Dodaj do ulubionych

Problem z layout'em.

20.06.06, 17:31
Przygotowuję dla siebie layout. Grafika i układ są już gotowe.
Pozostaje tylko tekst.
Wszystko wygląda dobrze w FF, Operze i KHTML.
Problem pojawia się w czasie oglądanie strony w IE.
Otóż między div logo a resztą powstaje 2-3px odległości, widac wtedy szare tło.
Poprzez liczne próby wykryłem, ze w IE mimo, że wysokość obrazka wynosi 100px
i deklaracji css przy div#logo jest height:100px; div ma wysokość 102px.
Mogę co prada zrobić białe tło dla div# logo, ale wtedy nie pasuje mi to do
linii w stopce.
Bardzo proszę o pomoc.
Stronę umieściłem na serwerze www.kobi.ovh.org
Znając mnie gdzieś coś przegapiłem, a rozwiązanie jest bardzo proste.
Obserwuj wątek
    • gdotb Re: Problem z layout'em. 20.06.06, 18:13
      Strzala,

      jak mnie cos nie dziala pod IE, to produkuje cracki, ktore sa odczytywane tylko
      przez te przegladarke i ignorowane przez reszte normalnych. Te 'cracki' nie
      dzialaja bodajze na starych wersjach, no ale coz, wszystkim przeciez nie dogodzisz.

      Wracajac do twojego pytania - zmodyfikuj klase div#logo dla IE dodajac * html
      przed nazwa i zmien wartosc 'height' na 98px

      div#logo
      {
      height:100px;
      }

      * html div#logo
      {
      height:98px;
      }

      Powinno zadzialac :)
      Pozdrowienia,
      Gee
      • fingoth Re: Problem z layout'em. 21.06.06, 11:11
        Wielkie dzięki. Twoje rozwiązanie > div#logo img{
        > margin: 0;
        > padding: 0;
        > border: 0;
        > display: block pomogło :)
        Pech chciał, że testowałem te rozwiązania, ale każde osobno, a tu należało
        wykorzystać wysztkie. Coraz bardziem wiem dlaczego nie znoszę IE, a kocham FF ;)
    • zsa-zsa Re: Problem z layout'em. 21.06.06, 11:00
      Nie wiem, czy takie rozwiazanie by cie zadowolilo, ale dziala:

      obrazek nie wstawiony do div 'logo' ale umieszczony jako jej tlo i teraz:

      albo

      obrazek 'wyciagniety' o 2piksele na dole (dodatkowy bialy pasek), czyli wys. na
      102px

      albo

      wys. obrazka bez zmian, ale zmniejszona wartosc line-height dla div logo (np.
      0.5 em).

      zmiana line-height pomaga w przypadku wielu problemow z pionowym dopasowaniem
      elementow.

      Przy okazji - musisz chyba cos zrobic z gornymi zaokragleniami. roznice w tle
      nie wygladaja zbyt dobrze (bo chyba nie jest to efekt zamierzony?)

      pozdr.
      zsa-zsa
      • fingoth Re: Problem z layout'em. 21.06.06, 11:17
        Dzięki, też to próbowałem, ale wtedy nie ma informacji tekstowej w razie braku
        obrazka.
        Co do zaokrągleń, wiem, obrazek png ma kanał alpha i IE sobie z tym nie radzi.
        wszystkie obrazki mam już przerobione tak aby ie wyświetlało je poprawnie.
        Został tylko ten jeden. I tu jest problem, jak zmienię go na gif to zaokrąglenia
        są bardzo poszarpane. Z kolei nie mogę dać szarego tła, ponieważ w body jest
        umieszczony obrazek z gradientem. Muszę coś wykombinować.

        Pozdrawiam Fin.
        • zsa-zsa Re: Problem z layout'em. 21.06.06, 11:53
          przeczytalam pietro wyzej, ze skorzystales z porady tommy'ego. Zerowanie trojki
          margin+padding+border to pierwszy krok w przypadku tego typu klopotow i myslam,
          ze to przetestowales w pierwszej kolejnosci :). Mialam kiedys podobny problem, w
          ktorym zerowanie m+p+b nie pomoglo (!), ale pomogl trick, ktory podalam.

          > wtedy nie ma informacji tekstowej w razie braku obrazka.

          mozna wstawic tekst w odp. kolorze ;-P

          Problem zaokraglen rozwiazalabym w nastepujacy sposob:

          zapisz obrazek w formacie gif definiujac jako przezroczysty kolor szary, ten
          najbardziej zblizony w tym miejscu do koloru tla.
          paleta 256 kolorow powinna wystarczyc w przypadku tej grafiki, nawet pomimo
          gradientu. jesli nie, podziel obrazek na dwa kawalki, trudno.

          poniewaz lubie format png i nie chce rezygnowac z jego mozliwosci, czesto
          przygotowuje dwa zestawy grafiki - jeden z png dla 'normalnych' przegladarek i
          drugi zubozony specjalnie dla ie.
          • fingoth Re: Problem z layout'em. 21.06.06, 12:37
            > mozna wstawic tekst w odp. kolorze ;-P
            Można, można, tylko wtedy layout mi się rozjeżdza, a ja sobie ubzdurałem, że to
            tak ma wyglądać ;P

            > przeczytalam pietro wyzej, ze skorzystales z porady tommy'ego. Zerowanie trojki
            > margin+padding+border to pierwszy krok w przypadku tego typu klopotow i myslam,
            > ze to przetestowales w pierwszej kolejnosci :)
            Testowałem i to nawet w różnych kombinacjach, ale co mnie zaskoczyło, to to, że
            samo div#logo img {display:block;} bez zerowania trójki pomaga.

            Mialam kiedys podobny problem,
            > w
            > ktorym zerowanie m+p+b nie pomoglo (!), ale pomogl trick, ktory podalam.
            Za poradą tommy'iego spróbuj dodać to div#logo img {display:block;}. Mnie
            pomogło i to nawet bez zerowania.
            • zsa-zsa Re: Problem z layout'em. 21.06.06, 13:31
              > Za poradą tommy'iego spróbuj dodać to div#logo img {display:block;}. Mnie
              > pomogło i to nawet bez zerowania.

              eee tam. strona zyje, wyglada dobrze juz nie bede w niej grzebala :).
              zreszta starawa jest.

              aha. np. tu: www.lipsum.com/ masz generator wypelniacza Lorem Ipsum. Moze
              na przyszlosc sie przyda. Projekt zawsze lepiej wyglada z bardziej naturalnie
              wygladajacym tekstem.


          • gdotb Re: Problem z layout'em. 21.06.06, 18:10
            > poniewaz lubie format png i nie chce rezygnowac z jego mozliwosci, czesto
            > przygotowuje dwa zestawy grafiki - jeden z png dla 'normalnych' przegladarek i
            > drugi zubozony specjalnie dla ie.

            ha ha ha,
            tez tak musze zaczac robic :))
        • tommy_from_cracow Re: Problem z layout'em. 21.06.06, 12:02
          Hej,
          Ciesze sie ze sie udalo.
          a tu link jak rozwiazac problem z png:
          homepage.ntlworld.com/bobosola/
          Gify nie sa takie zle. Nie wiem jakiego programu uzywasz ale pokombinuj z antialiasingiem i moze zaokraglenia nie beda zle wygladaly

          Pozdrawiam!
          • fingoth Re: Problem z layout'em. 21.06.06, 12:41
            Inkscape do tworzenia grafiki i Gimp do retuszu lub zmiany formatu.
            Polecam te programy, szczególnie www.inkscape.org
            Będę walczyć teraz z tym obrazkiem, wcześniej męczyłem sie z wyświetlaniem w IE ;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka