Dodaj do ulubionych

Wenecja-proszę o pomoc

12.10.02, 23:27
Kochani.
Na tym forum jestem pierwszy raz - w Was ostatnia moja nadzieja.
Wymysliliśmy sobie z mężem podróż do Wenecji, w przyszłym roku. To ma być tak
spóźniona podróż poślubna.
Zaczęliśmy szukać w internecie pensjonatów, hoteli itp.
Jesteśmy załamani - najniższa cena za 2-osobowy pokój - 90-120 EURO i to
kilka ofert - reszta 285 EURO i więcej.
Prosze Was o pomoc:
- może ktoś z Was był (mieszka?) w Wenecji i powie nam, że po prostu taniej
się nie da i koniec
- może ktoś z Was zna jakąś stronę internetową "tanie noclegi" itp. albo
jakieś organizacji młodzieżowej
- może jakaś międzynarodowa organizacja "campingów"?

Za wszystkie pomysły i podpowiedzi będę Wam bardzo wdzięczna.
Musi być jakiś tańszy nocleg - dziś widzieliśmy ofertę Wycieczka do Wenecjii
na 6 dni - 999 PLN z dojazdem, wyżywieniem, noclegiem ... A licząc w cenach
hotelowych sam nocleg wyniósłby (np. 4 noce 1920,00 PLN!!!)

POMOCY!!! Liczę na Was.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: dodo Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: *.sympatico.ca 12.10.02, 23:43
      a na campingach nie sypiacie? niektore sa bardzo przyzwoite.
      • Gość: Izabella Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: *.vgernet.net 13.10.02, 00:03
        Moim zdaniem Venecja jest STRASZNIE droga, co prawda bylam tam trzy lata temu
        ale cenami bylam zaszokowana. Noclegi noclegami nie wspomne o wypiciu kawy czy
        zjedzeniu kolacji. Ja polecam jechac do Wloch i nocowac w jakims innym
        miasteczku a do Wenecji na dzien lub tylko dwa. Nie radze rowniez jechac tam w
        sezon bo to bedzie zabojstwo no chyba ze lubicie taka przepychanke>:)))
        Moim zdaniem ceny, masy turystow i ta ciasnota odbieraja temu miastu urok choc
        naprawde jest to cudowne i romantyczne miasto.
        • onnanohito Re: Wenecja-proszę o pomoc 13.10.02, 00:39
          Dodo Kochana.
          Możemy spać na campingu ... ale nie wiemy jak go znaleźć obok Wenecji. Poza tym
          nie może to być za daleko, bo jesteśmy niezmotoryzowani.
          Tak łatwo się nie poddamy - czekam na dalsze komentarze (choć ten oststni
          trochę nas przeraził!) i
          POMÓŻCIE :-)
          • Gość: dodo Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: *.sympatico.ca 13.10.02, 01:01
            ok, ide grzebac w broszurach z zeszlego roku, jak znajde czego ty szukasz, to
            dam znac :-)
            • Gość: dodo Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: *.sympatico.ca 13.10.02, 01:30
              czy to, ze bedziecie niezmotoryzowani ma znaczyc, ze do wenecji dolecicie
              samolotem albo dojedziecie pociagiem a potem juz bedziecie korzystac tylko z
              komunikacji lokalnej? czy raczej to, ze nie lubicie jezdzic po obcych miastach
              i wolicie zostawic samochod na parkingu przed hotelem czy na campingu? to dosc
              istotna roznica.
              w przypadku pierwszej wersji wydarzen, pozostaja wam tylko hotele w miescie -
              jesli jestescie czlonkami youth hostels association, to w wenecji jest taki
              hostel na isola della giudecca - jest to jaks opcja choc pewnie niespecjalnie
              romatyczna na podroz poslubna.
              poza tym sa rozne instytucje religijne, ktore udostepniaja pokoje mniej
              zamoznym turystom - masz jakiego przyjaciela ksiedza?
              jesli chodzi o campingi to jest ich sporo na littorale del cavalino, z punta
              sabbioni odplywaja regularne promy na plac sw. marka chyba co pol godziny ale
              nie pamietam.
              campingow jest sporo, w roznych cenach, przy wjezdzie na polwysep jest kilka
              punktow informacji turystycznej i tam mozna rowniez dostac namiary na
              relatywnie tanie noclegi tudziez dowiedziec sie, czy sa miejsca.
              podaje ci kilka web sites campingow, zastrzegam sie, ze sa z zeszlorocznej
              broszury wiec moga juz byc nieaktualne:
              www.ecvacanze.it
              www.campingserenissima.com
              www.vacanze-natura.com/pra-delle-tarri/index.htm
              www.villaggiosfrancesco.com
              www.extravet.com/falconera/welcome.htm
              www.campinglagunavillage.com
              www.campingsmargheritacaorle.com
              www.deifiori.it
              www.cavalino.net/marinave
              www.campingmediterraneo.it
              www.unionlido.com
              www.gardenparadiso.it
              www.santangelo.it
              www.jokercamping.it
              www.capasquali.it
              www.emmeti.it/valdor
              www.alboschetto.it
              www.camping.it/veneto/enzo
              www.campingeuropa.com
              www.cavallino.net/villaamare
              www.marconinet.it/cavalino/redidenc
              www.camping.it/veneto/stellamaris
              www.valablu.com
              www.camping-miramare.it
              www.camping.it/veneto/camgiul

i jesli jeszcze moge dwa slowa - florencja jest tez przepiekna i super
              romantyczna choc nie nad morzem. ale tam jest wszystko bardzo przyjaznie
              zorganizowane dla turystow, ktorzy chca sie dostac prosto z lotniska czy
              stacji kolejowej na camping michaelangelo polozony na wzgurzu z widokiem na
              miasto. jakby wam nien wyszlo z wenecja, to moze firenze? chyba tez bedzie
              ciut taniej :-)
              • onnanohito Re: Wenecja-proszę o pomoc 13.10.02, 01:53
                Kochana Dodo.
                Szczęka mi opadła. Tak to trzeba nazwać.
                Dziękuję Ci za te miliony adresów, wszystkie będziemy sprawdzać.
                Niezmotoryzowani jesteśmy = nie mamy samochodu i do Wenecji jedziemy pociągiem
                lub autokarem.
                Jeżeli chodzi o plan podróży - pomysł powstał tego lata, wczesnego. Miały być,
                nazwijmy to, północne Włochy. Ale po rozmowach z różnymi ludźmi,
                przestudiowaniu przewodnika itp. - stwierdziliśmy, że lepiej będzie zakotwiczyć
                się w jednym miejscu i poznać je dobrze, tzn. złazić wszerz i wzdłuż, poznać
                okolice itp. Nie lubimy bardzo wycieczek typu 5 stolic w 5 dni. Tzn. nigdy na
                takiej nie byliśmy, ale nie tak sobie wyobrażamy wymarzone wakacje :-)
                Florencja była w planach, ale Wenecja ... może się rozczaruję, może zakocham w
                tym mieście, wiem, że na pewno bardzo chcę tam pojechać :-)
                Co do cen i noclegów w przykościelnych instytucjach - aż tak nieromantycznie
                nie może być! Wydac coś trzeba, najwyżej następne wakacje będą dopiero za trzy
                lata.
                Rozpisałam się strasznie, a tu nie miejsce na takie pisanki.
                Bardzo, bardzo dziękuję Ci za pomoc, dam znać, z czego skorzystamy.
                Niektórym może się to wydać śmieszne, że nasza wycieczka ma się odbyć prawie za
                rok, a my tu sobie już planujemy, ale ... sam proces planowania jest prawie
                równie przyjemny, jak wyjazd, tym bardziej że taka paskudna pogoda za oknem -
                miło znaleźć się w Wenecji nawet tylko w wyobraźni w tej chwili.
                Pozdrawiam,
                M.
                • Gość: maciek Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: *.client.attbi.com 13.10.02, 03:50
                  Jedz do Las Vegas tam masz Wenecje pod jednym dachem.
                  Tanio, czysto z kanalow nie smierdzi i golebie po glowach nie sraja
    • chaladia Re: Wenecja-proszę o pomoc 13.10.02, 10:05
      Spanie w Wenercji to nie jest dobry pomysł. Zapłacicie drogi i będzie nudno,
      gdyż wieczorami miasto się wyludnia. Byliśmy z Żoną w Wenecji we wrześniu
      (trzecia dekada) nocując w Lido di Jesolo. Wtedy wcale nie potrzeba campingu, w
      hotelu też jest tanio. Dojazd do promu w Punto Stabioni i opłata za prom są
      pomijalnie tanie w porównaniu z różnicą cenową pomiędzy hotelami w Wenecji i na
      Lagunie. Na koniec - Wenecja jest do zwiedzania, a nie do mieszkania tam.
      Wilgoć, zapachy itp nie tworzą miłej atmosfery, a ceny są zaporowe. Tymczasem
      standard hoteli i wypoczynku w ogóle na Lagunie jest naprawdę wysoki, a po
      sezonie ceny nie porażają. Trochę upiornie wyglądają te turystyczne miasteczka
      na wpół puste, ale to też ma swój smaczek.
    • jot-23 Re: Wenecja-proszę o pomoc 13.10.02, 21:43
      onnanohito napisała:

> Kochani.
      > Na tym forum jestem pierwszy raz - w Was ostatnia moja nadzieja.
      > Wymysliliśmy sobie z mężem podróż do Wenecji, w przyszłym roku. To ma być
      tak
      > spóźniona podróż poślubna.
      > Zaczęliśmy szukać w internecie pensjonatów, hoteli itp.
      > Jesteśmy załamani - najniższa cena za 2-osobowy pokój - 90-120 EURO i to
      > kilka ofert - reszta 285 EURO i więcej.
      > Prosze Was o pomoc:
      > - może ktoś z Was był (mieszka?) w Wenecji i powie nam, że po prostu taniej
      > się nie da i koniec
      > - może ktoś z Was zna jakąś stronę internetową "tanie noclegi" itp. albo
      > jakieś organizacji młodzieżowej
      > - może jakaś międzynarodowa organizacja "campingów"?
      >
      > Za wszystkie pomysły i podpowiedzi będę Wam bardzo wdzięczna.
      > Musi być jakiś tańszy nocleg - dziś widzieliśmy ofertę Wycieczka do Wenecjii
      > na 6 dni - 999 PLN z dojazdem, wyżywieniem, noclegiem ... A licząc w cenach
      > hotelowych sam nocleg wyniósłby (np. 4 noce 1920,00 PLN!!!)
      >
      > POMOCY!!! Liczę na Was.
      > Pozdrawiam

spalismy w www.gaffaro.com tanio jak na wenecje, malutki hotelik, nie
      nad kanalem, ale to nie szkodzi... male pokoje ale bardzo dobrze urzadzone i
      dobra obsluga. hehe jak komu w wenecji nudno wieczorami, to zawsze mozna sobie
      wziac magnetofon z ulubiona muzyka disco-polo.

• onnanohito Re: Wenecja-proszę o pomoc 13.10.02, 22:19
        DZięki za informację.
        My jednak - biorąc pod uwagę stan naszego portfela, zdecydujemy się chyba na
        pokój z łazienką, ale na kempingu - 44 EUR.
        Dodo - juz mamy upatrzony kemping, dzięki Twoim informacjom!
        Dziękujemy raz jeszcze.
    • Gość: aga Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.02, 10:04
      a patrzylas w interhome?
      na pewno znajdziesz cos ciekawego a jak nie to zawsze warto zobaczyc
      powodzenia
      pozdr
    • loiterer Wenecja 14.10.02, 17:38
      Hej!
      Osobiscie nocowalam na wyspie Murano (na polnoc od Wenecji), ktore slynie ze
      swoich szklanych, kolorowych wyrobow. Na wyspe te mozna co 10 min. (do poznych
      godzin wieczornych!) statkiem-autobusem dojechac. Cena ok. 46 euro (za 2 osoby,
      bez sniadania)
      Mam przed soba caly wykaz hoteli, pensionatow itd w Wenecji. Jesli chcesz
      moge Ci kilka namiarow przedrukowac. Okresl tylko czego Ci trzeba:
      - cena za pokoj 2-osobowy
      - czy musi byc lazienka w pokoju czy wystarczy wspolna na pietrze?
      - czy musi byc sniadanie czy np. .... chcecie sobie sami przygotowac w pokoju?

Wiem, ze w schroniskach mlodziezowych sa pokoje dwuosobowe. Przy posiadaniu
      karty Czlonka Miedzyn. Schronisk Mlodz. (do kupienia w PL) sa znizki! Sluze
      namiarami na takie schronisko.

Osobiscie zasugerowalabym to samo, co ktorys z moich przedmowcow. Jedzcie tam
      na 2-3 dni, reszte czasu spedzcie we Florenji, Padwie itd... Tylko nie
      mieszkajcie w Padwie: jakby co, mam namiary na mily i czysty pensjonacik
      niedaleko Padwy. Kolej wloska nie jest droga (mysle o zwyklych pociagach, nie
      EX), nie musicie wiec mieszkac w centrum miasta.

Pozdr.
      L.
    • Gość: kasiapro1 Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: *.dsl.siol.net 14.10.02, 21:35
      Jesli jedziecie do Wenecjii to liczcie sie ze sporym wydatkiem.Kawy mozna sie
      napic jesli kots bedzie placil 12 zl za filiznake.Obiad oczywiscie na 2 os.
      wydalismy 150 zl +wino i nie bylo to drogo-moze nie za duzo na talerzy,ale ..
      Nas stac na taki wyjazd i robimy to czesto , jesli sie nie ma to proponuje
      zostac w domu,bo wszedzie bedziecie placic slono jak na Polskie kieszenie.
      Dodam ze mieszkam w Slowenii i czesto jestem we Wloszech,Chorwacjii,Austrii

Pozdrawiam,
    • Gość: a to ja Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: master:* / 192.168.22.* 14.10.02, 22:08
      Witam!
      Wenecję bez zwiedzania ponoć można przejść w godzinę-ale to dla sprinterów a
      nie małżeństwa w spóźnionej podróży po/ślubnej.
      Uważam,że kilka dni na Wenecję to zdecydowanie za długo i za drogo.
      Nie będę rozpisywać się o różnych możliwościach dojazdów po okolicy. Jeśli nie
      jesteście zmotoryzowani-to będzie ciężko z przemieszczaniem się.
      Nocowałam w tym roku w okolicy- Lido di Jesolo,hotel :pokój 2-os. z łaZIENKĄ
      I "COLACIONE"-czyli śniadaniem kosztował w sezonie 29 euro od osoby a 22 po
      sezonie.Wyczailiśmy go po obejrzeniu kilku campingów i hoteli.Stamtąd podjeżdża
      się autobusem miejskim do Punta Sabione i dalej promem do Wenecji.
      Przemyślcie tę podróż do Wenecji...Może nie warto się tam wyłącznie wybierać.
      Ja kiedyś mijałam ją dwa razy-żeby za trzecim wreszcie ją zobaczyć.Ale to było
      przy okazji powrotu z Chorwacji-rzut beretem od Rijeki.
      Powodzenia!
    • Gość: TOSKANIA Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: 213.213.37.* 18.10.02, 00:39
      Zagladnijcie lepiej do Toskanii
      www.winoispiew.com
      • Gość: fanny Re: Wenecja-proszę o pomoc IP: *.chello.pl 19.10.02, 23:56
        Mila Kobieto, Wenecja moze byc romantyczna, ale zeby ten romantyzm poczuc
        wystarczy kilka godzin. Pozniej to sie mozna powiesic z nudow. Albo kilka
        tygodni. Nic pomiedzy!

Kocham Wenecje, najbardziej jesienia, gdy plyna potoki wody i z nieba i przez
        wszystkie place i idac uliczka spotykasz raz na jakis czas zablakana dusze. Ale
        jestem skrzywiona ;-)

W sezonie mysle, ze jeden nocleg wystarczy. Obudzic sie nad kanalem jest
        naprawde romantycznie. Ale przez kilka dni - brrr
        Wszedzie sa tlumy dzikie, jest strasznie drogo, no bo do wszystkiego trzeba
        doliczyc transport i marze zbojecka, karmia okropnie, bo i tak 99.9% turystow
        juz nie bedzie miala okazji przyjsc do knajpy po raz drugi, a przejsc z jednego
        konca na drugi rzeczywiscie da sie w godzine.
        Rezerwacje noclegu mozna sobie darowac, latwo znalezc cos na miejscu, nie w tym
        hoteliku, to w innym.

Jesli ma byc romantycznie to moja podpowiedzia jest - precz z przewodnikami,
        czytaniem o regionie i innym zwiedzaniem! Zadnych map! Raczej czytajcie
        ksiazki, ktorych akcja zahacza o wenecje. I tak sie w koncu znajdziecie tam
        gdzie chcieliscie! Przyjedzcie/przyleccie/przyplyncie do miasta i poczujcie sie
        jak kochankowie, ktorym udalo sie wyrwac na 2 dni, by pobyc razem z soba. Co to
        za roznica czy kosciol jest z XII czy XII wieku? Ale dotykac mury, stapac po
        uliczkach, gdzie 900 lat temu chodzili tacy sami zakochani jak Wy to co innego!

I albo sie rozczarujecie Wenecja jak wielu, albo zakochacie jak ja i moj maz.

• Gość: Krzysztof Foresteria Valdese IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 18.10.02, 15:49
      W Wenecji dobrym adresem jest dość tani hotel Foresteria Valdese (Palazzo
      Cavagnis, Castello 5170, 30122 Venezia, tel. 0039/41 528 67 97, E-mail:
      valdese@doge.it) - mieści się on w starym pałacu blisko Placu Świętego Marka i
      oferuje pokoje dwuosobowe oraz miejsca w salach wieloosobowych.
      Gdybyście potrzebowali przejazdu autokarowego z Polski do Wenecji, to
      odwiedźcie witrynę www.wikel.prv.pl
      Pozdrawiam
      Krzysztof

• Gość: Jozek Re: Foresteria Valdese IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.02, 01:13
        Znajdz sobie hotel 20, 30 km przed Wenecja za 30 Euro na osobe i dojezdzaj do WENECJI:Dwa dni wystarcza w zupelnosci.(6 godzin zwiedzanie dziennie).
        Ja np.bylem w hotelu w Sezana w Slowenii 250 km na granicy od Wenecji,za 13 Euro na dobe,jechalem do Wenecji 2 godziny ale w drodze powrotnej zwiedzalem
        Aquileje ,Palmanowa itd.I jadlem w Slowenii za grosze.

• Gość: KATAHDIN Re: re-podroz poslubna IP: *.newark-36-37rs.nj.dial-access.att.net 20.10.02, 01:45
      Doskonale Cie rozumiem; wybierasz sie do swojej WYMARZONEJ WENECJI i z
      pewnoscia chcesz , zeby wszystko bylo romantycznie. Wynajmij wiec sobie jakis
      tani pokoik w Wenecji i zapomnij o dojezdzaniu !!! ( Jak Ci to wszyscy
      doradzaja. )Stracisz to o co Ci chodzi ! A jestem pewna ,ze nawet w deszczu
      WENECJA bedzie miala dla Ciebie swoj urok. Ale trzeba tam troche pomieszkac i
      pomarzyc ,a nie "przeleciec" w godzine. WENECJA jest piekna po to aby do niej
      powracac , ale nie mieszkac.!!
      Powodzenia !
    • Gość: Krzysztof O Foresteria Valdese.... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.10.02, 15:08
      Raz jeszcze Krzysztof.....
      Podaję adres witryny www Foresteria Valdese: www.doge.it/valdesi
      O tym pensjonacie dowiedziałem się z programu o Wenecji, nakręconego w
      cyklu „Zmyślny podróżnik” i emitowanego w ub. roku na Travel Channel. Zajrzałem
      do niego będąc w ubiegłym roku Wenecji. Pensjonat jest w starym weneckim
      pałacu, nie wygląda specjalnie luksusowo, ale wydaje się, że ma swój klimat.
      Oprócz sal wieloosobowych, oferuje także pokoje 2-osobowe, które w 2001 roku
      kosztowały 100.000 – 130.000 lirów (a więc ok. 200 – 260 zł) za pokój (nie za
      osobę!), co jak na warunki weneckie nie jest ceną wygórowaną. Ogromnym plusem
      jest położenie, ok. 10 minut spacerkiem od Placu Św. Marka. Rezerwacji należy
      dokonać nawet kilka miesięcy wcześniej!!!
      A „w temacie” dojazdu radzę rozważyć przejazd autokarem – będzie taniej i
      bezpieczniej niż pociągiem. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na
      www.wikel.prv.pl
      Pozdrawiam
      Krzysztof
    • cracovian Re: Wenecja-proszę o pomoc 22.10.02, 20:43
      Widze, ze decyzja juz zapadla :-)

Na podroz poslubna, ktora tak dlugo odkladaliscie, pojedziecie pociagiem do
      Wenecji, a te upojne noce spedzicie na kempingu...
      • jot-23 Re: Wenecja-proszę o pomoc 22.10.02, 22:37
        cracovian napisał:

> Widze, ze decyzja juz zapadla :-)
        >
        > Na podroz poslubna, ktora tak dlugo odkladaliscie, pojedziecie pociagiem do
        > Wenecji, a te upojne noce spedzicie na kempingu...

wogole wenecja dla wytrawnego turysty z polski to zadne cuda... wystarcza 3
        godzinki i zalatwione, pozniej same nudy... z czym do ludzi?
        • cracovian Re: Wenecja-proszę o pomoc 24.10.02, 15:45
          Jot - Masz w sumie racje. W '98 podczas mojej wlasnej podrozy poslubnej
          pojechalismy wypozyczonym samochodem z Wiednia do Wenecji w pare godzin.
          Zaplacilismy $110 za jakis hotelik w Jesolo czy gdzies tam, a nastepny caly
          dzien spedzilismy w Wenecji. Fakt, bylo wspaniale, i moze jeden jeszcze dzien
          by sie przydal, ale tak poza tym to dluzej siedziec nie ma co :-)
    • madzia100 Re: Wenecja-proszę o pomoc 26.10.02, 21:10
      Bylismy w lipcu tego roku i mieszkliśmy na tzw. agroturystyce, oczywiście pod
      Wenecją (ok. 10 km). Jest świetny dojazd nie tylko samochodem do Wenecji, ale i
      autobusem.
      Skontaktuj się ze mną to podam dane. Na prawdę tanio.Magda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka