Dodaj do ulubionych

Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom

IP: 212.244.79.* 06.03.07, 12:11
Witam,
szukam sąsiadów z budynku przy Objazdowej 74-76 ;)
Pewnie nieprędko się zobaczymy zważywszy na przesunięty termin oddania,
ale myślę że warto wymienić dotychczasowe wrażenia z oczekiwania na nasze
upragnione M.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • brodaj1 Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom 07.03.07, 12:14
      Witam,
      Co do spotkania to faktycznie może być nieorędko, bo pewnie III kwartał, jak
      wynika z ostatniego pisma spółdzielni. Jeśli już takie Pani otrzymała, to radzę
      się porządnie zastanowić przed podpisaniem nowego aneksu ze spółdzielnią. Oni
      nas straszą, że jeśli rozwiążą umowę z wykonawcą, to podniosą nam cenę o ok.
      1000 zł/m, co nie ma żadnych podstaw prawnych, ponieważ w umowie zagwarantowali
      nam niezmienioną cenę mieszkań, nawet w przypadku opóźnienia, chba że zmieni
      się podatek VAT od towarów i usług, a takiej zmiany nie było. Nie mogą więc nam
      zmienić ceny i kazać dopłacać. Proponują, żeby podpisać aneksy i zgodzić się na
      przesunięcie terminu na III kwartał, żebyśmy zrezygnowali z należnych nam
      odsetek, bo spółdzielnia nie ma pieniędzy. A tak na marginesie, to co mnie to
      interesuje, że oni mają problemy z wykonawcą czy to, że nie będa mięli
      pieniędzy na kary. Podpisali z nami umowę i muszą się z niej wywiązać.
      Najlepiej byłoby zrzeszyć większą liczbę osób i stworzyć nieformalną wspólnotę,
      wtedy będziemy mieć większą siłę przebicia w walce o to, co nam się należy. Jak
      dla mnie, to najlepszym rozwiązaniem byłoby, żeby nikt nie podpisał aneksu i w
      jakiś sposób może to by zmusiło ich do zmiany wykonawcy(może szybciej by nam
      oddali mieszkania). Bo to, że teraz mówią o III kwartale, pewnie znów będą
      chcieli, żeby im dać kolejne trzy miesiące bez kar i tak pewnie dostaniemy
      nasze mieszkanka w grudniu, a to mi się wcale nie podoba.
      • Gość: andrzej1971 Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:31
        pozdrowienia z Objazdowa 82!
      • Gość: Power Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.wroclaw.mm.pl 07.03.07, 18:27
        W umowie zagwarantowali wam niezmienioną cenę mieszkań? Jeżeli to spółdzielnia to jak wam mogli zagwarantować niezmienioną. Wg. prawa spółdzielczego cena mieszkania rozliczana jest po zakończeniu inwestycji wg. poniesionych kosztów czyli do rozliczenia całkowicie inwestycji tak naprawdę nie wiadomo jaka jest cena za metr. Obawiam się że już was chyba oszukali a teraz chcą byście podpisując aneks zrzekli się odsetek karnych za nietermionowe wywiązanie się z umowy. A cenę pewnie i tak wam podniosa, pewnie jak się wprowadzice już w tym grudniu to dostaniecie informację o dopłacie...ja tylko przestrzegam.
        • Gość: mayka Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 07.03.07, 18:57
          Dostaliśmy pismo dopiero dzisiaj i zupełnie mi się to nie podoba.. zastanawiam
          się jakie będą konsekwencje, jeżeli niczego nie podpiszę. Wymówią mi zupełnie
          umowę?? Co do nieformalnej wspólnoty - jestem jak najbardziej za. Tylko jak to
          zorganizować i dotrzeć do pozostałych osób?
          • Gość: Stasio Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.wroclaw.mm.pl 07.03.07, 19:13
            "zastanawiam się jakie będą konsekwencje, jeżeli niczego nie podpiszę. Wymówią
            mi zupełnie umowę??"

Mogą odstąpić od umowy, nastąpi zwrot wkładu + kara umowna 5000zł. Nie wiem jak
            to jest jeśli masz umowę potwierdzoną notarialnie. Chodzi o to żeby to nie był
            aneks podpisany pod groźbą wypowiedzenia umowy. Spółdzielnia pisze, że nie ma
            pieniędzy na kary umowne, a kto poniesie koszty aneksowania umów kredytowych?
            U nas jest to np. 200zł
          • arkzub Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom 07.03.07, 19:19
            Rozmawiałem dzisiaj z panią ze Spółdzielni i poinformowała mnie, ze mogą w
            każdej chwili zerwać z nami umowę bez podania przyczyny - powołała się na kodeks
            postępowania cywilnego.
            Nie mam pojęcia czy faktycznie tak jest, ale tak mi powiedziała.

Odpowiadając na Twoje pytanie to jeżeli nie podpiszemy aneksu odnośnie
            przesunięcia terminu na III kwartał to zerwą z nami umowy i jeszcze na tym
            zarobią bo mieszkanie sprzedadzą na pewno drożej.
          • brodaj1 Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom 07.03.07, 19:43
            Witam,
            Mam nadzieję, że może pozostałe osoby zajrzą na to forum. Pismo faktycznie jest
            niefajne, ale skonsultuję je z rzecznikiem bądź radcą prawnym i będę wiedziała,
            co może nam grozić, gdybyśmy nie podpisali umowy, bo spółdzielnia się odgraża,
            że może zerwać z nami umowę od tak. Sprawdzę to 9mam nadzieję jutro) I ZOBACZYMY.
            Pozdrawiam
        • brodaj1 Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom 07.03.07, 19:40
          Ale oni nam sprzedają mieszkania na odrębną własność(jak developer), nie
          spółdzielczo-własnościowe i w umowie jest zapis, że cena za mieszkanie
          pozostanie nie zmieniona, chyba, że wzrośnie podatek VAT.
          • Gość: emgie Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.crowley.pl 08.03.07, 08:58
            Czekam na jekies prawne informacje na temat tego pisma co przyszło do nas ze
            Spółdzielni. Prosze podzielcie sie jesli juz cos wiecie jak to najlepiej rozwiazac
            • brodaj1 Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom 08.03.07, 11:52
              Witam,
              Dziś rano byłm u prawnika i niestety nie mam dobrych wieści. Po przeczytaniu
              pisma ze spółdzielni stwierdził, że oni nas ewidentnie szantażują, że jeśli nie
              podpiszemy aneksu, to zerwą umowy. I mogą to zrobić(pozwala im na to prawo
              cywilne)pod byle pretekstem, chociażby, że nie chcemy współpeacować. Wtedy
              tylko sąd. Sprawę w sądzie oczywiście byśmy wygrali, bo nasze umowy są tak
              skonstrułowane, że prawo jest po naszej stronie, ale należy się zastanowić czy
              gra jest warta świeczki, bo sprawa w sądzie będzie się ciągnąć przez lata.
              Spółdzielnia w tym czasie sprzeda nasze mieszkania i pozostanie nam tylko
              czekać na zasądzone odszkodowanie(mało zadawalające rozwiązanie zostać bez
              mieszkanka). Więc prawnik mi poradził, żeby jednak podpisać ten aneks(dokładnie
              go przeczytać, żeby znów nie udało im się nas zrobić w ...), ale wcześniej
              wynegocjować z nimi, że nie będzie już przedłużenia terminu oddania, a gdyby
              jednak było, to od razu niech nam płacą kary. Ponadto jeśli ktoś podpisał umowę
              przedwstępną w formie aktu notarialnego, to jak najbardziej możemy obciążyć
              spółdzielnię kosztami podpisania aneksu do aktu . tak więc pozostaje nam się
              cieszyć, że z moralnego punktu widzenia to My mamy rację, a oni postępują nie
              fair. Ponadto prawo mamy również za sobą, ale należy rozważyć czy warto
              zaczynać z nimi wojnę w sądzie, bo kwota kary za 90 dni opóźnienia wydaje się
              być śmieszna, biorąc pod uwagę jak długo będziemy się ciągać z nimi po sądach.
              Co nie zmienia faktu,że jestem na nich wściekła, że nas tak traktują i próbują
              zastraszyć. Pozdrawiam
              • Gość: Stasio Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.wroclaw.mm.pl 08.03.07, 16:39
                Właśnie chodzi o to żeby negocjować aneks np. usunąć z umowy zapis o prawie
                spółdzielni do trzymiesięcznego przesunięcia oddania budynku bez sankcji. Innymi
                słowy trzeci kwartał to termin ostateczny i od niego miałyby być liczone kary.
                Druga sprawa to wysokość tych kar np 0,1% dziennie. Trzecia to sprawa kosztów
                związanych z aneksami umów kredytowych czy notarialnych. W końcu z naszej strony
                wszystko jest ok, zdecydowana większość kupujących wpłaciła pieniądze w jednej
                transzy, nie chcąc płacić dodatkowo za indeksację.
                • brodaj1 Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom 08.03.07, 23:04
                  Rozmawiałam dzisiaj z panią ze spółdzielni i miała mi przysłać treść aneksu do
                  przeczytania, oczywiście nie dostałam. Ale poruszyłam kwestię opłaty za aneks do
                  umowy notarialnej i powiedziała, że Oni będą ponosić koszty aneksu(chociaż tyle.
                  Jak tylko coś dostanę, to opiszę co jest, miejmy nadzieję, że uda nam się coś
                  wynegocjować. Pozdrawiam
    • Gość: Stasio Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.wroclaw.mm.pl 10.03.07, 21:24
      I co ktoś już uzyskał "szersze wyjaśnienia w przedmiotowej sprawie" w spółdzielni?
    • Gość: mayka Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: 212.244.79.* 15.03.07, 08:36
      Czy ktoś już może podpisał ten aneks?
      Widziałam go i właściwie nic tam nie ma - tylko przesunięcie terminu z I na III
      kwartał.
      • Gość: Yosarian Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 23:13
        Witam,
        Podpisałem na początku tego tygodnia po negocjacjach. W zamian za
        przesunięcie terminu o pół roku wywalczyłem usankcjonowanie
        spóźnienia zapłaty za mieszkanie (opieszałe działanie banku
        kredytującego). W sumie wyszło na zero - ja nie dostanę kary za
        półroczne opóźnienie ale i nie zapłacę odsetek od spóźnionej zapłaty
        z kredytu.
        A tak swoją drogą, jak podpisywałem umowę półtora roku temu to
        wątpiłem w jej terminowe wykonanie więc nie jestem zdziwiony tymi
        kombinacjami. Zwracam też uwagę, że w myśl umowy spóźnienie do 3 m-
        cy nie pociąga za sobą prawa do naliczenia rekompensaty za zwłokę.
        Tak więc można się spodziewać mieszkanka najwcześniej pod koniec
        tego roku jeżeli po drodze nie będzie niespodzianek.
        Ważna informacja: w aneksie jest sformułowanie "nowy planowany
        termin odbioru mieszkania", w umowie była mowa o "planowanym
        terminie oddania zamawiającemu". Niby nic, ale... Odbiór a
        przekazanie to nie to samo.
        Poza tym okazało się, że rzuty mieszkania które otrzymałem półtora
        roku temu przy podpisaniu umowy mają się nijak do realizowanych.
        Zmiany niewielkie ale trochę komplikują sprawę.
        Pozdrawiam przyszłych Sąsiadów ;)
        • Gość: MagdaT-C Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 12:32
          Witam serdecznie!
          Byłam jakies 3 tygodnie temu na budowie i rozmawiałam z zastępca
          kierownika: zarzekają się że oddadza do końca wrzesnia.Później mój
          tata rozmawiał z kierownikiem budowy i potwierdził to co jego
          zastepca. Nie wiem...mozolnie idzie im ta praca, zostało 1,5 m-ca a
          pracy...lepiej nie mówić! Skąd masz takie informacje że zmieniły sie
          rzuty mieszkania/rozkład? Ja mam nadzieje, że jesli juz to jest to
          tylko cos małego. Powiedzcie mi proszę, ile czasu trwa odbiór-od
          oddania do wreczenia kluczy do mieszkania? Wkurza mnie to wszystko
          zważając na fakt, że trzy razy zabierali nam nadzieje...oby tym
          razem bylo inaczej..Pozdrawiam serdecznie wszystkich sąsiadów!
          • Gość: anitt1 Re: Objazdowa 74-76 SM Wrocławski Dom IP: *.as.kn.pl 02.12.07, 19:57
            Czy ktoś ma wieści kiedy w końcu bedąoddane nasze mieszkania???
            Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka