Dodaj do ulubionych

wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł???

IP: *.21.pl / *.21.pl 11.12.05, 18:47
Chciałbym sie wybrać na wczasy do Bułgarii.Miałbym prośbę o doradzenie czy to
dobry pomysł?Dokładnie do miejscowaości "Obzor"Jak wyglądają warunki i
ogólnie wszystko na temat pobytu.Z gory dziekuje -pozdrawiam-Andrzej
Obserwuj wątek
    • jolantas1955 Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? 11.12.05, 19:59
      Jest tanio, to po pierwsze! Warunki bywają całkiem znośne, aczkolwiek jeszcze
      widać pozostałości poprzedniego systemu. Akurat o Obzorze nic nie wiem.Za to
      Słoneczny Brzeg i Złote Piaski juz mogą konkurować z innymi znanymi
      kurortami.Jeden minus to ten, że gwarancji na pogode to tam nie masz! W zeszłym
      roku koleżanka była z rodzina i prawie przez dwa tygodnie lało, prawie, że
      przeżyła powódź. Jak jeździłam tam w latach 70 - tych, to jakos było inaczej z
      ta pogodą.Ja jednak zdecydowanie wolę coś innego.
      • marysia49 Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? 13.12.05, 11:33
        zdecydowanie nie,ale pewnie przekonasz sie,jak sam pojedziesz
        • Gość: Kasia Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? IP: *.compower.pl 13.12.05, 13:37
          ZDECYDOWANIE TAK-MARYSIU49 !! Polecam.Byłam w Bułgarii 2 tygodnie,w dwóch
          różnych miejscowościach,w Sozopolu i w Primorsku.Najlepsze wczasy jakie
          wspominam,za naprawdę niewielkie pieniądze.Hotele z wysokim standardem,blisko
          plaży,miła atmosfera.Wszystko super.ALe to chyba trzeba tak dobrze trafić jak
          my.Ponieważ rok temu byłam w Tunezji i ODRADZAM!!! TO CO SIĘ TAM DZIAŁO TO
          JEDNO WIELKIE NIEPOROZUMIENIE!!
          A Bułgaria?Naprawdę rewelacja.I wcale nie byłam na Złotych Piaskach czy
          Słonecznym Brzegu.Zresztą tam jak słyszałam jest najdrożej.
          • qchara Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? 13.12.05, 16:30
            TAK!! :) Cudowny kraj i moje najpiekniejsze wakacje jak do tej pory. Na pewno
            jeszcze tam wroce. Bylam zachwycona. Zawsze znajda sie jednak tacy ktorym cos
            nie odpowiada wiec najlepiej przekonac sie samemu. Ja tez nie bylam w duzym
            kurorcie tylko w sredniej wielkosci miejscowosci - Pomorie a na 1 dzien w
            Slonecznym Brzegu ( to rzeczywiscie jest kurort z wieloma hotelami ale tez
            wyszymi cenami). Z tego co wiem Obzor to male miasteczko ale sympatyczne. Moim
            zdaniem w Bulgarii kazdy znajdzie taka miejscowosc i kwatere jak chce bo wybor
            jest naprawde duzy/ Poczytaj opinie na stronie www.bulgaricus.com - tak jest
            wiele informacji na temat Obzoru i Bulgarii.
            • oktisek Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? 14.12.05, 14:05
              qchara napisała:
              > TAK!! :) Cudowny kraj i moje najpiekniejsze wakacje jak do tej pory. Na pewno
              > jeszcze tam wroce. Bylam zachwycona.ciach ..
              Nie wątpię. Sam spędziłem chyba najpiękniejszą wędrówkę po górach Piryn. Na
              wybrzeżu uporano się już z bezpieczeństwem turystów natomiast w Pirynie i Rile
              jak jest z bezpieczeństwem?. Dawniej można było zostawić namiot i iść na cały
              dzień np. na Wihren Po przyściu było do czego wracać.Jak jest teraz ? Przyznaję
              że bardzo wychładzająco działają opisy pobytu w stylu "bagażu nie spuszczaj z
              oczu, chyba że jest solidnie ubezpieczony", "aparat fotograficzny najlepiej
              niedrogi bo i tak ukradną " Mowa o centrum i okolicach Banska.Na wybrzeżu
              podobno jest inaczej, gdyż turyści zatrzymują się w zamkniętych ośrodkach
              chronionych, lub pensjonatach prywatnych, gdzie właściciele we własnym
              interesie chronią przynajmniej bagaże wczasowiczów. Proszę o jajkakolwiek
              informacje.Pozdrowienia.
              • Gość: uma Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? IP: 83.8.83.* 15.12.05, 13:32
                byłam dwa razy .raz 15lat temu i drugi raz w tym roku.Było bardzo fajnie i
                niedrogo.W hotelach jest dobrze,wszystko zalezy jednak od standardu
                hotelu.Wybieraj minimum 3gwiazdkowe.
      • Gość: Paula Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? IP: *.elpos.net 16.02.06, 14:45
        W Bułgarii byłam 2 razy i serdeczne polecam !
    • Gość: fred Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? IP: 87.126.41.* 14.12.05, 09:16
      www.turkeybycar.republika.pl/bulgaria2.htm
      • qchara Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? 14.12.05, 14:58
        Jesli chodzi o bezpieczenstwo to mieszkalismy w kwaterach prywatnych ,
        zamykalismy je oczywiscie jak pwychodzilismy i nic nikomu nie zginelo, okien tez
        nie zostawialismy otwartych na wszelki wypadek (wysoki parter). Nie bylismy
        nigdzie zaczepiani, nikt z naszej grupy ( jechalam z biura podrozy) nie zostal
        okradziony. Na plazy spokojnie mozna bylo zostawic swoje rzeczy i isc do wody,
        ale wszystko co cenniejszy mielismy stale przy sobie, pieniadze i paszporty w
        sejfie lokalnego biura podrozy tak na wszelki wypadek zeby sie nie martwic ;)
    • annakrystyna Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? 13.01.06, 15:40
      Ja w lipcu jadę pierwszy raz do Bułgarii. Kuszą mnie piaszczyste plaże.
      Wybrałam hotel Iberostar Festa Panorama w Nessebar. Jeśli ktoś już był w
      Turcji, Grecji, Hiszpanii to myślę, że Bułgaria to świetny wybór.
    • superagacik Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? 15.01.06, 01:34
      Witaj.

Byłam w Bułgarii 2 razy, ale oba te razy w Sozopolu, więc o tym mieście moge
      coś więcej powiedzieć, natomiast jeśli chodzi o Obzor to podam strone gdzie
      może coś znajdziesz na ten temat, bo to też jest strona z forum,
      www.bulgaricus.com/forum/index.php
      Ktoś wspominał tutaj o Słonecznym brzegu i Złotych Piaskach ale słyszałam ze
      tam jest najdrożej.
      Natomiast jeśli chodzi o Bułgarie to polecam, już sam fakt ze byłam tam dwa
      razy świadczy o tym ze podobało mi się tam. Moge jedynie przestrzec Cię żebyś
      np wymieniał pieniądze tylko w bankach a nie w kantorach czy u koników, bo
      oszukują, a nawet w bankach jest lepszy kurs niż w kantorach. Jeśli chodzi o
      miejsce zamieszkania to była to prywatna kwatera i wszystko było ok, oczywiście
      cena ustalona na samym początku i trzeba w pierwszych dniach się zameldować bo
      potem mogą być problemy z wyjazdem, pobierają też opłate za każdy dzień pobytu
      ale ona jest nie duża, w sumie kwatera + zameldowanie za dzień za jedna osobe
      wyniosło mnie 16 zł w przeliczeniu, dodam ze znalazłam najtańsza kwatere bo
      zazwyczaj cena wynosiła 20 zł i noclegu szukałam na miejscu z czym nie było
      problemu, bo tam prawie każdy wynajmuje pokoje. Jednak za pierwszym razem
      mojego pobytu w Bułgarii miałam takie zdarzenie ze szukając pokoju zaczepił nas
      Pan i zaproponował u siebie pokój o cene noclegu pytaliśmy się pare razy czy
      jest to cena za osobe czy za wszystkie osoby, bo słyszałam ze tak też mogą
      oszukiwać i zarzekał się że jest to cena za wszystkie osoby a dopiero pod
      koniec rozmowy powiedział ze jest to cena za jedną osobe po czym
      zrezygnowaliśmy z wynajecia u niego pokoju, bo cena była stanowczo za wysoka,
      to taka mała przestroga ze niektorzy też tak mogą naciągać. W miejscowościach
      turystycznych jest spokojnie tzn nie spotkałam sie z żadną kradziezą, natomiast
      w innych regionach przypuszczam że może być różnie. W wioskach widać biede
      czego tak nie widać w miejscowościach turystycznych, dodam ze podróżowałam
      pociągiem więc troszke mogłam zobaczyć.
      Jeśli byś się zdecydował na Sozopol to opisze jak tam jest. Jest to przyjemne
      miasteczko podzielone na starą i nową cześć. Bardzo dużo restauracji, kilka
      dyskotek, mnóstwo barów przy plaży, zjeżdżalnia , małe wesołe miasteczko itp. W
      sumie jest się gdzie zabawić i gdzie zjeść a przechadzka kretymi, waskimi,
      brukowanymi uliczkami wciaga w klimat miasteczka z domami o kamiennych
      posadowieniach, zwisajacych drewnianych piętrach, których drewniane ściany
      nakrywaja czerwone dachy typu śródziemnomorskiego. Najważniejszym miejscem w
      Sozopolu jest starówka. Stare miasto usytuowane jest na cyplu wysuniętym w
      morze jest tam dużo romantycznych knajpek przyklejonych i zwisających dosłownie
      nad morzem ale są tam zazwyczaj droższe ceny ale róznica wynosi około 20%.
      Niesamowicie jest tam też w nocy bo wszystko jest podświetlone. Jest tam tez
      muzeum i kilka galeri. W starej części miasta jest świetna knajpka taka z
      klimatem 'restauracja pod wiatrakiem', przed wejsciem ustawiony jest jakis
      fragment zaprzęgu, do wejscia zawsze zaprasza ładna kelnerka, na dachu znajduje
      się mały wiatrak, najłatwiej tam dotrzeć idąc deptakiem na starym mieście cały
      czas w kierunku morza, a następnie przejśc sie 'wybrzezem'. Koniecznie trzeba
      sobie zazyczyć miejsce przy samym oknie - widok niesamowity, pionowa ściana i
      kilkadziesiąt metrów poniżej fale rozbijające się o brzeg. Z baru
      polecam 'Tequila bar' prowadzony przez chłopaka który studiował w Polsce,
      przeważnie przebywają tam młode osoby. W hurtowni niedaleko deptaka
      prowadzącego na stary Sozopol można się tanio zaopatrzyć w napoje, piwo, owoce,
      alkochol. Plaże są dwie główniejsze, jedna pomiedzy cyplami w zatoce jest
      niewielka zazwyczaj zatłoczona z płatnymi parasolami, druga większa ma kilkaset
      metrów długości wzdłuż której jest sporo knajp gdzie można prosto z plaży
      wyskoczyć i napić się lub coś zjeść, plaża ta zakończona jest skałami za
      którymi jest jeszcze jedna niewielka dzika plaża. Tylko piasek na tych plażach
      nie jest za fajny, bardzo sie przyczepia do ciała i ubrań. Z mniejszych plaż to
      jedna jest skalna o której wczesniej wspomniałam a druga piaszczysta która jest
      połozona przy plaży z parasolami. Mam nadzieję że choć troszkę Ci pomogłam a
      jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz.

Pozdrawiam Agata.
      • julia_roberts Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? 17.01.06, 15:01
        Zdecydowanie podpisuje się pod tym komentarzem. Ja również jestem zauroczona
        Sozopolem. Byłam tam rok w ubiegłe wakacje i na dzień dzisiejszy mam już
        zarezerwowane wczasy w tym samym miejscu. Co prawda nie jest to Grecja ani
        Tunezja ale zdecydowanie wygrywa z wczasami nad polskim morzem głównie ze
        względu na ceny i pogodę. Jeśli ktoś jezt zaintetresowany urlopem w tym miejscu
        to polecam Biuro Podróży Jaguar www.bpjaguar.pl .
        • superagacik Kiedy do Sozopola ? 19.01.06, 00:09
          Witaj.

Miło że jeszcze komuś Sozopol tak utkwił w pamięci jak mnie, ale nie sposób się
          nim nie zauroczyć. Mam pytanie kiedy jedziesz do Sozopola? bo Ja
          najprawdopodobniej się tam wybiore w czerwcu, planuje też pobyć troszke w
          Grecji bo nigdy tam nie byłam.

Pozdrawiam Agata.
          • julia_roberts Re: Kiedy do Sozopola ? 20.01.06, 22:29
            ja jadę 28.07. w zeszłym roku byłam w pierwszej połowie września i było cieplutenko.
            • superagacik Re: Kiedy do Sozopola ? 21.01.06, 11:33
              Witaj.

Ja w zeszłym roku byłam w połowie lipca i były straszne upały, a mój pierwszy
              pobyt tam to był własnie na przełomie sierpnia i września i też było goraco.
              Teraz planuje jechać w czerwcu i też licze że będzie ciepło, ale mój termin
              wyjazdu może się troszkę zmienić, bo jade własnym autem, a do czerwca jeszcze
              daleko. Mam pytanie - przez te wszystkie razy co tam byłaś to gdzie nocowałaś i
              w jakich warunkach oraz w jakiej cenie? Ja za każdym razem mieszkałam na
              kwaterach prywatnych w Nowym Sozopolu, był to pokój z balkonem i ze wspólną
              łazienką, za pierwszym razem były to dwa pokoje na łazienke a za drugim trzy
              pokoje na łazienke i ostatnio płaciłam za osobe 8 Leva, dodam że było to w 2005
              roku w lipcu. Kwater szukałam na miejscu i bez problemu znalazłam. Wiadomo że
              napewno nie jest to co hotel, ale ja nie należe do osób wymagających. A jestem
              ciekawa jak u Ciebie wygladała sprawa z noclegiem.

Pozdrawiam Agata.
    • Gość: Beata Re: wczasy w Bułgarii-czy to dobry pomysł??? IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:24
      Witam. Polecam goraco Bułgarie. Byłam w 2004 w Rawdzie ,ale plaza beznadziejna jednak wakacje wspominam miło. W zeszłym roku byłam w SOZOPOLU i goraco wszystkim polecam. Jest to super kurorcik i ma swoj klimacik nie tak jak Złote Piaski albo Słoneczny Brzeg- Hotel na hotelu....Jesli chodzi o pogode to dwa lata temu w sierpniu mielismy na 14 dni jeden z deszczem a w zeszłym roku po 38,40 st codziennie.Slyszlam ze dwa lata temy wlasnie ludzie przed nami mieli kiepska pogode, ale teraz zdarzaja sie takie anomalia i to nie tylko w Bułgarii takze prosze sie nie przejmowac stwierdzeniem ze na pogode nie ma tam co liczyc. Jesli chodzi o Obzor to tylko przejezdzalam. Miasteczko wydalo mi calkiem sympatyczne a i plaze podobno maja bardzo ladna.Tak więc : morze cieplutkie,piaseczek, ceny bardzo dobre, jedzenie pyszne i naprawde sympatycznie.A wszystko i tak zalezy od naszego nastawienia!!!Pozdrawiam:)
    • Gość: magdalena_dem samochodem??? IP: *.elb.vectranet.pl 23.01.06, 15:05
      a czy ktoś z Was był tam samochodem?? Od jakiegoś czasu przymierzam sie do
      odwiedzenia tamtych stron, ale ciągle coś mi staje na przeszkodzie, ostatnio -
      świeżo urodzony synek ;) Byliście może, czy jest bezpiecznie jechać nowszym
      samochodem?
      • superagacik Re: samochodem??? 23.01.06, 17:27
        Witaj.

Ja byłam w Bułgarii dwa razy, ale oba pociągiem. W tym roku wybieram się tam
        samochodem. Z tego co się zdarzyłam zorientować to nowym autem bym się bała
        jechać, ale to są tylko moje spostrzezenia, ja jade kilkuletnim. Z tego co
        wyczytałam w internecie to nie polecają zatrzymywać się w nocy na bocznych
        parkingach. Jeśli chodzi o trase to najprawdopodobniej wybiore przez Słowacje,
        Węgry, Jugosławie i Bułgaria.
        Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z jazdy autem do Bułgarii to też chętnie
        posłucham.

Pozdrawiam Agata.
        • julia_roberts Re: samochodem??? 23.01.06, 18:10
          Samochodem byłam 15 lat temu ;-) był to duży fiat z przyczepą kempingową-
          dojechał aczkolwiek trzeba było uważać na wycieraczki, lusterka, anteny itp. z
          tego co słyszałam od znajomych wiele od tego czasu sie nie zmieniło. Dlatego
          ja wybieram autokar-bez mojego stresu, juz w drodze moge się cieszyć luzem.

Do Agaty:
          My jedziemy na wczasy zorganizowane z biura podróży i nocleg mamy w hotelu
          Kaliana tak ja w zeszłym roku.
          • superagacik Re: samochodem??? 25.01.06, 19:32
            Witajcie.

Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z jazdy autem do Bułgarii?

julia_roberts dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.
            • Gość: Gosia Re: samochodem??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:06
              Byliśmy w Bułgarii własnym samochodem w 2004r.Mieliśmy dużo obaw,ale lubimy
              wyzwania/samochód nowy/Jechaliśmy przez Słowację,Węgry/nocleg/,Jugosławię i całą
              Bułgarię.Droga jest dość długa ,dodam że miszkamy w północnowschodniej częsci
              Polski.Do domu wracaliśmy przez Rumunię,Ukrainę-trasa krótsza ale na granicy
              Rumuńsko-Ukrainskiej staliśmy ok 2godz a na Ukraińsko-Polskiej prawie 7godz.Nie
              wiem co lepsze.Mój mąż wolał trasę powrotną ,a to on całą drogę był za
              kierownicą.Nie należy bać sie drogi przez Rumunię.Można tam bez problemu
              przenocować i całkiem smacznie zjeśc. A wracając do Bułgarii ,jesteśmy bardzo
              zadowoleni,być może w tym roku wybierzemy sie ponownie.Sozopol mnie zachwicił .W
              pamieci mam równiez Sinomorec,miejsce gdzie cała rodzina miała niezłą zabawę-tam
              Morze Czarne wydaje się bardziej niespokojne /wysoka fala/.Podejrzewam że
              gdyby nie samochód nie zobaczylibyśmy tylu miejsc.Pozdrawiam Gosia
          • Gość: pietnacha40 Re: samochodem??? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 26.01.06, 19:12
            Jechałam autokarem do Grecji przez Bułgarię,a to co zobaczyłam na granicy
            skutecznie wyleczyło mnie z podróży własnym autem w tamte rejony.Jak Cię
            wiozą,to masz w nosie humory celników.O to się martwi pilotka i kierowca.Można
            sobie tylko wyobrazić co się dzieje dalej.Bułgarię polecam (szczególnie
            Sozopol),ale samochód bym zostawiła.
            • Gość: trypel Re: samochodem??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 08:56
              Od czterech lat wyjezdzając co najmniej 3 x w roku na urlop min. 1 x jestem w
              Bułgarii. Zawsze indywidualnie, motocyklem, z przyjaciółmi...
              Dlaczego - jade zawsze przez Rumunię i z roku na rok coraz bardziej mi się ten
              kraj podoba..., cała droga od granicy w Barwinku przez Słowację, Węgry (Tokaj
              !!), Rumunię, przez Ruse do Varny i dalej do Słonecznego Brzegu to świetne
              drogi, mały ruch, dużo bardziej uprzejmi kierowcy i wspaniałe widoki!!
              Po drodze motocykl z bagażami stoi zawsze pod hotelem i nigdy nic nie zginęło...
              A na miejscu: piękne plaże, świetna kuchnia, rewelacyjne ceny i gwarantowana w
              sezonie pogoda (no w zeszłym roku poczatek sierpnia nie był taki wspaniały).
              Niezależnie że w ciągu tych 4 lat byłem na Sri Lance, 2x na W. Kanaryjskich, w
              Egipcie, we Włoszech to i tak w tym roku znów II połowę lipca spędzam w
              Słonecznym Brzegu robiąc bliższe i dalsze wycieczki w głąb kraju.
              pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka