Dodaj do ulubionych

kara dla Triady

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 13:04
wyborcza.biz/biznes/1,100896,7127535,UOKiK__Triada_musi_zaplacic_4_2_mln_zl_kary.html
Obserwuj wątek
    • deoand Re: kara dla Triady 09.10.09, 13:22
      No i pytanie - czy sie cieszyć czy nie - bo jeśli biuro nie
      splajtuje to na pewno podniesie ceny wycieczek w przyszłym roku i
      nie bedzie juz tanim biurem ???

a kto weźmie te 4,2 mln pln ... ?????
      • mijo81 Re: kara dla Triady 09.10.09, 15:10
        No oczywiście że nie należy się cieszyć. Biuro dalej powinno robić
        klientów w konia aby nie splajtowało i żeby wycieczki dalej były
        tanie (btw akurat Triada ma najdroższe)
        • Gość: maria Re: kara dla Triady IP: 83.238.10.* 09.10.09, 16:25
          mieli zyski to stać ich na to
          • Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: 94.127.108.* 09.10.09, 16:49
            Ta kara to dla nich nagroda, bo jakby mieli zwrócić dopłaty które
            doliczali bez uzasadnienia to dopiero byliby w plecy :-)
            • matanzas Re: kara dla Triady 09.10.09, 17:33
              Wreszcie się doczekali na zasłużoną tylko zbyt małą karę !!!
              • Gość: koniu Re: kara dla Triady IP: *.pzeask.3s.pl 09.10.09, 18:27
                Tylko patrzeć jak zrobią super firsty ;) Muszą przecież z czegoś zapłacić.
                • amat1 Re: kara dla Triady 09.10.09, 18:44
                  Jakoś nie wierzę że zapłacą. Już lepszym (dla nich) wyjściem będzie bankructwo.
                  Ostrożnie z przedpłatami!!!
    • Gość: . Re: kara dla Triady IP: 213.76.165.* 09.10.09, 18:40
      Wyrok nie jest ostateczny...

Jeśli nawet wyrok będzie prawomocny, to tylko niewielki procent oskubanych
      zwróci się o niesłusznie pobraną nadpłatę-takie są polskie realia
      • Gość: jasio Re: kara dla Triady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 21:33
        4,2 mln zł kary dla biura podróży Triada
        Szkoda, że nie 420 mln o jak ja nie lubie Triady
        Panie Profesor Klajber doradco NASZEGO PANA PREZYDENTA powinieneś
        przyznanie im godła wstydzić sie
        • Gość: zeus Re: kara dla Triady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 21:59
          Kazdy ma prawo cos nie lubic.
          Ja na ten przyklad nie lubie imion na J.
          Sa tacy madrale chetni do karania.
          Tylko czemu w tym kraju swoj dowala wylacznie swojemu.
          Wszyscy przyjezdni "biznesmeni" tymczasem bezkarnie doja z nas kase nie
          przebierajac w srodkach czy to legalnych czy nie.
          Do tego.
          Wierzcie mi ze branza turystyczna w tej swawoli to maly kundelek.
          • Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 09.10.09, 22:10
            Witam Zeus'a .... Jakbyś dopłacił za 4 osobową rodzinę po 350 pln od
            osoby to byś lubił to biuro???? Jakbyś poszedł do sklepu kupić lodówkę
            i do tej lodówki byłaby przyklejona cena 2500 pln zapłaciłbyś tą
            wartość w kasie, ale przy odbiorze z magazynu Pan magazynier by
            stwierdził, bardzo przepraszam ale koszty wzrosły i musi Pan dopłacić
            1000 pln. Ale jak Pan nie chce to nie musi ale kasa wpłacona w kasie
            przepada to czy lubiłbyś ten sklep ????
            • Gość: zeus Re: kara dla Triady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.09, 00:36
              Kopa lat Yoda.
              Masz racje tyle tylko ze ukarane BP rzadalo doplat w przedstawionych przez
              Ciebie setkach a taki solidny, renomowany i na wskros uczciwy Neck w tysiacach.
              Jakos nie slysze by Niemcowi chocby wlos spadl z glowy.
              Co do handlu to sytuacja jest podobna.
              Patologia w glownej mierze wystepuje w marketach.
              Tu pytanie.
              Czyja wlasnoscia sa markety dzialajace na naszym rynku.
              Owszem instytucje te sa karane i to srogo.
              Wlepia im sie mandaty o zawrotnej wysokosci pewnie cos kolo 500 zl.
              Z tym magazynierem to tez jest cos nie tak.
              Zawsze mi sie wydawalo ze magazynier wylacznie wydaje towar na podstawie kwitow.
              To ze bierze jakies dodatkowe pieniadze to pierwsze slysze. Pewnie cos na rzeczy
              jest ale chyba troszke poplatales.
              Na koniec cos wyjasnie.
              Ja nikogo nie bronie.
              Jestem zdania ze nygusow, naciagaczy, zlodziejaszkow itp.
              trzeba karac.
              Kazdemu sprawiedliwie po dzialce a nie wybiorczo jak ma to miejsce w naszej
              "demokracji".
              Zdaje sie niestety ze to u nas historyczne bo juz Mickiewicz (ponoc)
              pisal wierszem "malych zlodziei wieszaja a duzym pomniki stawiaja".
              Pozdrowienia.

• Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 10.10.09, 09:27
                Czyli się zgadzamy że Triada uczciwie dostała za małą karę. To teraz
                trzeba przypilnować żeby inni też dostali kary ci niemcy i inne nacje.
                Jeśli chodzi o magazyniera to była to mała parabola literacka, chodzi o
                porównanie wycieczki do lodówki i dopłat. Jakbyś kupował lodówkę za
                2500pln a później przy odbiorze /czytaj przed wylotem/ kazali ci
                dopłacić 1000pln !!!!!!!!
    • Gość: ro Re: kara dla Triady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.09, 12:06
      Pewnie radują się Ci, którzy zostali poszkodowani.

Fakt faktem, gdyby nie praktyki o których pisze artykuł + inne, pewnie spadłaby liczba negatywnych opinii na forum o połowę ;)

Pozdrawiam
      Moje podróże małe i duże | noclegi karpacz | noclegi krynica zdrój | ibiza | wynajem busów kraków
      • janan2 Re: kara dla Triady 11.10.09, 18:38
        Gość portalu: ro napisał(a):

> Pewnie radują się Ci, którzy zostali poszkodowani.
        >
        No pewno.Dopłacałem "paliwową" reszta jak w uzasadnieniu
        urzędu,wszystko dopadło.Pełna kicha.Dodatkowo zarwali 2 dni.Ale
        zemną nie przeszło.Nie podpisałem podtykanego aneksu do
        umowy,gromadziłem wszystkie kwity łącznie z biletami i mieszaniem
        dni i godzin wylotu i przylotu,nawet od rezydentki mam
        bumagę,żemuszę się zwijać dwa dni wcześniej.Była
        reklamacja,częściowo uznana.Nie załapałem się na żadne
        zwroty.Sprawie nadałem bieg.Najpierw do urzędu,który
        ukarał.Oczywiście olali.Nie byłem jedyny z takimi problemami.No i
        mają co chcieli.Za nabijanie klientów w butelkę oberwało się im od
        urzędu.Bardzo dobra podkładka pod sprawę sądową,nawet prawnik nie
        musi się wysilać.Całe uzasadnienie już ma.Troszkę jeszcze
        odczekam,jak to się rozwinie bo obawiam się śladu Kopernika.Ale mają
        jeszcze SKY CLUB więc to mało prawdopodobne.Czyli mam ich jak na
        patelni,liczę na odszkodowanie po wyroku.Nie wolno dawać sobie tak
        grać na nosie.Kara pewno i tak przyschnie.Biurwa biurwie łba nie
        urwie.Ale podkładka i wspomaganie urzędu super.Między innymi zmojego
        nadania.
        • deoand Re: kara dla Triady 11.10.09, 21:58
          A gdzie ty niby byleś z Triadą i po co ? Jedż z Neckermanem to
          zaplacisz czy doplacisz 3 x wiecej i nie kwikniesz
          • janan2 Re: kara dla Triady 11.10.09, 22:54
            deoand napisał:

> A gdzie ty niby byleś z Triadą i po co ? Jedż z Neckermanem to
            > zaplacisz czy doplacisz 3 x wiecej i nie kwikniesz

Byłem,byłem.W 08.w Egipcie.Jedyny raz i starczy.Dużo i wpisów i
            opini było,ale w większości polecialy jak na tamtejszym forum
            bywa.Musiałes sam czytać,kiedy i doradzałeś.Faktem jest to co
            napisałem,nawet można foto puścić.Schrzanili mi pobyt
            dokumentnie.Chyba część się jeszcze uchowała możesz odszukać.A z
            Niemcami póki co nie latam,więc się nie wypowiadam.
            • deoand Re: kara dla Triady 11.10.09, 23:33
              A ile tam niby dopłaciłes przeciez ty tam specjalnie pojechałes aby
              samemu petac sie po egipcie i spac w brudzie i smrodzie w jakis
              norach Luksoru a masz pretensje do Triady -niby o co Ktoś tu pisał
              że dopłacił 300 pln i płacze a w neckermanie -watek ponizej 1700 -
              poczytac sobie prosze i Neckerman bedzie i ma wszystkich polaczkow
              w ...﷯﷯
              Rozumiem kary sensowne a nie takie , zeby wpływało to na
              podniesienie cen dla mnie albo skazywało na Niemca albo innego
              muzulmana ... Alfa Exim czy wezyr czy Eccho to przeciez nie polskie
              biura ..a gdzie masz inne polskie biura ﷯﷯
              Wiadomo urzednicy dostali /﷯﷯
              buzi hahah/i chca wyeliminowa duze tanie polskie biuro i wtedy te
              niepolskie natychmiast podniosą ceny - jak dwa razy dwa a jak ci sie
              nie podoba to koczuj sobie na lotnisku w Berlinie -moze cos złapiesz ﷯﷯
              Kara musi byc sensowna i dotyczyc wszystkich podmiotów a nie
              preferowac cwaniaków
              • Gość: jozefa1 Re: kara dla Triady IP: 80.51.237.* 12.10.09, 09:45
                Nie jestem miłośniczką triady,ale dopłaty 350 zł to nic w porównaniu
                z Neckermannem,który żądał nawet 30%dopłat.Dlaczego nikt nie ukarał
                Necka???Tak samo nie chcieli zwrócić całej kasy przy rezygnacji z
                wyjazdu i nie podawali kalkulacji wzrostu kosztów.Mieli wprawdzie w
                umowie zapis o możliwości podwyżki w związku ze wzrostem kursów,ale
                co z tego,przy tak wysokich podwyżkach ich obowiązkiem jest zwrócić
                kasę gdy klient rezygnuje.Widać są równi i równiejsi!
              • janan2 Re: kara dla Triady 12.10.09, 13:38
                deoand napisał:
                > Kara musi byc sensowna i dotyczyc wszystkich podmiotów a nie
                > preferowac cwaniaków

Tu akurat była sensowna.Dotyczyła roku 2008.Jeśli zawiera się umowę
                z niezmiennością ceny,to nic mnie nie obchodzą podtykane pod nos
                aneksy.Po to mają cały sztab nierobów,aby przewidzieć różne
                warianty,a nie zwalać na klienta ryzyko.Jeśli sam bym tak robił to
                dawno poszedł bym z torbami.Inna branża,ale szacunek i słowność w
                stosunku do klienta to podstawa wszelkiej działalności,no chyba że
                na krótką metę jak oszust.Ja to tak potraktowałem.Jeszcze przebolał
                bym tę dopłate,w sumie niewielka.Ale zmiana dnia wylotu i powrót dwa
                dni wcześniej/przepadły zapłacone nurki/to już było za dużo.Mogli
                się dogadać,szansę mieli,ale zlekceważyli bo więksi,więc się
                przejadą.Sprawa w toku.Mnie TRIADA do niczego nie była
                potrzebna.Mieli mnie przywieżć tam i z powrotem.Pokpili.A że chodzę
                sobie własnymi ścieżkami na miejscu to BP nic do tego.Rejs mi nie
                wyszedł,hotel na pobyt dobry,ale raptem byłem w nim dwa dni.Reszta
                samopas.Gdybym posłuchał Twojej podpowiedzi i wybrał objazd,może
                było by lepiej.Ale i tak niczego nie żałuję.Tylko tych 2 dni szkoda
                i alarmowego pakowania.A karać powinni równo,nie po uważaniu choć
                TRIADA rok 2008 wyrażnie przegięła z dopłatami paliwowymi.Nie
                powinni tykać tych co płacili w listopadzie 07 a lecieli w
                06.08.Jakieś procenty mieli z połowy kwoty zapłaconej wcześniej i
                nie powinni oszukiwać.
                • Gość: Waldemar Re: kara dla Triady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.09, 08:41
                  Karać , karać i jeszcze raz karać.To biuro już dawno powinno być
                  ukarane a na rynku istnieje dzięki przekrętom.Na wałkach o nawet
                  niewielkich kwotach po sezonie robi się naprawdę niezła sumka.Co
                  gorsze Triada robi to świadomie z pełną premedytacją.Raz byłem z
                  nimi , pięć lat temu w Egipcie i od tamtej pory latam płacąc
                  niestety więcej z niemieckim Tui.Ma się przynajmniej to za co sie
                  zapłaciło.Czy to tak wiele? Mieć to za co się zapłaciło?To naprawdę
                  zgroza płacić czasami po kilkanaście tys. i być jeszcze rolowanym
                  Śledzę cały czas co słychać w branży i wiem , że nie zmienia się nic
                  na lepsze.Jak oszukiwali tak nadal oszukują i liczą na to ,że się
                  uda , że ludziom nie będzie się chciało biegac po sądach .
                  • janan2 Re: kara dla Triady 13.10.09, 09:44
                    Gość portalu: Waldemar napisał(a):

Jak oszukiwali tak nadal oszukują i liczą na to ,że się
                    > uda , że ludziom nie będzie się chciało biegac po sądach .

A jednak niektórym chce się biegać.Albo musi, bo zbyt wyraziście i
                    bezczelnie postępują.Raz jedyny z nimi byłem i koniec.Ale zaledwie
                    co 10 idzie jako ten co nie daje sobie napluć do talerza.To dane
                    statystyczne.Na tym bazują,więc istnieją.Ale już są możliwe pozwy
                    zbiorowe,więc oszukani w 2009 r moga tę oszukańczą firmę szybko
                    puścić z torbami.Ta kara niewiele zmieni,prawdopodobnie
                    przyschnie.Zresztą mają na to środki.Za każdą "duszę" dostarczona do
                    Egiptu/zresztą nie tylko tam,i nie tylko oni/ pobierają niezłą kasę
                    pod stołem od hoteli.Taki biznes.Do tego doliczyć fakultety na tej
                    samej zasadzie,więc na braki nie narzekają.Klienci płacą,nic o tym
                    nie wiedząc.Taka kalkulacja.A jeśli jeszcze się uda wyrolować na
                    dnich lub standarcie pobytu to jakoś to się kręci.Czasami trafi się
                    tylko taki co nie pozwoli sobie grać na nosie jak na fujarce,ale to
                    nie zmienia sytuacji.Można zrozumieć,tanie biuro,nie wszystko
                    dogra,czy wychodzi,nie każdemu chce się za parę groszy tracić czas
                    dodatkowo naprocesy,ale ostatnio idą na bezczelnego.
                    • Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 15.10.09, 20:26
                      Wydają nowy katalog!! Ciekawe po co?? i ile trzeba będzie dopłacić po
                      podpisaniu umowy :-)
                      • Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 16.10.09, 23:58
                        Chyba sprawa kary ucichła ....
                        • Gość: jaszczur Re: kara dla Triady IP: *.chello.pl 18.10.09, 00:14
                          Ja byłam z nimi 2 razy i wyjazdy uważam za bardzo udane. Tylko z tymi dopłatami
                          to było przegięcie w zeszłym roku. U mnie to kwota 700 od osoby była. To znaczy
                          oni z tak pełną świadomością przysyłali dopłąty, że jak poszłam do agenta to
                          mnie uprzedził, że dostanę dopłatę. Mimo, że do wyjazdu było 1,5 miesiąca jak
                          chciałam go zakupić oni na 21 dni przed przysyłali dopłaty. Świadomie więc
                          robili ludzi w bambuko bo sprzedawali ofertę tanio wiedząc, że dowalą dopłatę.
                          Fakt mnie uprzedzono i w końcu kupiłam kartę Triady bo co 200 zł to nie 700.
                          Człowiek, który mnie uprzedził pewnie miał dość awantur robionych przez
                          klientów. Mnie zastanawia tylko jedno dlaczego biura wpisują niedozwolone
                          klauzule w umowy i nikt im nic nie robi. Triada ma nawet punkt, że podwyższenie
                          kosztów wyjazdu nie jest istotnym warunkiem zmiany umowy więc nie może być
                          powodem bez kosztowej rezygnacji. Paranoja po prostu, ale ja się cieszę, że w
                          końcu ktoś im się dobrał do dupy.
                          • Gość: ssak Re: kara dla Triady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 08:27
                            W momencie podpisania umowy (nawet pół roku przed wyjazdem) klient powinien znać
                            ostateczne koszty imprezy niezależnie od wszelkich późniejszych niespodziewanych
                            perturbacji (jest to tzw. ryzyko zawodowe). Jeśli jest inaczej to mamy do
                            czynienia z oszustem, który powinien być z urzędu ścigany. W Polsce niestety
                            chyba wszystkie biura podróży w ten sposób oszukują i wyłudzają pieniądze od
                            klientów, więc sam organizuję sobie ciekawe wyjazdy.
                            • Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.rousse.spnet.net 19.10.09, 09:33
                              Nierozumiem jednego. Przecież są firmy np. produkcyjne które tez
                              kupują surowce za dewizy i jakoś sobie dają radę z różnicami
                              kursowymi i zmianami cen, dlatego nie rozumiem dlaczego biura podróży
                              nie mogą sobie z tym poradzić. Chyba że po prostu jest to dodatkowe
                              źródło dochodu :-) Najłatwiej powiedzieć że trzeba dopłacić nie
                              dokumentując tego w żaden sposób i dowalić turyście na dwa tygodnie
                              przed wylotem kiedy już wiadomo że raczej nic nie znajdzie. Jestem
                              ciekawy jakby taki prezes Triady się zachował jakby na dwa tygodnie
                              przed odbiorem Mercedesa dostałby polecenie dopłaty 20% wartości
                              samochodu w związku ze wzrostem kursu walut lub wzrostu cen paliwa i
                              jeszcze by musiał dopłacić 10% za to że odbierze ten samochód z
                              płocka a nie z warszawy :-) Jestem ciekawy jego miny .....
                              • Gość: Janek Re: kara dla Triady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:38
                                Osobiście zastanawialem się wiele razy dlaczego ludzie wiedząc że to
                                biuro oszukuje dalej korzystają z ich usłóg.To że są tańsi
                                katalogowo wynika właśnie z oszustwa , gdyz nie podałą ceny
                                faktycznej, bo przecież gdy podolicza się te dopłaty to jest w sumie
                                drogim biurem.Swoją taktyke stosują od wielu lat bez zmian dając
                                cały czas niby to rabaty NAWET 40%.Wniosek jest taki - póki ludzie
                                sami ich nie odstawią , to dalej będziemy mieć to biuro na rynku i
                                co jakiś czas dowiedywać sie o ich nowych wałkach.A tą kare jak
                                myślicie kto zapłaci? Oni czy następni oszukani klijenci?
                                Obstawiam , że gdy procedura odwoławcza wygaśnie to chyba ogłoszą
                                upadłość i zmienią nazwę.
                                • Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: 212.25.36.* 19.10.09, 19:14
                                  Ja z nimi nie latam :-)
                                  • Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: 212.25.36.* 21.10.09, 00:22
                                    Moim zdaniem tak łatwo się nie poddadzą
                                    • Gość: Yoda Re: kara dla Triady IP: *.173.24.14.tesatnet.pl 22.10.09, 23:13
                                      A teraz jeszcze wydali katalog z kosmicznymi cenami !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka