Dodaj do ulubionych

brak śluzu płodnego

IP: 62.233.204.* 26.01.04, 18:02
Nie mam sluzu dobrej jakosci (przezroczystego i ciagnacego sie) zawsze jest
białawy i lepki albo białawy i mało rozciągliwy . Co mam robic ? Czy tzn. ze
mam niedrozne jajowody albo cykle bezowulacyjne ?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: brak śluzu płodnego 26.01.04, 23:55
      Marto-Martuszko, to o niczym nie swiadczy, czasem dziewczyny nie maja w ogole
      widocznego sluzu, a zachodza w ciaze, to nie jest objaw jakiejs
      nieprawidlowosci! oczywid=scie mozesz sie przebadac, jesli jestes niespokojna,
      lub starasz sie juz jakis czas o dzidziulka bez efektu! ale spokojnie! moze
      byc tak, ze caly prawidlowy sluz "siedzi" sobie w srodku i wcale mozesz go nie
      czuc!
      pozdrawiam!
      piegoosek
      • maretina Re: brak śluzu płodnego 27.01.04, 08:16
        piegoosku dzieki za te slowa!smile)
        jestem po poronieniu i poprzednio mialam sluz ok, a w tym cyklu ( 15 dc) raz go
        mam a raz nie.wczoraj byl i znikl,dzien wczesniej byl.
        uffffsmile biore sie dzis z mezem "do roboty"smile
        pozdrawiam i dziekuje!!!!smile)
    • praktycznyprzewodnik Re: brak śluzu płodnego 27.01.04, 17:06
      Czy masz cykle bezowulacyjne przekonasz sie robiąc kontrole cyklu testem ptc.
      Co do sluzu - widocznie nie jest najlepszej jakosci, ale ten stan rzeczy nie
      przekresla szans na dzidziusia. Masa kobiet przekonała sie ku swej radosci czy
      zaskoczeniu, ze nawet sluz o nienajlepszym wygladzie wystarczająco działał i
      spełnił swe zadanie.
      Notuj szczególowo wszystko, co odczuwaśz, a przekonasz sie, że ze sluzem jest
      lepiej niż myslałas.
      • maretina Re: brak śluzu płodnego 27.01.04, 17:11
        co to jest test ptc? moj lekarz twierdzi, ze to czy byla owulacja czy nie
        wykarze jedynie usg. test podobno pokaze tylko wzrost hormonow, ale nie to, czy
        pecherzyk pekl.jak to jest?
        • Gość: Martuszka Re: brak śluzu płodnego IP: 62.233.204.* 27.01.04, 18:11
          jestem 21 dc. czy powinnam zrobic USG czy juz poczekac do @@@@? bo mój lekarz
          oczywiscie stwierdził ze przy CLO Usg nie potrzebne ...a ja znowu przeczytałam.
          ze powinnam wziac cos na pekniecie pecherzyka.jak to własciwie jest ?
          • Gość: Sassima Re: brak śluzu płodnego IP: 80.51.74.* 27.01.04, 19:39
            poczekajcie, spokojnie, po kolei.

1. co to jest test pct? nie mam bladego pojecia. istnieja testy owulacyjne,
            moze to skrot od ich nazwy? w kazdym razie mozna bez problemu dostac testy
            owulacyjne w aptece - no moze przesadzam mowiac, ze bez problemu - czasem
            trzeba je zamawiac, bo akurat aptekarze nie maja w magazynie.

2. potwierdzeniem prawidlowej owulacji jest tylko i wylacznie ciaza. Poza nia
            najpewniejsza metoda obserwacji owulacji jest USG dopochwowe. Robi sie je w
            polowie cyklu i powtarza w zaleznosci od potrzeby, by sprawdzic jak rozwija
            sie pecherzyk, jak sie ma endometrium, a wreszcie - czy pecherzyk peka. Przy
            stymulacji czesto podaje sie specjalny zastrzyk na pekniecie pecherzyka -
            Pregnyl, by uniknac torbieli i miec pewnosc ze doszlo do owulacji. Przy CLO
            monitoring to koniecznosc - dziewczyny, nie dawajcie sie zbywac lekarzom! Cykl
            stymulowany = cykl monitorowany!!

3. sa inne sposoby na kontrolowanie owulacji; obserwacja sluzu (jesli ktos ma,
            ja np. nie mam raczej widocznego sluzu plodnego, a nawet jak mam to nie
            oznacza on u mnie owulacji, bo cykle mam zazwyczaj bezowulacyjne). Mozna
            mierzyc temperature i robic sobie wykresy - upierdliwe jak cholera, ale widac
            co i kiedy sie dzieje. A potem wiadomo czy jest ciaza, czy zbliza sie okres.

Krotko mowiac; najlepiej chodzic na USG. Wydaje mi sie, ze 21dc to o wiele za
            pozno, choc nie wiem jak dlugie masz cykle i kiedy wypada owulacja.
            Standardowo chodzi sie w dniach 10-14, wtedy najczesciej jest szansa na owu.
            • Gość: Sassima ps. a propos PCT IP: 80.51.74.* 27.01.04, 19:42
              wlasnie mi sie przypomnialo o co moze chodzic z PCT. to jest skrot od
              Postcoital test, a wiec od testu na wrogosc sluzu (robi sie go kilka godzin po
              stosunku). Z owulacja nie ma nic wspolnego, za to wykrywa "bariere" dla
              plemnikow, jesli taka w sluzie istnieje.
              • praktycznyprzewodnik Re: ps. a propos PCT 27.01.04, 21:02
                Test podstawowej temperatury ciała, który potwierdza podjętą pracę ciałka
                zółtego. A USG - owszem zapadnięty pęcherzyk, co jest dowodem owulacji, ale nie
                wiadomo co dalej, czy komórka jajowa na dobre opuściła pęcherzyk i czy pusty
                pecherzy przekształcił sie w ciałko zółte.,
              • Gość: Martuszka Re: ps. a propos PCT IP: 62.233.204.* 27.01.04, 21:23
                Robiłam USG 10 dc. i 13dc. wyniki były takie same endo 4 mm a pecherzyk 12
                mm.Boje sie ze nie pekł i tylko mi rosnie ...może trzeba mu pomóc,sama juz
                niewiem co robic ?jestem zła ze musze decydowac za lekarza ....wrrrrrr
                • Gość: Sassima Re: ps. a propos PCT IP: 80.51.74.* 28.01.04, 10:19
                  przy prawidlowej owulacji w 13dc pecherzyk powinien miec minimum 16mm
                  srednicy. Tak powiedzial mi w tym cyklu lekarz, kiedy zobaczyl moje USG z
                  13dc - ja mam PCOS wiec mam pelno malych pecherzykow, a zadnego wiodacego,
                  wszystkie sa mniejsze niz 7mm. Poza tym nie chce Cie straszyc, ale endo jest
                  fatalne. W takiej sluzowce nie ma duzych szans na zagniezdzenie zarodka. Ja
                  mialam 5,2 w tym cyklu, a lekarz i tak zalamal rece. Wysyla mnie na
                  laparoskopie.....pomysl moze o zmienie lekarza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka