Dodaj do ulubionych

laparoskopia - usuwanie torbieli

31.12.10, 15:30
Mam mieć laparoskopowo usuwaną torbiel. Zastanawiam się czy w trakcie zabiegu dodatkowo lekarz może sprawdzić jajniki, jajowody i zrobić coś jeśli potrzeba np. słyszłam że można "nadpalić'' jajniki. Mam pco - brak owulacji, staram się juz znacznie ponad 1 rok.
Czy na skierowaniu do szpitala mam mieć np. napisane te dodatkowe rzeczy czy też lekarz "z automatu" robi coś jeśli widzi taką potrzebę.
Obserwuj wątek
    • chantal10 Re: laparoskopia - usuwanie torbieli 01.01.11, 12:01
      Ja napiszę jak to było u mnie. Laparo miałam robioną w Poznaniu na Polnej. Na skierowaniu miałam napisane, że mam mieć elektrokauteryzację jajników, a mimo to miałam sprawdzaną także drożność i badali mnie pod kątem endometriozy. Więc myślę, że mogą zrobić dodatkowe badania diagnostyczne.
      • justyna9926 Re: laparoskopia - usuwanie torbieli 01.01.11, 12:52
        Do chantal10: Czy właśnie po laparo zaszłaś w ciążę czy też miałaś wprowadzone jakieś inne dodatkowe leczenie ? Jesli dobrze pamiętam z innych postów to ty też masz pco ?
        • chantal10 Re: laparoskopia - usuwanie torbieli 01.01.11, 14:32
          Tak, mam PCO.
          Laparo miałam 28 czerwca, 12 lipca okres, kolejnego nie dostałamwink Czyli w cyklu po laparo zaskoczyliśmy. W zasadzie miałam już rozpisaną stymulację clo bo jak byłam na kontroli po laparo to pęcherzyki mi nie rosły (13 i 17 dc), a jednak się udało.
          • karioka88 Re: laparoskopia - usuwanie torbieli 02.01.11, 13:40
            Justyna,
            Mi równie jaki czas temu zrobia sié torbiel na jajniku, z tego co pamiétam taka sama jak Twoja. Też liczyłam, że sprawdzą mi chociażby drożność jajowodów, ale dowiedziałam się, że w żadnym przypadku, gdyż jest była to torbiel rodzaju nowotworowego (czy jakoś tak) i dopiero po zbadaniu tego paskudztwa już po laparo można stwierdzić, czy jest ona złośliwa czy nie. Zanim jednak lekarze się tego nie dowiedzą, nie robią raczej dodatkowych zabiegów.
            Tak było oczywiście w moim przypadku, u Ciebie może być inaczej. 3mam kciuki!
    • goka_s Re: laparoskopia - usuwanie torbieli 03.01.11, 11:22
      Ja miałam na skierowaniu napisane laparoskopia rozpoznanie niepłodność, (2 lata starań) po przyjęciu do szpitala miałam wywiad z lekarzem oglądał wszystkie moje wyniki łącznie z wynikami męża i podjęto decyzję o laparoskopii diagnostycznej podczas której sprawdzono mi drożność jajowodów (jeden nie drożnysad ), oraz czy mam endometriozę (niestety okazało się że tak). Laparoskopię miałam w Łodzi w Madurowiczu.
      Nie wiem czy podczas usuwania torbieli sprawdzą drożność, być może zależy to od szpitala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka