Dodaj do ulubionych

sprawa sądowa przeciwko Rainbow

18.02.18, 18:05
Witam, poszukuje prawnika, który pomógłby mi w założeniu i wygraniu sprawy sądowej. Biuro podróży nie wywiązało się z umowy. Nie chodzi o zmianę hotelu, czy dnia wylotu a o to, że mimo spełnienia przeze mnie wszystkich warunków umowy nie było mnie na liście pasażerów. Moja rezerwacja z winy pracownika biura, została anulowana i nikt przez miesiąc mnie o tym nie powiadomił. O tym, że nie lecę na urlop dowiedziałam się na lotnisku w dniu wylotu o godz 2:30 w nocy bo samolot był o 4 rano.
Biuro podpisało ze mną umowę i jej w 100% nie dotrzymało.
Obserwuj wątek
    • jicek_69 Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 20.02.18, 17:35
      Może napisz więcej o swojej sprawie - ku przestrodze. Jaki to był kierunek, rodzaj wycieczki (wczasy, objazdówka), kiedy kupowałaś wycieczkę (first / last). Z pewnością przydadzą się innym turystom te informacje przy planowaniu ewentualnych wyjazdów.
      • asiamudrek Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 21.02.18, 09:21
        W dniu 02.08.2017 zakupiliśmy wycieczkę na Korfu, potwierdzenie z biura podróży wraz z umową otrzymaliśmy 02.08.2017.
        Wyjazd miał się odbyć 30.08.2017 z lotniska Okęcie o godz.4:25, powrót 10.09.2016 (impreza 11 dniowa). Zgodnie z informacją od organizatora, przed wylotem zalogowaliśmy się na stronę wpisując numer zamówienia oraz nazwisko sprawdzając dokładną godzinę odlotu i wszystko było ok.
        O godz. 2:40 podeszliśmy do stanowiska odprawy i dowiedzieliśmy się, że nie ma nas na liście pasażerów. Poszliśmy do punktu biura podróży, gdzie pracownik jedynie co mógł to sprawdzić, że w dniu 2.08.2017 o godz. 19:02 nasza rezerwacja została anulowana i poinformował nas, że o godzinie 8 rano należy zadzwonić na infolinię, aby dowiedzieć się czegoś więcej. Wróciliśmy do domu .
        O godzinie 9 zadzwoniliśmy na infolinię Rainbow i pani, która sprawdziła naszą rezerwację, poinformowała nas, że nie widzi żadnej przyczyny anulowania rezerwacji. Według niej nasze nazwisko powinno być na liście uczestników imprezy. Jedyne co może zaproponować, to zadzwonienie po godzinie 12 do pana, który w imieniu biura podpisywał z nami umowę.
        To ci przeżyliśmy nie da się opisać.. Ktoś może polecić mi prawnika , który zawalczy z biurem o zerwanie umowy i odszkodowanie ..?

• maigold Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 24.02.18, 13:18
          Jeśli jest tak jak piszesz to nie trzeba wybitnego prawnika. Sprawa jest wygrana. Jeśli jednak opłata za rezerwację nastąpiła pózniej niż zakładała wstępna rezerwacja to mogło być zgoła inaczej czyli wstępna rezerwacja była anulowana.
          • Gość: Kasia Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow IP: 77.252.197.* 24.02.18, 14:27
            Jeśli asiamundrek dostała umowę i dokumenty podróży to rezerwacja musiała być opłacona prawidłowo, nie latam z Rainbow, ale chyba żadne biuro nie przesyła umowy dopóki nie ma wpłaty za rezerwację (zaliczki lub całości z zależności jak wcześnie robiona jest rezerwacja).
            • maigold Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 25.02.18, 16:39
              Owszem , biuro przesyła umowę na której są informacje o wymaganej wpłacie do określonej godziny/dnia.
              • garwena Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 26.02.18, 11:17
                Umowę to może biuro przesyła, ale jest oczywiste, że staje się ona wiążąca dopiero po wpłacie zaliczki (przy wczesnej rezerwacji) lub całości kwoty w określonym terminie. W tym przypadku chyba wszystko było Ok, skoro istniał numer rezerwacji, można było się zalogować na konto i sprawdzić godziny przelotu. Rezerwacja była założona na niecały miesiąc przed wylotem, więc prawdopodobnie trzeba było zapłacić całą kwotę. Biuro podróży chyba dałoby znać, że ma jakąś wpłatę za anulowaną rezerwację, zakładam, że autorka postu nie próbowałaby pojechać na wycieczkę, za którą nie zapłaciła, ale faktycznie nie pisze czy opłaciła ją w terminie (przynajmniej ja się tego nie doczytałam).
                • maigold Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 26.02.18, 14:49
                  W takiej sytuacji nie trzeba żadnego prawnika. Sprawa jest jasna i wygrana.
                  • j363 Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 27.02.18, 19:53
                    Dziwne.Skoro zostało anulowane,to pieniądze powinny wrócić na konto spowrotem.A tu autor nic nie wspomina.
                    Swoją drogą to chyba pojedyncze przypadki takiej sytuacji..
                    Ja np ostatnio latam z Tui i na maila i SMS em otrzymuje przed wylotem informacje z biura.O wylocie.
                  • asiamudrek Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 28.02.18, 08:32
                    dzwoniłam do kilku kancelarii, ale niestety chyba za mała wgrana..
                    uzupełnię jeszcze informację.. zwrot całej kwoty dostałam dopiero po mojej interwencji 1.09
                    • maigold Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 02.03.18, 21:26
                      Nie tyle mała wygrana co oczywista i nie trzeba do tego adwokata, bo to sprawa wygrana bez żadnych specjalistów.
          • asiamudrek Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 28.02.18, 08:27
            Wpłata całej kwoty była 2.08 o godz. 13.. :) dostałam maila z biura, że wpłata wpłynęła i dostałam numer rezerwacji
            • milarmilar8 Re: sprawa sądowa przeciwko Rainbow 15.09.18, 08:21
              asiamudrek jak wyglada sytuacja? Wnioslas sprawe do sądu? Znalazl sie chetny prawnik??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka