Gość: pawel IP: *.ae.krakow.pl 01.10.02, 14:43 Z kumplami jezdzilismy po t&S przez półtora miesiąca.Bylo superowsko.Może bedzie strona o tej wyprawie.heja! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adah Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 20:20 Moze jeszcze tu zajrzysz? Bardzo chetnie pogadam o Turcji. Wybieram sie tam i jeszcze nie wiem nic o tym kraju. adah@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acton Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.w / *.net.pl 21.11.02, 00:46 Jaką robiłeś trasę w Syrii? Też byłem (+ Jordania) i super, super, super:) Za rok Turcja + Iran. Powiedz co polecasz w Turcji? Interesuje mnie raczej zachodnia część, najlepiej z bazą wypadową w Erzurum. Byłeś w tych rejonach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirka Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 01.01.03, 00:11 ja też się "szwendałam" po Syrii i Jordanii - przez lipiec, sierpień, wrzesień i październik 2002 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: 213.25.26.* 02.01.03, 14:44 Byłem w tym roku w Iranie - doskonałe miejsce. Niestety nie za długo, zaliczyłem parę miast, szczególnie fajnie było w Isfahanie i Yazdzie. Warto zarezerwować więcej czasu na Iran, bo same okolice Tebrizu są niesamowite. Może być problem w tureckim Kurdystanie, jak już się ruszy w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.attu.pl / 192.168.0.* 01.01.03, 11:02 no jak już się chwalicie to proszę o szczegóły jak jechaliście,ceny,co warto zobaczyć a co sobie darować,jakie mieliście przewodniki czy tylko pascal czy też lonleya raczej piszcie bo ze stronami z wyjazdów to różnie bywa interesuje mnie głownie syria i jirdania planuje na czerwiec pozdrawiam pio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acton Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.w / *.net.pl 01.01.03, 13:51 Gość portalu: pio napisał(a): > no jak już się chwalicie to proszę o szczegóły jak jechaliście,ceny,co warto > zobaczyć a co sobie darować,jakie mieliście przewodniki czy tylko pascal czy > też lonleya raczej piszcie bo ze stronami z wyjazdów to różnie bywa > interesuje mnie głownie syria i jirdania planuje na czerwiec > pozdrawiam pio No cóż, temat rozległy. Dojazd lądem przez Suczawę, Bukareszt, Stambuł (nie więcej niż 50$ do Stambułu). Pascal jest dość ubogi, można go traktować jako szybka ściąga, polecam LP, albo Ruigh Guide'a (więcej historii, ogólnie chyba więcej info od LP, za to LP jest świetny pod względem praktycznym). W Pascalu nie ma np. Maaluli, a grzech jej przecież nie zobaczyć! Ceny są teraz b. niskie, głównie ze względu na sytuację polityczną. Czerwiec, wrzesień, październik to chyba idealna pora żeby się tam wybrać. Za hotele (dach, pokoje, bungalowy) nie płaciłem więcej niż 3$, w Syrii 2. Podaję Ci moją traskę, jak coś to pytaj o szczegóły. Aha, warto skorzystać z samolotu z Damaszku do Aleppo za 18$, zaoszczędzone pół dnia np. w drodze powrotnej. Stambuł-Antakya-Aleppo-Hama-Homs-Krak de Chevaliers-Hama-Palmira- Damaszek-Maalula-Bosra-Der'a-Ramtha-Irbid-Amman-Madaba-Mt.Nebo-M. Martwe-Amman- zamki na pustyni (Hallabat, Hammam Sarah, Azraq, Amra, Kharana)-Petra-Wadi Rum- Aqaba-Amman-Damaszek-Aleppo-St. Simeon-Stambuł. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirka Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 01.01.03, 14:44 Gość portalu: pio napisał(a): > no jak już się chwalicie to proszę o szczegóły jak jechaliście, SAMOLTOEM ALITALIA. NA MIEJSCU BARDZO TANIA LOKALNA KOMUNIKACJA - AUTOBUSY (NP. DAMASZEK - ALEPPO 100 FUNTÓW SYR., DAMASZEK PALMIRA 120 FUNTÓW SYR., DAMASZEK-MAALULA 20 FUNTÓW SYR., DAMASZEK SAJJIDA ZAJNAB 5 FUNTÓW SYR.). W MIASTACH - MINIBUSY, NAZYWANE SERVIS - 5 FUNTÓW SYR. Z SYRII DO JORDANII POJECHAŁAM POCIĄGIEM - DAMASZEK - AMMAN 180 FUNTÓW. JEŹDZI TYLKO 2X W TYGODNIU JEST B. STARY. KIEDYŚ DOJEŹDŻAŁ AŻ DO ARABII SAUDYJSKIEJ. ŻADNYCH TURYSTÓW. CAŁA OBSŁUGA SIĘ O MNIE TROSZCZYŁA. W DRUGĄ STRONĘ POWRÓT TAKSÓWKĄ, W DWIE OSOBY -KAŻDA PO 6 JD. AUTOBUSY W JORDANII WYRUSZAJĄ SIĘ, GDY ZBIORĄ SIĘ CHĘTNI. BEZ WYZNACZONYCH KONKRETNYCH GODZIN ceny, WSZYSTKO BARDZO TANIE - NOCLEGI, JEDZENIE, PAMIĄTKI. TYLKO MUSISZ SIĘ TARGOWAĆ. co warto > zobaczyć MNÓSTWO RZECZY SYRIA: DAMASZEK, MAALULA, CRAC DES CHEVALIERS, SAFITA, QARDAHA, TARTUS, LATAKIA, RAS AL-BASIT, UGARIT, ALEPPO, QALAT AS-SIMON, ‘AIN DARA, HAMA, PALMIRA, RAQQA, BOSRA … JORDANIA: AMMAN, ZAMKI NA PUSTYNI (AZRAQ, HAMMAM AS-SARH, HALLABAT, HARRANA, AMRA. MUSHATTA, MUSHASH), MORZE MARTWE, MADABA, GÓRA NEBO, KERAK, SZOBEK, AFRA, PETRA + WADI MUSA + MAŁA PETRA, WADI RUM, AQABA, JERASH, AJLUN, UMM KAIS, PELLA, IRAQ AL-AMIR… a co sobie darować, SYRIA: HOMS, DEIR AZ-ZAUR, DAR’A… jakie mieliście przewodniki czy tylko pascal czy > też lonleya PASCAL + FOLDERY I MAPKI Z LOKLANYCH INFORMACJI TURYSTYCZNYCH + O PÓŁNOCNEJ SYRII MIAŁAM PRZEWODNIK PO ARABSKU raczej piszcie bo ze stronami z wyjazdów to różnie bywa > interesuje mnie głownie syria i jirdania planuje na czerwiec > pozdrawiam pio PS 10 FUNTÓW SYR. = OK. 0,80 ZŁ 1 JD = 6 ZŁ Odpowiedz Link Zgłoś