Dodaj do ulubionych

Pytanie HSG - laparo ....

19.08.11, 08:17
Witam, jestem po pierwszej wizycie w Gamecie w Łodzi u dr Banaszczyk. Pani dr obejrzała moje dotychczasowe badania m.in kartę informacyjną ze szpitala w którym miałam robioną laparoskopię stwierdzono wówczas że mam endometriozę I stopnia, oraz jajowód lewy drożny(+), prawy jak lekarz stwierdził "na dwa razy ale raczej nie drożny" (+/-). Dr Banszczyk spytała w której części jajowód jest nie drożny i dlaczego nie ma tego w opisie, dała mi skierowanie na HSG do ICZMP w Łodzi, żeby rozwiać wszystkie wątpliwości. Skwitowała jeszcze że endometriozę I stopnia ma co 2 kobieta, także żeby tym się nie przejmować. Mam straszny mętlik w głowie, co robić. Czy którakolwiek z spotkała się z podobną sytuacją, że po laparoskopii miały HSG. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • teligo Re: Pytanie HSG - laparo .... 19.08.11, 09:13
      Przy laparoskopii lekarz nie widział dokładnie czy jest drożny? Być może nie mógł wiedzieć, w której części jest niedrożny, bo obserwował zachowanie jajowodu i ewentualnie wypływ płynu (nie ma rtg czy usg), ale to czy wypłynął czy nie powinien chyba zauważyć... To moje laickie rozważania, bo nie jestem lekarzem.
      Na Twoim miejscu zrobiłabym HSG, żeby rozwiać wątpliwości, od tego zależy wybór metod leczenia. Dla mnie hsg w porównaniu z laparoskopią to był lekki zabieg.
      Pozdrawiam.
      • goka_s Re: Pytanie HSG - laparo .... 19.08.11, 10:40
        Dzięki bardzo za odpowiedź. HSG poddam się na pewno, żałuję tylko że najpierw nie było zlecone HSG tylko od razu laparoskopia. Człowiek uczy się na błędach, zobaczymy co HSG wykaże. Jeszcze jedno pytanie czy miała któraś z was HSG w Matce Polce, jeżeli tak to jakie macie doświadczenia. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka