Dodaj do ulubionych

BUŁGARIA - czy waro?????

IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 25.07.02, 11:51
Kochani
Ponownie "rzucam" ten temat. Proszę o wszelkie uwagi dotyczące wypoczynku w
tym kraju. Planuję wybrac się tam we wrześniu samolotem, zatem interesuje
mnie przawie wszystko: biura podróży, rozrywki, możliwość pożyczenia
samochodu/skuterów, ceny itp.
Z góry serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: XXL Re: BUŁGARIA - czy warto????? IP: *.echostar.pl 25.07.02, 12:29
      Myślę, że warto. Bywałem w Bułgarii wielokrotnie ale jeszcze przed "rewolucją".
      Ciekawy kraj, w niektórych wypadkach bardziej interesujący niż Grecja czy
      Chorwacja. Brak tam co prawda turystycznej infrastruktury, ale dla
      wielu jest to zaletą (brak tej komercji). Tam czuć jeszcze zapach "orientu".

Chętnie bym tam pojechał ponownie, jednak trochę się boję, bo z różnych
      źródeł dochodzą wieści o niebezpieczeństwach (ruska mafia, rabunki na drogach
      itp.). Pewnie te informacje to przesada, ale jednak......
      Napisz jak wrócisz !!

• Gość: Rafal Re: BUŁGARIA - czy warto????? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 13:34
        Gość portalu: XXL napisał(a):

> Myślę, że warto. Bywałem w Bułgarii wielokrotnie ale jeszcze
        przed "rewolucją".
        > Ciekawy kraj, w niektórych wypadkach bardziej interesujący niż Grecja czy
        > Chorwacja. Brak tam co prawda turystycznej infrastruktury, ale dla
        > wielu jest to zaletą (brak tej komercji). Tam czuć jeszcze zapach "orientu".

Brak infrastruktury ?!?!

Nieporozumienie. Rok temu na plaży było wszystko - do pływania i latania. Do
        tego gokarty i wszelkie inne "dziwadla". Hotele, restauracje itp. - w brod.

Aha, bylem w Albenie (obok Zlotych Piaskow).

Rafal
        • Gość: XXL Re: BUŁGARIA - czy warto????? IP: *.echostar.pl 25.07.02, 14:14
          Gość portalu: Rafal napisał(a):

> Brak infrastruktury ?!?!
          > Nieporozumienie. Rok temu na plaży było wszystko - do pływania i latania. Do
          > tego gokarty i wszelkie inne "dziwadla". Hotele, restauracje itp. - w brod.
          > Aha, bylem w Albenie (obok Zlotych Piaskow).

Bułgaria to nie tylko Burgas, Warna, Złote Piaski, Neseber czy jeszcze 2 czy 4
          ośrodki z czasów Żiwkowa. Jest jeszcze reszta wybrzeża, są jeszcze góry
          i sporo ciekawych miejscowości. To tam jest prawdziwa Bułgaria
          Patrzysz z pozycji jednej miejscowości przygotowanej pod zachodnich
          turystów.
          • Gość: Rafal Re: BUŁGARIA - czy warto????? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 15:11
            Aaa to racja. Rzeczywiscie troche sie rozpedzilem. Zdaje sobie sprawe z innego
            oblicza Bulgarii. Jezeli jednak ktos szuka infrastruktury turystycznej to ja
            znajdzie. A tych zachodnich turystow jest pewnie tyle samo co wschodnich -
            zaskoczyla mnie ogromna liczba odpoczywajacych tam Rosjan i Ukraincow, co
            prawda pewnie o podobnym stopniu zamoznosci co ci zachodni.

Rafal
        • Gość: Sebastian Re: BUŁGARIA - czy warto????? IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 19:09
          Rafaf, z nieba mi spadłeś. Pod koniec sierpnia jedziemy właśnie do Ałbeny
          (hotel Lipsk). Byłbym wdzięczny za wszelkie info na temat samego miasta, a
          jeszcze bardziej interesuje mnie dojazd. Gdzie spać po drodze w Rumunii i
          Bułgarii.
          Z góry dziękuję
          • Gość: Rafal Re: BUŁGARIA - czy warto????? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.07.02, 10:43
            Albena - kurort totalny. Hotele, baseny, pensjonaty, bary, dyskoteki i
            restauracje. Nie za bardzo jest nawet co pisac. Chyba ze jakies konkretne
            pytania. Bankomat jest w hotelu Dobrujia (nie wiem czy dobrze zapisalem -
            najwyzszy hotel w miasteczku). Ja osobiscie mieszkalem w kwaterze prywatnej w
            czesci zamieszkalej przez "tubylcow", czyli ok. 20 min. pieszo w strone
            Balczika.
            Ja jechalem w sposob kombinowany przez Ukraine. Jadac non-stop nie mielismy
            okazji nocowac w Rumunii. Jednak w tym roku bylem w Rumunii i spalem w
            Bukareszcie w hostelu (za 9$) prowadzonym przez Australijczykow, Amerykanow i
            Nowozelandczykow - bardzo fajne miejsce z super atmosfera tworzona przez
            wedrowcow z calego Swiata. W cenie internet, pranie, skromne sniadanie, piwo,
            papierosy itp. Warunki skromne, wiec sporo zalezy od oczekiwan.

Chetnie odpowiem na konkretne pytania, ale poniewaz rzadko przegladam te forum
            wiec prosze pisac na adres : ra.st@wp.pl

Rafal
        • Gość: meka Re: BUŁGARIA - czy warto????? IP: 140.171.121.* 26.07.02, 08:32
          Mnie tez bardzo interesuje ten temat, bo za tydzien jak dobrze pojdzie bede w
          polowie drogi na moje wyczekane wczasy..:-).
          Powiedz jaka trasa najlepiej jechac, slyszalam ze najblizej jest przez Ukraine,
          mniej granic do zaliczenia i o jakies 300 km mniej do pokonania, ale niewiele
          osob ja wybiera.
          Co z noclegami po drodze? Spaliscie gdzies w Rumunii?
          A, i jeszcze pytanie o bankomaty? Czy to prawda ze jest ich niewiele w
          Bulgarii, troche glupio jechac z taka gotowka? Dzieki za kazde info, meka
        • Gość: aga Re: BUŁGARIA - czy warto????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 01:32
          na pewno warto, póki ceny jeszcze są rozsądne, jeśli chodzi o standard to nie
          odbiega od średniej klasy europejskiej - podobnie jak w Chorwacji czy Grecji a
          ceny dużo atrakcyjniejsze i ludzie sympatycznie, jeszcze nie zdążyli się
          zmanierować. Spójrz na wątek "Bułgaria czy Chorwacja",
    • Gość: Magda Re: BUŁGARIA - czy waro????? IP: *.man.bialystok.pl 25.07.02, 13:26
      Przeczytaj ostatni numer "Polityki - 30/2002,
      • Gość: Magda Re: BUŁGARIA - czy waro????? IP: *.man.bialystok.pl 25.07.02, 14:52
        Gość portalu: Magda napisał(a):

> Przeczytaj ostatni numer "Polityki - 30/2002,
        cd.
        Artykuł Jagienki Wilczak: "Pamiętacie Bułgarie?"
        • Gość: XXL Re: BUŁGARIA - czy waro????? IP: *.echostar.pl 25.07.02, 15:04
          Fajny artykuł :
          polityka.onet.pl/162,1091557,1,0,artykul.html
    • Gość: Sawa Re: BUŁGARIA - czy waro????? IP: 157.25.128.* 25.07.02, 13:33
      Proponuje poczytać wsystkie poprzednie tematy (wątki) dotyczące Bułgarii. Ja
      byłam w ubiegłym roku i na pewno więcej tam już nie pojadę. Co kto lubi! Ja
      wolę zdecydowanie bardziej cywilizowane (czyste) kraje. Dobrym biurem podróży
      jest Central Serwis (www.central-serwis.pl). Na pewno nie polecam Złotych
      Piasków - no chyba, że lubisz mieszkać w wesołym miasteczku (tłum, hałas i
      jeden jedyny deptak, a 100 metrów dalej brud. smród i ubustwo). Jak powiadam:
      co kto lubi.
      Pozdrawiam
      Sawa
    • boraj Re: BUŁGARIA - czy waro????? 25.07.02, 15:38
      serdeczne dzięki za wszystkie njusy. Czy mozecie mi jeszcze doradzić w kwesti
      biura podróży ;))
      • Gość: aga Re: BUŁGARIA - czy waro????? IP: *.cyb.ar.wroc.pl 01.08.02, 18:19
        Kazde biuro tylko nie SKARPA!!!!!!!!
        okropnosc, wrocialm dzisiaj. z Krakowa do Wroclawia lacznikiem jechalismy 8
        goedz.To byl koszmar! zero organizacji. Piloci do niczego, rezydent do "bani",
        wycieczki fakultatywne to wileki niewypal!! Sama Bulgaria super! Ale ostrezgam
        przed tym zlodziejskim biurem SKARPA!
      • Gość: aga Re: BUŁGARIA - czy waro????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 01:27
        SDS - wyloty z Wrocławia i Warszawy LOT-em, nie wiem jak z łącznikami, bo ja
        jestem z Wrocławia, pobyty w Rawdzie koło Neseberu i Wlaz k/Słonecznego Brzegu,
        Rawda ponoć jest fajniejsza, ja byłam we Wlaz na ofercie "BINGO" i też nie
        narzekam, standard przyzwoity ale nie jest to oczywiście Holidey, zależy czego
        się szuka i jakie ma sie wymagania. Jest też biuro Koliber - te same
        miejscowości ale lata liniami bułgarskimi jest trochę tańsze i ma lepszy
        rozkład lotów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka