Dodaj do ulubionych

POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 01:07
Witam, powiem w skrocie historie - obeznani (od takich pragen uslsyzec
odpowiedz) beda wiedzieli o co chodzi :

podrozetv oglosily nabor na personal pokladowy przez white eagle.
jak wiadomo podroze tv zerwaly umowe z white eagle na rzecz kanadyjskiej
linii lotniczej.
mielismy rozpoczac kurs w srode(tj. przedwczoraj) i mieli do nas (osob
zakwalifikowanych po rozmowie w biurze white eagle) dzwonic w poniedzialek.
zadzwonili dopiero we wtorek mowiac ze kurs zacznie sie w czwartek.
nic nam nie mowiono o sprawie z white eagle - kazdy sie tego jakos sam
dowiedzial.
Dobra teraz kurs :
przychodzimy na 9 (grono ok. 10 osob sie zebralo) - a nasz instruktor
poprostu mowi ze sobie poczekamy na reszte... (ciekawe czy w CW by tak
zrobili? tez tak mysle..)
kurs zaczal sie o 10 i przez caly dzien nasz instruktor (jakis mohamed dele
humud czy cos takiego) przy roznych okazjach podaje przyklady (mowi tylko po
angielsku i w jakis arabskim jezyku) : "powiedzmy ze bedziesz pani K
stacjonowala 2-3 miesiace w dubaju/jordani" , caly czas podaje miejsce wylotu
ablo jordania albo dubaj itp. ale jak sie go spytalem wprost podczas przerwy
czy wie mniejwiecej na jakie okresy bedziemy wyjezdzac i czy tylko z/do
jordanii to powiedzial ze on nic nie wie - ze napewno nam ktos z biura powie.

a osoba z biura byla na poczatku (do ok. 9.15 - cala zabiegana), wyszla,
wrocila kolo 11 na chwilke przynoszac z kims kanapki i wiatrak i pod koniec.

Jest jeszcze 1 rzecz o ktorej nie wspomnialem :
przed ukonczeniem kursu jestesmy zobowiazani wekslem na 10'000 zl
(slownie :dziesiec tysiecy) ze po pomyslnym przejsciu kursu i uzyskanie
certyfikatu nie zrezygnujemy z pracy u nich przez najblizszy rok.

Byla tez mowa o tym ze bedziemy mieli 1,5-2 miesiecy nieodplatnych praktyk
(slyszalem ze takie cos jest nielegalne).

Ta pani z podrzoyTV pod konie czajec zostala zapytana o podstawowe sprawy
typu czy sobota bedzie wolna, kiedy bedzie jakas umowa/weksel, czemu praktyki
maja trwac 1 dzien itd... oczywiscie ona nic nie wie, ale sie dowie od szefow
ktozi niestety dzisiaj mieli jakies wazne spotkanie...

No ale tez pojawia sie tu inny watek :
podroze tv podpisalo kontrakt z Worldwide Charters Inc. na... z tego co
wyczytalem na stronie WC (na Podrozach tv nawet o tym nie wspomniano)
"Over the past ten years Worldwide Charters has grown to be one of the
largest suppliers of chartered aircraft for the annual Hajj.

This annual pilgrimage moves over two million Muslims from around the world
to Jeddah, Saudi Arabia.

With representatives in West Africa, UAE and Saudi Arabia we have a global
presence and are able to accommodate the increasing demand while maintaining
our high level of service.

We have the upper hand by having exclusive dedicated aircrafts for the annual
pilgrimage. Some of the aircraft available for wetlease are: B747, DC10 and
L10-11."

"Worldwide Charters, in partnership with SkyGate International Aviation of
Amman, Jordan, and Air Senegal Interational of Dakar, Senegal, would like
announce the contracted movement of over Ten Thousand (10,000) pilgrims from
Dakar, Senegal to Saudi Arabia for Mecca. This program will utilize a L1011
TriStar aircraft.

“We are delighted to have Air Senegal as a client. This contract is valued at
over 2 Million U.S. Dollars in only a 60 day period. We are proud to be a
transportation supplier for Hajj and look forward to providing the high level
of customer service that our company has prided itself on.” Captain Al-
Husseini,
President of SkyGate International. "

tak wiec z tego co ja widze - zostajemy nabierani na rok pracy z czego moga
nas zwolnic po pierwszych BEZPLATNYCH miesiacach pracy przez ktore podrozetv
ma zamiar przetransportowac 10'000 pielgrzymow na ich obchod jakis.

Czyli najwieksze meczarnie przepracujemy za darmo.
Tak samo jak White eagle przeprowadzilo dla nich wstepna rekrutacje za darmo ?

A i zapomnialem dodac ze szkola nas w zakresie bezpieczenstwa i uslug na
samolocie L10-11 250 i 500... i patrzac dalej na rozne parametry samolotow to
z tego co nam instruktor mowil - parametry samolotu na ktorym mamy latac sa
identyczne z samolotem z linii lotnicznych SkyGate International Aviation of
Amman/Jordan.

Prosze o rychla odpowiedz.
Boje sie.
Obserwuj wątek
    • Gość: owiecz Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 01:08
      mialo byc w skrocie ale jak zaczalem pisac to sie rozpisalem bo nie potrafie
      umijac tak waznych szczegolowo ktore w mojej glowie sie splataja w 1
      nieprzyjemna calosc ;/
      • Gość: web Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 14:33
        strasznie mi przykro.
        wygląda, że nabor jest do obslugi arabkich linii i moga zrobic z wami co tylko
        zechcą. Powinnaś poradzić sie jakiegoś prawnika.
        sorry:(
        • Gość: Krzysiek Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.crowley.pl 09.09.05, 16:07
          Jaka linia lotnicza (jaki CAA?) wystawi CMC? Kto będzie płacił ZUS?

Krzysiek
    • Gość: duśka Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 16:47
      Czy moż na się jakoś z tobą skontaktować tz. telefonicznie bo chodzi mi o
      wyloty na Dominikanę .
    • Gość: owieczka Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 20:11
      No wiec kolejny dzien kursu mamy za soba.

dzis przyszedl jakis inwestor z kims kto niby ma MOZE pelnic funckje osoby od
      marketingu i poprostu robil z siebie pajaca.
      padlo mnostwo debilnych pytan z ust innych osob na kursie (za ktore az sie
      nieomal wstydzilem) ale na moje i moich kolegow/kolezanek wybiorcze pytania
      typu czy pobyty moga trwac powyzej 2-3 tygodni czy tez miesiecy i czy jest
      mozliwosc ze bedziemy przewozic arabow do mecci na hajj to oni mowili
      ogolnikowo i nic konkretnego dodajac do wszyustkich swoich odpowiedzi "moze"
      lub "nie wykluczam" ... tak nieprofesjonalnie ze az zeby zgrzytaly..

Jak narazie nie uzyskalem od panstwa zadnej konkretnej pomocy - rozumiem ze nie
      macie jak jej udzielic ale bylbym wdzieczny gdyby ktos mial mozliwosc
      sprawdzenia :

CZY PODROZE TV SA MOGA PROWADZIC WYCIECZKI, jakie maja w ogole uprawnienia i
      czy maja jakis rekord wspolpracy z innymi firmami.

Czy samolot typu L1011 250 ktory posiada 337 miejsc nalezy do Worldwide
      chartering inc. czy do SkyGate.

Czy latajac Polska -> Jordania , czy jako obywatel polski podlegam prawom
      Jordanskim ?

I odpowiedzi na nastepujace pytania :
      1.Czy pracodawca moze prosic nieformalnie o podpisanie umowy z
      data "wczorajsza" lub wczesniejsza?
      2.Czy praca w ramach praktyk przez okres ok. 1 -1'5 miesiaca moze byc bezplatna?
      3.W jaki sposob mozna zweryfikowac firme podroze tv i w jaki sposob
      wyegzekwowac (za pomoca ktorych przepsiow) by to co mowia nam - przelewali na
      papier?
      4.Czy firma SkyGate posiada instruktorow uprawnionych do prowadzenia CMC?

moge podac telefon kontaktowy tylko i wylacznie osobie ktora jest obeznana i
      moze mi (i grupie 15 osob) pomoc w danej sytuacji. moje gg to 1298180 - po
      zweryfikowaniu ze dana osoba nie pracuje dla pes travel/podrozy tv moge podac
      swoj telefon i imie.

jeszcze raz - prosze o pomoc.
      • Gość: Mario Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 02:57
        nie obrazaj sie ale ... jak zweryfikujesz czy ktos chce Cie anmierzyc z ich
        strony lub nie jest ich pracownikiem
        Jak znam zycie Oni Twoje posty juz czytali
        Szczerze nie znam sie na lotnictwoe ale :
        - pracodawca nie ma prawa podsuwac Ci umowy antydatowanej
        - nie mam mozliwosci pracy na okres jakkolwiek go nazwimey "probny"
        "przejsciowy" za darmo. reguluja to przepisy o wynagrodzeniach m.in
        - o Podroze TV mowi/pisze sie ostatnio nie za dobrze. ile w tym pradwy opkaze
        sie za nie dlugo. sprzedaja wycieczke na Dominikane o wile taniej niz NAJwieksi
        operatporzy europejscy ... tyle ze nie maja samolotu, wycieczki zaczynaja sie w
        listopadzie a ich ubezpieczenie konczy sie w ... pazdzierniku, wiem ubezpieczene
        sie odnawia . a jesli nie ?!

Rozumiem, ze chcesz pracowac. Ale czy warto ryzykowac?
        PS.
        W jakimkolwiek kraju przebywasz obowiazuje Cie Prawo stosowane w DANYM kraju. w
        tym wypadku Jordanskie
        • Gość: Krystyna Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 11:46
          Mam nadzieję , ze nie podpisałaś jeszcze weklsa. Jezeli tak to zamknęłaś sobie
          drogę. Weksel jest zobowiazaniem abstrakcyjnym tzn. odcina sie od sprawy, którą
          zabezpiecza i w razie co w uproszczony sposób ściągną z Ciebie 10 tys.zł.,
          jeśli nie spełnisz warunków okreslonych w umowie. Sprawa ewidentnie nadaje sie
          do prokuratury. Jeżeli jeszcze nic nie podpisywałaś, to zrezygnuj z tego kursu
          i tej "pracy". Podejrzewam, że chodzi tu o nabór kobiet do arabskich burdeli.
    • Gość: gość portalu Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 13:23
      Owieczko, będzie natchnieniem dla arabskich szejków, pięknym hurysem lub piękną
      huryską. Przez dwa miesiące będziesz miał(a) "darmowe praktyki" podczas święta
      islamskiego i będzie zasuwał(a) jak mały samolocik pomiędzy Mekką, Medyną,
      Rijadem a lotniskami w Afryce, Iraku, Iranie, Pakistanie itd.... A później jak
      PTV spłacą Tobą swoje zobowiązania to polatasz na Dominikanę, Jamajkę, do
      Brazylii, Wenezueli.
      • Gość: owieczka Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 00:34
        dzisiaj ponownie przyszli panowie reprezentanci.
        No, to rozumiem.

Tym razem panow bylo trzech ale jesli mozna porownac nasza rozmowe z dzisiejsze
        to poprostu... ucza sie panowie na bledach.

Rozmowa byla profesjonalna i wydawala sie byc szczera.
        Jestem zdziwiony jak bardzo sie panowie zmienili - az milo bedzie z takimi
        ludzmi wspolpracowac jesli ich prawdziwy portret jest podobny do tego ktory
        dzisiaj soba reprezentowali.

Moje obawy zostaly rozwiane ;) dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi na gg -
        bardzo mi pomogliscie, juz mam tylko z 2 pytania ale one moga poczeakc;]

no coz, zobaczymy jak bedzie :) do zobaczenia na dominikanie :D

ps. samolot na dominikane jest...
        • Gość: Zdzisio Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 01:23
          Niezla metamorfoza. Jak dla mnie za szybka i za 'drastyczna' .
          Stawialbym, ze Owieczka to pracownik P.TV ;)
          Niby nagadal na nich ale na koncu pieknie spuentowal (to co najwazniejsze
          ostatnio dla wielu) - samolot na Dominikane JEST.

Pozywiom, uwidim.
          • Gość: Lucek Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.05, 13:58
            jawohl Herr Zdzisio ! dobre rozpoznanie ! - Owieczka zdecydowanie jest
            ptVilkiem w skórze ... owieczka wystepuje takze jako Magda i Marek, czy jakoś
            tam , gdzie opisują (e) swoje wysublimowane kontakty z prezeskiem ptv, z którym
            kontakt jest równie możliwy jak z 10tys. muslim pilgrims , których wozi ten
            złom L1011
            • Gość: owieczka Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 22:55
              mylicie sie ;/ cos podpisalem poprostu ;) jakby ktos lecial na dominikane to
              sie pewnie zobazcymy :D
              • Gość: duśka Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 19:18
                Owieczka!!!! Bedziesz latać do Puerto Plata czy na Punta Cana ?
                • Gość: Romek Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 22:16
                  Nie będzie latała, ponieważ PTV nie będą miały Tristarów!!! Nie dostali na to
                  zgody z ULC!!! To jest już koniec mżonek o Dominikanie na Tristarach.
                  • somagni Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? 17.09.05, 02:14
                    Ale jesteś tego pewien??? Mógłbyś podać źródło tej informacji? Zrezygnowałam z
                    tego szkolenia i dalszej (niepewnej) współpracy z PTV, więc jestem bardzo
                    ciekawa. Pzdr:)
                    • Gość: Dilbert Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:18
                      przecież napisał: ULC.

Dilbert
                      • somagni Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? 17.09.05, 13:51
                        Wcale nie napisał, że to wiadomość bezpośrednio od ULC, tylko, że ULC nie dał
                        zgody. A kolega Romek mógł się tego dowiedziec skądś zupełnie indziej, i
                        niekoniecznie z wiarygodnego źródła przecież.
                        • Gość: Romek Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 14:13
                          potwierdzam, że informacja pochodzi z ULC, no może nie bezpośrednio ale z ULC.

Romek
                          • somagni Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? 17.09.05, 23:21
                            Ok, dzięki :)
    • magdalenasamiec Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? 16.09.05, 22:54
      chciałabym pomóc ale nie umiem :(
      • Gość: WEA Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.09.05, 14:57
        Powinniście się jak najszybciej wycofać z tego szkolenia.
        Wiem coś o tym...
        Chcą was "załadować".
        • Gość: Lucek Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.05, 10:09
          tak właśnie będzie
          • Gość: JA CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? -Będziesz! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.05, 15:32
            No i jak?
            Sprawa ucichła?
            To chyba na prawdę była próba przekonania Nas do wierzytelności tej akcji.
            • Gość: JA Re: CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? -Będziesz! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.09.05, 18:05
              I co nowego?
              • Gość: ForU Re: CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? -Będziesz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 21:53
                powiedziano nam, że będziemy pracować w FischerAir, ponieważ to ta linia będzie
                wykonywała rejsy na Dominikanę. Teraz czekamy na przeszkolenie na B757.

Forju
                • Gość: ninka Re: CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? -Będziesz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 20:07
                  Michał przestań już zachwalac podróże i kurs. mniej troche godności i honoru.
                  naprawde.
                  • Gość: m Re: CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? -Będziesz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 02:18
                    ninka - pocaluj mnie w .
                    nie zachwalam i to nie ja k@#$! pisalem ten drugi wpis.
    • Gość: gość30 Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 10:00
      Ofiarami Podróży TV to będą Ci co kupili u nich wycieczki....
      • Gość: Ania Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.10.05, 17:13
        Co?
        Najpierw ludzie mają pracować w WEA a póżniej w FAP?
        Fajnie.
        Zgadzam się z przedmówcą, ofiarami są klienci którzy kupili bilety.
        Żeby tylko nie było "A nie mówiłam".
        Wczoraj sprzedawali Dominikanę z 400zł rabatem!
        To się w pale nie mieści.
        • Gość: agajaga1 Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 18:18
          trzymaj się faktów , 400zł to od pary a nie od osoby a cena normalna to ok.
          4200-4300 od osoby bo tańsze (3400-3500) są już sprzedane
          • Gość: ufo Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 15:40
            Najwiecej maja do powiedzenia ci ,którzy wogóle nie lecą.Cały czs próbują
            znaleść dziurę w całym.Ludzie przecież to nie wy stracicie więc czemu się tak
            tym podniecacie.dajcie sobie spokój i trochę więcej optymizmu.Dlaczego tak zle
            życzycie rodakom -trzeba trzymać za nich kciuki żeby wszystko było OK.
            • Gość: Ania Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.10.05, 16:11
              A kto im życzy źle.
              Napisałam tylko że dziwnie to wygląda.
              Ty też Agajaga trzymaj się faktów. Cały czas idzie reklama "dominikana 1990".
              Wczoraj pisali upust -300PLN i nigdzie nie było zaznaczone że to od pary.
              Skoro skończyły się miejsca za 1990 to po co podają tą cena cały czas?
              Robią z ludzi wariatów!

• Gość: Ania Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.10.05, 16:12
              DO UFO:
              Ja z firmą "krzak" nie latam!
              • Gość: ufo Re: POMOCY - CZY BEDE OFIARA PODROZETV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 20:07
                do ani
                Nikt ci nie karze.Jak tylko chcesz możesz leciać i z Chin jeśli ci to pasuje.
                • Gość: Karolina KUPIŁAM U NICH WYCIECZKĘ- NIE STRASZCIE MNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 18:12
                  Ma z PTV lecieć na Dominikanę w grudniu w Święta Bożego Narodzenie i w
                  Sylwestra. Nie starszcie mnie, że coś się nie uda. Już zapłaciłam za całą
                  rodzinę 13 600 zł. Prosze o jakieś informacje, ale prawdziwe- bez nabijania się
                  i złośliwch komentarzy.
                  • Gość: eluśka Re: KUPIŁAM U NICH WYCIECZKĘ- NIE STRASZCIE MNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 20:59
                    ja jadę z nimi na Dominikanę za dwa tygodnie.
                    wszystko bedzie dobrze,juz mają wszystko dopiete na ostatni guzik.Nie martw się,
                    nie daj sobie zośliwcom popsuć wakacji- oni bardzo lubią to robic na tym forum
                    bo im żal.
                    Życze CI udanych wakacji.
                    • Gość: eli Re: KUPIŁAM U NICH WYCIECZKĘ- NIE STRASZCIE MNIE IP: *.eranet.pl 31.10.05, 22:58
                      Ja lece pierwszym rejsem 3 go listopada i juz nie moge sie doczekac strasznie
                      sie martwilamy wszytkimi negatywnymi postami ale juz mi przeszlo jestem w
                      kontakcie z Fisherem i Podrozami a kupa moich znajomych czeka az wroce bo za
                      bardzo sluchaja glosow z forum a nie wlasnego rozsadku.
                      • Gość: accicia Re: KUPIŁAM U NICH WYCIECZKĘ- NIE STRASZCIE MNIE IP: *.aster.pl 01.11.05, 21:04
                        I słusznie. jedz baw się dobrze i daj znać jak tam już będziesz że masz
                        wspaniałe wakacje aby wszyscy podjudzacze stracili szczeki z wrazenia.
                        • Gość: eluśka Re: KUPIŁAM U NICH WYCIECZKĘ- NIE STRASZCIE MNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 21:13
                          do eli
                          Jak juz zalecicie i znajdziesz chwilkę to poszukaj neta
                          i coś nam napisz na forum(jak lot i jak pogoda i wogóle jak wrażenia)
                          Już Ci zazdroszcze bo nie mogę się doczekać kiedy tam będę.
                          Udaaaaaaaaaaaaanych wakacji!!!!!
                          • Gość: K. Jak wrócę to opowiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 08:47
                            Jak wrócę to wszystko Wam opowiem- spędzę tam Wigilię i Sylwestra. Dziękuję za
                            wszystkie słowa dodające otuchy.
                          • Gość: eli Re: KUPIŁAM U NICH WYCIECZKĘ- NIE STRASZCIE MNIE IP: *.eranet.pl 02.11.05, 19:27
                            Jutro o 6 rano zbiorka na Okeciu juz nie moge sie doczekac chyba nie bede spala
                            z wrazenia, moj facet jest bardziej spokojny. Jak bedzie fajnie to nie liczcie,
                            ze bede siedziec przy internecie- no way. Odezwe sie tylko jak bedzie kiepsko
                            ale patrzcie na ip aby bylo z Dominkany bo slyszalam, ze jest duzo
                            podszywajacych sie osob innych biur podrozy. Adios Amigos!
                            • Gość: kk Re: KUPIŁAM U NICH WYCIECZKĘ- NIE STRASZCIE MNIE IP: *.milaty.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:49
                              Życzę udanych wakacji napisz z Dominikany jaką miałaś podróż i jak tam jest
                              • Gość: eluśka Re: KUPIŁAM U NICH WYCIECZKĘ- NIE STRASZCIE MNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 20:29
                                napisz koniecznie nawet jak będzie fajnie prosimy!!!
                                Zdążysz sobie poleniuchować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka