Gość: myszka IP: 195.46.217.* 25.02.04, 13:25 Mój gin zapisał mi Estrofem (przez 21 dni) i Duphaston od 11 dc, mam pytanie czy te leki mają bezposredni wpływ na owulację czy powinnam jeszcze brac cos dodatkowo na stymulację owu ? Po jakim czasie mogę spodziewac się efektów ? pzdr )) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ikrol1 Re: Duphaston i Estrofem 25.02.04, 19:01 Witaj myszko ! Wiesz, ciezko ci odpowiedziec, bo nic nie piszesz o tym z czym przyszlas do ginekologa. Estrofem poprawia sluzowke macicy a Duphaston wspiera funkcje cialka zoltego. Ten drugi lek podaje sie zazwyczaj po owulacji tzn po terminie w ktorym mniej wiecej ona nastepuje (no max 1 dzien przed owu). 11 dc to dosc wczesnie ale nie znam sytuacji. Oba leki pomagaja zagniezdzic sie i przetrwac zarodkowi w macicy, a duphaston dodatkowo reguluje cykl i troche pomaga dojrzewac pecherzykom z nastepnego cyklu. Pozdrawiam. Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Duphaston i Estrofem IP: 195.46.217.* 26.02.04, 09:54 Dzięki za odpowiedz! Moje wyniki (przed rozpoczęciem leczenia) to: 4 dc FSH 2,04 (norma 3,4-10) LH 2,38 (norma 1,1-11,6) estradiol 30,03 (norma 0,0-160) Prolaktyna 248 (norma 40-530) 24 dc LH 11,7 (norma 0-14,7) Progesteron 0,690 (norma 1,7-27) Nie wiem dlaczego dostałam tylko estr+duph, czytałam na forum że na stymulacjęowu bierze się Clostilbegyt ? I jeszcze jedno pytanie zamierzam powtórzyc te badania żeby sprawdzic czy cos się poprawiło ale cykl skrócił mi się do 25 dni (po odstawieniu Duphastonu mialam miesiączkę zaraz następnego dnia). W którym dc powinnam zrobic badania ? Pozdrowienia, myszka Odpowiedz Link Zgłoś
ikrol1 Re: Duphaston i Estrofem 26.02.04, 13:15 Najpierw o wynikach. Fsh i LH mogą być, prolaktyna idealna, a progesteron tragiczny i świadczący o braku owulacji. Ten zestaw leków który dostałaś jest w zasadzie typowym zestawem do uregulowywania cyklu, a nie do stymulacji owulacji. Duphaston nie wpływa na owulacje, a Estrofem działa przede wszystkim na śluzówke macicy, a nie na pęcherzyki w jajniku (brany w małych dawkach może troche pomóc, ale są lepsze sposoby). Na stymulację rzeczywiście jest Clostibegyt i Duphaston w II giej fazie cyklu do pomocy ciałku żółtemu. Jak Ci juz pisałam branie Duphastonu może pomóc pęcherzykom z nastepnego cyklu. Może lekarz liczy właśnie na ten efekt. Znam takich którzy tak robią i takie które po czyms takim zaszły w ciażę. Niestety ta metoda pomaga niewielu. Jeśli chcesz powtórzyc badania to LH i FSH (3-5 dc), estradiol w połowie cyklu a progesteron ok 21 dc. Prolaktyne możesz juz nie badac, a za to możesz zdadać TSH (czy nie masz niedoczynnosci tarczycy). A tak w ogóle to polecam mierzenie temperatury (w cyklu bez leków) w pochwie lub w ustach codziennie o tej samej porze i sprawdzenie jak to wygląda. (A może już robiłaś jakieś wykresy?). Kiedy się wybierasz do lekarza ? Jak długo sie u niego leczysz ? Czy zrobił Ci USG ? Jakie długie masz normalnie cykle ? Jeśli nic nie masz przeciwko odpowiadaniu mi na takie pytania to ja sie chetnie dowiem i może coś ci jeszcze poradzę. Narazie pozdrawiam Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Duphaston i Estrofem IP: 195.46.217.* 26.02.04, 14:06 Dzięki Jasne że nie mam nic przeciwko odpowiadadaniu na pytania, cieszę się ze ktos chce mi pomoc bo dla mnie ten temat to czarna magia. Leczę się od 4 miesięcy, do gin poszłam ze względu na zab. miesiączkowania po anoreksji. W sierpniu ub r. zdecydowalismy że czas na dziecko i od tamtej pory nic, zresztą po chorobie spodziewałam się takich problemów USG jeszcze nie miałam, zamierzam w najbliższym cyklu, moja gin powiedziała ze przy cyklu 28 dniowym najlepiej to zrobic ok. 10-12 dc. Panie które zapisują na USG radziły mi od razu monitoring ale chyba nic dodatkowo z tego badania nie wyniknie jeżeli w ogóle nie będzie pęcherzyka ? Temperatury nie mierzyłam bo słyszałam że wyniki moga byc trochę przekłamane przy braniu hormonów i o niczym nie swiadczyc. Czy Clo bierze się w połączeniu z innymi lekami ? Jeżeli tak to z jakimi, w jakich dawkach i od którego dc ? Czy od razu w pierwszym cyklu brania to zaczyna działac ? Pozdrawiam, Myszka Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Duphaston i Estrofem 26.02.04, 10:10 estrogeny pomagaj dojrzewac pecherzykowi a progesteron odpowiada za prace cialka zoltego. Odpowiedz Link Zgłoś
ikrol1 Re: Duphaston i Estrofem 27.02.04, 14:51 Witaj myszko 1 Dziekuje za odpowiedź. Jedno moge Ci powiedzieć: twoja lekarka dobrze Cie leczy. Te leki o których pisałaś na początku są rzeczywiście na uregulowanie cyklu i rozruszanie przysadki (a nie na owulację). Przysadka jest tym co sie najbardziej psuje się przy anoreksji. Jeśli działanie przysadki sie troche poprawi, a owulacji dalej nie będzie to wtedy jest czas na Clostibegyt. Gdyby lekarka dała CI od razu to terapia Clostibegytem miałaby znacznie mniejsze szanse powodzenia niż teraz, po leczeniu. W 10-12 dc na USG powinno byc widać czy jest pecherzyk dominujący (masz rację przed monitoringiem trzeba sprawdzić czy jest co monitorować). Jeśli nie bedzie pęcherzyka to wcześniej czy później dostaniesz właśnie Clostibegyt. Bierze sie go przez pięc dni zaczynając miedzy 3 a 5 dc, na początku najcześciej w małej dawce, potem monitoring i Duphaston na druga fazę cyklu przez 10 dni. Jak nie ma owulacji to próbuje sie z wiekszą dawką. Jak i to zawiedzie to wtedy są jeszcze gonadotropiny w zastrzykach. Jeśli nie masz innych ukrytych przyczyn niepłodności to twoje kłopoty powinny sie skończyć. Tyle, że moze to jeszcze troche potrwać, a ty bys pewnie chciała jak najszybciej. I tak podziwiam Cie za spokój i trzymam kciuki za Ciebie. Napisz jak będziesz miała jakieś pytania no i koniecznie sie pochwal jak sie uda ! Miłego weekendu Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszka Re: Duphaston i Estrofem IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.02.04, 17:37 Ilona, Dzięki za odpowiedz, rozwiałas moje wątpliwosci bo sama już nie wiedziałam co o tym myślec a w temacie jestem początkująca. W tym tygodniu idę na USG, pęcherzyka pewnie nie będzie ale może przynajmniej uda się ocenić czy inne rzeczy są OK. Ostatnie USG miałam przed wiekami więc tak czy inaczej muszę to zrobić. Jak na razie jedynym efektem leczenia jest nieposkromiony apetyt nad którym z trudem panuję no i ból piersi po Duphastonie. Moja gin powiedziala mi że ten zestaw będę musiała brac przez kilka miesięcy a potem zobaczymy. Mam nadzieję że się uda chociaż czytając posty dziewczyn które tutaj piszą nastawiam się na długą walkę, nie wiem jaka jest skutecznośc leczenia takich zaburzeń jak moje ale z wypowiedzi wynika że łatwo nie jest. Chciałabym móc podzielic się radosną wiadomoscią ale chyba nieprędko to nastąpi. Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz dziękuję Myszka Odpowiedz Link Zgłoś