Dodaj do ulubionych

Duphaston i Estrofem

IP: 195.46.217.* 25.02.04, 13:25
Mój gin zapisał mi Estrofem (przez 21 dni) i Duphaston od 11 dc, mam pytanie
czy te leki mają bezposredni wpływ na owulację czy powinnam jeszcze brac cos
dodatkowo na stymulację owu ? Po jakim czasie mogę spodziewac się efektów ?
pzdr smile))
Obserwuj wątek
    • ikrol1 Re: Duphaston i Estrofem 25.02.04, 19:01
      Witaj myszko !
      Wiesz, ciezko ci odpowiedziec, bo nic nie piszesz o tym z czym przyszlas do
      ginekologa. Estrofem poprawia sluzowke macicy a Duphaston wspiera funkcje
      cialka zoltego. Ten drugi lek podaje sie zazwyczaj po owulacji tzn po terminie
      w ktorym mniej wiecej ona nastepuje (no max 1 dzien przed owu). 11 dc to dosc
      wczesnie ale nie znam sytuacji. Oba leki pomagaja zagniezdzic sie i przetrwac
      zarodkowi w macicy, a duphaston dodatkowo reguluje cykl i troche pomaga
      dojrzewac pecherzykom z nastepnego cyklu. Pozdrawiam. Ilona
      • Gość: myszka Re: Duphaston i Estrofem IP: 195.46.217.* 26.02.04, 09:54
        Dzięki za odpowiedz! Moje wyniki (przed rozpoczęciem leczenia) to:
        4 dc FSH 2,04 (norma 3,4-10)
        LH 2,38 (norma 1,1-11,6)
        estradiol 30,03 (norma 0,0-160)
        Prolaktyna 248 (norma 40-530)
        24 dc LH 11,7 (norma 0-14,7)
        Progesteron 0,690 (norma 1,7-27)

Nie wiem dlaczego dostałam tylko estr+duph, czytałam na forum że na
        stymulacjęowu bierze się Clostilbegyt ?

I jeszcze jedno pytanie zamierzam powtórzyc te badania żeby sprawdzic czy cos
        się poprawiło ale cykl skrócił mi się do 25 dni (po odstawieniu Duphastonu
        mialam miesiączkę zaraz następnego dnia). W którym dc powinnam zrobic badania ?
        Pozdrowienia,
        myszka
        • ikrol1 Re: Duphaston i Estrofem 26.02.04, 13:15
          Najpierw o wynikach. Fsh i LH mogą być, prolaktyna idealna, a progesteron
          tragiczny i świadczący o braku owulacji. Ten zestaw leków który dostałaś jest w
          zasadzie typowym zestawem do uregulowywania cyklu, a nie do stymulacji owulacji.
          Duphaston nie wpływa na owulacje, a Estrofem działa przede wszystkim na
          śluzówke macicy, a nie na pęcherzyki w jajniku (brany w małych dawkach może
          troche pomóc, ale są lepsze sposoby). Na stymulację rzeczywiście jest
          Clostibegyt i Duphaston w II giej fazie cyklu do pomocy ciałku żółtemu. Jak Ci
          juz pisałam branie Duphastonu może pomóc pęcherzykom z nastepnego cyklu. Może
          lekarz liczy właśnie na ten efekt. Znam takich którzy tak robią i takie które
          po czyms takim zaszły w ciażę. Niestety ta metoda pomaga niewielu.
          Jeśli chcesz powtórzyc badania to LH i FSH (3-5 dc), estradiol w połowie cyklu
          a progesteron ok 21 dc. Prolaktyne możesz juz nie badac, a za to możesz zdadać
          TSH (czy nie masz niedoczynnosci tarczycy). A tak w ogóle to polecam mierzenie
          temperatury (w cyklu bez leków) w pochwie lub w ustach codziennie o tej samej
          porze i sprawdzenie jak to wygląda. (A może już robiłaś jakieś wykresy?). Kiedy
          się wybierasz do lekarza ? Jak długo sie u niego leczysz ? Czy zrobił Ci USG ?
          Jakie długie masz normalnie cykle ? Jeśli nic nie masz przeciwko odpowiadaniu
          mi na takie pytania to ja sie chetnie dowiem i może coś ci jeszcze poradzę.
          Narazie pozdrawiam Ilona
          • Gość: myszka Re: Duphaston i Estrofem IP: 195.46.217.* 26.02.04, 14:06
            Dzięki smile Jasne że nie mam nic przeciwko odpowiadadaniu na pytania, cieszę się
            ze ktos chce mi pomoc bo dla mnie ten temat to czarna magia. Leczę się od 4
            miesięcy, do gin poszłam ze względu na zab. miesiączkowania po anoreksji. W
            sierpniu ub r. zdecydowalismy że czas na dziecko i od tamtej pory nic, zresztą
            po chorobie spodziewałam się takich problemów sad USG jeszcze nie miałam,
            zamierzam w najbliższym cyklu, moja gin powiedziała ze przy cyklu 28 dniowym
            najlepiej to zrobic ok. 10-12 dc. Panie które zapisują na USG radziły mi od
            razu monitoring ale chyba nic dodatkowo z tego badania nie wyniknie jeżeli w
            ogóle nie będzie pęcherzyka ?
            Temperatury nie mierzyłam bo słyszałam że wyniki moga byc trochę przekłamane
            przy braniu hormonów i o niczym nie swiadczyc.
            Czy Clo bierze się w połączeniu z innymi lekami ? Jeżeli tak to z jakimi, w
            jakich dawkach i od którego dc ? Czy od razu w pierwszym cyklu brania to
            zaczyna działac ?
            Pozdrawiam,
            Myszka
      • maretina Re: Duphaston i Estrofem 26.02.04, 10:10
        estrogeny pomagaj dojrzewac pecherzykowi a progesteron odpowiada za prace
        cialka zoltego.
    • ikrol1 Re: Duphaston i Estrofem 27.02.04, 14:51
      Witaj myszko 1
      Dziekuje za odpowiedź. Jedno moge Ci powiedzieć: twoja lekarka dobrze Cie leczy.
      Te leki o których pisałaś na początku są rzeczywiście na uregulowanie cyklu i
      rozruszanie przysadki (a nie na owulację). Przysadka jest tym co sie
      najbardziej psuje się przy anoreksji. Jeśli działanie przysadki sie troche
      poprawi, a owulacji dalej nie będzie to wtedy jest czas na Clostibegyt. Gdyby
      lekarka dała CI od razu to terapia Clostibegytem miałaby znacznie mniejsze
      szanse powodzenia niż teraz, po leczeniu. W 10-12 dc na USG powinno byc widać
      czy jest pecherzyk dominujący (masz rację przed monitoringiem trzeba sprawdzić
      czy jest co monitorować). Jeśli nie bedzie pęcherzyka to wcześniej czy później
      dostaniesz właśnie Clostibegyt. Bierze sie go przez pięc dni zaczynając miedzy
      3 a 5 dc, na początku najcześciej w małej dawce, potem monitoring i Duphaston
      na druga fazę cyklu przez 10 dni. Jak nie ma owulacji to próbuje sie z wiekszą
      dawką. Jak i to zawiedzie to wtedy są jeszcze gonadotropiny w zastrzykach.
      Jeśli nie masz innych ukrytych przyczyn niepłodności to twoje kłopoty powinny
      sie skończyć. Tyle, że moze to jeszcze troche potrwać, a ty bys pewnie chciała
      jak najszybciej. I tak podziwiam Cie za spokój i trzymam kciuki za Ciebie.
      Napisz jak będziesz miała jakieś pytania no i koniecznie sie pochwal jak sie
      uda !
      Miłego weekendu Ilona
      • Gość: Myszka Re: Duphaston i Estrofem IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.02.04, 17:37
        Ilona,
        Dzięki za odpowiedz, rozwiałas moje wątpliwosci bo sama już nie wiedziałam co o
        tym myślec a w temacie jestem początkująca. W tym tygodniu idę na USG,
        pęcherzyka pewnie nie będzie ale może przynajmniej uda się ocenić czy inne
        rzeczy są OK. Ostatnie USG miałam przed wiekami więc tak czy inaczej muszę to
        zrobić. Jak na razie jedynym efektem leczenia jest nieposkromiony apetyt nad
        którym z trudem panuję no i ból piersi po Duphastonie. Moja gin powiedziala mi
        że ten zestaw będę musiała brac przez kilka miesięcy a potem zobaczymy. Mam
        nadzieję że się uda chociaż czytając posty dziewczyn które tutaj piszą
        nastawiam się na długą walkę, nie wiem jaka jest skutecznośc leczenia takich
        zaburzeń jak moje ale z wypowiedzi wynika że łatwo nie jest. Chciałabym móc
        podzielic się radosną wiadomoscią ale chyba nieprędko to nastąpi.
        Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz dziękuję smile
        Myszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka