Dodaj do ulubionych

Szwajcaria - Bazylea

IP: 62.233.152.* 31.07.02, 08:29
Jadę na południe do Hiszpanii przez Niemcy i chciałabym zahaczyć o Szwajcarię.
Może ktoś wie, czy wjeżdżając autostradą do Bazylei od strony Freiburga w
Niemczech należy już w Szwajcarii wykupić naklejkę na autostrady. Miasto leży
na samej granicy, więc może nie jest to płatny odcinek autostrady. Poza
Bazyleą nie będę się nigdzie dalej poruszała, tylko z powrotem do Niemiec.
Bardzo dziękuję za informację.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariola Re: Szwajcaria - Bazylea IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 31.07.02, 09:19
      Z całą pewnością musisz płacić za wjazd na autostradę z Niemiec do Bazylei.
      Popatrz dokładnie na mapę, jest wjazd od strony Niemiec drogą bezpłatną, tylko
      łatwo go przeoczyć (nam się tak zdarzyło i niestety, musieliśmy bulić).
      • Gość: kos Re: Szwajcaria - Bazylea IP: 62.233.152.* 01.08.02, 08:32
        Mariolo
        Dziękuję za informację. Przyjrzałam się mapie i zauważyłam, że do Bazylei można
        też wjechać zwykłą drogą równoległą do autostrady, a wówczas może nie trzeba
        wykupywać nalepki. Ale nie wiem czy na mapie nie ma jakiegoś przekłamania.
        Szkoda płacić 40 CHF za kilkugodzinny pobyt w Bazylei praktycznie nie
        korzystając z autostrad. Czy wiesz coś na ten temat? Pozdrawiam
        • Gość: Mariola Re: Szwajcaria - Bazylea IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 01.08.02, 11:49
          Nie wydaje mi się, żeby mapa przekłamywała. Niestety, nie powiem Ci jak masz
          jechać, nie pamiętam trasy zbyt dokładnie. My jechaliśmy z Niemiec wzdłuż
          granicy z Francją i wydaje mi się, że po prostu ominęliśmy jedno rozwidlenie
          uważając, że chyba to nie to właściwe, a potem zaraz była granica i nie
          mieliśmy jak zawrócić.
          Na dodatek nie mieliśmy na tyle franków (a przeznaczonych na Bazyleę nie
          chcieliśmy się pozbywać), zapłaciliśmy markami, resztę schowaliśmy i dopiero
          potem okazało się, że Szwajcarzy wydali nam we frankach.
          Myślę, że nie jest możliwe, żeby do miasta prowadziła wyłącznie autostrada i do
          tego płatna. Jak będziecie jechać powoli i uważnie, to na pewno znajdziecie
          zwykłą drogę.

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka