Dodaj do ulubionych

jak zaczac?

24.08.05, 14:34
Witam Wszystkich serdecznie!
Jestem z Warszawy,pasjonuję sie turystyką (także od strony organizacyjnej-
planowalem i realizowalem "prywatnie"wyjazdy w kraju i zagranica)i chciabym
zrobić jakieś uprawnienia w tym kierunku.Myślalem na początek o kursie pilota
wycieczek( krajowych/zagranicznych?)W związku z tym mam pytania-gdzie taki
kurs warto zrobić?W pttk czy moze jakimś konkretnym biurze podróży czy szkole
turystycznej?oddzia Pttk w Piasecznie być może zorganizuje od października
taki kurs wraz z kursem na przewodnika po mazowszu(nie wiem jak konkretnie
taki tytul brzmi).
Ostatnie wiec pytanie-jak jest obecnie z pracą dla przewodików/pilotów?
A poza tym-na jakich zasadach wykonuje sie konkretne zlecenie?W ramach
jakiegoś zrzeszenia?Wlasna dzialalnosc?Umowa zlecenie/o dzielo?
Obecnie pracuje na etacie-czy możliwe jest choc poczatkowe wdrożenie sie w
prace przewodnika/pilota zanim zrezygnuje sie ze"starej"pracy?
Jestem w tym temacie 'zielony' i kazde info bedzie cenne.Odsylacze rowniez
mile widziane
Z gory Wielkie Podziekowania

Obserwuj wątek
    • alessa Re: jak zaczac? 25.08.05, 12:00
      Chyba powinieneś wrócić do poprzednich postów , po to zakładaliśmy forum
      pilockie, aby nie było zbędnych powtażających się pytań.
      Przeczytaj wszystko uważnie , a dowiesz się.

I koniecznie musisz się określić CZY CHCESZ BYĆ PILOTEM WYCIECZEK CZY
      PRZEWODNIKIEM MIEJSKIM - BO TO ZUPEŁNIE DWIE RÓŻNE PROFESJE.
      • darop Re: jak zaczac? 25.08.05, 15:22
        Tak sie sklada ze zanim zadalem te pytania wszystkie watki przeczytalem.W
        dalszym ciagu nie wiem przede wszystkim gdzie taki kurs w W-wie zrobic(chyba
        jakis ranking jest?), jaka jest różnica miedzy kursem na pilota wycieczek
        krajowych/zagranicznych.A skoro w pttk zamierzają zrobic dla tej samej grupy
        jednoczesnie kurs pilota i przewodnika to nie sa to chyba w zwiazku z tym dwie
        rożne bajki...
        • alessa Re: jak zaczac? 26.08.05, 11:33
          Widzisz , akurat są to dwie różne bajki i dwa różne egzaminy.
          Idz do Izby Turystycznej tam wszystkiego się dowiesz.
        • pilotkawaw Re: jak zaczac? 26.08.05, 23:32
          otóż drogi darop, podaję Ci bardzo przydatny link, po przeczytaniu tej stronki
          na dole, będzie łącze do listy ośrodków w Warszawie, które organizują Kursy na
          Pilotów Wycieczek. Mamy w Wawie sporo biur, które robią takie kursy, jest w
          czym wybierać. Poczytaj :)
          turystyka.specjalnosci.zhp.pl/index.php?do=standard&navi=0027,0018,0001
          a różnica w byciu pilotem krajowym/zagranicznym jest tylko w znajomości języka
          obcego.

A jeśli chodzi o przewodnika miejskiego, to inna bajka i już poważniejsza. Kurs
          na przewodnika trwa dwa razy dłużej i jest dwa razy droższy i niewiem ile razy
          trudniejszy (mam na myśli egzamin).

Powodzenia
          I.

• darop Re: jak zaczac? 29.08.05, 13:18
            Dzięki za link, do listy "ośrodków..."dotarlem juz wczesniej.Niestety z net-u
            nic prawie sie nie dowiedzialem( brak stron lub informacji nt kursu na samej
            stronie), konkretnie oferta przedstawiona jest jedynie chyba w GIUIDE SERVICE-
            B.P.. Coż , podzwonię...
            Jeszcze dwie kwestie-
            1. kurs pilota trwa chyba 2-3 miesiace wiec jak zaczyna sie w październiku to
            kończy w grudniu.Kiedy istnieje mozliwośc zdania egzaminu państwowego?Jest coś
            w rodzaju sesji czy kiedy tylko zechce(po zlozeniu odpowiednich dokumentów
            oczywiście).Ile razy można podchodzić do egzaminu?:-)Jaka jest zdawalnośc?
            2. jeśli już egzamin ma sie zdany ile czasu ważne są nabyte uprawnienia?

Dziekuje
            • pilotkawaw Re: jak zaczac? 31.08.05, 02:26
              Egzaminy są dosyć często organizowane, więc myślę, że od razu po skończeniu
              kursu będziesz mógł przystąpić do egzaminu, ale dokładne daty są na bieżąco
              publikowane na stronie Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego - oddział turystyki.
              Zresztą już na kursie wszystkiego się dowiesz najlepiej.
              Ja polecam biuro Orion - fajne mają wykłady, kilka osób narzekało na
              organizację kursu, ale to chyba wieczni malkontenci, albo dla mnie nie ma nigdy
              z niczym problemu;) Zadzwoń do Oriona, mają też strone w necie.
              Zdawalność różnie, zależy od szczęścia, wiadomo, że nie można naraz nauczyć się
              wszystkiego na egzamin, ale niestety z tego co zaobserwowałam na egzaminie w
              czerwcu, co trzecia osoba odpadała na ustnym:(
              A uprawnienia ważne są chyba 4 lata, ale nie jestem pewna. Ale Panie w Urzędzie
              Wojewódzkim wszystko Ci powiedzą i są bardzo sympatyczne !!
              • alessa Re: jak zaczac? 31.08.05, 10:44
                Co 2 lata musisz dostarczyć badania lekarskie i wtedy przedłużają Ci
                identyfikator, a on jest integralną częścią legitymacji pilockiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka