolni i bedziesz miala troche szczescia to ktos z PDM zadzwoni do
      Ciebie i Ci zaproponuje rezerwacje.
      Pozdro,
      YODA
      • Gość: pepe Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.cable.ubr01.azte.blueyonder.co.uk 26.07.07, 16:46
        a co z przyłaczami, bedzie gaz ?? bo tam na 100% nie ma gazu, czyli bedzie gaz
        z butli ?? no i jescze jedno, kiedy oni będą włascicelem gruntu na ktorym chcą
        budować ???
        • Gość: Sil Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.srv.volvo.com 26.07.07, 17:04
          Czesc
          Z tego co Ja wiem (od PDM) właścicielami grutnu już są (od pewnego czasu), nei
          meili tylko pozwolenia. Grunt jest oczywiście kupiny na kredyt, ale w umowie
          przedwstępnej jest zapis że w momencie oddawania mieszkań wszelkie obciążenia
          mają być z nieruchomości zdięte
          Wg PDM wszystkie przyłącza bedą, w tym oczywiście gaz, ponieważ np ogrzeewanie
          będzie na gaz
          Pozdrawiam
          • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.core.lanet.net.pl 26.07.07, 19:20
            Witam.
            Jesli ktos chce sprawdzic, czy PDM jest wlascicielem gruntu to musi sie przejsc
            do sadu wydzial wieczysto-ksiegowy, ktory znajduje sie przy ul. Komandorskiej
            (na przeciwko tych sklepow motoryzacyjnych przy arkadach). Tam na I pietrze
            mozna za darmo sprawdzic ksiege wieczysta bo jest juz "wciagnieta" do ewidencji
            elektronicznej. PDM podaje w umowach przedwstepnych stary numer KW. Aktualny
            jest WR1E/00014950/9. Jesli ktos sie sprawdzi to prosze o zostawienie info na
            forum. Ja wybieram sie wlasnie na wakacje, wiec nie mam juz na to czasu.

A oferta bankow ...
            po kolejnej porcji dzisiajszych analiz i rozmow z bankami, na czolo wysuwaja
            sie oferty trzech: mBANK, KREDYT BANK i NORDEA.
            Calkiem niezly jest tez FORTIS, ale tam trzeba miec wysokie dochody - przy
            kredycie w CHF nawet 4900 netto.
            Jesli ktos jest stalym klientem LUKASA to tez ma tam calkiem niezle warunki.

Pytanie kolejne: w jakiej walucie brac kredyt? PLN czy CHF?
            Wiekszosc bankowcow mowi, ze przy tak niskim kursie CHF bardzo ryzykowne jest
            branie kredytu we frankach bo gdy zdrozeje to rata kredytowa moze sporo
            wzrosnac. tak wiec w obwodzie trzeba sobie pozostawic opcje darmowego
            przewalutowania.
            Natomiast jesli "franciszek" jeszcze potanieje, to moze sie okazac, ze kredyt
            270 000 PLN wziety po obecnym kursie CHF, ktory bedzie placony w transzach nie
            wystarczy na pokrycie ceny zakupu mieszkania. Wowczas konieczne bedzie
            uruchomienie wlasnych srodkow lub zwiekszenie puli kredytu.

zdradze Wam moj obecny plan - ktory moze sie jeszcze zmienic :-)
            biore kredyt w PLN i trzymam go do ostatniej transzy. jesli kurs franka bedzie
            wowczas wyzszy to wtedy zrobie przewalutowanie.

Musimy tez pamietac, ze przed nami jest wejscie do strefy EURO, a wiec zmiana
            waluty z PLN na EUR. Trudno w tej chwili przewidziec jaki bedzie kurs wymiany.
            Frank powinien byc bardziej przewidywalny.

pozdrawiam
      • Gość: mariusz wyposażenie, czyli: hurtem taniej IP: *.lanet.net.pl 30.10.07, 01:09
        witam szanownych Sąsiadów!
        jutro (w zasadzie już dzisiaj)idę podpisać ostatnie papiery w banku i uruchamiam
        kredyt - więc najwyższy czas pojawić się na forum :)

chciałbym zagaić dyskusję na temat: kupmy hurtowo, czyli taniej - a dokładnie:
        kupmy taniej wyposażenie naszych domów / mieszkań
        jest wiadomym, że jeśli kupuje się coś w większej ilości, to obniżka ceny jest
        wręcz oczywista - różnych elementów wyposażenia - od kleju do kafli po zmywarki
        i kominki
        każdy ma własne pomysły na urządzenie wnętrza, ma być przecież niepowtarzalne,
        ale... ale wiele rzeczy moglibyśmy nabyć "grupowo", bez uszczerbku dla
        indywidualności każdego z mieszkań

pomysł nie jest mój - został z sukcesem przetrenowany już wielokrotnie, na wielu
        nowo budowanych osiedlach - więc czemu nie "Pod Platanami" ?
        ja kupuję "bliźniaka" - dlatego jestem m.in. zainteresowany zakupem paneli
        solarnych do ogrzewania wody, rozpocząłem już szukanie dostawcy, ale jest też
        cała masa innych elementów, którymi byliby zainteresowani właściciele mieszkań,
        a które moglibyśmy kupić hurtowo

co o tym sądzicie? piszcie na forum - albo bezpośrednio do mnie kaczmmar@wp.pl

pozdrawiam
        mariusz
    • Gość: koli Re: PDM osiedle pod plantami IP: 89.174.12.* 22.03.07, 14:22
      na gratce widziałem ogłoszenia o odstąpieniu mieszkań -280tyś
    • Gość: greg Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.magma-net.pl 24.03.07, 10:25
      Witam,

mam pytanko.
      Czy te mieszkania, które są teraz w sprzedaży, a raczej które były - bo wszystkie są już zarezerwowane - to są mieszkania z pierwszego etapu budowy tego osiedla?

Bo znalazłem coś takiego na stronie PDM:

Termin realizacji 1 etapu I kwartał 2008.
      Termin realizacji 2 etapu II kwartał 2008.
      Termin realizacji 3 etapu III kwartał 2008.
      Termin realizacji 4 etapu I kwartał 2009.

A jestem zainteresowany kupnem na tym osiedlu mieszkania.

Pozdrawiam.
    • Gość: Yoda Re: PDM osiedle pod plantami IP: 212.127.91.* 01.04.07, 11:40
      Cze Wszystkim,
      jakieś nowe wieści w sprawie developera lub "naszych" mieszkan???

Pozdro,
      YODA
      • Gość: ane nie chcę straszyć ale chyba nie jest dobrze..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 14:45
        Witam wszystkich, w związku z tym, że sama jestem bardzo zainteresowana
        mieszkaniami w Kiełczowie , w związku z przedłużającym się terminem otrzymania
        przez developera pozwolenia na budowę, przez znajomego zasięgnęłam informacji w
        Starostwie wrocławskim i niestety otrzymałam negatywną informację. Podobno PDM
        wogóle nie złożył wniosku o rozpatrzenie pozwolenia na budowę!? Mam tylko
        nadzieję, że to jakaś pomyłka, nie mniej jednak trzeba to koniecznie sprawdzić.
        Czy ktoś wie coś więcej w tej sprawie?

• Gość: ali Re: nie chcę straszyć ale chyba nie jest dobrze.. IP: *.as.kn.pl 19.04.07, 17:44
          ale mnie zmartwiłaś :(( Zresztą chyba nie tylko mnie :( pewnie jest nas więcej.
          Jeśli ktoś z Was czegoś się dowie to piszcie od razu. Ja też mam nadzieję, że to
          jakaś pomyłka...jutro będę dzwonić do pdm-u. Jak czegoś się dowiem, to napiszę.
          • Gość: PP Re: nie chcę straszyć ale chyba nie jest dobrze.. IP: *.chello.pl 19.04.07, 18:46
            chcę wam powiedziec ze to informacja sprawdzona..dzisiaj trochę przycisnęlam
            kobiete w pdm i okazalo sie ze ponoc jutro skaldaja stosowne dokumenty a
            pozwolenie bedzie w polowie maja...skandal..i wielka manipulacja
            • Gość: bm Re: nie chcę straszyć ale chyba nie jest dobrze.. IP: 84.203.144.* 20.04.07, 15:14
              z tego co udalo mi sie dowiedziec to okazuje sie ze PDM nie jest wlascicielem
              tej ziemi tylko jak dotad ja dzierzawi i dlatego nie mogl skladac wniosku o
              pozowlenie na budowe, oczywiscie pani z PDM-u tlumaczy ze wlasnie zakaczyli
              wszystkie formalnosci zwiazane z zakupem i moga juz ow wniosek zlozyc! Pozyjemy
              zobaczymy.......
              • Gość: ali Re: nie chcę straszyć ale chyba nie jest dobrze.. IP: *.as.kn.pl 21.04.07, 09:31
                Mam numer działki :) Postaram się dowiedzieć czegoś w poniedziałek jak tylko
                będę miała jakieś informacje to napiszę. Pozdrawiam
                • Gość: bm Re: nie chcę straszyć ale chyba nie jest dobrze.. IP: 84.203.192.* 07.05.07, 19:05
                  witam wszytskich, z info ktore posiadam to pozwolenie zlozyli 24.04 a czeka sie
                  okolo 2 miesiecy, czyli koniec czerwca.W wodociagach dostali pozwolenie ale nie
                  dostarczyli jeszcze projektu, a dzialka nr 166 w Kielczowie jest wynajmowana od
                  nijakiego Stefana Beben. Wyglada nie ciekawie..........
    • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 20.04.07, 16:56
      Witam,po wczorajszych informacjach też dzisiaj usiowałam się czegoś dowiedzieć.
      Niestety, aby otrzymać informacje ze starostwa w Długołęce - gdzie starają się o
      pozwolenie - muszę mieć numer działki. Jeśli ktoś z Was przypadkiem ma taką
      informację to proszę napiszcie, wtedy w poniedziałek będę wiedziała coś więcej.
      Aha jeszcze jedno. Znajoma, która pracuje w Starostwie powiedziała mi, że o
      pozwolenie na budowę może wystąpić osoba reprezentująca firmę, a nie sama
      firma.Poza tym pdm zmieniał plan zagospodarowania terenu - dodali więcej
      mieszkań - i to też pewnie wszystko opóźniło. Nie zmienia to faktu, że dali
      plame na całej lini i powiem wam szczerze, że obawiam się o to wszystko. Nawet
      mój optymizm powoli gaśnie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
      • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.akron.net.pl 21.04.07, 10:13
        a ja postaram sie wlac w Was troche optymizmu :-)

oczywistym jest, że wniosek o pozwolenie sklada osoba upowazniona do
        reprezentacji firmy.

jesli chodzi o wlasnosc gruntu, na ktorym ma stac nasze osiedle, to z tego co
        ja sie dowiedzialem PDM ma podpisana umowe przyrzeczenia sprzedazy. takie
        rzeczy w chwili obecnej sa na porzadku dziennym bo nikt nie chce kupic ziemi
        jesli moze nie dostac pozwolenia na budowe (no chyba, ze ma jakies ukladziki).

Powiem Wam szczerze, ze ja wole poczekac jeszcze ten miesiac i niech PDM
        dostanie pozwolenie na budowe uwzgledniajace zmiane zagospodarowania
        przestrzennego osiedla (pojawienie sie nowych budynkow mieszkaniowych w miejsce
        domkow). Mam nadzieje, ze ta zmiana spowoduje wlasnie, ze PDM nie podniesie nam
        cen. A dlaczego? Zrobiłem taka mala kalkulacje:

W miejsce 22 zaplanowanych domkow powstanie ok. 40 mieszkan. Ze sprzedazy tych
        domkow PDM dostalby (przyjmując srednia cene 400 tys PLN) 8 800 000 PLN. Ze
        sprzedazy mieszkan otrzyma (przyjmując srednia cene 265 tys PLN) 10 600 000
        PLN, a wiec o 2,2 mln PLN wiecej !!!

W przeciwieństwie do domkow, na mieszkania podobno jest już mnóstwo chetnych.
        PDM chce rozpocząć sprzedaz jak będzie mial pozwolenie na budowe, żeby uniknąć
        takiej sytuacji jak z nami, gdzie zniecierpliwieni czekamy. Drugi powod to
        pewnie taki, ze ceny mieszkan, materiałów budowlanych caly czas ida w gore i
        będą mogli ustalic najbardziej aktualna cene za mieszkanie.

Na koniec info z PDM: jeśli nie będzie pozwolenia na budowe do konca kwietnia
        to PDM sam wystapi do nas o podpisanie aneksow do umow rezerwacyjnych na tych
        samych warunkach. Zmieni się jedynie termin. … I OBY TAK BYŁO BO JUŻ SIĘ NIE
        MOGĘ DOCZEKAC. :-)

pozdrawiam
        • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 21.04.07, 12:15
          dzięki Zdecydowany Q za te optymistyczne słowa.Miejmy nadzieję, że wszystko
          będzie dobrze :)
          • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 23.04.07, 16:50
            Witam, z tego co udało mi się dowiedzieć, to podobno niejaki pan Kalinowski
            złożył wnisek o pozwolenie na budowe.Nie miałam czasu sprawdzić na stronie
            pdm-u czy gdzieś przewija się to nazwisko, jeśli ktoś z Was czegoś się dowie to
            niech jak najszybciej to napisze. Pozdrawiam Wszystkich.
            • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.akron.net.pl 24.04.07, 19:09
              Z informacji i dokumentów, które posiadam do reprezentacji PDM nie jest
              upoważniony żaden Pan Kalinowski. Ososba o takim nazwisku w spółce nie
              figuruje ...
              • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.07, 08:05
                Od dzisiaj w biurze PDM można odbierać aneksy do umów, które zmieniają tylko
                termin obowiązywania rezerwacji. Cena pozostaje bez zmian!!! :-) Termin został
                przedłużony do końca lipca i wg pani z PDM ma na pewno wystarczyć na uzyskanie
                pozwolenia na budowę i zawarcie umów w formie aktu notarialnego.
                • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.akron.net.pl 04.05.07, 15:44
                  odebrałem aneks ...
                  czekamy dalej ...
                  podobno do czerwca ...
                  zobaczymy ...
                • Gość: grzegorz Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.telsat.wroc.pl 13.05.07, 01:07
                  Witam wszystkich (mam nadzieje) przyszłych sąsiadów.

Wraz z narzeczona udalo nam sie przebrnac przez wszystkie posty na form ufff troche tego jest, jednak bardzo pomocne.

Dzisiaj udalo sie nam podpisac umowe rezerwacyjna projektu pod platanami.

Czytajac Wasze wypowiedzi (watpliwosci i zastrzezenia) chetnie podtrzymalbym pomysl wspolnego spotkania i omowienia kwestii, ktore moga faktycznie budzic zdziwienie lub niepokoj. Zeby nie umieszczac numerow telefonu na forum moze wymienimy sie adresami mailowymi a pozniej numerami osob zainteresowanych wspolnym spotkaniem. Moj adres binaural@interia.pl jesli taki pomysl bedzie przez Was na miejscu moze uda sie cos dalj z tym pchnac a kwestii jest sporo do omowienia bazujac na wczesniejszej umowie ogrodow oltaszyn.

Dzisiaj podczas zawierania umowy rezerwacyjnej otrzymalismy informacje od pani Małgorzaty Trawki (pełnomocnik zarządu) ze za okolo 2 tygodnie powinni otrzymac pozwolenie na budowe (chec sciagniecia klienta? nie wiem, ale chce w to wierzyc).

Pytanie (moze trywialne) ale nigdzie nie spotkalem sie z informacja (a i sam zapomnialem zapytac) co stanie sie z naszmi 5tys zl po podpisaniu umowy przedwstepnej. PRzejdzie na poczet mieszkania (zostanie doliczona do ceny splaty mieszkania)?

I tak na koniec to ja mam M1 B.F - milo byloby poznac sasiadow :-)

Pozdrawiam
                  Grzegorz
      • Gość: Aguśka Czy ktoś wie coś o wolnej rezerwacji? IP: *.wroclaw.mm.pl 26.04.07, 21:23
        Witam serdecznie wszystkich miłośników osiedla Pod Platanami. Poszukujemy z
        narzyczonym mieszkania najlepiej na parterze, które zostanie zrealizowane w I
        etapie budowy. Jeśli dojdzie do podpisania umowy przedwstępnej jesteśmy w
        stanie zapłacić oczywiście ustaloną kwotę. Otrzymaliśmy propozycje z biura
        nieruchomości, ale jest to zbyt duża dla nas kwota, tym bardziej przy
        zaistniałej sytuacji z przesunieciem terminu budowy.
        • Gość: Tomek Re: Czy ktoś wie coś o wolnej rezerwacji? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.07, 02:01
          Witam wszystkich (mam nadzieje przyszlych sasiadow) ;)
          Zastanawiam sie nad kupnem domku na osiedlu Pod Platanami i dorzuce do
          dyskusji pare groszy. Od jakiegos czasu troche sie rozgladalem po rynku
          wroclawskim i ceny proponowane na tym osiedlu sa OK, nie odbiegaja w zasadzie od
          konkurencji. Bezposredni sasiad, Religa oferuje w podobnym pulapie cenowym
          podobne powierzchnie. To ze maja informacje o 4200/m2 to mala bujda, bo ja sie
          do nich przymierzalem i wychodzi 4902/m2. Pare rzeczy mnie troche martwi:
          - mozliwosc zmiany ceny przez PDM - nie powinno byc tego w umowie
          - koniecznosc podpisania umowy notarialnej z ich notariuszem - bzdura, nie ma
          takiego obowiazku, klient ma prawo wybrac dowolnego notariusza
          - terminowosc tej inwestycji...czy oni juz sa wlascicielem gruntu i maja
          pozwolenie na budowe? Bylem tam dzisiaj i tam rosnie trawka...
          - odnoszac sie do punktu poprzedniego, wezcie pod uwage, ze postawienie osiedla
          (pare budynkow mieszkalnych i pare domkow) w ciagu roku to dosc spory wyczyn. A
          co za tym idzie, budynki (domki) oddawane sa w tak zwanym stanie 'mokrym' a
          skutkuje to tym, ze jesli nie chcecie miec grzyba na scianach, to nalezy przez
          ok 3 m-ce takie mieszkania (domki) suszyc. Oczywiscie oznacza to uchylone okna i
          dzialajace ogrzewanie. I jak sie to ma do 3 miesiecy ktore PDM daje na
          wykonczenie? Punkt o koniecznosci wykonczenia w 3 miesiace jest to usuniecia, bo
          wprowadza nam ekipe ktora sie okaze najdrozsza w tej czesci Europy i w dodatku
          niezbyt solidna.
          - Martwi mnie brak podzialu budowy na etapy (niezgodne ze sztuka budowlana).
          Budujac pare budynkow z jednej strony, pare domkow z innej, mieszkamy caly czas
          na placu budowy, a wezcie pod uwage, ze do momentu zakonczenia budowy calosci
          inwestycji nie zostana zrobione drogi wewnetrzne...
          - czy ktos wie dokladnie w jakiej odleglosci od planowanej obwodnicy bedzie to
          osiedle (ktora jego czesc)? Bo zakladajac ze obwodnica bedzie miala ekrany, to
          minimalna odleglosc powinna wynosic ok 500 metrow (nie ma na to normy, ale przy
          takiej odleglosci halas nie jest uciazliwy).

Czekam na Wasze odpowiedzi!

Tomek
          • Gość: Tomek Re: Czy ktoś wie coś o wolnej rezerwacji? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.07, 02:07
            Jeszcze w temacie drogi dojazdowej (Polna). Developer nie jest odpowiedzialny za
            jej zrobienie i nie liczylbym na jego udzial w tym, bo droga jest wlasnoscia
            gminy. Z tego co sie dowiedzialem od Religi, developer moze wystapic do gminy z
            wnioskiem o zrobienie (utwardzenie) drogi. Najczesciej sie to konczy tym, ze
            mieszkancy sie zrzucaja na pare ciezarowek zwiru i wysypuja go na droge (miesiac
            temu na ulicy Kretej, bardzo blisko Polnej byly dziury ze sie nie dalo
            przjechac, teraz jest juz w miare plasko po nawiezieniu zwiru).
            I jeszcze jedna wazna rzecz - czy ten teren jest w pelni uzbrojony? To znaczy,
            wod-kan, energie itp, czy moze PDM planuje tam jedno wielkie szambo??? Bo Religa
            na Akacjowej (za plotem) ma pelne uzbrojenie...
            • Gość: Lugi Re: Czy ktoś wie coś o wolnej rezerwacji? IP: 84.203.192.* 07.05.07, 19:01
              mam propozycje idz do Religi skoro masz tyle ale do "Polnej".
              • Gość: Aguśka Re: Czy ktoś wie coś o wolnej rezerwacji? IP: *.wroclaw.mm.pl 08.05.07, 18:22
                Bardzo chętnie a dopłacisz mi brakujące 200 tys. To mieszkanie kosztuje niecałe
                300 tys. a u Religii najtańsze 496 tys. Może dla Ciebie to żadna różnica, ale
                dla mnie znaczna.
            • Gość: Zdecydowany Q Re: Czy ktoś wie coś o wolnej rezerwacji? IP: *.akron.net.pl 08.05.07, 19:37
              odnosnie ulicy Polnej
              rozmawialem z osoba ktora mieszka przy tej ulicy (jest w trakcie budowy domku
              jednorodzinnego. Osoba zapewnila, ze gmina zobowiazala sie wybudowac normalna
              droge utwardzona. w stosunku do obecnej gruntowej ma byc szersza o 2-2,5 m.

Wlasnosc gruntu
              Dowiedzialem sie w PDM, ze dzialka jest juz ich wlasnoscia i maja do niej pelne
              prawo. oczywiscie pozwolenia na budowe nie ma ...

Uzbrojenie
              Podobno PDM ma zrobic na wlasny koszt przylacze do sieci kanalizacyjnej. Od
              developera dostalem info, ze szamba na 100% nie bedzie. woda, prad, telefon
              jest na sasiednich dzialkach wiec z przylaczem nie bedzie problemu

Budowa
              z tego co ja sie orientuje to inwestycja ma byc podzielona na dwa etapy. I etap
              obejmowalby budynki mieszkalne A-H oraz domki 1-5, reszta w II etapie

... no coz, czekamy dalej

pozdrowienia dla sasiadow
    • Gość: grzegorz PDM osiedle pod plantami - postepy na placu budowy IP: *.telsat.wroc.pl 13.05.07, 17:31
      Witam Wszystkich przyszłych mieszkańców,

Dzisiaj (to jest 13 maja 2007r) wybralem sie z narzeczona na Kielczow popatrzec jak to wszystko wyglada dokaldniej.

No wiec tak - dzialeczka ma sie dobrze, rosna tam piekne maki, trawa i mniszek posoplity :-)... nei widać śladu zainteresowania
      budowlancow - nic dziwnego skoro nie ma jeszcze pozwolenia na budowe.

Jesli chodzi o droge to Polan ulegla poprawie od ostatniego razu jak tam bylem. Wieksze dziury zostaly zasypane i nie ma juz
      wrazenia jak na camel trophy... natomiast ul kręta jest dalej dziurawa... ale dobra opcja jest dojechac tam od strony ulicy
      akacjowej... jedziemy do zjazdu na Piecowice -> w akacjowa i w prawo do gory (niestety nie znam wsyztskich ulic wiec nie moge
      podac ich nazwy - mapy tez sa skompe w te informacje).

Dalej - > jesli chodzi o dojscie do przystanku to mierzylem i wychodzi okolo 1km do petli na Jana Pawła II (nie mylic z placem
      we Wroclawiu :-) ) a stamtad juz mamy 611 ktora jezdzi praktycznie co 30 minut i dojezdza do placu grunwaldzkiego. Natomiast z
      tejze samej petli jest mozliwosc jeszcze wsiasc w 131 ale tylko o 7:10 rano :-) ale dojezdza na wierzbowa. Ogolnie nie wyglada to
      tak zle szczegolnie ze wiekszosc i tak bedzie jezdzic wlasnym transportem a komunikacja zbiorowa zostaje jako alternatywa.

Co do okolicy to ladny widok na powstajace na przeciwko piekne szeregowki (prawdopodobnie religa dev). A ogolnie to spokoj i cisza
      - piekna okolica. Ja jestem zadowolony.

Takze tak to wyglada na dzien dzisiejszy.

Faktycznie problem moze byc z kanalizcja ale pozyjemy zobaczymy.

pozdrawiam
      Grzegorz
      • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 21:11
        Witam wszystkich :) a szczególnie tych, którzy do nas dołączyli. Wymiana maili
        to bardzo dobry pomysł, a jeśli chodzi o te 5 tys. to kwota ta odliczona będzie
        od całej kwoty mieszkania.Pozdrawiam
      • Gość: gabi Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.07, 12:45
        witam, czy ktoś z Was posiada może plan całego osiedle Pod Platanami? na
        targach mieszkaniowych Pani z PDM posiadała takowy, jednakże teraz nie wiem
        gdzie go szukać? Liczyłam na to, że bedzie on dostępny na stronie developera
        ale niestety nie znalazłam nic na ten temat...
        jeśli ktoś wie coś na ten temat prosze o namiary...
        pozdrawiam
        • Gość: gabi Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.07, 15:46
          no wiec znalazłam sama czego szukałam :o)
          przy kolejnej penetracji strony developera plan osiedla okazal sie bardziej
          widoczny :o)
      • Gość: ewa Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.elektrosat.pl 15.05.07, 19:58
        czesc.
        dzisiaj podpisalismy z mezem umowe rezerwacyjna na mieszkanie M8 Budynek F. po
        przebrnieciu przez te wszystkie posty zaczynamy miec mieszane uczucia...
        ale jestesmy dobrej mysli. :).pomysl ze spotkaniem sie jest bardzo dobry. tym
        bardziej, ze jest nas - sasiadow - coraz wiecej.
        co do uscislenia info, w etapie I beda budowane budynki ABC i domki, w etapie
        II DEFG. tak nas dzis poinformowala kobietka z PDM.
        a 5 tys.zl. nie bedzie kwota wliczana na poczet mieszkania, ale raczej bedzie
        traktowana jako kaucja zwrotna.
        co do drogi - powinna byc wykonana przez gmine.
        co do obwodnicy autostradowej - bedzie w odleglosci ok.400m od skraju osiedla.

pozdrawiamy sasiadow,
        ewa i darek
        • Gość: grzegorz Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.telsat.wroc.pl 18.05.07, 21:41
          Witam,

Dzisiaj otrzymałem od Pani Edyty Szpala plan osiedla w formie eletronicznej (*.pdf) takze zainteresowanych prosze o binaural@interia.pl

Dodam tylko, że plan jest lepszej rozdzielczości niż ten na oficjanej stronie deweloperano i troszeczę więcej terenów w okół jest zaznaczonych :-)

P.S. Widzę, że życie na forum troszeczkę ucichło a chętnie bym się dowiedział jakichś nowych wieści czy już coś wiadomo z pozwoleniem na budowę??
          • Gość: grzegorz Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu bu IP: *.telsat.wroc.pl 21.05.07, 23:15
            Witam,

Kolejne wieści prosto centrali naszego developera.

Poniżej mail jaki otrzymałem w odpowiedzi na kilka moich pytań:

"
            Witam

W obecnym momencie nie posiadamy jeszcze projektu wykonawczego, toteż nie dysponujemy dokładniejszymi rzutami mieszkań. Uzyskanie pozwolenia na budowę jest w trakcie załatwiania w obecnym momencie, w Starostwie w Długołęce złożone są dokumenty i czekają na rozpatrzenie, po uzyskaniu decyzji ze Starostwa, będziemy jeszcze załatwiać prawomocność tej decyzji, także zakładamy, że wszystkie te procedury potrwają do końca czerwca. Jeśli wszystko pójdzie tym torem podpisywanie umów przedwstępnych będzie miało miejsce w lipcu. Nie mamy jeszcze wzoru umowy przedwstępnej, także przesyłam Panu poglądowo wzór umowy jaki stosowaliśmy dla inwestycji na Ołtaszynie.

Pozdrawiam

Edyta Szpala
            "

Jak można przeczytac wzor dostepny jest u mnie, osoby zainteresowane proszone sa o kontakt na adres binaural@interia.pl - wiadomo nie jest to jeszcze to co ma byc ale juz mozemy weryfikowac umowe. Do tego celu stworze moze dodatkowe rzewko zeby wszystko bylo w jednym miejscu :-) .
            • Gość: grzegorz Weryfikacja UMOWY IP: *.telsat.wroc.pl 21.05.07, 23:18
              Witam,

Proszę o umieszczanie tutaj swoich obaw co do umowy wstępnej, rezerwacyjnej i jakiejkolwiek jeszcze tam będzie :-).
        • Gość: anka Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.08, 20:19
          przepraszam ale ja z męzem kupiłam juz mieszkanie M8 w budynkuF.umowe
          przedwstępna podpisałam 21 lutego 2008, a pierwsza transza z banku została
          przelana pod koniec kwietnia.to chyba jakaś pomyłka.
          pozdrawiam
          • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 19:07
            Witam wszystkich. Wczoraj byłam z mężem w Kiełczowie. Jesteśmy zaniepokojeni tym
            co tam zastaliśmy :( Kupiliśmy mieszkanie w budynku C, pdm dostał już większą
            część transz, a tu okazuje się, że ten budynek nawet nie stoi! Wydaje nam się,
            że taka sama sytuacja jest w przypadku budynków A i B. Jak byliśmy w pdm-ie
            jakieś dwa miesiące temu, to prezes zapewniał nas, że te budynki już są
            budowane i że na pewno wszystko odbywa się zgodnie z terminami. Może ktoś z Was
            ma podobne spostrzeżenia i wyjaśniał to z pdm - jeśli tak to dajcie znać. Pozdrawiam
            • Gość: bm Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.crk-fc.metro.digiweb.ie 06.05.08, 18:40
              Witam, jestem wlascicielka przyszlego mieszkania w budynku A, niestety nie
              jestem w stanie kontrolowac budowy ale pozostaje w kontakcie z pracownikami PDMu
              i jedna z Pan twierdzi że do końca tygodnia będą skończone ściany budynku A pod
              strop nad parterem. Proszę zatem nie denerwować się bowiem budynek A jest
              realizowany. Tak twierdzi Pani z PDMu a jak jest to niestety sama nie wiem i
              pewnie nie pradko sie przkonam. Szkoda tylko ze PDM dawno nie zamiescil juz
              zadnych swiezych zdjec z budowy.
              Pozdrawiam wszystkich spokojnie czekajacych...
              • paweuu Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b 07.05.08, 09:04
                No właśnie szkoda że nie zamieścił, bo byś się zdziwił "bm". A kobiety w PDM, a nawet prezes nie wie co się dzieje na budowie. Byłem na spotkaniu z Panem Prezesem Piotrem i zapewniał mnie, że pod budynkiem "C" są wylane fundamenty i do miesiąca będzie widać postępy prac. Niestety.... po spotkaniu pojechałem na budowę i co zastałem? Wielkie nic nawet fundamentów, po miesiącu co zastałem? wielkie nic... jedynie wylane ławy ( najdroższe ławy w Polsce - 3 lokatorów wpłaciło 80% wartości mieszkania :)) Postępy prac to jakaś kpina, na budowie 5 pracowników- zatem polecam Wszystkim - dzwonić do PDM i męczyć ich dręczyć niech ruszą dupe. Naszymi pieniędzmi finansują Ogrody Ołtaszyn - tak sądzę.
                • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 11:09
                  mnie też to wkurza, dlatego Wam o tym napisałam. PDM też dostał ode mnie już 80
                  % wartości mieszkania, a efektu zero-tylko same fundamenty. Do chwili obecnej
                  byłam bardzo cierpliwa w rozmowach z nimi, ale miarka się przebrała. Nie wiem
                  jak oni chcą oddać nam te mieszkania pod koniec września. Obawiam się, że te
                  mieszkania możemy odebrać dopiero na wiosnę 2009 :(
                  • Gość: gg Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.lanet.net.pl 11.05.08, 15:30
                    witam,
                    macie racje sytuacja nie wygląda najlepiej - po Waszych wpisach na forum postanowiliśmy dzisiaj odwiedzić i przekonać się na własne oczy jak sprawa wyglada w Kiełczowie. Nieststy nie jest dobrze dwa miesiące temu kiedy ostatnio tam byliśmy było identycznie jak dzisiaj... nic się nie zmieiło ;o( Dodtakwo dowidzieliśmy się że na budowie aktualinie pracuje ośmiu robotników + kierownik budowy (jak juz raczy się pojawić), zaś ci niby robotnicy to tak naprawdę nic nie robią. Reszta odeszła bo PDM od marca zalega z wypłatmi dla nich a poza tym nie chcą zgodzić się na wyższe płace. Hmmm powiem że zaczelismy się niepokoić takim obrotem sytuacji - mamy nadzieje że to przejściowe kłopoty ale chyba termin wrześnowy odchodzi w zapomnienie jeśli wogóle zamierzają to dokończyć. Może ktoś ma bardziej optyistyczne wieści????

Pozdrawiamy
                    gg
                    • Gość: przemo579 Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 23:07
                      witam jestem nowym zarezerwowalem mieszkanie m4bj niema mnie w kraju
                      ale z tego co piszesz jest nienajlepiej niewiem czy nie zrezygnuje
                      • Gość: przemo579 Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 23:11
                        czy jest ktos kto ma mieszkanie kolo mnie jak tak to napiszcie co
                        sie tam dzieje bo jestem za granica ja mam m4bj czy ten budynek stoi
                        juz czy nie
                        • Gość: emi budynek J IP: *.as.kn.pl 14.05.08, 10:58
                          Jeśli budynek J to ten na prawo od budynku G, to jest on już normalnie zaawansowany w budowie. W przeciwieństwie do budynków B czy C, po których nie ma śladu... :(
                          • angora5 Re: budynek J 16.05.08, 11:51
                            Akurat te budynki juz stoja a budynku J jeszcze nie ma wogole.
                            • angora5 Re: budynek J 20.05.08, 12:58
                              czy ktos juz zastanawia sie nad budynkiem J, a moze juz ktos kupil,
                              my jestemy zdecydowani, czekamy tylko na dec. banku, pozdrawiam
                              serdecznie mieszkańców.
                        • Gość: bm Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.crk-fc.metro.digiweb.ie 16.05.08, 17:59
                          Witam, czytam tak i czytam i tak ciagle mysle jak to bedzie, oczywiscie na
                          wrzesien to przestalam liczyc jak tylko podpisywalam umowe szczegolnie mozna sie
                          bylo tego domyslec patrzac na to jak dlugo czekalismy wogole na pozwolenie na
                          budowe odrazu bylo widac ze PDM to nie jest firma pierwszej solidnosci. Ale tak
                          sobie mysle przed kolejna transza ze przeciez wcale nie powinnysmy jej wplacac
                          bo przeciez wcale nie widac postepow na budowie a mamy taki punkt w umowie ktory
                          pozwala nam na taki krok. Co Wy na to, moze taki krok choc troche zmusi PDM do
                          pracy?
                          • Gość: gg Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.08, 15:13
                            przyznam się że tez taka myśl chodzi nam po głowie (chodzi o
                            wstrzymanie transzy)... Ołtaszyn jest już spozniony 6,5 miesiąca i
                            końca nie widać... obawiamy się że u nas może byc podobnie...
                            Sytuacja zaczyna się powoli komplikować... a co kiedy banki przeleja
                            wszystkie transze a nasze osiedle będzie w takim stanie jak
                            dzisiaj??? Staramy się nie panikować bo obsówy sie zdarzają, ale
                            jesli nadal nie bedzie tam robotników to taki stan rzeczy może być
                            jeszcze bardzo długo....
                            • angora5 Re: PDM osiedle pod plantami - postepy na placu b 26.05.08, 13:17
                              witam wszystkich przyszłych mieszkańców osiedla.
                              z tymi postępami na budowie to jest trochę ciężko, po przeczytaniu forum
                              zadzwoniłam bezpośrednio do głównego biura w Warszawie i powiedziałam, że byłam
                              na budowie i pracownicy nie pracują bo chcą podwyżek itd. Bardzo miła kobieta
                              nie oszukując mnie powiedziała, że jest to prawda, ale w najbliższym czasie
                              sytuacja się rozwiąże, pdmdevelopment nie chce płacić wyższych stawek, a ekipa
                              inna zawsze się znajdzie, no i w porządku, różne są sytuacje w życiu, jak nie ci
                              to kto inny dokończy budowę bo końca to na pewno się kiedyś doczekamy. Co mnie
                              zdenerwowało, to że poszłam do biura we Wrocławiu, i tutaj oczywiście
                              usłyszałam, że to kompletne bzdury i wszystko jest w porządku, nie chciałam z
                              panią dyskutować, że inf. o syt. na budowie mam z 1 ręki - z Warszawy, ale
                              wolałabym, żeby przyznała się a nie mydliła ludziom oczy. Później pojechaliśmy
                              na plac budowy i już panowie budowlańcy dostali wskazówki co mają mówić i niby
                              wszystko jest super, tylko reszta pracowników robiła głupie uśmieszki i miny pod
                              nosem-czyli wiadomo jaka jest sytuacja. Pani we Wrocławiu mogła powiedzieć
                              prosto w oczy, że konflikt jest ale starają się pertraktować, a nie kłamać, w
                              moich oczach wyszła na kłamczuszkę. Pozdrawiam, i nie martwcie się, osiedle na
                              pewno stanie, pewnie z poślizgiem, ale jak już się wprowadzicie to szybko
                              zapomnicie o nerwach.
      • Gość: grzegorz Weryfikacja UMOWY IP: *.telsat.wroc.pl 21.05.07, 23:21
        Witam,

Proszę o umieszczanie tutaj obaw i niejasności związanych z umową wstępną, rezerwacyjną i jakiejkalwiek jeszcze tam będzie :-).
        • Gość: A Re: Weryfikacja UMOWY IP: *.teta.com.pl 22.05.07, 13:28
          Czy orientujecie się może kto projektował te domki?
          • Gość: anuś Re: Weryfikacja UMOWY IP: *.centertel.pl 27.05.07, 16:57
            Witam,

Zarezerwowaliśmy z narzeczonym mieszkanie M3.BF, miło by było poznać
            sąsiadów:)...szkoda że dopiero po wpłacie kaucji znaleźliśmy to forum bo wiele
            wątpliwośći się pojawiło:(....ale trzeba być dobrej myśli:)
            pozdrawiamy wszystkich
    • Gość: Yoda Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.mmm.com 16.05.07, 15:56
      Witam!
      Spotkanie jak najbardziej OK. Moj adres to amug@poczta.wp.pl.

Pozdro,
    • cezar_76 Re: PDM osiedle pod plantami 21.05.07, 20:19
      Witam

Chcialem sie dowiedziec jak jest z terenem na ktorym ma stac osiedle?
      Bylem tam ostatnio i uwazam ze to jest ciekawa okolica. Obwodnica
      nie bedzie chyba dokuczliwa, wieczorem slyszalem bardziej spiew ptakow
      niz ryk samochodow (przebijajacy sie przez drzewa). Ale wydaje mi sie
      ze zanim przystapili do starania sie o pozwolenie na budowe to powinni byc
      wlascicielami wskazanej dzialki 166 w Kielczowie. Jak to z tym jest???
      Chetnie sie spotkam z przyszlymi sasiadami.

Pozdrawiam z budynku D
      Marcin "Cezar"
      • Gość: Monini Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.171.19.118.crowley.pl 25.06.07, 07:43
        Nie wiecie może czy jestt już pozwolenie na budowę bo z tego co tu czytam to
        bardzo sie to już przeciąga???
        • Gość: Marcin Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.devs.futuro.pl 26.06.07, 11:20
          Właśnie wczoraj podpisaliśmy umowę rezerwacyjną na mieszkanie.
          Pozwolenie na budowę ma być lada dzień, koniec czerwca, początek
          lipca....przynajmniej takie informacje uzyskaliśmy przy podpisywaniu umowy.

Pozdrawiam

Marcin
          • Gość: Dawid Re: PDM osiedle pod plantami IP: 87.105.15.* 26.06.07, 14:20
            To pozwolenie to już od pół roku ma "zaraz być"....

Nie dziwie się że ludzie wycofują się z tej inwestycji, bo:
            - nie wiadomo kiedy ruszy... i czy wogole ruszy...
            - kiepska lokalizacja (nie Kielczów tylko obrzeża Kiełczowa, od np. rynku to
            jest ok. 20 km.....),
            - brak drogi dojazdowej (pewnie mieszkańcy będą ją musieli na własny koszt
            wybudować albo np. dorzucic się gminie w połowie..)
            - wcale nie taka atrakcyjna cena.... (300 tysięcy za 66 metrow to wcale nie
            jakaś okazja....)

I kto przy zdrowych zmysłach kupuje małe mieszkanko tak daleko od miasta???
            (dom w Kiełczowie to rozumiem)
            • Gość: Jaro Re: PDM osiedle pod plantami IP: 87.105.15.* 26.06.07, 14:24
              i jeszcze wstrzymanie budowy obwodnicy wschodniej, której to bliskośc miala być
              głównym "atutem" tej inwestycji...
              • Gość: ewa Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.elektrosat.pl 26.06.07, 16:24
                do dawida:po co się interesujesz ta inwestycją,skoro nic ci się nie podoba.idź
                ponarzekać na innych forach.
            • Gość: Marcin Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 26.06.07, 20:12
              Chłopie, kupuj albo buduj domek i to nawet w samym rynku koło
              Ratusza.......będziesz mógł zimą wychodzić w kapciach na lodowisko. Potem załóż
              sobie forum i będziesz mógł pisać w samych superlatywach jaką to masz piękną
              lokalizację, jak blisko rynku, cudowną drogę dojazdową i co tam jeszcze
              zechcesz...
              Jeżeli nie interesuje Cię ta budowa ......to daj sobie spokój z takimi
              komentarzami.

Pozdrawiam
              • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 21:38
                zgadzam się z Marcinem w 100 %. Daj sobie spokój z tymi zbędnymi komentarzami
                Dawidzie. To forum jest po to, aby wymieniać się informacjami dotyczącymi pdm-u,
                budowy itp., a nie komentowaniem czy cena jest dobra, wyliczaniem ile jest
                kilometrów do rynku, itp. Pozdrawiam sąsiadów :)
                • Gość: Dawid Re: PDM osiedle pod plantami IP: 87.105.15.* 27.06.07, 08:31
                  Forum jest po to aby wyrażać swoje opinie (również negatywne), a nie głaskać
                  się po główkach i zachwycać jak to jest pięknie.

Napisalem moje zdanie bo zainteresowalem się tą inwestycją, ale po przyjżeniu
                  sie bliżej okazała się ona zdecydowanie miej atrakcyjna niż sie pierwotnie
                  wydawalo. Ja zrezygnowalem, a napisałem dlaczego aby przestrzec innych ktorzy
                  nie zadja sobie sprawy z tych mankamentów.

Zresztą reakcja tych kilku osob potwierdza że to co napisałem bylo słuszne, bo
                  żadna z moich uwag nie została zbita, jedynie ja zostałem zaatakowany
                  personalnie i odmowiono mi prawo do wyrażania wlasnych opini.
                  • Gość: Xtream Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.teta.com.pl 27.06.07, 11:15
                    Zgadzam się z Dawidem. Równiez interesowałem się ta inwestycją chciałem kupić
                    domek, ale niestety po rozmowach z PDM i wizji lokalnej zrezygnowałem. Warto
                    przyjżec się pozwoleniom, bo PDM cąły czas mówi że juz za tydzień a okazuje sie
                    że mijają miesiące i jeszcze nic. A kasa na ich koncie leży i zarabia na siebie
                    (ale nie dla nas)... Okolica jest przepiękna, projekty domków również, drogi
                    dojazdowej praktycznie nie ma ale koniec końców musi powstać - tylko czy
                    powstanie to osiedle...
                  • Gość: Meon Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.devs.futuro.pl 27.06.07, 14:41
                    > Zresztą reakcja tych kilku osob potwierdza że to co napisałem bylo słuszne,
                    bo
                    > żadna z moich uwag nie została zbita.

Dawid tutaj nie ma co zbijać....dla Ciebie to nie jest ciekawa okolica....a 20
                    km do rynku to dla Ciebie ogromna odległość (jeżeli jeździsz rowerem to
                    faktycznie tak może być). Nikt nie zaprzecza że zmierzyłeś odleglość i
                    faktycznie tak jest....ale nie zastanowiłeś się że innym może wogóle to nie
                    przeszkadza, dla Ciebie inwestycja jest na peryferiach Kiełczowa a innym
                    właśnie na tym zależy bo nie chcą mieszkać np. koło Kościoła :-)

EOT
            • Gość: karol Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.07, 18:06
              Witam sąsiadów, też jakiś czas z narzeczoną zarezerwowaliśmy mieszkanko na
              Kiełczowie. Całkowicie nie zgadzam się z tobą Dawidzie.

- w dzisiejszych czasach kiedy mieszkania schodzą jak ciepłe bułeczki w momencie
              gdy jest już pozwolenie na budowę nie ma już w czym wybierać. Niestety takie
              czasy to nie to co jeszcze kilka lat temu kiedy mogłeś w mieszkaniach
              przebierać jak w ulęgałkach i jeszcze kręcić nosem.

- Lokalizacja jest wręcz wspaniała, zależy to oczywiście od gustu. Nie każdy
              chce mieszkać w centrum. Ja wynajmuje mieszkanie w centrum i z wielką chęcią
              wyniosę się na tą wioskę pod Wrocławiem. W mieście fajnie się pracuje ale
              mieszkać zdecydowanie wolę poza miastem.

- No chyba się nie spodziewałeś, że będzie szosa dojazdowa do pola... Będzie
              osiedle to i będzie w końcu droga. Trochę się czepiasz...

- Jak dla mnie bardzo atrakcyjna, nie znalazłem niczego tańszego ani we
              Wrocławiu ani w bliskiej okolicy Wrocławia. Obdzwoniłem nawet developerów w
              Oleśnicy i ceny były niewiele mniejsze ;-)

Hehe dla mnie to jest wystarczająco duże mieszkanie. Ty chyba jesteś posiadaczem
              dużej rodziny skoro ci 66 metrów nie wystarczy no i nie każdy kosi taki pieniądz
              jak ty żeby go było stać na dom ;-) Chetnie bym sobie też taki kupił niestety na
              razie mnie na to nie stać a trzeba gdzieś mieszkać.

Pozdrawiam
              KK
              • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.core.lanet.net.pl 07.07.07, 16:15
                Witam po dluzszej przerwie.
                Mam kilka newsow, ktore na pewno Was zainteresuja.

w zwiazku z przedluzajaca sie procedura uzyskania przez PDM pozwolenia na
                budowe, postanowilem zweryfikowac ich dzialania u zrodla. jakies 3 tygodnie
                temu zadzwonilem do starostwa powiatowego, zeby potwierdzic czy PDM zlozyl
                stosowny wniosek. Uzyskalem informacje, ze zlozyl natomiast postepowanie jest
                zawieszone, poniewaz sa braki w dokumentacji. w zwiazku z powyzszym zadzwonilem
                do develoera zeby dowiedziec sie kiedy uzupelnia braki. wielkie bylo moje
                zdziwienie, gdy pani z PDM powiedziala, ze juz na dniach otrzymaja pozowlenie
                na budowe. ale jeszcze wieksze bylo jej zdziwienie, gdy oznajmilem jej, ze
                zgody nie dostana bo postepowanie jest zawieszone. zarzadalem numeru telefonu
                do ktoregos z wlascicieli firmy, jednak pani powiedziala, ze sama sie z nimi
                skontaktuje, wyjasni sytuacje i oddzwoni do mnie. no i faktycznie oddzwonila po
                2 godz. i potwierdzila, ze dzis mija termin wyznaczony przez starostwo do
                uzupelnienia brakow i na pewno zloza odpowiednie dokumenty. wydaje mi sie, ze
                gdybym nie zadzwonil to nikt w PDM nie pamietalby o tak waznej rzeczy!!! w
                starostwie potwierdzilem, ze faktycznie zlozyli dodatkowe dokumenty, ale
                decyzja jeszcze nie zostala podjeta.

te dwie "panienki" z PDM sa bardzo niekompetentne. nic nie wiedza, nie maja
                nigdy aktualnych informacji. jedyne co mowia to to, ze juz niedlugo powinni
                miec pozwolenie na budowe.

osobiscie bardzo dziwi mnie to, ze na dzien dzisiejszy nie ma jeszcze draftu
                umowy przedwstepnej i szczegolowych projektow mieszkan. praktycznie kazdy
                developer w tej fazie inwestycji ma juz wszystkie dokumenty gotowe...

niestety, ale coraz sceptyczniej podchodze do tej sprawy. obym sie mylil.

pozdrawiam
                • monikagl Re: PDM osiedle pod plantami 09.07.07, 14:23
                  Cześć, a wiesz może jaki jest realny termin otrzymania tego pozwolenia na
                  budowę? Bardzo długo się to już przeciąga.I ludzie zaczynają rezygnować z
                  mieszkań. Za chwilę powiedzą że z braku chętnych rezygnują.
                  Czy my możemy jakoś przyśpieszyć tą sprawę czy pozostaje nam tylko czekać?
                  • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.core.lanet.net.pl 10.07.07, 21:14
                    kolejny niemiły news od PDM
                    w związku z przedłużającym się procesem uzyskania pozwolenia na budowę PDM chce
                    wystąpić do klientów o zawarcie kolejnych aneksów, gdzie termin zawarcia umowy
                    przedwstępnej będzie przesunięty na ... koniec sierpnia.

mi powoli się odechciewa. miałem nadzieję, że po uzupełnieniu braków w
                    starostwie coś się zmieni na lepsze. a tu pogorszenie sytuacji.

jutro mam zamiar skontaktować się ze starostwem. jak coś będę wiedział to dam
                    znać

pozdrawiam
                    • Gość: ewa Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.hasco-lek.pl 11.07.07, 14:20
                      no to ładnie....:(
                      • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.core.lanet.net.pl 13.07.07, 23:54
                        w zwiazku ze zblizajacym sie dniem 15 lipca (data do kiedy wazny jest aneks)
                        zadzwonila do mnie pani z PDM i zaproponowala ... podpisanie kolejnego aneksu.
                        tym razem do konca sierpnia ... Niby pozwolenie na budowe maja otrzymac w ciagu
                        7-14 tygodni, ale potem potrzebne jest 14 dni na uprawomocnienie postanowienia.
                        no i poza tym jest sezon urlopowy i ludzie sa na wakacjach wiec daja dluzszy
                        termin. sam juz nie wiem, czy mam im wierzyc ...
                        w srode w starostwie powiatowym bedzie pan odpowiedzialny za postepowanie z
                        wniosku PDM to bede do niego dzwonil, zeby uzyskac jakies informacje. dam znac
                        jak czegos sie dowiem

pozdrawiam
                        • Gość: Marmat Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.devs.futuro.pl 16.07.07, 12:28
                          Hej,

Zadzwoniłem dzisiaj do PDM-u zapytać jak się mają sprawy. Pani powiedziała że
                          pozwolenie otrzymali, ale ponieważ są jakieś problemy z drugim właścicielem
                          działki to uprawomocnienie się tej decyzji może potrwać nawet do miesiąca
                          czasu :-( Powiedziała że od poniedziałku zaczną wysyłać ludziom umowy
                          przedwstępne i umawiać się na spotkania w celu uszczegółowienia form zapłaty i
                          innych tam rzeczy........może chodziło jej właśnie o te aneksy.
                        • Gość: Pak Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.07, 18:03
                          witam przyszłych sąsiadów (oby), w ostatni czwartek dzwoniłem do Starostwa i
                          udało mi się skontaktować z człowiekiem odpowiedzialnym za opniowanie wniosku
                          dla PDM-u. Człowiek ten zapewnił mnie że takie pozwolenie będzie wydane w ciągu
                          najbliższych 10 dni. Więc moja reakcja była bardzo spontaniczna i pozytywna,
                          lecz już po chwili Pan ze Starostwa szybko mnie wyprostował mówiąc że prawdą
                          jest że proces uprawomocnienia postanowienia to 14 dni o ile nikt w ciągu tych
                          kilkunastu dni nie zgłosi zastrzeżeń. Jeśli takowe się pojawią cały proces
                          zaczyna się od nowa. Cała nadzieja w tym że takowych nie będzie i za niecały
                          rok będziemy mogli wypić wspólnego browarka oblewając nasze chałupy.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.core.lanet.net.pl 18.07.07, 21:06
                            witam.
                            maja pozwolenie na budowe :-) jeszcze nieprawomocne ale jest.
                            nie maja prawa wlasnosci dzialki :-(
                            podpisalem dzis aneks (do konca sierpnia). Pani z PDM zapewniala mnie, ze w
                            nastepnym tygodniu beda rozsylac umowy przedwstepne, a po uprawomocnieniu sie
                            zgody na budowe beda zapraszac do notariusz w celu podpisania umow
                            przedwstepnych (nie wiem jak Wy, ale ja nie podpisze do poki nie zobacze aktu
                            wlasnosci gruntu).
                            Fajnie, ze cos ruszylo. Mam nadzieje, ze szybko wystartuja prace na budowie i
                            na koniec 2008 zrobimy sobie fajna impreze powitalna na NASZYM OSIEDLU.

do uslyszenia
                            • Gość: grzegorz Re: PDM osiedle pod plantami IP: 82.160.134.* 22.07.07, 11:32
                              Witam,

Ostatnimi dniami pojawiłem sie w siedzibie naszego developera celem podpisania
                              aneksu do umowy rezerwacyjnej. Myslales sobie chwila moment i bedzie
                              zalatwione. Okazalo sie ze niekoniecznie - osoby ktore juz podpisaly aneks
                              niech zobacza czy w tej umowie maja paragraf nr 3 (notabene najwazniejszy) -
                              dotyczacy ceny inwestycji. Ja spotykam sie we wtorek z pania z PDM celem
                              podpisania aneksu bo tamten projekt byl nie do zaakceptowania. Niby blacha
                              sprawa ale zawsze.

Ciesze sie ze sprawy posuwaja sie do przodu i oby na koniec 2008 (chociaz PDM
                              zapewnia ze na koniec II-go kwartalu 2008)bedziemy mogli razem imprezowac na
                              nowym osiedlu.

BTW: ostatnio jechalem na kielczow i droga KRĘTA ktoraprowadzi do naszego
                              osiedla jest kompletnie nieprzejezdna - radze zajechac od drogiej strony. No
                              ale kto bym tam jezdzil skoro jeszcze sie nic nie buduje :-)

pozdrawiam
                              • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.core.lanet.net.pl 23.07.07, 21:43
                                Grzegorz, z aneksem jest wszystko OK!!! :-)
                                W aneksie nie ma paragrafu 3 bo on w odniesieniu do umowy nie ulega zmianie.
                                Tak jak wspomniano w par. 1 tego aneksu "(...) ustalają nowe, jednolite
                                brzmienie paragrafu 2 ust. 2 oraz paragrafu 4 ust. 1 Umowy Rezerwacyjnej w
                                treści poniżej". W związku z tym reszta pozostaje bez zmian. Jak pewnie
                                zauwazyles, nie ma tez par. 2 ust. 1.
                                Natomiast jest inny maly blad bo zmianie ulegl rowniez par. 4 ust. 2 a nie
                                zostal wymieniony w par. 1.
                                W I aneksie, ktory pewnie tez podpisywales rowniez byla taka sama konstrukcja.
                                Najwazniejszy jest zapis par. 5 aneksu, ktory mowi, ze reszta umowy (w tym,
                                par. 3) nie ulega zmianie. :-)))))))))

Ja dzisiaj otrzymalem projekt umowy przedwstepnej sprzedazy. Umowy maja byc
                                podpisywane juz od 06-08-2007 r. Poza tym na stronie PDM pojawil sie
                                dokument "Cenniki opcji dodatkowych", wiec chyba wszystko zaczyna sie ukladac.

Czy ktos z Was zna sie na budowlance bo te wszystkie opisy techniczne nic mi
                                nie mowi, np:
                                "
                                · Ściany zewnętrzne murowane z cegły POROTHERM docieplane wełną mineralną
                                · Ścianki działowe z bloczków silikatowych np. SILKA / SILIKATY
                                · Stropy Ŝelbetowe typu filigran, sufity szpachlowane i malowane na biało
                                · Balkony i tarasy wykonane w technologii filigran zabudowane wg dokumentacji

(...)

· Ściany nośne pokryte tynkiem gipsowym maszynowym kategorii III oraz ściany
                                działowe z bloczków silikatowych (system ORTHA / SILKA)
                                · Sufity malowane na biało
                                · Instalacja elektryczna podtynkowa , zasilanie 3-fazowa, osprzęt: gniazda i
                                włączniki, bez opraw oświetleniowych, osprzęt ramkowy;

(...)"

Moze faktycznie pora sie spotkac i wymienic poglady.

pozdrawiam
                                • Gość: grzegorz Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.crowley.pl 25.07.07, 16:24
                                  Faktycznie jest ja mowisz - wtedy czytajac te umowe szczerze sie rpzyznam nie dojechalem do paragrafu 5 bo wczesniejsze zdania byly nie do przyjecia. Ale jakos to wszystko jest juz poukladane i tak jak mowisz zaczyna do sie ruszac do przodu.

Ostatnio dowiedzialem sie ze z uwagi na przesuniecia termin oddania mieszkan dla etapu pierwszego to okolice IV kwartalu 2008 natomiast etap drugi to I - II kwartal 2009.

Niezbyt to pocieszajace no ale coz - oby to wszystko bylo zrealizowane chociaz na ten czas to bede zadowolony :-).
                                  • Gość: SIl Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.mm.pl 25.07.07, 22:18
                                    Witam,
                                    Ja mam rezerwacje w budynku "D".
                                    Ciekaw jestem czy zwrócił ktoś uwagę na zmiany w zagospodarowaniu terenu. Wg
                                    mnie zostały poprzenoszone lokale usługowe (m.in do budynku "D", czego wcześniej
                                    tam nie bylo). Generalnie mam obawy do tych lokali, bo coz w zasadzie moze tam
                                    powstac ? Najpewniej knajpa, wiec bedziemy mieli co noc gosci w postaci gowiarzy
                                    ze wsi. Czy jest ktos z budynku "D" lub "E" (gdzie ma byc fitness) ? Co o tym
                                    myslicie drodzy przyszli sasiedzi ?
                                    Pozdrawiam
                                    Rafal
                                    • Gość: Sil Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.mm.pl 25.07.07, 22:38
                                      Acha, jeszcze jedno: zwrociliscie uwage na harmonogram wplat - pierwsza transza
                                      ma byc wplacona w ciagu trzech dni od podpisania umowy przedwstepnej, ktora jest
                                      podtawa do uzyskania kredytu w banku. Z tego co sie dowiedzialem zas, kredyt
                                      zalatwia sie okolo 4tygodni. Cos mi tutaj nie pasuje ....
                                      Ponawiam pytanie o zwolennikow i przeciwnikow lokali uslugowych
                                      Pozdrawiam
                                      Rafal
                                      • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.core.lanet.net.pl 25.07.07, 23:13
                                        Rozmawialem juz z PDM o terminach transzy. Pierwsza transza na pewno bedzie
                                        opozniono. Oni zdaja sobie sprawe z tego, ze musimy pozalatwiac kredyty.
                                        Wnioskow nie zlozymy az nie beda mieli wszystkich dokumentow, m.in. prawomocna
                                        zgoda na budowe i prawo wlasnosci gruntu pod inwestycje. A nastepnie wnioski
                                        rozpatrywane sa od 2 do 4 tygodni w zaleznosci od banku.

Jesli ktos z Was przeanalizowal juz oferte bankow to prosze o jakies info. z
                                        tego co ja wiem to w CHF calkiem niezle warunki sa w KREDYT BANKU, mBANK,
                                        FORTIS, NORDEA I LUKAS. Natomiast w PLN KREDYT BANK, mBANK, FORTIS, PEKAO.

Dzielcie sie swoimi wynikami negocjacji z bankami.

Jesli chodzi o lokale, to z tego co slyszalem z innych osiedli, zgode na
                                        otworzenie lokalu z alkoholem, w tym sklepu spozywczego musi wydac Wspolnota.
                                        Ja mam nadzieje, ze bedzie tylko dobrze zaopatrzony sklep spozywczy, a reszta
                                        to moga byc lokale uslugowe typu solarium, kosmetyczka i inne malo uciazliwe.

Z tego co slyszalem to nasze osiedle ma byc chronione, jednak nie bedzie
                                        ochrony na osiedlu i teren nie bedzie ogrodzony. Mam nadzieje, ze kiedys uda
                                        nam sie nad tym popracowac.

To samo dotyczy miejsc parkingowych. Moze uda nam sie jakos dogadac tak, aby na
                                        kazde mieszkanie przypadalo chociaz jedno miejsce (moze byc imienne) pod
                                        budynkiem.
                                        • Gość: Marcin Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.srv.volvo.com 26.07.07, 06:18
                                          Witam

Strasznie sie wkurzylem jak zobaczylem, ze obok mojego ogrodu ma byc lokal
                                          uslugowy. Przenioslem sie z budynku F czy G zeby nie byc przy drodze to
                                          wsadzili mi lokal obok. Zly jestem jak pomysle ze siedzac na ogrodzie bede na
                                          widoku osob uczeszczajacych do lokalu. Dzisiaj ide i chce zobaczyc jak wyglada
                                          projekt tego calego domu D. Malo prawdopodobne aby sie wyrobili do konca roku
                                          2008, sadze ze przeciagnie sie. Najwazniejsze aby cena nie ulegla zmianie.
                                          Chetnie sie z kims spotkam i porozmawiam na temat umowy wstepnej ktorej wzor
                                          juz od PDM dostalem i mam male zastrzezenia.

Pozdrawiam Marcin
                                          • Gość: Gabi Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.07, 08:52
                                            witajcie,

z tym spotkaniem do dobry pomysł - musimy wszyscy razem przeanalizować zapisy w
                                            umowie bo np. zapis typu "wstępna cena" troszke mnie niepokoi...
                                            tak poza tym czy ktoś juz interesował się kredytem, a dokładnie jaki Bank
                                            oferuje dogodne warunki??? Cięzko rozeznać się w tym natłoku ofert banków...

pozdrawiam
                                            • Gość: Marmat Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.devs.futuro.pl 27.07.07, 11:11
                                              Hej,

1. Odnośnie zapisu wpłaty pierwszej transzy po 3 dniach od podpisania umowy.
                                              Tak jak pisze kolega wyżej ten termin jest nierealny i zostanie to zmienione -
                                              rozmawiałem w tej sprawie z PDM.
                                              2. Co do oferty banków. Skorzystałem z usług Expandera - najciekawszą ofertę
                                              dla nas ma Fortis Bank - jeżeli chodzi o najniższą ratę kredytu w CHF. Polisa
                                              nie jest wymaga, a to co należy zapłacić na dzień dobry to ubezpieczenie do
                                              czasu ustanowienia hipoteki oraz ubezpieczenie wkładu własnego. Oczywiście są
                                              oferty banków że można te kwoty wrzucić w kredyt i wtedy nic nie musisz płacić
                                              na dzień dobry, ale nam akurat zależało tylko na najmniejszym oprocentowaniu i
                                              racie.

Pozdrawiam
                                              • gabiinek Re: PDM osiedle pod plantami 27.07.07, 11:31
                                                faktycznie te 3 dni to nie realny termin ale tak jak pisał Marmat w PDM
                                                powiedzieli że termin zostanie zmieniony...

kolejna sprawa to zapis "wstępna cena" czyli co? w każdej chwili moga zmienić
                                                cene? koniecznie trzeba wyjaśnić!!!
                                                poza tym transze pierwsza i druga są bardzo wysokie co może świadczyć o tym że
                                                developer posiłkuje się tylko naszą kasą a nie ma własnego zabezpieczenia
                                                (kredytu) hmmm dziwne ale może normalne???? popytajcie znajomych czy w ich
                                                umowach początkowe transze też są tak duże...
    • Gość: bm Re: PDM osiedle pod plantami IP: 83.71.151.* 23.07.07, 09:11
      witam, ja chcialabym sie podzielic moim lekko powiedziawszy wkurzeniem na pdm,
      otoz o nowym aneksie do podpisania dowiedzialam sie z tego forum ( naszczescie
      takie istnieje bo pewnie nigdy bym sie nie dowiedziala) choc wydaje mi sie ze
      lezy to w sprawei pdm-u powiadamianie o wydaje mi sie tak istotnej sprawie.
      Oczywiscie tam zadzwonilam i jak zwykle pani obslugujaca biuro byla przemila
      jak by to bylo normalne ze sami musimy sie o takich rzeczach
      dowiadywac.Niestety przebywam poza granicami kraju i nie moge przylatywac co
      dwa miesiace zeby podpisac jakis kolejny smieszny aneks (bilet w dwie strony to
      jakies 500 euro) Pani powadomila mnie ze przesle mi aneks meilem i moge odeslac
      podpisany faksem. No i tak sobie czekam juz 5 dni i dalej nic nie
      dostalam....Ciekawe co dzis powie......?
      No to sie pozallilam i dalej zyje nadzieja ze bedzie dobrze....
    • gabiinek Re: PDM osiedle pod plantami 27.07.07, 10:44
      witam,
      co do kredytu to po rozmowie z znajomym doradcą kredytowym wybór jak na razie
      padł na GE Money Bank - teraz jeszcze tylko weryfikacja i jeśli nie będzie
      zastrzeżeń ze strony Banku to chyba się zdecydujemy...

teraz co do PDM - umowy przedwstępne mają byc podpisywane od 6-10 sierpnia,
      może warto byłoby się spotkać (np. w jakies spokojnej knajpie) i dogadać
      szczegóły odnośnie ewentualnych wątpliwości zawartych w umowach???? mamy
      jeszcze tydzień wiec może wybierzemy dogodny dzień dla wszystkich?? jeśli
      chodzi o mnie i mojego narzeczonego to pasuje nam od poniedziałku do piątku po
      godzinie 17.00. Dajcie znać jak się zapatrujecie na propozycje???

pozdrawiamy przyszłych sąsiadów
      • Gość: ewa Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.hasco-lek.pl 27.07.07, 10:51
        Jesli chodzi o spotkanie: bardzo dobry pomysł. Ja i moj maz mozemy w pon, wt,
        czw i pt po 17. Moze spotkajmy sie w przyszlym tygodniu?

Ewa i Darek
      • Gość: grzegorz Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.crowley.pl 27.07.07, 10:56
        Proponuję żeby wpisać miejsca gdzie na spokojnie możnaby omówić warunki umowy przedwstępnej.

To może ja zacznę:

Co powiecie na:
        miejsce - "Spiż" (na dole)
        date&time - 31.07.2007 19:00

P.S. Zrobiłbym rezerwacje i bez problemu możnaby podyskutować.
        • gabiinek Re: PDM osiedle pod plantami 27.07.07, 11:04
          jak dla nas pasuje i godzina i miejsce... :o)
        • Gość: Karol Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.eranet.pl 27.07.07, 16:04
          Nam pasuje ;-)

Pozdrawiam
          Kinga & Karol
          • Gość: ewa Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.elektrosat.pl 27.07.07, 17:23
            Nam również pasuje:)
            Pozdrawiamy,
            Ewa i Darek
        • Gość: Sil Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.srv.volvo.com 27.07.07, 17:28
          Nam tez pasuje :)
          Rafal & Ala
    • dafoks Re: PDM osiedle pod plantami 28.07.07, 10:53
      ZASTRZEZENIA DO UMOWY
    • dafoks Zastrzeżenia do umowy 28.07.07, 11:42
      Witam wszystkich przyszłych sąsiadów

Na podstawie rozmow ze znajomymi z biur nieruchomosci i z dzialu kredytow w
      banku mam kilka zastrzezen do umowy ktorymi chce sie z wami podzielic:

par14 pkt3
      Sprzedajacy moze odstapic od umowy z przyczyn lezacych po jego stronie (czyli
      tak naprawde bez powodu) a my dostaniemy tylko 5% wartosci mieszkania
      Jak dla mnie jest to punkt nie do przyjecia bo wynika z niego ze PDM moze w
      kazdej chwili zerwac umowe a nie oszukujmy sie 5% przy obecnym wzroscie cen
      mieszkan to nie jest zadne pocieszenie tym bardziej dla tych co maja rezerwacje
      jeszcze z pierwszego etapu

par5 pkt3
      Wynika z niego ze przy roznicach powierzchni (w tym na nasza niekorzysc) do 5%
      cena nie ulega zmianie. Czyli metraz moze sie zmienic na mniejszy a cena
      pozostanie bez zmian. Rozumiem ze po dodatkowych pomiarach powierzchnia moze
      ulec zmianie ale w takim wypadku powinna nastąpić nowa kalkulacja i placimy
      dokladnie za tyle metrow ile mamy

par5 pkt1
      Po 15 dniach zwloki ze splata raty PDM ma prao zerwać z nami umowe. Termin
      zdecydowanie za krotki i nigdzie nie praktykowany. Minimalnie powinno być 30dni
      a standardem jest 60dni

par15
      Wynika z niego ze prawo wlasnosci moze byc dopiero przeniesione na kupujacego
      nawet 30 czerwca 2009 jednoczesnie w umowie jest zapis ze mamy 3 miesiace od
      odbioru mieszkania na jego wykonczenie. Czyli moze byc taka sytuacja ze
      wykanczamy mieszkanie za swoje pieniądze do którego nawet nie mamy prawa
      własności

par17
      Sprzedajacy przez 3 lata bedzie zarzadzac nasza wspolnota i my bedziemy ponosic
      tego koszt. Powinien byc jakis punkt odniesienia co do przyszlej kwoty bo
      wedlug takiego zapisu to moga narzucic dowolna cene

par12
      3 miesiace to zdecydowanie za krotki czas jak na rekojmie na mieszkanie

Napiszcie co myslicie o tych zastrzezeniach. Mi je wskazaly odoby ktore siedza
      w tej branzy i na to zwrocily uwage
      W poniedzialek jestem umowiony z Miejskim Rzecznikiem Konsumenta wiec moze cos
      wiecej bede wiedzial

Pamietajcie ze to jest tylko wzor umowy i my mamy swiete prawo taka umowe
      negocjowac

pozdrawiam
    • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 23:29
      mi również odpowiada termin spotkania (31.07, godz.19:00)
      • paweuu Re: PDM osiedle pod plantami 29.07.07, 14:23
        Witam

Ja rowniez jestem za spotkaniem sie.Termin mi odpowiada.Gdyby cos sie zmienilo to piszcie na forum
        Pozdrawiam
        • Gość: Marcin Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.lanet.net.pl 29.07.07, 20:15
          Witam

Nam tez pasuje ten termin.
          Do zobaczenia we wtorek o
          19.00 w Spiżu.

Pozdrawiam
          Marcin i Anika
          • Gość: bm Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.crk-fc.metro.digiweb.ie 30.07.07, 20:50
            Ja niestety nie bede mogla sie pojawic i dlatego juz teraz bardzo prosze o
            recenzje ze spotkania na tym forum. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
            • Gość: Zdecydowany Q Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.chello.pl 30.07.07, 23:51
              Czesc :-)
              Bardzo zaluje, ze nie moge uczestniczyc w tym spotkaniu i poznac nowych
              sasiadow.
              Rowniez licze na jakis krotki opis dotyczacy Waszych ustalen.
              Owocnych rozmow

Pozdrawiam
              • Gość: grzegorz Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.crowley.pl 31.07.07, 15:18
                Postaramy sie zdac sprawozdanie z rozmow.

Czy popatrzyl ktos na liste uslug dodatkowych??
                Pojawila sie opcja wykupienia miejsca parkingowego - 4800pln.
                Co wy na to?? jesliby wszyscy sobie zarezerwowali po jednym to byloby tak jak i nikt z nas nie musial placic bo wyszloby na to samo - jesliby ktos zarezerwowal sobie 3 miejsca to co z innymi ktorzy nie wykupia??

Dziwna sprawa - ale czy nie mozemy tego zrobic tak ze dogadamy sie miedzy soba i kazdy bedzie mial jedno miejsce wtedy zaoszczedzimy, a w ramach wspolnoty ustalimy cos takiego zeby bylo to prawnie ustalone.

Czekam na opinie...
                • Gość: grzegorz Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.crowley.pl 31.07.07, 15:20
                  ale napisalem.... bez skladu i ladu - mam nadzieje ze ktos jednak mnie zrozumie :-)
                  • Gość: ewa Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.elektrosat.pl 31.07.07, 15:57
                    myślę, że podyskutujemy o tym dzisiaj na spotkaniu:-)
                    • dafoks Re: PDM osiedle pod plantami 31.07.07, 16:27
                      Jak się dokładnie umawiamy?
                      Jak się poznamy?
                      • Gość: Sil Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.srv.volvo.com 31.07.07, 16:42
                        Czesc
                        Moze jak ktos przyjdzie pierwszy niech polozy karteczke na stole z napisem PDM
                        albo cos takiego. I neich trzyma w górze wydrukowaną umowę przedwstępną ;)
                        Do zobaczenia wieczorem
                        • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 17:45
                          bardzo dobry pomysł z tym dogadaniem się co do miejsc parkingowych. Jestem ZA
                          :) A co do dzisiejszego spotkania to faktycznie przydałby się jakiś znak
                          rozpoznawczy ;)
    • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:28
      Witam sąsiadów :) Dzisiaj mój małżonek był w pdm-e i odziwo wszystkie nasze
      propozycje dotyczące zmian w umowie notarialnej zaakceptowali! Zweryfikowaną
      "wstępnie" umowę mamy dostać mailem. Podzielę się wtedy z Wami informacjami:)
      • Gość: bm Re: PDM osiedle pod plantami IP: 83.147.176.* 01.08.07, 17:55
        witam, ciekawa jestem czy mowa tu o zmianach jakie udalo wam sie ustalic na
        wczorajszym spotkaniu. Niestety nie moglam w nim uczestniczyc i bardzo mnie
        ciekawi jak ono przebieglo. Mam nadzieje ze znajdzie ktos choc chwilke aby
        podzielic sie informacjami z przebiegu tego spotkania. pozdrawiam
      • Gość: Sil Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.mm.pl 01.08.07, 22:10
        Witam
        Ja wyslalem swoje propozycje zmian mailem. Po otrzymaniu odpowiedzi (powinno byc
        jutro) przekaze wszystkim co z tego wyszło.
        Pozdrawiam
        Rafal
        • Gość: KasiA i Krzys Re: PDM osiedle pod plantami IP: 89.101.19.* 04.08.07, 18:44
          witamy sasiadow.mieszkamy w irlanddi wiec bardzo zalujemy ale niestety nie
          moglismy byc na spotkaniu.prosimy o relacje z niego.bedziemy w polsce 20.08 na
          podpisanie umowy przedwstepnej.co z tym miejscem parkingowym.bylo przeciez
          bezplatne.w kulki sobie z nami leca.mi sie to nie podoba bardzo.
          • monikagl Re: PDM osiedle pod plantami 06.08.07, 11:15
            co się stało na tym spotkaniu, jeśli się w ogóle odbyło, że nikt nic nie napisze??
            • Gość: Sil Re: PDM osiedle pod plantami IP: 80.50.252.* 06.08.07, 12:55
              Czesc
              Na spotkaniu przedstawilismy swoje uwagi do zapisow w umowie i na tym sie w
              zasadzie skonczylo. Teraz kazdy prowadzi prawdopodobnie rozmowy z PDMem na temat
              zmian w umowie
              Jesli moge zapytac; jaki masz numer mieszkania i w ktorym budynku ?
              Pozdrawiam
              Rafal
              • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 20:37
                Witam sąsiadów. My z mężem 9.08 jesteśmy umówieni do notariusza. Niejasności w
                umowie (na które zwróciliśmy uwagę dzięki spotkaniu) przedstawiliśmy w pdm-e i
                odziwo udało się dużo rzeczy zmienić. Nie wiem co z nowym pomysłem komunikacij
                między nami (chodzi o maile)? Do mnie na skrzynke jeszcze nic nie dotarło :/
                • Gość: miki Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.171.19.118.crowley.pl 07.08.07, 07:48
                  podpisujecie umowę , a co z ostatecznym pozwoleniem na budowę? Czy
                  bez niego też ją podpiszecie?
      • Gość: Być może sąsiad Uwagi do umowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.07, 21:10
        Witam wszystkich przymierzających się do podpisania umowy, pamiętam ze
        spotkania, że ktoś z was wystąpił do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z
        prośbą o zweryfikowanie umowy. Jeśli bylibyście tak mili i podzielili się
        ewentualnymi uwagami urzędu na temat umowy byłbym niezmiernie wdzięczny.

PS.
        Czy coś się dzieje w temacie naszej prywatnej listy dyskusyjnej...?

Pozdrawiam
        Mam nadzieję, że przyszły sąsiad ;-)
        • Gość: Marcin Re: Uwagi do umowy IP: *.lanet.net.pl 07.08.07, 22:06
          Witam

Dzisiaj podpisalismy umowe z PDM.
          Udalo nam sie zalatwic jedna wazna
          sprawe dla nas. Po tym spotkaniu
          mamy pozytywne nastawienie do PDM,
          duzy udzial w zaufaniu ma tutaj Pani M.
          Miala duza cierpliwosc do nas.

Pozdrawiam Marcin z bud. D
          • Gość: Sil Re: Uwagi do umowy IP: 80.50.252.* 08.08.07, 09:51
            Czesc Marcin
            Mozesz przedstawic jakie sprawy udalo sie Wam przeforsowac (ktore punkty itd) ?
            Najlepiej moze mailem
            Pozdrawiam
            Rafal z bud D :)
            • Gość: KasiA i Krzys Re: Uwagi do umowy IP: 89.101.19.* 09.08.07, 20:42
              My rowniez prosimy o podpowiedz co w umowie trzeba zmienic,
              podpisujemy umowe 21....ktore to sa te punkty niejasne....prosimy o
              konkrety....nawet na mejla.....krzysiek@lanet.wroc.net....sasiedzi z
              budynku F
        • dafoks Re: Uwagi do umowy 08.08.07, 11:59
          Witam,

To ja zostawiłem umowę Rzecznikowi Konsumenta. Generalnie jego uwagi
          pokrywaja sie z tymi ktore ustalilismy na spotkaniu
          Wiecej informacji o zmianach umowy na liscie dyskusyjnej, ktora juz
          dziala.
          Jezeli podales maila na spotkaniu to powinienes otrzymac zaproszenie
          do listy dyskusyjnej
          pozdrawiam
          • monikagl Re: Uwagi do umowy 08.08.07, 12:20
            Czy można się dołaczyć do tej listy dyskusyjnej? Nie mogliśmy uczestniczyć w
            spotkaniu , czego bardzo żałujemy.

Pozdrawiam
            Monika
          • Gość: kk Re: Uwagi do umowy IP: *.provider.pl 08.08.07, 13:24
            Niestety na dzień dzisiejszy nie otrzymałem żadnego zaproszenia mimo, że
            dopisałem się do listy, która była na spotkaniu :( Jeśli jest na forum moderator
            tej listy to prosiłbym o kontakt.

Pozdrawiam
            KK
            • Gość: ali Re: Uwagi do umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 19:04
              Witam wszystkich, ja też nie dostałam zaproszenia:( a dopisałam się do listy na
              naszym spotkaniu
              • Gość: miki Re: Uwagi do umowy IP: *.magma-net.pl 09.08.07, 20:14
                czy przy podpisaniu aktu notarialnego otrzymaliście ostateczne pozwoenie na
                budowę czy jakieś tymczasowe?
          • Gość: Zdecydowany Q Re: Uwagi do umowy IP: *.core.lanet.net.pl 14.08.07, 20:01
            Witaj dafoks. niestety nie bylem na spotkaniu. czy moglbym dolaczyc
            do listy dyskusyjnej?

moj mail kuba.xl@wp.pl

z gory dziekuje :-)
            • Gość: Zdecydowany Q Re: Uwagi do umowy IP: *.core.lanet.net.pl 20.08.07, 22:11
              szkoda, że po zalatwieniu swoich spraw wszyscy olali to forum i
              osoby, ktore nie podpisaly jeszcze umowy. dziekujemy za "pomoc"
              wszystkim uczestnikom spotkania.

Niech zyje nasza WSPOLNOTA ...
              • Gość: gabiinek Re: Uwagi do umowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.07, 08:38
                Faktycznie jakoś spokojnie - nawet na mailu sprawy ucichły....
                hmmm... no szkoda ale pewnie tak jak piszesz "Zdecydowany" wszyscy
                załatwiają i podpisują akty... no ale fakjnie byłoby sie podzielić
                informacjami...
                p.s. my jeszcze nie podpisaliśmy aktu, ale w tym tygoniu chyba juz
                się zdecydujemy, choć nie do końca wszystkie nasze zmiany zostały
                zaakceptowane :o(
              • Gość: Marmat Re: Uwagi do umowy IP: *.devs.futuro.pl 21.08.07, 08:38
                Cześć,

Podpisaliśmy już akt notarialny. Na początku nie dostaliśmy
                prawomocnego pozwolenia na budowę.....ale w chwili obecnej już ono
                jest i zostało nam dostarczone. Więc jak lada dzień będziesz
                podpisywać akt notarialny to dostaniesz od razu.

Proszę o dopisanie mnie do listy dyskusyjnej (nie było mnie na
                spotkaniu) marmatk@wp.pl

Pozdrawiam
          • Gość: Marmat Re: Uwagi do umowy IP: *.devs.futuro.pl 21.08.07, 08:39
            Proszę o dopisanie mnie do listy dyskusyjnej, nie mogłem być na
            spotkaniu marmatk@wp.pl
            • Gość: ali Re: Uwagi do umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:26
              my byliśmy na spotkaniu i niestety nadal nic nie dostaliśmy na maila :( już nie
              wiemy, czy to nasza skrzynka działa nie tak??? Mam pytanko do osób, które
              podpisały już akt, czy udało Wam się coś wynegocjować odnośnie punktu
              dotyczącego "rozwiązania umowy bez podania przyczyn i w każdej chwili"?(nie
              pamiętam niestety, który to punkt)
              • Gość: Marmat Re: Uwagi do umowy IP: *.devs.futuro.pl 22.08.07, 09:59
                Co do punktu o którym piszesz, nie udało się go zmienić.....pomimo
                że próbowaliśmy. Ale podpiszesz umowę z tym punktem....albo będziesz
                musiała zrezygnować.
                Co do wolnych mieszkań......to pewnie część ludzi zrezygnowała i
                stąd pojawiły się wolne mieszkania.
                • Gość: gabiinek Re: Uwagi do umowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.07, 11:29
                  dokładnie jak piszesz - nie udało się tego zmienić, no ale coż na
                  pozostaje albo podpiszemy albo trzeba będzie szukać nowego lokum :o
                  (... oby wszytsko się udało...
                • gabiinek Re: Uwagi do umowy 22.08.07, 11:33
                  faktycznie mimo prób jego zmiany nie udało się (jak i kilku innych
                  zapisów w umowie)... ale co zrobić albo zaufamy developerowi i
                  podpiszemy umowy albo trzeba będzie rozpocząć poszukiwania mieszkań
                  od nowa :o(... my w każdym razie podpisujemy jutro...
    • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:33
      zaniepokoiło mnie to, że jest dużo wolnych mieszkań. Nie wiecie dlaczego???
    • gabiinek Re: PDM osiedle pod plantami 22.08.07, 13:37
      z tego co sie udało nam dowiedziec to kilka mieszkań jest wolnych
      ponieważ PDM zerwało z tymi osobami umowy ze względu na to że
      zaczęli "handlować" mieszkaniami........
      • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 20:04
        z ciekawości pytałam o ten punkt, ponieważ nam przed podpisaniem aktu
        notarialnego też nie udało się tego zmienić. Miło wiedzieć, że nie jesteśm sami
        :) podpisaliśmy akt 09.08.07 - miejmy teraz nadzieję, że będzie wszystko ok.
        Pozdrawiam sąsiadów :)
        • Gość: gość Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.magma-net.pl 23.08.07, 00:33
          Ludzie to co Wy podpisujecie?

Przeczytałem tylko jeden powyższy punkt odnośnie rozwiązania umowy bez podania przyczyny - to po co Wy wogóle podpisujecie te umowy notarnialnie. Przecież to nie ma sensu.

Swojego czasu interesowałem się tą inwestycją, ale dałem sobie spokój. Bo nie dość, że Kiełczów nie ma nic do zaoferowania, to jeszcze firma PDM nie ma u mnie zaufania.

Oby Wam się ta inwestycja udało.
          • Gość: sąsiad Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.provider.pl 23.08.07, 17:10
            Hej,

nie wiem jak wygląda wasza wersja umowy ale moja nie zawiera czegoś takiego jak
            zerwanie umowy bez podania przyczyny. W takim przypadku podpisywanie tej umowy
            nie miałoby sensu i byłoby tylko niepotrzebną ekstrawagancją ;-) W mojej wersji
            jest punkt, który mówi, że można odstąpić od umowy ale w przypadkach i na
            warunkach określonych w niniejszej umowie no i z zachowaniem kar umownych. Taka
            możliwość jest niezbędna w przypadku gdyby któraś ze stron nie wywiązywała się z
            umowy. Przypuśćmy teoretycznie, że np developer przeciąga budowę w
            nieskończoność czy byście chcieli cały czas być związani ta umową? Albo jakiś
            klient nie chce odebrać mieszkania...w takim przypadku automatycznie blokuje
            uzyskanie pozwolenia na zasiedlenie i inni przez to cierpią, ktoś nie płaci rat
            za mieszkanie...wtedy developer nie może dokończyć budynku bo przecież nie
            wybuduje go bez jednego mieszkania...jest jasne, że musi mieć możliwość
            rozwiązania tej umowy i poszukania innego klienta inaczej cała reszta jest
            poszkodowana!

My już podpisaliśmy umowę, dostaliśmy wszystkie niezbędne dokumenty, pozwolenie
            na budowę, odpis z księgi wieczystej, wpis spółki do KRS itd...

Ludzie trochę optymizmu!
            Pozdrawiam
            • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 19:52
              ja mam w sobie bardzo duzo optymizmu, a o ten punkt zapytałam z ciekawości :)
              nie wiedziałam, że wywoła takie poruszenie ;) pozdrowienia dla sąsiadów, a w
              szczególności dla niezmiernie sympatycznego "gościa"
              • Gość: aischa Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 14:41
                witam, 23.08. podpisaliśmy z mężem umowę rezerwacyjną, wpłaciliśmy
                zaliczke i powiedziano nam ze na nastpny dzien a najpozniej w
                poniedzialek rano otrzymamy wzór umowy przedwstępnej, Do dnia
                dzisiejszego jej nie otrzymalismy , panie w sprzedazy sa oczywiscie
                wogóle niedoinformowane i powiem szczerze ze irytuje mnie ta
                sytuacja. Zauwazylam ze byl na forum poruszany temat umowy
                przedwstępnej... czy ktoś z Was równiez mial problem z uzyskaniem
                wzoru umowy przedwspnęj....
                Jeśli ktoś w Was posiada taką umowe w formie elektronicznej proszę o
                przeslanie na maila aischa21@o2.pl
                pozdrowienia dla (mam nadzieje) przyszlych sasiadów
                • Gość: sąsiad Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.provider.pl 28.08.07, 16:12
                  Hmmmm, nie miałem żadnych, dostaliśmy wkrótce po mojej wizycie w biurze PDM.
                  Może po prostu zadzwoń i się przypomnij ;-)

Pozdr.
                  • Gość: zp Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 16:16
                    Prosta sprawa - od dziś wzrastają ceny
                    • Gość: aischa Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 28.08.07, 17:31
                      wątpię żeby ceny wzrastały, na rynku wrocławskim można zaobesrwować spadek cen,
                      po wakacjach ceny materiałów budowlanych spadły o 30 % więc musi mieć to jakieś
                      odzwierciedlenie w cenach mieszkań....
                      • Gość: zp Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 18:22
                        No, cóż. Na stronie pdm ceny już są wyższe. Sprawdzają za ile można sprzedać, bo
                        "ceny mogą ulec zmianie". Może następnym razem w dół.
                        • Gość: aischa Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 28.08.07, 18:44
                          faktycznie masz racje, przy wolnych mieszkaniach podali już wyższą cenę ,
                          natomiast przy zarezerwowanych pozostawiono puste miejsca....
                      • Gość: sąsiad Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wro.vectranet.pl 28.08.07, 20:04
                        Też tak się pocieszałem dwa lata temu...myślę, że cena jak na warunki
                        wrocławskie jest już dość atrakcyjna. Ja tam długo się nie namyślałem ;-)
                  • Gość: aischa Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 28.08.07, 17:29
                    dzwoniłam wczoraj dwa razy a dzisiaj raz, nerwy już mi puszczają a to dopiero
                    początek
                    • Gość: sąsiad Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wro.vectranet.pl 28.08.07, 20:08
                      No to w takim przypadku nie zostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i
                      wytrwale czekać...

Pozdrawiam
    • Gość: sąsiad Kredyt IP: *.wro.vectranet.pl 28.08.07, 20:15
      Hej sąsiedzi i sąsiadki ;-) Pytanko do osób, które już załatwiły kredyt na
      mieszkanie. Napiszcie proszę czy były jakieś problemy związane z transzami,
      zaawansowaniem prac na budowie (a właściwie ich brakiem) lub inne...

Pozdrawiam
      • Gość: bm. Re: Kredyt IP: *.crk-fc.metro.digiweb.ie 31.08.07, 17:28
      • Gość: bm. Re: Kredyt IP: *.crk-fc.metro.digiweb.ie 31.08.07, 17:30
        dzis dostalam pozytywna odpowiedz z banku w przyszlym tygodniu podpisuje kredyt,
        czegos tam brakowalo ale moj doradca skontaktowal sie z pdm i szybko zostalo mu
        to dostarczone takze jest o.k. Kredyt biore w GE Money. Pozdrawiam
        • Gość: grzegorz Re: Kredyt IP: *.core.lanet.net.pl 31.08.07, 23:48
          A czy mozesz powiedziec jakie masz oprocentowanie tego kredytu i czy jest on w zlotowkach czy we frankach szwajcarskich??
          I jesli mozesz napisac jaki dokument byl potrzebny?? czy chodzi o bezobciazeniowke??

Tez biore w GE i ciekaw jestem jakie mialas warunki - prowizje ile za ubezpieczenie itd itp??

pozdrawiam
          grzegorz
          • Gość: bm. Re: Kredyt IP: *.crk-fc.metro.digiweb.ie 01.09.07, 14:41
            oprocentowanie to okolo 3,8 , a biore we franku. A ten dokument to niestety nie
            wiem jaki bo oni to sobie miedz soba zalatwiaja bo ja przebywam za granica i nie
            jestem w stanie tego wszystkiego dogladac.A ubezpieczenia na wypadek straty
            pracy mi nie dali i za to mam wieksza prowizje, ale co i jak i za ile napisze w
            przyszlym tygodniu jak dotra do mnie wszystkie dokumenty. pozdrawiam
            • monikagl Dużo wolnych mieszkań 03.09.07, 20:57
              Witam Wszystkich
              Jesteśmy szczęsliwymi przyszłymi włacicielami mieszkanka w budynku G, tylko
              teraz kredyt i 30 lat spłaty :o) ale nie o tym chciałem.
              Co myslicie o takiej ilości wolych mieszkań ( 20 wolnych do 54 jakie mają
              powstać w pierwszym etapie inwestycji) Czy to ludzie wycofali się z zakupu tracą
              wpłaconą zaliczkę chącą zarobić na odsprzedaży??? (PDM zabezpieczył się na taką
              ewentualność paragrafem 19$1 umowy przedstępnej)czy banki odmówiły udzielenia
              kredytu?? Troche mnie to zastanawia,czy nie będzie miało to wpływu na przebieg
              inwestycji. PDM zarobi przy późniejszej sprzedaży tych mieszkań ale może to
              znacznie opóźnić inwestycje. Jak możecie wypowiedźcie się na ten temat
              Pozdrawiam wszytskich
              • Gość: Sil Re: Dużo wolnych mieszkań IP: *.srv.volvo.com 04.09.07, 13:40
                Witam
                Faktycznie, zauwazylem dzis duza ilosc wolny mieszkan i bardzo mnie to dziwi.
                Jakis czas temu pojawilo sie kilka i PDM tlumaczyl ze kilka osob ktore probowaly
                handlowac rezerwacjami nei podeszlo do podpisania umowy. Skad jednak ten kolejny
                wypust wolnych mieszkan ? Tez mnie martwi czy nie bedzie to mialo wplywu na
                budowe - w koncu jest to bodowa ze srodkow przyszlych wlascicieli
                Moze ktos cos slyszal od PDMu na ten temat ?
                Pzdr
                • Gość: grzegorz Re: Dużo wolnych mieszkań IP: *.crowley.pl 05.09.07, 09:32
                  Witam,

19 mieszkan aktualnie jest wolnych - to faktycznie martwi. Powodow moze byc duzo, ludzie zaczeli handlowac, wycofali sie sami bo znalezli lepsza oferte albo nie dostali kredytow. Trzeba to bedzie wyjasnic w siedzibie PDM.

BTW nie wiecie czy juz sie przeniesli na Oławską czy ciagle siedza w starej lokacji??

Z tego co jeszcze rozmawialem z Pania Szymczyk to ponoc od 7.09.2007 mialy sie zaczac jakies prace. Ciekaw jestem czy wystartuja...

pozdrawiam
                  • Gość: grzegorz Re: Dużo wolnych mieszkań IP: *.crowley.pl 07.09.07, 11:24
                    THE D DAY.

No to proszę państwa nadszedł dzień, wktórym wszystko ma się rozpocząć jeśli chodzi o plac budowy. W siedzibie potwierdzili, ze dzisiaj wkraczją robotnicy na nasze pola maku i roznego rodzaju chwastów :-).

Co do wolnych mieszkan jakie sie pojawiaja i do lekkiego zdenerwowania jakie ma miejsce to zostalem poinformowany, ze nie bedzie to mialo zadnego wplywu na rozpoczecie prac i terminowosc realizacji.

Zainteresowanie wolnymi mieszkaniami jest - wiec predzej czy pozniej i tak wszystkie zostana sprzedane. Perturbacje z umowami sa jak wszedzie dlatego kilka osob zrezygnowalo z kupna tych mieszkan jak sie dowiedzialem z braku cesji (i ten sam powod co wczesniej - handel jeszcze nie kupionym mieszkaniem).

Ze swojej strony jestem spokojny o te inwestycje - caly zespol PDM naprawde pokazuje sie z dobrej strony co widac chociazby po komplecie dokumentow jakie otrzymalismy przy podpisaniu umowy.

Nie wiem czy wszyscy wiedza ale zmienia sie siedziba PDM z koncem miesiaca (09.2007) od pazdziernika PDM bedzie sie miescil na Olawskiej (jelsi dobrze pamietam).

Pozdrawiam
                    Grzegorz
                    • Gość: ev ruszają :) IP: *.as.kn.pl 08.09.07, 21:30
                      Kochani, nie martwcie się :) Byliśmy tam dzisiaj i już zaczynają
                      grodzić teren pod budowę. Zacznie się zbrojenie naszego pola.
                      Wygląda na to, że to osiedle jednak powstanie ;)

pozdrawiam
                      • monikagl Re: ruszają :) 09.09.07, 11:09
                        To potwierdze te wiadomośći..Maki skoszone,teren wyrównany.Też wczoraj
                        wieczorkiem wybraliśmy się zobaczyć "Osiedle pod Platanami" i rzeczywiście stoją
                        słupki grodzące, siatka już przygotowana, pan strażnik w budce
                        strażniczej..tablica informacyjna budowy(mamy zdjęcia).Od poniedziałku ciężki
                        sprzęt wjeżdża na plac budowy ;-)
                        Jak ktoś z Was ma plany odnośnie autostray A8 to proszę o linka...
                        Pozdrawiamy Sąsiadów ...jak będzie jak w czeskiej bajce to będzie ubaw po pachy...
                        • Gość: ali Re: ruszają :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 18:29
                          Witam wszystkich:) Mam pytanko czy ktoś z Was już podpisał umowę kredytową na
                          zakup mieszkania? Pytam o to dlatego, ponieważ nam bank odmówił kredytu ze
                          względu na pkt. 19 par. 1 "STRONY NIE WYRAżAJą ZGODY NA PRZENIESIENIE PRAW I
                          OBOWIąZKó WYNIKAJąCYCH Z NINIEJSZEJ UMOWY NA RZECZ OSóB TRZECICH". Bardzo Was
                          proszę o szybką odpowiedź, jeśli podpisaliście umowy to w jakim banku - nam
                          odmówił millenium. Pozdrawiam Wszystkich sąsiadów.
                          • Gość: Marmat Re: ruszają :) IP: *.as.kn.pl 09.09.07, 21:00
                            Mamy pozytywną odpowiedź z 2 banków, i w tym tygodniu podpisujemy
                            umowy. Zarówno Kredyt Bank jak i Nordea nie wnosiła żadnych uwag do
                            umowy a tym bardziej do paragrafu który wskazujesz.

Pozdrawiam
                            • Gość: ali Re: ruszają :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 21:33
                              bardzo dziękuję Ci za tą informację:)
                              • Gość: monikagl Re: ruszają :) IP: *.magma-net.pl 09.09.07, 21:42
                                Witam Wszystkich,
                                Odnośnie paragrafu 19. umow.przedwstępnej Millenium także nam odmówiło
                                kredytu,szkoda bo najlepsze warunki kredytowe oferują. Niestety nawet pismo z
                                PDM z oświadczeniem i wyjaśnieniem nie pomogło.
                                Podpisujemy w tym tygodniu umowę kredytową z Kredyt Bankiem do 15.09 mamy termin
                                ostateczny
                                Pozdrawiamy Sąsiadów....
                                • Gość: ev no to klops :) IP: *.as.kn.pl 11.09.07, 00:19
                                  Pojawiły się pewne komplikacje, ale dosłownie takie niczym z kreskówki! Przy
                                  drodze prowadzącej na "nasze osiedle" pojawił się... ZAKAZ WJAZDU SAMOCHODóW
                                  CIężAROWYCH"! :) To oznacza, oczywiście, że ciężki sprzęt nie wjedzie. Ktoś się
                                  szybko zorientował, że szykuje się jakaś większa budowa i zadziałał. Ale nic to,
                                  szefostwo już pojechało załatwiać sprawę w gminie.

No ale możemy się spodziewać, że miejscowi nas nie polubią.

komedia :)
                                  • Gość: malina Re: no to klops :) IP: 195.60.182.* 11.09.07, 13:08
                                    o kurczak...
                                    ciekawi mnie zawsze to ,że jak sie już ktoś tam wybudował to nie
                                    pozwal nikomu innemu nic zrobić..polska mentalnośc ..fuck.
                                    Ale nic myślę,że PDM załatwi szybko sprawę.
                                    Tak jak wspominałem we wcześniejszym poście.Zaczyna się bajka "
                                    Sąsiedzi"
                                    A miejscowi..to My będziemy stanowić wspólnotę i damy radę. Droga
                                    wcześniej czy później powstanie asfaltowa( mam nadzieje) i wtedy to
                                    My będziemy tubylcom bardzo potrzebni ( nasze
                                    zaangażo0wanie,pieniądze itp itd )
                                    Pozdrawiam Sąsiadów
    • Gość: ev Obwodnica - plan zagospodarowania przestrzennego IP: *.as.kn.pl 11.09.07, 00:27
      Jeśli kogoś nurtuje temat obwodnicy, można jej zarys zobaczyć na stronach gminy
      Długołęka, czyli

tu dlugoleka.ibip.wroc.pl/public/get_file.php?id=85126

oraz tu dlugoleka.ibip.wroc.pl/public/get_file.php?id=85127

pozdrawiam :)
    • Gość: PLATAN-AMI Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 21:19
      Niech ktoś wreszcie zmieni nazwe tego wątku:POD PLATANAMI, a nie
      plantami.Przeciez "pod plantami" to bez sensu!Chyba ,że pod
      palantami;)
      • Gość: ali Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 21:30
        czy ta nazwa jest aż tak ważna??? Myślę, że jest o wiele więcej ważniejszych
        rzeczy:)
        • Gość: Marmat Prace na budowie IP: *.devs.futuro.pl 02.10.07, 09:35
          Witam,

Czy ktoś z Was odwiedzał ostatnio placyk naszej budowy ? Jak idą
          prace, dzieje się tam coś ?

Pozdrawiam
          • Gość: gabiinek Re: Prace na budowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.07, 12:13
            witam,
            wybraliśmy się jakoś po 17.09 i faktycznie PDM ruszył z pracami
            zgodnie z planem... teren był ogrodzony, zielsko skoszone, dziura w
            ziemi jakas była, płyty przygotowane, koparka no i ochrona w postaci
            jednego Pana w przyczepie kempingowej :o)... no ale z tego co widać
            na stronie PDM w "galerii zdjęć" już widać postępy np. trzy koparki
            zamiast jednej :o) oby tak dalej i bez większych trudności...
            Pozdrawiam
            • Gość: Zdecydowany Q Re: Prace na budowie IP: *.lanet.net.pl 05.10.07, 19:20
              niestety koparki stoja juz tak od 10 dni ...
              • Gość: Marmat Re: Prace na budowie IP: *.as.kn.pl 12.10.07, 17:55
                Witam,

Byłem dzisiaj zajrzeć co słychać na naszym osiedlu.....widać że
                zaczyna coś się dziać. Pod budynek G i chyba K powstała już wylewka
                betonowa na której spoczną fundamenty....inne budynki mają już
                wytyczone wymiary i lada dzień powinna powstać również tam.
                Ochroniarz którego tam zastałem , mówi że powoli prace nabierają
                tempa :-)

Miłego weekendu

Pozdrawiam
    • Gość: bm zmiany lokatorskie IP: *.crk-fc.metro.digiweb.ie 06.10.07, 22:37
      Witam, mam pytanie , czy ktos dokonal moze juz zmian lokatorskich?Np. scianki,
      snaitariaty i.t.p. jesli tak to prosze o info jak to wygladalo Z gory dziekuje i
      pozrawiam.
      • Gość: mariusz wyposażenie, czyli: hurtem taniej IP: *.lanet.net.pl 30.10.07, 23:36
        witam szanownych Sąsiadów!
        jutro (w zasadzie już dzisiaj)idę podpisać ostatnie papiery w banku i uruchamiam
        kredyt - więc najwyższy czas pojawić się na forum :)

chciałbym zagaić dyskusję na temat: kupmy hurtowo, czyli taniej - a dokładnie:
        kupmy taniej wyposażenie naszych domów / mieszkań
        jest wiadomym, że jeśli kupuje się coś w większej ilości, to obniżka ceny jest
        wręcz oczywista - różnych elementów wyposażenia - od kleju do kafli po zmywarki
        i kominki
        każdy ma własne pomysły na urządzenie wnętrza, ma być przecież niepowtarzalne,
        ale... ale wiele rzeczy moglibyśmy nabyć "grupowo", bez uszczerbku dla
        indywidualności każdego z mieszkań

pomysł nie jest mój - został z sukcesem przetrenowany już wielokrotnie, na wielu
        nowo budowanych osiedlach - więc czemu nie "Pod Platanami" ?
        ja kupuję "bliźniaka" - dlatego jestem m.in. zainteresowany zakupem paneli
        solarnych do ogrzewania wody, rozpocząłem już szukanie dostawcy, ale jest też
        cała masa innych elementów, którymi byliby zainteresowani właściciele mieszkań,
        a które moglibyśmy kupić hurtowo

co o tym sądzicie? piszcie na forum - albo bezpośrednio do mnie kaczmmar@wp.pl

pozdrawiam
        mariusz
        • Gość: Marmat Re: wyposażenie, czyli: hurtem taniej IP: *.devs.futuro.pl 31.10.07, 15:00
          Witam Mariusz,

Pomysł dobry ale wydaje mi się że może być trudny do zrealizowania.
          Mało mieszkańców udziela się na tym forum...a co dopiero zebrać ich
          i ustalić kto co potrzebuje. Ponoć miało powstać forum prywatne, ale
          czy istnieje to nie wiem.
        • Gość: Kasia Re: wyposażenie, czyli: hurtem taniej IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 03.11.07, 15:21
          Witam Kuzyna,
          tak właśnie myślałam, że Cię tu znajdę
          dla ciekawości - kupiliśmy mieszkanie w Ogrodach Ołtaszyn :)
          Pozdrawiam
          • Gość: Mariusz Re: wyposażenie, czyli: hurtem taniej IP: *.lanet.net.pl 04.11.07, 21:35
            Witam Kuzynkę !!!!!
            wiedziałem, że kupujecie - ale nie wiedziałem że też PDM - no proszę, powinniśmy
            chyba dostać zniżkę za zakupy rodzinne ;)
            tak czy inaczej - zawczasu zapraszamy na parapetówkę
            pzdrw
            • gabiinek Opcje dodatkowe 06.11.07, 11:28
              Witam,
              czy może ktoś z was wie czy ogródki będą miały ogrodzenie i do
              jakiej wysokości oraz czy ktoś zdecydował się na rolety zewnętrzne -
              wydaje się że ceny są dość wysokie a licząc 8 okien to wyjdzie spora
              sumka???

pozdrawiam
              • Gość: koci Re: Opcje dodatkowe IP: *.171.19.118.crowley.pl 06.11.07, 15:36
                tak, płotek będzie miał 80 cm wysokości więc to niewiele.Ja również
                mam 8 okien i według cennika PDMu to koszt 7 tyś zł. Bardzo dużo, a
                na rolety innej firmy nie chcą się zgodzić. Przy tej wysokości
                ogrodzenia rolety są niezbędne. Jeśli masz jakiś pomysł na tańsze
                rolety to bardzo proszę podziel się nim z nami !!!!
              • Gość: Malina Re: Opcje dodatkowe IP: *.magma-net.pl 06.11.07, 20:37
                Witam
                Potwierdzam płotek tylko 80cm,
                Mieszakiem mamy na parterze i niestety ale przełykamy gorzką pigułkę i zamawiamy
                rolety.Dzisiaj dostaliśmy wycenę z PDM i 7000zł za 8 okien. Samodzielne
                zamontowanie rolet nie wchodzi w rachubę. PDM nie wyraża zgody bo stracimy
                gwarancje na elewacje zewnętrzne ( tynki,okna, itp).
                Mam pytanko czy ktoś już dokonał zmian w projekcie ( sciany,elektryka itp)jak
                wygląda to od strony formalnej i kiedy należy płacić za wszytskie zmiany
                Pozdrawiamy sąsiadów
                • Gość: grzegorz Re: Opcje dodatkowe IP: *.lanet.net.pl 06.11.07, 21:03
                  Witam,

Ja dokładnie w tej samej sprawie - czy wiecie jak wygląda sprawa z roletami zewnętrznymi? Czy cena podana w karcie opcji dodatkowych jest ceną optymalną z te rolety łącznie z montażem?? jeśli ktokolwiem ma jakieś informacje na ten temat proszę o wpis na nasze forum.

Ja właśnie wysłałem zapytanie do PDMu odnośnie reguł jakie trzeba spełnić przy doborze rolet i czy jest wogóle możliwośc zrobienia tego na własną rękę (choć powiem zdziwi mnie jesli to zanegują).

Pozdrawiam
                  • Gość: gabiinek Re: Opcje dodatkowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.07, 08:50
                    hmmm... no to ciężka sprawa 7000zł duża kasa ale co zrobić - ja
                    osobiście nie wyobrażam sobie mieszkania na parterze bez rolet choć
                    dziwi mnie że nie mozemy tego zrobić na własną rękę??... co do zmian
                    lokatorskich to byliśmy już na spotkaniu i omówiliśmy zmiany...
                    teraz dostaliśmy do zaakceptowania raport z tymi zmianami a
                    następnie zatwierdzi je chyba projektant, elektryk itp. a na koniec
                    pozostają nam kwestie finansowe czyli 1500zł + ewentualne koszta
                    opcji dodatkowych....
                    • Gość: ala-83 RoletyIogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 11:19
                      Witam sasiadów.
                      Jeżeli chodzi o rolety to cena także mnie poraża. Najgorsze jest to
                      że to nie są rolety antywłamaniowe tylko zabezpieczające. Sami w
                      PDMie to potwierdzili. Także sa gorsze a cena wysoka.
                      Można samemu montoważ rolety zanim oni zrobią tynki zewnętrzne, ale
                      wtedy nie mamy u nich gwarancji na rolety, ale u tego kogoś skad je
                      weźmiemy. Największy problem to zgadnąć i zamówić ekipe z roletami
                      na termin przed robieniem przez PDM tynków zewn., którego nikt nie
                      zna dokładnie.
                      Czy mógłby ktoś napisać, czy koszt tych rolet na 8 okien=7000 to
                      dużo czy ok?Mamy też mieszkanie na parterze.
                      Chętnie przyłączymy się do zakupu sprzętu do mieszkań hurtem:)
                      Przeraż mnie troche ten niski płotek, ale tego nie da sie zmienić,
                      bo juz walczylismy z PDMem w tej sprawie. Za to można sie zalesić z
                      biegiem, czasu:)
                      Pzdr
                    • Gość: Marmat Re: Opcje dodatkowe IP: *.devs.futuro.pl 08.11.07, 13:18
                      Witam sąsiadów,

Dostarczyliśmy gotowy projekt od naszego architekta do PDM-u. Teraz
                      czekamy na spisanie dokumentacji, będziemy musieli ją zatwierdzić i
                      od tej pory nie będzie już można dokonywać zmian.
                      Chciałem zapytać czy ktoś z Was brał opcję z klimatyzatorem bo
                      zastanawiamy się nad nic. Co o tym myślicie ??
                      • Gość: bm Re: Opcje dodatkowe IP: *.crk-fc.metro.digiweb.ie 08.11.07, 13:36
                        Jeszcze apropo tych nieszczesnie drogich rolet, czy ktos sie
                        orjentuje czy trzeba zamowic je juz teraz? Dla mnie to troche dziwne
                        bo narazie tam jakies druty wystaja a my mamy sie juz decydowac na
                        montaz rolet! Wydawalo mi sie ze bedzie to jedna z ostatnich decyzji
                        jake bedziemy podejmowac. I najwazniejsze kiedy bedziemy za te
                        rolety placic?
                        • Gość: gabiinek Re: Opcje dodatkowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.07, 14:06
                          faktycznie na tym etapie prac zamawianie rolet a już tymbardziej
                          płacenie za nie chyba jest zdecydowanie przedwczesne... ale z tego
                          co wiem rolety maja być uwzględnione w raporcie zmien lokatorskich
                          więc pewnie i zapłata będzie doliczona do 1500zł i innych opcji
                          dodatkowych...
                          • Gość: Malina Re: Opcje dodatkowe IP: *.magma-net.pl 08.11.07, 22:01
                            Witam Sąsiadów,
                            Odnośnie rolet to usłyszeliśmy,że zakup ich na własną rękę nie wchodzi w rachubę
                            :( Cena za metr2 to 370 zł plus montaż 122zl
                            W naszym mieszkanku to dokładnie 7058zł ...
                            • Gość: gabiinek Re: Opcje dodatkowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.07, 11:25
                              Czy ktoś z Was wie może jakiego koloru maja być te nieszczęsne
                              rolety?? Z maila jaki dostałam wynika że będą koloru
                              srebrnego :o/... mam nadzieje że to pomyłka???
                              • Gość: Malina Re: Opcje dodatkowe IP: *.magma-net.pl 09.11.07, 17:03
                                My mamy różowe :o)....
                                w najbliższym czesie sie wyjaśni ale pewnie będą kolorystycznie dobrane
                                do fasady budynku itp.

Pozdrawiamy Sąsiadów
                                • Gość: Zdecydowany Q Re: Opcje dodatkowe IP: *.lanet.net.pl 10.11.07, 17:27
                                  Witam sasiadow.

W sprawie rolet
                                  Decyzja o ich montazu musi zapasc w chwili obecnej, poniewaz beda
                                  podobno montowane tzw. puszki podtynkowe. tzn. caly mechanizm rolety
                                  nie bedzie na elewacji budynku lecz w scianie nad oknami (na pewno
                                  bedzie to estetyczniej wygladalo). Pewnie dlatego tez niemozliwe
                                  jest montowanie rolet na wlasna reke, poniewaz kazdy mialby inny
                                  termin montazu, innego producenta, a jeszcze ktos by zglosil jakas
                                  reklamacje i wowczas mieszkania dostalibysmy w 2010 roku.

Rolety maja byc tylko zabezpieczajace (czyli bardzie z uwagi na
                                  wscibskich sasiadow) a nie antywlamaniowe, poniewaz i tak w kazdym
                                  mieszkaniu ma byc system alarmowy, ktory bedzie podlaczony do okien
                                  i drzwi wejsciowych.

Rolety mają być od tego producenta, który robi okna i ich
                                  kolorystyka ma być dopasowana. Rozwazane byly koloty srebrne lub
                                  zlote ale w macie (satyna).

Jak bylem w pazdzierniku w PDM to pani projektantka do wyliczenia
                                  brala 562 zl/ m2 okna i 134 zl/szt za montaz. Teraz widze, ze w
                                  cenniku opcji dodatkowych jest stawka 378 i 122. Mam nadzieje, ze
                                  bedzie ta nizsza bo przy moich 4 oknach roznica wychodzi prawie 1500
                                  zl.

W sprawie ogrodzenia
                                  Nie wiem jak Wy, ale ja nie chce mieszkac jak w wiezieniu. Z tego co
                                  slyszalem to byly propozycje, aby ploty zrobic na wysokosc 2,2m!!!
                                  biorac pod uwage, ze plot bedzie tylko 4 m od okien to widok z
                                  salonu/kuchni nie zapowaidalby sie zbyt ciekawie. I tak beda
                                  nasadzenia, wiec kazdy bedzie mogl sobie wychodowac iglaki na taka
                                  wysokosc jaka bedzie mu odpowiadala.
                                  A rolety na parterze, bez wzgledu na wysokosc plotu, to rzecz raczej
                                  niezbedna.

Mnie bardziej niepokoi to, ze w rzeczywistosci te mieszkania wydaja
                                  sie bardzo male. Jak ogladalem budowe to brakowalo mi tam
                                  przynajmniej miejsca na lazienke... mam nadzieje, ze to tylko takie
                                  zludzenie. podobno tak to juz jest, ze dopoki nie ma scian caly czas
                                  wydaje sie, ze brakuje metrow.

Pozdrawiam wszystkich przyszlych sasiadow
                                  :-)
                                  • Gość: bm Re: Opcje dodatkowe IP: *.crk-fc.metro.digiweb.ie 13.11.07, 14:34
                                    jeszcze tylko mala wzmianka odnosnie rolet, otoz ja mam tylko 4 okna i jest to
                                    koszt okolo 4200 zl.I z info od Pdm beda mialy kolor srebny z uwagi na dodatki
                                    na elewacji ( balustrady balkonow i inne), ale nie wiem czy to tak naprawde ma
                                    jakies znaczenie.
                                    A teraz z troche innej beczki, czy jest tu ktos kto zdecydowal sie na platne
                                    miejsce parkingowe, pytam gdyz wydaje mi sie ze cena jest lekko przesadzona i
                                    nie wiem czy wogole powinnismy placic za to miejsce?
                                    • Gość: gabiinek Re: Opcje dodatkowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.07, 15:53
                                      z tego co wiem to w opcjach dodatkowych nie ma już opłaty za miejsce
                                      parkingowe - pewnie nie było chętnych (i słusznie) więc PDM się z
                                      tego wycofał... z tego co wiem to nikt się nie zdecydował....
                                      • Gość: hmmm rolety raz jeszcze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.11.07, 08:08
                                        Jeśli chodzi o rolety to My zdecydowaliśmy się je zakupić na własną
                                        rękę - podzwoniliśmy po kilku firmach i ceny okazały się znacznie
                                        niższe - za 8 okien zapłacimy ok 4tyś więc nawet się nie
                                        zastanawialiśmy... jesli chodzi o PDM to nie powiedzieli że nie
                                        można tego zrobić tylko zaznaczyli żeby było to zanim położą tynki.
                                        Tak więc pozostaje w naszym interesie tego tylko dopilonować a że w
                                        planie prac mają już ustalony orientacyjne czas tych prac więc mysle
                                        że nie powinno byc z tym problemu....
                                        pozdrawiam
                                        • Gość: Mariusz Re: rolety raz jeszcze IP: *.lanet.net.pl 21.11.07, 10:33
                                          brzmi dobrze - podzielisz się namiarami na tę firmę?
                                          • Gość: monika Re: rolety raz jeszcze IP: *.171.19.118.crowley.pl 21.11.07, 11:26
                                            ja również mam 8 okien i z chęcią dołączę się do pomysłu . Może
                                            hurtowo byłoby jeszcze trochę taniej?
                                            • Gość: hmmm Re: rolety raz jeszcze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.11.07, 12:49
                                              a więc jesli chodzi o firmę to jeszcze nie zdecydowalismy się na
                                              konkretną ale podzwoniliśmy po kilku które znaleźliśmy w internecie
                                              i w każdej wychodziło taniej niż oferuje to firma wybrana przez
                                              PDM... jeszcze troszke czasu zostało więc wybierzemy się juz
                                              osobiście żeby dogadać szczegóły....
                                              • Gość: Piotrek Re: rolety raz jeszcze IP: 195.60.183.* 01.12.07, 03:26
                                                Witam Sąsiadów,
                                                Czy orientowaliście się już w firmach montujących rolety o koszty
                                                rolet do swoich mieszkań?? I czy firmy te podejmą się montażu rolet
                                                zgodnie z wymaganiami PDM.

Jeżeli macie jakieś namiary na firmy to dajcie znać.

Pozdrawiam
                                        • Gość: ala&raf Re: rolety raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 13:14
                                          Czesc, my również jesteśmy za takim rozwiazaniem. Proszę o namiary
                                          na te firmy, może grupowo będzie taniej.
                                          Nasz mail Jessy20@interia.pl
                                          Byłabym wdzięczna:0
                                          Pzdr Sąsiadów
                                          • Gość: Zdecydowany Q www.nasza-klasa.pl IP: *.lanet.net.pl 21.11.07, 20:55
                                            Witam sąsiadów.
                                            Pewnie większość z Was jest użytkownikami portalu nasza-klasa.pl.

Co myślicie o tym, żeby założyć szkołę "Osiedle Pod Platanami", a
                                            następnie dodać klasy wg budynków/ bliźniaków, w których będziemy
                                            mieszkać.

Dzięki temu będziemy mogli się poznać zanim wprowadzimy się na
                                            osiedle.

pozdrawiam
                                            • Gość: Mariusz Re: www.nasza-klasa.pl IP: *.lanet.net.pl 22.11.07, 00:52
                                              witaj Zdecydowany Q,

myślę, że nie przejdzie - admini wywalą taką "klasę", gdyby tego nie robili ten
                                              portal zapchałby się już różnymi quasi-komercyjnymi grupami

może po prostu ktoś biegły w tych sprawach założyłby forum - proste i wygodne,
                                              najlepiej jeszcze ze skopiowanymi dotychczasowymi postami - i w ten sposób
                                              odciążylibyśmy GW w naszej dyskusji
                                            • Gość: a&r Re: www.nasza-klasa.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 11:36
                                              Witam, pomysl dobry
                                              Myśle,że przeszedł by w naszej-klasie, bo nie jest to pomysł nowy.
                                              Istnieją już tam zapisane "klasy" nieistniejące;)
                                              Pzdr
                                              • Gość: Monika Re: www.nasza-klasa.pl IP: *.171.19.118.crowley.pl 22.11.07, 13:23
                                                My się z chęcią też dołączymy do Naszej Klasy. Tylko kto założy
                                                konto?
                                                • Gość: aga202 Re: www.nasza-klasa.pl IP: *.e-wro.net.pl 24.11.07, 12:22
                                                  Witam sasiadow,
                                                  właśnie podpisałam umowę z pdm na mieszkanko w Kiełczowie. Ponieważ
                                                  zabiła mnie cena jaką podajecie za rolety zabezpieczające (!) z pdm,
                                                  bardzo prosze o info, jak ktoś się zdecyduje u innego dostawcy to ja
                                                  chętnie się dopiszę. Co do naszej klasy to własnie sprawdziłam i
                                                  istnieje w Kiełczowie na Polnej OSIEDLE PLATANOWE :)! ale brak w nim
                                                  mieszkańców. Czy to tam mamy się wpisywać ?
                                                  pozdrawiam,
                                                  aga
                                                  • Gość: ev BLOG Osiedla Pod Platanami IP: *.as.kn.pl 24.11.07, 13:24
                                                    Proponuję, aby naszym miejscem wymiany zdań stał się blog. Wydaje mi się, że
                                                    jest on trwalszy i lepszy w użytkowaniu niż forum internetowe, z którego jak
                                                    dotąd czerpiemy informacje. Założyłam więc blog o nazwie platany.blox.pl.
                                                    Tam możemy się "spotkać" i podyskutować.

Co Wy na to?

• Gość: Adasko Re: BLOG Osiedla Pod Platanami IP: *.srv.volvo.com 29.07.08, 10:48
                                                    Lepiej: www.podplatanami.fora.pl/
                                                  • Gość: Kuba Re: www.nasza-klasa.pl IP: *.lanet.net.pl 24.11.07, 22:46
                                                    Witam wszystkich.

Zgodnie z propozycja ZdecydowanyQ, zalozylem na portalu www.nasza-
                                                    klasa.pl "szkole" dotyczaca naszego osiedla. Dodalem tez klase
                                                    dotyczaca budynku, w ktorym mam zamiar zamieszkac. Proponuje abyscie
                                                    dodali swoje budynki i dopisali sie do nich.

Szkole odnajdziecie pod linkiem: nasza-klasa.pl/school/105162

Pozdrawiam i czekam na kolejnych sasiadow
                                                    Kuba
                                                  • Gość: Sil Kolejna obnizka cen mieszkan na naszym osiedlu IP: *.wroclaw.mm.pl 04.12.07, 21:07
                                                    Czesc Wszystkim
                                                    Czy zauwazyliscie ze PDM zrobil kolejna promocje na mieszkania ktore zostaly do
                                                    sprzedania. Cena na niektore spadla do prawie 4400/mkw
                                                    Takie spradki cen swiadcza o klopotach ze sprzedaza co mnie troche martwi.
                                                    Zastanawiam sie czy kiedykolwiek ruszy kolejny etap skoro teraz nie moga
                                                    wszystkiego sprzedac
                                                    Co o tym sadzicie
                                                    Pozdrawiam sasiadow
                                                    Rafal
                                                  • Gość: kk Re: Kolejna obnizka cen mieszkan na naszym osiedl IP: *.provider.pl 05.12.07, 16:25
                                                    Hmmm a czy to naprawdę takie istotne dla nas czy i kiedy ruszy następny etap...?
                                                    Nasze mieszkanka się budują i to jest moim zdaniem ważne.

Pozdr.
                                                    KK
                                                  • Gość: Marmat Re: Kolejna obnizka cen mieszkan na naszym osiedl IP: *.devs.futuro.pl 13.12.07, 12:51
                                                    Dokładnie, zresztą z tego co się orientuję to chyba nie ma już
                                                    podziału na etapy. PDM zakładał tak na początku że będzie najpierw
                                                    pierwszy etap a potem drugi. Nasz budynek G miał być budowany w
                                                    drugim etapie, a tymczasem powstaje jako jeden z pierwszych....

Więcej optymizmu.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: kk Re: Kolejna obnizka cen mieszkan na naszym osiedl IP: *.provider.pl 14.12.07, 14:36
                                                    Nie mam pojęcia czy są etapy czy nie ale z moich pobieżnych przeliczeń wynika,
                                                    że aktualnie w ofercie znajduje się około połowa mieszkań jeśli wierzyć planowi
                                                    zagospodarowania terenu, który znajduje się na stronie PDM-u. Na planie mamy
                                                    jeśli dobrze liczę jakieś 34 domy jednorodzinne i 12 bloczków co by dawało
                                                    12x8=96 mieszkań. W sprzedaży jest 10 domów i 54 mieszkania więc myślę, że
                                                    jednak jakiś nowy etap będzie. Na szczęście budynek G już się buduje:D
                                                    Pozdrowienia dla sąsiada!
                                                  • Gość: adasko Re: www.nasza-klasa.pl IP: *.srv.volvo.com 29.07.08, 10:53
                                                    Lepiej na: www.podplatanami.fora.pl/

Gdzie wszyscy mają dostęp i dużo szybciej wszystko działa.
                                              • Gość: Adasko Re: www.nasza-klasa.pl IP: *.srv.volvo.com 24.07.08, 13:37
                                                Założyłem forum, wydaje mi się, że będzie dużo łatwiej je używać niż naszą klase:

www.podplatanami.fora.pl/
                                            • Gość: Adasko FORUM "Pod Platanami" IP: *.srv.volvo.com 24.07.08, 13:46
                                              Proponuję na:

www.podplatanami.fora.pl/
    • Gość: asia droga dojazdowa IP: *.as.kn.pl 29.12.07, 19:09
      czy ktoś wie coś na temat planów gminy odnośnie budowy dróg dojazdowych do
      nowych osiedli? Bo w tej chwili, jeśli spadnie deszcz, nie da się tamtędy
      zupełnie przejechać. Chyba że traktorem...
      • Gość: chriss dojazd do wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 13:40
        czesc,
        mialbym pytanie do osob mieszkajacych na kielczowie oraz do tych,
        ktore sie zdecydowaly na osiedle pod platanami.
        jak jest z dojazdem do wroclawia? ile km jest do rynku? jak dlugo
        sie jedzie autem w szczycie? jak jest z komunikacja podmiejska? jak
        daleko jest do stacji psie pole i czy warto korzystac z pkp.
        • Gość: kk Re: dojazd do wroclawia IP: *.provider.pl 08.01.08, 08:42
          Nie powiem ci dokładnie ile z Kiełczowa ale mam kilku znajomych dojeżdżających z
          Psiaka i z ich relacji wiem, że aktualnie jest to droga przez mękę z racji
          remontów mostu Szczytnickiego i Warszawskiego i nawierzchni na tej trasie. Im
          dojazd zajmuje około godziny - gorzej jest podobno z rana kiedy wszyscy
          wyruszają w jednym momencie do pracy. Najlepiej jeśli ktoś ma taką możliwość tak
          ustawić sobie godziny pracy żeby wyjeżdżać przed wszystkimi do pracy i z pracy
          :D Ja cały czas mam nadzieję, że jednak będzie to ulegać poprawie wraz z
          zakończeniem kolejnych remontów a jeśli plany wybudowania obwodnic dojdą w końcu
          do skutku to będzie pewnie jeszcze lepiej ale nie spodziewałbym się tego w
          najbliższych 2-3 latach - raczej w perspektywie 5 letniej :D
          • Gość: Dawid Re: dojazd do wroclawia IP: 78.133.168.* 08.01.08, 09:07
            Ja z psiaka na Tęczową średnio 40-50 minut, ale przy max.
            kombinowaniu..... do kiełczowa to jeszcze +ok. 10 minut
            • Gość: ano Re: dojazd do wroclawia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 12:37
              A czy jadac z Kielczowa do pl. Dominikanskiego autem nie lepiej jest
              ominac Psie Pole i jechac przez Wilczyce - Mickiewicza?
              Dobrze kombinuje?
              • Gość: ar Re: dojazd do wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 14:21
                Raczej kiepski pomysł, tam rano sa okrutne korki zazwyczaj i stoi
                się w miejscu w strone mickiewicza. Ale tak po po 9tej jest juz ok.
                • Gość: chriss Re: dojazd do wroclawia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 16:50
                  a ile zajmowal dojazd do centrum (galeria dominikanska) przed
                  remontem mostow i ulic, ktore sa teraz po drodze prowadzone?
                  chodzi mi oczywiscie o godziny szczytu 7-8
                  • Gość: Dawid Re: dojazd do wroclawia IP: 78.133.168.* 09.01.08, 09:52
                    Z kiełczowa ok pół godziny
                    • Gość: chriss Re: dojazd do wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 18:56
                      ale te pol godziny to chyba autem a nie autobusem miejskim?
                      • Gość: Dawid Re: dojazd do wroclawia IP: 78.133.168.* 10.01.08, 10:03
                        autem ;-) autobus z Kiełczowa jak nie ma korków (np. o 21) jedzie z
                        Kiełczowa ok 40 minut na grunwaldzki,

Tak naprawde to zawsze jest loteria.... ;-)
                        • Gość: bm Re: dojazd do wroclawia IP: *.wlb.vectranet.pl 16.01.08, 19:11
                          ja wczoraj chyba calkiem dobrze trafilam, bo z "naszego osielda"
                          droga do centrum zajela mi jakies 30 minut. Bardziej przerazilam sie
                          stanem drogi dojazdowej do samej budowy! Nie wiem jak wy ale ja
                          zaopatrze sie w jakies 4x4 bo nie wyglada to za ciekawie. Pozdrawiam
                          • Gość: kk Re: dojazd do wroclawia IP: *.provider.pl 18.01.08, 13:15
                            Hehe zgadzam się, jeszcze trochę pobudują to trzeba będzie ciągnikiem do pracy
                            jeździć:D Mi sie akurat upiekło podczas ostatniej ,,wizyty kontrolnej'' bo był
                            mały przymrozek i błoto stwardniało:D
              • Gość: Dawid Re: dojazd do wroclawia IP: 78.133.168.* 09.01.08, 09:51
                Przez wilczyce to stoisz od swojczyc w korku co się wogole nie
                posuwa... więc wg. mnie to zly pomysł... choć znam osoby ktore tak
                jeżdzą

Ja preferuje mydlaną, ale jak trafisz na pociąc to kaplica..

• Gość: Patryk Re: dojazd do wroclawia IP: 83.19.29.* 20.01.08, 18:29
                  no i trzeba wziąść pod uwagę niejaka rzeczkę Widawę , która na wiosnę i jesień
                  potrafi zrobić psikusa i nieżle wylać przed mostem na ulicy Dworskiej w
                  Wilczycach . :) :).
    • platan3 Re: PDM osiedle pod plantami 28.01.08, 00:34
      Witam-jestem nowy na forum, ale jako że przeczytałem wszystkie posty
      (4 dni mi to zajeło-po ok godz dziennie-żeby nie było)to wydaje mi
      się jakbym był starym forumowiczem. Jestem zainteresowany kupnem
      mieszkania w tej inwestycji-tylko po wizycie w Kiełczowie plus po
      info ze strony o kiełczowie-to powiem że mi się troche odechciało.
      I teraz szukam rady od Was doświadczonych:
      - jak tam normalnie dojechać- bo droga to rzeczywiście jazda bez
      trzymanki, a gmina to chyba nie wybuduje szybko
      - przy drogach bocznych brak jakichkolwiek latarni-czy był ktoś tam
      jak było ciemno i szedł w boczne uliczki- jak jest, widac coś?
      - do Wrocka trzeba jeździć do pracy- a autobusów jak na lekarstwo i
      do przystanku daleko (jak ktoś pisał -1 km) więc zakładajac opcję:
      zima,6.30 rano,ciemno, śnieg i błotko-jak zamierzacie sobie z tym
      radzić ? (na dwa samochody mnie stać, a i tak
      - gdzie będzie obwodnica- jak daleko od osiedla
      -jakie wrazenia o developerze - słowny,terminowy
      -czy dokonywaliście zmian w rozkładach mieszkań - ile to kosztuje
      No i żeby nie było tak wszystko na nie- to bezapelacyjnie- cisza,
      świeze powietrze (świeższe niż w mieście),wiosna i lato- super śpiew
      ptaków rano, tudzież kogut jakiś się odezwie,znajomych mieszczuchów
      zaprosisz na wieś :). To mi pasuje - i wiem , ze cos za coś- ale coś
      musi przeważyć - help...
      A najlepsze było jak szukałem na osiedlu platanów-mam nadzieję, że
      developer nie jest bardzo przywiązany do nazwy, bo inaczej osiedle
      bedzie dłuuuugo budowane (chyba że zasadzą drzewa kilkumetrowe):)
      • Gość: emi Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.as.kn.pl 29.01.08, 00:06
        Developer wydaje mi się w porządku, my nie mieliśmy żadnych problemów, choć ciągle zwlekaliśmy z różnymi decyzjami. Zmiany lokatorskie kosztują zdaje się 1,5 tysiąca i z nimi też nie ma najmniejszych problemów - projekt można zmieniać według upodobań, byle był zgodny z przepisami prawa budowlanego.

Od tej strony wszystko wygląda ładnie. Tyle tylko,że ten durny odcinek drogi wygląda fatalnie i że autobusy faktycznie jeżdżą dość rzadko. My mamy wolne zawody, więc nam to raczej nie powinno tak bardzo przeszkadzać.

Wioska się mocno rozbudowuje, więc może za kilka lat infrastruktura też ulegnie zmianom. No ale póki co...
        No i na te platany też chyba nie ma co liczyć :)
      • Gość: kk Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.provider.pl 29.01.08, 08:34
        Witam:)

Fakt dojazd jest fatalny i jak się tak przejechałem w lato po okolicy to w całej
        wiosce drogi wyglądają fatalnie. Chyba gmina jest mało zaradna bo przy tej
        ilości mieszkańców (i to raczej zamożnych, polecam przejechać się na Kiełczówek)
        oraz położeniu blisko Wrocławia drogi powinny być w idealnym stanie szczególnie
        jeśli gminie chodzi o przyciąganie nowych inwestycji budowlanych czy
        mieszkalnictwa jednorodzinnego. Kilkanaście dni temu wybraliśmy się z żoną
        samochodem z ciekawości rzucić okiem jak wyglądają postępy na budowie i niestety
        w połowie drogi musieliśmy zrezygnować, nasze autko osobowe jak nic by się
        zakopało w tym czymś co wyglądało na drogę. Aktualnie ten krótszy dojazd od
        szosy można by tylko pokonać albo ciężarówką albo czymś co ma napęd 4x4. Co do
        developera to jak na razie jest w porządku, cały czas widać postęp na budowie a
        staram sie tam być przynajmniej raz na miesiąc - często jeżdżę w stronę warszawy
        a to prawie pod drodze:) Wydaje mi się, że jeśli cenisz ciszę i spokój w takim
        stopniu jak ja to przez najbliższe kilka lat możesz to tam mieć, z czasem pewnie
        się to zmieni ale wtedy może już nas będzie stać na własną chałupkę :D

Pozdrawiam
        KK
        • Gość: 111 Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.171.19.118.crowley.pl 08.02.08, 09:19
          Budowa w kiełczowie posuwa się z prędkością błyskawicy :-)) w oczach
          wszystko rośnie, a na drogę wysypali tłuczonkę więc jak byliśmy to
          błota nie było.
          • Gość: kk Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.08, 20:50
            Witam,

zgadzam się, od naszej ostatniej wizyty widać duży postęp. Z tego co zauważyłem
            już chyba wszystkie budynki z pierwszego etapu są podciągniete na wysokość
            pierwszego piętra. Myślę że duża tu zasługa tegorocznej łagodnej zimy, nic tylko
            się cieszyć. Jak tak dalej pójdzie to może już we wrześniu spotkamy się wszyscy
            na Kiełczowie:D

Pozdrawiam
            KK
            • Gość: gg Re: PDM osiedle pod plantami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.08, 08:49
              zaczyna się to wszytsko rozwijać w dobrym kierunku - faktycznie może
              to tegoroczna zima, może nowi pracownicy zatrudnieni przez PDM -
              ogólnie oby tak dalej... jedno tylko ale... w weekend byliśmy na
              budowie i widząc jak to wszytsko pnie się w górę chcieliśmy zobaczyć
              nasze M niestety zostaliśmy przepędzeni przez strażnika, który nie
              szczędził pod naszy adresem epitetów... może to i jego praca - ok
              rozumiemy i dlatego grzecznie poszliśmy się przywitać i poprosić o
              pozwolenie wejścia na budowe... nie trzeba od razu ludzi traktować w
              taki sposób... hmmmm.... mam nadzieję że to tylko z chęci ochrony
              naszych dóbr...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka