Dodaj do ulubionych

HAGIA SOPHIA,TOPKAPI,BŁĘKITNY MECZET

IP: 62.233.208.* 05.08.02, 23:50
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa ze zwiedzaniem tych miejsc. Mam
Pascala 2000 i zakładam, że info może być przedawnione. Do Turcji jadę tylko
przejazdem, a w Stambule będę tylko 24h. Mam kilka pytań: jak wygląda
zwiedzania (ile czasu potrzeba+ poruszanie się między tymi miejscami),
aktualny koszt wstępu (mam ISIC), w niektóre dni mogą być te miejsca
zamknięte, jeśli tak, to kiedy (może pojadę w inny dzień). Co polecacie
jeszcze zwiedzić mając tak ograniczony czas? Oczywiście jestem świadom, że
Stambułu nie da się zwiedzić nawet w miesiąc, ale chcę wydusić ile się da.
Jak macie jeszcze jakieś praktyczne wskazówki, to chętnie poczytam.
Z góry dzięki i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • chris1_gazeta Re: HAGIA SOPHIA,TOPKAPI,BŁĘKITNY MECZET 06.08.02, 08:09
      byłem tam w maju, wejście wg ceny normalnej od 9 do 30 milionów lirów. Nie
      pamiętem dokładnie. Na Hagię Sofię i Błękitny Meczet zarezerwuj sobie około 2,5
      do 3 godzin, ale na Top Kapi 4 godziny to praktycznie z językiem na brodzie,
      mnie brakło tej jednej godziny. W Top Kapi osobno płaci się za Harem, za
      Skarbiec i za wejścia do niektórych ekspozycji. Harem możesz sobie podarować,
      ale Skarbiec obowiązkowo powinieneś obejżeć (koszt wejścia taki sam jak do
      całego pałacu).
      Pozdrawiam,
      • Gość: acton Re: HAGIA SOPHIA,TOPKAPI,BŁĘKITNY MECZET IP: 62.233.208.* 06.08.02, 11:45
        chris1_gazeta napisaý:

> byłem tam w maju, wejście wg ceny normalnej od 9 do 30 milionów lirów. Nie
        > pamiętem dokładnie. Na Hagię Sofię i Błękitny Meczet zarezerwuj sobie około
        2,5
        >
        > do 3 godzin, ale na Top Kapi 4 godziny to praktycznie z językiem na brodzie,
        > mnie brakło tej jednej godziny. W Top Kapi osobno płaci się za Harem, za
        > Skarbiec i za wejścia do niektórych ekspozycji. Harem możesz sobie podarować,
        > ale Skarbiec obowiązkowo powinieneś obejżeć (koszt wejścia taki sam jak do
        > całego pałacu).
        > Pozdrawiam,
        >
    • Gość: acton Re: HAGIA SOPHIA,TOPKAPI,BŁĘKITNY MECZET IP: 62.233.208.* 07.08.02, 15:16
      .
    • Gość: a Re: HAGIA SOPHIA,TOPKAPI,BŁĘKITNY MECZET IP: 62.233.208.* 10.08.02, 21:51
      .
    • Gość: ak Re: HAGIA SOPHIA,TOPKAPI,BŁĘKITNY MECZET IP: 5.1R2D* / 212.253.86.* 11.08.02, 21:27
      Gość portalu: acton napisał(a):

> Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa ze zwiedzaniem tych miejsc. Mam
      > Pascala 2000 i zakładam, że info może być przedawnione. Do Turcji jadę tylko
      > przejazdem, a w Stambule będę tylko 24h. Mam kilka pytań: jak wygląda
      > zwiedzania (ile czasu potrzeba+ poruszanie się między tymi miejscami),
      > aktualny koszt wstępu (mam ISIC), w niektóre dni mogą być te miejsca
      > zamknięte, jeśli tak, to kiedy (może pojadę w inny dzień). Co polecacie
      > jeszcze zwiedzić mając tak ograniczony czas? Oczywiście jestem świadom, że
      > Stambułu nie da się zwiedzić nawet w miesiąc, ale chcę wydusić ile się da.
      > Jak macie jeszcze jakieś praktyczne wskazówki, to chętnie poczytam.
      > Z góry dzięki i pozdrawiam!

ok 10 min piechota od Hagia Sofii lub 1 przystanek tramwajowy i mozesz jeszcze
      zajrzec na Grand Bazaar. pozdr.
    • Gość: ania Re: HAGIA SOPHIA,TOPKAPI,BŁĘKITNY MECZET IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 18:58
      Witam, właśnie wróciłam z Turcji i służę radą:
      Bilet ulgowy (z ISIC) do Hagia Sophia kosztuje 5 mln. lirów; za wejście na
      galerię (czyli tam gdzie są mozaiki) trzeba dodatkowo zapłacić ulgowe 5 mln.
      lirów.
      Za wstęp do Błekitnego Meczetu się nie płaci (można dać dobrowolną ofiarę).
      Do pałacu Topkapi z ISIC się nie płaci, ale wejście do Haremu chyba już coś
      kosztuje.
      Hagia Sophia położona jest naprzeciwko Błekitnego Meczetu, a i pałac Topkapi
      nie leży zbyt daleko. Napewno najdłużej schodzi się w pałacu Topkapi.
      Pozdrawiam i życzę fajnej zabawy
      • Gość: acton Re: HAGIA SOPHIA,TOPKAPI,BŁĘKITNY MECZET IP: 62.233.208.* 23.08.02, 01:02
        Dzięki, lubię konkrety:)
    • Gość: j23 Re: HAGIA SOPHIA,TOPKAPI,BŁĘKITNY MECZET IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 10:16
      Przejdz sie przez most do wieży Galata po drugiej stronie zatoki.
      Z wieży niezły widok na zabytkową dzielnicę. No i kryty bazar, bazar starych
      książek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka