Dodaj do ulubionych

autostop na ukrainie

IP: *.chello.pl 03.07.02, 16:29
planuje przejechac w lipcu autostopem ze lwowa na krym. prosze o rady i
wskazowki. czy jest to bezpieczne?? podrozowalem juz tak po europie
zachodniej ale zupelnie nie wiem jak jest na wschodzie.
pozdrawiam
michal
Obserwuj wątek
    • agagoe Re: autostop na ukrainie 03.07.02, 16:31
      Ty jestes calkiem pewien, ze chcesz przezyc te wakacje? ;)
      aga
      • Gość: acton Re: autostop na ukrainie IP: *.jedwab.net.pl 03.07.02, 17:04
        agagoe napisał(a):

> Ty jestes calkiem pewien, ze chcesz przezyc te wakacje? ;)
        > aga

Co Ty bredzisz? Nie wypowiadaj się jak nie masz doświadczenia. Autostop na
        Ukrainie to norma.
        • agagoe Re: autostop na ukrainie 03.07.02, 17:12
          Acton, moze nie przenos zwyczajow obrazania kogo sie da rowniez na to forum,
          OK? Wyobraz sobie, ze mozna miec rozne doswiadczenia zwiazane z podroza i
          pewnie Twoje nie sa jedynymi slusznymi (co nie znaczy, ze powinnam zaraz mowic,
          ze bredzisz, moze miales nietypowe wakacje i tyle).
          Wiem, ze jestes ukrainskim optymista (kraj pelen autostrad, swietne paliwo
          etc), ja natomiast, no coz... realistka.
          aga
          • Gość: acton Re: autostop na ukrainie IP: *.jedwab.net.pl 03.07.02, 18:18
            agagoe napisał(a):

> Acton, moze nie przenos zwyczajow obrazania kogo sie da rowniez na to forum,
            > OK? Wyobraz sobie, ze mozna miec rozne doswiadczenia zwiazane z podroza i
            > pewnie Twoje nie sa jedynymi slusznymi (co nie znaczy, ze powinnam zaraz mowic,
            >
            > ze bredzisz, moze miales nietypowe wakacje i tyle).
            > Wiem, ze jestes ukrainskim optymista (kraj pelen autostrad, swietne paliwo
            > etc), ja natomiast, no coz... realistka.
            > aga

Absolutnie przepraszam...Z autostradami to kicha, ale na Krymie drogi są na ogół
            b. dobre, a i ważniejsze drogi na Ukrainie też są nienajgorsze. Może masz
            doświadczenie z trasy Przemyśl- Lwów, albo inne, to absolutnie rozumiem. W
            wioskach przważnie drogi wyglądają żałośnie, nie wspominając, że nie ma asfaltu.
            Przesadzać i straszyć jednak nie ma sensu. Stereotypy o mafii itp. należy włożyć
            głęboko między bajki. Zwiedzałem trochę Ukrainę i jednak mam konkretne
            doświadczenie. Jeszcze raz przepraszam, za ostro Cię potraktowałem. Można mieć
            różne punkty widzenia.
            • agagoe Re: autostop na ukrainie 03.07.02, 18:53
              OK Acton, chowamy topory ;)))
              Z tego co wiem, to podobno Krym jest taka troche "eksportowa" czescia Ukrainy,
              wiec latwo mi wyobrazic sobie, ze w kurortach, gdzie wypoczywala niegdysiejsza
              wierchuszka tudziez na drogach dojazdowych do tychze, postarano sie o drogi nie
              uwlaczajace slowu "droga". Za to juz drogi laczace stolice obwodow w zach.
              Ukrainie (Stanislawow, Tarnopol, Czerniowce itd.), zapewniaja wrazenia jak z
              jazdy na pijanym koniku bujanym dla trzylatka. Wyjazdowki ze Lwowa w kierunku
              wsch. czasem pokonuje sie z predkoscia 30 km/h i to zachodnim pojazdem. Na
              mapie to wszystko drogi krajowe...
              Co do mafii, to wole aby pozostala dla mnie pojeciem abstrakcyjnym (zwlaszcza,
              ze niedlugo chce odwiedzic kumpla we Lwowie), ale jest tez pospolita
              przestepczosc, ktorej niestety nie da sie lekcewazyc (milicja ukrainska
              lekcewazy ja w wystarczajacym stopniu).
              Poza tym kobiety chyba z reguly maja wiecej ostroznosci. Chociaz pamietam, ze
              jak jechalam rok temu do Lwowa, to kolega wzial ze soba zapas wody mineralnej
              na caly pobyt...
              aga
    • agagoe o Ukrainie slow pare 03.07.02, 17:41
      Michal, skoro naprawde cos takiego planujesz, postanowilam napisac to, co wiem z
      wlasnego doswiadczenia i kontaktow z ludzmi zamieszkujacymi ten kraj na codzien.
      1. Zajrzyj do watku o podrozy samochodem, zawiera na kilkanascie wypowiedzi jedna
      bezkrytyczna (actona). Opisane tam warunki powiedza Ci co nieco o sensie
      podrozowania autostopem.
      2. Autostop w Europie moze byc tania alternatywa np. dla pociagu, na Ukrainie
      pociagi sa tanie nawet dla polskiego studenta.
      3. Taka podroz bedzie trwac dlugo, poniewaz pod pojeciem drogi glownej kryje sie
      tam twor, ktory w wiekszosci przypadkow nawet w Polsce zyskalby miano
      zapuszczonej sciezyny (jedynie acton zna jakies super-drogi) ;), po ktorych
      jezdza z reguly albo totalne zlomy albo lsniace jeepy nowych Ukraincow.Po drugie
      powszechny dosc jest strach przed jezdzeniem po zapadnieciu zmroku.
      4. Nigdy nie spotkalam tabunow autostopowiczow, nie wiem wiec, gdzie to moze byc
      popularne (no chyba, ze na widok mojej karawany chowali sie w pospiechu w
      krzaki ;)). Po drugie jest tam malo stacji benzynowych i barow przydroznych,
      czyli miejsc , gdzie tradycyjnie spotyka sie szukajacych okazji. Moze Ci byc
      ciezko sie zabrac z kims. Na drodze ludzie boja sie zatrzymywac (zdarzaja sie
      napady na "autostopowicza").
      5. Niestety, dla niektorych polski turysta (zwlaszcza podrozujacy samotnie), jest
      moze byc dobrym lupem (zwlaszcza jego paszport czy aparat). Powszechnosc zjawiska
      moze byc dyskusyjna, ale ewentualna wydolnosc policji (przepraszam, milicji)
      chyba nie pozostawia zludzen.
      Skonsultuj moze sprawe z Lukaszem, autorem strony www.suputnyk.gory.pl (kontakt
      przez te strone); chlopak popularny w srodowisku polskich podroznikow po
      Ukrainie, moze bedzie znal wiecej relacji z pierwszej reki (tylko pospiesz sie,
      bo Lukasz jedzie za pare dni na urlop).

Konkluzja: jesli zalezy Ci na oszczednosci, nie oplaca sie na pewno (starczy, ze
      kupisz bilet po ukrainskiej stronie), jesli na poznaniu kraju i mieszkancow -
      skoro bedziesz na Ukrainie pierwszy raz, to i bez dodatkowych atrakcji przezyjesz
      wyprawe do innego swiata...
      aga
    • Gość: ania Re: autostop na ukrainie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.07.02, 17:33

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka