Gość: ona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 13:04 wyborcza.biz/biznes/1,100896,7127535,UOKiK__Triada_musi_zaplacic_4_2_mln_zl_kary.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deoand Re: kara dla Triady 09.10.09, 13:22 No i pytanie - czy sie cieszyć czy nie - bo jeśli biuro nie splajtuje to na pewno podniesie ceny wycieczek w przyszłym roku i nie bedzie juz tanim biurem ??? a kto weźmie te 4,2 mln pln ... ????? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: kara dla Triady 09.10.09, 15:10 No oczywiście że nie należy się cieszyć. Biuro dalej powinno robić klientów w konia aby nie splajtowało i żeby wycieczki dalej były tanie (btw akurat Triada ma najdroższe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: kara dla Triady IP: 83.238.10.* 09.10.09, 16:25 mieli zyski to stać ich na to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: 94.127.108.* 09.10.09, 16:49 Ta kara to dla nich nagroda, bo jakby mieli zwrócić dopłaty które doliczali bez uzasadnienia to dopiero byliby w plecy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
matanzas Re: kara dla Triady 09.10.09, 17:33 Wreszcie się doczekali na zasłużoną tylko zbyt małą karę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniu Re: kara dla Triady IP: *.pzeask.3s.pl 09.10.09, 18:27 Tylko patrzeć jak zrobią super firsty ;) Muszą przecież z czegoś zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: kara dla Triady 09.10.09, 18:44 Jakoś nie wierzę że zapłacą. Już lepszym (dla nich) wyjściem będzie bankructwo. Ostrożnie z przedpłatami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: kara dla Triady IP: 213.76.165.* 09.10.09, 18:40 Wyrok nie jest ostateczny... Jeśli nawet wyrok będzie prawomocny, to tylko niewielki procent oskubanych zwróci się o niesłusznie pobraną nadpłatę-takie są polskie realia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: kara dla Triady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 21:33 4,2 mln zł kary dla biura podróży Triada Szkoda, że nie 420 mln o jak ja nie lubie Triady Panie Profesor Klajber doradco NASZEGO PANA PREZYDENTA powinieneś przyznanie im godła wstydzić sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: kara dla Triady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 21:59 Kazdy ma prawo cos nie lubic. Ja na ten przyklad nie lubie imion na J. Sa tacy madrale chetni do karania. Tylko czemu w tym kraju swoj dowala wylacznie swojemu. Wszyscy przyjezdni "biznesmeni" tymczasem bezkarnie doja z nas kase nie przebierajac w srodkach czy to legalnych czy nie. Do tego. Wierzcie mi ze branza turystyczna w tej swawoli to maly kundelek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 09.10.09, 22:10 Witam Zeus'a .... Jakbyś dopłacił za 4 osobową rodzinę po 350 pln od osoby to byś lubił to biuro???? Jakbyś poszedł do sklepu kupić lodówkę i do tej lodówki byłaby przyklejona cena 2500 pln zapłaciłbyś tą wartość w kasie, ale przy odbiorze z magazynu Pan magazynier by stwierdził, bardzo przepraszam ale koszty wzrosły i musi Pan dopłacić 1000 pln. Ale jak Pan nie chce to nie musi ale kasa wpłacona w kasie przepada to czy lubiłbyś ten sklep ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: kara dla Triady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.09, 00:36 Kopa lat Yoda. Masz racje tyle tylko ze ukarane BP rzadalo doplat w przedstawionych przez Ciebie setkach a taki solidny, renomowany i na wskros uczciwy Neck w tysiacach. Jakos nie slysze by Niemcowi chocby wlos spadl z glowy. Co do handlu to sytuacja jest podobna. Patologia w glownej mierze wystepuje w marketach. Tu pytanie. Czyja wlasnoscia sa markety dzialajace na naszym rynku. Owszem instytucje te sa karane i to srogo. Wlepia im sie mandaty o zawrotnej wysokosci pewnie cos kolo 500 zl. Z tym magazynierem to tez jest cos nie tak. Zawsze mi sie wydawalo ze magazynier wylacznie wydaje towar na podstawie kwitow. To ze bierze jakies dodatkowe pieniadze to pierwsze slysze. Pewnie cos na rzeczy jest ale chyba troszke poplatales. Na koniec cos wyjasnie. Ja nikogo nie bronie. Jestem zdania ze nygusow, naciagaczy, zlodziejaszkow itp. trzeba karac. Kazdemu sprawiedliwie po dzialce a nie wybiorczo jak ma to miejsce w naszej "demokracji". Zdaje sie niestety ze to u nas historyczne bo juz Mickiewicz (ponoc) pisal wierszem "malych zlodziei wieszaja a duzym pomniki stawiaja". Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 10.10.09, 09:27 Czyli się zgadzamy że Triada uczciwie dostała za małą karę. To teraz trzeba przypilnować żeby inni też dostali kary ci niemcy i inne nacje. Jeśli chodzi o magazyniera to była to mała parabola literacka, chodzi o porównanie wycieczki do lodówki i dopłat. Jakbyś kupował lodówkę za 2500pln a później przy odbiorze /czytaj przed wylotem/ kazali ci dopłacić 1000pln !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ro Re: kara dla Triady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.09, 12:06 Pewnie radują się Ci, którzy zostali poszkodowani. Fakt faktem, gdyby nie praktyki o których pisze artykuł + inne, pewnie spadłaby liczba negatywnych opinii na forum o połowę ;) Pozdrawiam Moje podróże małe i duże | noclegi karpacz | noclegi krynica zdrój | ibiza | wynajem busów kraków Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: kara dla Triady 11.10.09, 18:38 Gość portalu: ro napisał(a): > Pewnie radują się Ci, którzy zostali poszkodowani. > No pewno.Dopłacałem "paliwową" reszta jak w uzasadnieniu urzędu,wszystko dopadło.Pełna kicha.Dodatkowo zarwali 2 dni.Ale zemną nie przeszło.Nie podpisałem podtykanego aneksu do umowy,gromadziłem wszystkie kwity łącznie z biletami i mieszaniem dni i godzin wylotu i przylotu,nawet od rezydentki mam bumagę,żemuszę się zwijać dwa dni wcześniej.Była reklamacja,częściowo uznana.Nie załapałem się na żadne zwroty.Sprawie nadałem bieg.Najpierw do urzędu,który ukarał.Oczywiście olali.Nie byłem jedyny z takimi problemami.No i mają co chcieli.Za nabijanie klientów w butelkę oberwało się im od urzędu.Bardzo dobra podkładka pod sprawę sądową,nawet prawnik nie musi się wysilać.Całe uzasadnienie już ma.Troszkę jeszcze odczekam,jak to się rozwinie bo obawiam się śladu Kopernika.Ale mają jeszcze SKY CLUB więc to mało prawdopodobne.Czyli mam ich jak na patelni,liczę na odszkodowanie po wyroku.Nie wolno dawać sobie tak grać na nosie.Kara pewno i tak przyschnie.Biurwa biurwie łba nie urwie.Ale podkładka i wspomaganie urzędu super.Między innymi zmojego nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: kara dla Triady 11.10.09, 21:58 A gdzie ty niby byleś z Triadą i po co ? Jedż z Neckermanem to zaplacisz czy doplacisz 3 x wiecej i nie kwikniesz Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: kara dla Triady 11.10.09, 22:54 deoand napisał: > A gdzie ty niby byleś z Triadą i po co ? Jedż z Neckermanem to > zaplacisz czy doplacisz 3 x wiecej i nie kwikniesz Byłem,byłem.W 08.w Egipcie.Jedyny raz i starczy.Dużo i wpisów i opini było,ale w większości polecialy jak na tamtejszym forum bywa.Musiałes sam czytać,kiedy i doradzałeś.Faktem jest to co napisałem,nawet można foto puścić.Schrzanili mi pobyt dokumentnie.Chyba część się jeszcze uchowała możesz odszukać.A z Niemcami póki co nie latam,więc się nie wypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: kara dla Triady 11.10.09, 23:33 A ile tam niby dopłaciłes przeciez ty tam specjalnie pojechałes aby samemu petac sie po egipcie i spac w brudzie i smrodzie w jakis norach Luksoru a masz pretensje do Triady -niby o co Ktoś tu pisał że dopłacił 300 pln i płacze a w neckermanie -watek ponizej 1700 - poczytac sobie prosze i Neckerman bedzie i ma wszystkich polaczkow w ... Rozumiem kary sensowne a nie takie , zeby wpływało to na podniesienie cen dla mnie albo skazywało na Niemca albo innego muzulmana ... Alfa Exim czy wezyr czy Eccho to przeciez nie polskie biura ..a gdzie masz inne polskie biura Wiadomo urzednicy dostali / buzi hahah/i chca wyeliminowa duze tanie polskie biuro i wtedy te niepolskie natychmiast podniosą ceny - jak dwa razy dwa a jak ci sie nie podoba to koczuj sobie na lotnisku w Berlinie -moze cos złapiesz Kara musi byc sensowna i dotyczyc wszystkich podmiotów a nie preferowac cwaniaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: kara dla Triady IP: 80.51.237.* 12.10.09, 09:45 Nie jestem miłośniczką triady,ale dopłaty 350 zł to nic w porównaniu z Neckermannem,który żądał nawet 30%dopłat.Dlaczego nikt nie ukarał Necka???Tak samo nie chcieli zwrócić całej kasy przy rezygnacji z wyjazdu i nie podawali kalkulacji wzrostu kosztów.Mieli wprawdzie w umowie zapis o możliwości podwyżki w związku ze wzrostem kursów,ale co z tego,przy tak wysokich podwyżkach ich obowiązkiem jest zwrócić kasę gdy klient rezygnuje.Widać są równi i równiejsi! Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: kara dla Triady 12.10.09, 13:38 deoand napisał: > Kara musi byc sensowna i dotyczyc wszystkich podmiotów a nie > preferowac cwaniaków Tu akurat była sensowna.Dotyczyła roku 2008.Jeśli zawiera się umowę z niezmiennością ceny,to nic mnie nie obchodzą podtykane pod nos aneksy.Po to mają cały sztab nierobów,aby przewidzieć różne warianty,a nie zwalać na klienta ryzyko.Jeśli sam bym tak robił to dawno poszedł bym z torbami.Inna branża,ale szacunek i słowność w stosunku do klienta to podstawa wszelkiej działalności,no chyba że na krótką metę jak oszust.Ja to tak potraktowałem.Jeszcze przebolał bym tę dopłate,w sumie niewielka.Ale zmiana dnia wylotu i powrót dwa dni wcześniej/przepadły zapłacone nurki/to już było za dużo.Mogli się dogadać,szansę mieli,ale zlekceważyli bo więksi,więc się przejadą.Sprawa w toku.Mnie TRIADA do niczego nie była potrzebna.Mieli mnie przywieżć tam i z powrotem.Pokpili.A że chodzę sobie własnymi ścieżkami na miejscu to BP nic do tego.Rejs mi nie wyszedł,hotel na pobyt dobry,ale raptem byłem w nim dwa dni.Reszta samopas.Gdybym posłuchał Twojej podpowiedzi i wybrał objazd,może było by lepiej.Ale i tak niczego nie żałuję.Tylko tych 2 dni szkoda i alarmowego pakowania.A karać powinni równo,nie po uważaniu choć TRIADA rok 2008 wyrażnie przegięła z dopłatami paliwowymi.Nie powinni tykać tych co płacili w listopadzie 07 a lecieli w 06.08.Jakieś procenty mieli z połowy kwoty zapłaconej wcześniej i nie powinni oszukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar Re: kara dla Triady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.09, 08:41 Karać , karać i jeszcze raz karać.To biuro już dawno powinno być ukarane a na rynku istnieje dzięki przekrętom.Na wałkach o nawet niewielkich kwotach po sezonie robi się naprawdę niezła sumka.Co gorsze Triada robi to świadomie z pełną premedytacją.Raz byłem z nimi , pięć lat temu w Egipcie i od tamtej pory latam płacąc niestety więcej z niemieckim Tui.Ma się przynajmniej to za co sie zapłaciło.Czy to tak wiele? Mieć to za co się zapłaciło?To naprawdę zgroza płacić czasami po kilkanaście tys. i być jeszcze rolowanym Śledzę cały czas co słychać w branży i wiem , że nie zmienia się nic na lepsze.Jak oszukiwali tak nadal oszukują i liczą na to ,że się uda , że ludziom nie będzie się chciało biegac po sądach . Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: kara dla Triady 13.10.09, 09:44 Gość portalu: Waldemar napisał(a): Jak oszukiwali tak nadal oszukują i liczą na to ,że się > uda , że ludziom nie będzie się chciało biegac po sądach . A jednak niektórym chce się biegać.Albo musi, bo zbyt wyraziście i bezczelnie postępują.Raz jedyny z nimi byłem i koniec.Ale zaledwie co 10 idzie jako ten co nie daje sobie napluć do talerza.To dane statystyczne.Na tym bazują,więc istnieją.Ale już są możliwe pozwy zbiorowe,więc oszukani w 2009 r moga tę oszukańczą firmę szybko puścić z torbami.Ta kara niewiele zmieni,prawdopodobnie przyschnie.Zresztą mają na to środki.Za każdą "duszę" dostarczona do Egiptu/zresztą nie tylko tam,i nie tylko oni/ pobierają niezłą kasę pod stołem od hoteli.Taki biznes.Do tego doliczyć fakultety na tej samej zasadzie,więc na braki nie narzekają.Klienci płacą,nic o tym nie wiedząc.Taka kalkulacja.A jeśli jeszcze się uda wyrolować na dnich lub standarcie pobytu to jakoś to się kręci.Czasami trafi się tylko taki co nie pozwoli sobie grać na nosie jak na fujarce,ale to nie zmienia sytuacji.Można zrozumieć,tanie biuro,nie wszystko dogra,czy wychodzi,nie każdemu chce się za parę groszy tracić czas dodatkowo naprocesy,ale ostatnio idą na bezczelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 15.10.09, 20:26 Wydają nowy katalog!! Ciekawe po co?? i ile trzeba będzie dopłacić po podpisaniu umowy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 16.10.09, 23:58 Chyba sprawa kary ucichła .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczur Re: kara dla Triady IP: *.chello.pl 18.10.09, 00:14 Ja byłam z nimi 2 razy i wyjazdy uważam za bardzo udane. Tylko z tymi dopłatami to było przegięcie w zeszłym roku. U mnie to kwota 700 od osoby była. To znaczy oni z tak pełną świadomością przysyłali dopłąty, że jak poszłam do agenta to mnie uprzedził, że dostanę dopłatę. Mimo, że do wyjazdu było 1,5 miesiąca jak chciałam go zakupić oni na 21 dni przed przysyłali dopłaty. Świadomie więc robili ludzi w bambuko bo sprzedawali ofertę tanio wiedząc, że dowalą dopłatę. Fakt mnie uprzedzono i w końcu kupiłam kartę Triady bo co 200 zł to nie 700. Człowiek, który mnie uprzedził pewnie miał dość awantur robionych przez klientów. Mnie zastanawia tylko jedno dlaczego biura wpisują niedozwolone klauzule w umowy i nikt im nic nie robi. Triada ma nawet punkt, że podwyższenie kosztów wyjazdu nie jest istotnym warunkiem zmiany umowy więc nie może być powodem bez kosztowej rezygnacji. Paranoja po prostu, ale ja się cieszę, że w końcu ktoś im się dobrał do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssak Re: kara dla Triady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 08:27 W momencie podpisania umowy (nawet pół roku przed wyjazdem) klient powinien znać ostateczne koszty imprezy niezależnie od wszelkich późniejszych niespodziewanych perturbacji (jest to tzw. ryzyko zawodowe). Jeśli jest inaczej to mamy do czynienia z oszustem, który powinien być z urzędu ścigany. W Polsce niestety chyba wszystkie biura podróży w ten sposób oszukują i wyłudzają pieniądze od klientów, więc sam organizuję sobie ciekawe wyjazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.rousse.spnet.net 19.10.09, 09:33 Nierozumiem jednego. Przecież są firmy np. produkcyjne które tez kupują surowce za dewizy i jakoś sobie dają radę z różnicami kursowymi i zmianami cen, dlatego nie rozumiem dlaczego biura podróży nie mogą sobie z tym poradzić. Chyba że po prostu jest to dodatkowe źródło dochodu :-) Najłatwiej powiedzieć że trzeba dopłacić nie dokumentując tego w żaden sposób i dowalić turyście na dwa tygodnie przed wylotem kiedy już wiadomo że raczej nic nie znajdzie. Jestem ciekawy jakby taki prezes Triady się zachował jakby na dwa tygodnie przed odbiorem Mercedesa dostałby polecenie dopłaty 20% wartości samochodu w związku ze wzrostem kursu walut lub wzrostu cen paliwa i jeszcze by musiał dopłacić 10% za to że odbierze ten samochód z płocka a nie z warszawy :-) Jestem ciekawy jego miny ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: kara dla Triady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:38 Osobiście zastanawialem się wiele razy dlaczego ludzie wiedząc że to biuro oszukuje dalej korzystają z ich usłóg.To że są tańsi katalogowo wynika właśnie z oszustwa , gdyz nie podałą ceny faktycznej, bo przecież gdy podolicza się te dopłaty to jest w sumie drogim biurem.Swoją taktyke stosują od wielu lat bez zmian dając cały czas niby to rabaty NAWET 40%.Wniosek jest taki - póki ludzie sami ich nie odstawią , to dalej będziemy mieć to biuro na rynku i co jakiś czas dowiedywać sie o ich nowych wałkach.A tą kare jak myślicie kto zapłaci? Oni czy następni oszukani klijenci? Obstawiam , że gdy procedura odwoławcza wygaśnie to chyba ogłoszą upadłość i zmienią nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: 212.25.36.* 19.10.09, 19:14 Ja z nimi nie latam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: 212.25.36.* 21.10.09, 00:22 Moim zdaniem tak łatwo się nie poddadzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 22.10.09, 23:13 A teraz jeszcze wydali katalog z kosmicznymi cenami !!! Odpowiedz Link Zgłoś