Dodaj do ulubionych

Bylem w Turcji&Syrii slużę radą

IP: *.ae.krakow.pl 01.10.02, 14:43
Z kumplami jezdzilismy po t&S przez półtora miesiąca.Bylo superowsko.Może bedzie strona o tej wyprawie.heja!
Obserwuj wątek
    • Gość: adah Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 20:20
      Moze jeszcze tu zajrzysz? Bardzo chetnie pogadam o Turcji. Wybieram sie tam i
      jeszcze nie wiem nic o tym kraju. adah@interia.pl
      • Gość: acton Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.w / *.net.pl 21.11.02, 00:46
        Jaką robiłeś trasę w Syrii? Też byłem (+ Jordania) i super, super, super:) Za
        rok Turcja + Iran. Powiedz co polecasz w Turcji? Interesuje mnie raczej
        zachodnia część, najlepiej z bazą wypadową w Erzurum. Byłeś w tych rejonach?
        • Gość: Mirka Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 01.01.03, 00:11
          ja też się "szwendałam" po Syrii i Jordanii - przez lipiec, sierpień, wrzesień
          i październik 2002
        • Gość: marcin Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: 213.25.26.* 02.01.03, 14:44
          Byłem w tym roku w Iranie - doskonałe miejsce.
          Niestety nie za długo, zaliczyłem parę miast, szczególnie fajnie było w
          Isfahanie i Yazdzie. Warto zarezerwować więcej czasu na Iran, bo same okolice
          Tebrizu są niesamowite. Może być problem w tureckim Kurdystanie, jak już się
          ruszy w Iraku.

• Gość: pio Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.attu.pl / 192.168.0.* 01.01.03, 11:02
      no jak już się chwalicie to proszę o szczegóły jak jechaliście,ceny,co warto
      zobaczyć a co sobie darować,jakie mieliście przewodniki czy tylko pascal czy
      też lonleya raczej piszcie bo ze stronami z wyjazdów to różnie bywa
      interesuje mnie głownie syria i jirdania planuje na czerwiec
      pozdrawiam pio
      • Gość: acton Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.w / *.net.pl 01.01.03, 13:51
        Gość portalu: pio napisał(a):

> no jak już się chwalicie to proszę o szczegóły jak jechaliście,ceny,co warto
        > zobaczyć a co sobie darować,jakie mieliście przewodniki czy tylko pascal czy
        > też lonleya raczej piszcie bo ze stronami z wyjazdów to różnie bywa
        > interesuje mnie głownie syria i jirdania planuje na czerwiec
        > pozdrawiam pio

No cóż, temat rozległy. Dojazd lądem przez Suczawę, Bukareszt, Stambuł (nie
        więcej niż 50$ do Stambułu). Pascal jest dość ubogi, można go traktować jako
        szybka ściąga, polecam LP, albo Ruigh Guide'a (więcej historii, ogólnie chyba
        więcej info od LP, za to LP jest świetny pod względem praktycznym). W Pascalu
        nie ma np. Maaluli, a grzech jej przecież nie zobaczyć! Ceny są teraz b.
        niskie, głównie ze względu na sytuację polityczną. Czerwiec, wrzesień,
        październik to chyba idealna pora żeby się tam wybrać. Za hotele (dach, pokoje,
        bungalowy) nie płaciłem więcej niż 3$, w Syrii 2.
        Podaję Ci moją traskę, jak coś to pytaj o szczegóły. Aha, warto skorzystać z
        samolotu z Damaszku do Aleppo za 18$, zaoszczędzone pół dnia np. w drodze
        powrotnej. Stambuł-Antakya-Aleppo-Hama-Homs-Krak de Chevaliers-Hama-Palmira-
        Damaszek-Maalula-Bosra-Der'a-Ramtha-Irbid-Amman-Madaba-Mt.Nebo-M. Martwe-Amman-
        zamki na pustyni (Hallabat, Hammam Sarah, Azraq, Amra, Kharana)-Petra-Wadi Rum-
        Aqaba-Amman-Damaszek-Aleppo-St. Simeon-Stambuł.
        pzdr.
      • Gość: Mirka Re: Bylem w Turcji&Syrii slużę radą IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 01.01.03, 14:44
        Gość portalu: pio napisał(a):

> no jak już się chwalicie to proszę o szczegóły jak jechaliście,
        SAMOLTOEM ALITALIA.
        NA MIEJSCU BARDZO TANIA LOKALNA KOMUNIKACJA - AUTOBUSY (NP. DAMASZEK - ALEPPO
        100 FUNTÓW SYR., DAMASZEK PALMIRA 120 FUNTÓW SYR., DAMASZEK-MAALULA 20 FUNTÓW
        SYR., DAMASZEK SAJJIDA ZAJNAB 5 FUNTÓW SYR.). W MIASTACH - MINIBUSY, NAZYWANE
        SERVIS - 5 FUNTÓW SYR.
        Z SYRII DO JORDANII POJECHAŁAM POCIĄGIEM - DAMASZEK - AMMAN 180 FUNTÓW. JEŹDZI
        TYLKO 2X W TYGODNIU JEST B. STARY. KIEDYŚ DOJEŹDŻAŁ AŻ DO ARABII SAUDYJSKIEJ.
        ŻADNYCH TURYSTÓW. CAŁA OBSŁUGA SIĘ O MNIE TROSZCZYŁA.
        W DRUGĄ STRONĘ POWRÓT TAKSÓWKĄ, W DWIE OSOBY -KAŻDA PO 6 JD.
        AUTOBUSY W JORDANII WYRUSZAJĄ SIĘ, GDY ZBIORĄ SIĘ CHĘTNI. BEZ WYZNACZONYCH
        KONKRETNYCH GODZIN
        ceny,
        WSZYSTKO BARDZO TANIE - NOCLEGI, JEDZENIE, PAMIĄTKI. TYLKO MUSISZ SIĘ TARGOWAĆ.
        co warto
        > zobaczyć
        MNÓSTWO RZECZY
        SYRIA: DAMASZEK, MAALULA, CRAC DES CHEVALIERS, SAFITA, QARDAHA, TARTUS,
        LATAKIA, RAS AL-BASIT, UGARIT, ALEPPO, QALAT AS-SIMON, ‘AIN DARA, HAMA,
        PALMIRA, RAQQA, BOSRA …
        JORDANIA: AMMAN, ZAMKI NA PUSTYNI (AZRAQ, HAMMAM AS-SARH, HALLABAT, HARRANA,
        AMRA. MUSHATTA, MUSHASH), MORZE MARTWE, MADABA, GÓRA NEBO, KERAK, SZOBEK, AFRA,
        PETRA + WADI MUSA + MAŁA PETRA, WADI RUM, AQABA, JERASH, AJLUN, UMM KAIS,
        PELLA, IRAQ AL-AMIR…

a co sobie darować,

SYRIA: HOMS, DEIR AZ-ZAUR, DAR’A…

jakie mieliście przewodniki czy tylko pascal czy
        > też lonleya
        PASCAL + FOLDERY I MAPKI Z LOKLANYCH INFORMACJI TURYSTYCZNYCH + O PÓŁNOCNEJ
        SYRII MIAŁAM PRZEWODNIK PO ARABSKU
        raczej piszcie bo ze stronami z wyjazdów to różnie bywa
        > interesuje mnie głownie syria i jirdania planuje na czerwiec
        > pozdrawiam pio

PS
        10 FUNTÓW SYR. = OK. 0,80 ZŁ
        1 JD = 6 ZŁ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka