da.killa 22.03.04, 09:05 Tak dla podtrzymania konwersacji i żeby forum nie zamknęli: na czym robicie layouty stron: ramki, tabele czy po nowoczesnemu: div + pozycjonowanie CSS? A przy okazji - dalej w HTML, czy już XHTML? da.killa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lameriada Re: layout: table, div czy frame? 22.03.04, 09:20 da.killa napisał: > Tak dla podtrzymania konwersacji i żeby forum nie zamknęli: na czym robicie > layouty stron: ramki, tabele czy po nowoczesnemu: div + pozycjonowanie CSS? tabele przede wszystkim, w to - iframe'y no a css sie jakis cza teu nauczylam sama pisac ;) i bardzo z tego bylam dumna ;) ogolnie to jestem skonczonym samoukiem htmelowym, wiec u mnie wszystko sie z wszystkim przeplata po trochu, bo uzywam tylko i wylacznie notatnika ;D jak juz wszystko pozdaję i bede miala czas sie zabrac za cos, do czego mozna tu wkleic linka - nie omieszkam tego uczynic > A przy okazji - dalej w HTML, czy już XHTML? html > da.killa pozdrawiam Odpowiedz Link
paszczi Re: layout: table, div czy frame? 13.07.04, 20:31 Gratuluje wyboru Notatnika. Sam go uzywam od lat i sobie chwale... Ja tam jestem za DIV'ami ;) jak trza to iframe na zmieniające sie podstrony.. i wszystko ladnie po pikselkach formatowane, ale to dlatego ze najczesciej chodzi o wyglad. a tak pozatym to HTML 4.01 transitional (z lenistwa) Odpowiedz Link
ted.allrightsreserved Re: layout: table, div czy frame? 22.03.04, 14:34 jako kompletny lamer, co mi akurat przyjdzie do glowy :) tabele, div plus css a samonauczanie skonczylem na html i na razie nie ciagnie mnie w gore przy okazji, jak znajdziesz chwile, skomentuj (kod jest jeszcze balaganiarski bo wklejalem ze starszej wersji strony - lenistwo :) wersja robocza Odpowiedz Link
da.killa Re: layout: table, div czy frame? 22.03.04, 23:57 ted.allrightsreserved napisał: > przy okazji, jak znajdziesz chwile, skomentuj 1. ten flesz naprawde konieczny? rozumiem, ze fajny bajer, zwłaszcza ten ogon za myszą, mnie jednak razi i rozprasza 2. czcionki. wiekszość strony jest jakimś bezszeryfem (arial czy helvetika), ale napisy na przyciskach "otwórz" są już szeryfową 3. duży bonus za rtf zamiast doc 4. nienawidzę jak stona wydaje dźwięki. od tego to ja mam muzyczkę włączoną. 5. przy dłuższej środkowej części (np. stawki) ten pasek tła kiepsko wygląda przy przewijaniu poza tym - w miarę ok :) da.killa Odpowiedz Link
da.killa Re: layout: table, div czy frame? 23.03.04, 00:04 to ja sobie też odpowiem - do niedawna standardowo trzaskałem layouty na tabelach. ostatnio poczytałem jednak o co chodzi w HTML, do czego służa tabele i czego sie naprawdę powinno używać. teraz przestawiam się na XHTML i layout na divach pozycjonowanych CSS. tak jak na stronie w stopce - moja pierwsza strona całkowicie zgodna ze specyfikacją XHTML 1.0 Strict, z czego jestem niesamowicie dumny :) okazało się, że nie dość, że bez tabel da się składać strony, to na dodatrek to znacznie wygodniejsze - z tabelami trzeba kombinować, a divy można poukładać jak tylko się chce. polecam! właśnie kończę inną stronę, nieco bardziej efektowną niż ta prosta witryna, ale również tableless. jak wrzucę ostatecznie do sieci to może podrzucę link. pozdrawiam da.killa Odpowiedz Link
vviosna Re: layout: table, div czy frame? 23.03.04, 21:38 ja sobie wszystko ukladam staroswiecko, tabelkami, stad mienie sie 'lameriada' zdam sesje - pohatemeluje sobie w koncnu do bolu... forumm juz mam ;) Odpowiedz Link
urtiko Re: layout: table, div czy frame? 29.06.04, 12:17 da.killa napisał: > Tak dla podtrzymania konwersacji i żeby forum nie zamknęli: na czym robicie > layouty stron: ramki, tabele czy po nowoczesnemu: div + pozycjonowanie CSS? > > A przy okazji - dalej w HTML, czy już XHTML? > XHTML i CSS2. I do XHTML mam pytanie - doczytałem się w jakichś specyfikacjach (chyba jest o tym też na xhtml.b7.pl ), że docelowym rozszerzeniem xhtmla ma być *.xhtml, ale jak dotąd chyba żadna przeglądarka mi tego nie chciała obsłużyć, a może to z winy serwera na którym próbowałem? > da.killa Odpowiedz Link
da.killa Re: layout: table, div czy frame? 29.06.04, 15:01 Nie tyle chodzi o rozszerzenie, ale o typ MIME z jakim jest dokument wywyłany przez serwer. XHTML 1.1 musi mieć "application/xhtml+xml" lub "application/xml". Na razie jednak najpopularIEjsza przeglądarka całkowicie głupieje, gdy dostaje taką stronę. Dlatego lepiej pisać strony w XHTML 1.0 i wysyłać "text/html". da.killa Odpowiedz Link